Finalist Prosper Montagné aan
het fornuis in Andromeda Hotel
Stijn
Cornelis nieuwe Chef in
restaurant Gloria in Oostende
De 32- jarige Stijn Cornelis uit Oostduinkerke is sinds
deze week de nieuwe chef in restaurant Gloria, gastronomische tempel binnen het
4-sterren Andromeda Hotel & Thalassa.
De leerling van Marcel Geerts ziet hierin een eerste bekroning van zijn
streven naar de top. Ik ben blij deze kans te krijgen en grijp ze dan ook met
beide handen. Mijn credo alleen verse marktproducten zorgen voor
klassenschotels willen we in onze keukenploeg hoog in het vaandel laten
wapperen, zegt de kersverse nummer één aan het fornuis van de Gloria.
Kenners
weten het al langer, het gastronomische restaurant Gloria binnen de muren van
Andromeda Hotel & Thalassa, behoort tot de top van culinair Oostende. Chef
Philip De Wilde kreeg zopas de kans om in Brussel een nieuwe uitdaging aan te
gaan zodat directeur Sabine Friederichs op zoek moest naar een nieuwe eerste
kok. We gingen niet over één nacht ijs en kregen tal van chefs over de vloer.
Onze keuze ging uiteindelijk naar Stijn Cornelis, tot gisteren sous-chef in het
klasrijke Kempinski Hotel Dukes Palace in Brugge. De man heeft meerdere pijlen
op zijn boog en wist zich dit jaar nog tot finalist te koken op de prestigieuze
kookwedstrijd Gastronomische Club Prosper Montagné. Hij is een fervent
voorstander van de klassieke Franse keuken. Dat is precies wat we zoeken,
stelt een Sabine Friederichs, blij met de nieuwe aanwinst.
Na
zijn middelbare studies Economie en Moderne Talen trok hij naar het fornuis waar
hij via een stagecontract restauranthouder al vrij snel begreep dat zijn
toekomt aan de stoof te vinden was. Ik kook zeer graag en ben bijzonder
leergierig. Op al mijn stageplaatsen over het hele land (Beluga, Leuven; Salade
Folle, Rumst, Karmeliet, Brugge) opende ik de ogen en wist ik veel te leren van
mijn chefs. Ik heb vooral heel wat te danken aan Marcel Geerts, Eerste Kok van
België Prosper Montagné 1977, die me de knepen van het vak leerde. Ook van Ivan
Verhaeghe, executive chef Kempenski Hotel Dukes Palace Brugge stak ik heel wat
op. In restaurant Gloria wil ik die kennis ontplooien en het niveau betrachten
van mijn leermeersters, vertelt Stijn Cornelis.
MARKTMENU TROEF
Als
er één zaak is die Stijn Cornelis leerde is dat hij in de keuken met dagverse
producten de beste resultaten aan het fornuis weet te behalen. Dit is steeds
mijn credo geweest en ik trek dan ook graag deze lijn door. Vandaar dat we
onmiddellijk de kaart hebben aangepakt en een Marktmenu creëerden. We zijn
kieskeurig op onze ingrediënten, want deze vormen de basis voor het succes in
de keuken. Elk seizoen heeft zijn eigen rijkdom en wat is er mooier dan te
koken met seizoensgebonden producten. Hierdoor gaat niets van de smaak
verloren. Voeg daarbij dat keuken en zaal op elkaar dienen ingespeeld te zijn.
De zaalmeesters zijn het perfecte verlengstuk van het werk in de keuken. Met
William Van Daele en Didier Hamers zitten we goed. En in de keuken kan ik
rekenen op een uitstekende Charlotte Plovie, al jaren vertrouwd met de
Gloria-keuken, stelt de ambitieuze Stijn Cornelis.
ESCOFFIER IN RESTAURANT GLORIA
De
komst van een jong talent als Stijn Cornelis kan alleen positief zijn voor
culinair Oostende. De Stad aan Zee bulkt niet van de toprestaurants en het is
nog steeds wachten op een ster of hoge quotatie in de Gault Millau. Onze
betrachting is zo hoog mogelijk te klimmen met dien verstand dat we in de
eerste plaats willen zorgen voor een smaakvolle tafel. We hebben een zwak voor
de keuken van Escoffier aangevuld met een lichte oosterse toets bij dewelke men
het product als dusdanig nog steeds optimaal terugvindt in het bord. We houden
er niet van dat de lekkerbek dient te raden wat hij eet. Daarom kiezen we voor
eerlijke en dagverse producten. Zodoende hopen we mee te kunnen helpen aan het
opwaarderen van de gastronomisch keuken van restaurant Gloria, besluit Stijn
Cornelis.
Foto: Chef Stijn Cornelis geflankeerd door sous-chef
Charlotte Plovie en directeur Andromeda Hotel & Thalassa Sabine
Friederichs.
(Georges Keters Culinair Journalist)
Restaurant Gloria Andromeda Hotel & Thalassa
Kursaal
Westhelling Albert I Promenade 60
8400
Oostende
Tel. 059 80 66 11
www.restaurantgloria.be

|