Zoeken in blog

Foto
GASTRONOMIE & TOERISME
Rendez-vous avec le Nord

Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal
per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon,
Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw
Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434
Westende, met als doel de horeca, het toerisme,
vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen
te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit
vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te
beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke
vrijdagvoormiddag even na 10 u.

VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid
naar een bestand van levensgenieters,
gastronomen, reislustigen, managers,
zonnekloppers en natuurliefhebbers +
gratis verdeling via VVV-kantoren aan
de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide,
Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen
en in een reeks geselecteerde winkels.
Wie een persoonlijk abonnement op adres
wenst kan dit mits overschrijving van
20 euro per jaar, over te maken op
het PCR-nummer 000-0483943-10
met vermelding "Abonnement 2009".

Hoofdredacteur
Georges Keters

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER
REDACTIEADRES & SECRETARIAAT
vzw Reizen & Smullen (Travel & Gastronomy)
Bassevillestraat 101
8434 Middelkerke-Westende
Tel. 058 23 68 79
Fax: 058 23 10 90
Mobile: 0495 22 68 79
E-mail : Georges.Keters@skynet.be
PCR : 000-0483943-10

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd
of openbaar gemaakt (op gelijk welke
manier) zonder schriftelijke toestemming van
de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten
verantwoordelijkheid van de uitgever.

Foto
Foto
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
03-07-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OP STAP IN EIGEN LAND : PROVINCIE LUIK

Snoepen van cultuur in hartje Luik

Van La Cité Miroir al over Théatre de Liège tot Design

 

Luik. Tot voor enkele decennia een vergeten hoofdstad aan de andere kant van het land. Vandaag een hype stad met alles er op en eraan. Wie met de trein reist, zal het beamen, je kan je ogen niet geloven als het imposante futuristische station Luik-Guillemins binnenspoort. Immens groot, modern en up to date. Het mooiste station van België, wellicht. De stad lijkt herboren.

 

La Cité Ardente of de Vurige Stad heeft zijn imago terug gewonnen. Naast het station zorgen de Opéra Royal de Wallonie, La Cité Miroir en onder andere de Théâtre de Liège voor een totaal nieuw fris beeld. Voeg daarbij de inbreng en uitbouw van enkele klassenhotels en opgesmukte wijken en je weet meteen dat Luik meer dan zo maar een hoofdstad is. Luik leeft. En hoe. Men telt er ruim 200.000 inwoners waarvan een vierde met buitenlandse nationaliteit.

LA CITE MIROIR

Op cultureel vlak speelt de provincie Luik hier hoge ogen. Waar ooit in de historische baden en thermen van Bain de La Sauvenière genoten werd een frisse duik, waar vele Luikenaars leerden zwemmen en ouderen genoten van de thermale behandelingen, werd het geheel in 2004 omgetoverd tot een unieke locatie waar cultuur op zijn beste tot uiting komt. Scholen, tentoonstellingen, conferenties en allerhande live shows kunnen hier terecht voor een studie, opvoering of wat dan ook. Meer info over de programma’s en toegangsprijzen: www.citemiroir.be

OPERA ROYAL & THEATRE

Andere ingrijpende en knappe realisatie is de restauratie van het Théâtre Royal de Liège. Gebouwd in 1820 kreeg het indrukwekkend gebouw een ingrijpende metamorfose in 2009. De werken duurden tot 2012 waarbij de historische gedeeltes in hun originele staat werden hersteld en voortaan luistert naar de naam van Opéra Royal de Wallonie. De zaal met zijn podiummachines behoort tot de modernste ter wereld. Meer info: www.operaliege.be

Ook die ander culturele parel Théâtre de la Place, werd in 2013 omgedoopt tot Théâtre de Liège en nam zijn intrek in de statige gebouwen van de Société Libre d’Emulation aan de Place du 28 Août, toplocatie volledig gerenoveerd door de architecten Pierre Hebbelinck en Pierre De Wit. Het Théâtre de Liège is intussen uitgegroeid tot de place to be in Wallonië inzake dans en theater. Meer info: www.theatredeliege.be

DESIGN

Zij die het begrepen hebben op design, ontwerpen en kunst mogen deze drie adresjes hierbij niet links laten. In de Rue Pierreuze 28 pakt Delphine Quirin, gepassioneerd ontwerpster, uit met de meest gevarieerde hoeden en accessoires. Ze combineert haar creaties zowel met satijn, mohair, vilt, leer, wol als met en een brede vintage juwelen. “Ik sta met mijn creaties op de salons in Parijs en verkoop exclusieve stukken in de Amerika en Rusland en vooral aan Japanners, die gek zijn van het ruime aanbod hoedjes en sjaals”, stelt Delphine. Meer info: www.delphinequirin.be

Aan de En Neuvice 14 ontmoeten design en ethiek elkaar in REstore, winkel opgezet rond upcycling waar ontwerper Benjamin Pailhe voor zijn meubilair en lampen beroep doet op lokale restmaterialen. Deze eco-creaties zijn hierdoor niet alleen uniek, maar tegelijk betaalbaar gezien de productie ervan eenvoudig is. Meer info: www.restoredesign.be

Iets verder op in En Neuvice 26 pakken twee ambitieuze kunstenaars Katia Marchiori en Bruno Le Boulengé uit met hun atelier Arqontanporin. Zij creëren op dagelijkse basis nieuwe tekeningen in zwart-wit, kleur of PVC met verven waardoor de werken direct na het drogen al kunnen geplaatst worden. “Dit geeft ons de mogelijkheid om steeds inventief te werk te gaan zodat geen enkel werk hetzelfde is. We maken op eender welke vraag tekeningen omtrent verjaardagen, huwelijken, geboorten en dies meer. Elke stuk is uniek. Geen massaproductie en toch blijft het allemaal betaalbaar, precies opdat we er geen bandwerk van maken. Er zijn geen twee dezelfde stukken te vinden in onze galerij”, stelt Bruno Le Boulengé, elke minuut begeesterd door zijn ontwerpen. Meer info: www.argontanporin.com

 

Georges Keters










>> Reageer (0)
02-07-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VAKANTIE IN EIGEN LAND : PROVINCIE LUIK

Logeren en tafelen in provincie Luik

 

Hotel-Restaurant Verviers spant kroon

 

De provincie Luik telt tientallen leuke hotels en knusse eethuizen. We kozen voor u de Crowne Plaza Liège in het hartje Luik en hotel-restaurant Verviers in Verviers om te verpozen en gingen tafelen in enkele bijzondere locaties.

Precies op de Mont Saint-Martin weet Crowne Plaza Liège meteen je hart te winnen. De lounge straalt rust en stilte uit, centrum Vurige Stede. Het hotelcomplex is het enige vijf sterrenhotel in de regio en telt 125 bijzonder elegante op en top uitgeruste kamers van hoge kwaliteit met daarbij zes Junior Suites en negen Suites. Het hotel bevat verder met Osmose een Spa en Fitness om u tegen te zeggen. Zwembad,sauna, bubbelbad, jacuzzi en een uitgebreide relax ruimte laat u wegdromen en laat u volledig tot rust komen. Deze luxe wordt verder doorgetrokken naar het gastronomisch restaurant Le Sélys, goed voor vijftig zitjes en waar het aperitief in het salon Lovinfosse dubbel zo goed smaakt. Wie kiest voor de regionale keuken vindt ruim zijn gading in Ô Cocotte, een brasserie met terras dat toelaat te genieten van streekgastronomie. Elk eetfestijn kan naderhand afgerond worden in La Cave, de bar uitgebouwd in een voormalige wapenzaal. Meer info: www.crowneplazaliege.be

HOTEL VERVIERS

Aan de rand van de Hoge Venen en aan de voet van de Ardennen ligt het 4-sterrenhotel & restaurant Verviers, telg van de fraaie Van Der Valk keten. Met directe toegang tot de A27 en E42 en op een boogscheut van hartje Verviers is het hotel uitstekend gelegen voor zowel families, zakenbijeenkomsten, seminaries, feesten of zo maar genieten van de vele geneugte van het toffe hotel.

Hotel-restaurant Verviers is uitgebouwd in een voormalig douane depot en het station Verviers-West. Meer nog, de volledige infrastructuur is uitgerust met een geothermisch systeem dat het hotel voorziet van warm water. Het hotel beschikt over negentig kamers met daarbij negen presidentiële suites met jacuzzi en zevenruime suites met bubbelbad. Alle kamers zijn eigentijds ingericht met werken van jonge kunstenaars.

Op het vlak van de gastronomie zit men uitstekend in Hotel Verviers. Sr Sales Manager Michel Pauquet vertelt: “Een van onze toppers is het driegangenmenu dat om de drie weken verandert. Alle eerste zondagen van de maand en feestdagen pakken we uit met een brunch die loopt van 11.30 tot 15.30 uur, buffet rijkelijk voorzien van koude en warme schotels. Meer nog, ons terras is zuiden gericht zodat we geregeld buiten kunnen tafelen en genieten van onze internationaal getint kaart. We staan uiteraard ook open voor business lunchen of een snelle hap in onze brasserie. En ja, voor de sportievelingen wacht een verwarmd buitenzwembad, in het seizoen geopend van 8 tot 22 u.”

Meer info: Hotel-Restaurant Verviers, rue de la Station 4 in 4800 Verviers, tel. 087 30 56 56, www.hotelverviers.be

TAFELEN IN LABO 4

Wie gek is van mystiek, chemie en labo’s krijgt in restaurant LABO 4  aan de Quai Edouard van Beneden 22 in Luik, de gelegenheid om tussen de bunsenbranders, pincetten, spatels, reageerbuizen, klemmen en testtubes te genieten van een op lage temperatuur gebakken moot zalm, een brochette met scampi of een… garnaalkroket gekopieerd naar de James uit Oostende. Liever iets Italiaans? De Canneloni oui ou non of de Vitello tonnato wacht op u. Kortom: in LABO 4 is er voor elk wat wils met veel aandacht voor extra gerijpt rundvlees. En dat alles aan betaalbare prijzen. Eigenaar Gerard Miller, Chef Julien Petitjean en F&B manager Jenny Cepeda staan klaar om u in een uitzonderlijk kader te verwelkomen.  Meer info: www.lelabo4.be

SAINT-GREGORY

Of het nu een brasserie is of eerder een café met een kleine menukaart, het maakt niet uit, Saint-Grégory levert in het historische centrum van Luik de beste bouletten, titel die ze in 2014 van de Confrérie de Gay Boulet in ontvangst mochten nemen. Michel en Jean-Michel Denée zijn dan ook niet weinig fier dat de Boulet de Cristal in al haar glorie de lekkerbekken verwelkomt. Een absolute aanrader. Meer info: Saint-Grégory, 112 en Féronstrée, 4000 Luik en jeanmicheldenee@skynet.be  

 

Georges Keters










>> Reageer (0)
01-07-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NORMANDIE

Proeven van de Basse-Normandie

Van Camembert al over

Poiré tot Calvados

 

Liefhebbers van een super lekkere tafel kennen ze allemaal, de  heerlijke kazen uit Normandië, de Camembert voorop, gevolgd door Pont-L’Evecque, Neufchâtel en de Livarot. Voeg daarbij de Poiré, de Cider en de onvergelijkbare Calvados en de smaakpapillen zijn rijkelijk aan het feest. Kaas, appelen en peren, dat is Normandië op zijn best. We maakten kennis met enkele van deze heerlijkheden op de boerderij en bij de fabricatie om te eindigen in het glas of in het bord. Heerlijk !

FERME DU CHAMP SECRET

De beroemde Camembert, een legendarische kaas met dank aan Marie Harel die in 1791 nabij Vimoutiers het recept ontving van een priester uit Brie die op de vlucht was voor de Franse Revolutie. Haar standbeeld kan je bewonderen in Vimoutiers. Camembert werd intussen een symbool in Frankrijk en geniet sinds 1983 van het AOC-statuut. In Champsecret op de wijk La Novère produceert Patrick Mercier in zijn Ferme du Champ Secret al jaar en dag met een meesterlijke lepel de smeuïge kaas met klasse. Samen met Delphine zet hij 600 ronde houten doosjes op het schap. Dat alles in een kraaknette inrichting, neergepoot op het domein Ferme du Champ Secret, boerderij met schitterend melkvee, gelegen op 10 km van Domfront. Tijdens de week, rondleidingen van anderhalf uur voor groepen vanaf 15 man. Voor particulieren, elke vrijdag om 16 uur. Meer info: www.fermeduchampsecret.com

LA FERME DE LA PREMOUDIERE

Voor de verwerking van peren, appels, aardbeien tot Poiré, Calvados Domfrontais, Jus de Pommes, Poire Apéritif, Frambozen, Cidre en onder andere confituren zit je goed bij Pascal en Marie Brunet. Op de Ferme de la Prémoudière in Saint Denis-de-Villenette (op 10 km van Bagnole-de-l’Orne) laat Marie Brunet je alle hoeken van de uitgestrekte boerderij zien: uitgestrekte boomgaarden met appels en peren, een veld vol plukrijpe aardbeien, 25 melkkoeien en een hectare vol rood fruit. Alles wordt in huis gemaakt. In een voormalige schuur werden vijf Chambres d’Hôtes ingericht. Dat alles onder waakzaam oog van de Bouvier Hara en Pepito, het ezeltje dat je balkend begroet, eens je een voet op het erf zet. Meer info: www.lapremoudiere.com

CHATEAU DE LA BIERE

Frankrijk mag dan wel het beste land zijn als het topwijnen gaat, de lekkerbekkende Fransman is niet vies van een biertje. Her en der investeren jongelui in kleine ambachtelijke brouwerijen. Neem nu Donatien en Pascale Lesellier; op de wijk Le Fay in Lonlay L’Abbaye startten ze zopas met Château de la Bière een gloednieuwe brouwerij. Op hun repertoire alvast La Tortue, Le Dragon, La Fay Blanche, Le Phénix en Etoile de Noël. Donatien Lesellier hierover: “We brouwen op geobiologische wijze amber, blond, wit en fruitig bier. Onze eerste brouwsels lijken goed in de smaak te vallen. We beginnen kleinschalig en verhogen stilaan de productie, op ons eigen tempo. We durven hopen dat we binnen vijf jaar onze plaats in Normandië zullen mogen veroveren.” Aan de inzet van dit energieke echtpaar zal het zeker niet liggen. Meer info: www.chateau-de-la-biere.com

BOUTIQUE EPICERIE FINE

Op zoek naar de topproducten van Normandië, dan zit jet goed in de boetiek Epicerie Fine in hotel O Gayot aan de Avenue de Le Ferte Macé, hartje Bagnoles-de-l’Orne. Gerard Chatel is hier uw man. Hij ontfermt zich over de beste Normandische producten, geselecteerd door eigenaar en Michelin Chef Franck Quinton in hotel Manoir du Lys. In deze kelder van Ali Baba vindt men de beste confituren, hespen, kazen, worst en onder andere traiteurbereidingen. In de wijnkelder niets dan klasrijke wijnen, likeuren en aperitieven van allerlei slag. Liefhebbers van Calvados krijgen de hoogst gekwalificeerde flessen te bewonderen. Deze kwaliteitsproducten zijn dan ook te genieten in de salons van hotel O Gayot en het gezellige terras, waar tafelen in open lucht een verademing is. Leuk en smaakvol adres. Meer info: www.ogayot.fr en www.bagnolesdelorne.com

 

Georges Keters








>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NORMANDIE - BAGNOLES-de-l'Orne

Basse-Normandië een droom voor de rustzoeker

 

Bagnoles-de-l’Orne

stad van groen en thermaal water

 

Normandië, goed voor de departementen Manche, Calvados, Seine-Maritieme, Eure en Orne is zonder meer een der uithangborden van culinair Franrkijk. Vangverse zeevruchten, een brede waaier aan kazen en een waslijst van geestrijke dranken, van de kustlijn met Dieppe en Cherbourg als spitsen tot aan de poorten van de Loire met het Ornedal en Suisse Normande zit Normandië bol van lekkers, geschiedenis en schoonheid en rust. We proeven graag van het departement Orne met Bagnoles-de-l’Orne als speerpunt. Een rustgevende stad van groen en thermaal water.

 

Voor wie uitkijkt naar een paar dagen complete rust, zich maximaal wil ontspannen – al dan niet in het thermaal kuuroord – volop genieten van onmetelijk groen, ongestoord wil wandelen tussen de weelderige villa’s van de Belle Epoque en tegelijk heerlijk wil tafelen, kunnen we aanraden te kiezen voor Bagnoles-de-l’Orne. Gelegen in hartje bosgebied Las Andaines, mondain en toch gemoedelijk, gedroomde locatie voor absolute rust en onthaasten. Men bevindt zich hier duidelijk in een andere wereld, een stadje van amper een goeie 2.500 inwoners, net iets kleiner dan 4 km², met een thermaal kuuroord en een casino als grote trekpleisters.

BELLE EPOQUE

Wellicht geen enkele stad in Frankrijk bezit zo een rijkdom aan Belle Epoque villa’s. Wandelen in de Quartier Belle Epoque is zich verplaatsen in de tijd. Het lijkt alsof deze hier is blijven stilstaan. Neem je tijd en maak er een mooie wandeling van. Of beter nog, laat je gidsen voor een verkenning van zowat drie uur. Te beleven op woensdag en zaterdag van maart tot november, met vertrek om 10 uur en 15 uur. Alle info in het Toerisme Kantoor, Place du Marché en www.bagnolesdelorne.com

De wandeling is een openbaring. Het leert dat Bagnoles-de-l’Orne al sinds de 17de eeuw aandacht kreeg voor thermale behandelingen. De stad kreeg pas vermaardheid toen in 1881 de treinverbinding tussen La Ferté-Macé en Couterne een feit was. Rijkelui zagen hierin brood en bouwden – de een al meer indrukwekkend dan de andere – pompeuze villa’s, waar ze in de zomer verbleven. Voor de rest bleven de fraaie gebouwen zo goed als leeg. Let alvast op de de villa’s La Castel, Mon Désir, La Tourelle, Matignon, Le Nid-Bel, Le Chalet Corrézien, Les Chènes en onder andere het quintet La Favorite, Les Oiseaus, Les Bouleaux, Cendrillon en la Gloriette. Stuk voor stuk meesterwerken die sterk onderhouden zijn en de waarde van Le Quartier Belle Epoque onderstrepen.

THERMAAL KUUROORD

Bagnoles-de-L’Orne is omringd door het Bos van Andaines en laat centraal een kuuroord bewonderen met alles er op en eraan. Liefhebbers bezinnen zich al enkele eeuwen in het heilzame water dat heel wat helende en kalmerende eigenschappen bezit. Bagnoles-de-l’Orne zou evenwel nooit zo’n bekendheid verworven hebben zonder dit bronwater, dat bij toeval ontdekt werd door de Romeinen. Het water bleek heilzaam te zijn, want het vee op de landerijen werd er sterker van. Het duurde evenwel nog tot in de 17de eeuw toen het gebruik van de warmwaterbron (24° C) gereglementeerd werd en beheerd werd door twee artsen uit de regio, met de start van de uitbouw van het thermaal instituut van Bagnoles-de-L’Orne. Samen met de groei van het thermaal paleis werd het kleine stadje gegeerd en kwamen prachtige villa’s opduiken, de ene al groter en luxueuzer dan de andere. Het Bos van Andaines werd de speelplaats voor jagers, terwijl het meer de verzamelplaats werd voor hengelaars. Het casino zorgde voor de rest terwijl hotels als paddenstoelen uit de grond rezen. Meer info: www.bo-spathermal.com

PARKEERPARADIJS

Een van de meest opvallende zaken bij een verblijf in Bagnoles-de-l’Orne is het feit dat er in het geheel geen verkeerslichten, noch parkeermeters te bespeuren zijn. Dat maakt deel uit van de rust en het ongedwongen zijn. Er zijn voldoende parkeerhavens en de meeste hotels beschikken over eigen plaatsen.

Juist, Bagnoles-de-l’Orne is inderdaad de ideale locatie tot volledig tot rust te komen. Zelfs zonder zich te dompelen in de warmwaterbronnen van het thermaal instituut is een verblijf in dit stadje een verademing.

Meer info: www.ornetourisme.com ,   tourisme@bagnolesdelorne.com en www.bagnolesdelorne.com



Georges Keters







>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NORMANDIE - Bagnoles-de-l'Orne

Sterren fonkelen in Bagnoles-de-l’Orne

Hotel-Restaurant Le Manoir de Lys

gastronomische topper

 

Enkele dagen of meer verblijven in Normandië is het minste wat men kan invullen om zo’n prachtige streek van dichtbij te bewonderen, te bewandelen en om van te proeven. Verblijfsmogelijkheden zat: heerlijke kampeerterreinen, een gezellige chambre d’hôte, slapen in een boomhut of hippe woonwagen, een karakteristiek vakantiehuis of op hotel? Bagnoles-de-l’Orne zit immers bol van de leuke betaalbare hotelletjes, aansluitend enkele absolute toppers.

 

Hotel-Restaurant Le Manoir de Lys is hierbij een uitverkoren stek om ten volle te genieten van zowel de rust om en rond Bagnoles-de-l’Orne, als de tafelgeneugten die Chef Franck Quinton uit de oven tovert. De infrastructuur ligt volledig in het groen en is sinds 1984 eigendom van de familie Quinton. Paul en Marie-France Quinton zetten het hotel-restaurant op het goede spoor en sinds 1989 laat zoon Franck en zijn familie de zaak denderen als nooit te voren.

CHEF FRANCK QUINTON

Geboren en getogen Normandiër weet Chef Franck Quinton zich elke dag – samen met zijn 15-man sterke brigade – te bewijzen aan het fornuis. Hij is gepassioneerd door de seizoensgebonden streekproducten. Eens de herfst in het land dan is de meester niet meer te houden. “Inderdaad, de paddenstoelen zijn mijn geliefde producten. In het bos van Andaines bevinden zich minstens 1.200 verschillende soorten. De liefde voor de champignons heb ik van mijn ouders, altijd op zoek naar iets extra.” De kookkracht van Franck Quinton vertaalt zich naderhand in een Michelin ster in 1998 terwijl hij in 2004 opgenomen wordt in het fraaie gezelschap van de Maitres Cuisiers de France, goed voor een verzameling van zowat 300 topchefs. “Mijn keuken mag je klasseren onder de noemer Nature & Naturel wat betekent dat we kiezen voor kwaliteitsvolle Normandische producten, bio en kazen uit ons departement. Alleen op die manier kunnen we een constante bouwen in de keuken, wat belangrijk is voor de lekkerbekken die kiezen van La Manoir du Lys”, stelt Chef Franck Quinton die het ganse jaar door ook uitpakt met kooklessen in zijn immense keuken.

INTIEM HOTEL

Le Manoir de Lys telt 23 stijlvolle kamers en zeven knappe suites. De warme houtkleuren zorgen voor rust in elk seizoen. Elk van de vertrekken biedt ruimte en licht en bieden een fraai zicht op het park, de boomgaarden of het bos.

In de immense tuin bevinden zich twee verwarmde zwembaden met alle mogelijkheden tot ontspannen na een verkwikkende zwembeurt.

Wie verlekkerd is op gezonde boswandelingen kan terecht in het aanpalende bos van Andaine, 7.000 ha groot, tegelijk ideaal oord voor alle terrein fietsen en paarden op stap. Wie zin heeft in een partijtje golf vindt ruim zijn gading in La Grand Domaine de Bagnoles-de-l’Orne, met de wagen op enkele minuten van het hotel.

Hotel Le Manoir du Lys is sinds 2010 ook lid van de prestigieuze keten Relais du Silence.

ARRANGEMENTEN

In Le Manoir du Lys pakt men geregeld uit met een ruim assortiment arrangementen waarbij culinaire kooklessen, seminaries, week- en weekendverblijven in de kijker worden gezet. Chef Franck Quinton: “Naar gelang het seizoen pak ik uit met kooklessen omtrent foie gras, champignons of zelfs met wat men nodig heeft om een perfecte picknick op het getouw te zetten. Dit kan in groep of individueel. Andere toppers zijn de wijnproeverijen met sommelier Yvon Lebailly, demonstraties hoe het beste van het varken kan verwerkt worden tot gastronomische hoogstandjes of onder andere meezitten aan het uitwerken van een table d’hôtes.”

CHAMPIGNONS

“Zeer gegeerd zijn de weekends Cueillette & Découverte des Champignons van 25 september tot en met 1 november, lopend van diner op vrijdagavond tot en met de uitgebreide lunch zondag, dat alles aan speciale voordeelprijzen”, besluit sterchef Franck Quinton.

 

Le Manoir du Lys

Familie Franck Quinton

Route de Juvigny

61140 Bagnoles-de-l’Orne

Normandië – Frankrijk

Tel.: +33 2 33 37 80 69

manoir–du-lys@wanadoo.fr

www.manoir-du-lys.fr

www.bagnolesdelorne.com

www.ornetourisme.com


 

 

Georges Keters








>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NORMANDIE

Basse-Normandie

Domfront

Wandelen in de Middeleeuwen

 

Iets verderop dan het mondaine en bijzonder rustige Bagnoles-de-l’Orne duikt men in de Domfrontais nog wat dieper in de geschiedenis. Op de heuvel – met schitterend panoramisch zicht op de omgeving – waakt op de vallei van de Varenne het middeleeuws stadje Domfront, goed voor zowat vierduizend vredige inwoners. Ooit ging het er minder vredelievend aan toe en werd er in de 11 en 12de eeuw sterk gevochten. De ruines van het kasteel, de stadswallen en de donjon zijn de stille getuigen van toen. Vandaag kan men eer rustig kuieren en genieten op een van de vele terrasjes.

Men kan er niet omheen, Domfront is een enorme kluif voor historici. Een wandeling door het stadje leert je meteen dat dit ooit een voorname plaats in Domfrontais is geweest. Heel wat wijken zijn tot op vandaag vrijwel intact en stralen een flinke portie geschiedenis uit. Een van die toppers is de Normandisch-Romaanse kerk Notre-Dame-sur-l’eau uit de 11de eeuw, een merkwaardige kerk die later in de 19de eeuw gedeeltelijk werd gesloopt om een weg aan te leggen. De stijl is bijzonder en laat heel wat sporen zijn uit de jongste eeuwen.

KASTEEL DOMFRONT

Wil men het middeleeuws stad tot in de kleinste hoekjes verkennen, dan kan je elke dinsdag en donderdag om 14.30 u. van 15 juni tot 15 september genieten van een geleide wandeling doorheen de ganse stad, inclusief kasteel Domfront, de immense tuin, de lage stad, de voormalige leerlooierijen en onder andere de donjon en tal van torens die ooit dienden tot uitkijk om zich te wapenen tegen de opkomende vijand.  Als je dan nog het geluk hebt om Eric Mazier als gids te hebben, dan kan je kennismaking met Domfront niet meer stuk. We maken kennis met de Place de la Toirie, het stadhuis, de Place Julien (met leuk restaurantje), La Tour Bigeon (vandaag bewoond), La Tour Coroller (eveneens bewoond), het Justitiepaleis (Domfort was ooit een centrale stad in Domfrontais) en onder andere uiteraard de ruines van het kasteel met wandeling in de trappenhal van de stadswallen.

LE PALAIS D’ODIN

Domfront zit bol van de terrasjes en leuke eettentjes. Eéntje daarvan bevindt vlak over het Justitiepalais. In Le Palais d’Odin zijn Vikingen de baas. Kijk niet uit naar gastronomische hoogstandjes maar Chef Christian zet je in zijn eentje met liefde een lokale schotel voor, aansluitend ruime keus tussen (Belgische !) bieren, diverse whisky’s en uiteraard Franse wijnen. Dat alles tegen spotprijzen. Dit knusse eethuisje met terras dweept met de veroveringen van de Noormannen en Vikingers. In het bord is het genieten van de royale porties die Chef Christian met een brede Vikinggrijns op tafel schuift.

VELOSCENIE & VELO FRANCETTE

Domfront is een van de kruispunten waar Le Vélo Francette en La Véloscénie mekaar ontmoeten. Aan het toerismebureau wacht je alle mogelijke info en hulp. Deze georganiseerde fietstochten spreiden zich over zeven departementen, goed voor 630 km, doorkruisen drie nationale parken en laten u liefst 25 steden en dorpen met karakter bewonderen. De tocht loopt van Ouistreham naar Caen, Flers, Domfront, Mayenne, Laval, Château-Gontier, Angers, Saumur, Montreuil-Bellay, Thouars, Parthenay, Niort, Marans met aankomst in La Rochelle. Men start waar men wilt en fietst aan eigen tempo. Overnachten kan op de stopplaatsen, zo niet maximum vijf km daarvan verwijderd. De routes zijn helemaal niet zwaar en zijn zo goed als vlak te beschouwen. Ze lopen vooral door groen en ongerepte natuur en geven de gelegenheid om even een rustpauze te pakken en te genieten van al dat moois dat La Vélo Francette en Véloscénie te bieden hebben. Landkaarten, culturele bezienswaardigheden onder weg, de volledige lijst van medewerkers, hotels, pensions en slaapgelegenheden Accueil Vélo zijn te vinden op www.lavelofrancette.com

Hoe dan ook, Domfront heeft alles te bieden wat men van een dagje uit kan verwachten. Tot straks aan de voet van de heuvel?

Meer info over dit leuke stadje: www.ot-domfront.com en www.bagnolesdelorne.com + www.ornetourisme.com


 

Georges Keters

 






>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NORMANDIE

Stoeterijen in Normandië

Festival der trekpaarden

in La Michaudière

 

Normandië mag dan wel het epicentrum zijn van een stevige brok geschiedenis, van lekker eten en verfijnde dranken met de Calva als ongenaakbaar product, deze regio kan tegelijk prat gaan op zijn paarden, met Haras du Pin en Haras de Saint-Lô als de bekendste stoeterijen. Minder bekend, maar bijzonder attractief is La Michaudière in Juvigny-sous-Andaine, op een boogscheut van het mondaine kuuroord Bagnoles-de-L’Orne. 

 

Met dank aan de familie Jean Dinard. La Michaudière, een typische Normandische omboste boerderij, stond al veertig jaar te verkommeren toen Jean Dinard de krotten kocht in 1984. Zijn liefde voor de natuur en de paarden dreven hem tot het uiterste: de boerderij zijn vergane glorie terug bezorgen. “Het werd een werk van lange en dure adem. Elk van de gebouwen, schuren en koterijen werden met de traditionele materialen heropgebouwd”, vertelt Jean Dinard, die hiermee het patrimonium van de regio zowel op cultureel als architecturaal vlak wist te herwinnen.

PAARD CENTRAAL

Het koste Jean Dinard vijf jaar om alles naar zijn hand te zetten: “Ik wou de boerderij en de bijbehorende landerijen en boomgaarden open stellen voor het publiek. Dergelijk waardevol stuk geschiedenis moet toegankelijk zijn voor iedereen, met centraal het paard, met de Percheron, Cob, Shire, Bretoen, Ardenees, Normandiër en onder andere… het Belgisch Brabants trekpaard als rode draad binnen onze stallen, goed voor een dertigtal volbloed paarden. In 1989 zetten we deuren open. Tegelijkertijd werd onder de noemer De la Terre à la Scène een spektakel met paarden opgezet, een zowat anderhalf uur adembenemend zowel als humoristisch optreden met internationaal gekende paardenliefhebbers en ruiters.”

DEJEUNER & SPECTACLE

De familie Dinard wou het bezoek aan La Michaudière uitbouwen tot een familiegebeuren. “Vandaar ook dat we op de boerderij plaats maakten voor enerzijds doorlopende expo van beelden en anderzijds tijdelijke tentoonstellingen, in een van de vele schuren, zo niet in open lucht tussen de stallen en in de boomgaarden. Uiteraard wilden we het bezoek uitwerken tot een daggebeuren waarbij we op de middag een 100% regionale maaltijd (alles van het varken) met streekdrankjes (cider, peer, calvados) op tafel zetten. Ideaal voor groepen, wat vandaag een succes is geworden”, geeft Jean Dinard nog graag mee. Dat alles aan een spotprijsje.

En of hij gelijk heeft, elke dag rijden bussen aan en af om La Michaudière te bezoeken, te genieten van een leuke dag, zowel op culinair als spectaculair gebied. Dat alles in de pure natuur, te midden boomgaarden, tegelijk kuierend tussen de fraai verzorgde paarden en nu en dan de ezeltjes voeren met een plukverse wortel. De formule Déjeuner & Spectacle heeft duidelijk zijn weg gevonden en is intussen wereldberoemd in Normandië.

PAARDENSPEKTAKEL

Hoogtepunt van een bezoek aan La Michaudière is uiteraard het paardenspektakel. Jean Dinard weet zich intussen versterkt door zoon Emmanuel die het spektakel in goede banen weet te leiden. Een dertigtal paarden van allerlei ras brengen met ruiter tal van halsbrekende toeren ten tonele. Adembenemend vooral zijn de Hongaarse helse ritten waarbij de ruiter, staande op twee paarden tegelijk, aan hoge snelheid over de piste rent. Om even op adem te komen laat Jean Dinard een Shire, het grootste paard ter wereld in al zijn schoonheid bewonderen, een Britse volbloed met een schofthoogte van gemiddeld 1,80 meter. Het paard wordt vooral gebruikt als trekpaard.

Ander pronkstuk uit de stal van de familie Dinard is de Percheron, een kruising tussen een Arabische hengst en een Normandisch trekpaard. Het dier is bijzonder sterk en was, tot voor het vervangen werd door tractors, het voornaamste werkstuk van de Normandische landbouwer. De Percheron is vandaag niet direct als dusdanig nog aan de orde. Japanners kopen de volbloeden voor trekpaardenraces terwijl de Duitsers ze gebruiken om hout te verslepen. In Frankrijk trekken de Percherons vooral huifkarren voor de toeristen. En in La Michaudière worden ze koninklijk verzorgd.

Meer info: www.lamichaudiere.fr en www.bagnolesdelorne.com + www.ornetourisme.com


 

Ferme de Chevel de Trait

Jean en Emmanuel Dinard

La Michaudière

61140 Juvigny-sous-Andaine

Normandië - Frankrijk

 

Georges Keters






>> Reageer (0)
01-05-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ASPERGES TERUG IN HET LAND

Westhoekdelicatesse in de kijker

 

Zondag 10 mei

Hostellerie CROONHOF - VEURNE

Culinaire wandeling met ode aan de

duinasperges van Marc Deswarte

 

 

Nog een weekje geduld en ze liggen op uw bord, de echte onvervalste duinasperges van Marc Deswarte, zeg maar Swartje, uit Ghyvelde, net over de schreve. Meer nog, samen met chef Christian Melis van hostellerie Croonhof in Veurne pakt hij uit met de 20ste editie van de culinaire Duinaspergewandeling. Na het aperitief op het domein ’t Renthof in Ghyvelde volgt een succulent diner, getekend Christian Melis.

 

“Een traditie die we samen elk jaar invullen als een ode aan de witte duinasperge, een culinaire delicatesse uit eigen streek. Met dank aan Marc Deswarte die eind de jaren zeventig na enkele magere seizoenen zich honderd procent toelegde op de kweek van asperges”, vertelt Christian Melis, een pionier inzake streekgebonden producten. Marc Deswarte in zijn pittige Vlaams-Franse taal is het hier ronduit mee eens: “Asperge groeit makkelijk in zanderige grond. Onze boerderij draait hier al vier generaties. Ik ben de eerste die asperges kweekt. In 1976 was het een rampjaar inzake groenten en de dieren kregen het moeilijk. Ik besloot het roer om te gooien en zette alles op asperges. Met hoongelach van de buren er boven op. Geen nood, vandaag lachen ze niet meer. We liggen met onze grond tussen Adinkerke en Teteghem, strook binnenduinen die zich ideaal leent voor dergelijke kweek.”

OVER DE SCHREVE BIJ MARC DESWARTE

Hoe sterk de vraag naar de asperges van Swartje ook is, het was ooit anders. Van origine zijn de Mechelse asperges de absolute top. Toch zijn de duinenasperges heel speciaal. Ze zijn iets zachter en kunnen de concurrentie met hun Mechelse vrienden beslist aan. Toen Marc Deswarte zijn allereerste asperges op de markt bracht was er weinig belangstelling. Tot hij te rade ging bij Bob Claeys van het toenmalige restaurant La Soucière, net over de grens, de schreve. Deze probeerde ze uit en proefde ze. Met het gevolg dat in minimum van tijd alle gevestigde waarden in de westhoek de duinenasperges op tafel zetten. Meer nog, gereputeerde restaurants als De Karmeliet in Brugge en zijn sterrengenoot Comme Chez Soi in Brussel kiezen graag voor de asperges van aan de schreve.

DELICATESSE MARC DESWARTE

Mede door de jaarlijkse aanpak en het in de kijker stellen van de asperge door de Duinaspergewandeling kent iedereen Marc Deswarte. Hij staat dan ook graag open voor allerlei ontvangsten en festiviteiten, zodat zijn duinasperges zowaar een echte West-Vlaamse delicatesse is. Christian Melis, geflankeerd door een steeds positief ingestelde Marc Deswarte. “En dat zetten we graag in de kijker. Asperge is een product van intensieve arbeid. We promoten dan ook zeer graag dit uniek streekproduct dat we zeker dienen te koesteren.  En dat doen we op zondag 10 mei”, aldus Christian Melis.

DUINASPERGEWANDELING

Het festijn start om 9 uur in de salons van Hostellerie Croonhof, Noordstraat 9 in 8630 Veurne met een klein ontbijt. Men vertrekt met de wagen om 9.45 uur naar het aspergebedrijf van Marc Deswarte in Ghyvelde voor wandeling door de aspergevelden, het volgen van de aspergepluk, aansluitend bedrijfsbezoek, waarna kleine degustatie van hoeveproducten en aperitief met om 12.30 uur terugkeer naar Croonhof en aanzitten aan aspergefestijn.

Deelnemen kan tegen de prijs van 80 euro per persoon, ontbijtje, bezoek, diner en wijn inbegrepen. Het aantal deelnemers is beperkt. Vooraf inschrijven is dus noodzakelijk en dit via tel. 058 31 31 28 en info@croonhof.be alweer nog meer info.


 

 Duinaspergewandeling

op zondag 10 mei 2015


Programma


9 uur verwelkoming  in het Croonhof met klein ontbijt.
9.45 uur vertrek naar de duinaspergeproducent “Marc Deszwarte” te Ghyvelde
Wandeling door de aspergevelden, aspergepluk meemaken en bedrijfsbezoek.
Prelude aperitief met kleine degustatie van hoeveproducten.
12.30 uur terugkeer naar  het Croonhof

Het aantal deelnemers is beperkt en enkel mits reservatie. Deelname 80 euro per persoon alles inbegrepen


Duinaspergefestival

Aperitief Cava reserve met verfijnde hapjes,
 Toast van rode biet, aspergepunten en gerookte paling,
Kroketje van asperges met hand gepelde garnalen,
Bouillon van asperges, truffeltoets en gebakken langoustine

---

Ceviche van lijn-gevangen zeebaars, krokante aspergeslierten

---

Cigarello van blanke duinasperges met noord zeekrab, zee-alg en crème van sla-harten

---

Melklam in hooi gegaard, flan van violetasperges, met geitenkaas en groene kruidencoulis

---

IJssoufflé met marc de Bourgogne

---

Koffie en zoetigheden en aandenken voor de dames

---

Passende wijnen

 

Deelnemen: 80 euro per persoon – mini-ontbijt – wandeling – aperitief en gepaste wijnen inbegrepen

Reservatie aanbevolen

Hostellerie CROONHOF

Noordstraat 9   8630 Veurne  tel: 058/31.31.28  info@croonhof.be    www.croonhof.be



 

 

 








>> Reageer (0)
28-04-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MALTA - EEN EILAND OM VAN TE DROMEN

Zonnekoning van de Middellandse Zee

 

The Westin Dragonara Resort

Luxevakantie op Malta met Silverjet

 

Wie gek is op korte en ontspannende vakanties en tegelijk wil verwend worden, dan zit je goed bij touroperator SILVERJET. Met een brede waaier aan luxueuze betaalbare hotels ligt de keus open voor een heerlijk verblijf in het historische eilandje Malta, waar cultuur, geschiedenis en gastronomie elkaar omarmen. Dat alles op minder dan drie uur vliegen vanuit Brussel. Een tussendoortje om even uit te blazen en dat dubbel smaakt. Even mee genieten?

 

Malta meet amper 16 bij 20 km en ligt op amper 90 km ten zuiden van Sicilië en is een ideale pleisterplaats voor zij die houden van zon, rust en tegelijk tuk zijn op een lekkere schotel, zitten hier aan het goede adres. Meer nog, Malta is zonder meer de Zonnekoning van de Middellandse Zee. Het is er bijna een jaar lang zomer.

Malta is het begrip voor de Maltese archipel die bestaat uit drie schattige eilandjes: Malta (264 km²), Gozo (67 km²) en Comino (2,9 km²). Malta heeft alles in huis om het je in de winter gezellig te maken en de koude Europese dagen links te laten. In de zomer kan het er evenwel behoorlijk warm zijn, maar de zachte zeebries zorgt voor gepaste afkoeling. In de lente is het heerlijk warm en leuk. De winters zijn zacht, wat niet wegneemt dat er al eens een paar dagen zijn die onder de 14 graden C duiken. De zon schijnt er in het topseizoen zowat 8 à 10 uur per dag, in de winter een zestal uur. Het regent er zelden. Ideaal eiland om te overwinteren.

GENIETEN

Het is duidelijk, Malta en zusje Gozo zijn stekjes om te genieten. Het is bovendien een ideaal oord voor de watersporter, met diepzeeduiken als grote troef. Niet moeilijk want het water is er glashelder. Meer nog, kunstliefhebbers hebben ogen te kort om al die geschiedenis op te slaan. Aan kerken geen gebrek en de Maltezen laten geen kans voorbijgaan om de christelijke waarden in de kijker te stellen. Devoot als ze zijn, pakken ze om de haverklap uit met processies waarbij de gemeenschap zo goed als volledig op straat komt. En dan hebben we het nog over de gastronomie. Malta is een oase van culinair genot. De invloed van vooral de Italianen zorgen ervoor dat heel wat cafés, brasseries, trattoria’s en restaurants het beste uit de Middellandse Zee op tafel zetten. De steevast vers gevangen vis komt royaal uit de oven en van op de grill wat smullen geblazen wordt. Geen wonder dan ook dat Malta elk jaar ruim een miljoen toeristen over de vloer krijgt. Met zijn 400.000 inwoners kan Malta dit cijfer best aan. Men wil niet dat Malta onder de voet gelopen wordt. Vandaar ook dat veel aandacht geschonken wordt aan de klasse van de hotels. Malta en Gozo tellen dan ook een aantal super hotels die het leven eens zo aangenaam malen.  Genieten blijft het motto van de Maltese regering.

WESTIN DRAGONARA RESORT

Touroperator SILVERJET kiest dan ook uitsluitend voor het beste. Een van de absolute toppers inzake 5-sterrenhotels in The Westin Dragonara Resort, familiehotel met spa en wellness, een oase van luxe aan de boorden van de Middellandse Zee. Gelegen in Sint Julians, een van de mooiste baaien van het eiland en op een steenworp van de voornaamste winkelstraten en centrum van avondamusement, is dit hotel ideaal voor enerzijds de absolute rustzoeker, anderzijds voor zij houden van het bruisende nachtleven, waar veiligheid troef is. Bovendien ligt The Westin Dragonara slechts op een steenworp van de hoofdstad Valetta. Het vervoer ter plekke loopt vlot met de bus (1,50 euro per rit, waar naartoe dan ook op het eiland). Taxi’s zijn er relatief goedkoop. Een rit jaar de andere kant van het eiland, bijvoorbeeld naar de Gozo Ferry, kost 30 euro. Wel voordien afspreken.

ELEGANTE LUXE

The Westin Dragonara telt 340 stijlvolle, elegante en luxueuze kamers, allen met airco, flatscreen tv, kluisje, minibar en balkon met zicht op de Middellandse Zee en het casino, op wandelafstand van het hotel. Er is keus tussen verschillende kamers, de een al grotere dan de andere. Er is keuze tussen de St. George’s kamer, de Deluxe kamer, de Executive Club kamer, de Tower kamer, de Junios Suite en de Luxury Bay Suite, allemaal kamers goed voor minstens twee volwassenen en twee kinderen.

De indrukwekkende lounge met receptie en conciërge brengt je meteen in de ban van heerlijk relaxen. Gemakkelijke zitjes om en de rond de open bar zorgen voor gezelligheid die zich uitstrekt tot op het ruime terras. WIFI  is gratis in alle openbare ruimten. Op de benedenverdieping wacht een immens zwembad met zonneterrassen, ligstoelen, parasols en gratis badlakens. Voor het hotel bevindt zich een rotsstrand met ligbedden en parasols, aansluitend cocktailbar.

Wie zich wil laten verwennen in het beautycenter vindt ruim zijn gading in de fitnessruimte, binnenzwembad, sauna, jacuzzi of Turks stoombad. Mogelijkheid tot gezichts- en lichaamsbehandelingen en massages.

GASTRONOMIE TROEF

The Westin Dragonara Resort kan er prat op gaan de gasten ook culinair te verwennen. Het 5-sterrenhotel telt liefst zeven locaties waar het genieten is, van een cocktail al over een hartige snack tot een succulent diner. Voor een leuke babbel bij een al even smakelijk glas zit men goed in de LOUNGE & PIANO BAR. Dat alles met een panoramisch zicht op de Middellandse Zee en het grote zwembad. Men kan er tegelijk genieten van het Westin Wellness Menu, aangevuld met de beste wijnen uit Malta of wereldwijd.

Wie het begrepen heeft op iets lichts of een met Mediterrane liefde bereide sandwich kan tussen april en november met volle teugen genieten het terras van de BAY VIEW BAR & RESTAURANT.

Wil je een feestje bouwen met vrienden dan wacht THE BEDOUIN BAR voor u en uw gasten, exclusief. Een unieke bar met oog voor relax detail en te gebruiken van juni tot september, als het weer het toelaat.

Exclusief voor hen die verblijven in de executieve kamers op de Westin Executive Club verdiepingen kunnen terecht in de unieke WESTIN EXECUTIVE CLUB LOUNGE, met open haard, biedt alles faciliteiten voor zakenlui als voor de veeleisende gast, waar dagelijks het ontbijt kan genoten worden of in de vooravond genieten van gratis een pre-dinner drankje.

Het ontbijt en het buffet diner wordt geserveerd in THE TERRACE RESTAURANT. Elke dag zorgt de Chef voor een gevarieerd internationaal buffet met knipoog naar al dat mediterraan lekkers uit de zee. Het zicht op het zwembad verhoogt de pret van het tafelen.

En waar blijft de Italiaanse keuken, vraagt u zich ongetwijfeld af. Liefhebbers van spaghetti, farfalle, penne, ravioli, pasta, antipasti, risotto, carpaccio, een heerlijk bord ministrone of een pizza quattro satgioni zitten op hun best in PALIO’S RESTAURANT. Hier worstelt het keukenteam met uitsluitend mediterrane en Italiaanse gerechten waarbij vangverse vis en vlees het geheel compleet maken. Een absolute aanrader voor zij die weg zijn van dit Italiaanse keukenplezier.

QUADRO RESTAURANT

Topper van The Westin Dragonara Resort inzake culinaire verwenning is het Quadro Restaurant, een fine dining restaurant dat uitgewerkt is op de benedenverdieping op een uitsprong met zicht op de strandrotsen. Het zacht geruis van het azuurblauwe kabbelend water zorgt voor een extra pigment. Tafelen op het terras is super zalig. Hier zorgt de Chef voor de fijnste Maltese gerechten waarbij vis, vlees en zeevruchten de hoofdrol spelen. Elk van de schotels getuigd van grote klasse, te genieten met het beste zilver, opgediend door efficiënt werkende fijn besnaarde obers. Een feest voor alle zintuigen.

Het is duidelijk, The Westin Dragonara Resort is een oase van gezelligheid, heerlijk relaxen en puur genieten. Dat alles op een eilandje waar men alleen maar kan van houden.

 

SILVERJET

050 700 965

www.silverjet.be

 

Tekst & Foto’s: Georges Keters












>> Reageer (0)
05-04-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GASTRONOMIE IN ZEELAND

                 Opening Oosterscheldekreeft in Zierikzee – Zeeland  (1)

 

Tour Culinair op eilanden Goeree-Overflakkee & Schouwen-Duiveland

 

Onder ruime belangstelling ontving eregast Gerrit Zalm de eerste Oosterscheldekreeft van het seizoen 2015.  Of hoe Luit Ezinga, voorzitter van de Stichting Oosterscheldekreeft het zo mooi wist te stellen: Zalm vist op kreeft. Kreeftenvisser Gerrie van den hoek haalde de eerste kreeftenkorven anno 2015 uit de diepkoude Oosterschelde. Applaus van op alle schepen.

 

Het is een jaarlijkse traditie die alle aandacht verdient, de voorstelling van het Oosterscheldekreeftseizoen in Ziekikzee. Ook nu weer een waslijst van prominente figuren uit Nederland en vooral Vlaanderen, op het getouw gezet en in organisatie van Balth Roessingh (Junction Communication), in samenwerking met Stichting Oosterscheldekreeft, VVV Goeree-Overflakkee met Mirna Bogert, Schouwen-Duiveland en VVV Zeeland met Sonja van der Vloet. De toon werd meteen gezet met een heuse huifkarrenwandeling doorheen de Slikken van Flakkee in Melissant aan het Grevelingenmeer, het grootste zoutwatermeer van Europa. Met een boswachter als William van de Hulle is het een pretje om kennis te maken van de fauna en flora in dit unieke gebied. Zalig te genieten van de galopperende fjordenpaarden (een Noorse viervoeter), kalfjes geflankeerd door koeien, diverse kloeke stieren en een weelde aan vogels. Ornithologen zijn hier – gewapend met verrekijker – in een zee van stilte duidelijk aan het feest.

GOEDEREEDE

Op Goedereede-Overflakkee mag je niet nalaten even langs te lopen bij het unieke dorpje. Het lijkt wel of de tijd hier al lang stilstaat. De oude haven, de molen De Windvang, de statige domtoren, de eeuwenoude patriciërswoningen en de ambtwoning van Paus Adrianus IV, geboren als Adriaan Floriszoon Boeyens in Utrecht in 1459 en ooit pastoor in Goedereede van 1492 tot 1507, zijn alvast niet te missen. Stap ook eens binnen in Hotel De Gouden Leeuw (met salon van de paus), een huis vol geschiedenis. Uw bezoek aan Goedereede is niet compleet zonder de beklimming van de domtoren van de de Catharinakerk waar gids Desirée van Halewijn je alles vertelt over de Goereese Portdagen en de vele verhalen rond het vergaan van een schip volgeladen met port, nu 700 jaar geleden.

WEEK GOEREESE VIS

Wie wil genieten van zoveel mogelijk streekproducten vindt ruim zijn gading in hotel-restaurant Akershoek, Boompjes 1 in Ouddorp. Een diner met De Visserman aan Tafel is een verademing. De visschotels met de Stellendamse Garnaal en de Goereese kabeljauw gaven ons een voorproefje van wat komen moet op de Week van de Goereese Vis die loopt van 4 tot en met 12 september 2015. “Het wordt een week lang culinair en cultureel genieten van vis op het bord en allerlei vis gerelateerde activiteiten op Goeree-Flakkee. Ontspanning voor het hele gezin”, geeft Mirna Bogert nog graag mee.

HET SCHOUWSE BORD

Nog meer vis treffen we aan in DE HEERENKEET, een viswinkel met restaurant en verblijfsmogelijkheid in appartement aan Boogerdweg 1 in 4321 SN Kerkwerve waar eigenaar Richard Snijder gek is van alles wat uit de zee komt en dit dan ook graag op het bord legt, onder de noemer Het Schouwe Bord. In de keuken laten de Chefs zien wat dat inhoud en het wordt smullen van een heerlijke lunch van Schouwse vis opgediend door de attente gastvrouw onder impuls van Ed Troost, voorzitter Samenwerkingsverband Het Schouwe Bord. Het is meteen duidelijk: “Elke dag in de Keet is het genieten van Schouwen.”

STREET FOOD FESTIVAL HET SCHOUWSE BORD

Helemaal te gek wordt het wanneer de Chefs van een negental restaurants – op het binnenplein van Camping de Brem en Groot Café Smaek – hun beste beentje voorzetten en elk uitpakken met een specifiek bord met Schouwe specialiteiten. Zo schoof Brasserie Eb & Vloed, Camping Julianahoeve in Renesse, een heerlijk dampende bol Knoflooksoep met Zeeuws buikspek, zeeklaar en croutons naar voor. Nog van dat lekkers was te genieten op het standje van restaurant Gusto – Vakantiepark Port Greve in Brouwershaven een Zeekraalbroodje en een burger van kreeft op tafel zette. Brasserie Westenwind uit Scharendijke hield het bij een Schouwse Loepia met mossels en zeewier terwijl restaurant De Heerenkeet de Mousse van gerookte Oosterscheldepaling op zijn best liet smaken. Dat alles onder goedkeurend oog van Daniël Viergever eigenaar Camping de Brem in Renesse.

 

Georges Keters








>> Reageer (0)
04-04-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GASTRONOMIE IN ZEELAND

Opening Oosterscheldekreeft in Zierikzee – Zeeland

 

De Rolls Royce onder de kreeften

 

Autoliefhebbers wrijven zich alvast in de pollen wanneer ze alleen nog maar de naam horen: Rolls Royce. Lekkerbekken en gastronomen daarentegen gaan meteen likkebaarden. Geef toe, wat is er heerlijker dan een vangverse Oosterscheldekreeft? Vandaar dat onze vissers deze gepantserde lekkernij graag gelijkstellen met het beste van het beste: de onvergelijkbare Rolls Royce.

 

De Kring van de Oosterscheldekreeft stelt precies al vijftien jaar deze delicatesse elk jaar in de laatste week van maart voor aan het culinair publiek. Een evenement dat geen enkele lekkerbek wil missen. Voorzitter en kreeftenkenner Luit Ezinga vertelt: “Sinds een aantal jaren komen de kreeften ook uit de Grevelingen en het Veerse Meer, dit zijn afstammelingen van de Oosterscheldekreeft. Circa twintig kreeftenvissers zijn actief op deze wateren. Hoe verser deze Zeeuwse lekkernij gegeten wordt, des te lekkerder hij is. Oosterscheldekreeft  wordt dan ook bij voorkeur in Zeeland gegeten. Na de vangst kan de kreeft vrijwel direct geserveerd worden.”

KREEFTENMENU AAN 59,50 EURO

Wie ze ooit proefde kan het beamen, een exclusief product als de Oosterscheldekreeft moet je koesteren. Daarom besloot een aantal gerenommeerde restaurants uit heel Zeeland hun expertise en ervaring te bundelen in de Kring van de Oosterscheldekreeft (www.oosterscheldekreeft.nl).  Twaalf gerenommeerde restaurants zetten dan ook, tegen de vaste prijs van 59,50 euro per persoon, een driegangenmenu met Oosterscheldekreeft op tafel. Dit jaar mag de Kring zich verheugen met drie nieuwe leden: Het Binnenhof in Goes, Bistro de Kluiver in Breskens en De Korenbeurs op Landgoed Rijckholt in Geersdijk. De andere getrouwe restaurants: Strandbrasserie Our Seaside in Renesse,  Hostellerie Schuddebeurs in Schuddebeurs, Brasserie Maritime in Zierikzee, Restaurant de Etage in Bruinisse, Vis aan de Markt in Scherpenisse, Restaurant Oesterbeurs in Yerzeke, Auberge de Campveerse Toren in Veere, Auberge des Moules in Philippine en Restaurant ’t Vlasbloemeken in Koewacht. Het kreeftenseizoen loopt nog tot en met 15 juli. Dat betekent niet dat Oosterscheldekreeft nadien niet meer in de restaurants te verkrijgen is. Afhankelijk van de aangelegde voorraden is deze ook na 15 juli nog te nuttigen. Alleen de vissers mogen na 15 juli geen kreeften meer aan wal brengen.

ZEEUWS KEURMERK

Zeeland heeft sinds vorig jaar ook een keurmerk voor erkende streekproducten geïntroduceerd: Zeker Zeeuws Streekproduct. In totaal zijn de eerste twaalf certificaten voor culinaire producten van land en uit zee uitgereikt, waaronder één voor de Oosterscheldekreeft. Met deze erkenning krijgen alle producten met het Zeeuwse keurmerk ook de landelijke erkenning als Erkend Streekproduct van Stichting Streekeigen Producten Nederland.

KREEFTWIJN

Elk jaar kiest een college van wijnkenners en sommeliers voor een specifieke wijn bij de kreeft. Dit jaar is de kreeftenwijn afkomstig van wijnhuis Domaine Gayda, gelegen in het dorpje Brugairolles, op 25 km van Carcassonne. Hier hebben de Engelsman Tim Ford, de Zuid-Afrikanen Anthony Record en Marc Kent (eigenaar van top wijnbedrijf  Boekenhoutskloof uit Zuid-Afrika) en de jonge Franse wijnmaker Vincent Chansault de handen ineen geslagen om de enorme potentie van het wijngebied te presenteren in een wijnfles.  De wijn is zacht, fris en rijp terwijl een beetje houtrijping zorgt voor extra elegantie. De Coninck Wines uit Scherpenisse is de importeur. Meer info: www.deconinckwines.nl

DE ZEEUWSE STROMEN

Wie zichzelf eens extra wil verwennen en uitgebreid kennis wil maken met Zeeland kan in het hotel- en congrescentrum De Zeeuwse Stromen in Renesse ruim zijn gading vinden. Het complex bestaat uit 121 kamers, 22 duinkamers en nog eens negen duinvilla’s. In 2016 komen daar nog eens 26 duinappartementen bij. Culinair zit men ook goed, De Zeeuwse Stromen is met hun restaurant 4 Beaufort eminent lid van Het Schouwse Bord, dat garantie biedt inzake kwaliteitvolle Zeeuwse producten. Meer info: www.zeeuwsestromen.nl


                                                       Georges Keters

 

 

 








>> Reageer (0)
03-04-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TOPHOTELS IN ZEELAND

Hotelparel in Zeeland

 

Flechter Hotel-Restaurant

Duinzicht in Ouddorp

 

Wie er even wil uit zijn, wat uitwaaien of zo maar even genieten van al dat moois dat onze Noorderburen te bieden hebben, dan zit je goed in verrassend heerlijk Zeeland, dat kan bogen op een brede waaier schiereilanden. Een daarvan is Goeree-Overflakkee, gekneld tussen de Haringvliet en Grevelingen. Een ideale plek om te onthaasten.

 

Zoek net lang naar een geschikte locatie, vlakbij het strand op de kop van het eiland Goeree-Overflakkee ligt het prachtige nieuwe Fletcher Hotel-Restaurant Duinzicht in het knusse dorpje Ouddorp, in 2007 uitgeroepen tot de Beste Badplaats in Nederland. Luxe, comfort en ontspanning voeren hier de boventoon. Het luxe 4-sterren hotel beschikt over diverse faciliteiten waaronder mooie kamers, een culinair hoogstaand restaurant, een gezellige bistro met bar, een sfeervol loungeterras en vijf Duinvilla’s. Tevens is dit hotel een officiële trouwlocatie.

GASTRONOMIE TROEF

Fletcher Hotel-Restaurant Duinzicht ligt – via een uitstekend wandelpad – op minder 10 minuten stappen naar het prachtige zandstrand waar heerlijke strandwandelingen zijn te maken. Ook het gezellige haventje van Ouddorp of Rien Poortvliet Museum in Korendijk liggen binnen bereik. Zijn dit voor zich sprekende troeven dan wacht er nog het restaurant met een tafel om u tegen te zeggen. Hotel manager Elles van Dongen is formeel en geniet: “De Chef bereidt iedere dag met liefde en passie diverse culinaire gerechten voor zijn gasten. Dat onder het motto “Iedereen verwennen met de mooiste regionale producten af te werken via culinaire hoogstandjes. Alle gerechten worden in eigen keuken bereid, waarbij passie en vakmanschap de sleutelwoorden zijn. Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van seizoensgebonden producten uit de streek. Zo komen de garnaaltjes steevast uit Stellendam en het rund uit Maas-Rijn-IJssel. Dichter bij huis is eens zo lekker.”

BISTRO

Naast het gastronomisch tafelwerk zorgt een gezellige bistro met sfeervol loungeterras dagdagelijks voor een smakelijke lunch, een kop koffie met huisgemaakt gebak of een smakelijk gerecht na een heerlijke stranddag. Net als in het restaurant worden de gerechten bereid met eerlijke, verse en pure ingrediënten. Het staat als een paal boven water dat hotel-restaurant Duinzicht zich optimaal inzet op het vlak van gezelligheid, relax, rust en een uitstekende tafel.

KLASRIJKE KAMERS

Hotel-Restaurant Duinzicht beschikt over 50 comfortabele en moderne hotelkamers, waaronder 4 suites. Alle kamers beschikken over comfortabele bedden, flat screen televisie, telefoon, gratis draadloos internet en een badkamer met douche of bad en toilet. De suites zijn ruime kamers met een prachtig uitzicht op de duinen en beschikken over een extra zitje en een badkamer met dubbel ligbad, aparte douche, toilet en föhn.

DUINVILLA’S

Voor wie het nog meer intiem wil maken, vlak achter het hotel bevindt zich een schitterend park met luxe duinvilla’s. Deze vakantievilla’s zijn omgeving door rust en ruimte en ideaal voor families en vriendengroepen. Gasten kunnen indien gewenst gebruik maken van de faciliteiten en service van het hotel, zoals een uitgebreid ontbijtbuffet, boodschappenpakketten, uitgebreide diners en fietsarrangementen. “Niets te is veel veel voor onze bezoekers. We willen gewoon dat men zich hier in Duinzicht meteen thuis voelt.” aldus nog hotel manager Ellen van Dongen.

AANBIEDINGEN

Het is uiteraard steeds nuttig vooraf te reserveren. Fletcher Hotel-Restaurant Duinzicht pakt evenwel regelmatig uit met speciale aanbiedingen en of Last Minutes. Daarom is het vooral nuttig om af en toe even een blik te werpen op de website waar een actueel overzicht van tal mogelijkheden zich aanbiedt. Het is duidelijk, Fletcher Hotel-Restaurant staat jaar in jaar uit klaar met telkens iets verbluffends.

 

Fletcher Hotel-Restaurant Duinzicht

 Oude Nieuwlandseweg 13

3253 LL Ouddorp

0187 - 68 00 00

www.fletcherhotelduinzicht.nl

info@fletcherhotelduinzicht.nl

 

Georges Keters








>> Reageer (0)
02-04-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TOP IN GREAT BRITAIN : SCHOTLAND

Schotland ontdekken start in Edinburgh

 

Schotland. Dat is synoniem voor aan whisky, haggis, doedelzak, kilt, Loch Ness, Highlands, Robert Burns en uiteraard een flinke brok geschiedenis waar oorlogen en invasies schering en inslag waren. Dat allemaal omwille zelfstandigheid, met als topper de vele verhalen om en rond William Wallace en Robert de Bruce (te beleven in de film Braveheart 1995 met Mel Gibson) die in de 13de eeuw de Schotse clans aanspoorden om samen strijd te leveren tegen de Engelse overheersing van King Eduard I. Maar vergeet de gevechten en geniet van de onvergelijkbare pracht de natuur en vooral van de onnavolgbare flair en gezelligheid, eigen aan het pure Schotse volk.

 

Met Glasgow, Aberdeen en Edinburgh tellen we de grootste steden. Alvorens koers te zetten naar het idyllische eiland Arran (zie verder in dit nummer) genieten we van de vele troeven die Edinburgh, de Schotse hoofdstad, te bieden heeft. Hier voelen de liefhebbers van cultuur zich in hun nopjes, met Edinburgh Castle als trekpleister. Deze bruisende stad staat bol van de activiteiten en bijzonderheden. Neem gerust je tijd om even te verwijlen in de unieke Princess Street, de gelijknamige wandeltuinen met het indrukwekkende standbeeld van Sir Walter Scott als wegwijzer. Klim via de Royal Mile via de vele pittoreske stalletjes, winkeltjes, pubs en restaurantjes richting Castle waar je met je bezoek al vlug een paar uurtjes zoet bent. Het panoramisch zicht over de imposante stad is je beloning. Geniet verder ook van een bezoek aan de St Giles, Blackness Castle en onder andere de Camera Obscura op de Outlook Tower. Geen tijd voor verveling in Edinburgh, zoveel is zeker.

THE RUTLAND HOTEL

Edinburgh zit bol van de leuke en knusse hotels. Eentje daarvan is The Rutland aan de Rutlandstreet 1 – 3, gezellig boetiekhotel, hartje centrum aan de voet van de lange Princess Street en Edinburgh Castle. De kamers zijn top en de decoratie snuift naar geschiedenis waar koningen en ridders zich thuis voelden. Verwen jezelf in The Huxley, een van de meest sfeervolle bars in de stad, waar een indrukwekkende ginkaart je stoutste verwachtingen inlost, met klasse voorgesteld door sommelier David. Gepassioneerd als hij is, wordt je, via The Gin Experience, totaal ondergedompeld in de wereld van gin. Dineren kan in het romantische Kyloe restaurant & grill waar de riddertafel het beste van Schotland laat proeven. Wanneer het feestmaal dan nog opgefleurd wordt met een authentieke Bagpipe (doedelzakspeler) dan kan de avond niet meer stuk. Meer info: www.therutlandhotel.com, www.edinburghgindistillery.co.uk en www.kyloerestaurant.com

THE BALMORAL

Top of the bill is het 5-sterrenhotel The Balmoral aan Princess Street 1, een van de absolute toppers van de Rocco Forte Hotels, met residenties in St. Petersburgh, Brussel, Londen, Berlijn, Frankfurt, Wenen, Firenze, Sciacca en Jeddah en eigendom van Sir Rocco Forte die het eind de jaren tachtig kocht als de North British Hotel, restaureerde, renoveerde en omdoopte tot The Balmoral. Het prestigieus hotel telt 188 super de luxe kamers, 20 suites, twee restaurants en bars. Het restaurant Number One telt één Michelster en wordt met vaste hand geleid door Head Chef Brian Grigor. Pittig detail: op minder dan 200 km bevindt zich Balmoral Castle in Aberdeenshire, kasteel waar de Britse koningin verblijft wanneer ze in Schotland huist. Zorgt bij de toerist nog al eens verwarring.

EDINBURGH CASTLE

Een must is alvast een bezoek aan indrukwekkende kasteel, gebouwd op Castle Rock. Trek er zeker enkele uurtjes voor uit want zowat de hele Schotse geschiedenis rolt voor de ogen. In de Royal Palace kan je de kroonjuwelen en de Stone of Scone, steen waarop de koningen van Schotland gekroond werden, bewonderen. Genieten is het ook in de St. Margaret’s Chapel met onder ander het gigantische glasraam met de beeltenis van onafhankelijkheidsstrijder William Wallace.

Meer info: www.welcometoscotland.com, www.edinburghguide.com, www.edinburgh.org, www.visitscotland.com

 

Georges Keters

Foto’s: Visit Scotland en Georges Keters

 

 








>> Reageer (0)
01-04-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GASTRONOMIE IN SCHOTLAND

 

Aan tafel in Schotland

Snoepen van Isle of Arran

 

Tafelen in Groot-Brittannië in het algemeen en in Schotland in het bijzonder, doet vele wenkbrauwen fronsen. Wie nooit in Schotland is geweest kent het land alleen maar van de whisky, haggis en doedelzakspelers in een kilt. Maar er is veel meer culinair te beleven bij de Schotten. Niet alleen bezit het een brede waaier van voor ons ongekende producten maar levert kwaliteitsvol vlees, vis, zeevruchten en een grote verscheidenheid aan fruit en groenten.

 

Tafelen kan zowat overal in Schotland, van de kleinste pub al over een gezellig bistro tot een sterrenrestaurant. Juist, want ook de Schotten tellen ei zo na twintig Michelsterren. Met dank aan de vele Chefs die alleen maar kiezen voor topkwaliteit. Deze halen vooral hun producten bij de lokale boerenmarkten en vissers, bij bosjes te vinden op de vele eilanden en dorpjes, zo weggelopen uit een luxe foto album. Voeg daarbij een resem festivals waar met veel liefde de lokale producten ten toon worden gespreid.

HAGGIS

Meer nog, het lopend jaar staat met Year of Food & Drink Scotland 2015 volledig in het teken van de gastronomie,  op het eiland Arran extra in de kijker gesteld door Big Tastes from a small Scottish Island (meer info: www.taste-of-arran.co.uk) die we graag extra onder de loep nemen. Wellicht denkt u meteen aan de onvermijdelijke Haggis, de Schotse delicatesse bij uitstek. Haggis (schapenmaag gevuld met gemalen ingewanden als long, hart, lever, rundniervet, havermeel, uien en gedroogde kruiden, aangevuld met een flinke scheut whisky) is de topper in de keuken. Tot voor kort authentiek opgediend als eerbetoon aan de Schotse dichter Robert Burns, vandaag eerder klaargestoomd als stevige moten gehakt. Ook de zee en de landbouwers zorgen voor topproducten met een brede waaier van vis, schaal- en schelpdieren met kreeft, oesters, mosselen en onder andere langoustines. Met Angus rund ligt het beste vlees op het bord. Voeg daarbij de diverse kazen, aangevuld met een wijntje en je lunch of avondfeest kan niet meer stuk. Verwacht evenwel niet direct de beste verfijnde Franse of Belgische keuken, maar eenvoudige, stevige en vooral smaakvolle maaltijden.

ARRAN KAAS

Kaasliefhebbers zijn hier aan het feest: in The Arran Chees Shop kan je niet alleen het proces van het kaasmaken meemaken, maar kan je ook proeven van het beste wat op het eiland Arran te vinden is. Heel wat cheddar-kazen krijgen de smaak van whisky, gerookt look, gerookte eik of onder andere Chilipeper toegemeten. Verrassend lekker.  Meer info: www.arrancheese.com

GEROOKTE ZALM

Wie het neusje van de zalm onder de zalm wil genieten krijgt ruim zijn gading bij Tim en Fran James. In hun home farm Creelars of Arran in Brodick schuiven ze u al 24 jaar topkwaliteit inzake gerookte lokale producten naar voor, met de zalm als speerpunt. Tim trekt zelf naar zee met zijn eigen vaartuig en vangt naast zalm ook nog kreeft, krab en langoustines. Daarnaast kan men deze producten genieten in hun restaurant. U vindt Restaurant & Smokehouse Creelers of Arran in het Visitors Centre, hartje Brodick.

ARRAN CHOCOLADE

Ons land mag dan wel de beste chocolade ter wereld leveren, op het eiland Arran overtreft Kat in haar Arran Chocolat Factory in Brodick met haar James of Arran iedereen. Vooral de James’ After Dinner Selection is een streling voor oog en tong. Liever de James’ Fresh Cream Truffles? Jonge paartjes kennen het adres voor hun onverbeterlijke Wedding Favour Boxes. Meer info: www.jamesofarran.com

ARRAN BIER

Schotland mag dan wel het land bij uitstek zijn omtrent whisky, er wordt aardig wat bier gedronken. In The Isle of Arran Brewery zorgt manager director Gerald Michaluk voor de beste ales. Genesteld tussen Goatfell, de grootste bergketen van Arran, en het imposante Brodick Castle staat hij borg voor heerlijk geestrijk vocht als de Arran Sunset, Arran Sleeping Warrior, Arran Red Squirrel en onder andere de Arran Milestone Special. Meer info: www.arranbrewery.com en voor Year of Food & Drink Scotland 2015: www.visitscotland.com

Slainte !   Laat het u smaken.

 

Georges Keters

Foto’s: Visit Scotland & Georges Keters








>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GREAT BRITAIN : SCHOTLAND EILAND ARRAN

Isle of Arran

Schotland in het klein

 

Wie kennis wil maken met het échte Schotland en niet direct de tijd vindt om grootsteden als Edinburgh, Glasgow of Aberdeen in te vullen, kan na summiere kennismaking met de hoofdstad meteen richting Arran kiezen, een eiland in de Firth of Clyde dat klein maar bijzonder fijn is. Niet zonder trots stellen de zowat 5000 inwoners van het eiland dat men hier Schotland in het klein bezoekt. En of zij gelijk hebben.

 

Arran – 30 km lang en 16 km breed – ligt braafjes aan de westkust van Schotland te zonnen naast haar tweelingzusje Isle of Bute. Beide kunnen genieten van de Golfstroom dat zorgt voor extra warm klimaat, met dank aan het Mull of Kintyre (door Beatle Paul McCartney in 1977 in de kijker gezet), de landtong die Bute en Arran beschermd zodat er palmbomen groeien op het eiland. Arran mag er prat op gaan zowat alles te hebben met zowel Lowland in het zuiden als Highland in het westen met de Goatfell met zijn 874 meter de hoogste berg. Vandaar Het Kleine Schotland. Arran is vlot te bereiken vanuit Ardrossan alwaar de veerboot Caledonian MacBrayne je in 55 min. naar Brodick brengt, meteen de meest belangrijke plaats op het eiland.

GLENISLE HOTEL BISTRO

Als pleisterplaats kozen we voor het warme kleine Glenisle Hotel Bistro in Lamlash (National Winner 2014 – Small Country Hotel of the Year). Een vijftiental kamers en luxesuite met zicht op zee en het piepkleine Holy Island waar nog enkele monniken het klooster bevolken. Het eiland is te bezoeken via kleine veerboot vanuit Lamlash. De keuken van Glenisle Hotel Bistro is bijzonder smaakvol met een ode aan de lokale producten waarbij Smokel Salmon, Arran Cheese, Arran Haggis Croquettes, Arbroath Smokie Haddock en de sweets als Sticky Toffee Fusion en Arran Ice Creams nooit ver weg zijn. Uiteraard wacht voor de vleesliefhebbers de uitstekende Angus Sirlion Steak en de Arran Haggis, de Schotse delicatesse. Een ideaal adres om van daar uit de natuurpracht van dit schitterende eiland te ontdekken, met deze extra attractie: de weersomstandigheden kunnen plots veranderen. Niet zelden beleeft men de vier seizoenen op één dag. Een unieke belevenis. Sheila Gilmore, executive director VisitArran & The Arran trust vertelt: “Het leven op Arran is anders dan anders. Iedereen kent iedereen en leeft met mekaar. Het eiland heeft nog steeds een eigen bakker, een eigen slager, een chocolatier, prachtige stranden, ruige rotspartijen, diverse golfterreinen, kortom alles wat men van een vakantie kan verlangen. En dan heb ik het nog niet over vele mogelijkheden tot vissen, festivals en onder andere Higland Games in augustus.” Meer info: www.glenislehotel.com en www.visitarran.com

WHISKY

Een Schot zonder whisky is al een café zonder bier. Schotten zijn al eeuwen meester van de pure onversneden single malt whisky. Een van eilandjes die zich de jongste jaren sterk in de kijker wist te stellen inzake destillatie is… Arran. Hoog in het noorden ligt tegenover het Lochranza Castle de distilleerderij ARRAN waarbij de Arran Single Malt zich groot maakt dank zij het water afkomstig van de Loch na Davie. Pas opgericht in 1995 door Harold Currie wist de whisky zich al een aardige plaats op de markt te veroveren. Met dank aan de Queen die de stokerij persoonlijk kwam openen in 1998. Sindsdien genieten de prinsen William en Harry van het gouden vocht dat Arran Single Malt heet.

SPOOKWANDELINGEN

Schotland is zonder meer een van die landen waar spoken, monsters en magie hoogtij vieren. Geen dorpje, hoe klein ook, bezit zijn spookhuis, dito oud kasteel of geheime kelder in een van de duizenden pubs, waar spoken zich thuis voelen. Zo staat Brodick Castle al eeuwen garant voor spectaculaire spookwandelingen, paranormale en bovennatuurlijke activiteiten. Wil je het persoonlijk meemaken, trek dan zeker naar Arran en geniet van het evenement Ghosts & Ghouls tussen 24 oktober en 27 november 2015. Om en rond de Goatfell in de Highlands en in Brodick Castle zorgen de avondlijke wandelingen voor onverwachte verrassingen, evenwel niet geschikt voor kinderen en hartlijders.

Meer info: www.visitarran.com en www.visitscotland.com

 

Georges Keters

Foto’s: Visit Scotland & Georges Keters

 








>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GASTRONOMIE AAN ZEE

Maandmenu

vanaf Pasen tot 4 mei à € 52 per persoon

OF € 75 met halve fles Champagne Prévoteau-Perrier en hapje inbegrepen
OF 1 glas Champagne en biowijn

 


 

Halve kreeft, bio salades-tomaat, twee sausjes

 
 

Zeetong gebakken in bioboter, lentegroenten en biofrietjes

of

Natuurrundsvlees rechtstreeks van de hoeve, gebakken met dragon, lentegroenten en biofrietjes


Soufflé glacé van Grand Marnier


Paasweekend: zaterdagavond en zondagmiddag & -avond
+ 1 mei-weekend: zaterdagavond en zondagmiddag enkel deze menu mét Champagne

 

 

RESERVATIE NOODZAKELIJK

 

HOSTELLERIE RENTY

Louis Logierlaan 51

8430 Middelkerke

   059-31 20 77






>> Reageer (0)
22-02-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DELICATESSEN UIT WEST-VLAANDEREN

Poperinge paradijs voor de smulpapen

 

Hopscheuten zijn delicatesse


Ze zijn er weer, de heerlijke witte fragiele stengeltjes die in februari de kop opsteken en hopscheuten heten. Een vijftal Poperingse hopboeren zorgt jaarlijks voor enkele heerlijke culinair hoogstaande weken, vooral te genieten in de toprestaurants, maar niet in het minst bij de Chefs uit de regio met kleppers als Kris Pollentier (Manoir Ogygia in Poperinge), Stefaan Couttenye (’t Hommelhof in Watou), Bert Recour (Pegasus in Poperinge) en onder andere Gery Plancke in Gasthof De Kring in Poperinge.

 

Het hoeft geen betoog, Poperinge is de hoofdstad van de hopteelt en het goede leven. De hopboeren vertroetelen de hopplanten met als resultaat kwaliteitshop te gebruiken voor de bierbereiding. Hopscheuten is dan weer het witte goud en zijn de jonge ondergrondse scheuten van de hopplant. De hopscheuten worden in het prille voorjaar met de hand geplukt, wat zich dan ook vertaalt in een dure prijsklasse. Wie het allemaal wil volgen kan terecht op de hopboerderij van Wout Desmyter en Benedikte Couttigny. Deze laatste is een meesteres in de vertelkunst. Op haar Bezoekboerderij ’t Hoppcruyt in Proven (www.hoppecruyt.be) – inmiddels aan de vierde generatie toe, laat ze u meeleven met het reilen en zeilen omtrent het kweken, telen en klaarstomen voor de verkoop van dagvers geplukte hopscheuten. “Hopscheuten zijn de jonge uitlopers van de hopplant. Alles begint bij het snoeien van de wortelblokken. Daarna begraven we ze onder zowat een halve meter aarde. Die worden buiten gekweekt maar gezien het nog te koud is om deze op het veld te oogsten vertroetelen we de hopscheuten in onze voormalige vloerverwarmde varkensstallen. Zo kunnen we al in februari hopscheuten op tafel brengen. Voor een kilogram hopscheuten mag je rekenen op zowat twee uur werk. Intense arbeid dus, wat de prijs van de hopscheuten zo duur maakt.

 

CULINAIR GENIETEN

Wie de hopscheuten op en top wil genieten kan nog tot eind maart 2015 terecht in onderstaande restaurants waar de hopscheuten dagelijks worden aangeleverd. Elk van deze Chefs is gek op hopscheuten en schotelt op zijn manier het beste uit de Westhoek naar voor.

HOTEL DE LA PAIX

Chef Koen Sambaer

Grote Markt 20 in Poperinge, info@hoteldelapaix.be en www.hoteldelapaix.be, tel. 057 33 95 78

 

RESTAURANT AMFORA

Chef Dominque Bondue

Grote Markt 36 in Poperinge, info@hotelamfora.be en www.hotelamfora.be, tel. 057 33 94 05

 

RESTAURANT PEGASUS

Chef Bert Recour

Guido Gezellestraat 7 in Poperinge, info@pegasusrecour.be en www.pegasusrecour.be, tel. 057 33 57 25

 

MANOIR OGYGIA

Chef Kris Pollentier

Veurnestraat 108 in Poperinge, info@ogygia.be en www.ogygia.be, tel. 057 33 88 38

 

GASTHOF DE KRING

Chef Gery Plancke

Burgemeester Bertenplein 7 in Poperinge, info@dekring.be en www.dekring.be, tel. 057 33 38 61

 

HOTEL CALLECANES

Chef Kurt Dufloucq

Callicannesweg 12 in Watou, info-reservatie@hotel-callecannes.be en www.hotel-callecannes.be, tel. 057 38 88 08

 

RESTAURANT DE PATERSTAFEL

Chef Daniëlle Carrupt

Watouplein 14 in Watou, depaterstafel@gmail.com en www.depaterstafel.eu, gsm: 0498 59 84 85

 

RESTAURANT ’T HOMMELHOF

Chef Stefaan Couttenye

Watouplein 17 in Watou, info@hommelhof.be, www.hommelhof.be, tel. 057 38 80 24

 

RESTAURANT ’T BLAUWERS HUYS

Chef Dirk Battheu

Hoge Noenweg 3 in Poperinge, info@tblauwershuys.be en www.tblauwershuys.be, tel.  057 36 46 11

 

RESTAURANT TERMINUS

Sommelier Pieter Verheyde

Callicannesweg 18 in Watou, info@restaurantterminus.be en www.restaurantterminus.be, tel. 057 38 80 87

 

 

HOPSCHEUTENHAPPENING

 

Om de hopscheuten extra in de kijker te stellen pakt de Keurbroederschap De Witte Ranke uit met een exclusieve hopscheutenhappening en dit op 21, 22, 26 en 28 maart, een dagarrangement om duimen en vingers af te likken.

Je bezoekt een hopboerderij waar gidsen je alles vertellen over de hopteelt, de pluk en de verwerking. Tijdens de lunch serveert de Chef een overheerlijk hopscheutenmenu (af te spreken in welk restaurant), gevolgd door een culinaire wandeling door Poperingen met bezoek aan de keuken en of atelier van vier producenten. Een drink sluit de dag af. Deelnemen kan tegen de prijs van 68 euro per persoon. Alle info bij dewitteranke@gmail.com of www.dewitteranke.be. Inschrijven: Toerisme Poperinge, tel. 057 34 66 76 of toerisme@poperinge.be of via www.hopscheuten.be

 

Georges Keters








>> Reageer (0)
10-12-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OP STAP IN FRANS-VLAANDEREN

Vakantie over de Schreve

 

Pays de Flandres

een paradijs in Frans-Vlaanderen

 

 

Wie houdt van een korte break of een weekendje uit dicht bij huis, vindt ruim zijn gading in de Pays de Flandres, net over de Frans- West-Vlaamse grens met de lieflijke stekjes als Bergues, Cassel of onder andere Hondschoote als leuke bestemmingen, vol sfeer en een uitstekende keuken, een regio waar Vlamingen zich thuis voelen.

 

Pays de Flandres staat voor de regio tussen Rijsel, Duinkerke, Ieper en Saint-Omer met tal van dorpen waar het Vlamsch nog als streektaal gevoerd wordt. Niet moeilijk als men weet dat dit gebied tot de 17de eeuw behoorde tot de Nederlanden waarna Lodewijk 14 het afhandig maakte en het Vlaams verving door het Frans. Vandaag hoort men evenwel in Belle (Bailleuil), Sint-Winoksbergen (Bergues), Kassel (Cassel), Ekelsbeke (Esquelbecq), Hazebroek (Hazebrouck), Waten (Watten), Volckeringshove, Steenvoorde en onder andere in Wormhout nog Frans-Vlaams praten, wat het eens zo gezellig maakt.

STREEKPRODUCTEN

Tafelen en smullen zijn een van de vele geneugten die men in Pays de Flandres hoog in het vaandel draagt. Laat niet na om even de voetjes onder tafel te steken in Estaminet Le Kerelshof in Cassel, gezellig café dat dateert uit 1742. Hout en hop zorgen voor extra sfeer aansluitend dampende potten waterzooi met kip, spek en beenham of de typische Frans-Vlaamse keuken, te doorspoelen met keus uit een ruim assortiment gerstenat.

Iets verder op in Bergues zorgen Jean-Pierre en Valérie in hun Maison d’Hôte Bienvenue chez nous niet alleen voor heerlijk smulwerk, maar tegelijk voor een verkwikkende nachtrust. Deze B&B telt vier fraai gedecoreerde kamers met alles er op en eraan. Meer info: www.bienvenuecheznousabergues.fr

Met Hondschoote op uw programma zit je evenzo goed in restaurant Les Jardins de l’Haezepoël, een charmant optrekje waar je tafelt met zicht op een amoureus knetterend haardvuur, dat zorgt voor kwaliteitsvolle grillades. In de zomer smaken de schotels op het terras nog eens zo lekker.

STREEPJE CULTUUR

Het mooie aan Pays de Flandre is de grote concentratie cultuurhistorische bezienswaardigheden. In die streek moet je dus nooit grote afstanden afleggen om iets moois te zien. Het kan heel divers zijn zoals de schitterende Moulin de la Roome in Terdeghem of de Beiaard en de St-Vaast kerk van Hondschoote. Je kan in een handomdraai een boeiend reisparcours samenstellen, langs tal van plaatsen waar de bezienswaardigheden getuigen van een rijke geschiedenis zoals in Renescure, Watten, Warhem, Oxelaëre, Godewaersvelde en Berthen. Ook niet te missen zijn onder meer de abdij Notre Dame du Mont in Watten, het Ecomuseum in Ghyvelde, het Wijnmuseum in Hondschoote, de kasteeltuinen in Nieppe en het Radiomuseum in Boeschepe.

FIETSERSPARADIJS

Het landelijk karakter van Pays de Flandres, zeg maar Frans-Vlaanderen, leent zich uitstekend tot wandelen en fietsen. Glooiende landschappen, heuvels en rustig kabbelende riviertjes maken van elke fietstocht een plezier. De tientallen uitgestippelde fietsroutes brengen je met je stalen ros naar de leukste hoekjes uit de regio. De venijnige heuveltjes bijten weliswaar in de kuiten maar verzachten de pijnen bij het verpozen op een van de vele terrasjes die zorgen voor een verfrissend glas.

Parel uit de vele fietsroutes is zonder twijfel de Vlasroute, goed voor 30 km landelijk fietswerk tussen de vlasgaarden. Rustiger kan het niet.

 

LEUKE DORPJES

 

En er is nog meer moois te beleven in de Frans Westhoek en Le Pays de Flandres. Trek er eens op uit met de wagen (voor de sportievelingen uiteraard de fiets) en maak kennis met de leukste dorpjes. Berthen, een paradijs voor wandelaars, Herzeele met zijn kapellen, retabels en gerestaureerde kleurrijke huizen, Godewaersvelde gelegen aan de voet van de Katsberg en onder andere Noordpeene met zijn historisch slagveld waarop Vlaanderen in 1677 door Lodewijk 14 geannexeerd werd.

 

 

Voor meer info: contacteer de Pays de Flandre toerisme op tel. 0033 328 48 61 54, www.frans-vlaanderen.be en www.paysdeflandres.fr

 

 

 

Maria Goranti






>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WINTERAMUSEMENT AAN ZEE

Warme winter, vier weken animatie, muziek en amusement in MIDDELKERKE

 

Langste ijsglijbaan van het land op Epernayplein

 

“Mag het iets meer zijn?” hoor je steevast bij de slager. Mooie slogan dacht Daisy Sturtewagen van taverne The Corner en pakt in samenwerking met Toerisme Middelkerke en het gemeentebestuur van vrijdag 19 december tot en met zondag 4 januari 2015 uit met Ice-Fest@Middelkerke, een vier wekend durend winterspektakel voor het ganse gezin.

 

Toerismeschepen Michel Landuyt, geflankeerd door burgemeester Janna Rommel-Opstaele en voorzitter directiecomité Toerisme Carine De Jonghe, was niet weinig tevreden met het voorstel van Daisy Sturtewagen, zodoende de inwoners, tweede verblijvers en toeristen vier weken lang te vergasten op een spetterend winterfeest. “Om het even op een andere boeg te gooien en vernieuwende ideeën te ontdekken schreven we een bestek uit waarop alle horeca-uitbaters uit Middelkerke konden intekenen met de bedoeling dat het beste en mooiste voorstel de organisatie van het wintergebeuren op de Zeedijk mocht in handen nemen. Het voorstel van Daisy van The Corner sprong er mijlenver uit. Na schoorvoetend vorig jaar een en ander op het getouw te hebben bezet overtrof ze zichzelf dit jaar. Zij zorgt met Ice-Fest@Middelkerke voor een zeer gevuld programma vol animatie aansluitend een pleiade van Vlaamse vedetten”, schuift Michel Landuyt naar voor.

SUPER LANGE IJSGLIJBAAN

Het eindejaarsprogramma start met een Shopping Weekend op zaterdag 13 en zondag 14 december waarbij de handelaars van Middelkerke, Westende en Lombardsijde tal van speciale acties op het getouw zetten. Shoppers kunnen zich gratis laten vervoeren met de Tuk-Tuks en het Kersttreintje. Een week later start Ice-Fest@Middelkerke. Daisy Sturtewagen vertelt: “In samenwerking met Dirk Bauters, Vanessa Chinitor, traiteur Mi Gusta, Toerisme Middelkerke en het gemeentebestuur (die zorgt voor logistieke steun) pakken we uit met een mega-programma op het Epernayplein, uitgebouwd rond diverse verwarmde chalets, festihutten, waar handelaars hun goederen en drankjes kunnen voorstellen. Topper wordt de 35 meter lange ijsglijbaan, wellicht de langste van het land en enig aan zee. In de hoofdfest zorgen Vanessa Chinitor, Dirk Bauters, Wendy Van Wanten, Wim Soetaer, Margriet Hermans, Connie Neefs en onder andere Yves Segers voor spetterende optredens. Verder zorgen de Great Pretenders – met bas bariton Marc Meersman – voor een aperitiefconcert op kerstdag en brengt evergreens. Overdag zijn de kinderen volop aan het feest. Voor 5 euro kan men de ganse dag genieten van de glijbaan.Het is onze bedoeling om het Epernayplein om te toveren tot niet weg te denken place to be aan zee.”

STERREN AAN ZEE

En er in nog meer te beleven. Het Normandpark wordt op vrijdag 26 december opnieuw ingenomen door Sterren aan Zee, feestelijke animatie die via een fakkeltocht eindigt met een vuurshow op de Zeedijk ter hoogte van het casino. Op zaterdag 27 en zondag 28 december is er van 10 tot 18 uur in de straten van Westende-Bad een winterbraderie. Ook in het hinterland wordt kerst gevierd. Met Mannekesvere smult met Kerst zorgt dj Yves op zaterdag 27 december vanaf 17 uur op de overdekte kerstmarkt voor sfeer en gezelligheid. De plaatselijke verenigingen pakken uit met standjes waarbij glühwein, warme chocomelk, jenever, soep, gebakken worst, Noordzeevis en nog zoveel meer kan genuttigd worden, dat alles getekend Gino, patroon Oud Mannekensvere.

Het jaar wordt verder uitgewuifd met een fikse erfgoedwandeling op zondag 28 december, een oudejaarsparty op woensdag 31 december op het Epernayplein, met Sylvestervuren  in Westende en Middelkerke. Het volledig programma is te vinden in de fraaie brochure, te bekomen bij de dienst voor Toerisme. Het is duidelijk, er is geen tijd voor verveling, vier weken lang.

 

Foto: De organisatoren met burgemeester Janna Rommel-Opstaele, Toerismeschepen Michel Landuyt, Daisy Sturtewagen (The Corner) en Carine De Jonghet, voorzitter directiecomité Toerisme.

 

Meer info: www.toerismemiddelkerke.be

 

(Georges Keters)






>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.REIZEN LAUWERS - REIZEN IN STIJL

12de REIZEN LAUWERS

REIS- EN INFOBEURS

 

 

Zaterdag 17 & zondag18 januari 2015

van 10 tot 18 uur in

 

Kinepolis Antwerpen
Groenendaallaan 394,
2030 Antwerpen

 

GRATIS TOEGANG

 

Reisbeurs – Workshops – Voordrachten – Reisfilms  Reisvoorstellingen

 Taverne - Restaurant

 

 

Dat alles in een 3.500 m² beursruimte, makkelijk te bereiken, aansluitend vlotte parkeerhaven.

 

Naast de 150 standen wacht een grote zaal met films over eigen reizen, drie zalen met voorstelling van diverse reizen met PowerPoint en onder andere voordrachten van onderlegde reisleiders en leidsters.

 

Om eventueel honger en dorst te stillen is er een heel ruime taverne met lekkere maaltijden, snacks en overheerlijke dranken.

 

Ideale voorbereiding tot uw volgende vakantie in familieverband, met zijn tweetjes, in groep of romantisch verblijf in de mooiste hoekjes van de wereld. Liever een cruise in de Middellandse Zee of een riviercruise op de Donau, Rhone of in de Po-Vallei ? Het kan allemaal.

 

 

Voor meer informatie www.lauwers.be

 










>> Reageer (0)


Archief per maand
  • 08-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 07-2019
  • 05-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 05-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 07-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 02-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 04-2007
  • 01-2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Mijn aanraders
  • Restaurant Renty
  • Toersime Vlaanderen
  • Oostenrijk


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs