Topgrastronomie in Rekkem
La Cravache: meesterlijk dineren in het groen
Rekkem, het geboortedorp van Paul Deman, de eerste
winnaar van de Ronde van Vlaanderen in 1913, is een deelgemeente van de stad
Menen en ligt geklemd tussen Wallonië (Moeskroen) en Frankrijk (Halewijn of
Halluin). Op een boogscheut van de Franse grens, ligt een
mooie landelijke villa verscholen in het groen : restaurant La Cravache.
De ontvangst van gastvrouw Anja en Chef Koen is zeer
hartelijk en we worden uitgenodigd op het terras om er het aperitief te nuttigen.
Het tuinterras, stemmig ingevuld met mooie teakhouten meubelen die als het ware
een verlengde zijn van de prachtige tuin, is een oase van rust en de keuze om
ook op het terras te dineren is vlug gemaakt.
Eigenaar en Chef Koen Devos is een oud-leerling van de
Hotelschool De Panne en de Groene Poorte Brugge en liep stage in verschillende
gerenommeerde huizen waarbij onder andere Hof van Cleve in Kruishoutem en de
Marquette in het nabijgelegen Marke. Hij is lid van Les Disciples DAuguste
Escoffier Benelux, lid van de Orde der 33 Meesterkoks van België en Ridder in
de Truffelorde van de Périgord. Hij combineert de klassieke Franse keuken met
persoonlijke toetsen en gebruikt daarvoor dagverse producten van het seizoen.
Gastvrouw en echtgenote Anja zorgt samen met de wijnkelner voor een zeer
vriendelijke en attente bediening.
CULINAIR FESTIJN
Een frisse en fruitige champagne Autréau is een perfecte
begeleider van de hapjes. Het zijn stuk voor stuk verschillende smaakervaringen
die onze smaakpapillen strelen en hoge verwachtingen scheppen voor een
culinaire festijn. We starten met een Terrine
van gerookte rivierpaling met een heldere aspic van truffel. Het toevoegen
van mozarella met lichte currypunten en enkele korstjes geeft het gerecht een
eigen en speciaal karakter, waarbij het licht zurige van de Granny Smith in
totaal evenwicht is met de gerookte paling en de aspic van truffel het gerecht
verheft tot gastronomie.
De volgende gang van het degustatiemenu is Zeewolf bestreken met pesto op een compote
van tomaat geparfumeerd met garam massala.
Het bord is verrassend gedresseerd en de mosseltjes, clams en grijze
garnaaltjes begeleiden de zeewolf perfect, maar als de wijnkelner daarbij nog
een heerlijke jus van langoustines in ons bord giet, is het extra echt
genieten.
PERFECT SMAAKPALET
We gaan verder op onze culinaire ontdekkingsreis met een Samenspel van zeekreeftjes in filodeeg en
buikspek in rode wijn, licht pikant. Zoals we reeds konden ervaren weet
Chef Koen ons opnieuw te bekoren met het perfect samenbrengen van verschillende
ingrediënten die een mooi smakenpalet vormen. Voor de Kalfszwezeriken met een sabayon van morieltjes en gekonfijt witloof zou het gekende rode boekje van Michelin
zeker vermelden: vaut le voyage. En weeral weet de Chef een extra dimensie aan
het gerecht te geven met een puree-crême van hazelnoten.
Vooraleer het nagerecht aan bod komt, verwent de
kaasmeester ons met een succulent bord met de beste regionale en internationale
kazen met daarbij onder andere een Shropshire,
Brillat Savarin en een Maroilles.
Met Frankrijk als buur een pretje om dit op tafel te zetten.
Om het geheel af te ronden laat de Chef ons genieten van
een onvergelijkbare Chocoladefantasie.
De uitgebreide theekaart betekende het einde van een culinaire hoogstaande
avond.
HOE ER NAARTOE
U vindt Restaurant La Cravache in de Gentstraat 215 in Rekkem
en is makkelijk te bereiken via:
- E17
afrit 1LAR, richting Moeskroen daarna richting Aalbeke
- Vanuit
stad Kortrijk richting Aalbeke - Moeskroen
Wie na een bezoek aan restaurant La Cravache ter plekke
wil overnachten vindt ruim zijn gading in de buurt met keuze uit bijvoorbeeld
Hotel Bell Expo, Lindenlaan 14 - Kortrijk of Hotel Bell-X, Kortrijksstraat 351
- Wevelgem van Filip Cuvelier die gratis taxi-service biedt tot aan het
restaurant.
Op die manier kan men het best genieten van een excellent
gastronomisch uitje.
La
Cravache
Koen
Devos & Anja Verheyden
Gentstraat
215
8930
Rekkem
Tel
: 056 42 67 87
www.lacravache.com
(Tekst & Fotos: Jeffrey Lowyck)


|