GASTRONOMIE & TOERISME Rendez-vous avec le Nord Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon, Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434 Westende, met als doel de horeca, het toerisme, vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke vrijdagvoormiddag even na 10 u.
VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid naar een bestand van levensgenieters, gastronomen, reislustigen, managers, zonnekloppers en natuurliefhebbers + gratis verdeling via VVV-kantoren aan de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide, Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen en in een reeks geselecteerde winkels. Wie een persoonlijk abonnement op adres wenst kan dit mits overschrijving van 20 euro per jaar, over te maken op het PCR-nummer 000-0483943-10 met vermelding "Abonnement 2009".
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt (op gelijk welke manier) zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten verantwoordelijkheid van de uitgever.
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
10-01-2017
OP STAP IN EIGEN LAND - DEEL 1 - Antwerpen
Op
stap in eigen land Deel 1
WERELDSTAD ANTWERPEN
Een streling voor het oog
Het is u wellicht niet onbekend, maar heel wat toeristen weten alles van
de bloemen op Madeira, kennen alle kerken van Mallorca van binnen en van
buiten, weten te genieten op de mooiste stranden aan de Costa Blanca of aan de
azuurblauwe zeeën in Mexico, Jamaica of Aruba, maar kennen met moeite de
schatten van ons eigen land, laat staan, ze te hebben bekeken en bezocht. Zo is
Antwerpen, wereldstad in Vlaanderen, nog voor velen een onbekend gebied. We
gaan het voor u graag verkennen. Een van onze goede voornemens in dit prille
jaar.
We starten onze reeks in het prachtige Antwerpen met zijn vele troeven.
Enkele voorbeelden: Antwerpen Maritiem met een havengebied van meer dan 13.000
ha is de tweede grootste haven van Europa en te bezoeken via boottochten op de
Schelde en in de haven of via de haven fietsroutes. Antwerpen is ook het
wereldcentrum voor diamant en reeds sedert 1446 wordt de diamant er bewerkt.
Met 1900 diamantairs op een oppervlakte van één vierkante kilometer, vier
diamantbeurzen en de enige beurs voor ruwe diamant is de diamant na de haven de
tweede economische pijler van de stad. Antwerpen modestad wordt in de jaren
tachtig door de zes van Antwerpen internationaal op de kaart gezet. De
Antwerpse modeacademie, waar de Antwerp Six afstudeerden, is één van s werelds
meest prestigieuze modescholen en brengt nog altijd jonge, getalenteerde en
creatieve ontwerpers voort die tekenen voor een Belgische stijl.
ANTWERPEN KUNSTSTAD
MET GROTE K
Antwerpen Rubensstad : onlosmakelijk verbonden met Antwerpen is Peter
Paul Rubens (1577 1640. ) Niet alleen als geniaal barokschilder, schrijver
van duizenden brieven en notities, maar ook als diplomaat waarvoor hij in
Engeland en Spanje in de adelstand wordt verheven kennen we J-P Rubens. Door
zijn bijdrage wordt Antwerpen in de zeventiende eeuw één van de belangrijkste
culturele en economische centra van de wereld. We kennen nog altijd het
adjectief Rubensiaans dat verwijst naar de volslanke dames die de meester graag
penseelde. Meer info: www.rubenshuis.be
Antwerpen kunststad : niet alleen architectonisch, met voorbeelden van
alle mogelijke bouwstijlen, maar ook juwelenontwerpers, architecten,
modeontwerpers, internationaal toonaangevende beeldende kunstenaars zoals
Panamarenko, Fabre en onder andere Tuymans zetten Antwerpen naast de grote
kunststeden van de wereld.
Naast het prachtige Centraal Station ligt een van de oudste dierentuinen
van de wereld: De Zoo. Reeds meer dan 160 jaar een smaakmaker voor jong en oud.
En wat gedacht van de Onze-Lieve-Vrouwekerk: grootste zevenbeukige,
gotische kerk van de Nederlanden. De Noordertoren is 123m hoog. Er zijn diverse
werken van de grootmeester Rubens te bezichtigen. Meer info: www.dekathedraal.be
Niet te missen is ook de Carolus Bart Olomeuskerk, unieke barokkerk
gebouwd tussen 1615 en 1621 door de jezuïeten.
Paul Rubens werkte eraan mee als schilder, decorateur en architect.
Bevindt zich op het Hendrik Conscienceplein 6, 2000 Antwerpen,
www.carolusborromeus.be
MAS MUSEUM AAN DE
STROOM
Blikvanger sinds enkele jaren is het MAS, het Museum aan de Stroom. Met
zijn 60 meter hoge toren en speciale architectuur is het MAS op het Eilandje
het nieuw oriëntatiepunt in t Stad. Het MAS vertelt het verhaal van de stad,
de haven en de wereld. Het MAS is een ontwerp van het Nederlandse bureau
Neutelings Riedijk Architecten. Het staat op de plaats van eht vroegere
Hanzehuis, een 16de eeuwse opslagplaats. Benevens negen verdiepingen
die elk op hun beurt een eigen identiteit hebben, kan je op de
benedenverdieping in Café STORM genieten van een lichte hap, een leuke lunch en
uiteraard een heerlijk glas. Op de hoogste verdieping zorgt sterrenchef Viki
Geunes in t Zilte, tegelijk het hoogste restaurant in Antwerpen, voor
culinaire hoogstandjes. Het panorama is verbluffend. Aan je voeten ligt de stad
met het Eilandje als blikvanger.
Het is duidelijk, het MAS is veel meer dan een museum. Het is een unieke
belevenis die eens op bezoek in Antwerpen je zeker nooit links mag laten
liggen. Zonder meer een unieke parel aan de Hanzestedenplaats 1, 2000
Antwerpen. Meer info: www.mas.be
RED STAR LINE MUSEUM
Liefhebbers van een stevige brok nostalgie, zeg maar wereldgeschiedenis
mag een bezoek aan CRUISE AWAY niet missen. Het Red Star Line Museum brengt je
de wereld rond. Het brengt tegelijk de minder bekende cruise-activiteiten tot
leven met de expo Cruise Away. De vele verhalen van de reizigers en bemanning
worden er letterlijk in geuren en kleuren uiteengedaan. Kenners weten het,
in de jaren 20 en 30 pakte de Red Star Line Cruises uit met wereldreizen,
vooral voor begoede Britse en Amerikaanse toeristen en businesslui. De crew op
deze schepen bestond toen voor het grootste deel uit Antwerpenaars. De expo
zorgt evenwel ook voor controversie en kritiek in barre tijden met hongersnood
en miserie als hoofdrolspelers. De schepen waren zonder meer gouden kooien,
nooit eerder geziene luxe we schrijven 1920-1930 die de kloof tussen arm en
rijk nog meer accentueerde. Voeg daarbij de ellendige toestanden die de
gelukzoekers meemaakten op weg naar het beloofde land dat Amerika heette. Een
pakkend verhaal van een avontuur dat voor velen lang niet uitkwam zoals men het
zich had voorgesteld. Kortom, het verhaal over miljoenen mensen en één droom. Meer
info: www.redstarline.be
Bij een volgende reportage proeven we van de heerlijk gedekte tafels van
A en nemen u mee naar de haven.
Met dank aan Judith Fischer Stad Antwerpen Business and City
Marketing Visit Antwerpen meer info: www.visitantwerpen.be tel. 03 232 01 03
Het Casino-Kursaal van
Oostende stond zopas borg voor een meesterlijke verzorging van de 54ste
editie van de onvergelijkbare GROTE NACHT, een organisatie idie al meer dan een
halve eeuw het kruim van de Belgische gastronomie in het vaandel draagt. De 692
deelnemers genoten met volle teugen van een verrukkelijk succulente tafel,
klaargestoomd door de meesterkoks Lieven Demeestere, Tim en Frans
Saint-Germain. De kaasmeesters Michel en Frederik Van Tricht, meester patissier
Nico Boelens en de wijnselectie van ambassadeur William Mortelmans zetten de
kroon op het culinaire werk. De Soul Brothers zorgden voor de muzikale noot
terwijl de leerlingen van de Hotelschool Ter Duinen Koksijde, onder supervisie
van ambassadeur Olivier Willaert, voor een vlekkeloze bediening zorgden. De
laureaten en verdienstelijke gastronomen werden door voorzitter Stephane Buyens
en zijn raad van beheer met klasse in de kijker gesteld.
AMBASSADEUR GWENDOLINE NYS
Gwendoline Nys, adjunct
directeur van het Oostendse Kursaal, werd omwille haar gedrevenheid en inzet
voor de gemeenschap,bij de Orde de 33
Meesterkoks van België opgenomen als Ambassadeur. Voorzitter der 33 Meesterkoks
Stephane Buyens onderstreepte het talent van deze immer actieve dame uit
Bredene. Thierry Declerck, chef aan het fornuis van restaurant Casanova in De
Haan, werd bij de Orde opgenomen als Compagnon de la Toque Blanche.
Hiermee was Gwendoline zeg
maar Gwen Nys niet aan haar proefstuk
toe. Eerder dit jaar werd ze door de Confrérie du Rat Mort Cercle Coecilia
opgenomen als Jonkvrouw omwille haar onverdroten inzet voor de medemens in
moeilijkheden en haar hart voor vluchtelingen. Binnen haar dagelijkse job is
Gwen Nys een organistor van de bovenste plank. Ze is al twaalf jaar actief
binnen het kursaal en de jongste zes jaar als adjunct directeur. Ze staat in
voor de ontvangst van de vedetten, VIPs en voorname gasten bij elk optreden.
Ze staat tegelijk al even lang borg voor de logistieke steun bij de organisatie
van de Grote Nacht van de Order der 33 Meesterkoks van België. Dit is voor
onze ploeg telkens een grote uitdaging. We zorgen voor de aankleding van het
geheel zodat de genodigden zich onmiddellijk thuis voelen. We maken ons ook
sterk zodat ook de catering zich op de best mogelijke wijze hun werk kan doen
om het banket tot een goed einde te brengen. Het is dan ook bijzonder leuk als
alles uiteindelijk in de juiste plooien valt. Ik draag de titel van ambassadeur
dan ook graag op aan al onze medewerkers, geeft een gelukkig ogende Gwendoline
Nys nog graag mee.
CTB THIERRY DECLERCK
Met de intronisatie van
Thierry Declerck tot Compagnon de la Toque Blanche (CTB) binnen de Orde klom
ook De Haan op het poduim. De gloednieuwe CTB is al ruim acht jaar met succes
te vinden aan de stoof van het gerenommeerde restaurant Casanova op de Zeedijk
in De Haan, al jaren een vast stek in de Bib Gourmand Gids Michelin. Eigenaar
Danny Everaert is bijzonder tevreden over deze toekenning. Het bewijst dat we
met Thierry als chef goed bezig zijn. Onze zaak kan bogen op een traditie van
zowat dertig jaar. Het is voor ons een bekroning voor de ganse ploeg die niets
onverlet laat om de lekkerbekken het beste voor te schotelen, stelt Danny
Everaert. De nieuwe CTB Thierry Declerck, doorgewinterd in het vak, is dan ook
meer dan gelukkig: Het is een bekroning voor onze nooit aflaten, elke dag
opnieuw beginnen en de schotels met liefde bereiden, is ons motto. Alleen met
deze gedrevenheid komt men er.
WESTKUST TROEF
Met Steve Gerry en Louison
Deuwel wist de Westkust zich sterk in de kijker te zetten op de Grote Nacht van
de Orde der 33 Meesterkoks van België, s lands jaarlijkse hoogmis van de
gastronomie. Steve Gerry, restaurant t Blekkertje in Koksijde, werd opgenomen
bij het hoogstaande kransje van de Compagnons de la Toque Blanche. Louison
Deuwel werd erelid, bekroning voor een schitterende loopbaan als patroon aan
het fornuis van restaurant LAvenue in De Panne.
Het gaat goed met de
gastronomie in de Westhoek. Na de fraaie cijfers in zowel de Gault & Millau
als de Michelin gids klommen nu opnieuw twee Westhoekers op het erepodium. Dit
is de raad van beheer van de Orde der 33 Meesterkoks van België niet ontgaan.
Voorzitter Stephan Buyens (Hostellerie Le Fox, De Panne en goed voor 2
Michelinsterren) kijkt dan ook tevreden naar deze positieve evolutie. Koken
doe je met het hart en de liefde voor het vak. Het is een verslaving. Uiteraard
danken we heel wat aan de opleiding in de Hotelschool Ter Duinen in Koksijde,
waar de fijne knepen van het vak worden geleerd. Hun persoonlijk talent zorgt
voor de rest, stelt Stephan Buyens.
STEVE GERRY EETHUIS T BLEKKERTJE
Het lag al een paar jaar op
eenieders lippen, Steve Gerry is uit het goede hout gesneden en plukt hier vandaag
de vruchten van. Als oud-leerling van de Hotelschool Ter Duinen in Koksijde
stond hij al vlug mee aan de stoof in restaurant De Furnoise in De Panne. Hij
vervolmaakte zich naderhand in de Grill De Vette Os in Veurne om daarna aan de
zijde te staan van Ronny Venus in restaurant De Huifkar in Koksijde, een der
absolute toppers aan de Westkust. Tijd om op eigen benen te staan dachten Steve
Gerry en zijn eega Griet Snauwaert, zelf oud-leerlinge van de Hotelschool
Stella Matutina in Michelbeke en Ter Groene Poorte in Brugge. Een paar jaar
terug namen we eethuis t Blekkertje in de Zeelaan over. Van onze leermeesters
hebben we veel opgestoken. We volgen graag hun advies en bereiden alles zelf.
We houden het graag simpel met extra aandacht voor de smaken. Eerlijk producten
zorgen voor de beste schotels. Het moet niet ingewikkeld zijn, maar smaakvol en
vooral betaalbaar blijven, stelt de gloednieuwe Toque Blanche Steve Gerry. De
kaart in eethuis t Blekkertje laat naast enkele klassiekers dagelijks euke suggesties
bewonderen. De wijnkaart laat toe op democratische wijze te genieten van een
mooie fles.
ERELID LOUISON DEUWEL
Andere verdienstelijke chef
die in het Oostendse casino op de hoogste trap stond is Louison Deuwel (69). De
voormalige grootmeester aan het fornuis van het voormalige restaurant LAvenue
in De Panne legde de pollepel ter zijde en geniet vandaag van een meer dan
verdiende rust. Eerder was hij al in de Orde opgenomen als Toque Blanche maar
de raad van beheer van de Orde der 33 Meesterkoks besloot Louison die De
Panne mee op de culinaire kaart wist te zetten uiteindelijk te danken voor
zijn loopbaan. Voorzitter Stephan Buyens sloeg hem dan ook tot erelid van de
Orde. Dit doet deugd, want het betekent toch dat we goed bezig geweest zijn en
mee geholpen te hebben aan de nog steeds mooie gastronomische dagen aan de
Westkust. Louison Deuwel had een boon voor de Franse keuken en was regelmatig
te vinden aan de stoof van driesterrenchef Gilles Goujon in restaurant
LAuberge du Vieux Puits in Fontjoncouse, piepklein dorpje hartje Corbière in
de Languedoc. We blijven De Panne in ons hart dragen en zijn tevreden met
zoveel leuke collegas te hebben mogen samenwerken, stelt erelid Louison
Deuwel, genietend van een mooi glas Champagne Gosset Brut. Dat alles op de 54ste
Grote Nacht van de Orde der 33 Meesterkoks in het casino van Oostende.
NIEUWE MEESTERKOKS
Filip Cuvelier Vijferhof Wevelgem
Kristop Deprez De Mangerie Brugge
Eddy Van Tittelboom Patisserie Lints Antwerpen
NIEUWE COMPAGNON DE LA TOQUE BLANCHE
Benevens de regionale gelauwerden benoemde de raad van
beheer en onder oog van voorzitter Stéphan Buyens deze Chefs als gloednieuwe
Compagnon de la Toque Blanche:
Charles Gantois La Gastronomie du Mayeur Wanze
Wie
van plan is om volgend jaar een of meerdere malen op stap te gaan in
Groot-Brittannië, is rijkelijk aan het feest. Nooit eerder was reizen naar zeg
maar Engeland, Schotland of het onnavolgbaar mooie Wales, zo goedkoop. Niet
alleen het pond is vandaag bijzonder voordelig, maar wanneer je er dan ook nog naartoe
reist met P&O Ferries, dan zit je helemaal op rozen. Het is duidelijk, 2017
wordt het jaar van Groot-Brittannië.
Het is dan ook bijzonder
voordeling zo vroeg mogelijk je hotel, cottage of een B&B te boeken,
aansluitend je transport naar het Verenigd Koninkrijk. En wat is er idealer dan
de oversteek van het Kanaal te doen met de P&O Ferries, die uitpakt met een
zeer interessante vroegboekactie.
VROEG BOEKEN
Tot uiterlijk 16 januari
2017 kan je boeken voor je te plannen of geplande reis tussen 1 april en 30
december 2017.
Hoe vroeger men boekt, hoe
voordeliger. De korting, die kan oplopen tot 20 %, is geldig op de verbinding
Zeebrugge Hull. Deze lijn is de logische reisroute naar een hele reeks
vakantiebestemmingen met naam. Droom je bijvoorbeeld van een verblijf in het Lake
District, van een rondreis door Northumbria of naar Loch Ness, van een
wandelvakantie langs Hadrians Wall of van een natuur- en cultuurreis in Yorkshire
dan is P&O Ferries je aangewezen transportpartner. In de vooravond rij je
met de wagen aan boord van de ferry in Zeebrugge en na een nachtelijke
overtocht kom je s ochtends uitgerust aan in Hull. De havenstad aan de
oostkust van Engeland is de ideale uitvalsbasis voor snelle verbindingen naar
tal van aantrekkelijke vakantiebestemmingen in alle windrichtingen.
ONTSPANNEN REIZEN MET P&O FERRIES
Waarom nog langer twijfelen?
Met de ferry heb je geen last van files en op de ferry geniet je van leuke
shops, bars, restaurants, ontspanning, kinderspeelruimtes en een aardige cabine
met sanitair om lekker uit te rusten. En voor de prijs kan men het niet laten. Vanaf
169 euro voor 2 personen, inclusief auto (enkele reis) waarin je zoveel bagage
stopt als je maar wilt.Ook dat is mooi
meegenomen.
Wie gek is van natuur, boswandelingen, gekoppeld aan een
flinke hap rusteloos genieten en tegelijk uitkijkt naar een smaakvolle tafel,
dan is een verblijfvan een paar dagjes
Durbuy het ideaal recept om zich uit de dagelijkse sleur te wringen en volop te
genieten van de geneugten des levens.
Durbuy, dat het predicaat Het kleinste stadje van de
wereld met trots draagt, is inderdaad niet groter dan een speldenprik op de
kaart, maar weet zich met zijn middeleeuwse entiteit al eeuwen uit te bouwen tot the
place to be voor wie rust, groen, gezelligheid en gastronomie op de eerste
plaats stelt voor een korte vakantie. Dat alles aan de boorden van de
kabbelende Ourthe. De kleinschaligheid zorgt voor extra charme. Mits even door
te stappen ben je op minder dan tien minuten doorheen het hart van het stadje.
Wie wil genieten van de middeleeuwse rust heeft minstens een dag nodig. Let ook
vooral de dames op je schoeisel, want de kasseien hebben al een leven van enkele
eeuwen achter de rug en liggen niet steeds fraai, wat al menig hakje deed
sneuvelen.
MIDDELEEUWS STADJE
Durbuy is in de eerste plaats bijzonder aantrekkelijk
door de charmante middeleeuwse straatjes die de bezoeker uitnodigt tot slenteren
en met volle teugen te genieten van een stevige brok geschiedenis, van tijd tot
tijd graag onderbroken door een moment van genot op een van de vele terrasjes.
Voeg daarbij de in het middeleeuws decor ingewerkte fraaie eethuisjes, riante
crêperies en aantrekkelijke winkeltjes van alle slag. Daarna trek in iets
hartigs, dan wacht u een paternoster aan eethuisjes en restaurantjes, de een al
gezelliger dan de andere. Dat alles overgoten met gezelligheid en liefde voor
de regio. Liever verpozen in het groen? Dompel u onder in de wereld van het
Parc des Topiaires, naar verluidt het grootste snoeivormpark ter wereld dat
toegankelijk is voor het publiek. Zowat 10.000 m² tuinperk laat de meest leuke
vormen zien, van Manneken Pis al over een reeks katten, paarden, honden en de
hoorn des overvloeds tot zeehonden, zittende olifant, renpaarden en om te
eindigen met een in de zon badende Pamela Anderson, die om de een of andere
redenen heel wat aandacht trekt
Men kan Durbuy ook ontdekken met het kleine treintje dat elk
uur in het centrum vertrek voor een ritje van zowat een half uurtje en je langs
de mooie hoekjes brengt met als apotheose een halte aan de Belvédère met uniek
panoramisch zicht op de oude stad.
Liefhebbers van een hapje cultuur mogen de Halles aux
Blés niet links laten. Dit zeldzaam pan-de-bois, gebouwd tussen 1530 en 1540,
laat het economisch belang van Durby zien op het geschiedkundig moment dat de
metaalindustrie op zijn hoogtepunt was. Een unicum in zijn genre.
OM EN ROND DURBUY
De stad Durbuy telt niet minder dan 12 gemeenten en 41
gehuchten, samen goed voor ruim 170 km uitgetekende wandeltochten, mountainbike
en onder andere paardrijden, naast zowat 200 hutten voor natuur- en
vogelspotters. Sportievelingen kiezen voor kayak in Durbuy, Barvaux en Bomal.
Liefhebbers van dolmens en menhirs, dan ligt het kleine
dorpje Wéris binnen handbereik. Hier vindt men wellicht de meest bewaarde site
omtrent megalithische monumenten, naar analogie van Stonehenge.
Amateurs van de golfsport vinden hun gading in Barvaux.
Een bos- en groenrijke omgeving van zowat 120 ha, goed voor 9 en 18 holes.
Nog in Barvaux kan
men van juli tot eind september zich verloren laten lopen in het 11 ha grote
maïs doolhof.
Liever wat plonsen in het water? Dan wacht het zwembad je
op in Bohon, goed voor totale ontspanning met jacuzzi, sauna en uiteraard
gezellig cafetaria.
LOGEREN
Of u nu met zijn tweetjes, met de familie of in groep
Durbuy komt bezoeken, er is voor elk wat wils. Liefst 25 hotels, 30 B&Bs
en zowat 100 gites en vakantiewoningen.
Het is duidelijk, een verblijf in Durbuy is een
verademing. Midden in het groen is het elke seconde genieten van een brok
geschiedenis, beschermde monumenten, heerlijke tafels met de beste regionale
producten wat resulteert in een gastronomisch festijn. Men komt er graag terug.
Een der absolute toppers in hartje Durbuy is Hotel &
Restaurant de Charme SAINT-AMOUR. De kamers zorgen voor een
vlekkeloos verblijf terwijl de keuken borg staat voor heerlijke schotels. De
Chef heeft brengt telkenmale een ode aan de lokale producten met aandacht voor
de seizoenen. Het is dagelijks genieten van zowel een klassiek bord als van een
vernieuwde tafel waarbij de verbondenheid van de regio optimaal in ere gehouden wordt. Meer info: info@saint-amour.be,
www.saint-amour
en 086 21 25 92.
VERBROEDERING MET NIEUWPOORT
Voeg daarbij dat, dank zij een jumelage tussen Durbuy en
Nieuwpoort de banden tussen de twee goed in de markt liggende toeristische
steden nog nauwer zijn aangehaald. Het charter werd door de toenmalige respectievelijke
burgemeesters Jean-Marie Mottet en ir. Roland Crabbe in november 2005 getekend
in Durbuy, begin 2006 in Nieuwpoort. Intussen vullen de beide steden met de
regelmaat van een klok allerlei diverse activiteiten met mekaar in. Topper daarbij
is sinds 2009 het jaarlijkse gastronomisch weekend waarbij de beide steden hun
beste lokale producten in de kijker stellen. Hierbij spelen het wild enerzijds
en de onvervangbare vis en garnalen anderzijds de eerste viool.
Feest bij de familie Caerdinael
in Durbuy. Met reden want men zit nog tot eind dit jaar elke zondag aan de
feesttafel waar Chef Frédéric Caerdinael 70 jaar familiale passie op tafel zet.
Opgestart in 1946 door Maurice Caerdinael en eega Nicole Alexandre, wist dit
duo Durbuy en hotel-restaurant Le Sanglier des Ardennes op de kaart te zetten.
Hun levenswerk wordt vandaag met verve verder gezet door zoon Frédéric en dame
Caroline.
Maar Le Sanglier des
Ardennes is meer dan gewoon maar een hotel. Intussen is het patrimonium
uitgegroeid tot zeven entiteiten, netjes verspreid in het gezellige Durby,
hartje Ardennen. Naast het vertrouwde hotel is er nog de Louise Gallery, de
Brasserie Fred, het Centre Wellness, het hotel Le Vieux Durbuy, het hotel Grill
Restaurant Victoria en The Guest House, stuk voor stuk pareltjes, opgebouwd met
passie voor het goede leven.
LE SANGLIER DES ARDENNES
Trekpaard van het geheel is
hotel-restaurant Le Sanglier des Ardennes, waar culinair verwennen het
ordewoord is. In de keuken leeft Chef Frédéric Caerdinael zich uit en schuift
graag de beste streekproducten naar voor. Het viersterrenhotel telt 26 kamers,
een nieuw gastronomisch restaurant en dito grill, aansluitend nieuwe bar met
salon en acht gloednieuwe moduleerbare zalen voor seminaries, recepties en
banketten.
BRASSERIE FRED
Brasserie Fred is een leuk buitenbeentje
en dompelt je in een Texaans sfeertje, een verademing aan de boorden van de
Ourthe. Hier wordt naast het nuttigen van het ontbijt vooral genoten van de
Ardeense bereidingen van Chef Frédéric Cardinael.
LE VIEUX DURBUY
Romantici zullen zich
onmiddellijk thuis voelen in het 3-sterrenhotel Le Vieux Durbuy, historisch
herenhuis in het hartje van de oude stad, goed voor 12 kamers, allen badend in
een warme kleur en voorzien van tal van antieke meubels. Voor barfaciliteiten
en het ontbijt dient men zich te verplaatsen naar Le Sanglier des Ardennes.
HOTEL VICTORIA
Wie het iets eigentijdser
wil, vindt ruim zijn gading in het 3-sterrenhotel Victoria, in de oude stad. Er
zijn tien kamers en een juniorsuite. De grill met houtvuur zorgt voor culinaire
parels in de open keuken. Mogelijkheid om in de tuin te tafelen, terwijl het
terras dat uitgeeft op de straat voor extra sfeer zorgt.
THE GUEST HOUSE
Nog in de oude stad beschikt
de familie Caerdinael met The Guest House over een unieke locatie, goed voor
twee kamers en twee suites. Tapas en fingerfood zijn hier aan de orde, al dan niet
in de tuin.
WELLNESS
En om optimaal de batterijen
op te laden en zich ten volle te ontspannen wacht het Wellness Center. Een
paradijs aan thermaal genot wacht in de jacuzzi, sauna, hammam en massages is
uw deel.
ARRANGEMENTEN
Hoe dan ook binnen het pakket
dat de familie Caerdinael naar voor schuift is er voor elk wat wils. Op
toeristisch en gastronomisch vlak zit men alvast goed. Gelegen aan de oevers
van de Ourthe weet deze familie al 70 jaar de harten te veroveren van
levensgenieters en liefhebbers van het goede leven.
Het complex Le Sanglier des
Ardennes is dan ook een ideale locatie voor seminaries, familiefeesten,
teambuilding, perfecte startplaats voor wandelingen, VTT en onder andere
onmetelijke boswandelingen.
Omtrent
verblijfsmogelijkheden pakt Le Sanglier des Ardennes uit met diverse
arrangementen, forfaits met schoonheidsbehandelingen en onder andere diverse gastronomische
formules, het jaar door.
PRIJS:
Oudejaarsmenu met glaasje Champagne, gepaste kwaliteitswijnen, waters en koffie
of thee: 155 euro
Reservatie
noodzakelijk. Is slechts geldig na storting op rekening OSTEND QUEEN -nr. BE 36 0016 6502 2881met vermelding van het aantal personen. +
melding Kerstlunch of Oudejaarsavond
Het is weer bijna zo ver. De schaatsen kunnen alvast van de
zolder worden gehaald want op vrijdagmiddag 16 december gaat de schaatspiste op
de Veurnse Grote Markt opnieuw open voor vier weken schaatsplezier.
Van vrijdagmiddag 16 december 2016 tot
en met zondag 15 januari 2017 kan er op de Grote Markt van Veurne opnieuw naar
hartenlust geschaatst worden op de overdekte schaatsbaan van zo maar eventjes
500m².
Een schaatsbeurt kost 6 euro,
schaatsen inbegrepen. Wie een hele dag wil schaatsen, betaalt 7 euro voor een
dagpas. Groepen van minimum 20 personen die op voorhand gereserveerd hebben
betalen 4 euro per persoon. Vorig jaar genoten ruim 6.000 schaatsers, jong en
oud, van de winterse schaatspret in een enig prachtig historisch kader.
HET PROGRAMMA
Vrijdag
16 december
·Officiële opening Veurne On Ice 2016 2017 met om
·20 uur Inleiding door de
burgemeester en schepen van toerisme
·20.15 uur Optreden van
Miel&Basil Bekend van Belgiums Got Talent accordeon + beatbox
·21.00 DJ D-Lux
Vrijdag
23 december
·20 uur Optreden Aurelio XL -
Aurelio Romagnani en Freddy Hommey twee gitaren en een stem. Zij brengen
Nederlandse, Franse, Engelse, Italiaanse meezingers. Ambiance XL verzekerd.
Maandag
26 december
·15 uur Papa Chico Kerstshow met
bezoek van dé Kerstman en sneeuw gegarandeerd!
·20 uur Demonstratie Line Dance
Vrijdag
30 december
·20 uur - Shakin' Strings ft.
Sticky Lee Slim Arne Dufoor & Niels Cé Ze speelden op Veurne La Fête
2016 en konden echt wel overtuigen!
Dinsdag
3 januari
·19 uur IJshockeytornooi 4 tegen
4 organisatie en informatie : sportdienst@veurne.Be
Zaterdag
8 januari
·20 uur DJ TMB
Openingsuren
:
Opening vrijdagmiddag 16 december.
In het weekend (vrijdag 16/12, zaterdag 17/12, zondag 18/12) open van 11
uur tot 21.30 uur.
Maandag 19 december tot donderdag 22
december van 11 tot 20 uur
Heel de kerstvakantie van vrijdag 23
december tot en met zondag 8 januari van 11 tot 21.30 uur.
Van maandag 9 januari tot en met
donderdag 13 januari van 11 tot 18 uur.
Laatste weekend eventueel +/- 18 uur
Prijs :
1 schaatsbeurt: 6 euro schaatsen
inbegrepen
1 Dagpas : 7 euro (men mag 1 maal
het ijs af en later diezelfde dag terugkomen)
Groepen van minimum 20 personen die
op voorhand gereserveerd hebben bij Walter Vanheste op nummer 0476 98 58 01
betalen 4 euro
Voor de
derde keer op rij pakt Kerstchampagne @ Nieuwpoort
uit met een fraai en sprankelend programma, gedompeld in Champagne. Voorzitter
Bernard Vandamme is formeel: Inderdaad, reeds voor de derde maal slaan we
figuurlijk onze tenten op in de vismijn te Nieuwpoort. De standen zijn gevuld
en er is de volle medewerking van het stadsbestuur. Wat niet ontbreekt is ook
ons enthousiasme. Wij zullen er iets moois van maken. Ook de
champagneproducenten brengen hun beste kwaliteit mee van over de landsgrenzen.
Het publiek zal er alles kunnen leren en proeven over de verschillende cépages.
En wat gezegd van de vele nevenstanden. Promoties op vlak van edele culinaire
hoogstandjes. We zijn daarom de vele steunende handelaars bijzonder dankbaar.
Zij helpen het succes van het Champagnefestival steunen. Meer nog, we zijn blij
verrast te vernemen dat de hotelsector op volle toeren draait en al heel wat
boekingen genoteerd worden, met het oog op het Champagnegebeuren. Het
programma, keurig in goede banen geleidt door de onvervangbare Nancy, zorgt
opnieuw voor elk wat wils, van muziek al over kunst tot het beste op culinair
vlak, afgerond met Champagne.
DEELNEMENDE CHAMPAGNEHUIZEN
·Champagne Lejeune
·Champagne Philippe Moutardier
·Champagne Lhuilier
·Champagne Mongery
·Champagne Guillette
·Champagne William Saintot
·Champagne Philippe Rouyer
·Champagne Henri David-Heucq
·Champagne Neret Vely
·Champagne Louis Dehu
CHAMPAGNEMENU
Nieuw dit
jaar is dat Horeca Nieuwpoort uitpakt met een authentiek Champagnemenu. Diverse
restaurant serveren een uitgesproken menu, vergezeld met CHAMPAGNE LEJEUNE
DEL HOZANNE uit Aveny Val dOr. Voeg daarbij dat de flessen voorzien zijn van
een speciale capsule met daarop het logo van Horeca Nieuwpoort. Voor de
placomusophilisten (verzamelaars van capsules) een unieke kans want er zijn
slechts 300 stuks. Elk restaurant heeft zijn eigen menu-prijs.
DEELNEMENDE RESTAURANTS
Bistro du
Port
Au Bistro
Café de
Paris
Captain
Nemo
De Ark
De
Lanterfanter
De Roos
Feu dOr
Galjoen
In de
Luwte
Kaai 15
Nordex
t
Poortershuys
VOLLEDIG PROGRAMMA
Bezoek aan het
Kerstchampagne@nieuwpoort gebeuren:
In de bovenzaal van
de vismijn bezoeken we dit groots champagnegebeuren in een ludieke kerstsfeer.
Champagne, chocolade, oesters, muziek en zoveel meer .......
VRIJDAG 9 DECEMBER OPENING OM 17 UUR
Doorlopende
degustatie en catering van 17 tot 22 uur met live Music door Jo AREND.
ZATERDAG 10 DECEMBER VANAF 10 uur.
Ruilbeurs voor
champagnecapsules van 10 tot 16 uur.
Doorlopende
degustatie en catering van 10 tot 22 uur. Live Music met Jo AREND
ZONDAG 11 DECEMBER VANAF 10 uur.
Champagneontbijt in Sailors Bar
(zie verder)
Doorlopende degustatie van 10 tot
18 uur
Muzikale omlijsting door Jo AREND
CHAMPAGNEONTBIJT
in
SAILORS BAR
Het Champagneontbijt is te genieten in de Sailors Bar waar Lori Lasat
en Willem Vermeire zich inzetten om hun kennis en ervaring van topontbijten te
laten proeven. Hun team staat borg voor compleet genieten. Het is duidelijk: Op het champagneontbijt is koken een kunst en
veel méér.
Nadien kan men genieten van een boottocht met de YSERSTAR in de
havengeul, jachthaven en sluizencomplex.
Deelnemen kost 25 euro per persoon terwijl een gedeelte van het bedrag
geschonken wordt aan het goede doel De Katrol Oostende. Wie kiest voor
Champagneontbijt + Boottocht + glas Champagne: 40 euro.
Da Claudio en Flavies Tafel nieuwe toppers in Nieuwpoort
De
voorstelling van de nieuwe culinaire gids Gault & Millau deed heel wat ogen
richting Westkust kijken. Niet alleen werd Willem Hiele Lunch & Gastentafel,
bekroond met de titel van Ontdekking van het jaar, meteen de grote blikvanger,
maar ging heel wat aandacht naar Koksijde en naar Nieuwpoort. Vooral Koksijde
gooide hoge ogen met liefst negen restaurants die mooie quoteringen op hun
conto kregen. Hostellerie Le Fox in De Panne blijft aan de Westkust nog steeds
de nummer één met 16/20 en goed voor 2 Michelinsterren.
Met Willem Hiele haalt
Koksijde een nieuwe topper in huis. Enkele jaren geleden verbouwde de 35-jarige
chef hetvissershuisje van zijn ouders om
tot een onvergelijkbare gastentafel. Hij ontvangt er met zijn echtgenote alleen
maar gasten op afspraak. Willem eerder de rechterhand in de keuken van
sterchef Iain Wittevrongel in restaurant Ten Bogaerde ging zijn eigen weg in
2013 met het gekende resultaat: een talent op eigen benen die bewijst dat met
wilskracht veel te bereiken valt. Vorig jaar niet eens in de gids, vandaag de
Ontdekking van het jaar. Het staat hier als een paal boven water, Willem Hiele
haalt met deze formule beslist nog meer prijzen. De 15/20 in de Gault &
Millau is nog maar het begin.
KOKSIJDE SPANT DE KROON
Maar er viel nog meer te
rapen op de voorstelling van de nieuwe Gault & Millau. Koksijde spant
hierbij dan ook de kroon met andere toppers met restaurant Ten Bogaerde (15), restaurant
De Kelle (14), restaurant Seahorse (14), 8Chef (13), OH Restaurant (13) en
nieuwkomers Brasserie Edison (13) en en Julia Fish and Oysterbar (13). Edison
is het product van de broers Olivier en Vincent Florizoone, die Au Grand
Cabaret in Nieuwpoort intussen verliet. Restaurant Julia Fish and Oyserbar is
evenzo een frisse verschijning in de gids. Koksijde duidelijk aan de top van de
gastronomie aan de Westkust. Bistronomie Eglantier in Oostduinkerke boekt
gestadig vorderingen en ziet zich opnieuw aanbevolen door Gault & Millau.
Carcasse van Hendrik
Dierendonck zag met genoegen zijn puntenaantal verhogen. Aan de gevel hangen
vandaag 14 punten, wat niet onaardig is gezien slager Hendrik met zijn formule Alles van kop tot staat heel wat
gereputeerde huizen met succes achter zich laat.
NIEUWPOORT BLIJFT GROEIEN
Andere topper aan de
Westkust is de stad Nieuwpoort. Gevestigde waarden Au Bistro (13), Bistro du
Port (aanbevolen) en La Muse (aanbevolen) kregen drie nieuwe toppers naast
zich. Mattias Maertens en Sofie Billiet bouwden in de Potterstraat 15 met
MBistro een kleinschalig eethuis uit waar met veel passie eenvoudige en vooral
smaakvolle gerechten op tafel komen. Mattias is hierbij niet aan zijn proefstuk
toe en leerde de stiel bij sterchefs Iain Wittevrongel (Ten Bogaerde) en Axel
Colona-Cesari (Centpourcent) zonder daarbij Stefaan Ghys te vergeten. Sofie is
de gedroomde gastvrouw. In MBistro hebben we zeker het laatste nog niet gezien.
Met Flavies Tafel krijgt de
Langestraat er een nieuwe smaakvolle tafel bij. Meteen goed voor 13/20.
LadyChef Valerie is een autodidact die geen enkel gelegenheid laat voorbijgaan
om bij te leren en de stiel compleet onder de knie te krijgen. In de zaal is
echtgenoot Andy het ideale verlengstuk en zet de succulente schotels met liefde
op tafel. De open keuken en de opvallende muurschilderijen zorgen voor extra
pigment. Uitstekend adres voor vis en schaaldieren. Valerie en Andy dragen deze
bekroning dan ook graag op aan hun familie die hen steeds bijstaat waar nodig.
ITALIE OP HET BORD IN DA CLAUDIO
De vraag naar een
authentieke Italiaanse keuken is vandaag groter dan ooit. Claudio Aquaro en
Vanessa Beyens vullen de wensen van lekkerbekkend Nieuwpoort sinds vorig jaar
in de Markstraat 19 met ristorante da Claudio met liefde graag in. We willen
alvast aantonen dat de Italiaanse keuken veel meer is dan spaghetti, lasagne,
pizza, mozarella of een bruschetta. We serveren graag Vitello sgombrato,
Ossobucco, Risotto en zowat alle regionale bereidingen. We houden het bij simpele
smaakvolle gerechten, stelt Claudio beste Sommelier 2010 en Maître Sommelier
AIS (Associazione Italiana Sommelier), ook paraat met traiteurdiensten. Het
idyllisch terras brengt u zo naar Italië. Ook Gault & Millau zag dat het
goed en correct was en zette dit Italiaans huis meteen op een 13/20. Vanessa
en ikzelf zijn zeer blij met deze erkenning. Het stimuleert ons om nog beter te
doen, geeft Claudio Aquaro graag nog mee.
LE FOX VAANDELDRAGER
In Middelkerke en Westende
blijft restaurant Marquize met 14/20 de nummer één voor Gault & Millau.
Patrick Noël en Heidi Vandewalle staan intussen dertien jaar zij aan zij en
zijn de culinaire vaandeldragers van de gemeente. Het leverde hen eerder al de
titel van Meesterkok Orde 33 Meesterkoks van België Op. De restaurants La
Tulipe en De Vlaschaard blijven aanbevolen.
Diksmuide weet zich met t
Notarishuys nog steeds met een 15/20 te stellen en is hiermee de koploper in de
boterstad. In Veurne dweept de gids met restaurant Olijfboom (13/20).
De absolute topper en
vaandeldrager van de Westkust is en blijft nog steeds Le Fox waar meesterkok
Stéphane Buyenstwee Michelinsterren aan
de gevel ziet stralen. Gault & Millau zet hierover een 16/20, al lijkt dit
ons sterk onderschat. Op naar minstens 17. In de schaduw van Le Fox zorgen Le
Flore (13) en Merlot (aanbevolen) voor verdere uitstraling van culinair De
Panne.
BISTRO MATHILDE IN OOSTENDE
In wat men vandaag Dé stad
aan Zee noemt blijft het bij een schaarse oogst. Bistro Mathilda en restaurant
Marina blijven bij 14/20 terwijl Agua del Mar, Bentleys en Enoteca del
Berebene aanbevolen worden. Savarin zag zijn chef Floris Pancoucke en ook zijn
14/20 verdwijnen. Ostend Queen toprestaurant op het dak van het casino
blijft aanbevolen.
Iets verder op in Bredene
weet restaurant LHomard et la Moule zich te handhaven op 14/20. Hier bouwt
Donald Deschagt gestadig verder aan zijn toekomst.
Hoe dan ook, onze regio zit
sterk in de klasrijke restaurants. Heel wat jonge chefs hebben zich in de
jongste jaren opgewerkt. Hun nieuwe visie, hun creativiteit werd dan ook her en
der beloond. Straks op 21 november krijgen we de nieuwe sterrengids Michelin
onder de ogen.
Georges
Keters
Fotos:
Vaandeldrager
Westkust Stephan Buyens Le Fox De Panne
De
sloop en de nieuwbouw van het casino is momenteel het gespreksonderwerp in de
Champagnegemeente bij uitstek. Intussen zou men bijna vergeten dat het symbool
van Middelkerke straks op 1 januari 2017 definitief de deuren sluit. Om nog één
keer uit de bol te gaan pakken enkele muziekliefhebbers op zaterdag 26 november
uit met een uniek concert en dansavond, de Last Change to dance in Baccarazaal.
De Baccarazaal is gedurende
decennia het epicentrum geweest van alles wat zich in Vlaanderen artiest
noemde. Voeg daarbij de onvergetelijke tv-uitzendingen Margriet aan Zee, 20
maal Champagneweekend, het jaarlijks optreden van Will Tura, de vele concerten
met topartiesten, de Cravache dOr, de Beste Junior Kok van België, de
prestigieuze uitreiking van de Superprestige Cyclocross, de vele banketten met
de Nacht van de Bakker en zo meer. Dit komt nooit meer terug. Het einde van
een tijdperk, stelt Luc Crop, al dertig jaar als prominent portier van de
speelzaal, mede-organisator van de Last Chance to Dance en vooral groot
liefhebber van funk-muziek met James Brown als aartsvader, aansluitend de Jamal
Thomas Band.
LAATSTE CONCERT
Op zaterdag 26 november
schrijft men dus geschiedenis. Luc Crop vertelt: Als die-hard fan van het
radioprogramma Funkytown leerde ik er heel wat bij. Een van de topgroepen die
me steeds naar de keel greep was de SOS-band uit Atlanta die met Just be good
to me, The Finest, Weekend Girl en onder andere Tell me if you still care
telkens goud behaalde. Toeval of niet, maar Jamal Thomas, voormalig drummer van
de Band komt zich in Oostende vestigen, meer nog, hij komt zowat elke dag in
een pand in mijn straat in Westende om er te repeteren. Een droom. Er ontstaat
een hechte vriendschap. Hoe kunnen we de Baccarazaal voor de laatste keer beter
vullen dan met een concert met de veelzijdige Jamal Thomas. Voeg daarbij het
optreden van Boogie Boy en Boogie Phil, dat alles in een presentatie van Guy De
Pré. Dat kan niet meer stuk en op die manier zullen velen zich de Last Dance in
de Baccarazaal zeker nog lang herinneren.
Last Chance to Dance op zaterdag 26
november om 20 uur in de Baccarazaal Casino Middelkerke. Inkom: 35 euro of 30
euro in vvk bij Casino Middelkerke, Artistic Flowers, Leopoldlaan 252,
Middelkerke.
Op
maandag 28 november pakt de Orde der 33 Meesterkoks van België voor de 54ste
maal in het Oostendse Casino uit met hun majestueuze Grote Nacht en Magistraal
Kapittel. Aansluitend worden drie nieuwe meesterkoks, enkele ambassadeurs en
een reeks Compagnons de la Toque Blanche en ere-leden omwille hun verdiensten
binnen gastronomie in de Orde opgenomen.
Eendracht maakt macht. Onder
die nationale leuze staken begin de jaren zestig enkele gerenommeerde patroons
aan het fornuis de koppen bij mekaar. Bedoeling was en is nog steeds de
belangen van de patroons te behartigen en te verdedigen, ervaringen uit te
wisselen, zodoende de kwaliteit van de Belgische keuken nog verder op te
trekken. De Orde der 33 Meesterkoks van België werd naderhand gesticht in
januari 1962. Omdat vriendschap primordiaal is, werd van meet af aan besloten
de groep relatief klein te houden, minimum 3, maximum 33. Het sprak de sector
meteen aan en de 33 is intussen een internationaal begrip geworden. De
resultaten laten zich dan ook graag zien vandaag: de Belgische keuken behoort
duidelijk tot de wereldtop.
MAGISTRAAL KAPITTEL
Om de vrienden, gastronomen,
koks, sympathisanten en al wie direct of indirect met het beroep te maken
heeft, werd de Grote Nacht en het Magistraal Kapittel op het getouw gezet. Deze
Nacht is intussen uitgegroeid tot de culinaire climax van het jaar.President van de Orde Stephan Buyens
(Hostellerie Le Fox, De Panne) hierover: Straks tekenen we voor de 54ste
editie. Dit fenomeen is te danken aan de uitmuntende samenwerking tussen de
Meesterkoks en de Compagnons de la Toque Blanche die voor de gelegenheid een
heel bijzonder en uitgelezen banket voorschotelen. Tegelijk nemen we nieuwe leden
in de Orde op die zich de jongste jaren verdienstelijk maakten binnen s lands
grenzen van de gastronomie. Met Kristof Deprez (Mangerie, Brugge), Filip
Cuvelier (Vijvershof, Wevelgem) en Eddy Van Tittelboom (Patisserie Lints)
krijgen we drie nieuwe Meesterkoks. Met Axel Rousseau, Th. Declerck, Niko
Tuyttens, Tom Vansteenkiste, Frank Verstraete en onder andere Steve Gery uit
Koksijde krijgen we een mooie reeks nieuwe chefs Compagnons de la Toque
Blanche. Om het feest af te ronden worden Louison Deuwel, kok op rust uit De
Panne en Gwendoline Nys, vice-directeur Casino Oostende, in de Orde opgenomen
als Ere-lid.
GROTE NACHT ORDE DER 33
MEESTERKOKS
Het moment suprême van de
avond is uiteraard het banket. Het menu wordt bereid door de meesterkoks Lieven
Demeestere, Tim en Frans Saint-Germain. Het culinair hoogtepunt van het jaar
start met een Open window cooking waarbij diverse meesterkoks de Champagne
Gosset Brut welig laten vloeien. Een waaier van succulente gerechten volgen
mekaar gestadig op en bereiken een hoogtepunt met een dessert-creatie van
meester banketbakker Nico Boelens. Ambassadeur William Mortelmans zorgt voor de
gepaste selecte wijnen. Het geheel van de bediening wordt verzorgd door de
leerlingen van Hotelschool Ter Duinen Koksijde en staat onder leiding van
ambassadeur Olivier Willaert. De Soul Brothers zorgen voor de muzikale saus.
Dat alles onder supervisie van president Stéphan Buyens.
Deelnemen kan tegen de prijs
van 175 euro, all in. Info en inschrijven: gala33masters@gmail.com
of bij algemeen secretaris Rik Baré, gsm 0495 22 09 42.
KUST
Een week voordat de culinaire gids Michelin zijn nieuwe sterren in het bord
legt, pakt de gids der gidsen alvast uit met zijn Big Gourmand 2017, Michelingids
die de restaurants beloont die een uitstekend menu aan maximum 37 euro op tafel
zetten, exclusief dranken.
België telt vandaag 165 Bib
Gourmands, waarvan 25 nieuwelingen. Onze regio is magertjes bedient en we
tellen met restaurant t Vistrapje in Oostende slechts één nieuw adres. Aan de
Oostkust is Poincarré de enige nieuweling.
Verrassende, maar beslist
verdiende neofiet, is restaurant t Vistrapje aan de Visserskaai 37. Dubbel
leuk omdat t Vistrapje twee jaar geleden werd overgenomen door buren Albert
Trips en Viviane Desaever, de toen op rust zijnde uitbaters van restaurant Au
Vieux Port, Visserskaai 32. Een heel apart verhaal. Op 9 maart 2014 sloten we
deuren van ons restaurant Au Vieux Port, zaak die we samen met onze chef Danny
Willequet achttien jaar uitbaatten. Wij dus met pensioen. Na vijf maand was ik
het beu. Ik miste de sfeer en begon me te vervelen. Toen Noël Declercq en
Marie-Anne Vanhooren, onze buren uit restaurant t Vistrapje, ons kwamen vragen
of we de zaak die intusen verkocht was aan een bouwpromotor voor een paar
jaar wilden overnemen, sprong ik een gat in de lucht. Onze kok Danny en Viviane
juichten mee. En ja, van Au Vieux Port naar t Vistrapje was maar een wip. Ook
voor mijn echtgenote Viviane was dit een heerlijk moment. Werken staat al sinds
haar 12de jaar op de agenda. We konden het met pensioen zijn niet
aan. Vandaag genieten we met volle teugen van onze zaak. Binnen een paar jaar
wordt het pand gesloopt en gaan we (nog eens) met pensioen, doet een lachende
en genietende Albert Trips sappig zijn verhaal. Oh ja, een Bib Gourmand?
Complete verrassing. We zijn momenteel met verlof en gaan er dan ook van
genieten.
BIB GOURMAND
De Bib Gourmands aan de kust
zijn eerder dun gezaaid. Oostende telt er drie met restaurant Mathilda, Toi Moi
et la Mer en de gloednieuwe laureaat restaurant t Vistrapje. Andere huizen die
Michelin in de vorige jaren al op de lijst plaatste en hun Bib Gourmand blijven
behouden zijn Casanova in De Haan, De Kruidemolen in Klemskerke, Kok sur Mer in
Vlissegem, De Huifkar in Koksijde, Le Flore in De Panne, 8Chef in Sint-Idesbald
en De Olijfboom in Veurne. Restaurant Triton uit Blankenberge en restaurant t
Notarishuys verdwenen uit de bijbel.
Toen
directeur van Toerisme Peter Germonprez in 1997 het idee naar voor schoof om de
vriendschapsbanden met Epernay nauwer aan te halen via het organiseren van een
Champagneweekend bleken weinigen daarin te geloven. Men kreeg amper
belangstelling van de Champagneboeren. Vandaag is er een wachtlijst. Of hoe
inzet en volharding kan leiden tot de intussen jaarlijkse onnavolgbare hoogmis
van de Champagneliefhebbers aan zee.
We schrijven 1 juli 1996. In
opvolging van Camiel Vallaeys werd Peter Germonprez directeur van de Dienst
Toerisme: Ik kreeg de opdracht van Toerismeschepen Luc Dedecker om verbredende
activiteiten op het getouw te zetten. Gezien de goede relaties met de Franse
zusterstad Epernay dacht ik aan een champagneweekend in de zomer op de Zeedijk,
waarbij de champagneboeren in strandkabines hun beste flessen konden
voorstellen. Burgemeester Frank Verlinde en de schepenen Luc Dedecker en Pol
Dierendonck zagen daar wel brood in. We trokken samen naar Epernay en het idee
werd op tafel gegooid bij champagneboer Benoit Hennequin, al jaar en dag vriend
van burgemeester Frank Verlinde en Marc Vereecke. We vernamen meteen dat de
periode niet het gepast moment was, gezien te veel werk met de vendages
(oogsten van de druiven). De familie Hennequin stond evenwel achter het idee,
vooral ook omdat hierdoor het jumelagegebeuren een nieuw leven zou ingeblazen
worden. Hij stelde voor om het eindejaar in petto te houden. En ja, in mei 1997
trokken we met Lucrèse Sonneville (voorzitter Cultuurraad) en Eddy Jonckheere
(VVV) opnieuw naar Epernay. Dit keer om de champagneboeren warm te maken voor
het project. Ten huize Hennequin kwamen we met het Jumelagecomité Epernay
akkoord om van 25 tot en met 27 oktober een eerste editie op het getouw te
zetten.
AMPER VIER DEELNEMERS
Het
aansporen tot deelname aan deze eerste editie verliep evenwel niet naar wens. André
Müller, Gisèle Féron en Lucrèce Sonneville kenden enkele viticulteurs
persoonlijk zodat de huizen Hennequin, Maurice Chopin, Marcel Vautrain en
Prévoteau-Perrierhun deelneming alvast
verzekerden. Maar daar bleef het jammer genoeg bij. Samen met André Muller,
voorzitter Jumelagecomité Epernay-Middelkerke, dweilden we ettelijke dagen de
Champagnestreek en tientallen huizen af, op zoek naar kandidaten. Het resultaat
van die zware prospectie resulteerde in een magere deelname van vier
champagneboeren: Champagne Maurice Choppin uit Damery, Champagne Marcel
Vautrain uit Dizy,Champagne Benoit
Hennequin uit Arty-Venteuil en Champagne Prévoteau-Perrier uit Damery. Na al de
tijd en energie dat we het project hadden gestoken waren we echt ontgoocheld
met het resultaat, geeft Peter Germonprez nog mee.
ONGEEVENAARD SUCCES
Het pionierswerk en nooit
afgeven van Peter Germonprez en zijn medewerkers leverde in de daaropvolgende
jaren evenwel mooie vruchten. Elk jaar steeg het aantal deelnemers en kent men vandaag
zelfs een wachtlijst. Het was de bedoeling om het gezellig te houden, wat een
succesformule bleek te zijn en is het jaarlijkse Champagneweekend een begrip
geworden aan zee, danken aan de onverdroten inzet van de Dienst voor Toerisme,
geleid door toenmalig schepen Luc Dedecker, burgemeester Frank Verlinde, de
Handelaarsbond, de Horeca en het Jumelagecomité Middelkerke en Epernay. Intussen
werd ook gewerkt aan het invoeren van een Champagnemenu te genieten in de beste
restaurants, wat het aspect van de Champagne nog meer in de kijker stelt.
20ste CHAMPAGNEWEEKEND
Vandaag plukt men daarvan de
vruchten en loopt nog tot en met zondag 13 november de 20ste editie
van het Champagneweekend, in het casino. Elf Champagneboeren zijn present en in
achttien restaurants wacht een uitgelezen Champagnemenu. De toegang is vrij,
een glas koopt men aan 5 euro, de Champagne aan de prijs van de dag bij de
champagneboer.
ERELIJST
RIDDERS ORDE VAN DE CHAMPAGNE
Elk jaar worden een of meerdere personen die Middelkerke
in het algemeen en het toerisme in het bijzonder in de kijker zetten benoemd tot
Ridder in de Orde van de Champagne.
2001 Wendy van Wanten - Paul De Wyngaert
2002 Jo Lemaire - Ro Burms
2003 Michel Wuyts - Paul Geerts
2004 Louis De Pelsmaeker
2005 Dirk Somers - Luc Verschueren
2006 De Boarebreker - Stefan Vander Espt en Stefaan
Lauwereins + Omer Sap & De Vlaamse Confrérie van de Gastronomie
2007 Nico Mattan
2008 Luc Caals
2009 Alain Bloeykens
2010 Peter Vandenabeele
2011 Carl Berteele
2012 Johan Töpke
2013 Rino Ver Eecke
2014 Günther Neefs
2015 Georges Keters
REISGIDS CHAMPAGNE
Op donderdag 10 november
stelt de Dienst voor Toerisme in het Casino een gloednieuwe Chamapgnegids voor.
Wijnspecialist Alain Bloeykens kroop voor de gelegenheid van de 20ste
editie van het Champagneweekend in zijn beste pen en trok langsheen de elf
champagneboeren die getrouw elk jaar te gast zijn in het Middelkerkse Casino.
De gids is te koop aan de
prijs van 19,50 euro, inbegrepen een exclusieve champagnecapsule met de
beeltenis van het casino die door de liefhebbers van placomusophilie
(verzameling van capsules) sterk zal gewaardeerd worden. Om het exclusief te
houden telt de Champagnegids een oplage van slechts 1.000 exemplaren. De gids
is te koop in de toeristische kantoren van Middelkerke en Westende. Meer info
na donderdag 10 november.
VITICULTEURS
Traditiegetrouw staan elf Champagneboeren of Viticulteurs
in het Casino en schuiven u hun beste flessen naar voor:
De
pioniers:
Champagne PREVOTEAU-PERRIER
Champagne
Marcel VAUTRAIN
Champagne B.
HENNEQUIN
De
getrouwen:
Champagne ANDRE MOUSSY
Champagne DHONDT-GRELLET
Champagne MICHEL GENET
Champagne BOURDAIRE-GALLOIS
Champagne MANDOIS
Champagne PAUL CLOUET
Champagne BONNAIRE
Champagne ROBERT ALLAIT
CHAMPAGNEMENUS
In tal van restaurants
zetten de Chefs een succulent Champagnemenu op tafel:
VILLA HOTEL Charles de
Broquevillelaan 17 Westende
CASINO IL CIRCO Casino -
Middelkerke
RAMBLAS Oostendelaan 24
Middelkerke
MARQUIZE Henri Jasparlaan
175 Westende
LA TEMPETE Paul de Smet de Naeyerstr. 21 Middelkerke
DE BANKIER Zeedijk 72
Middelkerke
BELLFEU Lombardsijdelaan 184
Lombardsijde
LOUNGE MIMOSA Leopoldlaan 39
Middelkerke
COLUMBUS Zeedijk 217
Middelkerke
HONFLEUR Paul de Smet de
Naeyerstraat 19 Middelkerke
DE LANTEIRNE Westendelaan 308
Westende
VILLA MARIE-JOSEPH Henri Jasparlaan
150 Westende
CHAPLIN Leopoldlaan 95
Middelkerke
SIRENE Leopoldlaan 67
Middelkerke
DE LORD Leopoldlaan 129
Middelkerke
SCHUURKE Distellaan 8
Westende
RENTY Louis Logierlaan 51
Middelkerke
DE VLASCHAARD Leopoldlaan 246
Middelkerke
Een gids met alle details en
menus ligt ter beschikking in de toerismekantoren en restaurants.