Proeven van de Basse-Normandie
Van Camembert al over
Poiré tot Calvados
Liefhebbers van een super lekkere tafel kennen ze
allemaal, de heerlijke kazen uit
Normandië, de Camembert voorop, gevolgd door Pont-LEvecque, Neufchâtel en de
Livarot. Voeg daarbij de Poiré, de Cider en de onvergelijkbare Calvados en de
smaakpapillen zijn rijkelijk aan het feest. Kaas, appelen en peren, dat is
Normandië op zijn best. We maakten kennis met enkele van deze heerlijkheden op
de boerderij en bij de fabricatie om te eindigen in het glas of in het bord.
Heerlijk !
FERME DU CHAMP SECRET
De beroemde Camembert, een legendarische kaas met dank
aan Marie Harel die in 1791 nabij Vimoutiers het recept ontving van een
priester uit Brie die op de vlucht was voor de Franse Revolutie. Haar
standbeeld kan je bewonderen in Vimoutiers. Camembert werd intussen een symbool
in Frankrijk en geniet sinds 1983 van het AOC-statuut. In Champsecret op de
wijk La Novère produceert Patrick Mercier in zijn Ferme du Champ Secret al jaar
en dag met een meesterlijke lepel de smeuïge kaas met klasse. Samen met
Delphine zet hij 600 ronde houten doosjes op het schap. Dat alles in een
kraaknette inrichting, neergepoot op het domein Ferme du Champ Secret,
boerderij met schitterend melkvee, gelegen op 10 km van Domfront. Tijdens de
week, rondleidingen van anderhalf uur voor groepen vanaf 15 man. Voor
particulieren, elke vrijdag om 16 uur. Meer info: www.fermeduchampsecret.com
LA FERME DE LA PREMOUDIERE
Voor de verwerking van peren, appels, aardbeien tot
Poiré, Calvados Domfrontais, Jus de Pommes, Poire Apéritif, Frambozen, Cidre en
onder andere confituren zit je goed bij Pascal en Marie Brunet. Op de Ferme de
la Prémoudière in Saint Denis-de-Villenette (op 10 km van Bagnole-de-lOrne) laat
Marie Brunet je alle hoeken van de uitgestrekte boerderij zien: uitgestrekte boomgaarden
met appels en peren, een veld vol plukrijpe aardbeien, 25 melkkoeien en een hectare
vol rood fruit. Alles wordt in huis gemaakt. In een voormalige schuur werden
vijf Chambres dHôtes ingericht. Dat alles onder waakzaam oog van de Bouvier
Hara en Pepito, het ezeltje dat je balkend begroet, eens je een voet op het erf
zet. Meer info: www.lapremoudiere.com
CHATEAU DE LA BIERE
Frankrijk mag dan wel het beste land zijn als het
topwijnen gaat, de lekkerbekkende Fransman is niet vies van een biertje. Her en
der investeren jongelui in kleine ambachtelijke brouwerijen. Neem nu Donatien
en Pascale Lesellier; op de wijk Le Fay in Lonlay LAbbaye startten ze zopas
met Château de la Bière een gloednieuwe brouwerij. Op hun repertoire alvast La
Tortue, Le Dragon, La Fay Blanche, Le Phénix en Etoile de Noël. Donatien
Lesellier hierover: We brouwen op geobiologische wijze amber, blond, wit en
fruitig bier. Onze eerste brouwsels lijken goed in de smaak te vallen. We
beginnen kleinschalig en verhogen stilaan de productie, op ons eigen tempo. We
durven hopen dat we binnen vijf jaar onze plaats in Normandië zullen mogen veroveren.
Aan de inzet van dit energieke echtpaar zal het zeker niet liggen. Meer info: www.chateau-de-la-biere.com
BOUTIQUE EPICERIE FINE
Op zoek naar de topproducten van Normandië, dan zit jet
goed in de boetiek Epicerie Fine in hotel O Gayot aan de Avenue de Le Ferte
Macé, hartje Bagnoles-de-lOrne. Gerard Chatel is hier uw man. Hij ontfermt
zich over de beste Normandische producten, geselecteerd door eigenaar en
Michelin Chef Franck Quinton in hotel Manoir du Lys. In deze kelder van Ali
Baba vindt men de beste confituren, hespen, kazen, worst en onder andere
traiteurbereidingen. In de wijnkelder niets dan klasrijke wijnen, likeuren en
aperitieven van allerlei slag. Liefhebbers van Calvados krijgen de hoogst
gekwalificeerde flessen te bewonderen. Deze kwaliteitsproducten zijn dan ook te
genieten in de salons van hotel O Gayot en het gezellige terras, waar tafelen
in open lucht een verademing is. Leuk en smaakvol adres. Meer info: www.ogayot.fr
en www.bagnolesdelorne.com
Georges
Keters


|