Maria ten hemel opgenomen
Liefde gaf U duizend namen
Jawel, 1000 namen.
Onze Lieve Vrouw Hemelvaart, een heerlijk zomerdagje dat ook een beetje het einde van de vakantie markeert. Maar dat deert ons nu nog niet. Gewoon een fijne dag die half oogst.
Maar het is ook een kerkelijke hoogdag, een groot katholiek feest. Maria die met lichaam en al zomaar de lucht inging, recht naar haar klaar staande troon in de hemel. Voor minder kon Jezus het eerlijk gezegd niet doen. Een dogma, dus het zal wel waar zijn.
Maar speciaal in de kringen van het traditionele, weldenkende Antwerpen is 15 augustus een absoluut hoogtepunt. Vooral in de hoogmis in de Kathedraal en tegelijk in Sint Paulus worden nog eens alle registers van het rijke Roomse leven opengetrokken. En jawel, daarop lopen die kerken bomvol alsof er geen vuiltje aan de kerkelijke lucht was.
Maar ja, alles is er om mensen gelukkig te maken. De indruk makende togas van die zelfbewuste kerkmeesters allemaal naar waardigheid verschillend afgebiesd, de brokaten gewaden van de priesters, het zilver van de kandelaars, de krinkelende wierook in het gefilterde zonlicht, het warme orgel en het koor dat in 8 stemmen de lof van Maria zingt.
En dan het einde, het moment waarop iedereen wacht, het lied voor onze Lieve Vrouw van Vlaanderen (een streepje nationalisme doet wonderen): Liefde gaf u duizend namen
De mensen zingen het mee, drie strofen zonder tekstblaadjes. Rats van buiten.
Met als toppunt die derde strofe waar we aan Maria ondubbelzinnig vragen: Moget nimmer hier verandren, liefste Lieve Vrouw van Vlaanderen. Let op de aandrang: Maria, laat hier alles blijven zoals het is.
De laatste keer dat ik het meemaakte kon ik onmogelijk beletten dat een dikke traan over mijn wang liep. Ja, die emoties
Maar als een uurtje later de wierook om je hoofd en uit je neus is verdwenen, zijn ze daar weer: de vragen. Gaat die God zich daarmee echt bezighouden? En wat doet die dan voor de Walen en de Tsjetsjenen of de Molukken? Of zingen die niet luid genoeg? Of spreken ze verkeerde personen aan? Hebben ze geen voorsprekers?
Mijn vraag hierbij is of het een goed gedacht van de kerk is om zich op zon dagen te laten wiegen op een makkelijke nostalgie? Want nog eens 25 jaar verder is de lucht helemaal geklaard, dan zijn die mensen van die derde strofe allemaal dood en kent niemand dat lied nog. En is alles hier nog eens veranderd. Ook een oplossing.
Mijn vraag reikt verder dan deze kerkelijke context: is het een goed gedacht als je zwaar in de shit zit, om gewoon verder te doen alsof er niets aan de hand is? Neusbloeding als strategie.
Misschien wel. Misschien wel.
24-08-2012, 13:03
Geschreven door torfsherman 
|