Zoeken in blog

Foto
GASTRONOMIE & TOERISME
Rendez-vous avec le Nord

Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal
per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon,
Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw
Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434
Westende, met als doel de horeca, het toerisme,
vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen
te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit
vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te
beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke
vrijdagvoormiddag even na 10 u.

VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid
naar een bestand van levensgenieters,
gastronomen, reislustigen, managers,
zonnekloppers en natuurliefhebbers +
gratis verdeling via VVV-kantoren aan
de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide,
Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen
en in een reeks geselecteerde winkels.
Wie een persoonlijk abonnement op adres
wenst kan dit mits overschrijving van
20 euro per jaar, over te maken op
het PCR-nummer 000-0483943-10
met vermelding "Abonnement 2009".

Hoofdredacteur
Georges Keters

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER
REDACTIEADRES & SECRETARIAAT
vzw Reizen & Smullen (Travel & Gastronomy)
Bassevillestraat 101
8434 Middelkerke-Westende
Tel. 058 23 68 79
Fax: 058 23 10 90
Mobile: 0495 22 68 79
E-mail : Georges.Keters@skynet.be
PCR : 000-0483943-10

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd
of openbaar gemaakt (op gelijk welke
manier) zonder schriftelijke toestemming van
de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten
verantwoordelijkheid van de uitgever.

Foto
Foto
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
22-12-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.THALYS
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Met THALYS  doorheen Europa

Brussel – Parijs in 1u 22 min.

 

Parijs, ooit een verre vakantiebestemming, vandaag slechts 1u 22 min vanuit Brussel met de Thalys! Een weekendje uit of even shoppen in hartje Parijs, de Thalys brengt je in minimum van tijd naar de Franse hoofdstad op het uur wanneer het jou past. De Thalys spoort immers 25 keer per dag heen en terug.

 

En voor de prijs hoeft men het niet te laten. Er is al een heen en terugreis vanaf 55 euro in Comfort 2 (Smiley Tarief) en vanaf 140 euro is er al een zitje in Comfort 1 (Mezzo + Tarief). In Comfort wordt het ontbijt, een snack, tussendoortje, lunch of diner aan uw zitplaats bediend. Bovendien wacht een waaier van dagbladen en tijdschriften. Voor je het weet spoort de Thalys het station Parijs Noord (Paris-Nord) binnen en kan je shoppingdag beginnen.

Ook voor gezinnen zit men bij de Thalys goed. Het Kid & Co tarief biedt een korting van 50% (van het Librys-tarief) aan voor een of twee volwassenen die samen met een kind van minder dan twee jaar reizen.

En er is nog meer: dankzij het tarief Elk Belgisch Station zijn de Thalys-tickets ook geldig op de binnenlandse treinen in België. Deze reisformule geeft u voor enkele euro’s extra de mogelijkheid om met een binnenlandse trein op het nationale spoorwegnet in België of naar het station van Brussel-Zuid te reizen.

 

De Thalys spoort ook vanuit Brussel naar Amsterdam (in 2u.42min) en naar Keulen (in 2u.20 min)

 

Meer info en of reservering: Thalys – 070 66 77 88 en in de informatiekantoren van de grote NMBS-stations en erkende reiskantoren.

 

Georges Keters

 

 

 


>> Reageer (0)
12-12-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
Klik op de afbeelding om de link te volgen

 

 

Soll Cress Koksijde

Orval-Ambassadeur 2008

 

Hotel-Restaurant Soll-Cress van de familie André Vandamme en Jenny Depeser, dochters Sofie, Hannelore, de kleine Lyza én groot Orval-bezieler Rik Vernack, werden in de salons van de Orval in Villers-devant-Orval benoemd tot Orval-Ambassadeur 2008.

 

Deze titel wordt slechts na diverse anonieme controles toegekend aan die professionele zaken die Orval volgens de regels der kunst schenken. Meer nog, Hotel-Restaurant Soll Cress is de enige aan de Westkust en het onmiddellijke hinterland die het certificaat van Ambassadeur 2008 in de wacht sleepten. De unieke Oval-drieliterfles, die elke kersverse Ambassadeur mocht ontvangen, siert vanaf nu het restaurant.

Om deze heuglijke gebeurtenis in de kijker te stellen pakt Hotel-Restaurant Soll Cress in het voorjaar 2008 uit met een authentieke ORVAL-week. Meteen een mooie aanloop naar de viering van het 40-jarige bestaan van de zaak in januari 2009.

Liefhebbers van een goede keuken, een mooi glas en een rustige nacht kunnen via de website de datum van de aanstaande Orval-week vinden, aansluitend de vele troeven van dit unieke familiehuis, enig aan de Westhoek. Hotel-Restaurant Soll Cress is niet alleen een oase van gezelligheid aan tafel, maar beschikt teven over 41 van alle comfort voorzien kamers en volledig uitgerust Aqua-fit-O-Center, inclusief heerlijk verwarmd zwembad.

 

Hotel Restaurant Soll Cress, Koninklijke Baan 225, 8670 Koksijde-Sint-Idesbald, tel. 058 51 23 32 – hotel@sollcress.be en www.sollcress.be

 

Georges Keters

>> Reageer (0)
06-12-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Start de dag met een goed ontbijt
Klik op de afbeelding om de link te volgen

 

 


Elke dag vanuit Westende:
ONTBIJT AAN HUIS GEBRACHT

 

Wat is er heerlijker om de dag berensterk te starten dan met een ontbijtmand, kant en klaar aan de deur gezet? ONBIJTSERVICE MATINEE uit Westende levert tussen 7 en 11 uur elke dag uw ontbijt aan huis en dit in de regio’s Oostende, Nieuwpoort en alle deelgemeenten van Middelkerke.

Er bestaan diverse soorten formules (van luxe tot Champagne), voor elk wat wils en steeds met zorg samengesteld, naar de wens van de besteller, vanaf 15 euro per persoon.

Ontbijtservice Matinee
Koning Ridderdijk 24 • 8434 Westende-bad
0478 75 45 55 en 0477 28 76 28 • fax: 058 24 25 65

Alle info en bestellen: www.ontbijtmatinee.be


>> Reageer (0)
02-12-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Orde 33 Meesterkoks van België
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Daniël Soete & DOLISA Toque Blanche Orde 33 Meesterkoks van België

“Eenvoud is basis van goede keuken”

De jaarlijkse Grote Nacht van de Orde der 33 Meesterkoks van België is zonder meer de crême de crême voor de liefhebbers van Belgische gastronomie. Tijdens dit magistraal kapittel werd Daniël Soete (in koksuitrusting op foto), keukenleraar Hotelschool Ter Duinen Koksijde en uitbater van de Verfijnde Gastentafel Dolisa in Wulpen bekroond met de titel van Toque Blanche. Hij blijft er – zoals steeds – bijzonder nuchter bij. “Eenvoud is de basis van een goede keuken”, geeft Daniël Soete graag mee.

Elk jaar worden dan ook heel wat jonge, veelbelovende en verdienstelijke chefs in de kijker gesteld. Dit jaar trokken liefst acht Westvlamingen met de titel van Toque Blanche naar hun fornuis. Een daarvan is Daniël Soete, al 27 jaar gewaardeerd praktijkleraar aan de Hotelschool Ter Duinen. Hij is zonder meer de stille kracht en doet zijn job met liefde voor het vak. “Koken is eigenlijk niet zo moeilijk. Het is zelfs zeer eenvoudig. Helaas zoekt men het soms zo ver dat het basisproduct niet meer overheerst op het bord. Wie tarbot wil genieten wil ook tarbot smaken. Wie gek is op een mooi stukje fazant wil wild proeven en wie een kreeft wil verorberen wil dan ook kreeft tegen het verhemelte. Zo simpel is dat. Voor mij dus zeker geen schuimpjes of moleculair gedoe. Men mag wel eens iets uitproberen, maar de basis moet blijven. Dat is het geheim van elke goede chef”, zegt Daniël Soete.

GOEDE KEUKEN
Voor de kersverse Toque Blanche Orde 33 Meesterkoks, titel die toegekend wordt aan een uitstekende chef die de Belgische producten hoog in het vaandel draagt, betekent deze titel een bekroning voor zijn inzet.”Ik ben er blij mee, het bewijst dat we het bij het rechte eind hebben. Ik herhaal: eenvoud is de basis van een goede keuken”, stelt Daniël Soete.

Als iemand die titel verdient is het zeker Daniël Soete. Al meer dan twintig jaar draagt hij onder andere zijn steentje bij tot het welslagen van het jaarlijkse magistraal kapittelbanket van de Orde, en is hij een geprezen collega. “Wie Daniël als leraar of chef naast zich heeft, mag zich in de wolken achten. Zijn kennis is verbluffend en zijn liefde voor de dagverse en seizoen gebonden producten kent geen grenzen. Eenvoud is daarbij steeds te vinden in zijn werk. Een voorbeeld voor vele chefs”, zegt collega Thierry Cornelis en chef in zijn restaurant De Kelle in Koksijde, recent nog tot Ridder geslagen bij de Orde Fortunat Gastronomische Club Prosper Montagné.

GASTENTAFEL DOLISA
Naast zijn drukke bezigheden in de hotelschool vertroetelt Daniël Soete de lekkerbekken ook aan zijn Verfijnde Gastentafel Dolisa, geen specifiek restaurant maar een “gastentafel” aan huis in de Kerkwijk 17 in Wulpen. Dolisa verwijst naar de voornamen van de drie kinderen Dominique, Olivier en Isabelle. “Ja, koken is mijn werk en hobby en dan laat ik graag mijn vrienden mee genieten. In september 2006 besloten mijn echtgenote Carine en ikzelf om uit te pakken met een gastentafel. Deze telt maximum veertien man, steeds op reservatie, tel. 058 31 44 78. Er is elke maand een vast menu dat steevast start met een glas Champagne en enkele hapjes, gevolgd door vier gangen, koffie en versnaperingen. Dat alles tegen de prijs van 65 euro, alles inbegrepen”, vertelt Daniël Soete, goed op dreef als het over koken gaat.

Op de pralines na wordt alles in huis vervaardigd. De gastentafel is enkel gedekt op vrijdagavond, zaterdagmiddag en zaterdagavond en zondagmiddag. De tafel wordt aangepast aan de reservaties. Men kan kiezen voor een tafel voor twee, voor vier of voor een groepje. Het mag cliché klinken maar de klant is hier nog koning met Daniël aan het fornuis en Carine als ideale gastvrouw.


Georges Keters

 

 

 

  

 


>> Reageer (0)
01-12-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toprestaurants in de wereld
Klik op de afbeelding om de link te volgen

CULINAIR WALES

 

Wales telt tien 5-sterrenrestaurants

 

Voor het eerst in de culinaire geschiedenis van Wales telt Cymru liefst tien vijfsterren restaurants “with room”, toprestaurants met hotelfaciliteiten. Gwesty Cymru in Aberystwyth opende pas deze zomer de deuren en zag zich nu al beloond met vijf sterren, getekend Visit Wales. Gwesty Cymru is meteen het eerste 5-sterren restaurant with room in Aberystwyth.

 

Gwesty Cymry telt acht kamers, allen in boetiek stijl ingericht, aansluitend restaurant met de nadruk op Welsh design en stijl die de bezoekers een extra gevoel van behagen geeft. Voeg daarbij de gracieuze architectuur en het plaatje is compleet. Dit tot groot genoegen van Rhodri Glyn Thomas, minister van Toerisme die het hotel in augustus opende, meteen goed voor de nummer tien die 5 sterren telt.

Co-eigenaar Huw Roberts is dan ook bijzonder tevreden met de hoge quotering, resultaat te danken aan de onverdroten inzet om het gebouw in zijn totaliteit te voorzien van de nodige klasse.

 

De tien 5-sterrenrestaurant “with rooms”:

The Drawing Room in Builth Wells

The Bell in Skenfrith

Castle Cottage Restaurant with Rooms in Harlech

Plas Bodegroes in Pwllheli

Crown at Whitebrook in Monmouth

Tyddyn Llan Restaurant with Rooms in Llandrillo

The Kinmel Arms in Abergele

Ty Mawr Mansion in Lampeter

Fairyhill in Gower

Gwesty Cymru in Aberystwyth

 

Meer info over Wales:

 

Deketelaere Luc
Green Destinations
Pr & Consultancy in Tourism
luc.deketelaere@greendestinations.com
0475  48 55 69

 

Georges Keters


>> Reageer (0)
29-11-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Culinair & toeristisch Gent in de kijker

Magazine Gastronomie & Toerisme straks ook in GENT

 

Vanaf februari 2008 mag je voortaan ook het Magazine Gastronomie & Toerisme met culinair en toeristisch nieuws verwachten in Oost-Vlaanderen, met GENT als speerpunt.

 

Het magazine is gratis te bekomen bij de Dienst voor Toerisme en de beste horecazaken & hotels.

De culinaire weetjes en toeristische bezienswaardigheden worden verzameld door levensgenieter JOHAN D’HAENE (foto). Johan is de initiatiefnemer en realisator van de bijzonder populaire blog PLIETSPLETS en alom gewaardeerd presentator in het Gentse.

Hotels, restaurants en organisatoren van toeristische activiteiten kunnen steeds met Johan D’Haene in contact komen en hen het jongste nieuws bezorgen. Deze zullen niet alleen te lezen zijn in het Magazine Gastronomie & Toerisme, maar tegelijk hier op deze blog.

Neem intussen ook een kijkje op de kleurrijke blog van Johan: www.bloggen.be/plietsplets en je dag kan niet meer stuk.

Voor meer info en mededelingen: Plietsplets@telenet.be

 

Georges Keters

>> Reageer (0)
25-11-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Orde 33 Meesterkoks van België
Klik op de afbeelding om de link te volgen

 

Culinaire top van België samen aan tafel

 

Grote Nacht

Orde 33 Meesterkoks van België

 

De Grote Nacht van het 45ste Magistraal Kapittel van de Orde van de 33 Meesterkoks van België is ook dit jaar uitgegroeid tot het meest hoogstaande culinaire feest van het jaar. Het Casino Knokke was tot in het nok gevuld met niets dan gastronomen en liefhebbers van een heerlijke en lekkere tafel.

 

Voorafgaand aan dit culinair feest zorgden voorzitter Stéphane Buyens, secretaris-generaal Anthony Vanhuysse en de meesterkoks voor een eens te meer indrukwekkende intronisatie van vier nieuwe Meesterkoks, één Ambassadeur elf nieuwe leden Compagnons de la Toque Blanche en zeventien nieuwe ere-leden, allen begaan met slechts één zaak: de gastronomie in al zijn geledingen hoog in het vaandel dragen.

Onder de tonen van het Thebetaans ensemble Intrada uit Brugge en bij een leuk glas Champagne Laurent Perrier Grande Cuvéé zwaaide voorzitter Stéphane Buyens met vaste hand met het ere-zwaard teneinde de nieuwe leden tot de Orde te introniseren.

 

ERE-LEDEN

De nieuwe Ere-Leden komen uit alle hoeken van het land, aansluitend verdienstelijke lui uit Europa: Pieter Billiet (Frankrijk), Michel Boury (The Three Corners El Gouna, Egypte), Eddie Box (journalist uit Tongeren), Philppe Collin (hotelier uit Bastogne), Filip De Fraeye (directeur Hotel- en Toerismeschool Spermalie Brugge), Yves Debohan (Algemeen Directeur Laurent Perrier, Brussel), Eric Demonty (commercieel directeur, Ovifat), Didier Jacoby (Horeca – artikelen Luik), Johan Knaepen (advocaat uit Alken), Cédric Leboeuf (Banqueting Organisation, Brussel), Pascale Luca (Wijnen Luca, Oostkamp),V. Marlier de Brabant (Brussel), Olivier Sermeus (Directeur Hotel Conrad Brussel), Robert Tans (Boels Verhuur, Overijse), Luc Vanparijs (industrieel, Linden), Josiane Vanmeerbeek (restaurateur, Brussel) en Frederik Wullepit (zaakvoerder, De Panne)

 

TOQUE BLANCHE

Werden geïntroniseerd bij de Orde als Compagnon de la Toque Blanche (die later eventueel Meesterkok kunnen worden): Frédéric Bruggeman (keukenchef Parkrestaurant Brugge), Wim Decock (banketbakker Prestige-Glossie Waregem), Kristof Deprez (keukenchef De Mangerie Brugge), Jurgen François (keukenchef Maekelhoeve Veerle), Marc Germonprez (keukenchef Den Baigneur Knokke-Heist), Paul Hendrickx (keukenchef Aneth Brugge), Pierre Léonard (keukenchef La Fontaine St. Vincent Soignies), Pierre Résimont (keukenchef L’Eau Vive Arbre), Daniel Soete (keukenchef Dolisa Koksijde), Kurt Van Daele (keukenchef Kurt’s Pan Brugge) en Gaël Vessé (keukenchef Jean de Bohême Durbuy).

 

AMBASSADEURS

De Orde der 33 Meesterkoks is sinds 19 november twee nieuwe Ambassadeurs rijker: Henri Barré uit Antwerpen en Jacques Cliquet uit Brussel.

 

MEESTERKOKS

Tot slot van een indrukwekkende intronisatie kreeg voorzitter Stéphane Buyens de eer om vier nieuwe Meesterkoks aan de Orde toe te voegen: Raphaël Adam (restaurant L’Essentiel in Temploux), Jean-Phillipe Darcis (cholatier-banketbakker uit Verviers), Wim Demeestere (chocolatier-banketbakker uit Heverlee) en Bernard Lescrinier (restaurant Bernardin uit Antwerpen).

 

ROYAAL BUFFET

De 45ste editie van het Magistraal Kapittel kon toen al niet meer stuk. Maar het beste moest nog komen. En daarvoor zorgde vooral Meesterkok Frans Saint Germain uit de gelijknamige Salons in Diksmuide aan het fornuis, die een schitterend menu op tafel liet aanrukken. De keukenbrigade van de Hotelschool Ter Duinen Koksjide zorgde onder leiding van werkmeester Olivier Willaert en Frank Malbrancke voor een vlekkeloze bediening in de zaal, in samenwerking met zaalmeester Ortwin Carrein van Salons Saint Germain uit Diksmuide en Salons Alta Ripa uit Avelgem.

Voeg daarbij het Groot Royaal Buffet van de Orde der 33 Meesterkoks van België en je weet meteen dat het een avondje werd om duimen en vingers af te likken. Dit buffet wordt traditioneel het pronkstuk van de avond, diverse standjes waar zowat elke Meesterkok en Toque Blanche het beste uit hun keukens op tafel zetten.

 

Hoe dan ook, de Orde van de 33 Meesterkoks van België onderstreepte in het Knokse Casino eens te meer hun waarde in belang binnen de gastronomische wereld in ons land. Het kruim van ’s lands gastronomen ontbreekt hier zelden.

En als ons aller Westhoeker Will Tura (Honoris Causa Orde 33 Meesterkoks) dan nog zijn Hemelsblauw en Ik ben zo eenzaam zonder jou (in beide landstalen!) als verrassingsact onder begeleiding van The Bobby Setter Band de zaal inslingert is het hek helemaal van de dam. Algemeen coördinator secretaris-generaal Anthony Vanhuysse mag tevreden terugkijken op een eens te meer hoogstaande culinaire avond, getekend Orde der 33 Meesterkoks van België.

 

Georges Keters

>> Reageer (0)
16-11-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tophotels in Duitsland
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Keizerlijke luxe in Duitsland

Steigenberger Hotel Bad Homburg

is oase van rust

 

Gelegen tussen grootstad Frankfurt en het Taunusgebergte in Duitsland wacht in het keizerlijke Bad Homburg een weelde aan gezelligheid, topgastronomie, rust, ontspanning en relax in ongeëvenaarde kuuroorden, met als epicentrum het Steigenberger Hotel Bad Homburg. Zo ver en zo dichtbij. Klaar voor een keizerlijke wandeling?

Zij die al genoten hebben van de service en invulling van een Steigenberger Hotel & Resorts weten het: dit is de max. Deze superieure hotelketen bezit klasrijke vestigingen in vooral Duitsland, maar ook enkele in Zwitserland, Oostenrijk, Italië en Egypte. Stuk voor stuk juwelen inzake relax, ontspanningsmogelijkheden en gastronomie.

Een van die parels is alvast Steigenberger Hotel & Resort Bad Homburg. General manager Kai H. Gehrmann en PR-manager Christine Strott zorgen er persoonlijk voor dat het je aan niets ontbreekt en aan het fornuis weet Chef Frank Haipeter je culinaire verlangens tot in de puntjes te verzorgen.

 

TOPKLASSE

Met zijn 152 ruime kamers en 17 suites, twee leuke restaurants en een gezellige bar, met ruime terras, is het alvast genieten geblazen. Vooral in de zomer is het een plezier te kunnen relaxen op een van de zachte zitjes, met zicht op de Kaiser-Friedrich-Promenade, op een steenworp van het Kurpark, golfbaan en keizerlijk park. Ook de wagen kan rusten in de immense ondergrondse parkeerhaven, goed voor zowat 140 wagens. Voor wie nog wat aan de lijn werken, wacht een fitness. Extra relaxen wordt het in de sauna, het stoombad en het solarium.

De kamers zijn ruim en zijn voorzien van een bureel, met mogelijkheid tot aansluiting op het internet. De evenzo fraai uitgewerkte en ruime badkamers zijn voorzien van badjassen zodat totale relax hier aan de orde is. Niets moet, alles kan is dan ook het sleutelwoord van de Steigenberger Hotel & Resorts groep.


KUUROORD

Een verpozende wandeling in de Kurhausgarten, de tuinen palend aan het hotel en de Kaiser-Friedrich-Promenade, is de ideale genegenheid om een extra frisse neus te halen. De Thai Sala tempel, de Brunnenallee, het Kaiser-Wilhelmsbad, het Casino, de bronnen van de Keizer, Auguste Viktoriak, Louise,  Landgraaf en Elisabeth vormen de ruggengraat van dit unieke park dat met het Thermalbad Taunus Thermen het kuuroord bij uitstek vormt. De Russische kerk en het golfterrein vervolledigen deze super groene long, buur van Steigenberger Hotel Bad Homburg.

 

EINDEJAARSFEESTEN

Met de eindejaarsfeesten in zicht pakt Steigenberger Hotel Bad Homburg uit met enkele fraaie culinaire momenten & relax.

Er is al een Kerstbuffet aan 44 euro per persoon, een Kerstmenu aan 54 euro en een Kerstmenu All In aan 64 euro.

Met Oudejaarsavond komen de lekkerbekken dit jaar nog een laatste keer ruim aan hun trekken in het restaurant, met keuze uit drie mogelijkheden, naar gelang de keus van het menu en de mogelijkheden tot muziek en dans.

De Sylvester Party met buffet is er aan 95 euro per persoon, het Silvester Candlelight Dinner aan 115 euro per persoon en het Silvester Gala aan 145 euro, glas Champagne en halve fles wijn per persoon. Voor wie het wenst, er wacht al een mooie dubbele kamer vanaf 148 euro per nacht. Alle details zijn te vinden op de uitgebreide website.

Hoe dan ook, Steigenberger Hotel Bad Homburg is niet alleen een ideale stek om de batterijen op te laden, ook culinaire fanaten voelen zich hier op hun best, terwijl zij die het begrepen hebben om zich eens extra te laten verwennen in een der meest perfecte kuuroorden, hier letterlijk en figuurlijk aan de bron zitten.

 

Steigenberger Hotel Bad Homburg

Kaiser-Friedrich-Promenade 69-75

61348 Bad Homburg

Duitsland

Tel. +49 6172 181 0

Bad-homburg@steigenberger.de

www.bad-homburg.steigenberger.de

 

Georges Keters

 

 


>> Reageer (0)
15-11-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.EUROSTAR
Klik op de afbeelding om de link te volgen

In 1.51 uur van Brussel naar London

Eurostar schrijft geschiedenis

 

Eurostar, de hogesnelheidstrein die België en Frankrijk met het Verenigd Koninkrijk verbindt, schrijft geschiedenis. Sinds woensdag 14 november 2007 spoort de hogesnelheidstrein van en naar het prachtig gerenoveerde St Pancras International, gelegen in het hart van Londen.

Dankzij deze verhuis van Waterloo International naar St Pancras International worden de reistijden tussen Brussel-Parijs en Londen met 20 minuten verminderd. De beste reistijd tussen Brussel en Londen bedraagt vanaf nu 1.51 uur, 1.20 uur tussen tussen Rijsel en Londen en 2.15 uur tussen Parijs en Londen.

Vanuit St Pancras International hebben reizigers een makkelijke verbinding met de rest van Londen en Groot-Brittannië. Er zijn immers 6 metrolijnen en 7 treinmaatschappijen (vanuit St Pancras International, King’s Cross en Euston, één metrostation verwijderd van St Pancras International).

St Pancras International werd helemaal in haar vroegere glorie hersteld en is voortaan een bestemmingsstation voor de 21ste eeuw. Geniet er van de langste champagnebar van Europa, die 97 meter lang langs de Eurostarperrons loopt. De komende weken openen nog een reeks onafhankelijke winkels zoals een Dagelijks Brood, een gastro-pub en een brasserie van wereldklasse de deuren.

Meer info: Inlichtingen en reserveringen: surf naar www.eurostar.com, tel. 02 528 28 28, in de NMBS-stations met verkoop van internationale tickets en in de erkende reisagentschappen. 

 Georges Keters


>> Reageer (0)
14-11-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hotelschool Ter Duinen Koksijde in de kijker
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Culinaire Ridders

Club Prosper Montagné

 

Thierry CORNELIS 
Restaurant DE KELLE Koksijde

&

Rolf COEN – Hotel-restaurant LOTUS De Panne

 

Foto: Thierry Cornelis - Stéphane Buyens - Rolf Coen: top uit de Westhoek.

Thierry Cornelis, patroon aan het fornuis van het visrestaurant De Kelle in Koksijde en Rolf Coen, idem dito hotel-restaurant Lotus in De Panne werden door de prestigieuze Orde van Sint-Fortunatus Gastronomische Club Prosper Montagné omwille hun vele culinaire verdiensten opgenomen als Ridder.

 

De Gastronomische Club Prosper Montagné zet tijdens haar jaarlijks galabanket en culinaire wedstrijd Eerste Kok van België in het Kursaal Oostende elk jaar enkele verdienstelijke gastronomen in de kijker en neemt ze – na grondige doorlichting op hun kooktalent – op in de Gastronomische Club, een culinair hoogstaand kransje met niets dan chefs die kiezen voor eerlijke producten. De Westhoek voegde dit jaar met Thierry Cornelis en Rolf Coen twee parels aan deze smakelijke kroon toe. “Het doet deugd deze erkenning te bekomen, vooral omdat deze wordt toegekend door mensen uit de horeca. Het bewijst dat we goed bezig zijn”, zeggen de twee gloednieuwe culinaire Ridders als één klok, twee chefs uit de regio die hun strepen verdiend hebben met hard werken. Kandidaat-Ridders worden voorgedragen door minstens twee leden uit de Gastronomische Club Prosper Montagné, vaklui en of collega’s dus.

 

ROLF COEN IN LOTUS DE PANNE

In hotel-restaurant Lotus aan de Duinkerkelaan 83 in De Panne kijkt Rolf Coen met tevredenheid terug op de aanstelling als Ridder van de Gastronomische Club Prosper Montagné. In 1990 nam hij de zaak over van zijn schoonhouders Sylvère en Diane Deklerck en zorgde er meteen voor een nieuwe wind. Aan het fornuis werkte hij zich met liefde voor het vak uit tot een sterke chef. Als oud-leerling van de Hotelschool Ter Duinen Koksijde kiest hij graag voor alles wat uit de zee komt. “Met een tuin als de Noordzee is het normaal dat we kiezen voor vis. Ik ben tegelijk verlekkerd op tarbot, wat het gastronomisch plaatje de hoogte in duwt”, stelt chef Rolf Coen, tevens verlekkerd op foie gras. De kersverse culinaire Ridder is tegelijk ondervoorzitter Horeca De Panne en als Compagnon Toque Blanche lid van de Orde van de 33 Meesterkoks van België, titels die hij met verve verdedigt en uitdraagt tot het welzijn van zijn tafelgasten.

 

THIERRY CORNELIS IN DE KELLE KOKSIJDE

Met Thierry Cornelis uit het gereputeerd visrestaurant De Kelle aan de Zeelaan  265 in Koksijde is de Gastronomische Club Prosper Montagné een klassenchef rijker. Als praktijkleraar in de Hotelschool Ter Duinen Koksijde weet hij zijn kennis met veel liefde door te schuiven naar de leerlingen. In zijn restaurant, in de zaal klasrijk bijgestaan door eega Tjörven, geeft hij elke dag het beste van zichzelf aan de stoof. “Ik werk graag met vlees en wild, maar vis ligt me zeer nauw aan het hart. Het is een zo heerlijk product dat je er vele kanten mee op kunt. Met een vismijn als Nieuwpoort en de Noordzee als dichtste buur is het heerlijk elke dag verse aanvoer in de pan te krijgen”, stelt Thierry Cornelis, doorgewinterd in het vak. “Deze titel is voor mij een erkenning voor ons werk, elke dag te pleiten voor het gebruik van dagverse en vooral regionale producten, want onze streek zit bol van de fraaie producten”, geeft Thierry Cornelis nog graag mee.

 

HOTELSCHOOL TER DUINEN KOKSIJDE

Met de aanstelling van Thierry Cornelis en Rolf Coen telt de Gastronomische Club Prosper Montagné meteen twee nieuwe oud-leerlingen van de Hotelschool Ter Duinen Koksijde. Directeur Raf Sonneville was er in het Kursaal in Oostende als de kippen bij om hen te feliciteren. “Het doet bijzonder deugd om te zien hoe vaklui binnen de horeca kiezen voor oud-leerlingen uit onze school. Meer nog, met Thierry Cornelis wordt een praktijkleraar uit onze school naar voor geschoven. Dat doet extra deugd. Het bewijst dat we met topmensen aan de stoof staan”, stelt de directeur. Stéphane Buyens, voorzitter Orde 33 Meesterkoks van België, ook oud-leerling Ter Duinen Koksijde en sterrenkok aan het fornuis van Le Fox in De Panne is evenzo blij met de aanstelling. “Het bewijst dat we in de Westhoek beschikken over een flinke schare goede chefs en toffe collega’s. Het kan de gastronomie in onze regio alleen maar ten goede komen”, besluit Stéphane Buyens.

 

EERSTE KOK VAN BELGIE 2008

De aanstelling van Thierry Cornelis en Rolf Coen ging de uitreiking van de Eerste Kok van België 2008 vooraf, wedstrijd voor jonge chefs. Peter AESAERT uit restaurant Hof ter Leie in Sint-Martens-Latem werd de laureaat. Hij werd door voorzitter Manu Desutter en zijn provoosten dik in de prijzen gezet en ging met een gloednieuwe MERCEDES uit de C-Klasse naar huis, een check van 2.500 euro geschonken door het ministerie van Middenstand en onder andere met een check van 1.250 euro geschonken door BRU, de wisselbeker Club Prosper Montagné en de schaal van de Provoosten naar huis.

 

Georges Keters


>> Reageer (0)
13-11-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SNEEUWVAKANTIE IN EIGEN LAND
Klik op de afbeelding om de link te volgen

 

 

Oase van rust in Ardennen

 

 

Wild & Kerst in

Ferme Château Le Duc

 

 

 

Groen en stilte zijn de grote troeven van onze Ardennen. Een van die nieuwe parels is Ferme Château le Duc in het vredige Ucimont, op een steenworp van Bouillon. Ideaal oord om te ontstressen in een oase van absolute rust en stilte, annex verwenning in themakamers en wellness, met jacuzzi en sauna.

 

In een oude in natuursteen opgetrokken boerderij bouwde de Vlaming en eigenaar Koen en Thamar Kinsbergen een hotelaccommodatie uit met dertien kamers, elk met een eigen stijl. Het bijna monumentale gebouw telt zes grote en zeven kleinere kamers, allen voorzien van het modernste comfort en internetaansluiting. De imposante Marrakesh kamer heeft uitzicht op de 4.000 m² grote tuin met vijver. De kamers Cupido, Mexico, Zuid-Afrika, Griekenland of Hollywood laten niets aan de verbeelding over. Klein, maar gezellig en… romantisch.

Het immense salon, met vleugel, houtkachel, bibliotheek en leeshoek, is door zijn lichtinval oogverblindend en werpt meteen een laken van rust om je heen. Het dorpje Ucimont telt amper een handvol huizen, wat de landelijk rust nog eens extra onderlijnt.

 

ALLE KOMFORT

 

Laat u niet overvallen door de naam. Ferme Château le Duc is helemaal geen kasteel, enkel de naam verwijst naar de plaats waar de eeuwenoude boerderij ooit een mijlpaal in de regio was. Het huis leent zich zowel voor groepen als voor individueel verblijf, met mogelijkheid tot lunch en diner. Er is een vergaderzaal met een twintigtal aangesloten PC’s.

De keuken van het huis is zonder meer uitstekend. Geen culinaire kronkelingen, maar een stevige keuken, gestoeld op grootmoeders wijze, met eerbied voor de seizoenen en streekgerechten. De joviale exploitanten Gertie en Eddie zorgen ervoor dat het u aan niets ontbreekt.

De kamerprijzen variëren tussen 50 en 80 euro per kamer, naar gelang de grootte. Het ontbijt kost 8,50 euro per persoon, lunch 12,50 euro en diner 20 euro of 30 euro. Een gastronomische menu kost 40 euro. Exclusief wijn. Speciale prijzen voor groepen vanaf zestien man.

 

TOPPER

 

Ferme Château le Duc biedt tegelijk een interessant arrangement aan: twee overnachtingen met ontbijt, 1 maal diner met 4-gangenmenu en 1 maal diner met 5-gangenmenu, dranken tijdens en na de maaltijd (uitgezonderd sterke dranken) inbegrepen tegen de prijs van 200 euro per man. Tijdens het wildseizoen staan wildgerechten op het menu.

 

KERST 2007

 

Voor kerst loopt een speciaal kerstarrangement met start op zondag 23 december vanaf 14 uur tot dinsdag 25 december voor 285 euro per persoon.  Dit op basis van half pension. Het kerstmenu is een 5 gangen luxe wild menu met gepaste dranken.

 

GROEPEN

 

Ferme Château Le Duc staat ook open voor groepen. Teneinde de sessies volledig aan uw behoeften aan te passen beslist u zelf à la carte wanneer, welke en hoe u uw activiteiten plant. Indien gewenst kan de volledige hotelaccommodatie voor welke doel dan ook afgehuurd worden.

 

 

Ferme Château Le Duc
Rue Château Le Duc 52
6833 Ucimont

Tel.: +32 61 46 45 29
Mob.: +32 475 93 98 13
Fax: +32 3 454 33 37

Email: info@group-hotel.com

 

 

Georges Keters

 

 

 


>> Reageer (0)
12-11-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HOTELWERELD
Klik op de afbeelding om de link te volgen

European Hotel Management pakt uit met eerste vesting in België

Scandic Brugge wordt Apollo Arthotel

 

Met de overname van het management van Scandic Brugge door de Nederlandse groep European Hotel Management verdwijnt de naam Scandic uit het Brugse straatbeeld. Het hotel luistert voortaan naar de nieuwe merknaam Apollo Arthotel en wordt zodoende voor de Nederlandse groep de eerste vesting in het buitenland. Alle personeelsleden blijven, onder leiding van Gunther Beeckman, sinds de start in 2002 directeur van het hotel.

 

Immo Ter Poel, eigenaar en exploitant van het fraaie viersterrenhotel Scandic in Sint-Pieters Brugge, zette per 1 oktober een punt achter de samenwerking met de Hiltongroep, die Scandic als merknaam in portefeuille heeft. Immo Ter Poel gaat nu in zee met de Nederlandse groep European Hotel Groep (EHM) die meteen kiest voor een gloednieuwe merknaam: Apollo Arthotel. In Nederland beheert EHM negen logiesverstrekkende bedrijven. Het voormalige Scandic hotel is meteen de eerste EHM-vesting in het buitenland.

Directeur Gunther Beeckman: “Eigenaar NV Accentis met afgevaardigd bestuurder Christophe Desimpel schuift 50% van haar aandelen door naar EHM die tegelijk het management waarneemt. De nieuwe co-eigenaar kiest voor Apollo Arthotel omdat Brugge best gelinkt mag worden aan “art”, kunst, cultuur, toerisme en gastronomie, troeven die we via ons hotel graag uitspelen. Getuige daarvan zijn de beelden in de tuin van onder andere Livia Camestroro uit Jabbeke. Ik ben de mening toegedaan dat Apollo Arthotel heel wat troeven in handen heeft om de kunst te koppelen aan een cultureel, gastronomisch en toeristisch verblijf in Brugge. Onze ligging zorgt voor extra rust. Het ligt in de bedoeling om ons hotel in de zeer nabije toekomst uit te breiden met een extra conferentiezaal, zodoende tijdens de week de capaciteit van de conferenties op te drijven en de weekends in te vullen met festiviteiten, al dan niet lokaal gebonden.”

 

NIEUW BLOED

 

Scandic Hotel Brugge is eigendom van Immo Ter Poel, gesticht door wijlen industrieel Aimé Desimpel, die het hotel bouwde in 2002, infrastructuur goed voor 120 van alle comfort voorziene kamers, vergaderfasciliteiten en een ruime brasserie. Vandaag werken er constant een 25-tal personen. Ondanks een start in een bijzonder moeilijke periode met 9/11 en onder andere Sars wist directeur Gunther Beeckman fraaie resultaten te halen, maar de zware afschrijvingen en hoge schuldenlasten deden de eindcijfers elk jaar in het rood belanden. Een recente kapitaalsverhoging bracht nieuw leven in de zaak en koos men tegelijk met EHM voor een nieuw management en ruilde de Hiltongroep voor de Nederlanders, die meteen 50% van de aandelen van nv Accentis overnamen.

 

EERSTE IN BELGIE

 

Voor European Hotel Management is dit de eerste vesting in het buitenland. “In Nederland is EHM een sterke speler met onder andere “De Dikke van Dale” in Sluis in portefeuille. De groep is vrij jong en pas in 2005 opgericht door drie heren die het klappen van de hotelzweep kennen: Francesco Monaco, Willem-Jan Van Dijssel en Bas Tolmeijer. Ze maken zich sterk om van hun eersteling in België het Apollo Arthotel Brugge een bloeiende zaak te maken. Het is de ambitie om een sterk portfolio van hotels op te bouwen in ons land. We gaan er, als starthotel in België, met hart en ziel graag aan meehelpen”, besluit directeur Gunther Beeckman.

 

Apollo Arthotel Brugge

Handboogstraat 1

8000 Brugge

Tel.: 050 25 25 25

Fax: 050 25 25 27

www.apollohotelsresorts.com/brugge

www.europeanhm.com

 

Georges Keters

>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wintersport in Oostenrijk
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Innsbruck paradijs voor cultuurfanaten, skiërs en lekkerbekken

 

Op wandel met Sisi en Franz Jozef

 

Liefhebbers van een stevige brok cultuur, geschiedenis, lekker eten en onvervalste skipret, zitten goed in Innsbruck en in een van de 25 dorpen en voorsteden. Als hoofdstad van Tirol heeft Innsbruck werkelijk alles te bieden, winter én zomer.

 

Innsbruck is een stad voor iedereen, want in elk van zijn 25 (vakantie)dorpen Aldrans, Ampass, Axams, Birgitz, Ellbögen, Götzens, Gries im Sellrain, Grinzens, Igls, Kematen, Küthai, Lans, Mutters, Natters, Oberperfuss, Unterperfuss, Patsch, Rangen, Rinn, St. Sigmund-Praxmar, Sellrain en Sistrans is er altijd iets te beleven. Alvorens de stad in te trekken is het bijzonder interessant om zich de Innsbruck Card aan te schaffen, kaartje dat je toelaat tegen een aantrekkelijke prijs 24, 48 of 72 uur aan gunsttarieven of gratis de voornaamste musea, bus en kabelbanen te bezoeken of te gebruiken. 

 

SISI EN FRANZ JOZEF

Het Gouden Dakje is wellicht het meest gefotografeerd geschiedkundig monument van Innsbruck. Dit was de plaats van waaruit keizer Maximiliaan I samen met Maria van Bourgondië en later zijn tweede vrouw naar steekspelen keek op het pleintje, dat vandaag nog steeds intact is. Het dakje telt 2.657 vergouden koperen dakpannen.

Niet te missen is een bezoek aan de Sint Jacobs Dom, in barok opgetrokken in 1717 met het beroemde Maria-altaar als pronkstuk, zonder daarbij de indrukwekkende preekstoel te vergeten.

Sla ook de keizerlijke Hofburg niet over, het schitterend paleis waar keizerin Maria Theresia halfweg de 18de eeuw verbleef. Indrukwekkend is vooral is de gigantische Grote Zaal met de portretten van de koninklijke en keizerlijke families waarbij deze van Sisi en Franz Jozef de aandacht trekken. Dit is pas genieten.

Voor de sportievelingen wacht de Olympic-Bobbahn in Igls, olympische bobsleebaan (alleen voor durvers), terwijl de dames reikhalzend uitkijken naar een bezoekje aan de kristallen wereld van Swarowski in het naburige Wattens.

En in Küthai wacht een wereld van skipret.

 

PRACTISCH

HOE ERHEEN: Makkelijk te bereiken met de wagen, via snelwegen die vlot Innsbruck bereiken. Vanuit Brussel 890 km waarvan 780 km snelwegen.

Diverse mogelijkheden met de trein. Alle info in alles stations NMBS.

Ryanair vliegt vanuit Charleroi naar Salzburg. Met huurauto nog 186 km, waarvan 177 snelweg, naar Innsbruck. Ook vluchten vanuit Keulen naar Innsbruck op maandag en vrijdag, met Hapag Lloyd Express.

SKIPISTES: Innsbruck beschikt over een waslijst van schitterende skipistes. Regelmatige skibussen brengen u vanuit uw hotel in enkele minuten naar uw geliefde piste. Maak alvast gebruik van de Innsbruck Gletscher Skipass, de Innsbruck Super Skipass en de Tageskarten, om goedkoper uw skipret in te vullen. De pasjes kunnen in uw hotel gekocht worden.

VERBLIJF: In Innsbruck: Hotel Europa Tyrol***** , vanaf 183 euro per nacht kamer 2 personen, inclusief ontbijt (www.europatyrol.com) en The Penz Hotel, gloednieuw designhotel, vanaf 90 euro per persoon per nacht (www.thepenz.com). Voor de skiërs in Küthai (2.000 m hoogte): Jagdschloss Küthai vanaf 110 euro per dag per persoon halfpension (www.jagdschloss.at) en Sporthotel Küthai vanaf 51,50 euro per dag per persoon, all in programma (www.sporthotel-kuehtai.com)

ETEN & DRINKEN: In Innsbruck: “Alfred Miller’s Schöneck” (exclusief restaurant met Michelin-ster) is de absolute topper; “Lichtblick”, design eethuis op het dak van Town Hall; “Deng” in de oude stad; “Europastübler” in Hotel Europa (rechtover station) is top én betaalbaar, met de beste Wiener Schnitzel in het bord; “Ottoburg”, gezelligheid troef en uitstekende keuken in historisch gebouw, eerlijke prijzen. Wie het hypermodern (en prijzig) wil, vindt zijn gading in het gloednieuwe restaurant “Pavillon”, voor het theater en Hofburg.

In Lans is het genieten in “Zum Wilden Mann” alsook in “Isserwirt”, landelijk en oersmakelijk. In “Jagdschloss Küthai” in Kühai zit je met een flinke brok geschiedenis (en de graaf) aan tafel.

MEER INFO: Innsbruck Tourismus, Burggraben 3, A-6020 Innsbruck, tel. + 43 512 59850, fax + 43 512 598 50 7, website: www.innsbruck.info, www.ski-insbruck.at, office@innsbruck.info en bij je vertrouwde reisagent.

 

Georges Keters


>> Reageer (0)
02-11-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Winterplezier in Oost-België
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Oost-België: meer dan Hoge Venen

Streekgastronomie in Oostkantons

 

De Oostkantons???  De wat? Sankt Vith, Eupen, Malmedy! Oh ja, die “andere” Ardennen in Oost-België. Inderdaad, dit stukje helaas te veel “vergeten” België is in de jongste tien jaren uitgegroeid tot een paradijs voor het hele gezin.

 

En voor wie gek is op streekproducten, streekgerechten of amusement buiten wandelen in de onovertroffen Hoge Venen, zit hier duidelijk op zijn plaats.  Onder de noemen “Genieter Land Oostkantons” pakt men er deze winter onder meer uit met een fraaie gids die elke gastronoom doet wegsmelten: “Smakelijk!”, gids met 33 verblijven die graag wuiven met weelderige wildgerechten en streekgerechten voor elke beurs met uitstekende verhouding prijs/kwaliteit waarbij charme de grootste troef is. We nemen er enkele onder de culinaire loep.

 

BÜTGENBACHER HOF

Heerlijk hotelcomplex dat je tot in de diepste vezels verwent. Gelegen in het rustige centrum van Bütgenbach weet de familie Norbert en Thérèse Maraite – Pip de gasten te imponeren met een schitterende keuken, bol van de regionale specialiteiten. De fazant en de ree zijn er alvast verrukkelijk en de bediening van Torsten Maraite is onberispelijk. Wie na een succulent culinair genieten de calorieën opnieuw kwijt wil kan zich verdiepen in een ruime keuze aan mogelijkheden in het wellness centrum, een vital center waar het lichaam extra verwent wordt. Een absolute aanrader. En voor wie in januari komt, wacht hen een gloednieuw indoor zwembad. Eigen parkeerterrein voor de deur. www.hotelbutgenbacherhof.be

 

PIP MARGRAFF

Een van de toppers in het gezellige Sankt Vith is het Relax Hotel Restaurant Pip Margraff. Eigenaar Franz Pip weet dit familiehotel al jaar en dag met leuke hand te leiden. De keuken is een plezier inzake wildspecialiteiten en de wijnen genieten alle aandacht. Het hotel is een parel in de regio inzake gastronomische verblijven. Het zwembad, sauna, bubbelbad en stoombad vervolledigen het aanbod voor enkele dagjes absoluut relaxen. Ideaal uitgangspunt voor uw verkenningstocht in Oost-België. Parkeerhaven voor de deur. www.pip.be en info@pip.be

 

AMBASSADOR BOSTEN

Viersterrenparel van Roger en Sandra Bosten in hartje Eupen waar de bijzonder ruime kamers alle stress doen wegsmelten. De op Franse leest geschoeide keuken van chef Olivier Vigne is top, aansluitende gepaste wijnen. Ook hier wapperen de gastronomische weekends hoog in het vaandel. Op tafel stelen ree, ever en fazant de show. De bediening in het restaurant Le Gourmet is perfect.

Gelegen op enkele kilometer van de snelweg ligt het hotel ideaal voor een uitstap naar eender welke hoek van de Oostkantons. Ruime parkeergelegenheid voor de deur. www.bestwestern.com en ambassador.bosten@skynet.be

 

KAASMAKERIJ MOUTSCHEN

Norbert en Brigitte Moutschen zijn nog zo van die zeldzame lieden die zich nog 100% artisanaal storten op hun producten. Naast de kweek van vlees- en melkkoeien vindt het dynamische echtpaar nog de tijd om eigen kaas te produceren. Elke dag wordt een kleine voorraad aangelegd. Deze zijn te vinden in de lokale winkels, straks in enkele restaurants. Het huis is op afspraak te bezoeken:  Zum Schieferstollen 12, 4780 Recht, www.rechterkaese.be

 

BRASSERIE DE BELLEVAUX

Uitschieter op het vlak van de streekproducten is Wil Schuwer, Nederlandse professor in zijn vrije tijd gek van bier brouwen. In een oude Ardeense boerderij brouwt hij pas sedert april 2007 samen met eega Carla Berghuis vier verschillende soorten bieren van hoge gisting, niet gefilterd of gepasteuriseerd: blond, bruin, blanche en black. Naast de bieren kan in de fraaie gelagzaal tegelijk geproefd worden van streekproducten. De bieren zijn zonder meer verrukkelijk en laten zich smaken. Op het terras smaakt de Blanche eens zo lekker. www.brasseriedebellevaux.be en wil@brasseriedebellevaux.be

 

LEISTEENMIJN RECHT

Naast het genieten van al dat heerlijks die de Oostkantons te bieden hebben is er – uiteraard naast de indrukwekkende Hoge Venen – ook nog heel wat te beleven. Nieuw sinds enkele maanden is de opening voor het publiek van de leisteenmijn in Recht, ondergrondse galerij die zowat een eeuw geleden gesloten werd. Ruim tien jaar lang hebben vrijwilligers de mijn vandaag terug opengesteld. Hierbij wordt via een 90 minuten durende wandeling in de mijn de geologische en mineralogische geschiedenis van de streek vertelt en laat men het harde en gevaarlijke leven van de steenkappers herbeleven, voorgesteld op fraaie wijze. Georg Mettler is de perfecte gids. info@schieferstollen-recht.be en www.schieferstollen.be

 

BAUGNEZ 44

Mathieu en Fabien Steffen openen op 18 december op de plek waar op 17 december 1944 het Von Rundstedt Offensief plaats vond en tekende voor massamoord. Op een steenworp waar Amerikaanse soldaten werden gefusilleerd door de Duitse troepen openen vader en zoon Steffen een uniek centrum met oorlogsmuseum, uitgewerkt met de meest moderne technische snufjes met foto’s, exclusief materieel en onder ander films uit die donkere periode, doorspekt met scènes uit het dagelijkse leven van de soldaten, ondersteund door klank- en lichtspel. Enig in ons land. Een meertalige audio-gids zorgt voor puike begeleiding. info@baugnez44.be; www.baugnez44.be.

 

FUN CENTER

Op zoek naar totale ontspanning vindt ruim zijn gading in het Action &Fun Center in Burg Reuland. Hier vult Eddy Kukenheim je stoutse dromen in: karting, bowling, lasergame, shooting, kinderparadijs, sumo, rodeo en een brede waaier van eetmogelijkheden, naar ieders beurs. info@eastactioncenter.be en www.eastactioncenter.be

 

SCHATKAMER

Verlekkerd op liturgische en sacrale schatten? Neem dan zeker een kijkje in de Schatkamer van de kathedraal in Malmedy. Relieken, zilversmeedwerk, miskelken, hostieschaaltjes, ciboriën, wierookbranders, kerkkledij, monstransen, kerkkandelaars, allemaal kerkschatten in goud, zilver, email  en onder andere edelstenen, wandtapijten, lambrizeringen, portretten, wapens en beelden zijn de waardevolle stille getuigen van de weelde en rijkdom in de kerken.

 

Meer info over deze troeven van de Oostkantons en het volledige aanbod van de 33 charmehotels zijn terug te vinden in de brochure Smakelijk, gratis te bekomen bij de Dienst voor Toerisme Oostkantons, Tel.: 080-22 76 64 & info@eastbelgium.com & Huis voor Toerisme Oostkantons

Tel.: 080-33 02 50 & maisondutourisme@eastbelgium.com

www.oostkantons.be

 

Georges Keters

 

 


>> Reageer (0)
31-10-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oenologie
Klik op de afbeelding om de link te volgen Vereniging Vlaamse Sommeliers
1ste Open Wijnhappening met
Gala Avond

De Vereniging Vlaamse Sommeliers (VVS) organiseert op zondag 18 november 2007 een eerste Open Wijnhappening gevolgd door een Gala Avond, in de hallen van het Brugse Belfort, met medewerking van Toerismeschepen Jean-Marie Bogaert.
De VVS telt zowat 100 actieve leden, allen begaan met wijn, te vinden van in het kleinste eethuis tot in het meest exclusieve restaurant. Voorzitter Guy VAN NESTE: "Deze kennis willen we als sommeliers naar buiten brengen door onder andere uit te pakken met een unieke Wijnhappening, een primeur in Brugge. Van 11 tot 19 uur voorzien we een demonstratie in wijn proeven om de liefhebbers aan te tonen hoe belangrijk het is om kwaliteitswijnen te genieten en met welke gerechten deze gedronken kunnen worden. Ruim 60 wijnbouwers zullen hun beste wijnen op tafel zetten, verspreid over diverse "eeteilandjes" waar tegelijk tal van producten zullen kunnen geproefd worden. Dat alles vindt plaats in het prachtige kader van het Brugse Belfort, met de steun van Werelderfgoedstad Brugge, de Cultuurdatabank en de Reguliere Communicatie van Toerisme Brugge. De proeverij vindt plaats in de zalen Jan Garenmijn, Joris Dumery en Marcus Gerard. IEDEREEN is welkom. Deelnemen aan dit wijnfestijn kost slechts 10 euro, degustatieglas met VVS-inscriptie, notitieboekje en wijnproeven naar believen inbegrepen.
Voor wie het wenst, volgt er nog een Galabanket tegen de prijs van 85 euro, gepaste topwijnen inbegrepen. Inschrijven kan nog tot zondagavond 11 november bij VVS-Secretariaat, Geraniumlaan 2 in 8420 Wenduine, gsm 0478 61 93 96.

VVS-KRANTJE

Andere activiteit van de VVS is de lancering van een eigen VVS-Krantje. Hierin delen de leden hun kennis met de lezers. Wijn staat dan ook elke dag centraal bij de sommeliers en houden ze ervan hun klanten te verwennen. Het VVS-Krantje wordt gratis verspreid bij de leden en telt een oplage van 10.000 exemplaren en wordt om de zes maand uitgegeven. "Dit hebben we te danken aan het nieuwe bloed dat sinds enkele maanden binnen ons bestuur vloeit. Jong enthousiasme laat ons toe kracht te putten uit onze kennis om het werk van de sommelier beter in de kijker te stellen. Zij zijn elke dag bezig om hun klanten kwaliteit voor te schotelen. Dat vergt veel speurwerk en proevn. We zoeken vooral de ziel achter de wijnen. Meer nog, we willen de liefhebbers wegwijs maken in het gebruik van aperitief, gepaste wijnen en afzakkertjes. Zo leren we dat Champagne een ideale aanzet is voor een goed diner en dat porto de perfecte afsluiter kan zijn. Technische kennis is niet direct belangrijk voor de klant, een mooie wijn voorschotelen wel! Een wijn die goed gemaakt is herkent men aan de....  lege fles. We willen daarbij ook nog de prachtige wijnen in de kijker stellen en de makers ervan in de bloemen zetten. Vandaar dat onze Wijnhappening straks alvast een eerste goede zet in die richting wil zijn", aldus VVS-voorzitter Guy Van Neste.

Meer info: www.vlaamse-sommeliers.eu

Georges Keters


>> Reageer (0)
30-10-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Met TRAVELWORLD naar GAMBIA
Klik op de afbeelding om de link te volgen

 

Schitterende parel van West-Afrika

Gambia: meer dan een paradijs voor zonnekloppers

 

Wie houdt van onverzadigbare zon, ongerept natuurschoon, een vleugje avontuur, botanische tuinen, azuurblauwe zeeën, hagelwitte stranden, liefhebber van een smaakvolle exotische keuken en daarbij nog wat kennis wil maken met een flinke brok koloniale geschiedenis, dan vindt u dit allemaal in Gambia, het kleinste land aan de schitterende westkust van Afrika. Ideaal in de winter, heerlijk in de zomer.

 

Gambia is een voormalige Britse kolonie en zonder meer het  kleinste land van Afrika, meet 11.300 km² en telt 1,4 miljoen inwoners of een bevolkingsdichtheid van 134 personen per m². Het land is zowat volledig omgeven door Senegal. Yayah Jammeh is de president van deze democratische republiek dat zijn Onafhankelijksheiddag viert op 18 februari. De munteenheid is de Dalasie (1 euro = 32 Dalasies) en men spreekt er Engels Mandinka, Wollof, Jola, Peul maar in de hotels spreekt men vlot Engels en Frans. Ruim 90 % van de bevolking is moslim, maar alle godsdiensten leven er vredig met elkaar. Om godsdienstige redenen zijn alle officiële kantoren gesloten van vrijdagmiddag tot na het weekend.

Wie ten volle wil genieten van de vele troeven die deze prachtig Afrikaanse parel te bieden heeft, mag niet nalaten het witte strand even te ruilen voor enkele tochtjes in het bijzonder fascinerende hinterland. De toeristische glimlach wordt geruild voor een échte innige vriendschap, een vriendschap die je dag nog meer kleurt. Het ebbenhouten kleurtje van de plaatselijk schonen, gehuld in veelkleurige losse kledij zijn een streling voor het oog. Voeg daarbij de bijzonder kleurrijke markten waar fruis, groenten en confectie aangeboden wordt. Om er even stil bij te worden.

Iets verder op uit de kust – The Smiling Coast – slingeren okerkleurige wegen zich door de groene velden in het regenseizoen. In de zomer zijn wegen stoffig en heeft het gras nog nauwelijks enige kleur. Het rijpe fruit aan de bomen en de ontelbare prachtige bloemenstruiken blaken van trots en zorgen voor een positief aanstekelijk gevoel van vreugde. Kleur maakt een mens blij. Ook in Gambia.

 

ARM MAAR GELUKKIG

Ondanks hun armoede zijn de Gambianen tevreden met wat ze hebben, iets waar wij Westerlingen nog heel wat van kunnen leren.

Heel wat vrouwen kunnen lezen noch schrijven. Toch vinden ze de moed om een zaak te leiden, om te overleven. En ze doen het dan nog ook. Beweeg je gerust onder de lokale bevolking. Men zal je goed ontvangen. Er wordt veel gelachen en gezongen. Zelfs al begrijp je hun taal niet, je lacht mee. Je springt letterlijk en figuurlijk mee in de dans. Iedereen helpt er iedereen. Solidariteit is hen aangeboren. Eenzaamheid, depressies en stress moet er nog worden uitgevonden.

Vergeten we niet dat Gambia één der armste landen in Afrika is. Meerder NGO-vzw’s uit Vlaanderen hebben projecten in Gambia lopen. Er wordt niet gegeven om te geven, maar er wordt geholpen waar nodig. Het opzetten van een hospitaal, het uitbouwen van scholen of het uittekenen van groentetuinen, zaken waarbij de dorpsgemeenschap een beter leven kan leiden. Fondsen overmaken heeft geen zin, want dan wordt het soms misbruikt. Ter plekke de situatie helpen uitbouwen is dan ook de boodschap. Samen met de lokale bevolking iets opzetten en hen leren het verder uit te werken biedt heel wat perspectieven.

 

HOE ERHEEN

Travelworld is de enige touroperator in België die Gambia naar voor schuift en brengt u op zondag en woensdag vanuit Brussel met SN Brussels Airlines naar Banjul, telkens met aankomst dezelfde dag, terugkeer de volgende morgen. De vlucht duur slechts zes uur.

Het tijdsverschil bedraagt slechts één uur.

Reisdocumenten: een geldig internationaal paspoort, nog zes maanden geldig na terugkeer is voldoende.

Beste periode is tussen half oktober en eind april (droge periode), vanaf april wordt het drukkend warm tot het regenseizoen begint. Aan de kust is het evenwel heerlijk. In juli en augustus: regenseizoen, dus vochtige warmte, met temperaturen tussen 25 en 35° C.

 

GEZONDHEID

Preventie geelzucht, via huisarts.

Gele koorts prik, minstens tien dagen voor vertrek. Best tijdig aanvragen, want vaccinatie dient aangemaakt te worden.

Preventie malaria: malarone.

Zeker meenemen: medicatie tegen diarree, zalven tegen muggenbeten en andere insecten, zeker voor eco-toeristen.

Raadpleeg voor alle zekerheid je huisarts.

 

VERVOER

Er is nauwelijks openbaar vervoer. Er zijn wel twee soorten taxi’s: de groene voor de toeristen en de gele voor de lokale bevolking, en dus goedkoper. Gele mogen niet tot aan het hotel komen, maar cirkelen er toch rond. Dus…

En dan is er nog de Bush Taxi, busje waar men aan een spotprijs naar vast plaatsen rijdt als… de 14 plaatsen volzet zijn. Zo kost de verplaatsing Bakau-Banjul met een groene taxi je al gauw 150 Dalasies, met Bush Taxi slechts 6 Dalasies.

 

WEBSITES

·        www.gambia.pagina.nl 

·        www.google - zoeken: Gambia

·        www.gambianet.com

·        www.travelworld.be

 

Georges Keters

 


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vakantie in eigen land
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Genieten sleutelwoord in Hoge Venen

Oostkantons parel in Oost-België

 

De Oostkantons??? Sankt Vith, Eupen, Malmedy? Oh ja, die “andere” Ardennen in Oost-België. Inderdaad, dit stukje helaas te veel “vergeten” België is in de jongste jaren uitgegroeid tot een paradijs voor het hele gezin. Natuurpracht, wandelen, fietsen, adembenemende panorama’s en…  een brede waaier uitstekende eethuizen. Bovendien spreekt men er zo goed als overal… ja, Nederlands!

 

Zo ver en toch zo dichtbij, de Oostkantons, een der fraaiste natuurwonderen in eigen land, omvat de regio’s rond Eupen, Malmedy, Raeren, Waismes, Bütgenbach, Büllingen, Amel, Burg Reuland en Sankt Vith, samen goed voor ruim 86.000 inwoners, 70.000 Duits- en 16.000 Franssprekende die in perfecte harmonie leven en waarvan de meeste ook nog Nederlands kennen. Een voorbeeld van hoe makkelijk een samenleving kan zijn, mits wederzijds begrip.

Benevens de adembenemende mooie natuur en dito panorama’s met de Hoge Venen als absoluut hoogtepunt beschikt de Oostkantons over tientallen kwaliteitsvolle 3- en 4-sterrenhotels en een 700-tal vakantiewoningen, waar het heerlijk vertoeven is, dat alles op amper een paar uurtjes met de wagen: Oost-België, stralend stukje paradijs voor natuurliefhebbers en gastronomen.

 

LEISTEENMIJN RECHT

De Oostkantons zijn meer dan alleen maar een doorgang naar Duitsland, Luxemburg of Nederland. Zij die er al geweest zijn, zullen het beamen, voor de neofieten wordt een bezoek aan dit stukje Oost-België een verademing. Het natuurpatroon mag dan in de loop der jaren zo goed als ongerept gebleven zijn, elk jaar pakt men uit met diverse nieuwe investeringen waarbij de regio alsmaar boeiender wordt. Een van die nieuwe troeven is alvast de uitbouw van een oude leisteenmijn in Recht, leuk dorpje op een boogscheut van Sankt Vith, waar de jongste drie eeuwen blauwsteen en leien ontgonnen werd en kort na de Eerste Wereldoorlog de deuren sloot. Een tiental vrijwilligers werkte tien jaar aan de heropbouw om deze geschiedkundige infrastructuur open te kunnen stellen voor het grote publiek. De blauwsteenmijn is intussen sinds 18 mei 2007 toegankelijk, solo of met gids Georg Mettler, en duurt zowat 90 minuten, fraaie film inbegrepen. Een must voor jong en minder jong. Ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Meer info: www.schieferstollen-recht.be

 

BAUGNEZ 44

Gloednieuw is ook het Baugnez 44 Historical Center, als herinnering aan de bloedige gevechten tijdens het Von Rundstedt Offensief, slag die op 17 december 1944 zo goed als de definitieve inzet betekende van de Tweede Wereldoorlog. Een privaat initiatief van vader en zoon Fabien en Mathieu Steffens – met een passie voor oorlogsgeschiedenis – een hypermodern bezoekerscentrum uitgewerkt op een steenworp van het Monument en de weide waar 84 Amerikaanse gevangenen genadeloos werden vermoord, op het kruispunt van Malmedy, Waismes en Ligneuville in Baugnez. Open vanaf 18 december 2007.

 

KERSTMARKTEN

Om het culinaire aspect van deze regio in Oost-België in de kijker te stellen, pakt de Dienst voor Toerisme en VVV van de Oostkantons onder leiding van directeur Manfred Dahmen onder andere uit met een Wild-Gourmet-Tour in Bütgenbach, een Our-Gastro-Tour in Manderfeld en een Mooie dag in Recht, wandelingen waarbij onderweg genoten wordt van wild en streekgerechten. In Büllingen worden de fietsers verwend op de Velo-Gastro-Tour. Dit nog tot eind november.

Daarna staan de kerstmarkten en het (hopelijk goed) skiseizoen in de kijker. Kerst is in de Oostkantons een zeer bijzondere tijd. Zo pakt men in Eupen op 14, 15 en 16 december uit met een Europees Kerstdorp, gewijd aan Luxemburg, Culturele Hoofdstad van Europa 2007. In Malmedy vindt de kerstmarkt om en rond de kathedraal plaats op 7, 8 en 9 december. In Sankt Vith zijn de kerstmarkt en een smuldorp de grote attracties op 15 en 16 december. Verder zijn er ook nog kerstmarkten in Robertville, Hergenrath, Raeren, Kettenis, Sourbrodt en onder andere in La Calamine. “Kerst is inderdaad een zeer bijzondere tijd voor de Oostkantons. Een volle maand lang vindt men genoeg plaatsen om te voldoen aan alle smaken en wensen. En vergeten we ook niet even een kijkje te nemen in het kerstkribbenmuseum Krippana in Büllingen”, stelt directeur Oostkantons Manfred Dahmen.

 

WINTERSPORT

De Hoge Venen en de Oostkantons zijn in de winter de ideale locaties voor sneeuwpret in eigen land. Van 8 december 2007 tot 13 januari 2008 verzekert de schaatsbaan in het stadscentrum van Malmedy alvast winterpret. Skiërs en langlaufers vinden ruim hun gading in de skigebieden Bütgenbach, Eupen, Malmedy, Sankt Vith en de Hoge Venen. Voor sneeuwzekerheid, neem contact met de Dienst voor Toerisme.

 

CHARMEHOTELS

Optimale ontspanning betekent een ongeremd en heerlijk verblijf, annex uitstekende keuken. Een brede waaier van Charmehotels vervult al uw wensen, voor elke beurs.

Toppers zijn alvast het relax hotel-restaurant PIP MARGRAFF in Sankt Vith. Franz Pip is de ideale gastheer en de keuken is effenaf heerlijk, met liefde voor streekgerechten. PIP MARGRAFF bezit een verwarmd zwembad en relax-centrum voor alle zintuigen. Driesterrenhotel met 4-sterrenservice.

Andere parel uit de Charmehotels is BÜTGENBACHER HOF in Bütgenbach. Hier fonkelen vier mooie sterren en verwennen Thérèse en Norbert Maraite de bezoekers tot in de toppen van de tenen. Ook hier alle infrastructuur voor de liefhebber van wellness. Het restaurant is een hemel op aarde voor de fijnproevers, met super bediening.

Wie kiest voor Eupen zal zeker genieten in het AMBASSADOR HOTEL BOSTEN, vier sterren rijk, waar Sandra en Roger Bosten niet alleen superruime kamers ter beschikking stellen maar tegelijk een tafel hebben waar elke gastronoom op verlekkerd is.

 

Hoe dan ook, de Ooskantons in Oost-België is de ideale bestemming voor een kortbij vakantie, uitlaatklep op slechts enkele uurtjes met de wagen. Drieëndertig Charmehotels verwennen je alvast vanaf de eerste minuut.

 

Meer info en gratis brochures bij de:

Dienst voor Toerisme Oostkantons

Tel.: 080-22 76 64 & info@eastbelgium.com

&

Huis voor Toerisme Oostkantons

Tel.: 080-33 02 50 & maisondutourisme@eastbelgium.com

www.oostkantons.be

 

Georges Keters

 


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Varen met 2 voor de prijs van 1

Op mini-cruise
met P&O Ferries

 

Nog tot 31 maart 2008 verwent P&O Ferries de liefhebbers met een 3 of 4-daagse mini-cruise naar de steden Hull, York of Lincoln. Wie vanuit Zeebrugge vertrekt op zondag, maandag, dinsdag of woensdag betaalt slechts 70 euro per persoon in plaats van de normale tarief van 140 euro. Dus: twee voor één. Uiteraard is een binnencabine heen en terug inbegrepen.

 

En jawel, het kan zelfs nog goedkoper. Met zijn vieren, ook bij vertrek op één van vier bovengenoemde dagen van de week en met twee overnachtingen in een 4-persoons inside cabin, komt de prijs uit op amper  60 euro per persoon, of de helft van de normale prijs van 120 euro per persoon.

In alle genoemde gevallen is ook de prijs van de busrit van de terminal naar de stad van voorkeur inbegrepen. Wie liever op eigen houtje Engeland intrekt kan dat eveneens: bij een 3-daagse minicruise kan de auto of de motor zonder toeslag mee op de cruiseferry.

Nog gratis - behalve de overnachting volgens eigen keuze ter plaatse natuurlijk - is dat bij vertrek op donderdag uit Zeebrugge de prijs voor een 4-daagse minicruise dezelfde blijft als hoger genoemd voor een 3-daagse. Ideaal voor een verlengd weekend. Op alle andere dagen bedraagt de toeslag voor een 4-daagse mini-cruise 28 euro per cabin. Voor wie het wenst is er uiteraard mogelijkheid tot een upgrading, tegen een kleine extra toeslag. Voor een goed begrip, maaltijden en drank aan boord zijn niet inbegrepen.

 

CRUISEGEVOEL

Een stedencruise naar Noord-Engeland begint alvast bij het aan boord stappen. Het vakantiegevoel laat zich meteen gelden. De keuze van ontspanning is groot met gezellige bars, lounges en diverse restaurants, van snelle hap al over buffetten en een luxe diner in het A la Carte restaurant. Daarnaast is een dansje nooit ver af. Klassiek, swing of disco, het kan allemaal.

Een goede nachtrust brengt je probleemloos in Hull, tegen het krieken van de dag. Uw city trip kan beginnen.

 

CITY TRIPS

De historische binnenstad van York werd dit jaar met glans uitverkoren tot dé Europese Toeristenstad.  De Minsterkathedraal, Jorvik, The Shambles, shopping en diverse festivals laten geen tijd voor verveling. Meer info: www.visityork.org

Sinds het prominent aandeel in de verfilming van de Da Vinci Code is Lincoln niet meer weg te branden van het toeristische voorplan. Lincoln Cathedral, met vlakbij Steep Hill, de steilste winkelstraat van het hele land, zijn gewoon niet te missen. Info: www.lincoln.gov.uk.

Daar waar enkel op vrijdag een bus rijdt van de P&O-terminal in Hull naar Lincoln, biedt Hull zelf omwille van de dichte nabijheid dagelijks het grote voordeel van een maximale tijd die ter beschikking staat. Deze tijd kan naar believen ingevuld worden. Met The Deep beschikt Hull over een diepzee aquarium van wereldformaat.  Info: www.hullcc.gov.uk

 

KERST 2007

Kerstmis is van oudsher een heel bijzondere gebeurtenis over de plas. die aan de andere kant van de Noordzee. Wie op zoek is naar een opvallende outfit voor de komende feestdagen zit hier eveneens gebeiteld.

De Engelse kerstmarkten zijn natuurlijk veel meer dan de klassieke kers op de (ijs)taart. Eigenlijk zijn ze voor hun weergaloze sfeer alleen al de reis waard. Ongetwijfeld geldt dat bij uitstek voor Lincoln, dat sinds jaar en dag van 6 tot 9 december de grootste kerstmarkt van heel Europa op het getouw zet. Vandaar ook dat er naast 7 december ook op 6 en 8 december naar Lincoln kan gereisd worden.

In York wacht de kerstmarkt op u van 29 november tot 2 december en van 6 tot 23 december.

 

WORLD TRAVEL AWARDS

Zopas werd P&O Ferries bekroond met twee awards en kan de rederij de titels van Europe’s Leading Ferry Operator en Europe’s Leading Cross Channel Operator netjes in de kerstboom hangen. Deze titels worden toegekend door ruim 160.000 reisagenten uit 190 landen.

Op de korte Kanaalroute Calais-Dover ontwikkelt P&O Ferries een frequentie die tot 25 afvaarten per dag kan oplopen. De schepen zijn toegankelijk voor voetgangers en voor alle gangbare transportmiddelen (personenwagens, autocars, vrachtwagens, motorhomes, caravans, moto's, fietsen) en aan het bagagevolume zijn geen beperkingen verbonden. Het gaat telkens om een snelle dienst die bovendien aan beide zijden van het Kanaal garant staat voor snelle verbindingen met het hinterland.

De andere voornaamste routes van P&O Ferries voor Belgische passagiers op de Noordzee zijn Zeebrugge-Hull, Rotterdam-Hull en Bilbao-Portsmouth. In deze drie gevallen gaat het in de regel om dagelijkse nachtelijke overtochten in cruisestijl.

 

Voor alle informatie en reservaties kan men terecht op www.POferries.be, tel. 070 70 77 71 en uiteraard ook bij uw vertrouwde reisagent.

 

Georges Keters

 

 

 

 


>> Reageer (0)
11-10-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Orde 33 Meesterkoks van België
Klik op de afbeelding om de link te volgen

70 jaar topgastronomie in Aywaille

Jachtfestival in Villa des Roses

 

Doorgewinterde gastronomen en levensgenieters kennen het adres al lang. Gelegen op de flanken van het parcours van de onovertroffen Waalse topklassieker Luik-Bastenaken-Luik is Villa des Roses in het Ardeense dorp Aywaille een baken van rust, warmte en gezelligheid. Al drie generaties lang, goed voor 70 jaar culinair genot.

 

Dat allemaal is het resultaat van zeven maal tien jaar hard werken door de familie Hausman. In 1936 verbouwde Irma Hausman de in 1895 gebouwde Villa des Roses om tot een hotel-café-restaurant, zaak die onmiddellijk een begrip werd in de regio. In 1950 laat Irma de zaak over aan zoon Edgard die met klasse Villa des Roses verder uitbouwt. Edgard Hausman wordt naderhand in 1966 omwille zijn culinaire vakbekwaamheid opgenomen in de Orde der 33 Meesterkoks van België. Intussen volgde zoon Jean-Louis de stappen van vader Edgard en nam met eega Lucia Mare in 1980 de zaak over. Het talent van Jean-Louis ging ook de raad van beheer van de Orde der 33 Meesterkoks van België niet ongemerkt voorbij en ook hij werd opgenomen als Meesterkok. Jean-Louis is intussen uitgegroeid tot een fervent aanhanger van streekgerechten, overgoten met een eigen toets, zonder daarbij de traditionele waarden te vergeten. Een keuken om U tegen te zeggen. En betaalbaar. Er is al een Menu Tradition & Terroir aan de prijs van 30 euro. Het Menu Privilege Touring komt uit de over aan de prijs van 50 euro, halve fles wijn inbegrepen. Het exquise Menu Orde 33 Meesterkoks staat op tafel tegen de prijs van 55 euro, 80 euro met gepaste wijnen.

 

ONTSPANNING

Naast de culinaire geneugten is Villa des Roses uitgegroeid tot een tempel waar rust en gezelligheid de grote troeven zijn. De negen comfortabele kamers vullen al uw wensen in. 

Wie voor wat extra beweging kiest zit evenzo goed in Villa des Roses. Op wandelafstand bevindt zich een omnisporthal met zwembad terwijl uitstapjes naar de groeven van Quarreux, de waterval van Coo en de grotten van Remouchamps binnen handbereik liggen. Tientallen wandel- en fietsroutes zorgen  voor sportieve ontspanning.

 

JACHTFESTIVAL

Restaurant Villa des Roses heeft tijdens het Jachtfestival voor de lekkerbekken enkele fraaie arrangementen in petto. Er is al een Gastronomisch Weekend aan 125 euro per persoon: 1 overnachting, 1 buffetontbijt, 1 gastronomisch menu en 1 lunch met drie gangen.

Het Gastronomisch Weekend met 2 overnachtingen met buffetontbijt, 1 Menu Route du Saveurs en 1 gastronomisch menu kost slechts 165 euro per persoon.

Er zijn tegelijk SPECIALE MIDWEEK Arrangementen: van woensdagavond tot vrijdagmorgen, 2 overnachtingen met buffetontbijt, menu Route du Saveurs en menu Tradition & Terroir en dit aan 120 euro per persoon.

 

Hotel-restaurant Villa des Roses is lid van Logis de Belgique met drie schouwtjes.

 

Hotel-Restaurant

VILLA DES ROSES

Avenue de la Libération 4

4920 Aywaille

Tel.: 04-384 42 36

Fax: 04-384 74 40

info@lavilladesroses.be

www.lavilladesroses.be

 

Georges Keters

 


>> Reageer (0)
28-09-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Smulparadijs in Frankrijk
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Smakelijk Sarthe

De kippen van Loué

 

De Sarthe is een paradijs voor lekkerbekken. Om en rond Le Mans is het steevast likkebaarden van de meest verscheidene typische streekproducten. Gevolg: elk restaurant of eethuis dat zichzelf respecteert brengt dan ook graag een ode aan een waaier van succulente streekgerechten, schotels waarvan sommige al eeuwen lang hun smakelijkheid bewijzen.

 

De authentieke rillette Le Mans, tripes à la mode d’Authon, het kwalitatief hoogstaand rundvlees Charolais, succulente foie gras, heerlijke wijngaardslakken, een boudin de Domfront, de trappistenkazen van Entrammes, de kazen van Laval, de soepele Saint-Poulin, zoetigheden als de Petits Sablés, (zandkoekjes met diverse aroma’s)  of een oersmakelijke kip van Loué, het zijn slechts een greep uit de tientallen specifieke streekproducten die de Sarthe rijk is. Voeg daarbij een heerlijke fles Chinon of Bourgueil, wijnen van de Vallée du Loir, en je gastronomisch streekfestijn kan nooit stuk.

 

GRAND HOTEL SOLESMES

Een van de absolute toppers aan de oevers van de Sarthe is de keuken van het Grand Hôtel de Solesmes aan de Place Dom Guéranger in Sablé-sur-Sarthe, met als buur de imposante Abdij Saint Pierre. De imposante kaart laat niets dan streekgerechten zien. Het was dan ook genieten van de Ganzenlever La Massière, de Kip van Loué, Lamskroontjes, aangevuld met een assortiment kazen en een Crème au Champagne met abrikozen en zandkoekjes van Sablé. Niet direct het goedkoopste restaurant, maar uitstekende verhouding prijs/kwaliteit. De bediening is discreet, hoffelijk en klasrijk. Chef Didier Serre laat niets aan het toeval over en weet telkens het beste naar voor te schuiven met keus uit het Marktmenu (2 gangen, 25 euro), Seizoensmenu (4 gangen, 40 euro), Degustatiemenu (6 gangen, 64 euro).

Een van de onbetwistbare ontdekkingen is de Kip van Loué. Sinds 1959 verwierf de kippenindustrie van het dorpje Loué wereldbekendheid in Frankrijk. Kippen, kalkoen, parelhoen, eenden, ganzen, poularde en onder andere parelhoenkapoen worden in de vrije natuur gekweekt. De smaak is verrukkelijk. Alle pluimvee gefokt in Loué krijgt het label “Boerderij” opgekleefd. Meer info: www.loue.fr

Naast het succulente gedeelte is het hotel zelf een openbaring. De familie Jaquet bouwde het 18de eeuwse klooster om tot een warme en gezellig 4-sterrenhotel met 32 kamers waar luxe en rust de grote troeven zijn. Een verademing. De familie bezit in Billiers (Morbihan, Bretagne) met het Domaine de Rochevilaine nog een tweede parel, beide lid van Châteaux & Hotels de France. Meer info: www.grandhotelsolesmes.com

 

LA PETITE AUBERGE

In Malicorne, epicentrum van de keramiek in Sarthe, ontvangt Dominique Bourneuf de lekkerbekken in La Petite Auberge, Place du Gueslin. Aan de oevers van de Sarthe is de patio aan de rivier bij zonnige gelegenheden en de knetterende haard in koudere dagen, de ideale plek om te genieten van de gastronomische keuken die de Chef op tafel schuift. Een schotel die je daar niet mag missen is de “Salade de gigolette de lapereau confit”, geconfijt konijn. Een delicatesse! Als hoofdschotel kijkt men als liefhebber van eend graag uit naar de “Aiguilette de canard”. Heerlijk. En ja, men kan er zelfs verse roggevleugels op het bord krijgen. Een adresje om op zak te hebben. Dat alles aan democratische prijzen. Menu’s vanaf 17 euro. Meer info:  www.petite-auberge-malicorne.fr.

 

PARFUM D’EPICES

Nog een leuk, doch ietwat exotisch adresje, is restaurant Parfum d’Epices, op de route naar Laval, eind Sablé-sur-Sarthe. Hier pakken Hélène en Stéphane Chupin, in een origineel en kleurrijk kader, uit met reis rond de wereld aan tafel. Creoolse gerechten en schotels uit de Antillen zijn hier schering en inslag. Probeer er eens de “Salsa van mango’s en foie gras”, een pure Creoolse schotel of de “Volle au vent de Saint Jacques à la crême de girolles”. Leuk en bijzonder smaakvol zijn de “Kikkerbillen met romige looksaus”. Onverbeterlijk! Als hoofdschotel mag je niet naast de “Grande choucroute Océane” kijken, vier vissoorten, gamba’s, langoustines, rivierkreeftjes en mosselen. Dat alles te vinden in de Menu 37 euro. De charmante bediening van gastvrouw Hélène maakt het geheel compleet.

 

AUBERGE DES ACACIAS

Trek in een diner of lunch, ver weg van alle drukte – voor zover die er is in Sarthe – in het piepkleine dorpje Dureil (tussen Parcé-sur-Sarthe en Malicorne) zorgen Gerard en Yvonne Chevallier voor fijne aromatische puur natuurschotels. De kruidentuin van Chef Gerard is een ontdekking. Binnenin is het tafelen bij het haardvuur, buiten kan men zich voor de zon beschermen onder twee reuzenbomen van ruim 70 jaar oud of gezellig plaats nemen in een van de twee prieeltjes. Zaliger genieten van deze culinaire schotels kan haast niet. Op het bord ontplooien zich de natuurlijke aroma’s van de streekproducten. De “Salade met warme geitenkaas en vijgen” is een aanrader. De “Maigret de canard de la Massière, met zeven pepers” laat je de smaak van de regio proeven. Een reeks Sarthois kazen en een heerlijke fles Bourgeuil vullen het geheel aan. Gastro-Menu vanaf 30 euro. Meer info: www.auberge-des-acacias.fr

 

LE FONTAINEBLEAU

Hartje Le Mans zit bol van de lekkere adresjes. Eéntje daarvan vindt men op de Place Saint Pierre, rechtover het stadhuis. In restaurant Le Fontainebleau zet Chef Laurent Mauboussin je de heerlijkheden van de regio voor, tegen een zacht prijsje. Het Menu Joséphine laat er alvast geen twijfel aan bestaan: dit is een heerlijke keuken, zonder franjes, maar met klasrijke producten op het bord. De “Salade de crevettes au curry et pommes fruits” als starter is fris en bijzonder smaakvol. De “Huisgemaakte rundstartaar met sneetjes parmesankaas” onderstreeptede frisheid van de keuken. Een onvervalste “Brie de Meaux” sluit het Menu Joséphine (18 euro) af.

 

CHATEAU DES ARCHES

Wie geen rivierboot als varend hotel heeft, en aan de wal toch wil genieten van absolute stilte en rust, vindt ruim zijn gading in Yvré-L’Evêque, op een steenworp van het mondaine en aangename Le Mans, waar Michel en Chantal Metais je in hun knap gerestaureerde Château des Arches met alle egards ontvangen. De vijf mooie, comfortabele en bijzonder ruime kamers bevinden zich op de tweede verdieping en bieden een immens uitzicht op het 9 ha groot domein en aansluitend dierenpark. Gastvrouw Chantal staat in voor een keurig en overvloedig ontbijt. Er is geen restaurant, maar de vele eethuisjes in het naburige Le Mans liggen op een boogscheut van deze 18de eeuwse fraai uitgebouwde chambres d’hôtes. Huisdieren kunnen er niet in. Meer info: www.chateaudesarches.org

 

Meer info over Sarthe en omgeving: www.vakantie.sarthe.com, site volledig in het Nederlands.

 

Meer info in België:

Catherine Bizet

Zandbeek 161

1180 Brussel

info@cbcommunications.be

 

Georges Keters


>> Reageer (0)


Archief per maand
  • 08-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 07-2019
  • 05-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 05-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 07-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 02-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 04-2007
  • 01-2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Mijn aanraders
  • Restaurant Renty
  • Toersime Vlaanderen
  • Oostenrijk


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs