GASTRONOMIE & TOERISME Rendez-vous avec le Nord Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon, Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434 Westende, met als doel de horeca, het toerisme, vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke vrijdagvoormiddag even na 10 u.
VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid naar een bestand van levensgenieters, gastronomen, reislustigen, managers, zonnekloppers en natuurliefhebbers + gratis verdeling via VVV-kantoren aan de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide, Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen en in een reeks geselecteerde winkels. Wie een persoonlijk abonnement op adres wenst kan dit mits overschrijving van 20 euro per jaar, over te maken op het PCR-nummer 000-0483943-10 met vermelding "Abonnement 2009".
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt (op gelijk welke manier) zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten verantwoordelijkheid van de uitgever.
De jaarlijkse Grote Nacht van de Orde der 33 Meesterkoks van België is zonder meer de crême de crême voor de liefhebbers van Belgische gastronomie. Tijdens dit magistraal kapittel werd Daniël Soete (in koksuitrusting op foto), keukenleraar Hotelschool Ter Duinen Koksijde en uitbater van de Verfijnde Gastentafel Dolisa in Wulpen bekroond met de titel van Toque Blanche. Hij blijft er zoals steeds bijzonder nuchter bij. Eenvoud is de basis van een goede keuken, geeft Daniël Soete graag mee.
Elk jaar worden dan ook heel wat jonge, veelbelovende en verdienstelijke chefs in de kijker gesteld. Dit jaar trokken liefst acht Westvlamingen met de titel van Toque Blanche naar hun fornuis. Een daarvan is Daniël Soete, al 27 jaar gewaardeerd praktijkleraar aan de Hotelschool Ter Duinen. Hij is zonder meer de stille kracht en doet zijn job met liefde voor het vak. Koken is eigenlijk niet zo moeilijk. Het is zelfs zeer eenvoudig. Helaas zoekt men het soms zo ver dat het basisproduct niet meer overheerst op het bord. Wie tarbot wil genieten wil ook tarbot smaken. Wie gek is op een mooi stukje fazant wil wild proeven en wie een kreeft wil verorberen wil dan ook kreeft tegen het verhemelte. Zo simpel is dat. Voor mij dus zeker geen schuimpjes of moleculair gedoe. Men mag wel eens iets uitproberen, maar de basis moet blijven. Dat is het geheim van elke goede chef, zegt Daniël Soete.
GOEDE KEUKEN Voor de kersverse Toque Blanche Orde 33 Meesterkoks, titel die toegekend wordt aan een uitstekende chef die de Belgische producten hoog in het vaandel draagt, betekent deze titel een bekroning voor zijn inzet.Ik ben er blij mee, het bewijst dat we het bij het rechte eind hebben. Ik herhaal: eenvoud is de basis van een goede keuken, stelt Daniël Soete.
Als iemand die titel verdient is het zeker Daniël Soete. Al meer dan twintig jaar draagt hij onder andere zijn steentje bij tot het welslagen van het jaarlijkse magistraal kapittelbanket van de Orde, en is hij een geprezen collega. Wie Daniël als leraar of chef naast zich heeft, mag zich in de wolken achten. Zijn kennis is verbluffend en zijn liefde voor de dagverse en seizoen gebonden producten kent geen grenzen. Eenvoud is daarbij steeds te vinden in zijn werk. Een voorbeeld voor vele chefs, zegt collega Thierry Cornelis en chef in zijn restaurant De Kelle in Koksijde, recent nog tot Ridder geslagen bij de Orde Fortunat Gastronomische Club Prosper Montagné.
GASTENTAFEL DOLISA Naast zijn drukke bezigheden in de hotelschool vertroetelt Daniël Soete de lekkerbekken ook aan zijn Verfijnde Gastentafel Dolisa, geen specifiek restaurant maar een gastentafel aan huis in de Kerkwijk 17 in Wulpen. Dolisa verwijst naar de voornamen van de drie kinderen Dominique, Olivier en Isabelle. Ja, koken is mijn werk en hobby en dan laat ik graag mijn vrienden mee genieten. In september 2006 besloten mijn echtgenote Carine en ikzelf om uit te pakken met een gastentafel. Deze telt maximum veertien man, steeds op reservatie, tel. 058 31 44 78. Er is elke maand een vast menu dat steevast start met een glas Champagne en enkele hapjes, gevolgd door vier gangen, koffie en versnaperingen. Dat alles tegen de prijs van 65 euro, alles inbegrepen, vertelt Daniël Soete, goed op dreef als het over koken gaat.
Op de pralines na wordt alles in huis vervaardigd. De gastentafel is enkel gedekt op vrijdagavond, zaterdagmiddag en zaterdagavond en zondagmiddag. De tafel wordt aangepast aan de reservaties. Men kan kiezen voor een tafel voor twee, voor vier of voor een groepje. Het mag cliché klinken maar de klant is hier nog koning met Daniël aan het fornuis en Carine als ideale gastvrouw.
Georges Keters
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />