Filosofie 2500 jaar geleden
Filosofie voor mensen gelijk gij en ik
Ik heb het elders in deze blog al eens aangehaald, het is de academische filosofie (dat is de filosofie van de filosofen) die voor heel veel mensen de toegang afsluit tot dit soort van denkactiviteit. Veel te abstracte onderwerpen, veel te moeilijke woorden, veel te dikke boeken. Waarover hebben die gasten het eigenlijk? En wat moet ik daarmee?
Het ergste verwijt dat men m.i. de filosofie kan toesturen is dat het een wereldvreemde bezigheid is voor mensen die elke voeling missen met mijn en uw leven van elke dag.
Dat is natuurlijk onjuist, vooral in deze tijd dat zelfs de populaire media er wel een licht papje van lusten.
Het zou inderdaad doodzonde zijn als het grote publiek, geschoold of minder geschoold, verstoken zou blijven van de kunst om wijsheid op te doen. En verwar wijsheid dan niet met kennis. Hoofduitdaging voor de filosoferende amateur is het leren voorbijgaan aan de verleiding van het simplisme, want in werkelijkheid is niets simpel.
(klein voorbeeld: kent u één vraag omtrent opvoeding, en wie heeft daar niet mee te maken, waarop het antwoord simpel is?)
Ik ben nu ook niet zo dom om heel dat eeuwenoude filosofische gebouw als knappe nonsens te bestempelen, ik vind het alleen spijtig dat niet ieder mens uitgenodigd is om mee te denken op zoek naar wijsheid.
Daarom heb ik zo een sluipweggetje bedacht om mensen die wonderbare tuin in te lokken. Ik vertrek zeer dicht bij huis, ik vertrek van een paar overbekende dialectuitdrukkingen die rechtuit rechtaan uitnodigen tot een filosofische overweging.
Vandaag gebruik ik als voorbeeld twee volksgezegden:
- MOEIDOENIE
- TISVERAGOO
En meteen staat reuzengroot voor ons de filosofische vraag naar (de grenzen van) de menselijke vrijheid, uitgedrukt in twee extreme opvattingen:
- zoude mij eens gerust willen laten aub., heb ik u iets gevraagd?
- tegenover de goed bedoelde bemoeienis, ik heb het beste met u voor.
Begin er maar aan. Wie heeft er gelijk?
Natuurlijk, maar dat wist u al voor deze blog, ligt het antwoord ergens in het midden. Maar waar juist dat midden ligt, verschilt van geval tot geval. En om dat te onderscheiden moet je
wijsheid bezitten, en moet je dus enige filosofische reflectie maken.
Of het gezond boerenverstand niet kan volstaan?
Daar ben ik een beetje benauwd voor omdat die instelling heel rap riskeert mee te stappen in tenenkrommende (daar heb je het weer) simplismen.
Want nogmaals, niks is simpel, neem dat maar als filosofische uitgangsregel.
Ps. nog een kleine prijsvraag als afsluiter. Michèle Martin, gewoon uithongeren zoals zij met die meisjes deed, of
zoals die Arme Klaren redeneren: het is en blijft een mens. Uw tijd gaat nu in. Uw antwoord voor 5 augustus inzenden aan deze Blog. Tal van mooie prijzen te winnen.
02-08-2012, 11:37
Geschreven door torfsherman 
|