GASTRONOMIE & TOERISME Rendez-vous avec le Nord Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon, Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434 Westende, met als doel de horeca, het toerisme, vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke vrijdagvoormiddag even na 10 u.
VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid naar een bestand van levensgenieters, gastronomen, reislustigen, managers, zonnekloppers en natuurliefhebbers + gratis verdeling via VVV-kantoren aan de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide, Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen en in een reeks geselecteerde winkels. Wie een persoonlijk abonnement op adres wenst kan dit mits overschrijving van 20 euro per jaar, over te maken op het PCR-nummer 000-0483943-10 met vermelding "Abonnement 2009".
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt (op gelijk welke manier) zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten verantwoordelijkheid van de uitgever.
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
18-05-2011
WONDERMOOI FRANKRIJK -Departement La Sarthe
Aan tafel in culinair Frankrijk
La Sarthe walhalla voor lekkerbekken
Levensgenieters en liefhebbers van een goed glas moeten
in La Sarthe nooit lang op hun honger blijven. De regio zit bol van de leuke
adressen waar streekproducten op hun best uit de over getoverd worden en
smaakvol te genieten zijn. Laat u vooral verleiden door de rijkdom van de
charcuterie waarbij rillettes doie, andouillettes, wildpastei en een flinke
reeks gedroogde worst de scepter zwaaien. Boschampignons en asperges vullen het
geheel aan. Lam en rundsvlees staan hier hoog aangeschreven met extra aandacht
voor Marmite Sarthoise, soort potjesvlees opgediend met brood. Hemels,
geflankeerd door een fles Jasnière of Coteaux du Loir. Liever vis of gevogelte?Geen nood, snoekbaars of de Blanc de volaille
Sarthoise ligt zo op je bord. Zoetemondjes kijken uit naar de alom gekende
Tarte des soeurs Tatin of Profiteroles à la pistache et sauce chocolat. Echter
niet aleer genoten te hebben van de obligate kaasschotel, onmisbaar op Franse
tafels.
LE MOULIN DES QUATRE SAISONS
Aan de boorden van de Loir, hartje La Flèche, is tafelen
op het terras an Le Moulin des Quatre Saisons een ware belevenis. Het werk van
Camille Constatin wordt door eega en gastvrouw Karoline met klasse op tafel
gezet. De keuze is groot en de wijnen zijn schitterend. Even likkebaarden? Wat
dacht je van een Cassolette de Lotte, Homard, Coquilles Saint-Jacques et Sole
au jus safrané als starter en een Tête de veau à la Dijonnaise als
hoofdgerecht, aangevuld met kaasplank en afgerond met een Moelleux au
chocolat?De keuzewijn van expert
Karoline zorgt voor een ideaal culinair huwelijk. Meer: www.moulindesquatressaisons.com
RESTAURANT DU DAUPHIN
Op stap in La Ferté-Bernard vindt men in de schaduw van
de indrukwekkende Saint-Julien poort het restaurant Du Dauphin in de rue
dHuisne. Hier verzorgen Magali en David Guimer al ruim vijftien jaar deze
culinaire tempel met niets dan gastronomische hoogstandjes. De drie eeuwen oude
gelagzaal, met uitgebouwde kelder, zorgt met zijn oranje en gele tinten voor
interne rust. De bediening is zo goed als perfect en de schotels getuigen een
voor een van grote klasse, getekend David Guimer. Er is keus tussen een vijftal
klassieke menus, doorspekt met eigen toets van de Chef. Meer info: www.restaurant-du-dauphin.com
LE GRENIER A SEL
Op een steenworp van de oude stad Le Mans bouwden
Catherine en Jean-Pierre Clarigo aan de Place de lEperon in zowat vijf jaar
een modern en fris ogend gastronomisch restaurant uit. De Chef, ooit actief in
diverse sterrenzaken kookt met verse seizoensgebonden gerechten. Hij houdt het
eerder bij een beperkte kaart, aangevuld met een betaalbare wijnkaart. Er wacht
al een Menu Retour du Marché aan 24 euro. Het degustatiemenu kost 60 euro,
exclusief dranken.
AUBERGE DE LA FORÊT
In het centrum van het rustige Vibraye zorgen Claudine en
Guy Renier in hun Auberge de la Forêt voor eerlijke en fijne keuken. Als lid
van Les 19 Bonnes Tables Sarthoise laat de Chef je letterlijk proeven van de
streek. Fijnbesnaarde gerechten leren je meteen dat hier een sterke Chef aan de
stoof staat. De bediening is correct. Meer info: Auberge.Foret@orange.fr
LES POESIES PALATINES
Lekkerbekken uit La Sarthe kennen Auberge Les Poésies
Palatines al een paar jaar. De eigenaars Jean-Michel David en LadyChef
Catherine Beauger hebben hun woonst enkele jaren geleden omgevormd tot
restaurant, culinaire tempel weggestoken tussen het groen in Saint Ouen en
Belin, rustig stekje tussen Le Mans en La Flèche. De eetzaal nodigt uit tot
genieten. Een piano omgevormd tot bar en een voorhistorisch schrijfmachine
doen terugdenken hoe simpel het leven vroeger was. Op tafel komen niets dan
succulente schotels. Jean-Michel is geprezen als discrete zaalmeester, LadyChef
Catherine als gepassioneerde kokkin met liefde voor de seizoenen. Een huis dat
zeker een ommetje waard is. Meer info: www.poesies-palatines.com
Gezelligheid, rust,
topgastronomie en leven als God in Frankrijk, je hoeft het niet steeds ver te
zoeken. Op ruim anderhalf uur rijden vanuit de Westhoek vindt je in hartje
Artois het viersterrenhotel La Chartreuse du Val Saint Esprit in Gosnay, op een
boogscheut van Arras en Béthune.
Bij het binnenrijden van de statige binnenkoer laat niets
vermoeden dat enkele stappen verder een wereld van rust, luxe en stilte aan de
voeten ligt. La Chartreuse du Val Saint Espritdateert uit 1320 en was eeuwenlang de pleisterplaats van de
karthuizerpaters, volgelingen van Saint Bruno die aan de basis lag van de
stichting van de Orde des Chartreux. Het domein, omgeven door de originele
muur, ademt in alle vleugels van het kasteel niets dan geschiedenis. De pracht
en de praal die het intussen tot hotel omgevormde klooster weet te etaleren
haalden dan ook niets dan gekroonde hoofden naar deze oase van stilte, ver weg
van het gewoel in de stad. Margaretha van Vlaanderen, Isabella van Portugal,
Jan Zonder Vrees, Filip de Goede en onder ander Karel de Stoute waren er
frequent te gast.
VIER STERREN RUST
Het hotel recent volledig gerenoveerd is met zijn
vier sterren een der absolute blikvangers uit de regio. Het telt 53 kamers,
inclusief suite en vier familiekamers, allen uitgebouwd met de laatste snufjes
inzake comfort, inclusief Wifi en safe. Bovendien is elke kamer anders
aangekleed zodat je telkenmale in een andere wereld van stilte terecht komt. De
meeste kamers hebben uitzicht op het zes ha grote park dat extra rust
uitstraalt. Naast een eeuwen oud bomenpark beschikt het domein over twee tennisvelden,
een fitness en voor wie het nuttig kan zijn een helihaven. Groen is dan ook
een van de grote troeven van het huis.
In de schaduw van La Chatreuse beschikt het domein nog
over een driesterrenhotel La Métairie, aangesloten bij de groep Best Western.
Dit hotel is ideaal voor congressen, seminaries, huwelijken, allerhande feesten
en productvoorstellingen.
GASTRONOMIE
La Chartreuse du Val Saint-Esprit is tegelijk een
culinaire tempel waar Chef Frank Gilabert al acht jaar met vaste hand de drie restaurants
met klasse leidt. Topgastronomie is te beleven in restaurant Le Robert II,
streekgastronomie te genieten in restaurant La Distellerie en voor wie het
gemoedelijk wil, zit goed in restaurant Au Vasco. Het keukenteam rond Chef Frank
Gilabert bestaat uit 25 man, ploeg patisserie inbegrepen. Omdat we
topkwaliteit nastreven wordt zo goed als alles in huis gemaakt, stelt de
ambitieuze Chef, geflankeerd door PR Myriam Castelain, die de dagelijkse
leiding van het hotel in goede banen leidt.
Het hoeft geen betoog, tafelen in restaurant Le Robert II
is een plezier voor alle zintuigen. Chef Frank Gilabert is een meester in
eigentijdse gerechten, gebaseerd op de klassieke basis van Auguste Escoffier
tot nader order nog steeds de Koning van de Chefs en de Chef van de Koningen.
Of wat dacht je als voorgerecht van een Poulette de Bresse en gelée de
pot-au-feu of een Charlotte de morilles en écailles de ris de veau. Heerlijk.
Moeilijk kiezen voor het hoofdgerecht: enerzijds de Canon et côtes dagneau du
pays Chti, anderzijds een in de mond smeltende Carré de veau. De Fromages
affinés en de Chariot de pâtisseries maken het geheel compleet. De wijn,
vakkundig bediend door de zaalmeesters Patrick en Sophie, is hemels, geplukt
uit een 40.000 flessen tellende kelder.
Het geheel staat onder de leiding van de eigenaars, het
echtpaar Jean en Armelle Constant, elke dag in het getouw om het
de bezoekers zo aangenaam mogelijk te maken:Vous servir: notre règle!
ARRANGEMENTEN
Het domein La Chartreuse du Val Saint Esprit pakt uit met
diverse arrangementen.Er is
bijvoorbeeld al een verblijf van een nacht met diner in Le Robert II (exclusief
drank) en buffetontbijt tegen de prijs van 310 euro voor twee personen.
Luxe en genot omarmen mekaar op
donderdag 19 mei vanaf 19 uur in de salons van het Oostendse toprestaurant
OSTEND QUEEN, met aan het fornuis Chef Koenraad Steenkiste. Het wordt een avond
vol luxe, entertainment en tongstrelende gastronomie, dat alles overgoten met
de mooiste bubbles getekend Champagne Romeo & Juliette. Op het dak van de
cultuurtempel Casino-Kursaal, vergasten Sandra Van den Broeck en ex- Miss
België Cilou Annys u op zinnenprikkelende verwennerij. Een onvergetelijk zicht
op zee zorgt voor het romantische toetje.
GENIETEN
Denis
Renty is inspirator en organisator van dit spetterende evenement en kijkt er
naar uit: De crisis duwde luxe en
verwennerij de jongste jaren enigszins ietwat naar de achtergrond, terwijl
zoveel moois te beleven valt. En dit
hoeft daarvoor niet altijd duur of extravagant te zijn. Met dit exquise
evenement brengen we niets dan levensgenieters voor een smaakvolle avond samen,
met slechts één doel: genieten met volle teugen.
PURE VERWENNERIJ De boodschap van Passion for Luxury
is simpel: Verwen u zelf en geniet van het mooie leven. Organisator Denis Renty
hierover: En dat is precies wat ons zorgvuldig samengestelde programma doet.
Samen met Markies Fiffi wandelt u Ostend Queen binnen. U smaakt tongstrelende
gastronomie van chef Koenraad Steenkiste. Proeft sprankelende Romeo &
Juliette Champagne. En beweegt op de meeslepende muziek van King Jazz en dj
Jean L. Pourveur. Misschien laat u zich verleiden door de sensuele, en stijlvolle
act van het burleske dansensemble Les Mademoiselles op laat u zich verbluffen
door trendy kunstenaar Stefaan de Croock. Hoe dan ook, Passion for Luxury is
een feest voor alle zintuigen.
GEPASSIONEERDE
PARTNERS
Organisator Denis Renty mag
dan ook rekenen op de medewerking van toppers als Maison Mademoiselle, Diamare, Ostend
Queen, Romeo & Juliette Champagne, De Lijsterbes, Aporselein, Bar dOh,
Twobrax, Strook, Bureau Blanc, Not a number en Teksten Touché. Voeg daarbij het
organisatieteam, de werkkracht van Céline Buysse en Bureau Blanc, Chef Koenraad
Steenkiste en zijn keukenploeg, de directie van Ostend Queen en Hans Deprez en
je weet meteen dat de eerste editie van Passion for Luxury alleen het best wil.
EEN LEVEN VAN PROEVEN & GENIETEN
Denis
Renty groeit op in Hostellerie Renty van zijn ouders Norbert en Liesbeth Renty
in Middelkerke. De liefde voor gastronomie geven ze hem met de paplepel mee.
Hij volgt een opleiding kok-restauranthouder. Hij is amper 18 als hij naar Londen
en Parijs trekt. In deze wereldsteden doet hij onbetaalbare ervaring op in
diverse sterrenzaken. Het leger en de liefde doen hem echter terugkeren naar
België. Hij werkt een aantal jaren in sterrenrestaurants in Kortrijk, tot de
lokroep van de zee hem naar Oostende brengt, waar hij met Aroma zijn eigen koffiebar
start. Hij is pas 23. Zeven jaar later stampt hij Food & Beverages uit de
grond. Kwalitatief hoogstaande voedingsproducten en dranken importeren en
exporteren is zijn motto. En dat doet hij met groot succes. De premiummerken
Illy en Wattwiller lanceert Denis Renty in België. Op die manier ontdekt Denis
zijn tweede grote passie: marketing. En die ontplooit hij al gauw met een eigen
Champagne dat met Romeo & Juliette de meest romantische benaming meekreeg.
Intussen pendelt Denis Renty tussen Engeland en België, zijn grootste
afzetmarkten. Straks wachten hem nog andere landen.
CHAMPAGNE ROMEO & JULIETTE
Met
Romeo & Juliette Champagne brengen Denis Renty en zijn zakenpartner Hans
Deprez, een kwalitatief hoogstaand product op de markt.
Het
gamma Romeo & Juliette Champagne wordt geproduceerd door een traditionele
champagneboer met 42 hectare wijngaarden in Pierry, op een steenworp van
Epernay.Champagne is een statussymbool. En een
glas frisse bubbels mag niet ontbreken op feestelijke gelegenheden.
Wie er een paar dagjes uit
wil, hoeft niet direct duizenden kilometers te vliegen.Dicht bij huis vindt men alle heil in een
midweek of weekend bij onze Duitse buren in het idyllische Königswinter. Gelegen aan de Rijn aan de voet van het
Siebengebirge (Zevengebergte) is Maritim
Hotel Königswintereen der absolute
toppers voor een leuk, ontspannend en culinair verblijf, op iets meer dan drie
uur met de wagen.
Direct aan de Rijnoever gelegen is het vanaf de aankomst
tot het vertrek genieten. De voorbijvarende aken zijn een lust voor het oog en
brengen rust. Maritim Hotel Königswinter dompelt u meteen in een elegante
sfeer overladen met alle mogelijke comfort waarbij het u aan niets ontbreekt:
250 kamers, inclusief 32 suites, allen met volledig uitgeruste badkamer,
telefoon, radio, tv en mini-bar. En voor wie het wenst, met zicht op de Rijn of
kasteel Drachenfels. Voeg daarbij alle mogelijkheden voor relaxatie, fitness,
wellness, fietsverhuur, stoombad, zwembad, sauna, solarium, kapsalon en onder
andere beauty studio en je verblijf kan niet meer stuk. De wagen kan rusten in
de ondergrondse parkeerhaven, die 248 plaatsen telt.
GASTRONOMIE
En dan is er uiteraard nog de keuken. De Chefs laten zich
niet onbetuigd en verwennen u met klasse. Het restaurant Rheinterassen biedt
zoals de naam het zezgt een prachtig zicht op de Rijn. Het ontbijtbuffet is
werkelijk om van de dromen. Voor lunch en diner kan men er genieten aan de
kaart en op zaterdag is er een smulbuffet naar believen. De wijnkaart laat
betaalbare pareltjes zien uit alle hoeken van de wereld. De keus aan het buffet
is uitgebreid en bijzonder verzorgd. Wie na een verkwikkend diner nog even wil
relaxen kan zijn gading vinden in de Piano Bar met live muziek of genieten van
een leuk biertje in de klassieke Bier- en Weinstube Rheinsche Stuff.
TE ZIEN IN DE REGIO
Een verblijf in Maritim Hotel Köningswinter, hoe kort
ook, biedt tal van mogelijkheden. De centrale ligging brengt je overal binnen
wandelafstand naartoe. Het ganse jaar door zijn er feesten. Of wat dacht je van
de Rhein in Flammen of het Winterfest, twee uitbundige festiviteiten die de
spreekwoordelijke Rheinische vrolijkheid onderstrepen. Dat bier en wijn
hierbij overvloedig vloeien en muziek en gezang de kroon op het feestwerk
zetten hoeft geen betoog. Onze Oosterburen zijn immers meester in dat soort
Festen.
Wie aan de Rijn verblijft mag niet nalaten een boottocht
op de agenda te plaatsen. Aan boord is sfeer en de al om gekende Duitse
Gemütlichkeit alvast rijkelijk te vinden. De Rijn zorgt na elke bocht voor een
nieuwe aangename verrassing. Wie het meer begrepen heeft op wat geschiedenis en
cultuur maakt een uitstapje naar de Drachefels met kasteel Drachenburg en de
Nibelungenhal, goed voor een leuke wandeling te midden groen. Leuk is er zich
naartoe laten brengen met de Drachenfelsbahn, oudste tandradspoorbaan van
Duitsland. Op de top van Drachenfels wordt je beloond met een mooiste uitzicht
op de Rijn.En bij mooi weer is het volop genieten van de skyline van Keulen.
IDEALE ARRENGEMENTEN
Directeur en general manager Henrik Grosse-Perdekamp,
executive assistent manager Gabriele Bugge en sales manager Kay-Christian
Dubbert ontvangen u met open armen en zorgen dat het u aan niets ontbreekt.
Kiezen voor Martim Hotel Königswinter is kiezen voor ontspanning en rust. Men
kan genieten op het unieke Rijnterras, wandelen in het Zevengebergte of gewoon
wat slenteren langs de promenade. Ideaal voor een kort verblijf. En voor wie
wenst te shoppen,Bonn (op 15 minuten),
Keulen (op een half uurtje) en Koblenz op minder dan een uurtje met de wagen.
Leuk toch? Na een mooie dag, naderhand lekker tafelen. Ideaal, vertelt
executive assistent manager Gabriele Bugge vol enthousiasme.
En om dit allemaal extra te onderstrepen pakt Maritim
Hotel Königswinter uit met een twee schitterende arrangementen. De
RIJNIMPRESSIE is te boeken tot eind oktober: 2 x overnachting, inclusief
ontbijt, welkomstcocktail in de bar, 2 x avondmaal in kader half pension en op
zaterdag smulbuffet, één boottocht over de Rijn en vrij gebruik van zwembad,
sauna, stoomcabine en fitness: 208 euro per persoon. Idem dito (uitgezonderd
boottocht) bij het VERWENWEEKEND AAN DE RIJN, het hele jaar boekbaan tijdens de
weekends: 228 euro per persoon. Dat alles bij beschikbaarheid. Meer info bij je vertrouwde reisagent.
POLITIEZONE MIDDELKERKE WAAKT OVER VEILIGHEID TOERISTEN
Ontslagnemende minister van Binnenlandse Zaken Annemie
Turtelboom bezoekt Middelkerkse Politiezone met oog op de veiligheid tijdens
zomervakantie
Vriendelijke doch kordate aanpak levert resultaten op
Ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Annemie
Turtelboom bezocht, geflankeerd door senator Bart Tommelein, vrijdag 6 mei de lokalen
van de Middelkerkse politie.Ze kreeg
naast een rondleiding ook uitleg van burgemeester Michel Landuyt en korpschef
Joos Duchi over de werking van de Middelkerkse Politiezone, een politie die
zich optimaal voorbereid op de nieuwe zomervakantie. Als minister bezocht
Annemie Turtelboom uiteraard al meerdere politiezones. Zij was dan ook in de
wolken en stelde de Middelkerkse Politiezone als een voorbeeld. Een parel,
zelden heb ik een dergelijke omvangrijke crisisruimte gezien. Het pleit voor de
inspanningen die het Middelkerkse gemeentebestuur in het algemeen en de politie
in het bijzonder gepresteerd heeft, gaf de minister nog mee.
BURGEMEESTER MICHEL LANDUYT
Burgemeester Michel Landuyt was uiteraard bijzonder tevreden met
de bevindingen van de minister: Met onze crisisroom zijn we dan ook uitstekend
voorbereid om niet enkel op het terrein maar ook daarbuiten gepast in te
grijpen en te coördineren in geval van nood, bijvoorbeeld als er kinderen
vermist zijn op het strand of mocht er iets fout lopen bij grootschalige
evenementen.Gelukkig hebben wij nog
nooit van onze crisisruimte gebruik moeten maken en ik hoop dat dit dankzij de
inzet van ons politiekorps en de ondersteunende federale maatregelen ook in de
toekomst zo zal blijven.
Concreet heeft de minister ons beloofd dat wij
tijdens de drukke zomermaanden geen versterking hoeven te verlenen bij
manifestaties of massa-evenementen in het binnenland.Gezien de druk op ons politiekorps tijdens de
zomermaanden, waarbij nu reeds heel veel s nachts en tijdens de weekends moet
gewerkt worden, is dit een noodzakelijke en logische beslissing.Daarenboven krijgen wij naast federaal
politiepersoneel en een interventiekorps ook voor een 15-tal dagen een
paardenpatrouille en een helikopter, die voor de hele kustzone gebruikt wordt.Met de paarden kunnen wij de omgeving van de
campings en de duinen nauwlettend in de gaten houden.Daarnaast zal ook politie op mountainbike
ingezet worden om drukke en moeilijk toegankelijke toeristisch-recreatieve
zones te bewaken, in het bijzonder langs de Zeedijk.Zo bestrijken we dus ons volledige
grondgebied.
Niet enkel op drukke plaatsen, maar ook op bepaalde
risicovollere tijdstippen zorgen we dat de politie zichtbaar aanwezig is.Zo wordt er een ploeg ingezet om rond het
sluitingsuur in de uitgangsbuurt een oogje in het zeil te houden.Sommigen blijven dan vaak nog wat rondhangen
terwijl ze wachten op de eerste tram, wat wel eens voor overlast zorgt.Door dan heel nadrukkelijk aanwezig te zijn,
voorkomen we dit aldus nog de burgemeester.
KORPSCHEF JOOS DUCHI
Met de steun van het gemeentebestuur van Middelkerke
weet Joos Duchi, korpchef van de Politiezone Middelkerke met vaste vriendelijke hand en kordate aanpak de
aanzwellende toeristengroep in toom te houden: De veelheid van toeristen
tijdens de zomermaanden leidt niet tot zwaardere maar wel tot meer incidenten
en interventies.Vaak gaat het dan om
lichtere vormen van overlast, bijvoorbeeld als iemand wat te diep in het glas
gekeken heeft.Onze politie streeft
ernaar om een dienstverlenende houding aan te nemen en zich vriendelijk op te
stellen.Tegelijk treden we ook hard op
als het nodig is en pakken wij overlast proactief aan door duidelijk aanwezig te
zijn in het straatbeeld.Tijdens de
zomermaanden worden dan ook ongeveer een derde meer manschappen ingezet als
tijdens het laagseizoen. Al bij al hebben wij in onze badplaats tot dusver nog
nooit grote problemen of incidenten gehad, ook niet tijdens de
zomermaanden.Onze vriendelijke maar,
indien nodig, ook kordate en harde aanpak werpt dus haar vruchten afen we gaan komende zomer die lijn dan ook doortrekken.,
besluit korpschef Joos Duchi, klaar om alweer een hopelijk rustig en incidentvrij
seizoen tegemoet te gaan, tot heil van de plaatselijke bevolking en de toerist
die niets lieven wil dan genieten. In Middelkerke natuurlijk.
Deutsche
Bahn heeft 2010 met een sterke groei afgesloten. De omzet van het concern steeg
met 17,9% en het aantal treinreizigers nam met 2,2% toe.Alle bedrijfsonderdelen van DB produceerden
zwarte cijfers. President-directeur dr. Rüdiger Grube: Economisch succes
schept de voorwaarde voor een nog klantvriendelijker bedrijf.
In 2010 kon Deutsche Bahn in alle relevante markten
weer een duidelijke groei realiseren. Het aantal treinreizigers dat Deutsche
Bahn in 2010 vervoerde is - ondanks enkele technische problemen met materieel -
met 42 miljoen gegroeid naar 1,95 miljard (+2,2%). De reizigers van
dochteronderneming Arriva zijn daarin niet meegeteld. In totaal werden in de
treinen van DB 78,6 miljard reizigerskilometers afgelegd.
De omzet van het DB-concern steeg in 2010 met 5,1
miljard naar 34,4 miljard euro (+17,3%). De winst ligt met een krappe 1,9
miljard euro 181 miljoen euro boven het resultaat van 2009 (+10,7%). Deutsche
Bahn verhoogde haar netto investeringen met 259 miljoen euro naar 2,07 miljard
euro (+14,3%). Grube: Ons doel is om het Deutsche Bahn de komende jaren nog
klantvriendelijker te maken. Het economisch succes van DB schept een
belangrijke voorwaarde voor betere service en kwaliteit, meldde hij tijdens de
presentatie van de jaarcijfers in Berlijn.
Reizigersgroei België
Ook de reizigersaantallen op de rechtstreekse
ICE-verbinding tussen Brussel en Frankfurt stegen significant. In 2010 werden
ruim 580.000 internationale reizigers geteld, 14% meer dan in 2009. Steeds meer
reizigers boeken via de DB site (www.bahn.com/be)
en via de kanalen van coöperatiepartner NMBS. Deze toename is in hoge mate
terug te voeren op het feit dat de consument meer aandacht krijgt voor de
gunstige Europa-Spezial tarieven en het internationale netwerk van DB, dat
vanuit Duitsland met 250 dagelijkse verbindingen meer dan 80 Europese steden
aandoet. Dagelijks maken zon 40.000 reizigers gebruik van deze verbindingen.
Om aan de stijgende vraag te blijven voldoen is het aantal dagelijkse verbindingen
tussen Brussel-Frankfurt sinds december 2010 verhoogd van 3 naar 4, in beide
richtingen.
Deutsche Bahn werkt de komende jaren hard aan het
optimaliseren van de service en dienstverlening. Verder wordt het succesvolle
CO² reductieprogramma verder opgevoerd. Vanaf december 2013 biedt DB drie keer
per dag een nieuwe ICE-verbinding tussen Brussel (vanuit Amsterdam) en Londen.
Wijnweekend haalt fijnproevers naar Middelkerkse Casino
Château Magnol grote trekpleister
Wijnliefhebbers en lekkerbekken zitten
van vrijdag 15 tot en met zondag 17 april goed in Middelkerke en Westende. Drie
dagen lang staan de beste flessen van Wijnhandel Renty & Vanhoutte met
kroonjuweel Château Magnol als grote trekpleister in de kijker. Een organisatie
Dienst voor Toerisme Middelkerke onder supervisie van Johnny Devey, schepen
voor Toerisme
WIJNHANDEL RENTY & VANHOUTTE
Dit
jaar staat geen speciaal thema op de agenda. Coördinator Klaas Germonprez: Het
geheel is gebouwd rond Wijnhandel Renty & Vanhoutte met aandacht voor
diverse nevenproducten die het degusteren van de wijn nog aangenamer maken, met
extra aandacht voor streekproducten als daar zijn De Beauvoorder uit Veurne,
Het Beste van bij Ons uit Ieper, geflankeerd door enkele streekproducten uit
onze zustergemeente Vresse-sur-Semois. Wijnkenner Alain Bloeykens zorgt voor
extra commentaar en tips bij wijn proeven en wijn kopen terwijl Steve Vanparys
en Pierre Hacha zorgen voor Cookdemos, elke dag vanaf 14.30 uur.
BARTON & GUESTIER
Top
van de driedaagse is het wijngamma van een Barton & Guestier in Château
Magnol, het oudste handelshuis van Frankrijk en deel uitmakend van Châteaux et
Domaines Castel, de grootste Franse wijnproducent en de vierde wereldwijd.
Zaakvoerder en wereldwijnkenner Francky Renty van Wijnhandel Renty &
Vanhoutte is exclusief verdeler in België van deze prachtwijnen. We laten de
bezoekers aan het Wijnweekend kennis maken met het ganse gamma, van genietbare
en betaalbare wijnen al over de fraai reeks getekend Barton & Guestier,
intussen in onze regio sterk gekend bij heel wat restaurateurs, tot de top met
het raspaardje Château Magnol als absolute hoogvlieger, stelt Francky Renty.
TOPDAG VOOR MIDDELKERKE
Toerismeschepen
Johnny Devey kijkt vol verwachting uit naar deze 6de editie van het
Wijnweekend. Naast Wijnhandel Renty & Vanhoutte wordt het ook genieten van
Winetime uit Nieuwpoort, Italiaanse Delicatessen uit Middelkerke, Monteberg
Wijngoed uit Dranouter, De Beauvoorder uit Veurne en onder andere Boucherie
Antoine uit Vresse. Zij laten in het Casino hun beste producten proeven. Het
wordt zonder meer opnieuw een topdag in Middelkerke. In de diverse restaurants
staan speciale menus op de agenda, aldus schepn Johnny Devey, notoir
liefhebber van een goed glas en lekker tafel. Meer info over de menus: www.middelkerke.be
De wijnbeurs is vrij
toegankelijk op vrijdag 15 april van 12 tot 21 uur en op zaterdag 16 en zondag
17 april van 10 tot 18 uur. Op zaterdag 16 april is Radio 2 van 8 tot 10 uur te
gast in de Baccarazaal van het casino. Toegang: 12,50 euro.
Zierikzee, Veere, Goes,
Yerzeke, Vlissingen en onder andere Middelburg, Goeree, Renesse en Bruinisse
zijn onlosmakend verbonden aan mosselen, oesters, kreeft, garnaal en vangverse
vis en wapperen hoog in het blauw-wit-rode vaandel van onze geliefde
Noorderburen. Het is duidelijk, Zeeland is het paradijs, het walhalla voor
lekkerbekken, gastronomische hoogstandjes graag ingevuld door de Zeeuwse Zilte
Zaligheden.
Al deze geneugten zijn te genieten in diverse eethuizen,
bistrots, brasseries en gezellige restaurantjes. Tussenin is het eens zo leuk
enkele bedrijven, landerijen en of natuurgebieden te bezoeken, zaken die
rechtstreeks of onrechtstreeks verband houden met de realisatie en of kweek van
de unieke producten die Zeeland telt. En dat zijn er heel wat.
DE PERENBOOM
Na amper een paar jaar wisten Barbara en Martijn
Mastenbroek hun restaurant bistro in Burgh-Haamstede uit te bouwen tot een
culinaire stopplaats waar de Chef zorgt voor uitstekende driegangen menus,
zowel in de bistro (waar een lunch en dinerkaart wacht) als in het sfeervol
restaurant. Proef er alvast eens van de Paling Sam Uil of een Heretenboutfilet
gegaard op stro. Enig. Gastvrouw Barbara vertroetelt u met leuke wijnen. Voor
zij die na een succulent avondje genieten, wachten leuke hotelkamers vanaf 72
euro per nacht. Voor wie wat langer wil blijven met de familie, is er al een
appartement vanaf 575 euro per week. DE PERENBOOM, Achterweg 9, 4328 LZ
Burgh-Haamstede, tel. +31 (0)111 65 19 72, info@deperenboom.nl en www.deperenboom.nl
DE ETAGE
Zie,
proef en beleef Zeeland op hoog niveau is het credo dat eigenaar Ben
Verloo en gastvrouw Fleur naar voor schuiven als slagzin om hun gloednieuw
restaurant De Etage in de kijker te stellen. Geen ijdele woorden,niets is minder waard. Hetgeen Chef Marco Verspeten uit de oven tovert tart alle verbeelding. Het feest begint
steevast met een uitgebreide proeverij van Zeeuwse Zilte Zaligheden: krab,
paling, mesheften, oesters, mosselen. De Kabeljauwrug met Zeeuwse mosseltjes en
een saffraan sausje met bieslook zette de kroon op het werk. Subliem,
uitstekend gegaard, smeltend in de mond. Een échte Zeeuwse Zilte Zaligheid.
Voeg daarbij een heerlijke fles uit Frankrijk, Spanje, Nieuw-Zeeland of zelfs
uit Schouwen-Duiveland, je culinair festijn kan niet meer stuk. En er is nog
meer: De Etage pakt elke maandag uit met een Diner Compleet (aperitief,
3-gangen verrassingsmenu, 2 glazen wijn, koffie met zoetigheden) aan de prijs
van 45 euro. De Etage is sinds dit jaar ook lid van De Kring van de
Oosterschelde kreeft. Restaurant De Etage, Jachthavenweg 61a, 4311 NC
Bruinisse, tel.: +31 (0)111 48 42 48, de-etage@sailorsinn.nl en www.de-etage.nl
POISSON & CUISINE
Trek in een bezoek bij een visverwerker, dan ontvangt
Mark Kern je graag in zijn visverwerkend bedrijf Poisson & Cuisine in
Stellendam. De man is bezeten door alles wat uit de zee komt, verstrekt uitleg
over versheid, kwaliteit en diversiteit van de Zeeuwse producten, proeverij
inclusief. Poisson & Cuisine, Meester Snijderweg 55, 3251 LJ Stellendam,
tel. +31 (0)187 49 18 00, info@poisson-cuisine.nl en www.poisson-cuisine.nl.
VISAFSLAG STELLENDAM
Iets verder op kan je elke werkdag tegen 8 uur de veiling
van de aanvoer van de Stellendamse vissers meemaken in de Visafslag. Directeur
Johan van Nieuwenhuyzen van United Fish Auction is uw gastheer. Visafslag
Stellendam, Meester Snijderweg 5, Stellendam, info@unitedfishauctions.com
en www.unitedfishauctions.com
DE ZEEMEEUW
Boven de vismijn en visafslag kan je al dat moois dat de
vissers de afgelopen nacht uit de Noordzee meebrachten proeven in het
restaurant De Zeemeeuw. Hier staat Kees van der Bok aan het fornuis en is
uiteraard een meester in visbereidingen. Gastvrouw Leni schoof met de breedste
glimlach een door Kees vangverse gebakken grietfilet met stampotje van
polderpuree en garnalenjus op tafel. Verser kan niet. Het echtpaar is tegelijk
eigenaar van hotel-café-restaurant Akershoek in Ouddorp, info@hotelakershoek.nl
en www.hotelakershoek.nl
voor zowel De Zeemeeuw als Akershoek.
LANDGOED MOERMOND
Wie de regio op makkelijke wijze wil verkennen kan zich
een paar dagen nestelen in het Landgoed Moermond in Renesse. Manager Remco
Roestenburg is uw gastheer.
Van vrijdag 29 april tot en
met woendag 15 mei lopen in de verschillende badplaatsen activiteiten die de
natuur en het milieu aan de kust in de kijker plaatsen.Het programma in Nieuwpoort zal ongetwijfeld
jong en oud weten te bekoren:
Zaterdag 30 april van
10 u tot 12 u: verkenning in het unieke natuurreservaat De IJzermonding waar
watervogels zich in de slikken en schorren bijzonder thuis voelen.Een natuurgids vertelt je meer over hun
tafelmanieren en wat zowel op hun menu staat: langpootkreeftjes, kokkels,
wadslakjes en onder anderestrand- of
penseelkrabben.
Afspraak op het einde van de parking
Halvemaanstraat.Laarzen en verrekijker
zijn aanbevolen.
Zondag 1 mei van
10 u tot 12 u: ontdekking in de wondere wereld van de straatnamen.Een wandeltocht doorheen Nieuwpoort-bad op
zoek naar gedichten, verhalen en fotos.Aansluitend wordt u vergast op een bio-aperitief en een zeehapje. Afspraak
aan het toerismekantoor op het Hendrikaplein. Deelname: 3.Ook toegankelijk voor rolstoelpatiënten.
Zondag 1 mei van
14u30 tot 16u30: leerrijke wandeling in de Simliduinen op zoek naar de
geneeskrachtige kruiden en planten die er voor komen. Afspraak aan de
St.-Bernarduskerk.
Zondag 8 mei van
9u30 tot 12 u: Zeedorp Leve de Zee.Een gezinsactiviteit met krabben vangen op het staketsel, schelpen
zoeken, zeediertjes zoeken op het strandhoofd, turen naar zeevogels, een
voeltent met workshop klei en een bezoek aan de garnaalkruiers van De
Spanjaardbank.Als afsluiter: proven
van de vers gekookte garnalen. Afspraak ter hoogte van het westerstaketsel.
Zaterdag 14 mei om
10 u: demonstratie bevissing met fuiken.Paling en andere trekvissen hebben het moeilijk.In Nieuwpoort zet men de spuien op de IJzer nu
bij opkomend tij op een kier om vissen door te laten.Onderzoekers van het Instituut voor Natuur-
en Bosonderzoek stelden vast dat zo 400 keer meer glasaal zijn weg landinwaarts
vindt.De vangst wordt tot 17 u tentoon
gesteld. Afspraak op de rechteroever van de IJzer, ter hoogte van het
sluizencomplex De Ganzepoot.
Toenslager Roger Cornelis en zijn eega Maria
Mattheeuws in 1954 met Vleeswaren Corma een kleinschalige dorpslagerij op poten
zette, zullen ze wel nooit gedacht hebben dat hun hoofdproduct van ambachtelijk
gedroogde ham het tot markleider zou brengen binnen het wereldje van de
gastronomie. Met dank aan de inbreng van zoon Dirk die via het invoeren van de
eigen merknaam Ganda Ham tot een wereldproduct wist uit te
bouwen.
Wie ham zegt, denkt meteen aan varken. Eeuwen voor onze
tijdrekening was het varken in China populair als huisdier, tegelijk het meest
geconsumeerde dier. Het varken kreeg lang het predicaat van minderwaardig vlees
opgespeld. Het vlees kwam vooral op tafel bij boeren en plattelandsbewoners,
populatie die sterkte zocht in de consumptie van het varken, dier dat van kop
tot staart genuttigd werd. Niets ging verloren. Meer nog, het varken was
makkelijk te kweken en was niet kieskeurig om zijn voedsel. Het was tevreden
met de restjes en peuzelde letterlijk alles op. Uitstekend dus voor de kwekers
die tegelijk de winter doorkwamen met het geslachte varken in te pekelen.
Naderhand ging men in de kweek voor minder vet en meer vlees zodat gewerkt
werd aan het varken. Een slachtrijp varken bevatte dan ook stevig en mals
vlees. Zowat alles is er bruikbaar van. Flink gegeerd waren uiteraard de
hammen. En hiervan maakte Roger Cornelis uit Wetteren, later in Mariakerke bij
Gent zijn specialiteit: gedroogde rauwe hammen.
AMBACHTELIJK
Slager Roger Cornelis zweert bij het ambachtelijke en
zijn zaak groeit zienderogen. Een nieuwe verhuis dringt zich op en in 1969
vestigt hij zich op de huidige plaats in Destelbergen. Ondernemend als hij was
voerde Roger proeven uit voor de productie van rauwe hammen op basis van
droogzouting volgens het oude Vlaamse procedé, techniek die al jaren in Spanje
en Italië werd toegepast: droog gezouten hammen in zes maand. Het legt hem geen
windeieren en het bedrijf kan de vraag nauwelijks volgen.
DIRK CORNELIS
Vleeswaren Corma gooit dan ook hoge ogen op de
vleesmarkt. In 1980 krijgt vader Roger versterking van zoon Dirk. Hij bleef
niet stilzitten en trok de wereld rond om enerzijds uit te zoeken hoe men
hammen pekelde en anderzijds op welke wijze men ze droogde. Dirk ontdekt dat
het gebruik van zeezout leuke aromas oplevert. We wrijven de buitenkant van
de ham in met droog zout, wat het vocht uit het vlees trekt terwijl de jus in
de ham blijft. Zeezout zorgt voor een meerwaarde, vertelt Dirk Cornelis, gepassioneerd
door het vak. De toegepaste methode zorgde in minimum van tijd dat de Corma hammen,
intussen in 1985 vervangen door de merknaam GANDA HAM, de deur uitvlogen. Men
kon de productie nauwelijks volgen. Maar we maakten er geen race van, we
hielden het op kwaliteit. Grondstof ligt aan de basis van kwaliteit,geeft Dirk Cornelis nog mee, vandaag
onbetwist marktleider met een firma die intussen is uitgegroeid tot 45 man die
allen staan voor één enkel product: Ganda Ham, verwijzend naar de oud-Keltische
benaming voor de stad Gent.
GANDA HAM IN DE KEUKEN
Intussen is Ganda Ham een begrip geworden binnen het
wereldje van de fijnproever. De ham, steeds bereid volgens de aloude Vlaamse
traditie, is een begrip geworden. Topchefs als Felix Alen (Hof ter Rhode,
Diest), Peter Goossens (Hof van Cleve, Kruishoutem), Rudi De Volder (t
Convent, Lo-Reninge), Frank De Wilde (Quartier Sauvage, Gent), Sergio Herman
(Oud Sluis, Sluis) en, naar onze mening de allergrootste, Geert Van Hecke
(Karmeliet, Brugge), gebruiken het graag bij de bereiding van hun succulente
schotels.
GANDA HAM GAMMA
Het is duidelijk, de opgang van de Ganda Ham is nog
nauwelijks te stuiten. Enkele jaren geleden kwam er een intense samenwerking
tot stand tussen Ganda Ham en de geitenkaasmakerij Le Larry uit Lochristi,
kazen op ambachtelijke wijze gemaakt uit zowel biologische als conventionele
melk, zonder toevoeging van kleurstoffen en of bewaarmiddelen. Naast de ham en kaas is er sinds kort ook de
Ganda Tripel op de markt, een 9,50 % vol. alc, natuurlijk bier van hoge gisting
met nagisting op de fles, speciaal ontworpen voor de bierliefhebber. Een
lekkernij in het glas;
BEDRIJFSBEZOEK
Voor wie het wenst staat Ganda Ham open voor
groepsbezoeken, minimum 15 man. De rondgang duurt anderhalf uur, degustatie
inbegrepen. Deelnemen kost 3,50 euro per persoon. Uitgebreide proeverijen
kunnen ook.
4-Sterrenhotel, wellness- en culinair paradijs in Zeeland
Amadore Wellness Hotel De Kamperduinen
Op het ongetwijfeld mooiste
plekje van Zeeland, tussen het Veerse Meer, de duinenrand en de Noordzee op het
uiterste puntje van Noord-Beveland, werd vorig jaar een voormalig
appartementencomplex omgetoverd tot een viersterrenhotel met alles er op en
eraan: top wellness, sauna, massage, binnenzwembad, rust, gastronomie, leuke
brasserie, warme ontvangst en ongekunsteld vriendelijk onthaal: Amadore
Wellness Hotel De Kamperduinen, de nieuwste telg van de groep Amadore Zeeuwse
Hotels & Restaurants, hotelgroep uitgebouwd door algemeen directeur Jerry
van Zuylen.
Proef
de sfeer en ontspan is hier geen holle slogan, maar het
wijst meteen de weg naar een ontspannen verblijf. Het complex in amper in een jaar tijd
uitgegroeid tot een begrip in de regio. Hotelmanager Christina Acda is in de
wolken: Het is een plezier te zien dat onze klanten met volle teugen genieten.
Onze royale kamers zijn uitgebouwd met boxspringbedden, luxe badkamer met
instapdouche, bad, minibar en onder andere flatscreen tv. Heel wat kamers hebben
ook een ruime balkon. Daarnaast staan er nog appartementen en penthouses ter
beschikking, al dan niet te gebruiken voor families, vertelt een immer blij
gemutste Christina Acda die bijzonder veel belang hecht aan de sfeer binnen het
hotel. De gasten moeten zich zonder meer thuis voelen. Het zijn geen nummers,
maar gasten in de echte zin van het woord. En dan is een persoonlijke
benadering de ideale formule. Het persoonlijk contact doet wonderen, geeft de
gepassioneerde hotelmanager Christina Acda nog graag mee.
WELLNESS
Een de absolute troeven van Amadore Wellness Hotel De
Kamperduinen is de wellness. Een rustgevende wandeling doorheen het paradijs
van massages, sauna, sunshower, jetstream zwembad, dompelbad en onder andere de
stortdouche en whirlpool laat zien dat het de gast op zoek naar ontspanning
zich onmiddellijk thuis voelt. Alle facetten zijn aanwezig, zon, licht, strand
en zee zijn de extra troeven die ons hotel weet te schenken, zegt Mike Heremans,
F&B manager en rechterhand van de hotelmanager, duidelijk genietend van de
rust die de binnentuin uitstraalt. Onze gasten genieten hier niet alleen van
diverse schoonheidsbehandelingen en massages uitgevoerd door gediplomeerde
specialisten maar kunnen tegelijk genieten van de buitenaccommodatie als daar
zijn de fitness, het fietswerk en het wellness-huisje, onze jongste aanwinst,
besluit Mike Heremans.
GRAND CAFE RAYMONDO
Sfeer en warmte zijn de sleutelwaarden die Brasserie De
Kamperduinen onder de vleugels van Grand Café Raymondo hanteert. Zaalmeester
Mike Heremans (Hotelschool Ter Duinen Koksijde) zwaait er de plak. Het is onze
betrachting de ultieme smaak van Zeeland op het bord te brengen via gebruik van
niets dan streekgebonden producten. Chef Johan Dick ooit in de leer bij de
beste Michelinsterren zorgt er elke dag voor hoogstaande culinaire
verrassingen, stelt Mike Heremans. Inderdaad, kreeft, oesters, mosselen, plaatselijk
wild, gevogelte en het alom geprezen lamsvlees
zijn de grote spelers op het bord. Voeg daarbij een gevarieerde wijnkaart en je
culinair uitstapje naar Brasserie De Kamperduinen kan niet meer stuk.
TE DOEN
Wie zijn verblijf in De Kamperduinen wil koppelen aan een
verkenning van de regio zit goed. Noord-Beveland is het kleinste eiland van
Zeeland. Watersporters zijn er dus aan het feest. Het hotel ligt op een paar
honderd meter van het strand en in de buurt is het genieten van het Veerse
Meer. Fietsers kunnen hun geluk niet op en uitstapjes naar Goes, Zierikzee en
Middelburg staan steevast op de agenda.
GROEP AMADORE
Elk van de hotels en restaurants uit de groep Amadore bezit
zijn eigenheid maar dragen allemaal de kwaliteitsstempel die Amadore hoog in
het vaandel laat wapperen, stempel die staat voor topkwaliteit, optimale
service en grenzeloze gastvrijheid. De groep telt niets dan klasrijke huizen:
Amadore Grand Hotel Arion in Vlissingen (www.hotelarion.nl), Amadore Hotel Arneville
in Middelburg (www.hotelarion.nl),
Grand Café Hotel Jersey in Goes (www.grandcafejersey.nl), Grand Café Stefanos
in Vlissingen (www.stefanos.nl),
aansluitend telkens een Grand Café Raymondo (www.raymondo.nl). Algemene info: www.amadore.nl
Reizen Lauwers is sinds 3 april 2011 een gloednieuwen uniek project rijker: met dewww.fietsburo.be kunnen wielerliefhebbers er
hun eigen fietsvakantie samenstellen of kiezen een arrangement. Reizen Lauwers zorgt voor de praktische
organisatie ervan.
FIETSVAKANTIE A
LA CARTE
Op de
website stellen fietstoeristen hun eigen vakantie in Vlaanderen of Nederland
samen voor vier tot tien personen. Francois Deroep, marketingverantwoordelijke
bij Reizen Lauwers: De wielerliefhebber kiest zelf waar hij vertrekt en
aankomt én hoeveel dagen hij over de tocht doet. Wij zorgen voor de praktische organisatie. Plant een vriendengroep een fietstocht van
Antwerpen naar Vlissingen in twee dagen tijd? Dan stippelen wij de route uit en regelen de
overnachting, inclusief ontbijt. De bagage vervoeren naar het hotel? Of de toeristen mét fiets terug naar het
startpunt brengen? Allemaal geen probleem!
FIETSARRANGEMENT
Wie zelf
geen inspiratie heeft, kan kiezen voor een fietsarrangement. Reizen Lauwers
stippelde in elke Vlaamse provincie een aantal meerdaagse fietstochten uit. Francois Deroep hierover: Vlaanderen is een
prachtig decor om in te fietsen. De mooie natuur en het historisch erfgoed zijn
ideale ingrediënten voor een ontspannende fietsvakantie.
FIETSBURO VOOR DE WIELERGEKKEN VLAMING
De
Vlaming is wielergek zoveel is zeker. De voorjaarsklassiekers brengen
traditiegetrouw veel mensen op de been. Maar we kruipen met zn allen ook zélf
op de fiets. We organiseren al enkele
jaren fietsvakanties in het buitenland: een gigantisch succes. Maar onze
klanten snakten ook naar fietsformules in Vlaanderen en Nederland. Daarom zijn
we gestart met www.fietsburo.be,
een innovatief concept dat duidelijk in
de smaak valt, stelt François Deroep, vol enthousiasme.
REIZEN LAUWERS
Reizen
Lauwers, gevestigd in Boechout, is marktleider in de organisatie van begeleide
autocarvakanties. De grootste troef van het bedrijf dat al bestaat sinds 1947
is de uitstekende verhouding prijs en
kwaliteit. Ondertussen blijft Reizen Lauwers zijn reisaanbod uitbreiden voor
elk wat wils: vliegvakanties, cruises en onder andere citytrips. Benieuwd naar
het nieuwste project? Neem dan snel een kijkje op onze unieke en kersverse www.fietsburo.be.
Meer info:
François Deroep Marketingverantwoordelijke Reizen
Lauwers
Vlaams minister-president Kris Peeters opent Oosterscheldekreeftenseizoen in Zierikzee
ZIERIKZEE Onder ruime
belangstelling mocht Vlaams minister-president Kris Peeters aan boord van de
Frisia de eerste Oosterscheldekreeft anno 2011 in ontvangst nemen. Hij schoof
de nog spartelende gepantserde lekkernij door naar Chef Leon Wissen die voor de
gelegenheid het fornuis van zijn restaurant De Stadschuur ruilde voor het
kombuis van de Frisia. De dag kon toen al lang niet meer stuk.
Zierikzee, hartje culinair Nederland, staat traditiegetrouw
de laatste donderdag van de maand maart borg voor het inhalen van de eerste
Oosterscheldekreeft, culinair feest op de golven waarbij de notabelen met zijn
allen netjes verdeeld over diverse vaartuigen op hun paasbest op de
Oosterschelde smullen van al het lekkers uit Zeeland. Dat alles in een
vlekkeloze organisatie van De Kring van de Oosterscheldekreeft, getekend Balth
Roessingh. De kreeft wordt nog tot half juli in de voornaamste Zeeuwse
restaurants geserveerd.
ZIERIKZEE
De pittoreske haven van Zierikzee is al tien jaar het
epicentrum om de Oosterscheldekreeft in al zijn glorie aan het grote publiek
voor te stellen. Deze heerlijke ceremonie, een volksfeest waarbij notabelen
samen aan de kreeftentafel genieten van al dat moois dat uit Zeeland en
Schouwen-Duiveland te proeven is. Voorzitter van de Stichting Promotie
Oosterscheldekreeft Luit Ezinga was de koning te rijk de Vlaamse Minister-President
Kris Peeters te mogen begroeten, samen met diverse ambassadeurs, burgemeesters,
Chefs en onder andere niets dan lekkerbekken. Daarbij een flinke vloot
liefhebbers uit Vlaanderen, bont gezelschap dat gewapend met regenschermen
zich aan boord van de diverse schepen en zeilschoeners hees. De kreeftenvangst
kon beginnen.
EERSTE KREEFT
De vloot koos koers voor de Oosterschelde om er de fuiken
aan boord van de ZZ10 te hijsen. Minister-President Kris Peeters genietend van
de sfeer aan boord van de Frisia nam met de breedst mogelijke glimlach de
allereerste Oosterscheldekreeft 2011 in ontvangst. Hij schoof die evenwel vlug
door richting kombuis. De rest van de kreeft zou volgen. Intussen vloeide de
Champagne Moët & Chandon welig, met dank aan Bob Bron, directeur Moët
Hennessy Nederland. De rest laat zich raden, de kreeftenlunch werd een
succulente smulpartij waarbij eenieder het zich flink liet smaken, selecte
kreeftenwijn binnen handbereik.
KREEFTENWIJN 2011
Al even traditioneel als de vangst van de eerste
Oosterscheldekreeft wordt een wijn uitgekozen dat best past bij deze Zeeuwse
delicatesse. Dit jaar koos men voor de Franse Marsanne Les Tannes 2010, Château
de Conas in Pézenas, Languedoc. De Marsanne-druif bezit een expressief en
levendig karakter, vol fruit. De elegante smaak van Les Tannes, aanvullende
geur van wit fruit en vanille passen bij een geserveerde temperatuur van 7 tot
8 graden uitstekend bij zeevruchten en uiteraard bij de Oosterscheldekreeft.
Tot grote tevredenheid van de broers Eric en Joost de Bruijn van het wijnhuis
P. de Bruijn uit Nijmegen die de officiële kreeftenwijn in huis haalden. Meer
info: www.debruijnwijnkopers.nl,
De wijn voorgesteld door de Franse ambassadeur Jean-François Blarel.
RESTAURANTS
Aan een vaste prijs van 59,50 euro pakt de Kring van de
Oosterscheldekreeft uit met een succulent menu, te genieten in deze
restaurants:
Finalist Prosper Montagné aan
het fornuis in Andromeda Hotel
Stijn
Cornelis nieuwe Chef in
restaurant Gloria in Oostende
De 32- jarige Stijn Cornelis uit Oostduinkerke is sinds
deze week de nieuwe chef in restaurant Gloria, gastronomische tempel binnen het
4-sterren Andromeda Hotel & Thalassa.De leerling van Marcel Geerts ziet hierin een eerste bekroning van zijn
streven naar de top. Ik ben blij deze kans te krijgen en grijp ze dan ook met
beide handen. Mijn credo alleen verse marktproducten zorgen voor
klassenschotels willen we in onze keukenploeg hoog in het vaandel laten
wapperen, zegt de kersverse nummer één aan het fornuis van de Gloria.
Kenners
weten het al langer, het gastronomische restaurant Gloria binnen de muren van
Andromeda Hotel & Thalassa, behoort tot de top van culinair Oostende. Chef
Philip De Wilde kreeg zopas de kans om in Brussel een nieuwe uitdaging aan te
gaan zodat directeur Sabine Friederichs op zoek moest naar een nieuwe eerste
kok. We gingen niet over één nacht ijs en kregen tal van chefs over de vloer.
Onze keuze ging uiteindelijk naar Stijn Cornelis, tot gisteren sous-chef in het
klasrijke Kempinski Hotel Dukes Palace in Brugge. De man heeft meerdere pijlen
op zijn boog en wist zich dit jaar nog tot finalist te koken op de prestigieuze
kookwedstrijd Gastronomische Club Prosper Montagné. Hij is een fervent
voorstander van de klassieke Franse keuken. Dat is precies wat we zoeken,
stelt een Sabine Friederichs, blij met de nieuwe aanwinst.
Na
zijn middelbare studies Economie en Moderne Talen trok hij naar het fornuis waar
hij via een stagecontract restauranthouder al vrij snel begreep dat zijn
toekomt aan de stoof te vinden was. Ik kook zeer graag en ben bijzonder
leergierig. Op al mijn stageplaatsen over het hele land (Beluga, Leuven; Salade
Folle, Rumst, Karmeliet, Brugge) opende ik de ogen en wist ik veel te leren van
mijn chefs. Ik heb vooral heel wat te danken aan Marcel Geerts, Eerste Kok van
België Prosper Montagné 1977, die me de knepen van het vak leerde. Ook van Ivan
Verhaeghe, executive chef Kempenski Hotel Dukes Palace Brugge stak ik heel wat
op. In restaurant Gloria wil ik die kennis ontplooien en het niveau betrachten
van mijn leermeersters, vertelt Stijn Cornelis.
MARKTMENU TROEF
Als
er één zaak is die Stijn Cornelis leerde is dat hij in de keuken met dagverse
producten de beste resultaten aan het fornuis weet te behalen. Dit is steeds
mijn credo geweest en ik trek dan ook graag deze lijn door. Vandaar dat we
onmiddellijk de kaart hebben aangepakt en een Marktmenu creëerden. We zijn
kieskeurig op onze ingrediënten, want deze vormen de basis voor het succes in
de keuken. Elk seizoen heeft zijn eigen rijkdom en wat is er mooier dan te
koken met seizoensgebonden producten. Hierdoor gaat niets van de smaak
verloren. Voeg daarbij dat keuken en zaal op elkaar dienen ingespeeld te zijn.
De zaalmeesters zijn het perfecte verlengstuk van het werk in de keuken. Met
William Van Daele en Didier Hamers zitten we goed. En in de keuken kan ik
rekenen op een uitstekende Charlotte Plovie, al jaren vertrouwd met de
Gloria-keuken, stelt de ambitieuze Stijn Cornelis.
ESCOFFIER IN RESTAURANT GLORIA
De
komst van een jong talent als Stijn Cornelis kan alleen positief zijn voor
culinair Oostende. De Stad aan Zee bulkt niet van de toprestaurants en het is
nog steeds wachten op een ster of hoge quotatie in de Gault Millau. Onze
betrachting is zo hoog mogelijk te klimmen met dien verstand dat we in de
eerste plaats willen zorgen voor een smaakvolle tafel. We hebben een zwak voor
de keuken van Escoffier aangevuld met een lichte oosterse toets bij dewelke men
het product als dusdanig nog steeds optimaal terugvindt in het bord. We houden
er niet van dat de lekkerbek dient te raden wat hij eet. Daarom kiezen we voor
eerlijke en dagverse producten. Zodoende hopen we mee te kunnen helpen aan het
opwaarderen van de gastronomisch keuken van restaurant Gloria, besluit Stijn
Cornelis.
Foto: Chef Stijn Cornelis geflankeerd door sous-chef
Charlotte Plovie en directeur Andromeda Hotel & Thalassa Sabine
Friederichs.
Wielerliefhebbers kennen de
regio op hun duim terwijl de renners er een hekel aan hebben: de Muur van Hoei
is niet direct een verkeersdrempel van formaat, maar veelal de onverbiddelijke
scherprechter in de wielerklassieker De Waalse Pijl waarbij de gemeente Wanze
een grote rol speelt. Gastronomen hebben evenwel een ander gevoel bij deze kuitenbijter:
met restaurant La Gastronomie du Mayeur telt Wanze een tafel waar superlatieven
te kort schieten.
Het huis op zich is al een bijzonderheid. Omringd door de
rivier Méhaigne bevindt het restaurant zich op het eilandje Chanteleau. De
riante villa is een kopie van het stulpje dat de Franse acteur Jean Marais ooit
bezat in Marne-la-Cocquette. Hier stampte Chef Jean-Luc Lambotte en zijn eega
Mireille Marchand in 2006 restaurant Gastronomie du Mayeur uit de grond,
genoemd naar zijn grootvader, voormalig bewindvoerder van deze kleine entiteit.
Het geheel, goed voor een vijftigtal zitjes, is uitgewerkt in drie
compartimenten dat de mogelijkheid biedt om zowel kleine groepen als de tête à
tête liefhebbers in alle sereniteit en rust te laten genieten van al dat moois
dat Chef Lambotte uit zijn oven tovert. Bij mooi weer kunnen nog eens zoveel
lekkerbekken op het terras genieten, tegelijk de tuin te bewonderen. Een fraaie
parkeerhaven laat toe de wagen in alle rust even uit te blazen tussen het
groen.
AUTODIDACT
Jean-Luc Lambotte (42) mag dan wel een laatbloeier zijn,
hij wist in minimum van zijn tijd zijn kooktalent te verzilveren. Afkomstig uit
een familie waarbij traditiegetrouw transport en politiek de scepter zwaaiden
ging de interesse van Jean-Luc eerder naar eigen ontdekkingen, wat scheidkunde
en wetenschappelijke opzoekingen vooraleer zich in 1993 als complete leek te
storten in het wereldje van de restauratie. In eerst Auberge du Hoyoux, later in Jardins de
Pauline, beide restaurants in Modave, ontpopte de leergierige Jean-Luc Lambotte
zich al spoedig tot een meester aan het fornuis met het resultaat dat hij in
2006 met Gastronomie du Mayeur zijn eigen restaurant op poten zette. Met
succes, want intussen is het huis tot ver buiten de grenzen van het Luikse
bekend als gastronomische tempel.
CREATIEVE KEUKEN
Met eega Mireille Marchand als elegante en joviale gastvrouw
is de ontvangst warm en hartelijk. In de zaal wordt zij geflankeerd door Jonathan
Fallais en Claude Vincent, twee jonge knapen die de knepen van het vak al
duchtig onder knie hebben. In de keuken laat de Chef zich bijstaan door vooral
stagiaires die hier hun kennis komen verrijken.
Elk bord, getekend Jean-Luc Lambotte, is een lust voor
het oog en een ode aan de smaak. De creatieve keuken zorgt voor subtiele en
verrukkelijke gerechten, vol streling voor het verhemelte en genieten alle
aandacht. De passende wijnen, geplukt uit een ruim 2.500 tellende flessenrijke
kelder, maken het feest compleet.
CARTE BLANCHE
Met zijn klassiekers Menu Découverte, Menu Dégustation,
Menu Homard Blue en Menu Saveurs du Japons laat Chef Jean-Luc Lambotte zijn
talent optimaal bewonderen. Het wordt evenwel helemaal te gek als je hem Carte
Blanche geeft. Een reeks succulente schotels passeren de culinaire revue, de
een al smaakvoller dan de andere. Tonijn, ganzenlever, oester, langoustine,
kreeft en onder andere baars of tong krijgen een andere dimensie wanneer men
Jean-Luc zijn zin laat doen. Het is duidelijk, hier heeft men het laatste nog
niet gezien. Wanze beschikt niet alleen over een flink stuk geschiedenis om en
rond de wielerklassieker Waalse Pijl, maar kan met restaurant Gastronomie du
Mayeur de hele culinaire wereld aan. Geen wonder dat de bonzen van Euro Toques
en Chaine des Rotisseurs dit adres op hun ledenlijst hebben staan. Een adres om
zeker op zak te hebben, eens op stap aan de andere kant van ons leuke landje.
Aye, deelgemeente van Marche-en-Famenne,
je vindt het niet op je doorreis naar of op weg naar je vakantieverblijf in de
Ardennen of het Groot-Hertogdom Luxemburg. En toch mag je het niet missen, Aye,
zalig stekje waar Château dHassonville, neergepoot in een 55 ha groot groen
domein garant staat voor een koninklijk verblijf. Voor rustzoekers, gastronomen
en liefhebbers van het goede leven, een pleisterplaats. Om graag te komen. En
terug te komen.
Na het oprijden van de hectometers lange groene inrit
ontplooit het kasteel zich in al zijn glorie als een sprookje. Château dHassonville,
zonder meer een der pure diamanten aan de kroon van ons te veel onderschatte
Ardennen. De ontvangst op de binnenkoer alleen al is koninklijk. Alexander
Rodrigues die met de familie het kasteel bezit komt je persoonlijk
begroeten. Duivel-doet-veel Philippe ontfermt zich over je bagage. Je verblijf
kan beginnen. Het 17de eeuwse kasteel werd door de Zonnekoning Lodelijk
XIV in 1675 opgetrokken als jachtverblijf. Nadat het in de loop der eeuwen
diverse eigenaars had gekend kocht de familie Rodrigues-Van Eyck het kasteel in
1986 en bouwde het om tot een hotel-restaurant met 20 luxueuze kamers,
inclusief enkele suites. Aan de authenticiteit van dit landjuweel werd niet
getornd. Op de binnenkoer werd een gezellige bar uitgewerkt, aansluitend plaats
voor kleine seminaries tot dertig man, een snookerzaaltje en plaats voor wat
leesgenot. De knetterende haarden op diverse plaatsen zorgen voor extra sfeer
en rust.
TOPGASTRONOMIE
Wordt de bezoeker stilaan herboren, dan zorgt restaurant
Le Grand Pavillon voor culinaire hoogstandjes die mening Michelin-chef in de
kou zet. Chef Olivier De Laere zwaait sinds 2008 de scepter in het restaurant.
De ervaring die hij opdeed in diverse tophuizen met minstens één Michelin-ster,
is vandaag terug te vinden in het bord. Lekkerbekken schuiven dan ook graag aan
voor het hemels Menu Clé dOr, een zesgangendiner, een opeenvolging van
succulente schotels, stuk voor stuk parels alleen te vinden op de beste tafels.
ARRANGEMENTEN
Tekenen voor een op en top belevenis is genieten van een
Gastronomisch Weekend Arrangement: Menu Châtelaine (4 gangen), overnachting en
ontbijtbuffet, Menu Clé dOr (6-gangen), overnachting en ontbijtbuffet: 265
euro per persoon logerend in een tweepersoonskamer met zicht op binnenkoer, 314
euro per persoon in tweepersoonskamer met zicht op het park of annexe.
MIDWEEK
Voor een verblijf in de week stelt Château dHassonville
bovenstaand arrangement voor met inbegrip van Champagne aperitief, wijnen en
mokka bij de twee diners aan 540 euro voor een kamer binnenkoer en aan 640 euro
voor een kamer of annexe en dit voor TWEE personen logerend in
tweepersoonskamer.
Het is duidelijk, een verblijf op het domein van Château
dHassonville, hoe kort ook, is een ideaal oord van verkwikking, van absolute
rust en het terugvinden van zichzelf. Tot straks in Château dHassonville?
Gijs Pijnenburg uit Domburg is de nieuwe Chef in het
Badhotel Renesse. Hij stond eerder aan het fornuis in restaurant Mondriaan in
Domburg en het Badhotel Domburg.
Hierdoor is de kaart volledig in een nieuw kleedje gestoken,
aansluitend wijnkaart.
Intussen staat nog tot vrijdag 20 mei het
Mosselarrangement op de agenda, met uiteraard de Zeeuwse mossel als middelpunt
van alle culinaire genot. Verder sieren de Sint-Jacobschelpen, de oesters en nog veel meer uit de zee de borden van het restaurant Le Marquis.
Meer nog, met Veere, Zierikzee en Middeburg in de
buurt is je verblijf in Badhotel Renesse onvergetelijk.
Q-Travel, de specialist in
autocarreizen en gevestigd aan de Zwaluwenstraat 44 in Oostende, brengt in
samenwerking met Q-Cars uit Lombardsijde voor het eerst in zijn jonge bestaan
een eigen brochure op de markt. Voor zaakvoerder Neil Dutrieue een droom die
werkelijkheid wordt. Hiermee wordt ook de slogan: Q-travel, Uw droom, Onze
passie meer dan waarheid.
De brochure 2011 is gedrukt
op kwaliteitspapier en geeft een bondig overzicht van de citytrips, rondreizen,
gastronomische uitstappen, eendaags reizen en vlieg- en busreizen, allen met
vertrek dichtbij de zetel: Oostende, Nieuwpoort, Middelkerke, Veurne, De Panne,
Bredene, De Haan, Oostduinkerke en Loppem.
Toppers daarbij zijn de 5-daagse
reis naar Berlijn en de geschiedenis om en rond de Muur, de 7-daagse reis naar
Dresden, het Firenze aan de Elbe, de 8-daagse trip naar het muzikale Zillertal
in Oostenrijk, de 9-daagse reis naar Slovenië en onder andere de 7-daagse trip
naar de Gouden Stad Praag. Dat alles aan bijzonder scherpe en correcte prijzen.
En er is nog meer. Naast een
greep uit genoemde knappe reizen pakt Q-Travel ook uit met dagreizen. Hierbij
staan uitstappen naar de mosselgemeente Yerseke, Londen, bloemenstad Keukenhof,
Boulogne en Nausicaa en onder andere Frans Vlaanderen op de agenda.
De Q-Travel brochure 2011 is
gratis te bekomen bij je vertrouwde reisagent of rechtstreeks in het kantoor.