GASTRONOMIE & TOERISME Rendez-vous avec le Nord Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon, Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434 Westende, met als doel de horeca, het toerisme, vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke vrijdagvoormiddag even na 10 u.
VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid naar een bestand van levensgenieters, gastronomen, reislustigen, managers, zonnekloppers en natuurliefhebbers + gratis verdeling via VVV-kantoren aan de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide, Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen en in een reeks geselecteerde winkels. Wie een persoonlijk abonnement op adres wenst kan dit mits overschrijving van 20 euro per jaar, over te maken op het PCR-nummer 000-0483943-10 met vermelding "Abonnement 2009".
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt (op gelijk welke manier) zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten verantwoordelijkheid van de uitgever.
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
03-07-2015
OP STAP IN EIGEN LAND : PROVINCIE LUIK
Snoepen van cultuur in hartje Luik
Van La Cité Miroir al over Théatre de Liège tot Design
Luik. Tot voor enkele decennia een vergeten hoofdstad aan
de andere kant van het land. Vandaag een hype stad met alles er op en eraan. Wie
met de trein reist, zal het beamen, je kan je ogen niet geloven als het
imposante futuristische station Luik-Guillemins binnenspoort. Immens groot,
modern en up to date. Het mooiste station van België, wellicht. De stad lijkt
herboren.
La Cité Ardente of de Vurige Stad heeft zijn imago terug
gewonnen. Naast het station zorgen de Opéra Royal de Wallonie, La Cité Miroir
en onder andere de Théâtre de Liège voor een totaal nieuw fris beeld. Voeg
daarbij de inbreng en uitbouw van enkele klassenhotels en opgesmukte wijken en
je weet meteen dat Luik meer dan zo maar een hoofdstad is. Luik leeft. En hoe.
Men telt er ruim 200.000 inwoners waarvan een vierde met buitenlandse
nationaliteit.
LA CITE MIROIR
Op cultureel vlak speelt de provincie Luik hier hoge
ogen. Waar ooit in de historische baden en thermen van Bain de La Sauvenière
genoten werd een frisse duik, waar vele Luikenaars leerden zwemmen en ouderen
genoten van de thermale behandelingen, werd het geheel in 2004 omgetoverd tot
een unieke locatie waar cultuur op zijn beste tot uiting komt. Scholen,
tentoonstellingen, conferenties en allerhande live shows kunnen hier terecht
voor een studie, opvoering of wat dan ook. Meer info over de programmas en toegangsprijzen:
www.citemiroir.be
OPERA ROYAL & THEATRE
Andere ingrijpende en knappe realisatie is de restauratie
van het Théâtre Royal de Liège. Gebouwd in 1820 kreeg het indrukwekkend gebouw
een ingrijpende metamorfose in 2009. De werken duurden tot 2012 waarbij de
historische gedeeltes in hun originele staat werden hersteld en voortaan
luistert naar de naam van Opéra Royal de Wallonie. De zaal met zijn podiummachines
behoort tot de modernste ter wereld. Meer info: www.operaliege.be
Ook die ander culturele parel Théâtre de la Place, werd
in 2013 omgedoopt tot Théâtre de Liège en nam zijn intrek in de statige gebouwen
van de Société Libre dEmulation aan de Place du 28 Août, toplocatie volledig
gerenoveerd door de architecten Pierre Hebbelinck en Pierre De Wit. Het Théâtre
de Liège is intussen uitgegroeid tot de place to be in Wallonië inzake dans en
theater. Meer info: www.theatredeliege.be
DESIGN
Zij die het begrepen hebben op design, ontwerpen en kunst
mogen deze drie adresjes hierbij niet links laten. In de Rue Pierreuze 28 pakt
Delphine Quirin, gepassioneerd ontwerpster, uit met de meest gevarieerde hoeden
en accessoires. Ze combineert haar creaties zowel met satijn, mohair, vilt,
leer, wol als met en een brede vintage juwelen. Ik sta met mijn creaties op de
salons in Parijs en verkoop exclusieve stukken in de Amerika en Rusland en
vooral aan Japanners, die gek zijn van het ruime aanbod hoedjes en sjaals,
stelt Delphine. Meer info: www.delphinequirin.be
Aan de En Neuvice 14 ontmoeten design en ethiek elkaar in
REstore, winkel opgezet rond upcycling waar ontwerper Benjamin Pailhe voor zijn
meubilair en lampen beroep doet op lokale restmaterialen. Deze eco-creaties
zijn hierdoor niet alleen uniek, maar tegelijk betaalbaar gezien de productie
ervan eenvoudig is. Meer info: www.restoredesign.be
Iets verder op in En Neuvice 26 pakken twee ambitieuze
kunstenaars Katia Marchiori en Bruno Le Boulengé uit met hun atelier
Arqontanporin. Zij creëren op dagelijkse basis nieuwe tekeningen in zwart-wit,
kleur of PVC met verven waardoor de werken direct na het drogen al kunnen
geplaatst worden. Dit geeft ons de mogelijkheid om steeds inventief te werk te
gaan zodat geen enkel werk hetzelfde is. We maken op eender welke vraag
tekeningen omtrent verjaardagen, huwelijken, geboorten en dies meer. Elke stuk
is uniek. Geen massaproductie en toch blijft het allemaal betaalbaar, precies
opdat we er geen bandwerk van maken. Er zijn geen twee dezelfde stukken te
vinden in onze galerij, stelt Bruno Le Boulengé, elke minuut begeesterd door
zijn ontwerpen. Meer info: www.argontanporin.com
De provincie Luik telt
tientallen leuke hotels en knusse eethuizen. We kozen voor u de Crowne Plaza
Liège in het hartje Luik en hotel-restaurant Verviers in Verviers om te
verpozen en gingen tafelen in enkele bijzondere locaties.
Precies op de Mont Saint-Martin weet Crowne Plaza Liège
meteen je hart te winnen. De lounge straalt rust en stilte uit, centrum Vurige
Stede. Het hotelcomplex is het enige vijf sterrenhotel in de regio en telt 125
bijzonder elegante op en top uitgeruste kamers van hoge kwaliteit met daarbij
zes Junior Suites en negen Suites. Het hotel bevat verder met Osmose een Spa en
Fitness om u tegen te zeggen. Zwembad,sauna, bubbelbad, jacuzzi en een
uitgebreide relax ruimte laat u wegdromen en laat u volledig tot rust komen. Deze
luxe wordt verder doorgetrokken naar het gastronomisch restaurant Le Sélys,
goed voor vijftig zitjes en waar het aperitief in het salon Lovinfosse dubbel
zo goed smaakt. Wie kiest voor de regionale keuken vindt ruim zijn gading in Ô
Cocotte, een brasserie met terras dat toelaat te genieten van
streekgastronomie. Elk eetfestijn kan naderhand afgerond worden in La Cave, de
bar uitgebouwd in een voormalige wapenzaal. Meer info: www.crowneplazaliege.be
HOTEL VERVIERS
Aan de rand van de Hoge Venen en aan de voet van de
Ardennen ligt het 4-sterrenhotel & restaurant Verviers, telg van de fraaie Van
Der Valk keten. Met directe toegang tot de A27 en E42 en op een boogscheut van
hartje Verviers is het hotel uitstekend gelegen voor zowel families,
zakenbijeenkomsten, seminaries, feesten of zo maar genieten van de vele
geneugte van het toffe hotel.
Hotel-restaurant Verviers is uitgebouwd in een voormalig
douane depot en het station Verviers-West. Meer nog, de volledige
infrastructuur is uitgerust met een geothermisch systeem dat het hotel voorziet
van warm water. Het hotel beschikt over negentig kamers met daarbij negen
presidentiële suites met jacuzzi en zevenruime suites met bubbelbad. Alle
kamers zijn eigentijds ingericht met werken van jonge kunstenaars.
Op het vlak van de gastronomie zit men uitstekend in
Hotel Verviers. Sr Sales Manager Michel Pauquet vertelt: Een van onze toppers
is het driegangenmenu dat om de drie weken verandert. Alle eerste zondagen van
de maand en feestdagen pakken we uit met een brunch die loopt van 11.30 tot
15.30 uur, buffet rijkelijk voorzien van koude en warme schotels. Meer nog, ons
terras is zuiden gericht zodat we geregeld buiten kunnen tafelen en genieten
van onze internationaal getint kaart. We staan uiteraard ook open voor business
lunchen of een snelle hap in onze brasserie. En ja, voor de sportievelingen
wacht een verwarmd buitenzwembad, in het seizoen geopend van 8 tot 22 u.
Meer info: Hotel-Restaurant Verviers, rue de la Station 4
in 4800 Verviers, tel. 087 30 56 56, www.hotelverviers.be
TAFELEN IN LABO 4
Wie gek is van mystiek, chemie en labos krijgt in
restaurant LABO 4aan de Quai Edouard
van Beneden 22 in Luik, de gelegenheid om tussen de bunsenbranders, pincetten,
spatels, reageerbuizen, klemmen en testtubes te genieten van een op lage
temperatuur gebakken moot zalm, een brochette met scampi of een garnaalkroket
gekopieerd naar de James uit Oostende. Liever iets Italiaans? De Canneloni oui ou non of de Vitello tonnato wacht op u. Kortom: in
LABO 4 is er voor elk wat wils met veel aandacht voor extra gerijpt rundvlees.
En dat alles aan betaalbare prijzen. Eigenaar Gerard Miller, Chef Julien
Petitjean en F&B manager Jenny Cepeda staan klaar om u in een uitzonderlijk
kader te verwelkomen. Meer info: www.lelabo4.be
SAINT-GREGORY
Of het nu een brasserie is of eerder een café met een
kleine menukaart, het maakt niet uit, Saint-Grégory levert in het historische
centrum van Luik de beste bouletten, titel die ze in 2014 van de Confrérie de
Gay Boulet in ontvangst mochten nemen. Michel en Jean-Michel Denée zijn dan ook
niet weinig fier dat de Boulet de Cristal
in al haar glorie de lekkerbekken verwelkomt. Een absolute aanrader. Meer info:
Saint-Grégory, 112 en Féronstrée, 4000 Luik en jeanmicheldenee@skynet.be
Liefhebbers van een super lekkere tafel kennen ze
allemaal, deheerlijke kazen uit
Normandië, de Camembert voorop, gevolgd door Pont-LEvecque, Neufchâtel en de
Livarot. Voeg daarbij de Poiré, de Cider en de onvergelijkbare Calvados en de
smaakpapillen zijn rijkelijk aan het feest. Kaas, appelen en peren, dat is
Normandië op zijn best. We maakten kennis met enkele van deze heerlijkheden op
de boerderij en bij de fabricatie om te eindigen in het glas of in het bord.
Heerlijk !
FERME DU CHAMP SECRET
De beroemde Camembert, een legendarische kaas met dank
aan Marie Harel die in 1791 nabij Vimoutiers het recept ontving van een
priester uit Brie die op de vlucht was voor de Franse Revolutie. Haar
standbeeld kan je bewonderen in Vimoutiers. Camembert werd intussen een symbool
in Frankrijk en geniet sinds 1983 van het AOC-statuut. In Champsecret op de
wijk La Novère produceert Patrick Mercier in zijn Ferme du Champ Secret al jaar
en dag met een meesterlijke lepel de smeuïge kaas met klasse. Samen met
Delphine zet hij 600 ronde houten doosjes op het schap. Dat alles in een
kraaknette inrichting, neergepoot op het domein Ferme du Champ Secret,
boerderij met schitterend melkvee, gelegen op 10 km van Domfront. Tijdens de
week, rondleidingen van anderhalf uur voor groepen vanaf 15 man. Voor
particulieren, elke vrijdag om 16 uur. Meer info: www.fermeduchampsecret.com
LA FERME DE LA PREMOUDIERE
Voor de verwerking van peren, appels, aardbeien tot
Poiré, Calvados Domfrontais, Jus de Pommes, Poire Apéritif, Frambozen, Cidre en
onder andere confituren zit je goed bij Pascal en Marie Brunet. Op de Ferme de
la Prémoudière in Saint Denis-de-Villenette (op 10 km van Bagnole-de-lOrne) laat
Marie Brunet je alle hoeken van de uitgestrekte boerderij zien: uitgestrekte boomgaarden
met appels en peren, een veld vol plukrijpe aardbeien, 25 melkkoeien en een hectare
vol rood fruit. Alles wordt in huis gemaakt. In een voormalige schuur werden
vijf Chambres dHôtes ingericht. Dat alles onder waakzaam oog van de Bouvier
Hara en Pepito, het ezeltje dat je balkend begroet, eens je een voet op het erf
zet. Meer info: www.lapremoudiere.com
CHATEAU DE LA BIERE
Frankrijk mag dan wel het beste land zijn als het
topwijnen gaat, de lekkerbekkende Fransman is niet vies van een biertje. Her en
der investeren jongelui in kleine ambachtelijke brouwerijen. Neem nu Donatien
en Pascale Lesellier; op de wijk Le Fay in Lonlay LAbbaye startten ze zopas
met Château de la Bière een gloednieuwe brouwerij. Op hun repertoire alvast La
Tortue, Le Dragon, La Fay Blanche, Le Phénix en Etoile de Noël. Donatien
Lesellier hierover: We brouwen op geobiologische wijze amber, blond, wit en
fruitig bier. Onze eerste brouwsels lijken goed in de smaak te vallen. We
beginnen kleinschalig en verhogen stilaan de productie, op ons eigen tempo. We
durven hopen dat we binnen vijf jaar onze plaats in Normandië zullen mogen veroveren.
Aan de inzet van dit energieke echtpaar zal het zeker niet liggen. Meer info: www.chateau-de-la-biere.com
BOUTIQUE EPICERIE FINE
Op zoek naar de topproducten van Normandië, dan zit jet
goed in de boetiek Epicerie Fine in hotel O Gayot aan de Avenue de Le Ferte
Macé, hartje Bagnoles-de-lOrne. Gerard Chatel is hier uw man. Hij ontfermt
zich over de beste Normandische producten, geselecteerd door eigenaar en
Michelin Chef Franck Quinton in hotel Manoir du Lys. In deze kelder van Ali
Baba vindt men de beste confituren, hespen, kazen, worst en onder andere
traiteurbereidingen. In de wijnkelder niets dan klasrijke wijnen, likeuren en
aperitieven van allerlei slag. Liefhebbers van Calvados krijgen de hoogst
gekwalificeerde flessen te bewonderen. Deze kwaliteitsproducten zijn dan ook te
genieten in de salons van hotel O Gayot en het gezellige terras, waar tafelen
in open lucht een verademing is. Leuk en smaakvol adres. Meer info: www.ogayot.fr
en www.bagnolesdelorne.com
Normandië, goed voor de departementen Manche, Calvados,
Seine-Maritieme, Eure en Orne is zonder meer een der uithangborden van culinair
Franrkijk. Vangverse zeevruchten, een brede waaier aan kazen en een waslijst
van geestrijke dranken, van de kustlijn met Dieppe en Cherbourg als spitsen tot
aan de poorten van de Loire met het Ornedal en Suisse Normande zit Normandië bol
van lekkers, geschiedenis en schoonheid en rust. We proeven graag van het
departement Orne met Bagnoles-de-lOrne als speerpunt. Een rustgevende stad van
groen en thermaal water.
Voor wie uitkijkt naar een paar dagen complete rust, zich
maximaal wil ontspannen al dan niet in het thermaal kuuroord volop genieten
van onmetelijk groen, ongestoord wil wandelen tussen de weelderige villas van
de Belle Epoque en tegelijk heerlijk wil tafelen, kunnen we aanraden te kiezen
voor Bagnoles-de-lOrne. Gelegen in hartje bosgebied Las Andaines, mondain en toch
gemoedelijk, gedroomde locatie voor absolute rust en onthaasten. Men bevindt
zich hier duidelijk in een andere wereld, een stadje van amper een goeie 2.500
inwoners, net iets kleiner dan 4 km², met een thermaal kuuroord en een casino
als grote trekpleisters.
BELLE EPOQUE
Wellicht geen enkele stad in Frankrijk bezit zo een
rijkdom aan Belle Epoque villas. Wandelen in de Quartier Belle Epoque is zich
verplaatsen in de tijd. Het lijkt alsof deze hier is blijven stilstaan. Neem je
tijd en maak er een mooie wandeling van. Of beter nog, laat je gidsen voor een
verkenning van zowat drie uur. Te beleven op woensdag en zaterdag van maart tot
november, met vertrek om 10 uur en 15 uur. Alle info in het Toerisme Kantoor,
Place du Marché en www.bagnolesdelorne.com
De wandeling is een openbaring. Het leert dat
Bagnoles-de-lOrne al sinds de 17de eeuw aandacht kreeg voor thermale
behandelingen. De stad kreeg pas vermaardheid toen in 1881 de treinverbinding
tussen La Ferté-Macé en Couterne een feit was. Rijkelui zagen hierin brood en
bouwden de een al meer indrukwekkend dan de andere pompeuze villas, waar
ze in de zomer verbleven. Voor de rest bleven de fraaie gebouwen zo goed als
leeg. Let alvast op de de villas La Castel, Mon Désir, La Tourelle, Matignon,
Le Nid-Bel, Le Chalet Corrézien, Les Chènes en onder andere het quintet La
Favorite, Les Oiseaus, Les Bouleaux, Cendrillon en la Gloriette. Stuk voor stuk
meesterwerken die sterk onderhouden zijn en de waarde van Le Quartier Belle
Epoque onderstrepen.
THERMAAL KUUROORD
Bagnoles-de-LOrne is omringd door het Bos van Andaines
en laat centraal een kuuroord bewonderen met alles er op en eraan. Liefhebbers
bezinnen zich al enkele eeuwen in het heilzame water dat heel wat helende en
kalmerende eigenschappen bezit. Bagnoles-de-lOrne zou evenwel nooit zon
bekendheid verworven hebben zonder dit bronwater, dat bij toeval ontdekt werd
door de Romeinen. Het water bleek heilzaam te zijn, want het vee op de
landerijen werd er sterker van. Het duurde evenwel nog tot in de 17de
eeuw toen het gebruik van de warmwaterbron (24° C) gereglementeerd werd en
beheerd werd door twee artsen uit de regio, met de start van de uitbouw van het
thermaal instituut van Bagnoles-de-LOrne. Samen met de groei van het thermaal
paleis werd het kleine stadje gegeerd en kwamen prachtige villas opduiken, de
ene al groter en luxueuzer dan de andere. Het Bos van Andaines werd de
speelplaats voor jagers, terwijl het meer de verzamelplaats werd voor
hengelaars. Het casino zorgde voor de rest terwijl hotels als paddenstoelen uit
de grond rezen. Meer info: www.bo-spathermal.com
PARKEERPARADIJS
Een van de meest opvallende zaken bij een verblijf in
Bagnoles-de-lOrne is het feit dat er in het geheel geen verkeerslichten, noch
parkeermeters te bespeuren zijn. Dat maakt deel uit van de rust en het
ongedwongen zijn. Er zijn voldoende parkeerhavens en de meeste hotels
beschikken over eigen plaatsen.
Juist, Bagnoles-de-lOrne is inderdaad de ideale locatie
tot volledig tot rust te komen. Zelfs zonder zich te dompelen in de warmwaterbronnen
van het thermaal instituut is een verblijf in dit stadje een verademing.
Enkele dagen of meer verblijven in Normandië is het
minste wat men kan invullen om zon prachtige streek van dichtbij te
bewonderen, te bewandelen en om van te proeven. Verblijfsmogelijkheden zat:
heerlijke kampeerterreinen, een gezellige chambre dhôte, slapen in een boomhut
of hippe woonwagen, een karakteristiek vakantiehuis of op hotel? Bagnoles-de-lOrne
zit immers bol van de leuke betaalbare hotelletjes, aansluitend enkele absolute
toppers.
Hotel-Restaurant Le Manoir de Lys is hierbij een
uitverkoren stek om ten volle te genieten van zowel de rust om en rond
Bagnoles-de-lOrne, als de tafelgeneugten die Chef Franck Quinton uit de oven
tovert. De infrastructuur ligt volledig in het groen en is sinds 1984 eigendom
van de familie Quinton. Paul en Marie-France Quinton zetten het
hotel-restaurant op het goede spoor en sinds 1989 laat zoon Franck en zijn
familie de zaak denderen als nooit te voren.
CHEF FRANCK QUINTON
Geboren en getogen Normandiër weet Chef Franck Quinton
zich elke dag samen met zijn 15-man sterke brigade te bewijzen aan het
fornuis. Hij is gepassioneerd door de seizoensgebonden streekproducten. Eens de
herfst in het land dan is de meester niet meer te houden. Inderdaad, de
paddenstoelen zijn mijn geliefde producten. In het bos van Andaines bevinden
zich minstens 1.200 verschillende soorten. De liefde voor de champignons heb ik
van mijn ouders, altijd op zoek naar iets extra. De kookkracht van Franck
Quinton vertaalt zich naderhand in een Michelin ster in 1998 terwijl hij in
2004 opgenomen wordt in het fraaie gezelschap van de Maitres Cuisiers de France,
goed voor een verzameling van zowat 300 topchefs. Mijn keuken mag je klasseren
onder de noemer Nature & Naturel
wat betekent dat we kiezen voor kwaliteitsvolle Normandische producten, bio en
kazen uit ons departement. Alleen op die manier kunnen we een constante bouwen
in de keuken, wat belangrijk is voor de lekkerbekken die kiezen van La Manoir
du Lys, stelt Chef Franck Quinton die het ganse jaar door ook uitpakt met
kooklessen in zijn immense keuken.
INTIEM HOTEL
Le Manoir de Lys telt 23 stijlvolle kamers en zeven
knappe suites. De warme houtkleuren zorgen voor rust in elk seizoen. Elk van de
vertrekken biedt ruimte en licht en bieden een fraai zicht op het park, de
boomgaarden of het bos.
In de immense tuin bevinden zich twee verwarmde zwembaden
met alle mogelijkheden tot ontspannen na een verkwikkende zwembeurt.
Wie verlekkerd is op gezonde boswandelingen kan terecht
in het aanpalende bos van Andaine, 7.000 ha groot, tegelijk ideaal oord voor
alle terrein fietsen en paarden op stap. Wie zin heeft in een partijtje golf
vindt ruim zijn gading in La Grand Domaine de Bagnoles-de-lOrne, met de wagen op
enkele minuten van het hotel.
Hotel Le Manoir du Lys is sinds 2010 ook lid van de
prestigieuze keten Relais du Silence.
ARRANGEMENTEN
In Le Manoir du Lys pakt men geregeld uit met een ruim
assortiment arrangementen waarbij culinaire kooklessen, seminaries, week- en
weekendverblijven in de kijker worden gezet. Chef Franck Quinton: Naar gelang
het seizoen pak ik uit met kooklessen omtrent foie gras, champignons of zelfs
met wat men nodig heeft om een perfecte picknick op het getouw te zetten. Dit kan
in groep of individueel. Andere toppers zijn de wijnproeverijen met sommelier
Yvon Lebailly, demonstraties hoe het beste van het varken kan verwerkt worden
tot gastronomische hoogstandjes of onder andere meezitten aan het uitwerken van
een table dhôtes.
CHAMPIGNONS
Zeer gegeerd zijn de weekends Cueillette &
Découverte des Champignons van 25 september tot en met 1 november, lopend van
diner op vrijdagavond tot en met de uitgebreide lunch zondag, dat alles aan
speciale voordeelprijzen, besluit sterchef Franck Quinton.
Iets verderop dan het mondaine en bijzonder rustige
Bagnoles-de-lOrne duikt men in de Domfrontais nog wat dieper in de
geschiedenis. Op de heuvel met schitterend panoramisch zicht op de omgeving
waakt op de vallei van de Varenne het middeleeuws stadje Domfront, goed voor
zowat vierduizend vredige inwoners. Ooit ging het er minder vredelievend aan
toe en werd er in de 11 en 12de eeuw sterk gevochten. De ruines van
het kasteel, de stadswallen en de donjon zijn de stille getuigen van toen.
Vandaag kan men eer rustig kuieren en genieten op een van de vele terrasjes.
Men kan er niet omheen, Domfront is een enorme kluif voor
historici. Een wandeling door het stadje leert je meteen dat dit ooit een voorname
plaats in Domfrontais is geweest. Heel wat wijken zijn tot op vandaag vrijwel
intact en stralen een flinke portie geschiedenis uit. Een van die toppers is de
Normandisch-Romaanse kerk Notre-Dame-sur-leau uit de 11de eeuw, een
merkwaardige kerk die later in de 19de eeuw gedeeltelijk werd
gesloopt om een weg aan te leggen. De stijl is bijzonder en laat heel wat
sporen zijn uit de jongste eeuwen.
KASTEEL DOMFRONT
Wil men het middeleeuws stad tot in de kleinste hoekjes
verkennen, dan kan je elke dinsdag en donderdag om 14.30 u. van 15 juni tot 15
september genieten van een geleide wandeling doorheen de ganse stad, inclusief
kasteel Domfront, de immense tuin, de lage stad, de voormalige leerlooierijen
en onder andere de donjon en tal van torens die ooit dienden tot uitkijk om
zich te wapenen tegen de opkomende vijand.Als je dan nog het geluk hebt om Eric Mazier als gids te hebben, dan kan
je kennismaking met Domfront niet meer stuk. We maken kennis met de Place de la
Toirie, het stadhuis, de Place Julien (met leuk restaurantje), La Tour Bigeon
(vandaag bewoond), La Tour Coroller (eveneens bewoond), het Justitiepaleis
(Domfort was ooit een centrale stad in Domfrontais) en onder andere uiteraard
de ruines van het kasteel met wandeling in de trappenhal van de stadswallen.
LE PALAIS DODIN
Domfront zit bol van de terrasjes en leuke eettentjes.
Eéntje daarvan bevindt vlak over het Justitiepalais. In Le Palais dOdin zijn
Vikingen de baas. Kijk niet uit naar gastronomische hoogstandjes maar Chef
Christian zet je in zijn eentje met liefde een lokale schotel voor, aansluitend
ruime keus tussen (Belgische !) bieren, diverse whiskys en uiteraard Franse
wijnen. Dat alles tegen spotprijzen. Dit knusse eethuisje met terras dweept met
de veroveringen van de Noormannen en Vikingers. In het bord is het genieten van
de royale porties die Chef Christian met een brede Vikinggrijns op tafel
schuift.
VELOSCENIE & VELO FRANCETTE
Domfront is een van de kruispunten waar Le Vélo Francette
en La Véloscénie mekaar ontmoeten. Aan het toerismebureau wacht je alle
mogelijke info en hulp. Deze georganiseerde fietstochten spreiden zich over
zeven departementen, goed voor 630 km, doorkruisen drie nationale parken en
laten u liefst 25 steden en dorpen met karakter bewonderen. De tocht loopt van
Ouistreham naar Caen, Flers, Domfront, Mayenne, Laval, Château-Gontier, Angers,
Saumur, Montreuil-Bellay, Thouars, Parthenay, Niort, Marans met aankomst in La
Rochelle. Men start waar men wilt en fietst aan eigen tempo. Overnachten kan op
de stopplaatsen, zo niet maximum vijf km daarvan verwijderd. De routes zijn
helemaal niet zwaar en zijn zo goed als vlak te beschouwen. Ze lopen vooral
door groen en ongerepte natuur en geven de gelegenheid om even een rustpauze te
pakken en te genieten van al dat moois dat La Vélo Francette en Véloscénie te
bieden hebben. Landkaarten, culturele bezienswaardigheden onder weg, de
volledige lijst van medewerkers, hotels, pensions en slaapgelegenheden Accueil
Vélo zijn te vinden op www.lavelofrancette.com
Hoe dan ook, Domfront heeft alles te bieden wat men van
een dagje uit kan verwachten. Tot straks aan de voet van de heuvel?
Normandië mag dan wel het epicentrum zijn van een stevige
brok geschiedenis, van lekker eten en verfijnde dranken met de Calva als ongenaakbaar product, deze
regio kan tegelijk prat gaan op zijn paarden, met Haras du Pin en Haras de
Saint-Lô als de bekendste stoeterijen. Minder bekend, maar bijzonder attractief
is La Michaudière in Juvigny-sous-Andaine, op een boogscheut van het mondaine
kuuroord Bagnoles-de-LOrne.
Met dank aan de familie Jean Dinard. La Michaudière, een
typische Normandische omboste boerderij, stond al veertig jaar te verkommeren
toen Jean Dinard de krotten kocht in 1984. Zijn liefde voor de natuur en de
paarden dreven hem tot het uiterste: de boerderij zijn vergane glorie terug
bezorgen. Het werd een werk van lange en dure adem. Elk van de gebouwen,
schuren en koterijen werden met de traditionele materialen heropgebouwd,
vertelt Jean Dinard, die hiermee het patrimonium van de regio zowel op
cultureel als architecturaal vlak wist te herwinnen.
PAARD CENTRAAL
Het koste Jean Dinard vijf jaar om alles naar zijn hand
te zetten: Ik wou de boerderij en de bijbehorende landerijen en boomgaarden
open stellen voor het publiek. Dergelijk waardevol stuk geschiedenis moet
toegankelijk zijn voor iedereen, met centraal het paard, met de Percheron, Cob,
Shire, Bretoen, Ardenees, Normandiër en onder andere het Belgisch Brabants
trekpaard als rode draad binnen onze stallen, goed voor een dertigtal volbloed
paarden. In 1989 zetten we deuren open. Tegelijkertijd werd onder de noemer De la Terre à la Scène een spektakel met
paarden opgezet, een zowat anderhalf uur adembenemend zowel als humoristisch
optreden met internationaal gekende paardenliefhebbers en ruiters.
DEJEUNER & SPECTACLE
De familie Dinard wou het bezoek aan La Michaudière
uitbouwen tot een familiegebeuren. Vandaar ook dat we op de boerderij plaats
maakten voor enerzijds doorlopende expo van beelden en anderzijds tijdelijke
tentoonstellingen, in een van de vele schuren, zo niet in open lucht tussen de
stallen en in de boomgaarden. Uiteraard wilden we het bezoek uitwerken tot een
daggebeuren waarbij we op de middag een 100% regionale maaltijd (alles van het
varken) met streekdrankjes (cider, peer, calvados) op tafel zetten. Ideaal voor
groepen, wat vandaag een succes is geworden, geeft Jean Dinard nog graag mee.
Dat alles aan een spotprijsje.
En of hij gelijk heeft, elke dag rijden bussen aan en af
om La Michaudière te bezoeken, te genieten van een leuke dag, zowel op culinair
als spectaculair gebied. Dat alles in de pure natuur, te midden boomgaarden,
tegelijk kuierend tussen de fraai verzorgde paarden en nu en dan de ezeltjes
voeren met een plukverse wortel. De formule Déjeuner
& Spectacle heeft duidelijk zijn weg gevonden en is intussen
wereldberoemd in Normandië.
PAARDENSPEKTAKEL
Hoogtepunt van een bezoek aan La Michaudière is uiteraard
het paardenspektakel. Jean Dinard weet zich intussen versterkt door zoon
Emmanuel die het spektakel in goede banen weet te leiden. Een dertigtal paarden
van allerlei ras brengen met ruiter tal van halsbrekende toeren ten tonele.
Adembenemend vooral zijn de Hongaarse helse ritten waarbij de ruiter, staande op
twee paarden tegelijk, aan hoge snelheid over de piste rent. Om even op adem te
komen laat Jean Dinard een Shire, het grootste paard ter wereld in al zijn
schoonheid bewonderen, een Britse volbloed met een schofthoogte van gemiddeld
1,80 meter. Het paard wordt vooral gebruikt als trekpaard.
Ander pronkstuk uit de stal van de familie Dinard is de
Percheron, een kruising tussen een Arabische hengst en een Normandisch
trekpaard. Het dier is bijzonder sterk en was, tot voor het vervangen werd door
tractors, het voornaamste werkstuk van de Normandische landbouwer. De Percheron
is vandaag niet direct als dusdanig nog aan de orde. Japanners kopen de
volbloeden voor trekpaardenraces terwijl de Duitsers ze gebruiken om hout te
verslepen. In Frankrijk trekken de Percherons vooral huifkarren voor de
toeristen. En in La Michaudière worden ze koninklijk verzorgd.
Nog een
weekje geduld en ze liggen op uw bord, de echte onvervalste duinasperges van
Marc Deswarte, zeg maar Swartje, uit Ghyvelde, net over de schreve. Meer nog,
samen met chef Christian Melis van hostellerie Croonhof in Veurne pakt hij uit
met de 20ste editie van de culinaire Duinaspergewandeling. Na het aperitief
op het domein t Renthof in Ghyvelde volgt een succulent diner, getekend
Christian Melis.
Een
traditie die we samen elk jaar invullen als een ode aan de witte duinasperge,
een culinaire delicatesse uit eigen streek. Met dank aan Marc Deswarte die eind
de jaren zeventig na enkele magere seizoenen zich honderd procent toelegde op
de kweek van asperges, vertelt Christian Melis, een pionier inzake
streekgebonden producten. Marc Deswarte in zijn pittige Vlaams-Franse taal is
het hier ronduit mee eens: Asperge groeit makkelijk in zanderige grond. Onze
boerderij draait hier al vier generaties. Ik ben de eerste die asperges kweekt.
In 1976 was het een rampjaar inzake groenten en de dieren kregen het moeilijk.
Ik besloot het roer om te gooien en zette alles op asperges. Met hoongelach van
de buren er boven op. Geen nood, vandaag lachen ze niet meer. We liggen met
onze grond tussen Adinkerke en Teteghem, strook binnenduinen die zich ideaal
leent voor dergelijke kweek.
OVER
DE SCHREVE BIJ MARC DESWARTE
Hoe sterk
de vraag naar de asperges van Swartje ook is, het was ooit anders. Van origine
zijn de Mechelse asperges de absolute top. Toch zijn de duinenasperges heel
speciaal. Ze zijn iets zachter en kunnen de concurrentie met hun Mechelse
vrienden beslist aan. Toen Marc Deswarte zijn allereerste asperges op de markt
bracht was er weinig belangstelling. Tot hij te rade ging bij Bob Claeys van
het toenmalige restaurant La Soucière, net over de grens, de schreve. Deze
probeerde ze uit en proefde ze. Met het gevolg dat in minimum van tijd alle
gevestigde waarden in de westhoek de duinenasperges op tafel zetten. Meer nog,
gereputeerde restaurants als De Karmeliet in Brugge en zijn sterrengenoot Comme
Chez Soi in Brussel kiezen graag voor de asperges van aan de schreve.
DELICATESSE
MARC DESWARTE
Mede door
de jaarlijkse aanpak en het in de kijker stellen van de asperge door de
Duinaspergewandeling kent iedereen Marc Deswarte. Hij staat dan ook graag open
voor allerlei ontvangsten en festiviteiten, zodat zijn duinasperges zowaar een
echte West-Vlaamse delicatesse is. Christian Melis, geflankeerd door een steeds
positief ingestelde Marc Deswarte. En dat zetten we graag in de kijker.
Asperge is een product van intensieve arbeid. We promoten dan ook zeer graag
dit uniek streekproduct dat we zeker dienen te koesteren.En dat doen we op zondag 10 mei, aldus
Christian Melis.
DUINASPERGEWANDELING
Het
festijn start om 9 uur in de salons van Hostellerie Croonhof, Noordstraat 9 in
8630 Veurne met een klein ontbijt. Men vertrekt met de wagen om 9.45 uur naar
het aspergebedrijf van Marc Deswarte in Ghyvelde voor wandeling door de
aspergevelden, het volgen van de aspergepluk, aansluitend bedrijfsbezoek,
waarna kleine degustatie van hoeveproducten en aperitief met om 12.30 uur
terugkeer naar Croonhof en aanzitten aan aspergefestijn.
Deelnemen
kan tegen de prijs van 80 euro per persoon, ontbijtje, bezoek, diner en wijn inbegrepen.
Het aantal deelnemers is beperkt. Vooraf inschrijven is dus noodzakelijk en dit
via tel. 058 31 31 28 en info@croonhof.be alweer nog meer info.
Duinaspergewandeling
op zondag 10 mei 2015
Programma
9 uur verwelkomingin het Croonhof met
klein ontbijt.
9.45 uur vertrek naar de duinaspergeproducent Marc Deszwarte te Ghyvelde
Wandeling door de aspergevelden, aspergepluk meemaken en bedrijfsbezoek.
Prelude aperitief met kleine degustatie van hoeveproducten.
12.30 uur terugkeer naarhet Croonhof
Het
aantal deelnemers is beperkt en enkel mits reservatie. Deelname 80 euro per
persoon alles inbegrepen
Duinaspergefestival
Aperitief Cava reserve met verfijnde hapjes, Toast van rode biet, aspergepunten en
gerookte paling,
Kroketje van asperges met hand gepelde garnalen,
Bouillon van asperges, truffeltoets en gebakken langoustine
---
Ceviche
van lijn-gevangen zeebaars, krokante aspergeslierten
---
Cigarello
van blanke duinasperges met noord zeekrab, zee-alg en crème van sla-harten
---
Melklam
in hooi gegaard, flan van violetasperges, met geitenkaas en groene
kruidencoulis
---
IJssoufflé met marc de Bourgogne
---
Koffie
en zoetigheden en aandenken voor de dames
---
Passende
wijnen
Deelnemen: 80 euro per persoon mini-ontbijt wandeling
aperitief en gepaste wijnen inbegrepen
Wie gek is op korte en
ontspannende vakanties en tegelijk wil verwend worden, dan zit je goed bij touroperator
SILVERJET. Met een brede waaier aan luxueuze betaalbare
hotels ligt de keus open voor een heerlijk verblijf in het historische eilandje
Malta, waar cultuur, geschiedenis en gastronomie elkaar omarmen. Dat alles op
minder dan drie uur vliegen vanuit Brussel. Een tussendoortje om even uit te
blazen en dat dubbel smaakt. Even mee genieten?
Malta meet amper 16 bij 20
km en ligt op amper 90 km ten zuiden van Sicilië en is een ideale
pleisterplaats voor zij die houden van zon, rust en tegelijk tuk zijn op een
lekkere schotel, zitten hier aan het goede adres. Meer nog, Malta is zonder
meer de Zonnekoning van de Middellandse Zee. Het is er bijna een jaar lang
zomer.
Malta is het begrip voor de
Maltese archipel die bestaat uit drie schattige eilandjes: Malta (264 km²),
Gozo (67 km²) en Comino (2,9 km²). Malta heeft alles in huis om het je in de
winter gezellig te maken en de koude Europese dagen links te laten. In de zomer
kan het er evenwel behoorlijk warm zijn, maar de zachte zeebries zorgt voor
gepaste afkoeling. In de lente is het heerlijk warm en leuk. De winters zijn
zacht, wat niet wegneemt dat er al eens een paar dagen zijn die onder de 14
graden C duiken. De zon schijnt er in het topseizoen zowat 8 à 10 uur per dag,
in de winter een zestal uur. Het regent er zelden. Ideaal eiland om te overwinteren.
GENIETEN
Het is duidelijk, Malta en
zusje Gozo zijn stekjes om te genieten. Het is bovendien een ideaal oord voor
de watersporter, met diepzeeduiken als grote troef. Niet moeilijk want het
water is er glashelder. Meer nog, kunstliefhebbers hebben ogen te kort om al
die geschiedenis op te slaan. Aan kerken geen gebrek en de Maltezen laten geen
kans voorbijgaan om de christelijke waarden in de kijker te stellen. Devoot als
ze zijn, pakken ze om de haverklap uit met processies waarbij de gemeenschap zo
goed als volledig op straat komt. En dan hebben we het nog over de gastronomie.
Malta is een oase van culinair genot. De invloed van vooral de Italianen zorgen
ervoor dat heel wat cafés, brasseries, trattorias en restaurants het beste uit
de Middellandse Zee op tafel zetten. De steevast vers gevangen vis komt royaal
uit de oven en van op de grill wat smullen geblazen wordt. Geen wonder dan ook
dat Malta elk jaar ruim een miljoen toeristen over de vloer krijgt. Met zijn
400.000 inwoners kan Malta dit cijfer best aan. Men wil niet dat Malta onder de
voet gelopen wordt. Vandaar ook dat veel aandacht geschonken wordt aan de
klasse van de hotels. Malta en Gozo tellen dan ook een aantal super hotels die
het leven eens zo aangenaam malen.Genieten blijft het motto van de Maltese regering.
WESTIN DRAGONARA RESORT
Touroperator SILVERJET kiest
dan ook uitsluitend voor het beste. Een van de absolute toppers inzake
5-sterrenhotels in The Westin Dragonara Resort, familiehotel met spa en
wellness, een oase van luxe aan de boorden van de Middellandse Zee. Gelegen in
Sint Julians, een van de mooiste baaien van het eiland en op een steenworp van
de voornaamste winkelstraten en centrum van avondamusement, is dit hotel ideaal
voor enerzijds de absolute rustzoeker, anderzijds voor zij houden van het
bruisende nachtleven, waar veiligheid troef is. Bovendien ligt The Westin
Dragonara slechts op een steenworp van de hoofdstad Valetta. Het vervoer ter
plekke loopt vlot met de bus (1,50 euro per rit, waar naartoe dan ook op het
eiland). Taxis zijn er relatief goedkoop. Een rit jaar de andere kant van het
eiland, bijvoorbeeld naar de Gozo Ferry, kost 30 euro. Wel voordien afspreken.
ELEGANTE LUXE
The Westin Dragonara telt
340 stijlvolle, elegante en luxueuze kamers, allen met airco, flatscreen tv,
kluisje, minibar en balkon met zicht op de Middellandse Zee en het casino, op
wandelafstand van het hotel. Er is keus tussen verschillende kamers, de een al
grotere dan de andere. Er is keuze tussen de St. Georges kamer, de Deluxe kamer,
de Executive Club kamer, de Tower kamer, de Junios Suite en de Luxury Bay
Suite, allemaal kamers goed voor minstens twee volwassenen en twee kinderen.
De indrukwekkende lounge met
receptie en conciërge brengt je meteen in de ban van heerlijk relaxen. Gemakkelijke
zitjes om en de rond de open bar zorgen voor gezelligheid die zich uitstrekt
tot op het ruime terras. WIFI is gratis
in alle openbare ruimten. Op de benedenverdieping wacht een immens zwembad met
zonneterrassen, ligstoelen, parasols en gratis badlakens. Voor het hotel
bevindt zich een rotsstrand met ligbedden en parasols, aansluitend cocktailbar.
Wie zich wil laten verwennen
in het beautycenter vindt ruim zijn gading in de fitnessruimte, binnenzwembad,
sauna, jacuzzi of Turks stoombad. Mogelijkheid tot gezichts- en
lichaamsbehandelingen en massages.
GASTRONOMIE TROEF
The Westin Dragonara Resort
kan er prat op gaan de gasten ook culinair te verwennen. Het 5-sterrenhotel
telt liefst zeven locaties waar het genieten is, van een cocktail al over een
hartige snack tot een succulent diner. Voor een leuke babbel bij een al even
smakelijk glas zit men goed in de LOUNGE &
PIANO BAR. Dat alles met een panoramisch zicht op de Middellandse Zee en
het grote zwembad. Men kan er tegelijk genieten van het Westin Wellness Menu,
aangevuld met de beste wijnen uit Malta of wereldwijd.
Wie het begrepen heeft op
iets lichts of een met Mediterrane liefde bereide sandwich kan tussen april en
november met volle teugen genieten het terras van de BAY
VIEW BAR & RESTAURANT.
Wil je een feestje bouwen
met vrienden dan wacht THE BEDOUIN BAR voor
u en uw gasten, exclusief. Een unieke bar met oog voor relax detail en te
gebruiken van juni tot september, als het weer het toelaat.
Exclusief voor hen die
verblijven in de executieve kamers op de Westin Executive Club verdiepingen
kunnen terecht in de unieke WESTIN EXECUTIVE CLUB
LOUNGE, met open haard, biedt alles faciliteiten voor zakenlui als voor
de veeleisende gast, waar dagelijks het ontbijt kan genoten worden of in de
vooravond genieten van gratis een pre-dinner drankje.
Het ontbijt en het buffet
diner wordt geserveerd in THE TERRACE RESTAURANT. Elke dag zorgt de Chef voor
een gevarieerd internationaal buffet met knipoog naar al dat mediterraan
lekkers uit de zee. Het zicht op het zwembad verhoogt de pret van het tafelen.
En waar blijft de Italiaanse
keuken, vraagt u zich ongetwijfeld af. Liefhebbers van spaghetti, farfalle,
penne, ravioli, pasta, antipasti, risotto, carpaccio, een heerlijk bord
ministrone of een pizza quattro satgioni zitten op hun best in PALIOS RESTAURANT. Hier worstelt het keukenteam
met uitsluitend mediterrane en Italiaanse gerechten waarbij vangverse vis en
vlees het geheel compleet maken. Een absolute aanrader voor zij die weg zijn
van dit Italiaanse keukenplezier.
QUADRO RESTAURANT
Topper van The Westin
Dragonara Resort inzake culinaire verwenning is het Quadro Restaurant, een fine dining restaurant dat uitgewerkt is
op de benedenverdieping op een uitsprong met zicht op de strandrotsen. Het
zacht geruis van het azuurblauwe kabbelend water zorgt voor een extra pigment. Tafelen
op het terras is super zalig. Hier zorgt de Chef voor de fijnste Maltese
gerechten waarbij vis, vlees en zeevruchten de hoofdrol spelen. Elk van de
schotels getuigd van grote klasse, te genieten met het beste zilver, opgediend
door efficiënt werkende fijn besnaarde obers. Een feest voor alle zintuigen.
Het is duidelijk, The Westin
Dragonara Resort is een oase van gezelligheid, heerlijk relaxen en puur
genieten. Dat alles op een eilandje waar men alleen maar kan van houden.
Opening
Oosterscheldekreeft in Zierikzee Zeeland(1)
Tour Culinair op eilanden Goeree-Overflakkee & Schouwen-Duiveland
Onder ruime belangstelling
ontving eregast Gerrit Zalm de eerste Oosterscheldekreeft van het seizoen
2015.Of hoe Luit Ezinga, voorzitter van
de Stichting Oosterscheldekreeft het zo mooi wist te stellen: Zalm vist op
kreeft. Kreeftenvisser Gerrie van den hoek haalde de eerste kreeftenkorven anno
2015 uit de diepkoude Oosterschelde. Applaus van op alle schepen.
Het is een jaarlijkse traditie
die alle aandacht verdient, de voorstelling van het Oosterscheldekreeftseizoen
in Ziekikzee. Ook nu weer een waslijst van prominente figuren uit Nederland en
vooral Vlaanderen, op het getouw gezet en in organisatie van Balth Roessingh
(Junction Communication), in samenwerking met Stichting Oosterscheldekreeft,
VVV Goeree-Overflakkee met Mirna Bogert, Schouwen-Duiveland en VVV Zeeland met
Sonja van der Vloet. De toon werd meteen gezet met een heuse
huifkarrenwandeling doorheen de Slikken van Flakkee in Melissant aan het
Grevelingenmeer, het grootste zoutwatermeer van Europa. Met een boswachter als
William van de Hulle is het een pretje om kennis te maken van de fauna en flora
in dit unieke gebied. Zalig te genieten van de galopperende fjordenpaarden (een
Noorse viervoeter), kalfjes geflankeerd door koeien, diverse kloeke stieren en
een weelde aan vogels. Ornithologen zijn hier gewapend met verrekijker in
een zee van stilte duidelijk aan het feest.
GOEDEREEDE
Op Goedereede-Overflakkee
mag je niet nalaten even langs te lopen bij het unieke dorpje. Het lijkt wel of
de tijd hier al lang stilstaat. De oude haven, de molen De Windvang, de statige
domtoren, de eeuwenoude patriciërswoningen en de ambtwoning van Paus Adrianus
IV, geboren als Adriaan Floriszoon Boeyens in Utrecht in 1459 en ooit pastoor
in Goedereede van 1492 tot 1507, zijn alvast niet te missen. Stap ook eens
binnen in Hotel De Gouden Leeuw (met salon van de paus), een huis vol
geschiedenis. Uw bezoek aan Goedereede is niet compleet zonder de beklimming
van de domtoren van de de Catharinakerk waar gids Desirée van Halewijn je alles
vertelt over de Goereese Portdagen en de vele verhalen rond het vergaan van een
schip volgeladen met port, nu 700 jaar geleden.
WEEK GOEREESE VIS
Wie wil genieten van zoveel
mogelijk streekproducten vindt ruim zijn gading in hotel-restaurant Akershoek,
Boompjes 1 in Ouddorp. Een diner met De Visserman aan Tafel is een verademing.
De visschotels met de Stellendamse Garnaal en de Goereese kabeljauw gaven ons
een voorproefje van wat komen moet op de Week van de Goereese Vis die loopt van
4 tot en met 12 september 2015. Het wordt een week lang culinair en cultureel genieten
van vis op het bord en allerlei vis gerelateerde activiteiten op Goeree-Flakkee.
Ontspanning voor het hele gezin, geeft Mirna Bogert nog graag mee.
HET SCHOUWSE BORD
Nog meer vis treffen we aan
in DE HEERENKEET, een viswinkel met restaurant en verblijfsmogelijkheid in
appartement aan Boogerdweg 1 in 4321 SN Kerkwerve waar eigenaar Richard Snijder
gek is van alles wat uit de zee komt en dit dan ook graag op het bord legt,
onder de noemer Het Schouwe Bord. In de keuken laten de Chefs zien wat dat
inhoud en het wordt smullen van een heerlijke lunch van Schouwse vis opgediend
door de attente gastvrouw onder impuls van Ed Troost, voorzitter Samenwerkingsverband
Het Schouwe Bord. Het is meteen duidelijk: Elke dag in de Keet is het genieten
van Schouwen.
STREET FOOD
FESTIVAL HET SCHOUWSE BORD
Helemaal te gek wordt het
wanneer de Chefs van een negental restaurants op het binnenplein van Camping
de Brem en Groot Café Smaek hun beste beentje voorzetten en elk uitpakken met
een specifiek bord met Schouwe specialiteiten. Zo schoof Brasserie Eb &
Vloed, Camping Julianahoeve in Renesse, een heerlijk dampende bol Knoflooksoep
met Zeeuws buikspek, zeeklaar en croutons naar voor. Nog van dat lekkers was te
genieten op het standje van restaurant Gusto Vakantiepark Port Greve in
Brouwershaven een Zeekraalbroodje en een burger van kreeft op tafel zette.
Brasserie Westenwind uit Scharendijke hield het bij een Schouwse Loepia met
mossels en zeewier terwijl restaurant De Heerenkeet de Mousse van gerookte
Oosterscheldepaling op zijn best liet smaken. Dat alles onder goedkeurend oog
van Daniël Viergever eigenaar Camping de Brem in Renesse.
Opening Oosterscheldekreeft in Zierikzee
Zeeland
De Rolls Royce onder de kreeften
Autoliefhebbers wrijven zich
alvast in de pollen wanneer ze alleen nog maar de naam horen: Rolls Royce.
Lekkerbekken en gastronomen daarentegen gaan meteen likkebaarden. Geef toe, wat
is er heerlijker dan een vangverse Oosterscheldekreeft? Vandaar dat onze
vissers deze gepantserde lekkernij graag gelijkstellen met het beste van het
beste: de onvergelijkbare Rolls Royce.
De Kring van de
Oosterscheldekreeft stelt precies al vijftien jaar deze delicatesse elk jaar in
de laatste week van maart voor aan het culinair publiek. Een evenement dat geen
enkele lekkerbek wil missen. Voorzitter en kreeftenkenner Luit Ezinga vertelt: Sinds een aantal jaren komen de kreeften ook uit de Grevelingen en het
Veerse Meer, dit zijn afstammelingen van de Oosterscheldekreeft. Circa twintig
kreeftenvissers zijn actief op deze wateren. Hoe verser deze Zeeuwse lekkernij
gegeten wordt, des te lekkerder hij is. Oosterscheldekreeft wordt dan ook
bij voorkeur in Zeeland gegeten. Na de vangst kan de kreeft vrijwel direct
geserveerd worden.
KREEFTENMENU
AAN 59,50 EURO
Wie ze ooit
proefde kan het beamen, een exclusief
product als de Oosterscheldekreeft moet je koesteren. Daarom besloot een aantal
gerenommeerde restaurants uit heel Zeeland hun expertise en ervaring te
bundelen in de Kring van de Oosterscheldekreeft (www.oosterscheldekreeft.nl).
Twaalf gerenommeerde restaurants zetten dan ook, tegen de vaste prijs
van 59,50 euro per persoon, een driegangenmenu met Oosterscheldekreeft op tafel.
Dit jaar mag de Kringzich
verheugen met drie nieuwe leden: Het Binnenhof in
Goes, Bistro de Kluiver in Breskens en De Korenbeurs op Landgoed
Rijckholt in Geersdijk. De andere getrouwe
restaurants: Strandbrasserie Our Seaside in Renesse,Hostellerie Schuddebeurs in Schuddebeurs,
Brasserie Maritime in Zierikzee, Restaurant de Etage in Bruinisse, Vis aan de
Markt in Scherpenisse, Restaurant Oesterbeurs in Yerzeke, Auberge de Campveerse
Toren in Veere, Auberge des Moules in Philippine en Restaurant t Vlasbloemeken
in Koewacht. Het
kreeftenseizoen loopt nog tot en met 15 juli. Dat betekent niet dat
Oosterscheldekreeft nadien niet meer in de restaurants te verkrijgen is.
Afhankelijk van de aangelegde voorraden is deze ook na 15 juli nog te nuttigen.
Alleen de vissers mogen na 15 juli geen kreeften meer aan wal brengen.
ZEEUWS KEURMERK
Zeeland heeft sinds vorig jaar ook een keurmerk voor erkende streekproducten
geïntroduceerd: Zeker Zeeuws Streekproduct. In totaal zijn de eerste twaalf
certificaten voor culinaire producten van land en uit zee uitgereikt, waaronder
één voor de Oosterscheldekreeft. Met deze erkenning krijgen alle producten met
het Zeeuwse keurmerk ook de landelijke erkenning als Erkend Streekproduct van
Stichting Streekeigen Producten Nederland.
KREEFTWIJN
Elk jaar kiest een college van wijnkenners en sommeliers voor een
specifieke wijn bij de kreeft. Dit jaar is de kreeftenwijn afkomstig van wijnhuis Domaine Gayda, gelegen in het dorpje Brugairolles, op 25 km
van Carcassonne. Hier hebben de Engelsman Tim Ford, de Zuid-Afrikanen Anthony Record en Marc Kent
(eigenaar van top wijnbedrijf Boekenhoutskloof
uit Zuid-Afrika) en de jonge Franse wijnmaker Vincent Chansault de handen ineen
geslagen om de enorme potentie van het wijngebied te presenteren in een
wijnfles.De wijn is zacht, fris en rijp
terwijl een beetje houtrijping zorgt voor extra elegantie. De Coninck Wines uit
Scherpenisse is de importeur. Meer info: www.deconinckwines.nl
DE ZEEUWSE STROMEN
Wie zichzelf eens extra wil verwennen en uitgebreid kennis wil maken met
Zeeland kan in het hotel- en congrescentrum De Zeeuwse Stromen in Renesse ruim
zijn gading vinden. Het complex bestaat uit 121 kamers, 22 duinkamers en nog
eens negen duinvillas. In 2016 komen daar nog eens 26 duinappartementen bij.
Culinair zit men ook goed, De Zeeuwse Stromen is met hun restaurant 4 Beaufort
eminent lid van Het Schouwse Bord, dat garantie biedt inzake kwaliteitvolle
Zeeuwse producten. Meer info: www.zeeuwsestromen.nl
Wie er even wil uit
zijn, wat uitwaaien of zo maar even genieten van al dat moois dat onze
Noorderburen te bieden hebben, dan zit je goed in verrassend heerlijk Zeeland,
dat kan bogen op een brede waaier schiereilanden. Een daarvan is
Goeree-Overflakkee, gekneld tussen de Haringvliet en Grevelingen. Een ideale
plek om te onthaasten.
Zoek net lang naar
een geschikte locatie, vlakbij het strand op de kop van het eiland
Goeree-Overflakkee ligt het prachtige nieuwe Fletcher Hotel-Restaurant
Duinzicht in het knusse dorpje Ouddorp, in 2007 uitgeroepen tot de Beste
Badplaats in Nederland. Luxe, comfort en ontspanning voeren hier de boventoon.
Het luxe 4-sterren hotel beschikt over diverse faciliteiten waaronder mooie
kamers, een culinair hoogstaand restaurant, een gezellige bistro met bar, een
sfeervol loungeterras en vijf Duinvillas. Tevens is dit hotel een officiële
trouwlocatie.
GASTRONOMIE
TROEF
Fletcher
Hotel-Restaurant Duinzicht ligt via een uitstekend wandelpad op minder 10
minuten stappen naar het prachtige zandstrand waar heerlijke strandwandelingen
zijn te maken. Ook het gezellige haventje van Ouddorp of Rien Poortvliet Museum
in Korendijk liggen binnen bereik. Zijn dit voor zich sprekende troeven dan
wacht er nog het restaurant met een tafel om u tegen te zeggen. Hotel manager
Elles van Dongen is formeel en geniet: De Chef bereidt iedere dag met liefde
en passie diverse culinaire gerechten voor zijn gasten. Dat onder het motto Iedereen
verwennen met de mooiste regionale producten af te werken via culinaire
hoogstandjes. Alle gerechten worden in eigen keuken bereid, waarbij passie en
vakmanschap de sleutelwoorden zijn. Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt
van seizoensgebonden producten uit de streek. Zo komen de garnaaltjes steevast uit
Stellendam en het rund uit Maas-Rijn-IJssel. Dichter bij huis is eens zo
lekker.
BISTRO
Naast het
gastronomisch tafelwerk zorgt een gezellige bistro met sfeervol loungeterras dagdagelijks
voor een smakelijke lunch, een kop koffie met huisgemaakt gebak of een
smakelijk gerecht na een heerlijke stranddag. Net als in het restaurant worden
de gerechten bereid met eerlijke, verse en pure ingrediënten. Het staat als een
paal boven water dat hotel-restaurant Duinzicht zich optimaal inzet op het vlak
van gezelligheid, relax, rust en een uitstekende tafel.
KLASRIJKE
KAMERS
Hotel-Restaurant
Duinzicht beschikt over 50 comfortabele en moderne hotelkamers, waaronder 4
suites. Alle kamers beschikken over comfortabele bedden, flat screen televisie,
telefoon, gratis draadloos internet en een badkamer met douche of bad en
toilet. De suites zijn ruime kamers met een prachtig uitzicht op de duinen en
beschikken over een extra zitje en een badkamer met dubbel ligbad, aparte
douche, toilet en föhn.
DUINVILLAS
Voor wie het nog meer
intiem wil maken, vlak achter het hotel bevindt zich een schitterend park met
luxe duinvillas. Deze vakantievillas zijn omgeving door rust en ruimte en
ideaal voor families en vriendengroepen. Gasten kunnen indien gewenst gebruik
maken van de faciliteiten en service van het hotel, zoals een uitgebreid
ontbijtbuffet, boodschappenpakketten, uitgebreide diners en fietsarrangementen.
Niets te is veel veel voor onze bezoekers. We willen gewoon dat men zich hier
in Duinzicht meteen thuis voelt. aldus nog hotel manager Ellen van Dongen.
AANBIEDINGEN
Het is uiteraard
steeds nuttig vooraf te reserveren. Fletcher Hotel-Restaurant Duinzicht pakt
evenwel regelmatig uit met speciale aanbiedingen en of Last Minutes. Daarom is
het vooral nuttig om af en toe even een blik te werpen op de website waar een
actueel overzicht van tal mogelijkheden zich aanbiedt. Het is duidelijk,
Fletcher Hotel-Restaurant staat jaar in jaar uit klaar met telkens iets
verbluffends.
Schotland. Dat is synoniem
voor aan whisky, haggis, doedelzak, kilt, Loch Ness, Highlands, Robert Burns en
uiteraard een flinke brok geschiedenis waar oorlogen en invasies schering en
inslag waren. Dat allemaal omwille zelfstandigheid, met als topper de vele
verhalen om en rond William Wallace en Robert de Bruce (te beleven in de film
Braveheart 1995 met Mel Gibson) die in de 13de eeuw de Schotse clans
aanspoorden om samen strijd te leveren tegen de Engelse overheersing van King
Eduard I. Maar vergeet de gevechten en geniet van de onvergelijkbare pracht de
natuur en vooral van de onnavolgbare flair en gezelligheid, eigen aan het pure
Schotse volk.
Met Glasgow, Aberdeen en
Edinburgh tellen we de grootste steden. Alvorens koers te zetten naar het
idyllische eiland Arran (zie verder in dit nummer) genieten we van de vele
troeven die Edinburgh, de Schotse hoofdstad, te bieden heeft. Hier voelen de
liefhebbers van cultuur zich in hun nopjes, met Edinburgh Castle als trekpleister.
Deze bruisende stad staat bol van de activiteiten en bijzonderheden. Neem
gerust je tijd om even te verwijlen in de unieke Princess Street, de
gelijknamige wandeltuinen met het indrukwekkende standbeeld van Sir Walter
Scott als wegwijzer. Klim via de Royal Mile via de vele pittoreske stalletjes,
winkeltjes, pubs en restaurantjes richting Castle waar je met je bezoek al vlug
een paar uurtjes zoet bent. Het panoramisch zicht over de imposante stad is je
beloning. Geniet verder ook van een bezoek aan de St Giles, Blackness Castle en
onder andere de Camera Obscura op de Outlook Tower. Geen tijd voor verveling in
Edinburgh, zoveel is zeker.
THE RUTLAND HOTEL
Edinburgh zit bol van de
leuke en knusse hotels. Eentje daarvan is The Rutland aan de Rutlandstreet 1
3, gezellig boetiekhotel, hartje centrum aan de voet van de lange Princess
Street en Edinburgh Castle. De kamers zijn top en de decoratie snuift naar
geschiedenis waar koningen en ridders zich thuis voelden. Verwen jezelf in The
Huxley, een van de meest sfeervolle bars in de stad, waar een indrukwekkende
ginkaart je stoutste verwachtingen inlost, met klasse voorgesteld door
sommelier David. Gepassioneerd als hij is, wordt je, via The Gin Experience,
totaal ondergedompeld in de wereld van gin. Dineren kan in het romantische Kyloe
restaurant & grill waar de riddertafel het beste van Schotland laat proeven.
Wanneer het feestmaal dan nog opgefleurd wordt met een authentieke Bagpipe (doedelzakspeler)
dan kan de avond niet meer stuk. Meer info: www.therutlandhotel.com, www.edinburghgindistillery.co.uk
en www.kyloerestaurant.com
THE BALMORAL
Top of the bill is het
5-sterrenhotel The Balmoral aan Princess Street 1, een van de absolute toppers
van de Rocco Forte Hotels, met residenties in St. Petersburgh, Brussel, Londen,
Berlijn, Frankfurt, Wenen, Firenze, Sciacca en Jeddah en eigendom van Sir Rocco
Forte die het eind de jaren tachtig kocht als de North British Hotel,
restaureerde, renoveerde en omdoopte tot The Balmoral. Het prestigieus hotel
telt 188 super de luxe kamers, 20 suites, twee restaurants en bars. Het
restaurant Number One telt één Michelster en wordt met vaste hand geleid door
Head Chef Brian Grigor. Pittig detail: op minder dan 200 km bevindt zich
Balmoral Castle in Aberdeenshire, kasteel waar de Britse koningin verblijft
wanneer ze in Schotland huist. Zorgt bij de toerist nog al eens verwarring.
EDINBURGH CASTLE
Een must is alvast een
bezoek aan indrukwekkende kasteel, gebouwd op Castle Rock. Trek er zeker enkele
uurtjes voor uit want zowat de hele Schotse geschiedenis rolt voor de ogen. In
de Royal Palace kan je de kroonjuwelen en de Stone of Scone, steen waarop de
koningen van Schotland gekroond werden, bewonderen. Genieten is het ook in de
St. Margarets Chapel met onder ander het gigantische glasraam met de beeltenis
van onafhankelijkheidsstrijder William Wallace.
Tafelen in Groot-Brittannië
in het algemeen en in Schotland in het bijzonder, doet vele wenkbrauwen
fronsen. Wie nooit in Schotland is geweest kent het land alleen maar van de
whisky, haggis en doedelzakspelers in een kilt. Maar er is veel meer culinair
te beleven bij de Schotten. Niet alleen bezit het een brede waaier van voor ons
ongekende producten maar levert kwaliteitsvol vlees, vis, zeevruchten en een
grote verscheidenheid aan fruit en groenten.
Tafelen kan zowat overal in
Schotland, van de kleinste pub al over een gezellig bistro tot een
sterrenrestaurant. Juist, want ook de Schotten tellen ei zo na twintig
Michelsterren. Met dank aan de vele Chefs die alleen maar kiezen voor
topkwaliteit. Deze halen vooral hun producten bij de lokale boerenmarkten en
vissers, bij bosjes te vinden op de vele eilanden en dorpjes, zo weggelopen uit
een luxe foto album. Voeg daarbij een resem festivals waar met veel liefde de
lokale producten ten toon worden gespreid.
HAGGIS
Meer nog, het lopend jaar
staat met Year of Food & Drink Scotland 2015 volledig in het teken van de gastronomie,op het eiland Arran extra in de kijker
gesteld door Big Tastes from a small Scottish Island (meer info: www.taste-of-arran.co.uk) die we
graag extra onder de loep nemen. Wellicht denkt u meteen aan de onvermijdelijke
Haggis, de Schotse delicatesse bij uitstek. Haggis (schapenmaag gevuld met
gemalen ingewanden als long, hart, lever, rundniervet, havermeel, uien en
gedroogde kruiden, aangevuld met een flinke scheut whisky) is de topper in de
keuken. Tot voor kort authentiek opgediend als eerbetoon aan de Schotse dichter
Robert Burns, vandaag eerder klaargestoomd als stevige moten gehakt. Ook de zee
en de landbouwers zorgen voor topproducten met een brede waaier van vis,
schaal- en schelpdieren met kreeft, oesters, mosselen en onder andere
langoustines. Met Angus rund ligt het beste vlees op het bord. Voeg daarbij de
diverse kazen, aangevuld met een wijntje en je lunch of avondfeest kan niet
meer stuk. Verwacht evenwel niet direct de beste verfijnde Franse of Belgische
keuken, maar eenvoudige, stevige en vooral smaakvolle maaltijden.
ARRAN KAAS
Kaasliefhebbers zijn hier
aan het feest: in The Arran Chees Shop kan je niet alleen het proces van het
kaasmaken meemaken, maar kan je ook proeven van het beste wat op het eiland
Arran te vinden is. Heel wat cheddar-kazen krijgen de smaak van whisky, gerookt
look, gerookte eik of onder andere Chilipeper toegemeten. Verrassend lekker. Meer info: www.arrancheese.com
GEROOKTE ZALM
Wie het neusje van de zalm
onder de zalm wil genieten krijgt ruim zijn gading bij Tim en Fran James. In
hun home farm Creelars of Arran in Brodick schuiven ze u al 24 jaar
topkwaliteit inzake gerookte lokale producten naar voor, met de zalm als
speerpunt. Tim trekt zelf naar zee met zijn eigen vaartuig en vangt naast zalm
ook nog kreeft, krab en langoustines. Daarnaast kan men deze producten genieten
in hun restaurant. U vindt Restaurant & Smokehouse Creelers of Arran in het
Visitors Centre, hartje Brodick.
ARRAN CHOCOLADE
Ons land mag dan wel de
beste chocolade ter wereld leveren, op het eiland Arran overtreft Kat in haar
Arran Chocolat Factory in Brodick met haar James
of Arran iedereen. Vooral de James After Dinner Selection is een streling
voor oog en tong. Liever de James Fresh Cream Truffles? Jonge paartjes kennen
het adres voor hun onverbeterlijke Wedding Favour Boxes. Meer info: www.jamesofarran.com
ARRAN BIER
Schotland mag dan wel het
land bij uitstek zijn omtrent whisky, er wordt aardig wat bier gedronken. In The
Isle of Arran Brewery zorgt manager director Gerald Michaluk voor de beste
ales. Genesteld tussen Goatfell, de grootste bergketen van Arran, en het
imposante Brodick Castle staat hij borg voor heerlijk geestrijk vocht als de
Arran Sunset, Arran Sleeping Warrior, Arran Red Squirrel en onder andere de
Arran Milestone Special. Meer info: www.arranbrewery.com
en voor Year of Food & Drink Scotland 2015: www.visitscotland.com
Wie kennis wil maken met het
échte Schotland en niet direct de tijd vindt om grootsteden als Edinburgh,
Glasgow of Aberdeen in te vullen, kan na summiere kennismaking met de hoofdstad
meteen richting Arran kiezen, een eiland in de Firth of Clyde dat klein maar
bijzonder fijn is. Niet zonder trots stellen de zowat 5000 inwoners van het
eiland dat men hier Schotland in het klein bezoekt. En of zij gelijk hebben.
Arran 30 km lang en 16 km
breed ligt braafjes aan de westkust van Schotland te zonnen naast haar
tweelingzusje Isle of Bute. Beide kunnen genieten van de Golfstroom dat zorgt
voor extra warm klimaat, met dank aan het Mull of Kintyre (door Beatle Paul McCartney
in 1977 in de kijker gezet), de landtong die Bute en Arran beschermd zodat er
palmbomen groeien op het eiland. Arran mag er prat op gaan zowat alles te
hebben met zowel Lowland in het zuiden als Highland in het westen met de Goatfell
met zijn 874 meter de hoogste berg. Vandaar Het Kleine Schotland. Arran is vlot
te bereiken vanuit Ardrossan alwaar de veerboot Caledonian MacBrayne je in 55
min. naar Brodick brengt, meteen de meest belangrijke plaats op het eiland.
GLENISLE HOTEL
BISTRO
Als pleisterplaats kozen we
voor het warme kleine Glenisle Hotel Bistro in Lamlash (National Winner 2014
Small Country Hotel of the Year). Een vijftiental kamers en luxesuite met zicht
op zee en het piepkleine Holy Island waar nog enkele monniken het klooster
bevolken. Het eiland is te bezoeken via kleine veerboot vanuit Lamlash. De
keuken van Glenisle Hotel Bistro is bijzonder smaakvol met een ode aan de
lokale producten waarbij Smokel Salmon, Arran Cheese, Arran Haggis Croquettes,
Arbroath Smokie Haddock en de sweets als Sticky Toffee Fusion en Arran Ice
Creams nooit ver weg zijn. Uiteraard wacht voor de vleesliefhebbers de
uitstekende Angus Sirlion Steak en de Arran Haggis, de Schotse delicatesse. Een
ideaal adres om van daar uit de natuurpracht van dit schitterende eiland te
ontdekken, met deze extra attractie: de weersomstandigheden kunnen plots
veranderen. Niet zelden beleeft men de vier seizoenen op één dag. Een unieke
belevenis. Sheila Gilmore, executive director VisitArran & The Arran trust
vertelt: Het leven op Arran is anders dan anders. Iedereen kent iedereen en
leeft met mekaar. Het eiland heeft nog steeds een eigen bakker, een eigen
slager, een chocolatier, prachtige stranden, ruige rotspartijen, diverse
golfterreinen, kortom alles wat men van een vakantie kan verlangen. En dan heb
ik het nog niet over vele mogelijkheden tot vissen, festivals en onder andere
Higland Games in augustus. Meer info: www.glenislehotel.com
en www.visitarran.com
WHISKY
Een Schot zonder whisky is al een café zonder bier.
Schotten zijn al eeuwen meester van de pure onversneden single malt whisky. Een
van eilandjes die zich de jongste jaren sterk in de kijker wist te stellen
inzake destillatie is Arran. Hoog in het noorden ligt tegenover het Lochranza
Castle de distilleerderij ARRAN waarbij de Arran Single Malt zich groot maakt
dank zij het water afkomstig van de Loch na Davie. Pas opgericht in 1995 door
Harold Currie wist de whisky zich al een aardige plaats op de markt te
veroveren. Met dank aan de Queen die de stokerij persoonlijk kwam openen in
1998. Sindsdien genieten de prinsen William en Harry van het gouden vocht dat
Arran Single Malt heet.
SPOOKWANDELINGEN
Schotland is zonder meer een van die landen waar
spoken, monsters en magie hoogtij vieren. Geen dorpje, hoe klein ook, bezit
zijn spookhuis, dito oud kasteel of geheime kelder in een van de duizenden
pubs, waar spoken zich thuis voelen. Zo staat Brodick Castle al eeuwen garant
voor spectaculaire spookwandelingen, paranormale en bovennatuurlijke activiteiten.
Wil je het persoonlijk meemaken, trek dan zeker naar Arran en geniet van het
evenement Ghosts & Ghouls tussen 24 oktober en 27 november 2015. Om en rond
de Goatfell in de Highlands en in Brodick Castle zorgen de avondlijke
wandelingen voor onverwachte verrassingen, evenwel niet geschikt voor kinderen
en hartlijders.
Ze zijn er weer, de heerlijke witte fragiele stengeltjes
die in februari de kop opsteken en hopscheuten heten. Een vijftal Poperingse
hopboeren zorgt jaarlijks voor enkele heerlijke culinair hoogstaande weken,
vooral te genieten in de toprestaurants, maar niet in het minst bij de Chefs
uit de regio met kleppers als Kris Pollentier (Manoir Ogygia in Poperinge), Stefaan
Couttenye (t Hommelhof in Watou), Bert Recour (Pegasus in Poperinge) en onder
andere Gery Plancke in Gasthof De Kring in Poperinge.
Het hoeft geen betoog, Poperinge is de hoofdstad van de
hopteelt en het goede leven. De hopboeren vertroetelen de hopplanten met als
resultaat kwaliteitshop te gebruiken voor de bierbereiding. Hopscheuten is dan
weer het witte goud en zijn de jonge ondergrondse scheuten van de hopplant. De
hopscheuten worden in het prille voorjaar met de hand geplukt, wat zich dan ook
vertaalt in een dure prijsklasse. Wie het allemaal wil volgen kan terecht op de
hopboerderij van Wout Desmyter en Benedikte Couttigny. Deze laatste is een
meesteres in de vertelkunst. Op haar Bezoekboerderij t Hoppcruyt in Proven (www.hoppecruyt.be)
inmiddels aan de vierde generatie toe, laat ze u meeleven met het reilen en
zeilen omtrent het kweken, telen en klaarstomen voor de verkoop van dagvers
geplukte hopscheuten. Hopscheuten zijn de jonge uitlopers van de hopplant.
Alles begint bij het snoeien van de wortelblokken. Daarna begraven we ze onder
zowat een halve meter aarde. Die worden buiten gekweekt maar gezien het nog te
koud is om deze op het veld te oogsten vertroetelen we de hopscheuten in onze
voormalige vloerverwarmde varkensstallen. Zo kunnen we al in februari
hopscheuten op tafel brengen. Voor een kilogram hopscheuten mag je rekenen op
zowat twee uur werk. Intense arbeid dus, wat de prijs van de hopscheuten zo
duur maakt.
CULINAIR GENIETEN
Wie de hopscheuten op en top wil genieten kan nog tot
eind maart 2015 terecht in onderstaande restaurants waar de hopscheuten
dagelijks worden aangeleverd. Elk van deze Chefs is gek op hopscheuten en
schotelt op zijn manier het beste uit de Westhoek naar voor.
Om de hopscheuten extra in
de kijker te stellen pakt de Keurbroederschap De Witte Ranke uit met een
exclusieve hopscheutenhappening en dit op 21, 22, 26 en 28 maart, een
dagarrangement om duimen en vingers af te likken.
Je bezoekt een hopboerderij
waar gidsen je alles vertellen over de hopteelt, de pluk en de verwerking. Tijdens
de lunch serveert de Chef een overheerlijk hopscheutenmenu (af te spreken in
welk restaurant), gevolgd door een culinaire wandeling door Poperingen met
bezoek aan de keuken en of atelier van vier producenten. Een drink sluit de dag
af. Deelnemen kan tegen de prijs van 68 euro per persoon. Alle info bij dewitteranke@gmail.com
of www.dewitteranke.be.
Inschrijven: Toerisme Poperinge, tel. 057 34 66 76 of toerisme@poperinge.be
of via www.hopscheuten.be
Wie houdt van een korte break of een weekendje uit dicht
bij huis, vindt ruim zijn gading in de Pays de Flandres, net over de Frans-
West-Vlaamse grens met de lieflijke stekjes als Bergues, Cassel of onder andere
Hondschoote als leuke bestemmingen, vol sfeer en een uitstekende keuken, een
regio waar Vlamingen zich thuis voelen.
Pays de Flandres staat voor de regio tussen Rijsel,
Duinkerke, Ieper en Saint-Omer met tal van dorpen waar het Vlamsch nog als streektaal gevoerd wordt. Niet moeilijk als men
weet dat dit gebied tot de 17de eeuw behoorde tot de Nederlanden waarna
Lodewijk 14 het afhandig maakte en het Vlaams verving door het Frans. Vandaag
hoort men evenwel in Belle (Bailleuil), Sint-Winoksbergen (Bergues), Kassel
(Cassel), Ekelsbeke (Esquelbecq), Hazebroek (Hazebrouck), Waten (Watten), Volckeringshove,
Steenvoorde en onder andere in Wormhout nog Frans-Vlaams praten, wat het eens
zo gezellig maakt.
STREEKPRODUCTEN
Tafelen en smullen zijn een van de vele geneugten die men
in Pays de Flandres hoog in het vaandel draagt. Laat niet na om even de voetjes
onder tafel te steken in Estaminet Le Kerelshof in Cassel, gezellig café dat
dateert uit 1742. Hout en hop zorgen voor extra sfeer aansluitend dampende
potten waterzooi met kip, spek en beenham of de typische Frans-Vlaamse keuken,
te doorspoelen met keus uit een ruim assortiment gerstenat.
Iets verder op in Bergues zorgen Jean-Pierre en Valérie
in hun Maison dHôte Bienvenue chez nous
niet alleen voor heerlijk smulwerk, maar tegelijk voor een verkwikkende
nachtrust. Deze B&B telt vier fraai gedecoreerde kamers met alles er op en
eraan. Meer info: www.bienvenuecheznousabergues.fr
Met Hondschoote op uw programma zit je evenzo goed in
restaurant Les Jardins de lHaezepoël,
een charmant optrekje waar je tafelt met zicht op een amoureus knetterend
haardvuur, dat zorgt voor kwaliteitsvolle grillades. In de zomer smaken de
schotels op het terras nog eens zo lekker.
STREEPJE CULTUUR
Het mooie aan Pays de Flandre is de grote concentratie cultuurhistorische
bezienswaardigheden. In die streek moet je dus nooit grote afstanden afleggen
om iets moois te zien. Het kan heel divers zijn zoals de schitterende Moulin de
la Roome in Terdeghem of de Beiaard en de St-Vaast kerk van Hondschoote. Je kan
in een handomdraai een boeiend reisparcours samenstellen, langs tal van
plaatsen waar de bezienswaardigheden getuigen van een rijke geschiedenis zoals
in Renescure, Watten, Warhem, Oxelaëre, Godewaersvelde en Berthen. Ook niet te
missen zijn onder meer de abdij Notre Dame du Mont in Watten, het Ecomuseum in
Ghyvelde, het Wijnmuseum in Hondschoote, de kasteeltuinen in Nieppe en het
Radiomuseum in Boeschepe.
FIETSERSPARADIJS
Het landelijk karakter van Pays de Flandres, zeg maar Frans-Vlaanderen,
leent zich uitstekend tot wandelen en fietsen. Glooiende landschappen, heuvels
en rustig kabbelende riviertjes maken van elke fietstocht een plezier. De
tientallen uitgestippelde fietsroutes brengen je met je stalen ros naar de
leukste hoekjes uit de regio. De venijnige heuveltjes bijten weliswaar in de
kuiten maar verzachten de pijnen bij het verpozen op een van de vele terrasjes
die zorgen voor een verfrissend glas.
Parel uit de vele fietsroutes is zonder twijfel de Vlasroute, goed voor 30
km landelijk fietswerk tussen de vlasgaarden. Rustiger kan het niet.
LEUKE DORPJES
En er is nog meer moois te beleven in de Frans Westhoek en Le Pays de
Flandres. Trek er eens op uit met de wagen (voor de sportievelingen uiteraard
de fiets) en maak kennis met de leukste dorpjes. Berthen, een paradijs voor
wandelaars, Herzeele met zijn kapellen, retabels en gerestaureerde kleurrijke
huizen, Godewaersvelde gelegen aan de voet van de Katsberg en onder andere Noordpeene
met zijn historisch slagveld waarop Vlaanderen in 1677 door Lodewijk 14
geannexeerd werd.
Warme winter, vier weken animatie, muziek en amusement in
MIDDELKERKE
Langste ijsglijbaan van het land op Epernayplein
Mag
het iets meer zijn? hoor je steevast bij de slager. Mooie slogan dacht Daisy
Sturtewagen van taverne The Corner en pakt in samenwerking met Toerisme
Middelkerke en het gemeentebestuur van vrijdag 19 december tot en met zondag 4
januari 2015 uit met Ice-Fest@Middelkerke, een vier wekend durend
winterspektakel voor het ganse gezin.
Toerismeschepen Michel
Landuyt, geflankeerd door burgemeester Janna Rommel-Opstaele en voorzitter
directiecomité Toerisme Carine De Jonghe, was niet weinig tevreden met het
voorstel van Daisy Sturtewagen, zodoende de inwoners, tweede verblijvers en
toeristen vier weken lang te vergasten op een spetterend winterfeest. Om het even
op een andere boeg te gooien en vernieuwende ideeën te ontdekken schreven we een
bestek uit waarop alle horeca-uitbaters uit Middelkerke konden intekenen met de
bedoeling dat het beste en mooiste voorstel de organisatie van het
wintergebeuren op de Zeedijk mocht in handen nemen. Het voorstel van Daisy van
The Corner sprong er mijlenver uit. Na schoorvoetend vorig jaar een en ander op
het getouw te hebben bezet overtrof ze zichzelf dit jaar. Zij zorgt met
Ice-Fest@Middelkerke voor een zeer gevuld programma vol animatie aansluitend
een pleiade van Vlaamse vedetten, schuift Michel Landuyt naar voor.
SUPER LANGE IJSGLIJBAAN
Het eindejaarsprogramma
start met een Shopping Weekend op zaterdag 13 en zondag 14 december waarbij de
handelaars van Middelkerke, Westende en Lombardsijde tal van speciale acties op
het getouw zetten. Shoppers kunnen zich gratis laten vervoeren met de Tuk-Tuks
en het Kersttreintje. Een week later start Ice-Fest@Middelkerke. Daisy
Sturtewagen vertelt: In samenwerking met Dirk Bauters, Vanessa Chinitor,
traiteur Mi Gusta, Toerisme Middelkerke en het gemeentebestuur (die zorgt voor
logistieke steun) pakken we uit met een mega-programma op het Epernayplein,
uitgebouwd rond diverse verwarmde chalets, festihutten, waar handelaars hun
goederen en drankjes kunnen voorstellen. Topper wordt de 35 meter lange
ijsglijbaan, wellicht de langste van het land en enig aan zee. In de hoofdfest
zorgen Vanessa Chinitor, Dirk Bauters, Wendy Van Wanten, Wim Soetaer, Margriet
Hermans, Connie Neefs en onder andere Yves Segers voor spetterende optredens.
Verder zorgen de Great Pretenders met bas bariton Marc Meersman voor een
aperitiefconcert op kerstdag en brengt evergreens. Overdag zijn de kinderen
volop aan het feest. Voor 5 euro kan men de ganse dag genieten van de
glijbaan.Het is onze bedoeling om het Epernayplein om te toveren tot niet weg
te denken place to be aan zee.
STERREN AAN ZEE
En er in nog meer te
beleven. Het Normandpark wordt op vrijdag 26 december opnieuw ingenomen door
Sterren aan Zee, feestelijke animatie die via een fakkeltocht eindigt met een
vuurshow op de Zeedijk ter hoogte van het casino. Op zaterdag 27 en zondag 28
december is er van 10 tot 18 uur in de straten van Westende-Bad een
winterbraderie. Ook in het hinterland wordt kerst gevierd. Met Mannekesvere
smult met Kerst zorgt dj Yves op zaterdag 27 december vanaf 17 uur op de
overdekte kerstmarkt voor sfeer en gezelligheid. De plaatselijke verenigingen
pakken uit met standjes waarbij glühwein, warme chocomelk, jenever, soep, gebakken
worst, Noordzeevis en nog zoveel meer kan genuttigd worden, dat alles getekend
Gino, patroon Oud Mannekensvere.
Het jaar wordt verder
uitgewuifd met een fikse erfgoedwandeling op zondag 28 december, een
oudejaarsparty op woensdag 31 december op het Epernayplein, met
Sylvestervurenin Westende en
Middelkerke. Het volledig programma is te vinden in de fraaie brochure, te
bekomen bij de dienst voor Toerisme. Het is duidelijk, er is geen tijd voor
verveling, vier weken lang.
Foto: De organisatoren met
burgemeester Janna Rommel-Opstaele, Toerismeschepen Michel Landuyt, Daisy
Sturtewagen (The Corner) en Carine De Jonghet, voorzitter directiecomité
Toerisme.
Dat alles in een 3.500 m² beursruimte, makkelijk te bereiken,
aansluitend vlotte parkeerhaven.
Naast de 150 standen wacht een grote zaal met films over eigen reizen,
drie zalen met voorstelling van diverse reizen met PowerPoint en onder andere
voordrachten van onderlegde reisleiders en leidsters.
Om eventueel honger en dorst te stillen is er een heel ruime taverne met
lekkere maaltijden, snacks en overheerlijke dranken.
Ideale voorbereiding tot uw volgende vakantie in familieverband, met
zijn tweetjes, in groep of romantisch verblijf in de mooiste hoekjes van de
wereld. Liever een cruise in de Middellandse Zee of een riviercruise op de
Donau, Rhone of in de Po-Vallei ? Het kan allemaal.