Franse streekproducten in de kijker
Lekker tafelen in Mayenne
Telt de Mayenne heel wat historische monumenten en
kastelen, dan komen de lekkerbekken hier evenzo aan hun trekken. Het vlees is
er van prima kwaliteit en wie van kazen houdt, kan zijn geluk niet op.
Port-Salut, Chamois dOr, Chaussée aux moines, Vieux Pané, Saint-Paulin, Rouy,
Babybel en onder andre Bons Mayennes en Petit Montsurais zijn slechts enkele
van de meest gegeerde kazen. Aan tafel !
BOEUF FERMIER DU MAINE
Een van de absolute toppers in het departement Mayenne is
de Boeuf Fermier du Maine, een Label
Rouge du Terroir, sinds 1986 het symbool voor vlees van bijzonder hoge
kwaliteit. Een van de grote kwekers van dit uitstekende ras is Marc Barrier.
Als kweker van deze Rouge des Pres laat
hij op zijn hofstede in Evron niets aan het toeval over. Zijn veeboerderij
staat steevast borg voor kwaliteitsvol vlees dat constant onder controle staat
van de Label Rouge Boeuf du Maine. Alban Chaumont waakt hierover. Meer info: www.boeuffermierdumaine.com.
HÔTEL DU COMMERCE
Mayenne beschikt over een Paternoster aan eetgelegenheden
en overnachtingsmogelijkheden. We pikken er een drietal betaalbare hotels uit,
elk voorzien van een heerlijke tafel, met extra aandacht voor de
streekproducten. In Vaiges is Hôtel du Commerce aan de rue du Fief aux Moines
een aangename ontdekking. Hier verwent de familie Oger al vier generaties lang
de bezoekers. De fraaie terras en aanpalende tuin zijn een baken van rust. Het
hotel ademt de jaren zestig terwijl de keuken zorgt voor lekkere regionale
schotels, uit de oven getoverd door Chef en eigenaar Samuel Oger. Meer info: www.hotelcommerce.fr
HÔTEL-RESTAURANT LA MARJOLAINE
Op een boogscheut van het historische kasteel van Mayenne
ontdekken we aan Le Bas Mont in Moulay, dorpje met zowat 900 inwoners,
hotel-restaurant La Marjolaine, hostellerie in 1988 uitgebouwd door Jean-Marie
Chapin op het Domaine du Bas Mont, het voormalig kasteel van de familie Germain
Ricoeur. Het geheel is vandaag goed voor een dertigtal kamers. De keuken is er
uitstekend, net als de bediening. Ook hier komen de gerechten en de wijnen uit
de regio. Proef er bij uw bezoek zeker de Maraîchère
de tourteaux et langoustines, vinaigrette de tomates aux sésames noirs. Een
delicatesse. Laat daarna de geneugten smaken van een Aloyau de boeuf fermier du Maine, poireaux confits au balsamique,
galettes de pommes de terre. De
kaastafel zorgt voor een extra toets terwijl de zoetekauwen zich kunnen storten
op een ruime keuze aan nagerechten met extra oog voor Fondant de chocolat moelleux. De passende wijnen naar een keus van
Maître Jean-Marie zorgen voor de rest. Naborrelen kan op de ruime terras waarna
de heerlijke en ruime kamer je een uitzonderlijke zachte nachtrust weet te
bezorgen. Ideaal adres voor de rustzoeker en de levensgenieter. Meer info: www.lamarjolaine.fr
lamarjolaine@wanadoo.fr
en tel. 0032 (0)43 00 48 42 Lid Relais du Silence en Logis de France.
HÔTEL-RESTAURANT LERMITAGE
Na een heerlijke wandeling of duik in de Rochefort
grotten kan men tot rust komen in hostellerie LErmitage in Saulges. Hier zorgt
de familie Possémé ervoor dat het je aan niets ontbreekt. De dertig kamers
genieten alle comfort terwijl de keuken van buitengewone klasse is. Het label Table Distinguée dat Logis hen bedacht
is hier zeker op zijn plaats. Zijn de schotels van superieurs kwaliteit, de
bediening is navenant. Klasse dus. Dit huis mag inzake gastronomie zeker bij de
beste uit de regio gerekend worden. Geen wonder dan ook dat de gidsen Michelin,
Bottin Gourmand en onder andere Gault Millau LErmitage graag opnemen in hun respectievelijke
culinaire bijbel. De relatief jonge Chef speelt met de top van de regionale
producten, wat leidt tot succulente schotels waarbij het oog mee mag genieten. Meer
info: www.hotel-ermitage.fr
info@hotel-ermitage.fr
en tel. 0032 (0)2 43 646 600.
Mayenne: www.mayenne-tourisme.com en info@mayenne-tourisme.com,
tel. 0032 (0)2 43 53 18 18
Voor België: CB Communication, VB@cbcommunications.be
Georges
Keters

|