Dagje uit in eigen land
Abdij Maredsous
oord van ontspanning en bezinning
Trek in een dagje uit? Trek er eens op uit naar ons
Ardennen, naar Maredsous. Maredsous? Is dat niet die lekkere smeerkaas? Ja,
toch. Maar er is meer, de Abdij van Maredsous is tegelijk een plek voor
familiale ontspanning en
bezinning. De Benedictijnenmonniken zijn hier al meer
dan duizend jaar de sacrale bewoners en zetten de traditie van gastvrijheid met
klasse en bezieling voort. Dat alles in een schitterend kader die aanzet tot
bezinning.
De Abdij van Maredsous heeft alles om u een dag zoet te
houden. Je wordt alvast met de nodige egards ontvangen in het Onthaalcentrum
Saint-Joseph. Een speeltuin wenkt de kinderen, een cafetaria zorgt voor
versterking van de innerlijke mens en ja, men kan er proeven van de
gastronomische producten die de Abdij met haar bieren en kazen laat genieten.
De abdij trekt jaarlijks ruim 400.000 bezoekers.
ORA ET LABORA
De Benedictijnen zijn monniken die in gemeenschap leven
volgens de Regel van de Heilige Benedictus. Zij leven in gemeenschap en delen
hun vreugden, pijnen en bestaansmiddelen. Zij huldigen vandaag nog steeds het
benedictijnse adagium: Ora et Labora (bid en werk) en verdelen aldus hun tijd tussen
gebed, lectio devina (aandachtig en indringend lezen van de bijbel) en talrijke
taken binnen de gemeenschap. Hij bidt s morgens om 4 uur, s middags, om 16 uur,
bij het vallen van de avond en in het begin van de nacht. In de andere momenten
geeft hij zich over aan persoonlijk gebed met de bijbel of de lectio devina. Of
zoals de gids het zo mooi zie: Wat is een monnik? Is iemand die tweemaal om 4
uur opstaat
De abdij telt vandaag 32 monniken, P. Bernard Lorent is de abt.
COLUMBA MARMION
Een sacraal bezoek brengen aan de Abdij van Maredsous is
tegelijk kennis maken met het leven van de Zalige Columba Marmion, Derde Abt
van Maredsous (1858-1923). Geboren als Joseph Marmion in Ierland trad hij na
zijn priesterwijding (Rome 1881) in 1886 binnen in het benedictijnenklooster
van Maredsous onder de naam Columba. Hij werd in 1909 verkozen tot abt en bleef
dit tot aan zijn dood. Zijn stoffelijk overschot rust sinds april 1963 in de
Sint-Gregoriuskerk van de abdijkerk. Hij werd op 3 september 2000 door paus
Johannes-Paulus zalig verklaard, dit omwille wonderbaarlijke een mirakuleuze genezing
toegeschreven aan de voorspraak van Dom Columba Marmion. Op 3 oktober vindt in
de abdij een jaarlijkse celebratie plaats. Mooi moment van bezinning.
RONDLEIDINGEN
Naast bezinning is de Abdij van Maredsous vooral een
plaats waar genieten aan de orde is. Een natuurwandeling, een rondleiding of zo
maar genieten van al dat lekkers dat de abdij binnen zijn muren brouwt en
maakt. Alles kan. Het is duidelijk, vandaag is de abdij een toeristische
trekpleister, ideaal voor wandelaars en Bourgondiërs.
Rondleidingen vinden plaats in de gewenste taal,
Nederlands of Frans. De bezoeken starten aan de esplanade van het
Onthaalcentrum Saint-Joseph. Samen met de gids krijgt u uitzonderlijk toegang
tot het privé domein van de monniken. Zo ontdekken we de abdij, het kerkhof met
begraafplaats van de monniken, de indrukwekkende bibliotheek, de werktuin, de
keramiekateliers en onder andere (helaas) de buitenkant van de kaasmakerij, dit
omdat de kaasproductie moet gevrijwaard worden van alle externe factoren. De
rondleidingen duren ruim een uur. Toegang: 2,50 euro. Speciale prijzen voor
groepen. Meer info: www.maredsous.com
MAREDSOUS KAZEN
De Abdij van Maredsous mag dan wel een oord van bezinning
zijn, ze is bij het grote publiek vooral gekend omwille haar bier, kazen,
heerlijke kaas, met geduld gerijpt in de diepste kelders van Maredsous, met de
sneetjes, de Fagotin- en de smeerkazen als absolute toppers. Dat alles te
danken aan het recept van Vader Atout in de Abdij van Maredsous.
Abdij van Maredsous
Rue
de Maredsous 11 5537 Denée
082
69 82 11
www.maredsous.com
Met
dank aan
Diamonds & Pearls Communication
Lange Winkelhaakstraat 26 - 2060 Antwerpen
Debby.Wilmsen@telenet.be
0498 52 25 79 - 03
233 75 48
www.dpcommunications.be
(Georges Keters)


|