Die dichotomie Nature/Nurture of duidelijker gesteld natuurlijk/aangeleerd is inderdaad niet zomaar een hobby dingentje van mensen met teveel tijd. Ik vrees dat het de kernvraag is van ons mens zijn.
Wat behoort tot ons natuurlijk voorgegeven (nature),
Wat is effect van aangeleerd (nurture)?
Alles, maar dan werkelijk alles, kan en moet aan die vraag onderworpen worden. Denk ik.
Het antwoord op deze vraag zou dan beslissend zijn om uit te maken op wat wij kunnen aangesproken worden en wat wij als eigen verdienste mogen aanzien.
It's all in the genes......
Een goed mens, een groot kunstenaar, een Eichman, een Pater Damiaan, een Duitser, een Griek, een kort lontje, een leubbe (ik denk dat Van Dale hier spreekt van een lobbes, maar ik ben zeker dat leubbe duidelijker is), een assisenzaak of een Nobelprijs, een homo, een pedofiel
je ziet hoe snel we ons op glad ijs bevinden.
Natuurlijk hebben we intussen op alle manieren ondervonden dat het probleem zich zo niet stelt. Het is tussen die twee polen een echte DICHOTOMIE. Moeilijk woord dat een wederzijdse wisselwerking bedoelt. Uitwisseling. Dus zeker niet of/of, veel meer en/en. Het een dat op net ander inwerkt.
>>>>>>> 
Punt is: we komen niet als wit onbeschreven blad ter wereld. Ander punt is dat een potentiële Mozart geboren in de Afrikaanse brousse (in het beste geval) alleen maar als uitzonderlijke tamtammer binnen zijn stam bekend zou zijn gebleven. Kleine Nachtmuziek voor tenor en tamtam.
Mag ik nog eens een toepassing wagen?
Xenofobie, of onze natuurlijk afweer tegen het vreemde, het niet eigene.
Hoe zouden we anders aan ons machtig immuunsysteem zijn gekomen? Vijand erkennen, aanvallen, vernietigen en afweer opbouwen. Puur Darwinistisch mechanisme. Niks te pacificeren hier.
En inderdaad, in zijn natuurlijke staat houdt de mens niet van het vreemde. Ook zonder lidkaart van het Vlaams Blok. Multiculti, je moet het toegeven, het werd ons voorgezongen en ingelepeld door een correcte elite.
Iets geheel anders is de opvatting dat voorgegeven natuur per definitie goed is. In onze niet gecorrigeerde natuurlijke staat zou een gezonde man op straat ieder lekker ding bespringen. Nature, weet je wel. Gelukkig is er dus de bijsturende nurture/cultuur.
Dus herleidt zich het probleem tot de vraag in welke mate die cultuur onze natuur geweld moet aandoen? En dat is een politieke keuze.
Maar zelfs binnen die cultuur merken wij nog een primaire aantrekking tot het bekende, het vertrouwde, het eigene. Dat zien we op zoveel gebieden.
Nog eens de brede muzikale voorkeur van mensen gaat automatisch naar stukken die ze al 789 keer gehoord hebben, dus Op naar een 790ste keer. Niks te Schönbergen of te Stockhausen. Hoe onuitroeibaar is in brede lagen de nationalistische reflex?
Hoe gebetoneerd is de doorsnee spijskaart in een Vlaams restaurant? (6 soorten scampis)
Natuurlijk zien we dat zaken bewegen,en toegegeven vandaag sneller dan 50 jaar terug. Maar toch gaat het zo traag eer mensen iets riskeren of zelfs maar op het gedacht komen.
4000 jaar om erop uit te komen....
Goed voorbeeld. De Samsonite koffer op wieltjes. Die is vandaag max. 30 jaar oud. Waarom hebben wij eerst drie duizend jaar met onze bagage moeten sleuren? Waarom gaat dat zo traag? Jawel, nature.
En als we op TV het laatste type van robot zijn gang zien gaan heeft die altijd armen en benen. En ogen. Of iets dat daar op trekt. Terwijl het niks anders is dan een stuk software op een plaatje.
We zullen er blijven mee worstelen, met die dichotomie.
En het al zo vaak bedachte ultieme beste wereldmodel zal nog wel een tijd blijven uitdraaien op disaster en veel erger dan voorheen?
Voorlopig blijft Utopolis een cinemazaal. Teveel "beestje".
24-02-2015, 18:00
Geschreven door torfsherman 
|