GASTRONOMIE & TOERISME Rendez-vous avec le Nord Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon, Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434 Westende, met als doel de horeca, het toerisme, vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke vrijdagvoormiddag even na 10 u.
VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid naar een bestand van levensgenieters, gastronomen, reislustigen, managers, zonnekloppers en natuurliefhebbers + gratis verdeling via VVV-kantoren aan de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide, Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen en in een reeks geselecteerde winkels. Wie een persoonlijk abonnement op adres wenst kan dit mits overschrijving van 20 euro per jaar, over te maken op het PCR-nummer 000-0483943-10 met vermelding "Abonnement 2009".
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt (op gelijk welke manier) zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten verantwoordelijkheid van de uitgever.
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
07-07-2012
TOPPER UIT REIZEN LAUWERS
Met Reizen Lauwers naar de Riviera del Fiori
Bloemenpracht van San Remo tot Portofino
Noord-Italië mag dan wel niet direct in de ogen van
zonnekloppers liggen, toch haalt de Ligurische kust elk jaar tienduizenden
toeristen binnen zijn muren. Niet moeilijk als men weet dat men tussen San Remo
en Portofino overwelfd wordt met bloemenpracht, aansluitend een prachtige
natuur, uitgewerkt in pittoreske dorpjes waarbij Rapallo, Albenga en onder
andere Alassio de hoogste noten zingen.
Reizen LAUWERS is zonder meer een
specialist in groepsreizen. Negen dagen op en af vanuit Groot-Bijgaarden naar
hartje San Remo, waar de wielerliefhebbers hun hart sneller gaat slaan bij het
bewandelen van de legendarische Via Roma, het brengt vreugde in de harten en
genieten is hier het enige ordewoord. Voeg daarbij een gids als Jos.
J.Sergeyssens en je trip naar de Riviera del Fiori kan niet meer stuk. Na een
tussenstop in Lyon, de culinaire hoofdstad van Frankrijk, is San Remo de eerste
trekpleister met uitlopers naar Dolceacqua, door wijnliefhebbers bekend om de
beste Ligurische rode wijn, de Rossese di Dolceaqua. De middeleeuwse brug in
dit stadje in een unicum. Iets verder op brengt Ventimiglia ons dichtbij
Monte-Carlo en Monaco, die we bewonderen vanuit de hoogte. Welkom in San Remo,
de grote broer en een der oudste en voornaamste badplaatsen aan de Lugirische
Zee. De kronkelende smalle trapstraatjes van de oude stad zijn een streling
voor het oog. Het Santuario della Madonna della Costa is het hoogste punt en biedt
een schitterend zicht op de stad, de haven en de zee. Let, de kerk gaat pas
open om 16 uur.
GROTTEN VAN TOIRANO
Biedt de kust tussen Petra Ligure, Loano en Borghetto
alles wat de badgast verwacht, dan weet het kleine stadje Toirano, iets
landinwaarts, niet alleen te verrassen met zijn 14de eeuwse toren en
middeleeuwse huizen, maar is tegelijk een paradijs voor de grottenliefhebbers
waaronder de Grotta della Bàsura, de Heksengrot. Geniet daarna van de veertien
bontgekleurde taferelen op de rotsen, vlak bij de ingang van de Grotto di
Toirano.
LA SUPERBA
Op weg naar Portofino en Rapallo maken we kennis met La
Superba, Genua, de grootste haven van Italië en na Marseille de belangrijkste
van de Middelandse Zee. Meer nog, in de middeleeuwen behoorde Genua met Pisa,
Venetië en Amalfi tot de vier belangrijkste en machtigste zeemachten van
Italië. Genua goed voor ruim 700.000 inwoners is enorm uitgestrekt en neemt
ruim dertig kilometer kust voor zijn rekening. Het oude centrum is een juweel,
een amfitheater gebouwd tegen de heuvels rond de haven. De caragi (zeer smalle straatjes) zijn een streling voor het oog.
Genua werd in 2004 verkozen tot Culturele Hoofdstad van Europa. Heel wat
monumenten en gebouwen werden gerestaureerd. Een dag verwijlen in La Superba is
zeker geen luxe.
RAPALLO & PORTOFINO
Op naar de Riviera di Levante waar we in Rapallo aan de
Golfo del Tigullio genieten van de eertijdse grandeur toen deze badplaats de
pleisterplaats was voor de Britse rijke lui met speerpunten als het
prestigieuze 4-sterrenhotel Rosabianca, uiteraard met zicht op de zee. Door
haar ligging aan de Golfo del Tigullio is Rapallo beschermd voor de weergoden
wat de temperatuur zowel in de zomer als de winter milder gestemd is. Geniet
van dit leuke stekje en maak een wandeling langs de bloemrijke Lungomare
Vittorio Veneto dat eindigt met het zicht op een 14de eeuws kasteel,
vandaag exporuimte.
We klimmen aan boord van de Moby Dick die ons naar het
mondaine en sprookjesachtige (overroepen) Portofino brengt, dit leuke haventje
telt amper 600 inwoners maar is bij de toeristen erg in trek. Boutiques, chique
winkels, exclusieve jachten en (veel te dure) restaurants halen de beau monde naar hier.Maar een torentje gelatti (ijs) is er uitstekend !
ALBENGA & ALASIO
Met een bezoek aan Albenga en Alassio genieten we een van
de best bewaarde middeleeuwse centra van Ligurië. Is er het prachtige
zandstrand in Alassio dan mag een wandeling langs de Muretto niet links laten. Deze muur is zo goed als volledig
voorzien van kleine tegeltjes waarop handtekeningen en of tekeningen van
bekende personen te zien zijn, VIPs die hier ooit voor u zijn geweest met
daarbij Louis Armstrong, Fausto Coppi, Gino Bartali, Zarah Leander en onder
andere Ferenc Puskas en
Dit en nog zoveel meer is er te beleven op deze 9-daagse
trip waarbij het mooiste aan de Ligurische Zee te bewonder valt. Wie het dit
jaar nog wil meemaken kan dit met vertrek op zondag 9 september. Alle info: www.lauwers.be en 070 35 08 18 of klik gewoon
op het icoon REIZEN LAUWERS hiernaast op deze pagina.
De Euregio Maas-Rijn is een van de vele Euregio s die
een grensoverschrijdend internationaal samenwerkingsverband hebben. Het omvat
de drie landen Nederland, Duitsland en België en kan gesitueerdworden rondom de Maas, ten westen van de Rijn
en rond de steden Hasselt Maastricht Luik Aken en Heerlen. Pal in het hart
ervan ligt de Voerstreek, wandel- en fietsparadijs bij uitstek. Voor de minder
sportievelingen onder ons bestaan er leuke alternatieven met daarbij vier
cultuurhistorische autoroutes van ongeveer 75 km en leuke trip naar het
Drielandpunt.
DE VOERSTREEK
Voeren (Provincie Limburg) groepeert zes kleine dorpjes
Moelingen, s Gravenvoeren, Sint-Martens-Voeren, Sint-Pieters-Voeren, Teuven en
Remersdaal, samen goed een oppervlakte van 50 km² en telt zowat 4.300 inwoners.
Het karakter is vreedzaam en de ongerepte natuur zorgt voor ongekende rust. De
lucht is er nog perfect te genieten en de skyline is nog authentiek. Geen
rokende fabrieksschouwen of aartslelijke flatgebouwen. Fietsers en wandelaars
zijn er koning en na elke bocht wacht een aangename verrassing: oude hoeven,
typische vakwerkhuisjes, een kasteeltje en onder andere een Paternoster van
veldkruisen en kapelletjes. Daarenboven verandert het landschap in elk seizoen,
een zegen voor foto- en filmliefhebbers.
CHARMANTE AUTOROUTE
Het meest westelijke dorp Moelingen met zijn mooie 12de
eeuwse kerktoren, doorkruist door het riviertje de Berwijn en is het startpunt
van de autoroute. We rijden door naar s Gravenvoeren met zijn deels 14deeeuwse, deels 18de eeuwse
Sint-Lambertuskerk en via Sint-Martens-Voeren, met de 18de eeuwse
Sint-Martinuskerk, een mooie 250 meter lange spoorwegviaduct die als opvallend
bouwwerk door de Duitsers werd aangelegd tijdens de Tweede Wereldoorlog, naar
Sint-Pieters-Voeren met de vroegere Kommanderij van de Teutoonse Orde. De Orde
werd gesticht in 1242, maar het gebouw dateert uit de 17de eeuw. In
het vijfde van de zes Voerense kerkdorpen Teuven moet je zeker een bezoek
brengen aan het winkeltje van Jetteke. Wellicht het kleinste winkeltje van ons
land. Remersdaal is het meest oostelijke van de dorpen en de aanloop naar het
Land van Herve. Meer info: www.voerstreek.be
DRIELANDENPUNT
Niet te missen is een bezoek aan het toeristisch
uitgebouwde Drielandpunt in Vaals. Op 7 km van Aken vormt het drielandenpunt de
grens tussen België, Duitsland en Nederland. Tot 1919 was het trouwens een
vierlandenpunt met Neutraal Moresnet. Na de val van Napoleon werden er in 1816
tijdens het congres van Wenen nieuwe grensverdragen gesloten. Tussen de grenzen
van het Koninkrijk der Nederlanden en Pruisen werd een ministaat van 244
hectare en 11km grensomtrek gemaakt. Het bestondruim honderd jaar onder de naam Neutraal
Moresnet.
Het effectieve
Drielandenpunt bevindt zich aan de voet van de 55 meter hoger Koning
Boudewijntoren, met grenspaal 193 (1032, volgens Belgisch/Duitse nummering). We
bevinden ons 322,50 meter boven de zeespiegel, meteen het hoogste punt van
Nederland. Iets verder op ligt het Labyrint Drielandenpunt, een doolhof, deels
in het Nederlandse Vaalserberg, deels in Vaals. Via een wirwar van paden
omgeven door hoge hagen bereikt in het centrum een uitkijktoren. Het doolhof
werd aangelegd in 1992. Het bosgebied, met de vele aanbevolen wandelingen langs
de bospaden, zit bol van de toenmalige veelgebruikte smokkelroutes en liggen
meestal op Duits grondgebied.De zwarte
handel tierde er welig in de periode vlak na de Tweede Wereldoorlog. Meer info:
VVV kantoor, Drielandenpunt 99 B, 4851 Gemmerich, tel. 00(31) (0)43 306 10 19
MARGRATEN
In Margraten (10
km uit Maastricht) ligt de Amerikaanse militaire begraafplaats waar 8302
slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog begraven liggen in 8301graven: dit komt
omdat er in één graf twee onbekende soldaten begraven liggen. Er is een
ereplein met een 30 meter hoge toren en muren waarop de namen van meer dan 1700
vermiste soldaten gegrift staan. Meer info: www.vvvzuidlimburg.nl
Het is
duidelijk, tijd voor verveling is er in de Voerstreek niet. En dan hebben we
het nog niet over een uitstapje naar Tongeren, Hasselt, Aken of onder andere
Maastricht.
Voeren (Provincie Limburg) groepeert zes kleine dorpjes
Moelingen, s Gravenvoeren, Sint-Martens-Voeren, Sint-Pieters-Voeren, Teuven en
Remersdaal, samen goed een oppervlakte van 50 km² en telt zowat 4.300 inwoners.
Het karakter is vreedzaam en de ongerepte natuur zorgt voor ongekende rust. De
lucht is er nog perfect te genieten en de skyline is nog authentiek. Geen
rokende fabrieksschouwen of aartslelijke flatgebouwen. Fietsers en wandelaars
zijn er koning en na elke bocht wacht een aangename verrassing: oude hoeven,
typische vakwerkhuisjes, een kasteeltje en onder andere een Paternoster van
veldkruisen en kapelletjes. Daarenboven verandert het landschap in elk seizoen,
een zegen voor foto- en filmliefhebbers.
FAMILIE BROERS
In s-Gravenvoeren, één van de zes voerdorpen die samen
de gemeente Voeren vormen, is gasthof Blanckthys gelegen. Dit prachtig pand is
sedert vier generaties in handen van de familie Broers. Huidig eigenaar Henri
Broers vertelt enthousiast over zijn troetelkind : In feite bestaat het domein
uit twee typische vierkantshoeven die tegen elkaar zijn gebouwd. In de hoeve
aan de straatkant woonde huidig burgemeester van Voeren, mijn neef Huub Broers,
en ikzelf in de tweede hoeve. In 1994 startte mijn zus Liliane Broers met een
hotel van elf kamers en een taverne. In het jaar 2001 nam zoon Bart het roer in
handen en de zaak werd uitgebreid met twee vakantie-appartementen en een
vergaderruimte. Tevens werd de historische gevel van het woonhuis
gerestaureerd. Een mooi voorbeeld van de Maaslandse renaissancestijl. In 2008
tenslotte heb ik mij geëngageerd en werden de twee aanpalende boerderijen
samengevoegd waarbij een nieuwe hotelreceptie, een nieuwe keuken en twee
vakantiewoningen werden gebouwd. De taverne werd omgetoverd tot een gezellige
brasserie. In oktober 2011 namen we elf nieuwe comfortkamers in gebruik. In een
volgende fase staan plannen op stapel om hieraan een wellness centrum en uitbreiding
van de parkeerplaats toe te voegen.
BLANCKTHYS
Henri Broers raakt volledig op dreef wanneer hij begint
te vertellen over de geschiedenis van Blanckthys : De naam komt van Thierry
Blancheteste, zoon van Johan Blancheteste, een linnenverver uit Dolhain nabij
Verviers en die voor het eerst in de geschriften voorkomt in 1548. Thierry werd
eigenaar van het pand na overlijden van zijn schoonvader en van dan af wordt er
gewag gemaakt van Blanckthieshof of Blanckthyshof. En voor mij betekent de
naam Blanckthys eenvoudig Wittekop. Wit behoeft geen uitleg, dat komt van
blanche en kop komt van teste tête of hoofd.
Wegens gelijkaardige bouwstijl gaat men er ook van uit
dat de boerderijen minstens even oud zijn als de oude kapelanie van s
Gravenvoeren die van 1651 dateert. Henri besluit : Blanckthys is ideaal
gelegen. De fiets- en wandelroutes passeren voor onze deur en onze prachtige
terrassen zijn een ideaal verpozingpunt. We hebben een mooie brasserie en een
zeer aangenaam restaurant waar iedereen wel iets naar zijn gading kan vinden.
Voor die gasten die dan toch niet wensen te fietsen of te wandelen, liggen we
centraal tussen cultuur- en shoppingsteden zoals Luik, Aken, Maastricht en Tongeren.
Voor elk wat wils dus.
GROEPEN EN SEMINARIES
Gasthof Blanckthys biedt verschillende groeps- en
busarrangementen aan zoals Proef de Voerstreek, Landelijk Voeren, Wandelen in
de Voerstreek, Voerstreek en Eupen .Koffietafels en groepsmenus aan democratische prijzen.
Brugge pleisterplaats voor diverse Michelin sterren
Elke dag topsport in
Restaurant De Jonkman
Net buiten het drukke centrum van Brugge die Scone aan de
Maalsesteenweg 438 in Sint-Kruis ontpopte de jonge Filip Claeys zich in geen tijd
tot een van de grote sterren in Vlaanderen. Als oud-leerling Hotelschool Ter
Duinen Koksijde (1992) en later mee aan het fornuis van zowel restaurant De
Karmeliet met super topchef Geert Van Hecke en restaurant Oud Sluis van het
Zeelandse wonderkind Sergio Herman, wist Filip zich in nauwelijks zeven jaar te
vervolmaken en op een voor hem ongekende hoogte te klimmen op de culinaire
ladder. Zijn eigentijdse keuken laat niets aan de verbeelding over en zijn
gerechten zijn stuk voor stuk pareltjes, een streling voor het oog, een lust
voor de zintuigen. Chef Filip Claeys is dan ook een van de vele fonkelende
Michelin sterren in het mekka van deze rode culinaire bijbel: Brugge.
TWEE STERREN
Het weze evenwel duidelijk, in zeven jaar twee sterren
Michelin aan de gevel zien hangen is niet iedereen gegeven. Het is hard
werken, elke dag weer. Je mag nooit ontgoochelen en het is constant uitkijken
naar klasrijke producten uit eigen regio. Ik ga er prat op te stellen dat ik
resoluut kies voor de streekproducten met daarbij extra veel aandacht voor vis
uit onze Noordzee. Exotische vissoorten komen niet in mijn keuken. Onze
Noordzee heeft zoveel lekkers te bieden dat het onzinnig is het ver te
zoeken.Als kleinzoon van een visser
moet ik ergens nog zeewater in de aders lopen hebben, want vis is mijn dada. De visserij zit me in het bloed
wat me drijft naar onze topproducten uit zee. Weet toch a.u.b. dat er naast
tarbot, kabeljauw, tong en onder andere hondshaai ook nog minder gekende
soorten als knorhaan (rode poon, Vis van het Jaar 2012), wijting, pladijs en onder
andere schol eveneens bijzonder lekker zijn.
MESSAGE IN A BOTTLE
Tafelen bij Filip Claeys is een belevenis. Niet alleen is
hij bijzonder creatief maar gaat hij graag de experimentele toer op. Zo pakt
hij onder andere uit met bereidingen van levende garnalen waarbij de Kaviaar
van de Noordzee zijn zoet-zilte smaak blijft behouden. Hij verwerkt de garnalen
dan ook in een menu waarbij hij uitpakt met een Message in a bottle. Een opzienbarend gerecht voorgesteld in een
half 33 cl bierflesje, met als deksel, de andere helft. Schitterende
presentatie. In de onderste helft van het flesje lacht een puree met garnalen u
onmiddellijk toe, aangevuld met enkele gefrituurde en met de hand gepelde
garnalen. Een delicatesse.
TOP BEDIENING
Andere toppers op de kaart zijn de Gemarineerde Giraldeau oester met komkommer, aardpeer en limoen,
de Gebakken rode poon met zwemkrab, rode
paprika en rode sla aangevuld met
krabjus en niet te versmaden de Gebakken
kalfszwezeriken met zilveruit, witloof en paddenstoelen. Voeg daarbij een
zo goed als vlekkeloze en discrete bediening onder leiding van gastvrouw Sandra
en je avondje uit in restaurant De Jonkman kan niet meer stuk.
Hondshaai in het groen, groene snijbiet en avocado
Benodigd heden:
2 stuks hondshaai
200g groene snijbiet
2 stuks avocado
Verse groene kruiden.
Bereiding:
Hondshaai:
Was en snij de hondshaai in filets. Bak de filets aan in de pan, gekruid met
peper en zout. Werk af met citroensap.
Bouillon
groene kruiden: Neem een liter visfumet, gemaakt van de
graten van hondshaai. Lat dit trekken met peterselie, dragon, koriander,
zurkel, salie, citronelle en spinazie. Daarna passeren.
Avocado
crème: Schil en ontpit de avocados. Mix op met olijfolie peper
en zout en citroensap.
Olie
van groene kruiden: Mix groene kruiden met olijfolie tot je een
mooie volle groene kleur verkrijgt. Passeren.
Snijbiet: Scheidt het loof van de stengels. Stoof het
loof aan in olie met peper en zout, look. Blus met wat fonds en giet af. Snij
de stengels in fijne staafjes en maak aan met peper/zout, olijfolie en witte
wijnazijn.
Opmaak:
Dresseer
in een diep bord het gestoofde loof van de snijbiet. Plaats de hondshaai daar
rond. Leg de staafjes op de gestoofde snijbiet. Druppel de olie van groene
kruiden tussen alles heen. Spuit enkele dotjes avocadocrème en werk af met de
bouillon van groene kruiden.
Parel aan de Kroon van sterrenhemel in
Brugge die Scone
Koken dat is een roeping
De stad Brugge mag zich zonder meer de Stad der
Michelinsterren noemen. Geen enkele stad telt meer sterren op zon beperkte
oppervlakte als de stad van Jan Van Eyck, Hans Memling en onder andere de heren
van Gruuthuuse. De grootste stad van West-Vlaanderen is dan ook de lekkerste.
Culinair Vlaanderen vindt dan ook vlot de weg naar de Brugse binnenstad waar
sterren elke dag fonkelen. Eén daarvan is alvast restaurant Den Gouden Harynck
met aan het fornuis Chef Philippe Serruys.
Amper 24 lentes jong of Philippe stond in 1977 al in zijn
eigen keuken aan de Groeninge 25 in hartje stad Brugge. Eerder dat jaar had hij
al de prestigieuze culinaire wedstrijd Beste Junior Kok van België gewonnen. Samen
met echtgenote Marijke Van Damme startten ze met een eenvoudige keuken waar de
klassiekers van toen, zeg maar steak, kikkerbillen, tong en onder andere
escargots, op de kaart prijkten. Maar ik wou meer. Ik wou mijn eigen stijl
ontwikkelen en nam de klassiekers als basis, aangevuld met een eigen toets,
vertelt de immer gedreven Philippe Serruys.
KOKEN IS ROEPING
Intussen zijn we 35 jaar verder en restaurant Den Gouden
Harynck is méér dan een begrip geworden in de regio. Het is zonder meer een van
de absolute toppers op het vlak van finesse, smaken en service. Philippe en de
immer joviale gastvrouw Marijke beschouwen elke klant als een VIP. Om kok te
worden moet je elke dag constant beter te doen. Velen trekken naar de jungle
die horeca heet. Kok worden vergt een lange leerschool. Je wordt eigenlijk geen
kok, dat zit in je. Koken is een roeping. Je moet het aangeboren zijn om steeds
beter te doen. Het is keihard werken en je komt er alleen door je elke dag
samen met je ploeg voor 200% in te zetten. Het is geen job van 9 tot 5, maar
elke dag bezig zijn met je vak. Elke chef die zichzelf respecteert streeft naar
perfectie of wil die dan zeker benaderen, al is die niet te definiëren, stelt
Philippe Serruys.
GROTE DAME
Al vrij vroeg bleek dat Philippe Serruys het zou maken
binnen het wereldje van de koks. Zijn ambitie leidde en leidt hem nog elke dag
naar het meest haalbare, naar vernieuwing, naar het hogere. Hij kan hierbij
evenwel rekenen op zijn eega Marijke, wat de stelling Achter iedere sterke man staat een nog sterkerevrouw geldt hier voor het volle pond.
Inderdaad, het is elke dag herbeginnen en dat werk valt op staat met een
vlotte samenwerking tussen man en vrouw. Ik mag de hemel danken dat ik een
vrouw heb als Marijke. Zij gaf me in 1977 de ultieme push om een eigen
restaurant te beginnen, wat niet direct evident was op 24-jarige leeftijd, maar
we werkten samen hard met het gekende resultaat. Haar vakkennis is optimaal.
Zij is het wonderlijke verlengstuk van de keuken. We zitten ik herhaal, samen
met het team met zijn allen op dezelfde golflengte, een onontbeerlijke
stelling binnen de horeca. En als het bijzonder druk is, dan is de keuken een
hel. Telkens weer is het gevecht tegen de tijd om toch maar zo snel, correct en
efficiënt mogelijk de schotels door te geven. En als alles achter de rug is en
voortreffelijk verlopen is, dan zijn we gelukkig. En morgen, ja dan herbeginnen
we opnieuw. Elke dag weer. En zonder Marijke zou dit niet mogelijk zijn,
schuift sterchef Philippe Serruys graag naar voor, een man met het hart op de
tong, een stielman gesneden uit het beste hout.
ASPERGES OP TAFEL
Voor de liefhebbers van asperges, het product bij uitstek
in de junimaand, zet Philippe Serruys graag deze schotel voor:
Asperges uit Pertuis met Burrata en Cecina de Leon
Benodigdheden voor 4 personen
20 asperges
1 dl olijfolie, sap van een ¼ limoen en sap van ¼
sinaasappel
1 bond platte peterselie
Zestes van roze pompelmoes, citroen en sinaasappel
Een paar plakjes Cecina de Léon (ham)
Look
Bloemsuiker
Komijnpoeder
1 bol burrata (Italiaanse kaas)
Schilfers parmezaan
Bereiding
Het sap van limoen en sinaasappel vermengen met de
olijfolie en de gehakte peterselie en de look er aan toevoegen. De zestes drie
maal blancheren en compote maken met twee lepels bloemsuiker. De asperges koken
en laten uitlekken, bestrooien met komijnpoeder, op de borden schikken,
aangevuld met de burrata met daarop de schilfers parmezaan. Overgieten met de
dressing. Afwerken met enkele snippers Cecina de Leon en kervel.
Ontsproten uit het maritieme evenement Verrassend
Maritiem Nieuwpoort (dat straks plaats vindt van 19 tot 21 oktober) en naar een
idee van Ria Heyndrickx en geruggensteund Roger Linthout en Paul Caeyenberghs,
respectievelijk kapitein van de Endlich en Lady Chris, wordt Nieuwpoort op
zondag 19 augustus overspoeld met het mooiste dat er op maritiem gebied te
vinden is: Admiraalzeilen.
SAIL PARADE
Burgemeester ir. Roland Crabbe, geflankeerd door
Toerismeschepen Greet Ardies-Vyncke: Ruim dertig klassieke schepen, zowel
zeilschepen als motorjachten en allen met huishaven Nieuwpoort zullen volgens
het bekende Admiraalzeilen paraderen door de havengeul. De schepen zullen langs
de linkeroever en het westerstaketsel varen vanaf de vismijn tot op zee. Daarna
keren ze terug naar hun ligplaatsen in de jachthaven. Indien het weer het
toelaat zullen alle schepen de grote vlaggentooi voeren. In de rand van dit
gebeuren zorgt het Shantykoor uit Blankenberge voor animatie, orgel, accordeon
en muzikaal vertier.
GRATIS
Het geheel is gratis te bewonderen van op de promenade
aan de Havengeul. De parade zal twee maal te zien zijn. Toerismeschepen Greet
Ardies-Vyncke: Een eerste passage start aan de Kromme Hoek en gaat langs de
westelijke kant van de Havengeul verder naar de havenhoofden toe. De tweede
passage maakt dezelfde rondvaart, maar dan in omgekeerde richting. De Endlich,
het vlaggenschip van de stad Nieuwpoort met kapitein Roger Linthout en Ria
Heyndrickx sluit de parade.
Tip: wie met de tram komt, stapt best af aan de halte Cardijnlaan.
Unieke tentoonstelling in Cité de la Mer in
Normandië
Titanic terug in Cherbourg
In de lokalen van Cité de la Mer loopt een gloednieuwe
permanente tentoonstelling om en rond de legendarische pakketboot Titanic,
honderd jaar geleden op 10 april 1912 op tussenstop in de haven van Cherbourg.
Het parcours loop over een ruimte van 2.500 m² en vertelt het verhaal van het
verleden van deze grote trans-Atlantische haven en brengt tegelijk de enige
unieke en tragische reis van de Titanic tot leven.
De werkelijk indrukwekkende tentoonstelling laat niets in
het gewisse. In twee delen wordt men ondergedompeld in een sfeer van een flinke
brok dramatiek waarbij je stil wordt en kippenvel je overmeestert. Het verhaal
start in de immense Salle des Bagage, zaal waar de vertrekkers met bagage zich
opstelden om aan boord te klimmen van de Titanic. Aan de hand van interactieve
videos kan je zelf deelnemen in de emoties van de emigranten en kennis maken
met de passagiers op weg naar een nieuw leven .
RAMP
Het tweede deel staat volledig in het teken van de
Titanic zelf. Men beleeft er de sfeer aan boord, verdeeld in drie klassen.
Uiteraard ontdekt men het verschil tussen de superrijken in First Class en de
lui die zich in Third Class nestelden om toch maar de oversteek te kunnen
maken. Sommigen konden kajuit goed voor zes man bemachtigen, anderen
sliepen gewoon tussen de touwen, onder dekens op het blote dek. Het werk en het
leven aan boord geeft een klaar beeld van hoe het klassenverschil zich
profileerde. De expo toont onverbloemd het leven aan boord van de eerste vier
dagen van de overtocht, de aanvaring met de ijsberg en tenslotte de schipbreuk
waarbij de Titanic in de golven verdween, op 12 april 1912 om 2.20 uur. 1522
van de 2.223 opvarenden(passagiers en bemanningleden) verloren het leven. Een
drama dat geschiedenis zou schrijven. Het schip dat niet kon zinken was niet
meer. Meteen ook het einde van de rederij White Star Line die naderhand in 1934
fuseerde met Cunard Line.
MATITIEME GESCHIEDENIS
Deze tentoonstelling is te beleven in het Frans en het
Engels en is gebaseerd op de echte getuigenissen van overlevenden en verhalen
van getuigen. Zonder meer indrukwekkend. Om stil bij te worden.
Wie ook maar een beetje van scheepvaart en maritiem leven
houdt, mag deze expo niet links laten. Het geheel is te bezichtigen in de buik
van de Cité de la Mer dat tegelijk de geschiedenis laat zien van het leven in
grote dieptes onder water. De geschiedenis van het duiken, van de primitieve
duiker tot de wereld van de oceanografie, de film 20.000 Mijlen onder Zee, maar
dan in het echt.
OP ZEE MET ADELE
Het ganse jaar 2012 pakt het schip Adèle uit met
boottochtjes op de rade van Cherbourg en brengt je naar de plaats waar de
Titanic op 10 april 1812 voor anker gemeerd lag in afwachting dat de passagiers
met tenders bootjes die af en op varen naar de kade aan boord werden
gebracht. Deelnemen kost 13 euro. Meer info met vertrekuren: www.hagueapart.com
CITE DE LA MER
Liefhebbers van een ferme brok maritieme geschiedenis
zijn een dag zoet in Cité de la Mer. Pas de monumentale hal binnen gestapt of
je waant je in het rijk van Neptunus, God der Zee, Kapitien Nemo achterna. Men
wordt er ontvangen door de Nautilus, Cyana, Archimdes en onder andere de
Globule, stuk voor stuk vaartuigen die de geheimen van de zee aan de
oppervlakte brachten via William Beebe, Otis Bardon, Henri-Germain Delauze en
uiteraard de grote Auguste Piccard, Jean-Jacques Cousteau, allemaal professor
Zonnebloem van Hergé achterna. Deze onderwater pioniers slepen je mee in de
donkere wereld van de diepzee, zee die via een immense aquariums er het dagelijkse
leven van honderden diverse vissoorten, schelpdieren en reptielen laten
bewonderen. Uniek en op speelse wijze voorgesteld. Voeg daarbij een bezoek aan
de 128 meter lange Redoutable, de allereerste Franse nucleaire onderzeeboot, en
je bezoek aan Cité de la Mer kan niet meer stuk.
Lekkerbekken zullen het beamen, een bezoek aan
West-Normandië met speerpunten als Cherbourg, Cotentin, Barneville-Carteret,
Granville, Barfleur, Gatteville en onder andere Saint-Vaast-la-Hougue is niet
alleen genieten van de moestuinen, maar met appetijt aanschuiven bij de
heerlijke zeevruchtenschotels met een weelde aan succulente schelp- en
schaaldieren.
OESTERS
Voor wie belust is op oesters vindt ruim zijn gading bij
Christine Follet in Huitres La Belle Fermanvillaise in Fermanville, Cotentin,
ten oosten van Cherbourg.Dagelijks
duikt Christine zowat drie uur op oesters in de parken in de baai van Mondrée,
voorzien van kristalhelder water. Christine Follet exploiteert deze oesterput
als sinds 2003. De kwaliteitsoesters zijn elke dag te koop in het atelier in
Port Pignot en elke zaterdagmorgen op de markt in De Hallen in Cherbourg. Naast
oesters pakt Christine Follet eveneens uit met alle schaal- en schelpdieren.
Meer info: labellefermanvillaise@wanadoo.fr
BLONDE DE BARFLEUR
Groenten en schelpdieren zijn de grote spelers tussen
Barfleur en La Hougue. De oesters van Saint-Vaast en de mosselen van Barfleur Blonde de Barfeleur zijn er van prima kwaliteit
terwijl de groenten via het gunstig klimaat van de Val de Saire en haar zachte
leembodem tot de beste van Frankrijk mogen gerekend worden. Barfleur is zonder
meer een parel aan de Manche, pittoresk havenstadje, vissershaven en badplaats
tegelijk. Schilders en artiesten van allerlei pluimage zijn er dan ook bij
bosjes te vinden. Barfleur is tevens de historische vertrekplaats van de Route des Plantagenêt en de Chemins de Saint-Michel. Geen wonder dat
dit plaatsje beschermd is als een van Mooiste Dorpjes van Frankrijk. Tafelen in
een van de vele leuke eethuisjes is zalig.
LE PANORAMIQUE
Iets verder op in Le Pernelle wacht het restaurant Le
Panoramique, eethuis dat zijn naam alle eer aan doet met panoramisch zicht op
zee, de vuurtoren van Gatteville (te bezoeken) en La Pointe du Hoc. De keuken
is verrukkelijk en zet alle troeven van de regio op tafel, in een van de vier
zalen of het schitterend terras. Alle info: www.le-panoramique.fr
LEPICERIE GOSSELIN
Gesticht in 1889 door Clovis Gosselin en sindsdien steeds
in handen van de familie is La Maison Gosselin of LEpicerie Gosselin een
begrip tot ver buiten Saint-Vaast-La-Hougue. Met Françoise Gosselin is men
intussen aan de vierde generatie toe. Men kan er werkelijk alles kopen. Het
huis bezoeken alleen al is een belevenis op zich. Men waant zich in de
schatkelders van Ali Baba, met handelswaar en voorwerpen uit alle hoeken van de
wereld. Voor de fijnproevers: er zijn elke dag uitgebreide proeverijen van de
beste flessen. Niet te missen: www.maison-gosselin.fr
LES FUCHIAS
Logeren en culinair genieten in Saint-Vaast-La-Hougue is
tekenen voor rust en gezelligheid in Hôtel de France Restaurant Les Fuchias.
De 36 kamers waarvan dertien met zicht op de effenaf prachtige tuin zijn
comfortabel, de tafel van de Chef laat genieten van alle geuren, kleuren en
troeven van de regio. Stoofpotjes, oesters, parelhoen of onder andere Le Menu
Petit Matelôt, het laat zich allemaal smaken. Na het diner nagenieten in de
tuin is relax grand cru. Meer info: www.france-fuchias.com
LA REGENCE
Wie Cherbourg als pleisterplaats wil, is hotel-restaurant
La Régence aan de Quai de Caligny 42, met zicht op de haven, de ideale plek. De
kamers zijn er gezellig en knus. Helaas is er geen lift voor de drie
verdiepingen. Het restaurant is een zegen voor elke lekkerbek. Net zoals overal
in Normandië is het hier genieten van al dat moois dat uit de zee komt. Mis
hier zeker de zeevruchtenschotel niet. Maar de Chef is tegelijk een meester in
vleesbereidingen met niets dan regionale producten. Voor de kleintjes wacht een
Menu Pirate. De bediening is net
als de schotels onberispelijk.
Hoe dan ook, wie Normandië zegt, doet dromen van
gastronomie op zijn best. Tot straks in de Manche?
Na twee jaar uit
het beeld te zijn geweest, ligt De Boarebreker, na 14 fraaie edities getekend
vzw De Boarebreker, het pionierswerk van een flink aantal gemotiveerde horecalui
met kleppers als Stefaan Lauwereins (De Vlaschaard), Stefan Vander Espt
(Boerderijtje, nu Ramblas), Johan Sabbe (Chaplin), Gino Lambert (Papillon) en
onder andere Peter en Bob Deseyn, opnieuw op tafel.
Getrouwen kennen
de geschiedenis. Het afhaken van enkele getrouwen wegens gebrek aan tijd
betekende het einde van het fraaie lokale magazine. De Dienst Toerisme
Middelkerke deed nog een verwoede poging om het schip opnieuw varend te
krijgen, maar daar bleef het bij. Door toedoen van Georges Keters, culinair en
toeristisch journalist, kwam nieuw leven binnen De Boarebreker. Iedereen weet
dat ik me thuis voel binnen toerisme en de wereld van de gastronomie. Tijdens mijn bezoeken aan de diverse Middelkerkse
horeca- en handelszaken zaken werd regelmatig gesproken van de goede tijd van
De Boarebreker, die ik al die jaren verzorgde met teksten. Van het een kwam het
ander en na een diepgaand gesprek met Stefaan Lauwereins en Stefan Vander Espt
de laatsten der Mohikanen deed de vzw De Boarebreker afstand van de naam en
kwam het magazine in onze handen, vertelt Georges Keters.
100 PAGINAS
In november 2011
schoten we uit de startblokken. In mijn eentje bezocht ik ruim honderd handels-
en horecazaken en we werden overal goed ontvangen. Het kostte heel wat tijd,
maar elk dag zagen we de Boarebreker groeien en werd uiteindelijk een leuke baby
van 100 paginas. We durven hopen dat deze in de smaak valt, maar het kan
altijd beter.Deze editie wil evenwel helemaal
de pretentie niet hebben volledig te zijn. Verre van. Deze Boarebreker wil
vooral een leidraad zijn voor zij die enerzijds hun vertrouwd restaurant willen
opzoeken en anderzijds een nieuwe culinaire belevenis willen invullen. Of dit
nu voor een snelle hap, een mooi glas, een gezellige lunch, een zakendiner, een
tête à tête of zo maar een leuke tafelavond is, u vindt hier zeker uw gading.
LEUKE
ADRESSEN
Het weze gezegd, Middelkerke is één vat amusement en samen met
het uitgestrekt hinterland met Wilskerke, Schore, Slijpe, Schore, Mannekensvere
en het pittoreske Sint-Pieters-Kapelle willen de badplaatsen Lombardsijde,
Westende en Middelkerke u graag optimaal vertroetelen. Nieuw is het aantal leuke
adresjes te vinden in onze buurgemeenten Oostende en Nieuwpoort. Nieuw zijn ook
de diverse reisreportages, getekend Georges Keters: De toerist van vandaag
blijft niet meer op zijn vaste stek zitten. Hij beweegt en gaat op stap bij de
buren. Vandaar ook onze uitbreiding naar onze naast buren Nieuwpoort, Koksijde
en Oostende, aansluitend wat reisvoorstellen, want de toerist aan zee pakt ook
nog wel eens uit met een verre reis. De Boarebreker wil een leesmagazine worden
voor elk wat wils.
CULINAIRE
AMBASSADEUR
De Middelkerkse burgemeester
Michel Landuyt schetste de figuur van Georges Keters als positief ingestelde
journalist die Middelkerke en de kust graag in zijn diverse media culinair in
de kijker stelt. Zijn stijl is te plukken uit honderd andere: steeds correct,
uitnodigend en met een link naar het toerisme en de gastronomie. Hij is voor
ons hier dan ook de Culinaire Ambassadeur van de Kust.
De nieuwe
Boarebreker is effenaf schitterend en geeft een mooi beeld van Middelkerke en
buur Nieuwpoort. Het is nu alleen nog wachten op de zon en het seizoen 2012 is
geslaagd, aldus burgmeester Michel Landuyt, geflankeerd door zijn collega burgemeester
ir. Roland Crabbe uit Nieuwpoort.
De Boarebreker
ligt vanaf deze week in de voornaamste handelszaken en in de toeristische
kantoren van de kust, met focus opMiddelkerke, Nieuwpoort, Oostende, Koksijde en Oostduinkerke.
(Ludo Coulier)
PS:
Wie De Boarebreker in PDF-versie wil ontvangen, stuurt een mailtje naar: DeBoarebreker@gmail.com
Voor
de liefhebbers van kastelen en kasteelruïnes is Wales een droombestemming. In
geen enkel ander land staan er per vierkante kilometer meer kastelen dan in
Wales! Daarenboven hebben al deze plaatsen hun eigen geschiedenis doorspekt met
heroïsche en romantische verhalen. Vervoeg hierbij een verblijf in een Welsh
Rarebit en alle ingrediënten voor een romantische trip in Wales zijn binnen
handbereik.
KASTELENTOCHT
Tijdens
een rondreis door Wales kun je in alle streken van dit land het bezoek aan een castle of stately home opnemen in je reisprogramma. Wales telt immers maar
liefst 641 kastelen. In het noorden is Conwy een verplichte stop vanwege de
gezellige sfeer binnen de stadsmuren en, jawel, vanwege het indrukwekkende Conwy Castle
met zijn acht massieve torens.
Verder
in oostelijke richting, bij de Engelse grens, ligt Llangollen, een eeuwenoud
marktstadje aan de oever van de mooie rivier de Dee onder het wakend oog vanKasteel Dinas Brân. Dinas
Brân is een van de vele plekjes in Wales die een nauwe band hebben met Koning
Arthur en de legenden van de Heilige Graal. Of de legenden nu een historische
kern hebben of niet, het kasteel, dat op een heuveltop net even buiten
Llangollen staat, ziet er ongetwijfeld uit als een goede locatie voor Camelot.
Reis
je in zuidelijke richting verder langs de kust dan kom je snel bij het gemoedelijke
stadje Caernarfon waar de imposante burcht als het ware uit een boeiend
ridderverhaal lijkt geplukt. In centraal Wales rij je beslist langs Abergavenny
waar je in het museum van het middeleeuwse kasteel een duik kunt nemen in duizend
jaar Welshe geschiedenis. In het zuidwesten ligt op een adembenemende plek,
omgeven door het mooiste landschap, het niet te missen Carreg
Cennen Castle. Als je dit kasteel voor het eerste ziet, dan sta je
als aan de grond genageld. Met brandende toortsen kun je er door de kelders van
het kasteel dwalen, een fascinerende ervaring voor groot en klein. Ook nabij en
in de hoofdstad van Wales zijn er imposante kastelen gelegen. Cardiff
Castle mag je tijdens een bezoek aan de stad zeker niet mag missen. Een
beetje verborgen is het kasteel gelegen in een oase van rust achter de dikke
oude stadsmuren en is in de zomer gelinkt aan het groene Bute Park. Ideale
plaats voor een romantische picknick. Tevens in het zuidoosten van Wales ligt
het Caerphilly Castle, een van de grootste
kastelen van de UK en Castell Coch uit de Victoriaanse tijd maar
geïnspireerd op de Middeleeuwen. Een van de meest romantische kastelen van
Wales.
Wie
de romantische sfeer van een reis door Wales nog wil versterken, kan opteren
voor een verblijf in Welsh Rarebits, hotels of distinction (www.rarebits.co.uk).
Het romantische tintje is hier verzekerd en je krijgt er ook nog eens
gezelligheid, comfort en Welshe authenticiteit en gastvrijheid bovenop. Die Welsh
Rarebits zijn net als de kastelen verspreid over het ganse land. Met 48 locaties
is er ruim voldoende aanbod.
Op
een steenworp van Conwy zijn er vijf Welsh Rarebits. Er is voor elk wat wils
zoals het Sychnant Pass Country House met zijn degelijke, moderne
spa-uitrusting en het historische Groes Inn met zijn ruime en comfortabele
kamers. Dit familiehotel is overigens een goede uitvalsbasis voor een
verkenning van de wild romantische natuur van Snowdonia National Park.
Niet
eens zo ver van het kasteel van Caernarfon vind je het Rhiwafallen restaurant
& rooms waar comfort en een lekkere keuken ieder verblijf kenmerken.
Verspreid over Mid-Wales en dus in de buurt van alweer tientallen kastelen kun
je in nog meer aantrekkelijke Rarebits logeren.
In
het aanbod zit zelfs The Castle Hotel in Llandovery, gekend als plezantste
kleine stad van het land. Na te zijn bekomen van de pracht van het Carreg Cennen
Castle kun je op en top genieten in het St. Brides Spa Hotel in Saundersfoot,
een echt seaside hotel in Pembrokeshire.
Dit
zijn maar enkele van de vele mogelijkheden voor een romantische kastelenreis
door Wales in het najaar. Doe een greep uit het gigantische kastelenaanbod en
kies een leuk hotel in de buurt. Dit soort romantische reisprogrammas heb je
zo voor mekaar want er is in Wales een ruim aanbod aan kastelen, comfortabele
hotels, guest houses en spa resorts.
HOE ER NAARTOE
Wales
is makkelijk te bereiken. Het zuiden van Wales (regio
Cardiff) is bereikbaar met de ferry vanuit Calais of Duinkerke naar Dover (www.dfdsseaways.be). Het noorden van Wales (o.a. Snowdonia en Anglesey) is snel te
bereiken met de auto van Zeebruggenaar
Hull (www.poferries.be).
Ook
via de Eurotunnel vanuit Calais naar Folkestone (www.eurotunnel.com) is mogelijk. Brussels Airlines (www.brusselsairlines.com) vliegt tevens vanaf Brussels Airport naar Bristol (1
uur rijden naar Cardiff) en Liverpool/Manchester (tevens +/- 1 uur naar Noord-Wales).
Amper 28 ha groot is het eilandje Tatihou, gelegen in de
Cotentin, West-Normandië, en enkele keren per dag al dan niet deel uitmakend
van Saint-Vaast-la-Hougue, badplaats met kleine vissershaven, aansluitend
walvisoord, een verademing.
Saint-Vaast-la-Hougue is een stad van de zee die vanaf de
kaai, het fort van La Hougue en de Tour Vauban haar maritieme charme graag
etaleert. Trekpleister is het bijna-eiland Tatihou waar de amfibieboot Tatihou
2 diverse malen per dag de oversteek maakt, hetzij met vertrek aan het strand
La Cale al rijdens tussen de oesterkwekerijen, vlak naast de plaats waar vele
vaartuigen schipbreuk leden tijdens de slag van Barfleur-La Hougue in 1692, zo
niet al varend tussen de opstapplaats Jetée feu vert . De tocht duurt ongeveer
een kwartiertje.
TATIHOU
Het eiland Tatihou dankt zijn naam aan de Vikingen die in
Normandië ruim actief waren in de 9de eeuw. Tat is een
Scandinavische naam, Hou betekent door water omgeven land. Het eilandje zou
20.000 jaar oud zijn. In 1692 zou het beschermd zijn door wallen en toren,
gebouwd door Vauban. In 1720 werd het gebruikt om er een lazaret op te bouwen
(veldhospitaal ter bescherming van de pest). Dit gezondheidscentrum functioneerde
sterk tot 1860. In 1887 worden er meerdere gebouwen opgetrokken door het
natuurhistorisch museum van Parijs dat er een zeelaboratorium uitbouwt en
experimenteert met het kweken van tarbot. In 1926 verlaat men het eiland en
maakt plaats voor een school. Deze functioneert tot 1984, waarna het eiland er
verlaten bij komt te liggen. In 1992 wordt het eiland ter gelegenheid van de
300ste verjaardag van de strijd om La Hougue, opengesteld voor het
publiek. Vandaag viert het haar 20ste verjaardag. Het eiland is nu
een onderdeel van het netwerk van sites en musea. Er is mogelijk om er te
overnachten en samen te eten. Het eiland bezit bezienswaardigheden als de 17de
eeuwse toren van Vauban, het vogelreservaat, de 19de eeuwse vestingwerken,
en vooral niet te missen, de acclimatisatietuin en het maritiem museum.
Opmerkelijk is wel dat er op het eiland geen enkele vuilnisbak te vinden is. De
gedragscode leert dat iedereen zijn vuilnis terug van het eiland meeneemt. Ook
honden zelfs aan de lijn zijn niet toegelaten, omwille de vogelpopulatie.
MARITIEM MUSEUM
Een van de blikvangers op het eiland Tatihou is het
maritiem museum en de bootshal. Dit museum onder de bescherming van Musée de
France dankt zijn oorsprong aan het archeologisch onderzoek naar de
scheepswrakken uit de tijd van Lodewijk de 14de, vaartuigen gezonken
tijdens de strijd om La Hougue in 1692. Hierbij gaan de Fransen de strijd aan
met de Engels-Britse coalitie. Elf Franse schepen, aangevoerd door admiraal Anne-Hilarion
de Tourville, stranden aan het einde van de strijd tussen Tatihou en La pointe
de la Hougue, en werden vervolgens in brand gestoken. Elk jaar pakt het museum
uit met een nieuwe tentoonstelling over de geschiedenis en de etnologie van de
zee. Het boothuis laat heel wat traditionele vissersboten zien, ooit in gebruik
voor de kusten van La Manche en de Calvados. Een ferme brok maritieme
geschiedenis die men niet mag missen.
VOGELRESERVAAT
Indrukwekkend is de grote aanwezigheid van zeevogels,
trekvogels en overwinteraars. Deze zijn vooral te vinden in het noordelijk
gedeelte van het eiland en op het fort Ïlet. Dit reservaat wordt beheerd door
de Normandische Ornitologische Kring en is niet toegankelijk voor het publiek,
omwille het bewaren van de rust. Zowat 150 soorten vogels komen er overwinteren
en broeden. Lang niet alle vogels houden zich aan die regel en zijn op de meest
ondenkbare plaatsen in hun nest te vinden, zo maar her en der op het eiland.
Een tip misschien: nader hen niet te dicht, want hun bekjes staan op scherp.
Unieke tentoonstelling in Cité de la Mer in Normandië
Titanic terug in Cherbourg
In de lokalen van Cité de la Mer loopt een gloednieuwe
permanente tentoonstelling om en rond de legenedarische pakketboot Titanic,
honderd jaar geleden op 10 april 1912 op tussenstop in de haven van Cherbourg.
Het parcours loop over een ruimte van 2.500 m² en vertelt het verhaal van het
verleden van deze grote trans-Atlantische haven en brengt tegelijk de enige
unieke en tragische reis van de Titanic tot leven.
De werkelijk indrukwekkende tentoonstelling laat niets in
het gewisse. In twee delen wordt men ondergedompeld in een sfeer van een flinke
brok dramatiek waarbij je stil wordt en kippenvel je overmeestert. Het verhaal
start in de immense Salle des Bagage, zaal waar de vertrekkers met bagage zich
opstelden om aan boord te klimmen van de Titanic. Aan de hand van interactieve
videos kan je zelf deelnemen in de emoties van de emigranten en kennis maken
met de passagiers op weg naar een nieuw leven .
RAMP
Het tweede deel staat volledig in het teken van de
Titanic zelf. Men beleeft er de sfeer aan boord, verdeeld in drie klassen.
Uiteraard ontdekt men het verschil tussen de superrijken in First Class en de
lui die zich in Third Class nestelden om toch maar de oversteek te kunnen maken.
Sommigen konden kajuit goed voor zes man bemachtigen, anderen sliepen
gewoon tussen de touwen, onder dekens op het blote dek. Het werk en het leven
aan boord geeft een klaar beeld van hoe het klassenverschil zich profileerde.
De expo toont onverbloemd het leven aan boord van de eerste vier dagen van de
overtocht, de aanvaring met de ijsberg en tenslotte de schipbreuk waarbij de
Titanic in de golven verdween, op 12 april 1812 om 2.20 uur. 1522 van de 2.223
opvarenden(passagiers en bemanningleden) verloren het leven. Een drama dat
geschiedenis zou schrijven. Het schip dat niet kon zinken was niet meer. Meteen
ook het einde van de rederij White Star Line die naderhand in 1934 fuseerde met
Cunard Line.
MATITIEME GESCHIEDENIS
Deze tentoonstelling is te beleven in het Frans en het
Engels en is gebaseerd op de echte getuigenissen van overlevenden en verhalen
van getuigen. Zonder meer indrukwekkend. Om stil bij te worden.
Wie ook maar een beetje van scheepvaart en maritiem leven
houdt, mag deze expo niet links laten. Het geheel is te bezichtigen in de buik
van de Cité de la Mer dat tegelijk de geschiedenis laat zien van het leven in
grote dieptes onder water. De geschiedenis van het duiken, van de primitieve
duiker tot de wereld van de oceanografie, de film 20.000 Mijlen onder Zee, maar
dan in het echt.
OP ZEE MET ADELE
Het ganse jaar 2012 pakt het schip Adèle uit met
boottochtjes op de rade van Cherbourg en brengt je naar de plaats waar de
Titanic op 10 april 1912 voor anker gemeerd lag in afwachting dat de passagiers
met tenders bootjes die af en op varen naar de kade aan boord werden
gebracht. Deelnemen kost 13 euro. Meer info met vertrekuren: www.hagueapart.com
Van vrijdag 25 tot en met zondag 27 mei is Nieuwpoort in
de ban van de allereerste North Sea Jumping, een internationale
jumpingwedstrijd op CSI3*-niveau. Een ding staat nu al vast: tijdens deze
jumping worden ruiters en publiek ontvangen in een decor dat zijn gelijke niet
kent. In de VVW jachthaven zullen paarden hindernissen trotseren tussen
prachtige jachten en kolkend zeewater. Naast het sportieve luik staan er ook
heel wat shows geprogrammeerd op vrijdag- en zaterdagavond.
Klinkend internationaal deelnemersveld
Onbekend is onbemind zegt u? Dit gaat alvast voor dit
nieuw evenement niet op. In totaal zullen maar liefst 22 verschillende
nationaliteiten vertegenwoordigd zijn in de 1* en 3*-competitie. De Belgen
krijgen dus de overwinningen niet cadeau. Voor Ierland krijgen we de
internationale succesvolle Jessica Kürten aan de start, onder meer voormalig
WB-winnares in Mechelen in 2010. Vanuit Nederland komen vader en zoon Albert en
Vincent Voorn naar West-Vlaanderen. Albert Voorn won onder meer zilver op de OS
Spelen van Sydney en ook zoon Vincent behoort tot de top van de Nederlandse
springruiters. De Spaanse rots in de branding Pilar Cordon maakt ook haar
opwachting en voor Noorwegen krijgen we onder meer Geir Gulliksen, 10de
op de Olympische spelen van Hong Kong, over de vloer. Daarnaast zijn er nog
ruiters vertegenwoordigd uitDuitsland,
Verenigd Koninkrijk, Australië, Denemarken, Canada, Groot-Brittannië,
Azerbeidzjan, Nieuw-Zeeland, Israël, Zweden, Verenigde Staten, Mexico,
Nieuw-Zeeland, Japan, Brazilië, Egypte en Oostenrijk. Maar de Belgische fans
hoeven niet te vrezen want de Belgische deelnemers zijn ruim vertegenwoordigd.
Zo onder meer huidig Belgisch kampioen Maurice Van Roosbroeck en zijn voorganger
Niels Bruynseels, die in La Baule recent nog mee de eerste manche van de FEI
Nations Cup won. Ook zijn teamgenoot van La Baule, Dirk Demeersman, zien we aan
het werk in Nieuwpoort. Ook Jan Vinckier, de winnaar van de CSIO Lummen van
afgelopen maand, zal niet ontbreken. En wat dacht u van enkele jonge kanonnen
zoals Pieter Devos (teamlid WK 2010 Kentucky) en Donaat Brondeel (lid van het
team dat 2e werd op het CSIO Lummen)?
Sportief ligt de lat hoog. Zo tellen 3 proeven mee voor de FEI Rolex Rankings,
waaronder de Grote Prijs 1m50 van zondag.
Hoogstaand sportief spektakel
Naast de klassieke proeven worden ook enkele
spektakelstukken afgewerkt. Op zaterdag is er de krachtproef, waar de ruiters
zullen proberen alle hoogterecords te breken. Hiervoor is krachtproefspecialist
Jean Degrande al volop aan het trainen. En ook de Fransman Jean-Marie Martin is
dat aan het doen. Deze man ging in 2010 nog over 2m27 op Jumping Mechelen. Voor
de krachtproef moet je op zaterdag in Nieuwpoort zijn rond 21u30.
Ook op vrijdag avond vanaf 20h worden hoge hoogtes
getrotseerd. In de Six bars probeert men in 6 opeenvolgende hindernissen het
hoogterecord tot ver boven de 2m te breken.
Volledig nieuw dit jaar is de proef Wavekart & Ride
voor de partners. Terwijl een 3* ruiter een snelheidsparcours met een wavekart
op het water aflegt, zal een invitational - of 1* ruiter een proef in de
wedstrijd arena afleggen. Beide resultaten (ruiter/paard en ruiter/wavekart)
zullen het eindresultaat bepalen. De perfecte combinatie van competitie in het
zand en op het water!
Wie dit uniek spektakel niet wil missen, moet op zaterdag 26 mei om 16u45 in de
jachthaven zijn!
Topentertainment in het zand!
Ontspanning hoort onlosmakelijk bij sport. Dit zal in
Nieuwpoort niet anders zijn. Op vrijdagavond is het na de zesbarenproef tijd
voor de Barry White Experience. Barry White was DE man die muziekgeschiedenis schreef
in de jaren '70 en '90. Hij was eveneens gekend onder de naam: 'The King of
Soft Soul'. Vrijdag 25 mei wordt tijdens zonsondergang aan de jachthaven te Nieuwpoort
onder het motto 'Let the Music play, liedjes als 'What Am I Gonna Do', 'Never
Gonna Give you Up', 'The First, the Last, My Everything' in een ongelofelijke
dansshow gegoten met orkestrale begeleiding van 18 soulzangers. Als frontman zal
de legendarische artiest en zanger, Eric Conley de show inleiden. Opmerkelijk
is zijn speciaal stemtimbre die onmiskenbare gelijkenis vertoont met idool
Barry White.
Op zaterdag is het na de krachtproef dan weer tijd voor
the Gibson Brothers, de eerste Franse groep die de hitlijsten in Amerika en
Engeland op hetzelfde moment binnenkwamen. Hun allergrootste hits waren
ongetwijfeld Non Stop Dance, Mariana, Cuba en Que Sera Mi Vida. Hen krijg je
gratis te zien en te horen en dat maak je niet elke dag mee!
Exclusieve partners De
eerste editie van de North Sea Jumping is enkel mogelijk dankzij enkele
belangrijke partners. Zo kan de organisatie onder meer rekenen op Sea Coast,
Bouwgroep Vandewalle, Hamon; bedrijf van het jaar in Wallonië, Rolls Royce, Taittinger
Champagne, Carlsberg, Nathan Baume, het jacht en wapenmerk Lebeau-Courally en
het internationaal vermaarde schoenen- en accessoir merk Sam Edelman: onder
meer internationale sterren Beyonce, Julie Roberts, Selena Gomez, Miley Cyrus,
Ashlee Simpson, Nikki Hilton, Megan Fox, Halle Berry, Oprah en Gwyneth Paltrow
vinden hun gading bij Sam Edelman. Voor de eerste editie zal de Amerikaan zelf te
gast zijn in Nieuwpoort. De organisatie is dan ook trots op deze en bij
uitbreiding alle partners zoals Vanbosolar, Flandria Rent, Mahieu, Equi Pharma,
Quality Stud, Krismar, Theault, SQ Vision, Stad Nieuwpoort en West-Vlaanderen, die
mee zullen zorgen voor 3 unieke sportieve dagen aan de jachthaven.
Informatie
North Sea Jumping is gratis voor het publiek. Meer
informatie vind je terug op de website www.northseajumping.com .
Met de populaire Europa-Spezial tarieven van Deutsche Bahn kunnen
reizigers van elk station in België naar elke bestemming in Duitsland reizen
voor slechts 39 in 2e klas en 69 in 1e klas.
Bestemmingen even
over de grens, zoals Aken, Düsseldorf en Keulen, zijn al verkrijgbaar vanaf
19.
Voorbeelden:
Brussel - Berlijn
reistijd 6:44, enkele reis vanaf 39
Brussel - München
reistijd 6:45, enkele reis vanaf 39
Gent - Stuttgart
reistijd 5:13, enkele reis vanaf 39
Brussel - Frankfurt
reistijd 2:59, enkele reis vanaf 39
Antwerpen -
Frankfurt reistijd 3:38, enkele reis vanaf 39
Europa-Spezial
tarieven zijn beperkt beschikbaar en dienen uiterlijk 3 dagen voor vertrek
geboekt te worden. De Europa-Spezial tarieven zijn nu ook verkrijgbaar bij NMBS
Europe.
Verkooppunten in België
-
www.nmbs-europe.com
- Het NMBS Europe
Contact Center, 070 79 79 79 (0,30/minuut)
- NMBS-stations met
internationaal aanbod
- Bij door de NMBS
Europe erkende reisagenten
ICE Brussel Frankfurt
Vanuit België zijn
er dagelijks 4 directe ICE-verbindingen vanuit Brussel en Luik naar Aken,
Keulen,
Frankfurt Airport en
Frankfurt. De reistijd Brussel - Frankfurt bedraagt minder dan 3 uur.
In Keulen en Frankfurt kunnen reizigers
overstappen naar vrijwel alle grote Duitse steden, zoals Hamburg, München en
Berlijn.
Aan de westkust van Afrika ligt een
klein land dat in menig opzicht aangenaam verrast. In de eerste plaats omdat
het zo klein is niet meer dan een strook land aan beide kanten van een stroom
- en omdat er ondanks die beperkte oppervlakte zoveel te zien en te beleven is.
Gambia is voor iedere reiziger een fantastische verrassing, makkelijk
bereikbaar en waar de poorten van de gastvrijheid wagenwijd openstaan.
The Gambia heet het land officieel,
een naam die verwijst naar het Engelse koloniale verleden waardoor vandaag het Engels
nog steeds de officiële taal is. De ligging van Gambia is merkwaardig. Het
kleine land, met zijn sympathieke couleur locale, wordt volledig omringd door
Senegal en middenin stroomt de Gambia rivier tevens een grote verkeersader.
Alleen reeds door die bijzondere ligging springt Gambia in het oog. Als je dan
ook nog eens weet wat er allemaal te zien is, wil je er beslist naartoe.
ZANDSTRANDEN
Er zijn trouwens al heel wat
Europeanen die het landje hebben ontdekt, vooral de prachtige zandstranden
langs de Atlantische Oceaan en de leuke vakantie resorts met hun aantrekkelijke
en kwalitatieve hotelinfrastructuur. In populaire badplaatsjes zoals Kotu,
Fajara, Bakau en Kololi is het bijzonder aangenaam toeven op de terrasjes in de
zon of in de restaurants waar je heerlijke visgerechten kunt proeven. Een
vakantie in Gambia is eigenlijk één grote aangename ontdekking. Niet alleen
langs de kust maar ook in het tropische binnenland, langs de Gambia rivier en
in het regenwoud waarvan grote delen als natuurgebied zijn beschermd. Mensen
wonen in traditionele hutten en bewerken sinds generaties het land. Je kunt er logeren
in lodges, midden de natuur, en op die manier ook het duurzaam toerisme
stimuleren.
IDENTITEITSKAART VOLDOENDE
Het toerisme in Gambia wordt alsmaar
belangrijker, niet alleen omdat het land zoveel te bieden heeft maar evenzeer
omdat er niets makkelijker is dan reizen naar Gambia. Het is een veilig land
met een super vriendelijke bevolking waarvan je de ongedwongen gastvrijheid zal
ervaren. Er is nooit sprake van enige opdringerigheid maar men staat altijd
klaar om te helpen. Om naar Gambia te reizen heb je alleen een identiteitskaart
nodig en je geraakt er makkelijk met 4 vluchten per week met Brussels Airlines.
Je hoeft vanaf nu geen internationaal paspoort meer bij te hebben Makkelijker
kan niet.
AFRIKA VOOR BEGINNERS
Eigenlijk is Gambia een ideale
introductie op Afrika. Je geniet van een onvergetelijke strandvakantie, in een
comfortabele omgeving, gecombineerd met een boeiende Afrikaanse cultuur. Vanuit
je hotel of bed & breakfast bezoek je de kleine, levendige hoofdstad Banjul
ofwel kies je voor een jungle tocht in het zuiden van het land of een boottocht
op de rivier. Het kleine Gambia is altijd goed voor een onvergetelijke,grootse
vakantie .
Van vrijdag 25 mei tot en met zondag 27 mei staat de Eurojachthaven
Nieuwpoort volledig in het teken van paard en water. Drie dagen lang kan het
grote publiek met volle teugen genieten van een ongezien spektakel, show en
muziek. De toegang is volledig gratis. Een unieke volksfeest die niemand mag
missen.
Nieuwpoort laat eenieder elke dag genieten van al dat
moois wat het te bieden heeft. Naast een flinke brok geschiedenis met Wereldoorlog
I mag de IJzerstede fier gaan op zijn hinterland met polderlandschap en zijn
unieke Eurojachthaven, goed voor drie gerenommeerde jachthavens en ruim 2000
ligplaatsen, hiermee de grootste van Noord-Europa. Dat brachten Stephan Detry,
Wim Maenhoudt en Bram Vandevelde op het idee om zowel de polders als de zee
samen te brengen in één spektakel: een jumping in de jachthaven. Paard en water
drie dagen lang in de kijker. Onze liefde voor het paard en onze onovertroffen
Noordzee kent geen grenzen. Voeg daarbij het speelse en het sportieve van de
paardensport en de watersport en je weet meteen dat daar veel potentieel in zit
om iets creatief mee te doen. Een avondje aperitieven aan de havengeul bracht
ons op het idee om een jumping in het haven op het getouw te zetten, stelt
Stephan Detry, de geestelijke vader van het kersverse North Sea Jumping
evenement.
VOLKSFEEST
De organisatoren drukken willen er de nadruk op leggen,
dat het feest integraal GRATIS te beleven is. Uiteraard zijn er bij dergelijk
gebeuren een aantal VIP-tenten waar bedrijfsleiders hun klanten kunnen
ontvangen en werken aan uitbreiding van hun netwerk, maar onze aandacht gaat ook
naar de liefhebber van dier en natuur. Met het paard en het water zitten we
snor. Het hippisch rendez-vous staat dus open voor iedereen. Elke show met de
paarden in de piste, als met de wavekarts op het water, is gratis te beleven.
Een unieke belevenis in Nieuwpoort.
NORTH SEA JUMPING
Het geheel is in handen van Stephan Detry (beheerder van
diverse vennootschappen), Wim Maenhout (actief in de bouwsector) en Bram
Vandewalle (professioneel in de paardenwereld), een trio dat niet aan hun
proefstuk toe is en met deze primeur in Nieuwpoort aan de goegemeente laat zien
wat moois paardensport en watersport samen kunnen doen. Dat alles op de
parkeerterreinen van de jachthaven ter hoogte van de infrastructuur van de VVW.
Hier wordt de piste aangelegd en de bezoekers kunnen het gebeuren vrij
bezichtigen, met zicht op Novus Portus en de havengeul. Aan de overzijde van de
jachthaven (kant Koninklijke Baan) is een parkeerhaven voorzien. Een kleine
wandeling van de parking langs de bootjes en de stallen van de paarden brengt
je bij de piste en de havengeul waar paard en watersport mekaar ontmoeten.
WAVEKART & RIDE
Een van de showproeven op de North Sea Jumping die men
zeker niet mag links laten is de wedstrijd met de wavekart en het paard.
Hierbij pakken ruiters in ploeg uit met twee proeven, enerzijds een
snelheidsproef met de wavekart, anderzijds acteren op de piste. De ploegen worden
samengesteld door deelnemende en steunende bedrijven. Het puntentotaal van de
wavekarting en de jumping leidt ons naar de winnaar. Je mag er donder op
zeggen dat dit een unieke kans is de ruiters zichzelf te zien overtreffen op
het water, de watersporters zich te zien ontplooien in de arena. De bedrijven
staan nu al in de rij om te mogen deelnemen, stelt Stephan Detry, met de
breedst mogelijk glimlach.
ETEN & DRINKEN
Het laat zich raden, een volksfeest als de North Sea
Jumping staat niet alleen borg voor een boeiend spektakel, maar blinkt ook uit
in gezelligheid, bij een fris glas bubbels, een leuke pint en een hapje.
Stephan Detry hierover: Uiteraard is bij dergelijk evenement het element
gastronomie niet weg te denken. De ganse jachthaven is niet alleen omzoomd met
VIP-tenten, maar tegelijk met tientallen bierstandjes, kookeilandjes en onder
andere kiosken waar spijs en drank welig vloeien.
Het is duidelijk, de bezoekers aan deze eerste editie van
de North Sea Jumping hebben geen tijd om zich te vervelen en zullen zeker niet
op hun honger blijven zitten, letterlijk zowel als figuurlijk. Noteer de data
nu al vast in je agenda: vrijdag 25 mei tot en men zondag 27 mei leiden alle
wegen naar Nieuwpoort, naar de Eurojachthaven, naar de North Sea Jumping.
Op
vrijdag 16, zaterdag 17 en zondag 18 november verwelkomt Acces Hotel**** in
Oostende het
CHAMPAGNEHUIS PREVOTEAU-PERRIER
Een degusatienamiddag, een Champagne Menu en
een Champagne ontbijt behoren tot de verwennerijen. Het salon van het Acces
Hotel**** staat open voor elke liefhebber van deze godendrank. Ook
niet-hotelgasten zijn van harte welkom. Champagne drinkt men immers niet
alleen.
PROGRAMMA
Zaterdag
17 november 2012
Van 15
tot 18 uur doorlopend degustatie van de Champagnes:
Prévoteau-Perrier
Brut Tradition
Prévoteau-Perrier
Brut Rosé
Prévoteau-Perrier
Grande Réserve Brut
Prévoteau-Perrier
La Cuvée Adrienne Lecouvreur
Deelnemen: drie glazen Champagne
voor 15 euro, fles Champagne 25 euro, aansluitend deskundige uitleg.
Om 19
uur: Vijfgangen Champagne Menu met live muziek.
Gratis tombola
met mooie prijzen. Deelnemen kost: 45 euro.
Reserveren voor de degustatie en of Champagne Menu
kan vanaf nu via Acces Hotel : tel. 059 80 40 82 of per mail naar info@hotelacces.be
Elke vrijdag & zaterdag in Hostellerie Renty in Middelkerke
PALINGFESTVAL MAXIM
Liefhebbers van paling in t groen zitten vanaf nu elke
vrijdag (lunch en diner) en zaterdagmiddag (alleen lunch) goed in Hostellerie
Renty, aan de Louis Logierlaan op de wijk Krokodil aan de watertoren in
Middelkerke.
Chef
Maxim is een meester in palingbereidingen en laat dan ook iedereen mee
genieten.
Op
het menu:
Paling in t Groen Maxim
Biofrietjes
Prijs:
24 euro
Ook
de vleeseters komen aan hun trekken met een
Américain
préparé In huis gemaakt hormonenvrij vlees
Biofrietjes
met in huis gemaakte mayonnaise
Prijs:
21 euro
Reseveren
is wel de boodschap: tel. 059 31 20 77
Hostellerie Renty
Louis
Logierlaan 51 (Watertoren Tramhalte Krokodil)
Oostende nodigt Franse pers en Touroperators uit aan tafel
Tatjespap in Parijs
Onder de noemer A Table, venez goûter Ostende, actie die
zich op de Vlaamse gastronomie focust, ontving een culinaire en toeristische
delegatie uit Oostende, met Toerismevoorzitter Hilde Veulemans en algemeen
directeur Toerisme PeterCraeymeersch
als trekpaarden, in het Vlaams Huis in Parijs de Franse pers en enkele
touroperatoren teneinde hen de culinaire troeven van de stad voor te
schotelen.De gasten konden er proeven
van Oostendse streekgerechten, bereid door het keukenteam van Bistro Mathilda
onder leiding van Luc Deklerck. Tijdens de maaltijd werden de troeven van
Oostende Stad aan Zee uit de doeken gedaan. Ook Beaufort04, de triënnale voor
hedendaagse kunst aan zee, werd er uitvoerig toegelicht. Het geheel werd er
gedirigeerd door Gilles Pudlowski, de gerenommeerde Franse gastronomische
criticus. Het sfeervolle restaurant Bistro Mathilda werd onlangs volledig
gerenoveerd en uitgebreid met een extra etage. Luc Deklerck en echtgenote Gerda
baten het restaurant reeds zeventien jaar met hart en ziel uit. Zij worden er
bijgestaan door chefs David Servranckx
en Brian Delannoye. Voor de lunch werden de fijnste typische streekgerechten in
een hedendaags sausje bereid: Tatjespap, klaar gemaakt met Oostendse garnalen,
aardappelpuree met karnemelk, een gepocheerd ei en boter naast een onvervalste
de Sole à lOstendaise. Bij de gerechten werden de Oostendse bieren Keyte en
Harlekijn geschonken.
Het is duidelijk, Oostende laat
zich niet onbetuigd en draagt zijn culinaire hoogstandjes graag naar buiten.
Frankrijk en Parijs kreeg met het bezoek van Toerisme Oostende alvast een
primeur.