Aan tafel in culinair Frankrijk
La Sarthe walhalla voor lekkerbekken
Levensgenieters en liefhebbers van een goed glas moeten
in La Sarthe nooit lang op hun honger blijven. De regio zit bol van de leuke
adressen waar streekproducten op hun best uit de over getoverd worden en
smaakvol te genieten zijn. Laat u vooral verleiden door de rijkdom van de
charcuterie waarbij rillettes doie, andouillettes, wildpastei en een flinke
reeks gedroogde worst de scepter zwaaien. Boschampignons en asperges vullen het
geheel aan. Lam en rundsvlees staan hier hoog aangeschreven met extra aandacht
voor Marmite Sarthoise, soort potjesvlees opgediend met brood. Hemels,
geflankeerd door een fles Jasnière of Coteaux du Loir. Liever vis of gevogelte? Geen nood, snoekbaars of de Blanc de volaille
Sarthoise ligt zo op je bord. Zoetemondjes kijken uit naar de alom gekende
Tarte des soeurs Tatin of Profiteroles à la pistache et sauce chocolat. Echter
niet aleer genoten te hebben van de obligate kaasschotel, onmisbaar op Franse
tafels.
LE MOULIN DES QUATRE SAISONS
Aan de boorden van de Loir, hartje La Flèche, is tafelen
op het terras an Le Moulin des Quatre Saisons een ware belevenis. Het werk van
Camille Constatin wordt door eega en gastvrouw Karoline met klasse op tafel
gezet. De keuze is groot en de wijnen zijn schitterend. Even likkebaarden? Wat
dacht je van een Cassolette de Lotte, Homard, Coquilles Saint-Jacques et Sole
au jus safrané als starter en een Tête de veau à la Dijonnaise als
hoofdgerecht, aangevuld met kaasplank en afgerond met een Moelleux au
chocolat? De keuzewijn van expert
Karoline zorgt voor een ideaal culinair huwelijk. Meer: www.moulindesquatressaisons.com
RESTAURANT DU DAUPHIN
Op stap in La Ferté-Bernard vindt men in de schaduw van
de indrukwekkende Saint-Julien poort het restaurant Du Dauphin in de rue
dHuisne. Hier verzorgen Magali en David Guimer al ruim vijftien jaar deze
culinaire tempel met niets dan gastronomische hoogstandjes. De drie eeuwen oude
gelagzaal, met uitgebouwde kelder, zorgt met zijn oranje en gele tinten voor
interne rust. De bediening is zo goed als perfect en de schotels getuigen een
voor een van grote klasse, getekend David Guimer. Er is keus tussen een vijftal
klassieke menus, doorspekt met eigen toets van de Chef. Meer info: www.restaurant-du-dauphin.com
LE GRENIER A SEL
Op een steenworp van de oude stad Le Mans bouwden
Catherine en Jean-Pierre Clarigo aan de Place de lEperon in zowat vijf jaar
een modern en fris ogend gastronomisch restaurant uit. De Chef, ooit actief in
diverse sterrenzaken kookt met verse seizoensgebonden gerechten. Hij houdt het
eerder bij een beperkte kaart, aangevuld met een betaalbare wijnkaart. Er wacht
al een Menu Retour du Marché aan 24 euro. Het degustatiemenu kost 60 euro,
exclusief dranken.
AUBERGE DE LA FORÊT
In het centrum van het rustige Vibraye zorgen Claudine en
Guy Renier in hun Auberge de la Forêt voor eerlijke en fijne keuken. Als lid
van Les 19 Bonnes Tables Sarthoise laat de Chef je letterlijk proeven van de
streek. Fijnbesnaarde gerechten leren je meteen dat hier een sterke Chef aan de
stoof staat. De bediening is correct. Meer info: Auberge.Foret@orange.fr
LES POESIES PALATINES
Lekkerbekken uit La Sarthe kennen Auberge Les Poésies
Palatines al een paar jaar. De eigenaars Jean-Michel David en LadyChef
Catherine Beauger hebben hun woonst enkele jaren geleden omgevormd tot
restaurant, culinaire tempel weggestoken tussen het groen in Saint Ouen en
Belin, rustig stekje tussen Le Mans en La Flèche. De eetzaal nodigt uit tot
genieten. Een piano omgevormd tot bar en een voorhistorisch schrijfmachine
doen terugdenken hoe simpel het leven vroeger was. Op tafel komen niets dan
succulente schotels. Jean-Michel is geprezen als discrete zaalmeester, LadyChef
Catherine als gepassioneerde kokkin met liefde voor de seizoenen. Een huis dat
zeker een ommetje waard is. Meer info: www.poesies-palatines.com
Sarthe Développement
72000
Le Mans - www.tourisme-en-sarthe.com
Vallée du Loir
72500
Vaas - www.vallée-du-loir.com
Met
dank aan Véronique Richard (Vallée du Loir), Elodie Veron (La Sarthe),
Véronique Beauvois en Catherine Bizet (www.cbcommunication.be)
Georges
Keters

|