Zoeken in blog

Foto
GASTRONOMIE & TOERISME
Rendez-vous avec le Nord

Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal
per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon,
Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw
Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434
Westende, met als doel de horeca, het toerisme,
vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen
te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit
vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te
beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke
vrijdagvoormiddag even na 10 u.

VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid
naar een bestand van levensgenieters,
gastronomen, reislustigen, managers,
zonnekloppers en natuurliefhebbers +
gratis verdeling via VVV-kantoren aan
de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide,
Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen
en in een reeks geselecteerde winkels.
Wie een persoonlijk abonnement op adres
wenst kan dit mits overschrijving van
20 euro per jaar, over te maken op
het PCR-nummer 000-0483943-10
met vermelding "Abonnement 2009".

Hoofdredacteur
Georges Keters

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER
REDACTIEADRES & SECRETARIAAT
vzw Reizen & Smullen (Travel & Gastronomy)
Bassevillestraat 101
8434 Middelkerke-Westende
Tel. 058 23 68 79
Fax: 058 23 10 90
Mobile: 0495 22 68 79
E-mail : Georges.Keters@skynet.be
PCR : 000-0483943-10

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd
of openbaar gemaakt (op gelijk welke
manier) zonder schriftelijke toestemming van
de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten
verantwoordelijkheid van de uitgever.

Foto
Foto
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
06-05-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
Klik op de afbeelding om de link te volgen

   

 
SUCCESJAAR VOOR DEUTSCHE BAHN

 

Deutsche Bahn heeft 2010 met een sterke groei afgesloten. De omzet van het concern steeg met 17,9% en het aantal treinreizigers nam met 2,2% toe.  Alle bedrijfsonderdelen van DB produceerden zwarte cijfers. President-directeur dr. Rüdiger Grube: “Economisch succes schept de voorwaarde voor een nog klantvriendelijker bedrijf”.

 

In 2010 kon Deutsche Bahn in alle relevante markten weer een duidelijke groei realiseren. Het aantal treinreizigers dat Deutsche Bahn in 2010 vervoerde is - ondanks enkele technische problemen met materieel - met 42 miljoen gegroeid naar 1,95 miljard (+2,2%). De reizigers van dochteronderneming Arriva zijn daarin niet meegeteld. In totaal werden in de treinen van DB 78,6 miljard reizigerskilometers afgelegd.

 

De omzet van het DB-concern steeg in 2010 met € 5,1 miljard naar 34,4 miljard euro (+17,3%). De winst ligt met een krappe 1,9 miljard euro 181 miljoen euro boven het resultaat van 2009 (+10,7%). Deutsche Bahn verhoogde haar netto investeringen met 259 miljoen euro naar 2,07 miljard euro (+14,3%). Grube: “Ons doel is om het Deutsche Bahn de komende jaren nog klantvriendelijker te maken. Het economisch succes van DB schept een belangrijke voorwaarde voor betere service en kwaliteit”, meldde hij tijdens de presentatie van de jaarcijfers in Berlijn.

 

Reizigersgroei België

Ook de reizigersaantallen op de rechtstreekse ICE-verbinding tussen Brussel en Frankfurt stegen significant. In 2010 werden ruim 580.000 internationale reizigers geteld, 14% meer dan in 2009. Steeds meer reizigers boeken via de DB site (www.bahn.com/be) en via de kanalen van coöperatiepartner NMBS. Deze toename is in hoge mate terug te voeren op het feit dat de consument meer aandacht krijgt voor de gunstige Europa-Spezial tarieven en het internationale netwerk van DB, dat vanuit Duitsland met 250 dagelijkse verbindingen meer dan 80 Europese steden aandoet. Dagelijks maken zo’n 40.000 reizigers gebruik van deze verbindingen. Om aan de stijgende vraag te blijven voldoen is het aantal dagelijkse verbindingen tussen Brussel-Frankfurt sinds december 2010 verhoogd van 3 naar 4, in beide richtingen.

 

Deutsche Bahn werkt de komende jaren hard aan het optimaliseren van de service en dienstverlening. Verder wordt het succesvolle CO² reductieprogramma verder opgevoerd. Vanaf december 2013 biedt DB drie keer per dag een nieuwe ICE-verbinding tussen Brussel (vanuit Amsterdam) en Londen.

 

OOOOOO


>> Reageer (0)
13-04-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GASTRONOMIE AAN ZEE

Wijnweekend haalt fijnproevers naar Middelkerkse Casino

Château Magnol grote trekpleister

 

Wijnliefhebbers en lekkerbekken zitten van vrijdag 15 tot en met zondag 17 april goed in Middelkerke en Westende. Drie dagen lang staan de beste flessen van Wijnhandel Renty & Vanhoutte met kroonjuweel Château Magnol als grote trekpleister in de kijker. Een organisatie Dienst voor Toerisme Middelkerke onder supervisie van Johnny Devey, schepen voor Toerisme

 

WIJNHANDEL RENTY & VANHOUTTE

 

Dit jaar staat geen speciaal thema op de agenda. Coördinator Klaas Germonprez: “Het geheel is gebouwd rond Wijnhandel Renty & Vanhoutte met aandacht voor diverse nevenproducten die het degusteren van de wijn nog aangenamer maken, met extra aandacht voor streekproducten als daar zijn De Beauvoorder uit Veurne, Het Beste van bij Ons uit Ieper, geflankeerd door enkele streekproducten uit onze zustergemeente Vresse-sur-Semois. Wijnkenner Alain Bloeykens zorgt voor extra commentaar en tips bij wijn proeven en wijn kopen terwijl Steve Vanparys en Pierre Hacha zorgen voor Cookdemo’s, elke dag vanaf 14.30 uur.”

 

BARTON & GUESTIER

 

Top van de driedaagse is het wijngamma van een Barton & Guestier in Château Magnol, het oudste handelshuis van Frankrijk en deel uitmakend van Châteaux et Domaines Castel, de grootste Franse wijnproducent en de vierde wereldwijd. Zaakvoerder en wereldwijnkenner Francky Renty van Wijnhandel Renty & Vanhoutte is exclusief verdeler in België van deze prachtwijnen. “We laten de bezoekers aan het Wijnweekend kennis maken met het ganse gamma, van genietbare en betaalbare wijnen al over de fraai reeks getekend Barton & Guestier, intussen in onze regio sterk gekend bij heel wat restaurateurs, tot de top met het raspaardje Château Magnol als absolute hoogvlieger”, stelt Francky Renty.

 

TOPDAG VOOR MIDDELKERKE

 

Toerismeschepen Johnny Devey kijkt vol verwachting uit naar deze 6de editie van het Wijnweekend. “Naast Wijnhandel Renty & Vanhoutte wordt het ook genieten van Winetime uit Nieuwpoort, Italiaanse Delicatessen uit Middelkerke, Monteberg Wijngoed uit Dranouter, De Beauvoorder uit Veurne en onder andere Boucherie Antoine uit Vresse. Zij laten in het Casino hun beste producten proeven. Het wordt zonder meer opnieuw een topdag in Middelkerke. In de diverse restaurants staan speciale menu’s op de agenda”, aldus schepn Johnny Devey, notoir liefhebber van een goed glas en lekker tafel. Meer info over de menu’s: www.middelkerke.be

 

De wijnbeurs is vrij toegankelijk op vrijdag 15 april van 12 tot 21 uur en op zaterdag 16 en zondag 17 april van 10 tot 18 uur. Op zaterdag 16 april is Radio 2 van 8 tot 10 uur te gast in de Baccarazaal van het casino. Toegang: 12,50 euro.

(Georges Keters)






>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GASTRONOMIE BIJ ONZE BESTE NOORDERBUREN

Zeeland walhalla voor lekkerbekken

Zeeuwse Zilte Zaligheden

Zierikzee, Veere, Goes, Yerzeke, Vlissingen en onder andere Middelburg, Goeree, Renesse en Bruinisse zijn onlosmakend verbonden aan mosselen, oesters, kreeft, garnaal en vangverse vis en wapperen hoog in het blauw-wit-rode vaandel van onze geliefde Noorderburen. Het is duidelijk, Zeeland is het paradijs, het walhalla voor lekkerbekken, gastronomische hoogstandjes graag ingevuld door de Zeeuwse Zilte Zaligheden.

 

Al deze geneugten zijn te genieten in diverse eethuizen, bistrots, brasseries en gezellige restaurantjes. Tussenin is het eens zo leuk enkele bedrijven, landerijen en of natuurgebieden te bezoeken, zaken die rechtstreeks of onrechtstreeks verband houden met de realisatie en of kweek van de unieke producten die Zeeland telt. En dat zijn er heel wat.

DE PERENBOOM

Na amper een paar jaar wisten Barbara en Martijn Mastenbroek hun restaurant bistro in Burgh-Haamstede uit te bouwen tot een culinaire stopplaats waar de Chef zorgt voor uitstekende driegangen menu’s, zowel in de bistro (waar een lunch en dinerkaart wacht) als in het sfeervol restaurant. Proef er alvast eens van de Paling Sam Uil of een Heretenboutfilet gegaard op stro. Enig. Gastvrouw Barbara vertroetelt u met leuke wijnen. Voor zij die na een succulent avondje genieten, wachten leuke hotelkamers vanaf 72 euro per nacht. Voor wie wat langer wil blijven met de familie, is er al een appartement vanaf 575 euro per week. DE PERENBOOM, Achterweg 9, 4328 LZ Burgh-Haamstede, tel. +31 (0)111 65 19 72, info@deperenboom.nl en www.deperenboom.nl

DE ETAGE

Zie, proef en beleef Zeeland op hoog niveau is het credo dat eigenaar Ben Verloo en gastvrouw Fleur naar voor schuiven als slagzin om hun gloednieuw restaurant De Etage in de kijker te stellen. Geen ijdele woorden,  niets is minder waard. Hetgeen Chef Marco Verspeten uit de oven tovert tart alle verbeelding. Het feest begint steevast met een uitgebreide proeverij van Zeeuwse Zilte Zaligheden: krab, paling, mesheften, oesters, mosselen. De Kabeljauwrug met Zeeuwse mosseltjes en een saffraan sausje met bieslook zette de kroon op het werk. Subliem, uitstekend gegaard, smeltend in de mond. Een échte Zeeuwse Zilte Zaligheid. Voeg daarbij een heerlijke fles uit Frankrijk, Spanje, Nieuw-Zeeland of zelfs uit Schouwen-Duiveland, je culinair festijn kan niet meer stuk. En er is nog meer: De Etage pakt elke maandag uit met een Diner Compleet (aperitief, 3-gangen verrassingsmenu, 2 glazen wijn, koffie met zoetigheden) aan de prijs van 45 euro. De Etage is sinds dit jaar ook lid van De Kring van de Oosterschelde kreeft. Restaurant De Etage, Jachthavenweg 61a, 4311 NC Bruinisse, tel.: +31 (0)111 48 42 48, de-etage@sailorsinn.nl en www.de-etage.nl

POISSON & CUISINE

Trek in een bezoek bij een visverwerker, dan ontvangt Mark Kern je graag in zijn visverwerkend bedrijf Poisson & Cuisine in Stellendam. De man is bezeten door alles wat uit de zee komt, verstrekt uitleg over versheid, kwaliteit en diversiteit van de Zeeuwse producten, proeverij inclusief. Poisson & Cuisine, Meester Snijderweg 55, 3251 LJ Stellendam, tel. +31 (0)187 49 18 00, info@poisson-cuisine.nl en www.poisson-cuisine.nl.

VISAFSLAG STELLENDAM

Iets verder op kan je elke werkdag tegen 8 uur de veiling van de aanvoer van de Stellendamse vissers meemaken in de Visafslag. Directeur Johan van Nieuwenhuyzen van United Fish Auction is uw gastheer. Visafslag Stellendam, Meester Snijderweg 5, Stellendam, info@unitedfishauctions.com en www.unitedfishauctions.com

DE ZEEMEEUW

Boven de vismijn en visafslag kan je al dat moois dat de vissers de afgelopen nacht uit de Noordzee meebrachten proeven in het restaurant De Zeemeeuw. Hier staat Kees van der Bok aan het fornuis en is uiteraard een meester in visbereidingen. Gastvrouw Leni schoof met de breedste glimlach een door Kees vangverse gebakken grietfilet met stampotje van polderpuree en garnalenjus op tafel. Verser kan niet. Het echtpaar is tegelijk eigenaar van hotel-café-restaurant Akershoek in Ouddorp, info@hotelakershoek.nl en www.hotelakershoek.nl voor zowel De Zeemeeuw als Akershoek.

LANDGOED MOERMOND

Wie de regio op makkelijke wijze wil verkennen kan zich een paar dagen nestelen in het Landgoed Moermond in Renesse. Manager Remco Roestenburg is uw gastheer.

Meer info: info@landgoedmoermond.nl en  www.landgoedmoermond.nl

 

Met dank aan drs. Sylvia M.E. De Geest, directeur Zeeland Schouwe-Duiveland en Balth.P. Roessingh, PR,  info@jcom.nl en www.jcom.nl

Georges Keters








>> Reageer (0)
12-04-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HET BESTE AAN DE KUST

Week van de Zee in Nieuwpoort

Van vrijdag 29 april tot en met woendag 15 mei lopen in de verschillende badplaatsen activiteiten die de natuur en het milieu aan de kust in de kijker plaatsen.  Het programma in Nieuwpoort zal ongetwijfeld jong en oud weten te bekoren:

Zaterdag 30 april van 10 u tot 12 u: verkenning in het unieke natuurreservaat ‘De IJzermonding’ waar watervogels zich in de slikken en schorren bijzonder thuis voelen.  Een natuurgids vertelt je meer over hun tafelmanieren en wat zowel op hun menu staat: langpootkreeftjes, kokkels, wadslakjes en onder andere  strand- of penseelkrabben.

Afspraak op het einde van de parking Halvemaanstraat.  Laarzen en verrekijker zijn aanbevolen.

Zondag 1 mei van 10 u tot 12 u: ontdekking in de wondere wereld van de straatnamen.  Een wandeltocht doorheen Nieuwpoort-bad op zoek naar gedichten, verhalen en foto’s.  Aansluitend wordt u vergast op een bio-aperitief en een zeehapje. Afspraak aan het toerismekantoor op het Hendrikaplein.  Deelname: € 3.  Ook toegankelijk voor rolstoelpatiënten.

Zondag 1 mei van 14u30 tot 16u30: leerrijke wandeling in de Simliduinen op zoek naar de geneeskrachtige kruiden en planten die er voor komen. Afspraak aan de St.-Bernarduskerk.

Zondag 8 mei van 9u30 tot 12 u: Zeedorp ‘Leve de Zee’.  Een gezinsactiviteit met krabben vangen op het staketsel, schelpen zoeken, zeediertjes zoeken op het strandhoofd, turen naar zeevogels, een voeltent met workshop klei en een bezoek aan de garnaalkruiers van ‘De Spanjaardbank’.  Als afsluiter: proven van de vers gekookte garnalen. Afspraak ter hoogte van het westerstaketsel.

Zaterdag 14 mei om 10 u: demonstratie bevissing met fuiken.  Paling en andere trekvissen hebben het moeilijk.  In Nieuwpoort zet men de spuien op de IJzer nu bij opkomend tij op een kier om vissen door te laten.  Onderzoekers van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek stelden vast dat zo 400 keer meer glasaal zijn weg landinwaarts vindt.  De vangst wordt tot 17 u tentoon gesteld. Afspraak op de rechteroever van de IJzer, ter hoogte van het sluizencomplex De Ganzepoot.

Meer info: www.nieuwpoort.be en info@nieuwpoort.be






>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Topgastronomie

Dorpsslagerij groeit uit tot absolute marktleider

Ganda Ham Belgische delicatesse

Toen  slager Roger Cornelis en zijn eega Maria Mattheeuws in 1954 met Vleeswaren Corma een kleinschalige dorpslagerij op poten zette, zullen ze wel nooit gedacht hebben dat hun hoofdproduct van ambachtelijk gedroogde ham het tot markleider zou brengen binnen het wereldje van de gastronomie. Met dank aan de inbreng van zoon Dirk die via het invoeren van de eigen merknaam Ganda Ham tot een wereldproduct wist uit te bouwen.

Wie ham zegt, denkt meteen aan varken. Eeuwen voor onze tijdrekening was het varken in China populair als huisdier, tegelijk het meest geconsumeerde dier. Het varken kreeg lang het predicaat van minderwaardig vlees opgespeld. Het vlees kwam vooral op tafel bij boeren en plattelandsbewoners, populatie die sterkte zocht in de consumptie van het varken, dier dat van kop tot staart genuttigd werd. Niets ging verloren. Meer nog, het varken was makkelijk te kweken en was niet kieskeurig om zijn voedsel. Het was tevreden met de restjes en peuzelde letterlijk alles op. Uitstekend dus voor de kwekers die tegelijk de winter doorkwamen met het geslachte varken in te pekelen. Naderhand ging men in de kweek voor minder vet en meer vlees zodat “gewerkt” werd aan het varken. Een slachtrijp varken bevatte dan ook stevig en mals vlees. Zowat alles is er bruikbaar van. Flink gegeerd waren uiteraard de hammen. En hiervan maakte Roger Cornelis uit Wetteren, later in Mariakerke bij Gent zijn specialiteit: gedroogde rauwe hammen.

AMBACHTELIJK

Slager Roger Cornelis zweert bij het ambachtelijke en zijn zaak groeit zienderogen. Een nieuwe verhuis dringt zich op en in 1969 vestigt hij zich op de huidige plaats in Destelbergen. Ondernemend als hij was voerde Roger proeven uit voor de productie van rauwe hammen op basis van droogzouting volgens het oude Vlaamse procedé, techniek die al jaren in Spanje en Italië werd toegepast: droog gezouten hammen in zes maand. Het legt hem geen windeieren en het bedrijf kan de vraag nauwelijks volgen.

DIRK CORNELIS

Vleeswaren Corma gooit dan ook hoge ogen op de vleesmarkt. In 1980 krijgt vader Roger versterking van zoon Dirk. Hij bleef niet stilzitten en trok de wereld rond om enerzijds uit te zoeken hoe men hammen pekelde en anderzijds op welke wijze men ze droogde. Dirk ontdekt dat het gebruik van zeezout leuke aroma’s oplevert. “We wrijven de buitenkant van de ham in met droog zout, wat het vocht uit het vlees trekt terwijl de jus in de ham blijft. Zeezout zorgt voor een meerwaarde”, vertelt Dirk Cornelis, gepassioneerd door het vak. De toegepaste methode zorgde in minimum van tijd dat de Corma hammen, intussen in 1985 vervangen door de merknaam GANDA HAM, de deur uitvlogen. Men kon de productie nauwelijks volgen. “Maar we maakten er geen race van, we hielden het op kwaliteit. Grondstof ligt aan de basis van kwaliteit”,  geeft Dirk Cornelis nog mee, vandaag onbetwist marktleider met een firma die intussen is uitgegroeid tot 45 man die allen staan voor één enkel product: Ganda Ham, verwijzend naar de oud-Keltische benaming voor de stad Gent.

GANDA HAM IN DE KEUKEN

Intussen is Ganda Ham een begrip geworden binnen het wereldje van de fijnproever. De ham, steeds bereid volgens de aloude Vlaamse traditie, is een begrip geworden. Topchefs als Felix Alen (Hof ter Rhode, Diest), Peter Goossens (Hof van Cleve, Kruishoutem), Rudi De Volder (’t Convent, Lo-Reninge), Frank De Wilde (Quartier Sauvage, Gent), Sergio Herman (Oud Sluis, Sluis) en, naar onze mening de allergrootste, Geert Van Hecke (Karmeliet, Brugge), gebruiken het graag bij de bereiding van hun succulente schotels.

GANDA HAM GAMMA

Het is duidelijk, de opgang van de Ganda Ham is nog nauwelijks te stuiten. Enkele jaren geleden kwam er een intense samenwerking tot stand tussen Ganda Ham en de geitenkaasmakerij Le Larry uit Lochristi, kazen op ambachtelijke wijze gemaakt uit zowel biologische als conventionele melk, zonder toevoeging van kleurstoffen en of bewaarmiddelen.  Naast de ham en kaas is er sinds kort ook de Ganda Tripel op de markt, een 9,50 % vol. alc, natuurlijk bier van hoge gisting met nagisting op de fles, speciaal ontworpen voor de bierliefhebber. Een lekkernij in het glas;

BEDRIJFSBEZOEK

Voor wie het wenst staat Ganda Ham open voor groepsbezoeken, minimum 15 man. De rondgang duurt anderhalf uur, degustatie inbegrepen. Deelnemen kost 3,50 euro per persoon. Uitgebreide proeverijen kunnen ook.

Ganda Ham – nv CORMA

Directeur: Dirk Cornelis

Haenhoutstraat 210 – 9070 Destelbergen

Tel.: 09 353 74 10

info@ganda.be en www.ganda.be

(Georges Keters)






>> Reageer (0)
05-04-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TOPHOTELS IN NEDERLAND
Klik op de afbeelding om de link te volgen

4-Sterrenhotel, wellness- en culinair paradijs in Zeeland

Amadore Wellness Hotel De Kamperduinen

Op het ongetwijfeld mooiste plekje van Zeeland, tussen het Veerse Meer, de duinenrand en de Noordzee op het uiterste puntje van Noord-Beveland, werd vorig jaar een voormalig appartementencomplex omgetoverd tot een viersterrenhotel met alles er op en eraan: top wellness, sauna, massage, binnenzwembad, rust, gastronomie, leuke brasserie, warme ontvangst en ongekunsteld vriendelijk onthaal: Amadore Wellness Hotel De Kamperduinen, de nieuwste telg van de groep Amadore Zeeuwse Hotels & Restaurants, hotelgroep uitgebouwd door algemeen directeur Jerry van Zuylen.

Proef de sfeer en ontspan is hier geen holle slogan, maar het wijst meteen de weg naar een ontspannen verblijf.  Het complex in amper in een jaar tijd uitgegroeid tot een begrip in de regio. Hotelmanager Christina Acda is in de wolken: “Het is een plezier te zien dat onze klanten met volle teugen genieten. Onze royale kamers zijn uitgebouwd met boxspringbedden, luxe badkamer met instapdouche, bad, minibar en onder andere flatscreen tv. Heel wat kamers hebben ook een ruime balkon. Daarnaast staan er nog appartementen en penthouses ter beschikking, al dan niet te gebruiken voor families”, vertelt een immer blij gemutste Christina Acda die bijzonder veel belang hecht aan de sfeer binnen het hotel. “De gasten moeten zich zonder meer thuis voelen. Het zijn geen nummers, maar gasten in de echte zin van het woord. En dan is een persoonlijke benadering de ideale formule. Het persoonlijk contact doet wonderen”, geeft de gepassioneerde hotelmanager Christina Acda nog graag mee.

WELLNESS

Een de absolute troeven van Amadore Wellness Hotel De Kamperduinen is de wellness. Een rustgevende wandeling doorheen het paradijs van massages, sauna, sunshower, jetstream zwembad, dompelbad en onder andere de stortdouche en whirlpool laat zien dat het de gast op zoek naar ontspanning zich onmiddellijk thuis voelt. “Alle facetten zijn aanwezig, zon, licht, strand en zee zijn de extra troeven die ons hotel weet te schenken”, zegt Mike Heremans, F&B manager en rechterhand van de hotelmanager, duidelijk genietend van de rust die de binnentuin uitstraalt. “Onze gasten genieten hier niet alleen van diverse schoonheidsbehandelingen en massages uitgevoerd door gediplomeerde specialisten maar kunnen tegelijk genieten van de buitenaccommodatie als daar zijn de fitness, het fietswerk en het wellness-huisje, onze jongste aanwinst”, besluit Mike Heremans.

GRAND CAFE RAYMONDO

Sfeer en warmte zijn de sleutelwaarden die Brasserie De Kamperduinen onder de vleugels van Grand Café Raymondo hanteert. Zaalmeester Mike Heremans (Hotelschool Ter Duinen Koksijde) zwaait er de plak. “Het is onze betrachting de ultieme smaak van Zeeland op het bord te brengen via gebruik van niets dan streekgebonden producten. Chef Johan Dick – ooit in de leer bij de beste Michelinsterren – zorgt er elke dag voor hoogstaande culinaire verrassingen”, stelt Mike Heremans. Inderdaad, kreeft, oesters, mosselen, plaatselijk wild,  gevogelte en het alom geprezen lamsvlees zijn de grote spelers op het bord. Voeg daarbij een gevarieerde wijnkaart en je culinair uitstapje naar Brasserie De Kamperduinen kan niet meer stuk.

TE DOEN

Wie zijn verblijf in De Kamperduinen wil koppelen aan een verkenning van de regio zit goed. Noord-Beveland is het kleinste eiland van Zeeland. Watersporters zijn er dus aan het feest. Het hotel ligt op een paar honderd meter van het strand en in de buurt is het genieten van het Veerse Meer. Fietsers kunnen hun geluk niet op en uitstapjes naar Goes, Zierikzee en Middelburg staan steevast op de agenda.

GROEP AMADORE

Elk van de hotels en restaurants uit de groep Amadore bezit zijn eigenheid maar dragen allemaal de kwaliteitsstempel die Amadore hoog in het vaandel laat wapperen, stempel die staat voor topkwaliteit, optimale service en grenzeloze gastvrijheid. De groep telt niets dan klasrijke huizen: Amadore Grand Hotel Arion in Vlissingen (www.hotelarion.nl), Amadore Hotel Arneville in Middelburg (www.hotelarion.nl), Grand Café Hotel Jersey in Goes (www.grandcafejersey.nl), Grand Café Stefano’s in Vlissingen (www.stefanos.nl), aansluitend telkens een Grand Café Raymondo (www.raymondo.nl). Algemene info: www.amadore.nl

 

De Kamperduinen Amadore Wellness Hotel

Manager Christina Acda

Patrijzenlaan 1 in 4493 RA Kamperland,

Tel.: +31 (0)113 370 000

info@dekamperduinen.nl en www.dekamperduinen.nl

 

(Georges Keters)


>> Reageer (0)
04-04-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.FIETSEN ZONDER ZORGEN MET REIZEN LAUWERS

Reizen Lauwers lanceert

 www. Fietsburo. be

Website om eigen fietsvakantie samen te stellen

 

Reizen Lauwers is sinds 3 april 2011 een gloednieuw  en uniek project rijker: met de  www.fietsburo.be kunnen wielerliefhebbers er hun eigen fietsvakantie samenstellen of kiezen een arrangement.  Reizen Lauwers zorgt voor de praktische organisatie ervan.

FIETSVAKANTIE A LA CARTE

Op de website stellen fietstoeristen hun eigen vakantie in Vlaanderen of Nederland samen – voor vier tot tien personen. Francois Deroep, marketingverantwoordelijke bij Reizen Lauwers: “De wielerliefhebber kiest zelf waar hij vertrekt en aankomt – én hoeveel dagen hij over de tocht doet.  Wij zorgen voor de praktische organisatie.  Plant een vriendengroep een fietstocht van Antwerpen naar Vlissingen – in twee dagen tijd?  Dan stippelen wij de route uit en regelen de overnachting, inclusief ontbijt. De bagage vervoeren naar het hotel?  Of de toeristen – mét fiets – terug naar het startpunt brengen? Allemaal geen probleem!”

FIETSARRANGEMENT

Wie zelf geen inspiratie heeft, kan kiezen voor een fietsarrangement. Reizen Lauwers stippelde in elke Vlaamse provincie een aantal meerdaagse fietstochten uit.  Francois Deroep hierover: “Vlaanderen is een prachtig decor om in te fietsen. De mooie natuur en het historisch erfgoed zijn ideale ingrediënten voor een ontspannende fietsvakantie.”

FIETSBURO VOOR DE WIELERGEKKEN VLAMING

De Vlaming is wielergek – zoveel is zeker. De voorjaarsklassiekers brengen  traditiegetrouw veel mensen op de been. Maar we kruipen met z’n allen ook zélf op de fiets.  “We organiseren al enkele jaren fietsvakanties in het buitenland: een gigantisch succes. Maar onze klanten snakten ook naar fietsformules in Vlaanderen en Nederland. Daarom zijn we gestart met www.fietsburo.be, een  innovatief concept dat duidelijk in de smaak valt”, stelt François Deroep, vol enthousiasme.

REIZEN LAUWERS

Reizen Lauwers, gevestigd in Boechout, is marktleider in de organisatie van begeleide autocarvakanties. De grootste troef van het bedrijf – dat al bestaat sinds 1947 –  is de uitstekende verhouding prijs en kwaliteit. Ondertussen blijft Reizen Lauwers zijn reisaanbod uitbreiden voor elk wat wils: vliegvakanties, cruises en onder andere citytrips. Benieuwd naar het nieuwste project? Neem dan snel een kijkje op onze unieke en kersverse www.fietsburo.be.

 

Meer info:

François Deroep – Marketingverantwoordelijke Reizen Lauwers

Nijverheidsstraat 17 - 2530 Boechout - Tel. +32 (0)70 35 08 18

E-mail: francois@lauwers.be

www.lauwers.be en www.fietsburo.be






>> Reageer (0)
03-04-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NEDERLAND - GASTRONOMIE IN ZEELAND

Stichting Promotie Oosterscheldekreeft

Vlaams minister-president Kris Peeters opent  Oosterscheldekreeftenseizoen in Zierikzee

 

ZIERIKZEE – Onder ruime belangstelling mocht Vlaams minister-president Kris Peeters aan boord van de Frisia de eerste Oosterscheldekreeft anno 2011 in ontvangst nemen. Hij schoof de nog spartelende gepantserde lekkernij door naar Chef Leon Wissen die voor de gelegenheid het fornuis van zijn restaurant De Stadschuur ruilde voor het kombuis van de Frisia. De dag kon toen al lang niet meer stuk.

 

Zierikzee, hartje culinair Nederland, staat traditiegetrouw de laatste donderdag van de maand maart borg voor het inhalen van de eerste Oosterscheldekreeft, culinair feest op de golven waarbij de notabelen – met zijn allen netjes verdeeld over diverse vaartuigen – op hun paasbest op de Oosterschelde smullen van al het lekkers uit Zeeland. Dat alles in een vlekkeloze organisatie van De Kring van de Oosterscheldekreeft, getekend Balth Roessingh. De kreeft wordt nog tot half juli in de voornaamste Zeeuwse restaurants geserveerd.

ZIERIKZEE

De pittoreske haven van Zierikzee is al tien jaar het epicentrum om de Oosterscheldekreeft in al zijn glorie aan het grote publiek voor te stellen. Deze heerlijke ceremonie, een volksfeest waarbij notabelen samen aan de kreeftentafel genieten van al dat moois dat uit Zeeland en Schouwen-Duiveland te proeven is. Voorzitter van de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft Luit Ezinga was de koning te rijk de Vlaamse Minister-President Kris Peeters te mogen begroeten, samen met diverse ambassadeurs, burgemeesters, Chefs en onder andere niets dan lekkerbekken. Daarbij een flinke vloot liefhebbers uit Vlaanderen, bont gezelschap dat – gewapend met regenschermen – zich aan boord van de diverse schepen en zeilschoeners hees. De kreeftenvangst kon beginnen.

EERSTE KREEFT

De vloot koos koers voor de Oosterschelde om er de fuiken aan boord van de ZZ10 te hijsen. Minister-President Kris Peeters – genietend van de sfeer aan boord van de Frisia – nam met de breedst mogelijke glimlach de allereerste Oosterscheldekreeft 2011 in ontvangst. Hij schoof die evenwel vlug door richting kombuis. De rest van de kreeft zou volgen. Intussen vloeide de Champagne Moët & Chandon welig, met dank aan Bob Bron, directeur Moët Hennessy Nederland. De rest laat zich raden, de kreeftenlunch werd een succulente smulpartij waarbij eenieder het zich flink liet smaken, selecte kreeftenwijn binnen handbereik.

KREEFTENWIJN 2011

Al even traditioneel als de vangst van de eerste Oosterscheldekreeft wordt een wijn uitgekozen dat best past bij deze Zeeuwse delicatesse. Dit jaar koos men voor de Franse Marsanne Les Tannes 2010, Château de Conas in Pézenas, Languedoc. De Marsanne-druif bezit een expressief en levendig karakter, vol fruit. De elegante smaak van Les Tannes, aanvullende geur van wit fruit en vanille passen bij een geserveerde temperatuur van 7 tot 8 graden uitstekend bij zeevruchten en uiteraard bij de Oosterscheldekreeft. Tot grote tevredenheid van de broers Eric en Joost de Bruijn van het wijnhuis P. de Bruijn uit Nijmegen die de officiële kreeftenwijn in huis haalden. Meer info: www.debruijnwijnkopers.nl, De wijn voorgesteld door de Franse ambassadeur Jean-François Blarel.

RESTAURANTS

Aan een vaste prijs van 59,50 euro pakt de Kring van de Oosterscheldekreeft uit met een succulent menu, te genieten in deze restaurants:

DE PERENBOOM, Achterweg 9 in 4328 LZ Burg Haamstede, tel. +31 (0)111 651972, www.deperenboom.nl en info@deperenboom.nl

MONDRIAAN, Ooststraat 6, 4357 BE Domburg, tel. +31 (0)118 584434, info@restaurantmondriaan.nl en www.restaurantmondriaan.nl

SCHUDDEBEURS, Donkereweg 35, 4317 NL Schuddebeurs, tel. +31 (0)111 415651, hostellerie@schuddebeurs.nl en www.schuddebeurs.nl

De ETAGE, Jachthaven 61 A, 4311 NC Bruinisse, tel. +31 (0)111 484248, de-etage@sailorsinn.nl en www.de-etage.nl

MARTIME, Nieuwe Haven 21, Zieriekzee, tel. +31 (0)111 412156, info@brasseriemaritime.nl en www.brasseriemaritime.nl

VIS AAN DE MARKT, Hoge Markt 8-10, 4694 CG Scherpenisse, tel. +31 (0)166 663901, info@visaandemarkt.nl en www.visaandemarkt.nl

DE OESTERBEURS, Wijngaardstraat 2, 4401 CS Yerseke, tel. +31 (0)113 572211, info@oesterbeurs.nl en www.oesterbeurs.nl

DE STADSSCHUUR, Schuttershof 32-34, 4461 DZ Goes, tel. +31 (0)113 212332, info@stadsschuur.nl en www.stadsschuur.nl

DE KORENBEURS, Kaaistraat 12, 4484 CS Kortgene, tel. +31 (0)113 301342, info@korenbeurs-kortgene.nl en www.korenbeurs-kortgene.nl

CAMPVEERSE TOREN, Kaai 2, 4351 AA Veere, tel. +31 (0)118 501291, info@campveersetoren.nl en www.campveersetoren.nl

AUBERGE DES MOULES, Visserslaan 3, 4553 BE Philippine, tel. +31 (0)115 491265, info@aubergedesmoules.com en www.aubergedesmoules.com

OOSTERSCHELDEKREEFT

Alle info: Balth..P. Roessingh, Westhavendijk 76 (kantoor)

4475 AE Wilhelminadorp, Tel: +31(0)113-302787, Fax: +31(0)113-302907

Mob.: (+31)(0)6-53353843, E-mail: info@jcom.nl en www.jcom.nl

(Georges Keters – Culinair journalist)








>> Reageer (0)
26-02-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GASTRONOMIE AAN ZEE

Finalist Prosper Montagné aan het fornuis in Andromeda Hotel

 Stijn Cornelis nieuwe Chef in

restaurant Gloria in Oostende

 De 32- jarige Stijn Cornelis uit Oostduinkerke is sinds deze week de nieuwe chef in restaurant Gloria, gastronomische tempel binnen het 4-sterren Andromeda Hotel & Thalassa.  De leerling van Marcel Geerts ziet hierin een eerste bekroning van zijn streven naar de top. “Ik ben blij deze kans te krijgen en grijp ze dan ook met beide handen. Mijn credo “alleen verse marktproducten zorgen voor klassenschotels” willen we in onze keukenploeg hoog in het vaandel laten wapperen”, zegt de kersverse nummer één aan het fornuis van de Gloria.

Kenners weten het al langer, het gastronomische restaurant Gloria binnen de muren van Andromeda Hotel & Thalassa, behoort tot de top van culinair Oostende. Chef Philip De Wilde kreeg zopas de kans om in Brussel een nieuwe uitdaging aan te gaan zodat directeur Sabine Friederichs op zoek moest naar een nieuwe eerste kok. “We gingen niet over één nacht ijs en kregen tal van chefs over de vloer. Onze keuze ging uiteindelijk naar Stijn Cornelis, tot gisteren sous-chef in het klasrijke Kempinski Hotel Dukes’ Palace in Brugge. De man heeft meerdere pijlen op zijn boog en wist zich dit jaar nog tot finalist te koken op de prestigieuze kookwedstrijd Gastronomische Club Prosper Montagné. Hij is een fervent voorstander van de klassieke Franse keuken. Dat is precies wat we zoeken”, stelt een Sabine Friederichs, blij met de nieuwe aanwinst.

  

Na zijn middelbare studies Economie en Moderne Talen trok hij naar het fornuis waar hij via een stagecontract restauranthouder al vrij snel begreep dat zijn toekomt aan de stoof te vinden was. “Ik kook zeer graag en ben bijzonder leergierig. Op al mijn stageplaatsen over het hele land (Beluga, Leuven; Salade Folle, Rumst, Karmeliet, Brugge) opende ik de ogen en wist ik veel te leren van mijn chefs. Ik heb vooral heel wat te danken aan Marcel Geerts, Eerste Kok van België Prosper Montagné 1977, die me de knepen van het vak leerde. Ook van Ivan Verhaeghe, executive chef Kempenski Hotel Dukes’ Palace Brugge stak ik heel wat op. In restaurant Gloria wil ik die kennis ontplooien en het niveau betrachten van mijn leermeersters”, vertelt Stijn Cornelis.

MARKTMENU TROEF

Als er één zaak is die Stijn Cornelis leerde is dat hij in de keuken met dagverse producten de beste resultaten aan het fornuis weet te behalen. “Dit is steeds mijn credo geweest en ik trek dan ook graag deze lijn door. Vandaar dat we onmiddellijk de kaart hebben aangepakt en een Marktmenu creëerden. We zijn kieskeurig op onze ingrediënten, want deze vormen de basis voor het succes in de keuken. Elk seizoen heeft zijn eigen rijkdom en wat is er mooier dan te koken met seizoensgebonden producten. Hierdoor gaat niets van de smaak verloren. Voeg daarbij dat keuken en zaal op elkaar dienen ingespeeld te zijn. De zaalmeesters zijn het perfecte verlengstuk van het werk in de keuken. Met William Van Daele en Didier Hamers zitten we goed. En in de keuken kan ik rekenen op een uitstekende Charlotte Plovie, al jaren vertrouwd met de Gloria-keuken”, stelt de ambitieuze Stijn Cornelis.

ESCOFFIER IN RESTAURANT GLORIA

De komst van een jong talent als Stijn Cornelis kan alleen positief zijn voor culinair Oostende. De Stad aan Zee bulkt niet van de toprestaurants en het is nog steeds wachten op een ster of hoge quotatie in de Gault Millau. “Onze betrachting is zo hoog mogelijk te klimmen met dien verstand dat we in de eerste plaats willen zorgen voor een smaakvolle tafel. We hebben een zwak voor de keuken van Escoffier aangevuld met een lichte oosterse toets bij dewelke men het product als dusdanig nog steeds optimaal terugvindt in het bord. We houden er niet van dat de lekkerbek dient te raden wat hij eet. Daarom kiezen we voor eerlijke en dagverse producten. Zodoende hopen we mee te kunnen helpen aan het opwaarderen van de gastronomisch keuken van restaurant Gloria”, besluit Stijn Cornelis.

 

Foto:  Chef Stijn Cornelis geflankeerd door sous-chef Charlotte Plovie en directeur Andromeda Hotel & Thalassa Sabine Friederichs.

(Georges Keters – Culinair Journalist)

Restaurant Gloria – Andromeda Hotel & Thalassa

Kursaal Westhelling – Albert I Promenade 60

8400 Oostende

Tel.  059 80 66 11

www.restaurantgloria.be






>> Reageer (0)
24-02-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TOPGATRONOMIE IN LUIK

Vijf jaar super tafelen op eiland in Wanze (Luik)

Hemels genot in La Gastronomie du Mayeur

 

Wielerliefhebbers kennen de regio op hun duim terwijl de renners er een hekel aan hebben: de Muur van Hoei is niet direct een verkeersdrempel van formaat, maar veelal de onverbiddelijke scherprechter in de wielerklassieker De Waalse Pijl waarbij de gemeente Wanze een grote rol speelt. Gastronomen hebben evenwel een ander gevoel bij deze kuitenbijter: met restaurant La Gastronomie du Mayeur telt Wanze een tafel waar superlatieven te kort schieten.

 

Het huis op zich is al een bijzonderheid. Omringd door de rivier Méhaigne bevindt het restaurant zich op het eilandje Chanteleau. De riante villa is een kopie van het stulpje dat de Franse acteur Jean Marais ooit bezat in Marne-la-Cocquette. Hier stampte Chef Jean-Luc Lambotte en zijn eega Mireille Marchand in 2006 restaurant Gastronomie du Mayeur uit de grond, genoemd naar zijn grootvader, voormalig bewindvoerder van deze kleine entiteit. Het geheel, goed voor een vijftigtal zitjes, is uitgewerkt in drie compartimenten dat de mogelijkheid biedt om zowel kleine groepen als de tête à tête liefhebbers in alle sereniteit en rust te laten genieten van al dat moois dat Chef Lambotte uit zijn oven tovert. Bij mooi weer kunnen nog eens zoveel lekkerbekken op het terras genieten, tegelijk de tuin te bewonderen. Een fraaie parkeerhaven laat toe de wagen in alle rust even uit te blazen tussen het groen.

AUTODIDACT

Jean-Luc Lambotte (42) mag dan wel een laatbloeier zijn, hij wist in minimum van zijn tijd zijn kooktalent te verzilveren. Afkomstig uit een familie waarbij traditiegetrouw transport en politiek de scepter zwaaiden ging de interesse van Jean-Luc eerder naar eigen ontdekkingen, wat scheidkunde en wetenschappelijke opzoekingen vooraleer zich in 1993 als complete leek te storten in het wereldje van de restauratie. In eerst  Auberge du Hoyoux, later in Jardins de Pauline, beide restaurants in Modave, ontpopte de leergierige Jean-Luc Lambotte zich al spoedig tot een meester aan het fornuis met het resultaat dat hij in 2006 met Gastronomie du Mayeur zijn eigen restaurant op poten zette. Met succes, want intussen is het huis tot ver buiten de grenzen van het Luikse bekend als gastronomische tempel.

CREATIEVE KEUKEN

Met eega Mireille Marchand als elegante en joviale gastvrouw is de ontvangst warm en hartelijk. In de zaal wordt zij geflankeerd door Jonathan Fallais en Claude Vincent, twee jonge knapen die de knepen van het vak al duchtig onder knie hebben. In de keuken laat de Chef zich bijstaan door vooral stagiaires die hier hun kennis komen verrijken.

Elk bord, getekend Jean-Luc Lambotte, is een lust voor het oog en een ode aan de smaak. De creatieve keuken zorgt voor subtiele en verrukkelijke gerechten, vol streling voor het verhemelte en genieten alle aandacht. De passende wijnen, geplukt uit een ruim 2.500 tellende flessenrijke kelder, maken het feest compleet.

CARTE BLANCHE

Met zijn klassiekers Menu Découverte, Menu Dégustation, Menu Homard Blue en Menu Saveurs du Japons laat Chef Jean-Luc Lambotte zijn talent optimaal bewonderen. Het wordt evenwel helemaal te gek als je hem Carte Blanche geeft. Een reeks succulente schotels passeren de culinaire revue, de een al smaakvoller dan de andere. Tonijn, ganzenlever, oester, langoustine, kreeft en onder andere baars of tong krijgen een andere dimensie wanneer men Jean-Luc zijn zin laat doen. Het is duidelijk, hier heeft men het laatste nog niet gezien. Wanze beschikt niet alleen over een flink stuk geschiedenis om en rond de wielerklassieker Waalse Pijl, maar kan met restaurant Gastronomie du Mayeur de hele culinaire wereld aan. Geen wonder dat de bonzen van Euro Toques en Chaine des Rotisseurs dit adres op hun ledenlijst hebben staan. Een adres om zeker op zak te hebben, eens op stap aan de andere kant van ons leuke landje.

La Gastronomie du Mayeur

Jean-Luc Lambotte en Mireille Marchand

Chaussée de Tirlemont, 1C

4520 Wanze

Tel.: 085 41 34 57

www.gastronomiedumayeur.be

Gesloten op zaterdagmiddag, maandag en dinsdag.

Georges Keters – Culinair Journalist

 








>> Reageer (0)
20-02-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TOPHOTELS IN DE ARDENNEN

Diamant aan de kroon van Ardennen

Koninklijk verblijf in

Château d’Hassonville

 

Aye, deelgemeente van Marche-en-Famenne, je vindt het niet op je doorreis naar of op weg naar je vakantieverblijf in de Ardennen of het Groot-Hertogdom Luxemburg. En toch mag je het niet missen, Aye, zalig stekje waar Château d’Hassonville, neergepoot in een 55 ha groot groen domein garant staat voor een koninklijk verblijf. Voor rustzoekers, gastronomen en liefhebbers van het goede leven, een pleisterplaats. Om graag te komen. En terug te komen.

Na het oprijden van de hectometers lange groene inrit ontplooit het kasteel zich in al zijn glorie als een sprookje. Château d’Hassonville, zonder meer een der pure diamanten aan de kroon van ons te veel onderschatte Ardennen. De ontvangst op de binnenkoer alleen al is koninklijk. Alexander Rodrigues – die met de familie het kasteel bezit – komt je persoonlijk begroeten. Duivel-doet-veel Philippe ontfermt zich over je bagage. Je verblijf kan beginnen. Het 17de eeuwse kasteel werd door de Zonnekoning Lodelijk XIV in 1675 opgetrokken als jachtverblijf. Nadat het in de loop der eeuwen diverse eigenaars had gekend kocht de familie Rodrigues-Van Eyck het kasteel in 1986 en bouwde het om tot een hotel-restaurant met 20 luxueuze kamers, inclusief enkele suites. Aan de authenticiteit van dit landjuweel werd niet getornd. Op de binnenkoer werd een gezellige bar uitgewerkt, aansluitend plaats voor kleine seminaries tot dertig man, een snookerzaaltje en plaats voor wat leesgenot. De knetterende haarden op diverse plaatsen zorgen voor extra sfeer en rust.

TOPGASTRONOMIE

Wordt de bezoeker stilaan herboren, dan zorgt restaurant Le Grand Pavillon voor culinaire hoogstandjes die mening Michelin-chef in de kou zet. Chef Olivier De Laere zwaait sinds 2008 de scepter in het restaurant. De ervaring die hij opdeed in diverse tophuizen met minstens één Michelin-ster, is vandaag terug te vinden in het bord. Lekkerbekken schuiven dan ook graag aan voor het hemels Menu Clé d’Or, een zesgangendiner, een opeenvolging van succulente schotels, stuk voor stuk parels alleen te vinden op de beste tafels.

ARRANGEMENTEN

Tekenen voor een op en top belevenis is genieten van een Gastronomisch Weekend Arrangement: Menu Châtelaine (4 gangen), overnachting en ontbijtbuffet, Menu Clé d’Or (6-gangen), overnachting en ontbijtbuffet: 265 euro per persoon logerend in een tweepersoonskamer met zicht op binnenkoer, 314 euro per persoon in tweepersoonskamer met zicht op het park of annexe.

MIDWEEK

Voor een verblijf in de week stelt Château d’Hassonville bovenstaand arrangement voor met inbegrip van Champagne aperitief, wijnen en mokka bij de twee diners aan 540 euro voor een kamer binnenkoer en aan 640 euro voor een kamer of annexe en dit voor TWEE personen logerend in tweepersoonskamer.

 

Het is duidelijk, een verblijf op het domein van Château d’Hassonville, hoe kort ook, is een ideaal oord van verkwikking, van absolute rust en het terugvinden van zichzelf. Tot straks in Château d’Hassonville?

 

Hotel-Restaurant Château d’Hassonville

Familie Rodrigues

Route d’Hassonville 105

6900 Marche-en-Famenne (Aye)

084 – 31 10 25

info@hassonville.be

www.hassonville.be

Restaurant gesloten op maandag en dinsdag

 

Georges Keters






>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TOPHOTELS & GASTRONOMIE IN NEDERLAND

Gastronomie bij de Noorderburen

Nieuwe Chef in Badhotel Renesse

Gijs Pijnenburg uit Domburg is de nieuwe Chef in het Badhotel Renesse. Hij stond eerder aan het fornuis in restaurant Mondriaan in Domburg en het Badhotel Domburg.

Hierdoor is de kaart volledig in een nieuw kleedje gestoken, aansluitend wijnkaart.

Intussen staat nog tot vrijdag 20 mei het Mosselarrangement op de agenda, met uiteraard de Zeeuwse mossel als middelpunt van alle culinaire genot. Verder sieren de Sint-Jacobschelpen, de oesters en nog veel meer uit de zee de borden van het restaurant Le Marquis.

Meer nog, met Veere, Zierikzee en Middeburg in de buurt is je verblijf in Badhotel Renesse onvergetelijk.

Meer info  en boeking arrangementen:

Badhotel Renesse

 Laône 2-6, 4325 EK Renesse - Nederland

Tel.:  +31 (0) 111 46 25 00

info@badhotelrenesse.nl en www.badhotelrenesse.nl

(Georges Keters – Culinair journalist)






>> Reageer (0)
04-02-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.RIEZEN MET LUXE AUTOCARS

Luxebusreizen met vertrek aan zee

Q-Travel Oostende met eigen brochure

Q-Travel, de specialist in autocarreizen en gevestigd aan de Zwaluwenstraat 44 in Oostende, brengt in samenwerking met Q-Cars uit Lombardsijde voor het eerst in zijn jonge bestaan een eigen brochure op de markt. Voor zaakvoerder Neil Dutrieue een droom die werkelijkheid wordt. Hiermee wordt ook de slogan: “Q-travel, Uw droom, Onze passie” meer dan waarheid.

De brochure 2011 is gedrukt op kwaliteitspapier en geeft een bondig overzicht van de citytrips, rondreizen, gastronomische uitstappen, eendaags reizen en vlieg- en busreizen, allen met vertrek dichtbij de zetel: Oostende, Nieuwpoort, Middelkerke, Veurne, De Panne, Bredene, De Haan, Oostduinkerke en Loppem.

Toppers daarbij zijn de 5-daagse reis naar Berlijn en de geschiedenis om en rond de Muur, de 7-daagse reis naar Dresden, het Firenze aan de Elbe, de 8-daagse trip naar het muzikale Zillertal in Oostenrijk, de 9-daagse reis naar Slovenië en onder andere de 7-daagse trip naar de Gouden Stad Praag. Dat alles aan bijzonder scherpe en correcte prijzen.

En er is nog meer. Naast een greep uit genoemde knappe reizen pakt Q-Travel ook uit met dagreizen. Hierbij staan uitstappen naar de mosselgemeente Yerseke, Londen, bloemenstad Keukenhof, Boulogne en Nausicaa en onder andere Frans Vlaanderen op de agenda.

De Q-Travel brochure 2011 is gratis te bekomen bij je vertrouwde reisagent of rechtstreeks in het kantoor.

Meer info ook op www.Q-travel.be en www.Q-cars.be

Q-Travel – Zwaluwenstraat 44 – 8400 Oostende

Tel. 059 27 47 87 – info@Q-travel






>> Reageer (0)
01-02-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GASTRONOMIE AAN ZEE IN MIDDELKERKE

Hostellerie RENTY  - MIDDELKERKE

 

BIB GOURMAND

Keuzemenu aan 30 euro

Suggestie aperitief + hapjes

Champagne Romeo & Juliette  9,50 euro

Champagne Prévoteau-Perrier Blanc de Blanc 8,50 euro

 

Keuze voorgerechten

Fijn slaatje met artisanaal gerookte zalm

Superano ham 15 maand gerijpt puur natuur

Terrine van ganzenlever Maxim (+ 8 euro pp)

In huis gemaakte garnalenkroketten

Scampi met verse kruidenboter

Halve kreeft met truffelsaus en verse pasta (+ 8 euro pp)

 

Keuze Hoofdgerechten

Zeetong gebakken in bioboter, salades en in huis gemaakte mayonaise, biofrites

Halve kreeft, preiroom met saffraandraadjes en bio Thaise rijst (min. 2 personen, + 7 euro pp)

Chateaubriand, driepepersaus met cognac, biofrites

Kwartels, bio appel, calvados, kroketten (min. 2 pers, + 7 euro pp)

 

Keuze nagerechten

Roomijscoupe

Illy Espresso mini patisserie

Soufflé glacé van Grand Marnier (+ 4 euro pp)

Assortiment kaas (+ 6 euro pp.)

 

Reservatie: 059 – 31 20 77

Hostellerie Renty – Louis Logierlaan 51 – 8430 Middelkerke

www.renty.be






>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TOOPGASTRONOMIE AAN ZEE

Topgastronomie in OOSTENDE

VALENTIJN in OSTEND QUEEN


Van zaterdag 12 tot en met maandag 14 februari 2011

 

Apero

Champagne Romeo & Juliette

Oostendse oesters, gefrituurd; crème van bloemkool & caviar Caspian; Quenelle van mouse pata negra Pico Veleta

 

Tartaar van Sint-Jacobsvrucht en zee-egel & Calamansi dressing

Feudo dei Fiori Madrarossa 2009 – Sicilië

 

Poperinges hoppescheuten, handgepelde garnalen, witbiersabayon

Pinot Gris Réserve Lorentz 2008 – Alsace

 

Bresse duif, Bekegemse eendenlever en zuiderspek, groene kool en getuffelde saus

Château Fonbel Saint-Emillion Grand Cru 2007

 

Moscovite van origine chocolade 80% Uganda

 

Mokka of thee + Iets voor de zoetemondjes

 

Menu: 75 euro.

Menu all in – aperitief, wijnen, water en koffie of thee: 99 euro

 

OSTEND QUEEN

Kursaal Westhelling – Oostende

Reservatie: 059 44 56 10

Meer info: www.ostendqueen.be






>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gastronomie aan Zee in Westende
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Hotel-Restaurant St-Laureins Westende

 

 Valentijnsmenu

  12 – 14 februari 2011

Champagne met zijn wachtbordje 

  Kreeft "Armoricaine"

  Eendefilet met St-Amoursaus en zijn groentevla

  Zoetje van  Sint-Valentijn

 Mokka

 60 euro

 75 euro met gepaste wijnen en water

  


  Arrangement: 2 nachten + menu(zonder wijn) + 1 Champagne ontbijt

+  3de nacht gratis

 150,00 per persoon

 Hotel-Restaurant St-Laureins

Strandlaan 12

B-8434  WESTENDE – MIDDELKERKE

www.st-laureins.be

info@st-laureins.be

 


>> Reageer (0)
30-01-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.STERRENKOKS IN KURSAAL OOSTENDE

Topgastronomie met The Flemish Primitives

Topchefs en sterren kijken in het Oostendse Kursaal

Gastronomen weten het al een tijdje en hebben de data zondag 13 maart en maandag 14 maart met rood aangestipt in hun culinaire agenda. Twee dagen lang zijn The Flemish Primitives immers te gast in het Oostende Kursaal. Twee dagen vol culinair plezier, te bewonderen via een waslijst topchefs aangevoerd door ’s werelds nummer één René Redzepi uit restaurant Noma in Kopenhagen.

The Flemish Primitives zijn aan hun derde editie toe. De jongste twee jaar vond dit culinaire hoogstaand evenement plaats in Brugge, maar is nu te bewonderen in het Oostendse Kursaal. Net zoals de gelijkwaardige evenementen in het Baskische San Sebastion en het Franse Deauville ligt ook Oostende aan de zee en heeft dus extra aantrekkingskracht. Het worden op zondag 13 en maandag 14 maart twee drukke dagen. Het puikje van ‘s werelds beste koks zal er haar talent via demonstraties laten bewonderen. Daarbij is het uiteraard uitkijken naar René Redzepi uit het Deense Noma, uitgeroepen tot de beste kok van de wereld, Hoston Blumenthal van The Fat Duck in Londen, Michel Bras uit Frankrijk, Jonnie Boer en Seregio Herman uit Nederland en een waslijst van Belgische toppers als Gert De Mangeleer, Kristof Coppens, Kobe Desramault, Filip Claeys,; Wouter Van der Vieren en onder andere onze chocolatier nummer één Dominique Persoone uit Brugge.

Meer info en inschrijving tot het volgen van de sessies: www.theflemishprimitives.com

(Georges Keters)






>> Reageer (0)
27-01-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GASTRONOMIE IN DE WESTHOEK
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Nieuwpoortse garnalen op World Economic Forum in Davos

“Europese leiders proeven van de Westhoek”

Tweesterrenchef Francky Vanderhaeghe uit restaurant St Nicolas in Elverdinge kookt op vrijdag 28 januari voor de Europese top op het 41ste World Economic Forum in het Zwitserse Davos. Hij verzorgt er de lunch en schotelt de internationale organisatie onder andere een bereiding van Nieuwpoortse garnaal voor. “We laten de Europese leiders proeven van de troeven van de Westhoek”, stelt Reginalt Lambersy.

Francky Vanderhaeghe vliegt met de lading garnaal door toedoen van visspeciaalzaak Saumon d’Or in Koksijde naar Davos. “Daar de garnaal geen bewaarmiddelen bevat dienen ze vers geleverd te worden. De garnaal werd gevangen door de bemanning van de N86 Surcouf. Het is onze bedoeling de Nieuwpoortse garnaal te promoten aan de Europese leiders zodat deze die op hun beurt onze producten uit de Westhoek kunnen aanbevelen bij hun respectievelijke keukenchefs. Onze garnaal is een topproduct en verdient ons inziens de nodige aandacht bij de Europese topchefs”, zegt Reginalt Lambersy, van Saumon d’Or in Koksijde.

RESTAURANT SAINT-NICOLAS

Sterrenchef Francky Vanderhaeghe, aan het fornuis in zijn restaurant Saint-Nicolas in Elverdinghe, is zonder meer in zijn nopjes. “We gaan er op vrijdag 28 januari de lunch verzorgen voor de top van het World Economic Forum, onafhankelijke organisatie die wereldtoppers uit het bedrijfsleven bijeenbrengt. Het is voor onze Westhoekproducten, de garnaal in het bijzonder, en mezelf een groot genoegen voor de Europese leiders te mogen koken”, gaf Francky Vanderhaeghe graag mee die hierbij een dertigtal staatshoofden culinair zal verwennen. Daarbij prinses Mathilde en prins Filip, Tony Blair, David Cameron, Rupert Murdoch, Angela Merkel en onder andere heel wat bedrijfsleiders van diverse banken en multinationals.

(Georges Keters)


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TOPHOTELS - WERELDWIJD

Tophotels

Hotel Prinsenhof Brugge

Wereld- en Europese top

Feestklokken luiden nog maar eens in het luxueuze 4-sterrenhotel Prinsenhof in de Ontvangersstraat 9 in Brugge. Eigenaars Thierry Lemahieu en eega Katrien Soenen werden door het prestigieuze beoordelingssite TripAdvisor zopas verkozen tot zesde beste ter wereld. In Europa mag het zich de nummer vijf noemen. Zij zijn hiermee het enige Belgische hotel op de gerenommeerde lijst.

 

Hiermee doet Hotel Prinsenhof nog beter dan voorheen. Eerder al wisten  ze  zich in 2006, 2008 en 2010 te nestelen binnen de eerste honderd beste hotels van de wereld, waarvan Hotel Golden Well in het Tsjechische Praag de nummer één mag noemen.

En of ze in Hotel Prinsenhof terecht fier en blij zijn met hun dubbele award. Het is duidelijk dat de inzet van het echtpaar Lemahieu moeite noch tijd spaart om het de gasten naar de zin te maken. Momenteel wordt tegelijk flink werk gemaakt van de uitbouw van een vijftal nieuwe luxueuze kamers en krijgen de bar, de keuken en het back office een nieuw kleedje aangemeten.

Meer nog, deze zomer viert Hotel Prinsenhof zijn 25ste verjaardag. Op 1 augustus 1986 openden Frans Soenen en Rosanne Vandeputte de deuren in de schaduw van het Kasteel Prinsenhof. In 1991 namen Thierry Lemahieu en Katrien Soenen het hotel in handen en zetten het pionierswerk met succes verder. Vandaag is Hotel Prinsenhof zonder meer een der mooiste (dé mooiste?) parel aan de Brugse hotelkroon. ‘Te danken aan onze liefde voor het vak én de onvoorwaardelijke inzet van onze medewerkers die we graag betrekken bij het behalen van de dubbele award. Dit is voor ons geen eindpunt, maar een stimulans om nog beter te doen. De klant is vandaag extra veeleisend en die wensen willen we graag invullen. Elke dag opnieuw”, stellen de terecht breedlachende Thierry Lemahieu en Katrien Soenen.

Hotel Prinsenhof - Ontvangersstraat 9 - 8000 Brugge - tel. 050 34 26 90

info@prinsenhof.be en www.prinsenhof.be

(Georges Keters)






>> Reageer (0)
22-01-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuw schip P & O Ferries op het Kanaal

SPIRIT OF BRITAIN

maakt maidentrip op Kanaal

Het gloednieuwe schip van P&O Ferries, Spirit of Britain, goed voor een prijskaartje van 180 miljoen euro, maakte op vrijdag 21 januari zijn maidentrip van Dover naar Calais. De grootste en meest revolutionaire ferry ooit op de vaarroute tussen Calais en Dover heeft een capaciteit van maximum 2.000 passagiers en telt drie afzonderlijke voertuigdekken voor bijna vier kilometer voertuigen (na elkaar geparkeerd). Met deze reuze ferry start een nieuw tijdperk van reizen over het Kanaal.

Zijn revolutionair design, met een uniek ontwerp van de scheepsromp, beperkt de weerstand in het ondiepe water van het Kanaal en zorgt aldus voor een forse brandstofbesparing. P&O Ferries zal dubbel zoveel vracht kunnen vervoeren als vandaag het geval is op één schip, met dezelfde werkingskosten. De maatschappij wordt een stuk milieuvriendelijker en kan daarenboven de ticketprijzen laag houden.

COMFORT

De passagiers zullen een ongezien comfort ervaren aan boord van het grootste schip ooit op het Kanaal. Het is zo lang en zo breed in vergelijking met alle andere ferry’s op het Kanaal dat in de havens van Dover en Calais speciale faciliteiten vereist zijn om het te kunnen aanleggen. Chauffeurs hebben toegang tot het schip via hun eigen privédek met speciale stroken voor wie prioriteit bij het inchecken geniet. Er is ook ruimte voorbehouden voor klanten die gewoon op het schip parkeren om aan boord te shoppen in de uitgestrekte outlets. Wie wat meer luxe en stijl wenst, kan terecht in de exclusieve Club Lounge met een privédek in openlucht voorzien van teak meubilair in echte cruisestijl.

GASTRONOMIE

Dineren kan ofwel in ‘The Brasserie’, een restaurant met bediening en een uitgebreide kaart van Britse gerechten, ofwel in het selfservice ‘International Food Court’ met een ruime keuze van kant-en-klare gerechten en warme maaltijden, salades en desserts volgens de Britse, continentale of oosterse keuken.

KINDEREN AAN HET FEEST

De allerjongsten kunnen hun hartje ophalen in de speelruimte ‘Horizon Family Lounge’, die uitgerust is met tafels en stoelen voor peuters en kleine kinderen, terwijl tieners over hun eigen geluidsdicht lunapark beschikken.

VANAF £ 39

Het reusachtige nieuwe schip vaart vijf keer per 24 uur van Dover naar Calais. Een standaardticket is er al vanaf £39 enkele reis voor een auto en maximum negen passagiers. Helen Deeble, chief executive van P&O Ferries: “We zijn heel blij dit fantastische nieuwe schip te mogen verwelkomen. Het betekent grote vooruitgang qua omvang en kwaliteit van de constructie. Ik ben er absoluut zeker van dat het een fantastische ervaring zal zijn voor alle klanten die de komende jaren met het schip zullen varen.”

DOOP

De Spirit of Britain wordt eind maart officieel gedoopt door Olympisch kampioene, Dame Kelly Holmes. In september van dit jaar krijgt de vaarroute Calais-Dover het gezelschap van een zusterschip, de Spirit of France.

Voor meer informatie en reserveringen:

 www.POferries.be of 070/70 77 71

 






>> Reageer (0)


Archief per maand
  • 08-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 07-2019
  • 05-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 05-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 07-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 02-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 04-2007
  • 01-2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Mijn aanraders
  • Restaurant Renty
  • Toersime Vlaanderen
  • Oostenrijk


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs