Vijf jaar super tafelen op eiland in Wanze (Luik)
Hemels genot in La Gastronomie du Mayeur
Wielerliefhebbers kennen de
regio op hun duim terwijl de renners er een hekel aan hebben: de Muur van Hoei
is niet direct een verkeersdrempel van formaat, maar veelal de onverbiddelijke
scherprechter in de wielerklassieker De Waalse Pijl waarbij de gemeente Wanze
een grote rol speelt. Gastronomen hebben evenwel een ander gevoel bij deze kuitenbijter:
met restaurant La Gastronomie du Mayeur telt Wanze een tafel waar superlatieven
te kort schieten.
Het huis op zich is al een bijzonderheid. Omringd door de
rivier Méhaigne bevindt het restaurant zich op het eilandje Chanteleau. De
riante villa is een kopie van het stulpje dat de Franse acteur Jean Marais ooit
bezat in Marne-la-Cocquette. Hier stampte Chef Jean-Luc Lambotte en zijn eega
Mireille Marchand in 2006 restaurant Gastronomie du Mayeur uit de grond,
genoemd naar zijn grootvader, voormalig bewindvoerder van deze kleine entiteit.
Het geheel, goed voor een vijftigtal zitjes, is uitgewerkt in drie
compartimenten dat de mogelijkheid biedt om zowel kleine groepen als de tête à
tête liefhebbers in alle sereniteit en rust te laten genieten van al dat moois
dat Chef Lambotte uit zijn oven tovert. Bij mooi weer kunnen nog eens zoveel
lekkerbekken op het terras genieten, tegelijk de tuin te bewonderen. Een fraaie
parkeerhaven laat toe de wagen in alle rust even uit te blazen tussen het
groen.
AUTODIDACT
Jean-Luc Lambotte (42) mag dan wel een laatbloeier zijn,
hij wist in minimum van zijn tijd zijn kooktalent te verzilveren. Afkomstig uit
een familie waarbij traditiegetrouw transport en politiek de scepter zwaaiden
ging de interesse van Jean-Luc eerder naar eigen ontdekkingen, wat scheidkunde
en wetenschappelijke opzoekingen vooraleer zich in 1993 als complete leek te
storten in het wereldje van de restauratie. In eerst Auberge du Hoyoux, later in Jardins de
Pauline, beide restaurants in Modave, ontpopte de leergierige Jean-Luc Lambotte
zich al spoedig tot een meester aan het fornuis met het resultaat dat hij in
2006 met Gastronomie du Mayeur zijn eigen restaurant op poten zette. Met
succes, want intussen is het huis tot ver buiten de grenzen van het Luikse
bekend als gastronomische tempel.
CREATIEVE KEUKEN
Met eega Mireille Marchand als elegante en joviale gastvrouw
is de ontvangst warm en hartelijk. In de zaal wordt zij geflankeerd door Jonathan
Fallais en Claude Vincent, twee jonge knapen die de knepen van het vak al
duchtig onder knie hebben. In de keuken laat de Chef zich bijstaan door vooral
stagiaires die hier hun kennis komen verrijken.
Elk bord, getekend Jean-Luc Lambotte, is een lust voor
het oog en een ode aan de smaak. De creatieve keuken zorgt voor subtiele en
verrukkelijke gerechten, vol streling voor het verhemelte en genieten alle
aandacht. De passende wijnen, geplukt uit een ruim 2.500 tellende flessenrijke
kelder, maken het feest compleet.
CARTE BLANCHE
Met zijn klassiekers Menu Découverte, Menu Dégustation,
Menu Homard Blue en Menu Saveurs du Japons laat Chef Jean-Luc Lambotte zijn
talent optimaal bewonderen. Het wordt evenwel helemaal te gek als je hem Carte
Blanche geeft. Een reeks succulente schotels passeren de culinaire revue, de
een al smaakvoller dan de andere. Tonijn, ganzenlever, oester, langoustine,
kreeft en onder andere baars of tong krijgen een andere dimensie wanneer men
Jean-Luc zijn zin laat doen. Het is duidelijk, hier heeft men het laatste nog
niet gezien. Wanze beschikt niet alleen over een flink stuk geschiedenis om en
rond de wielerklassieker Waalse Pijl, maar kan met restaurant Gastronomie du
Mayeur de hele culinaire wereld aan. Geen wonder dat de bonzen van Euro Toques
en Chaine des Rotisseurs dit adres op hun ledenlijst hebben staan. Een adres om
zeker op zak te hebben, eens op stap aan de andere kant van ons leuke landje.
La Gastronomie du Mayeur
Jean-Luc
Lambotte en Mireille Marchand
Chaussée
de Tirlemont, 1C
4520
Wanze
Tel.:
085 41 34 57
www.gastronomiedumayeur.be
Gesloten
op zaterdagmiddag, maandag en dinsdag.
Georges
Keters Culinair Journalist


|