Genieten aan de Loir
La Flèche, paradijs voor fijnproevers
Eens op stap in het departement La Sarthe, trek wat tijd
uit om een bezoek te brengen aan La Flèche, gekleefd aan de boorden van de Loir.
Zonder meer een dagbezoek overwaard. Er is niet alleen het contrast tussen oud
en modern, maar tegelijk een stad dat uitstraling heeft en heel wat verborgen
schatten laat zien.
De oude stad laat met de Halle aux Blés een parel van een
theater zien, gezellig kleinschalig Italiaans theater uit 1839 waar jaarlijks diverse
opvoeringen te noteren vallen. Geniet vooral van de unieke decoraties verwerkt
in een bijzonder architectuur. Liefhebbers van oude molens zullen aan de rand
van de stad ruim hun gading vinden. De Moulin de la Bruère is een watermolen
die destijds dank zij de kracht van het water van de Loir met zijn
mechanisme zorgde voor elektriciteit, meel en ijspakketten leverde. Vandaag is
dit de laatste molen in Frankrijk die nog zorgt voor een ijsproductie, die
verkocht wordt aan organisatoren van tuinfeesten en evenementen om de dranken
koel te houden.
GUILLEMARD CHOCOLADE
Fijnproevers zullen het geweten hebben. Verlaat La Flèche
niet vooraleer geproefd te hebben van de chocolade die Sébastien Guillemard in
zijn Patisserie Guillemard, aan Grande Rue 24, laat genieten. Onder het devies
Tout lArt du Chocolat is de meester de ongekroonde koning van de chocolade in
de regio. Zijn Macaron Bling, Petit Antoine, Le Pascal, Le Coconut en onder
andere La Charlotte Valentine zijn eigen creaties van pralines die hun gelijke
niet kennen. Proeven!
LE MOULIN DES QUATRE SAISONS
Over de toppers aan tafel vindt je alles elders in dit
nummer van De Zeeparel. Toch even extra genieten van Le Moulin des Quatre
Saisons. Het werk van Camille Constatin wordt door eega en gastvrouw Karoline
met klasse op tafel gezet. De keuze is groot en de wijnen zijn schitterend.
Tafelen in de tuin met zich op de Loir is een ware belevenis. Een culinaire
hoogvlieger die elke gastronoom zich niet mag ontzeggen. Meer: www.moulindesquatressaisons.com
GROEN PLEZIER
Trek in iets groens? Dan is een bezoek aan Carnuta, het
bos dat zoveel te vertellen heeft, je bestemming. Gelegen bij het Forêt de
Bercé in Jupilles leert men op speelse wijze de geschiedenis van de bewoners
van het bossen, compleet met geluiden, sprookjes, verhalen en vooral: veel
geuren. Meer info: www.carnuta.fr.
CHATEAU LE LUDE
Een must in de Vallée du Loir is een bezoek aan Château
Le Lude, zonder meer het pronkstuk van de regio en gelegen op het kruispunt van
de Maine, Tourraine en Anjou, aan de Loir, op de zuidelijke grens van de Vallée
du Loir. Gebouwd in de 13de eeuw was dit kasteel ooit het
vakantieoord van diverse Franse koningen. De rondleidingen gebeuren steevast
met gids. Heel wat van de vertrekken zijn authentiek. Ook de tuinen en parken
van het kasteel zijn indrukwekkend, enerzijds uitgetekend door Franse,
anderzijds door Britse tuinarchitecten. Meer info: www.lelude.com
DOMAINE DE LA COURBE
Zich na een mooie dag te ruste leggen hoeft niet direct
duur te zijn. De regio beschikt over een brede waaier hotels voor elke beurs.
Of wie liever wat wil keuvelen met de lokale bevolking kiest voor een nachtje chambres
dhôtes. Voor elk wat wils. Zo zit je alvast goed in Domaine de la Courbe in
Lude, op een boogscheut van het gelijknamig kasteel. Hier bouwden Sylviane en
Vincent Bruneau hun domein op het platteland, hartje Vallée du Loir, om tot een
gezellig hotel, aansluitend gastenkamers voor families, voorzien van binnen- en
buitenzwembad, dat alles in een groen en
ontspannend kader. In het aanpalende restaurant Autre Fouace wacht een brede
waaier aan streekgerechten, met menus vanaf 16,50 euro. Meer info: www.domainedelacourbe.com
In La Chartre-sur-le-Loir kan je niet mislopen wanneer je
kiest voor HÔTEL DE FRANCE en zijn restaurant Le
Relais de Ronsard. Verwacht uit de oven geen moeilijke gerechten, maar een eerlijke
schotel. Meer info: www.hoteldefrance-72.fr
Vallée du Loir
72500
Vaas - www.vallée-du-loir.com
Met
dank aan Véronique Richard (Vallée du Loir), Elodie Veron (La Sarthe),
Véronique Beauvois en Catherine Bizet (www.cbcommunication.be)
Georges
Keters

|