Ja, het komt eraan: autos die rijden zonder chauffeur, oorlog voeren zonder soldaten, universiteiten zonder professoren, chirurgie zonder chirurgen, rechtspreken zonder juges, en dat dan tot het ultieme doorgedacht.
Misschien niet een mensenloze maatschappij, maar wel een waar mensen er verder niet toe doen, dat is het beeld dat je overhoudt uit een artikelenreeks in De Gids over Mens &Machine. De Gids is niet zomaar een boekske tussen de boekskes, De Gids is een oerdegelijk Nederlands cultuurmagazine dat in 2014 aan zijn 177ste jaargang.
Mens en de oprukkende machine dus. De technologie in haar meest fantastische en tegelijk angstaanjagende fase: de machine (lees de robot) die het allemaal overneemt. Nee, dit is geen horror- of geen sciencefictionverhaal: dit is aanstaande werkelijkheid. Daar zijn de verschillende auteurs in De Gids van overtuigd.
zoiets dus....
Is het dan niet de hoogste tijd, vindt De Gids, dat een paar vooraanstaande alfa en gamma mensen (filosofen, theologen,historici, kunstenaars enz.) rechtstaan om een woordje mee te klappen met die bangelijk knappe bètakoppen: ingenieurs, wiskundigen, fysici, enfin het hele bèta zootje dat hieraan samenwerkt. Want zij gaan die nieuwe mens maken, maar volgens welk model? Dat van de New Cyberntical World met slechts één parameter: de hyperrationaliteit? In feite gaan die machines dus zichzelf ontwerpen. Met klakkeloze negatie van alle humane verworvenheden, eeuwenlang geduldig opgebouwde principes van recht, moraal, kunst en medemenselijkheid?
Misschien lukt het nog dat de inbreng van die softe wetenschappers er kan toe leiden dat deze zachte waarden ook in algoritmes worden gevat waarnaar dan onze nieuwe cybermens zich te gedragen heeft. Nu het nog kan !
Een ethisch geladen cybermens die compassie kent, tact, schaamte, ontroering, rechtvaardigheid en terughoudendheid. Die ook irrationaliteit kent.
Een robot met een moreel kompas. Of is dat een contradictio in terminis?
28-05-2014, 12:23
Geschreven door torfsherman 
|