GASTRONOMIE & TOERISME Rendez-vous avec le Nord Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon, Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434 Westende, met als doel de horeca, het toerisme, vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke vrijdagvoormiddag even na 10 u.
VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid naar een bestand van levensgenieters, gastronomen, reislustigen, managers, zonnekloppers en natuurliefhebbers + gratis verdeling via VVV-kantoren aan de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide, Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen en in een reeks geselecteerde winkels. Wie een persoonlijk abonnement op adres wenst kan dit mits overschrijving van 20 euro per jaar, over te maken op het PCR-nummer 000-0483943-10 met vermelding "Abonnement 2009".
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt (op gelijk welke manier) zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten verantwoordelijkheid van de uitgever.
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
26-02-2011
GASTRONOMIE AAN ZEE
Finalist Prosper Montagné aan
het fornuis in Andromeda Hotel
Stijn
Cornelis nieuwe Chef in
restaurant Gloria in Oostende
De 32- jarige Stijn Cornelis uit Oostduinkerke is sinds
deze week de nieuwe chef in restaurant Gloria, gastronomische tempel binnen het
4-sterren Andromeda Hotel & Thalassa.De leerling van Marcel Geerts ziet hierin een eerste bekroning van zijn
streven naar de top. Ik ben blij deze kans te krijgen en grijp ze dan ook met
beide handen. Mijn credo alleen verse marktproducten zorgen voor
klassenschotels willen we in onze keukenploeg hoog in het vaandel laten
wapperen, zegt de kersverse nummer één aan het fornuis van de Gloria.
Kenners
weten het al langer, het gastronomische restaurant Gloria binnen de muren van
Andromeda Hotel & Thalassa, behoort tot de top van culinair Oostende. Chef
Philip De Wilde kreeg zopas de kans om in Brussel een nieuwe uitdaging aan te
gaan zodat directeur Sabine Friederichs op zoek moest naar een nieuwe eerste
kok. We gingen niet over één nacht ijs en kregen tal van chefs over de vloer.
Onze keuze ging uiteindelijk naar Stijn Cornelis, tot gisteren sous-chef in het
klasrijke Kempinski Hotel Dukes Palace in Brugge. De man heeft meerdere pijlen
op zijn boog en wist zich dit jaar nog tot finalist te koken op de prestigieuze
kookwedstrijd Gastronomische Club Prosper Montagné. Hij is een fervent
voorstander van de klassieke Franse keuken. Dat is precies wat we zoeken,
stelt een Sabine Friederichs, blij met de nieuwe aanwinst.
Na
zijn middelbare studies Economie en Moderne Talen trok hij naar het fornuis waar
hij via een stagecontract restauranthouder al vrij snel begreep dat zijn
toekomt aan de stoof te vinden was. Ik kook zeer graag en ben bijzonder
leergierig. Op al mijn stageplaatsen over het hele land (Beluga, Leuven; Salade
Folle, Rumst, Karmeliet, Brugge) opende ik de ogen en wist ik veel te leren van
mijn chefs. Ik heb vooral heel wat te danken aan Marcel Geerts, Eerste Kok van
België Prosper Montagné 1977, die me de knepen van het vak leerde. Ook van Ivan
Verhaeghe, executive chef Kempenski Hotel Dukes Palace Brugge stak ik heel wat
op. In restaurant Gloria wil ik die kennis ontplooien en het niveau betrachten
van mijn leermeersters, vertelt Stijn Cornelis.
MARKTMENU TROEF
Als
er één zaak is die Stijn Cornelis leerde is dat hij in de keuken met dagverse
producten de beste resultaten aan het fornuis weet te behalen. Dit is steeds
mijn credo geweest en ik trek dan ook graag deze lijn door. Vandaar dat we
onmiddellijk de kaart hebben aangepakt en een Marktmenu creëerden. We zijn
kieskeurig op onze ingrediënten, want deze vormen de basis voor het succes in
de keuken. Elk seizoen heeft zijn eigen rijkdom en wat is er mooier dan te
koken met seizoensgebonden producten. Hierdoor gaat niets van de smaak
verloren. Voeg daarbij dat keuken en zaal op elkaar dienen ingespeeld te zijn.
De zaalmeesters zijn het perfecte verlengstuk van het werk in de keuken. Met
William Van Daele en Didier Hamers zitten we goed. En in de keuken kan ik
rekenen op een uitstekende Charlotte Plovie, al jaren vertrouwd met de
Gloria-keuken, stelt de ambitieuze Stijn Cornelis.
ESCOFFIER IN RESTAURANT GLORIA
De
komst van een jong talent als Stijn Cornelis kan alleen positief zijn voor
culinair Oostende. De Stad aan Zee bulkt niet van de toprestaurants en het is
nog steeds wachten op een ster of hoge quotatie in de Gault Millau. Onze
betrachting is zo hoog mogelijk te klimmen met dien verstand dat we in de
eerste plaats willen zorgen voor een smaakvolle tafel. We hebben een zwak voor
de keuken van Escoffier aangevuld met een lichte oosterse toets bij dewelke men
het product als dusdanig nog steeds optimaal terugvindt in het bord. We houden
er niet van dat de lekkerbek dient te raden wat hij eet. Daarom kiezen we voor
eerlijke en dagverse producten. Zodoende hopen we mee te kunnen helpen aan het
opwaarderen van de gastronomisch keuken van restaurant Gloria, besluit Stijn
Cornelis.
Foto: Chef Stijn Cornelis geflankeerd door sous-chef
Charlotte Plovie en directeur Andromeda Hotel & Thalassa Sabine
Friederichs.
Wielerliefhebbers kennen de
regio op hun duim terwijl de renners er een hekel aan hebben: de Muur van Hoei
is niet direct een verkeersdrempel van formaat, maar veelal de onverbiddelijke
scherprechter in de wielerklassieker De Waalse Pijl waarbij de gemeente Wanze
een grote rol speelt. Gastronomen hebben evenwel een ander gevoel bij deze kuitenbijter:
met restaurant La Gastronomie du Mayeur telt Wanze een tafel waar superlatieven
te kort schieten.
Het huis op zich is al een bijzonderheid. Omringd door de
rivier Méhaigne bevindt het restaurant zich op het eilandje Chanteleau. De
riante villa is een kopie van het stulpje dat de Franse acteur Jean Marais ooit
bezat in Marne-la-Cocquette. Hier stampte Chef Jean-Luc Lambotte en zijn eega
Mireille Marchand in 2006 restaurant Gastronomie du Mayeur uit de grond,
genoemd naar zijn grootvader, voormalig bewindvoerder van deze kleine entiteit.
Het geheel, goed voor een vijftigtal zitjes, is uitgewerkt in drie
compartimenten dat de mogelijkheid biedt om zowel kleine groepen als de tête à
tête liefhebbers in alle sereniteit en rust te laten genieten van al dat moois
dat Chef Lambotte uit zijn oven tovert. Bij mooi weer kunnen nog eens zoveel
lekkerbekken op het terras genieten, tegelijk de tuin te bewonderen. Een fraaie
parkeerhaven laat toe de wagen in alle rust even uit te blazen tussen het
groen.
AUTODIDACT
Jean-Luc Lambotte (42) mag dan wel een laatbloeier zijn,
hij wist in minimum van zijn tijd zijn kooktalent te verzilveren. Afkomstig uit
een familie waarbij traditiegetrouw transport en politiek de scepter zwaaiden
ging de interesse van Jean-Luc eerder naar eigen ontdekkingen, wat scheidkunde
en wetenschappelijke opzoekingen vooraleer zich in 1993 als complete leek te
storten in het wereldje van de restauratie. In eerst Auberge du Hoyoux, later in Jardins de
Pauline, beide restaurants in Modave, ontpopte de leergierige Jean-Luc Lambotte
zich al spoedig tot een meester aan het fornuis met het resultaat dat hij in
2006 met Gastronomie du Mayeur zijn eigen restaurant op poten zette. Met
succes, want intussen is het huis tot ver buiten de grenzen van het Luikse
bekend als gastronomische tempel.
CREATIEVE KEUKEN
Met eega Mireille Marchand als elegante en joviale gastvrouw
is de ontvangst warm en hartelijk. In de zaal wordt zij geflankeerd door Jonathan
Fallais en Claude Vincent, twee jonge knapen die de knepen van het vak al
duchtig onder knie hebben. In de keuken laat de Chef zich bijstaan door vooral
stagiaires die hier hun kennis komen verrijken.
Elk bord, getekend Jean-Luc Lambotte, is een lust voor
het oog en een ode aan de smaak. De creatieve keuken zorgt voor subtiele en
verrukkelijke gerechten, vol streling voor het verhemelte en genieten alle
aandacht. De passende wijnen, geplukt uit een ruim 2.500 tellende flessenrijke
kelder, maken het feest compleet.
CARTE BLANCHE
Met zijn klassiekers Menu Découverte, Menu Dégustation,
Menu Homard Blue en Menu Saveurs du Japons laat Chef Jean-Luc Lambotte zijn
talent optimaal bewonderen. Het wordt evenwel helemaal te gek als je hem Carte
Blanche geeft. Een reeks succulente schotels passeren de culinaire revue, de
een al smaakvoller dan de andere. Tonijn, ganzenlever, oester, langoustine,
kreeft en onder andere baars of tong krijgen een andere dimensie wanneer men
Jean-Luc zijn zin laat doen. Het is duidelijk, hier heeft men het laatste nog
niet gezien. Wanze beschikt niet alleen over een flink stuk geschiedenis om en
rond de wielerklassieker Waalse Pijl, maar kan met restaurant Gastronomie du
Mayeur de hele culinaire wereld aan. Geen wonder dat de bonzen van Euro Toques
en Chaine des Rotisseurs dit adres op hun ledenlijst hebben staan. Een adres om
zeker op zak te hebben, eens op stap aan de andere kant van ons leuke landje.
Aye, deelgemeente van Marche-en-Famenne,
je vindt het niet op je doorreis naar of op weg naar je vakantieverblijf in de
Ardennen of het Groot-Hertogdom Luxemburg. En toch mag je het niet missen, Aye,
zalig stekje waar Château dHassonville, neergepoot in een 55 ha groot groen
domein garant staat voor een koninklijk verblijf. Voor rustzoekers, gastronomen
en liefhebbers van het goede leven, een pleisterplaats. Om graag te komen. En
terug te komen.
Na het oprijden van de hectometers lange groene inrit
ontplooit het kasteel zich in al zijn glorie als een sprookje. Château dHassonville,
zonder meer een der pure diamanten aan de kroon van ons te veel onderschatte
Ardennen. De ontvangst op de binnenkoer alleen al is koninklijk. Alexander
Rodrigues die met de familie het kasteel bezit komt je persoonlijk
begroeten. Duivel-doet-veel Philippe ontfermt zich over je bagage. Je verblijf
kan beginnen. Het 17de eeuwse kasteel werd door de Zonnekoning Lodelijk
XIV in 1675 opgetrokken als jachtverblijf. Nadat het in de loop der eeuwen
diverse eigenaars had gekend kocht de familie Rodrigues-Van Eyck het kasteel in
1986 en bouwde het om tot een hotel-restaurant met 20 luxueuze kamers,
inclusief enkele suites. Aan de authenticiteit van dit landjuweel werd niet
getornd. Op de binnenkoer werd een gezellige bar uitgewerkt, aansluitend plaats
voor kleine seminaries tot dertig man, een snookerzaaltje en plaats voor wat
leesgenot. De knetterende haarden op diverse plaatsen zorgen voor extra sfeer
en rust.
TOPGASTRONOMIE
Wordt de bezoeker stilaan herboren, dan zorgt restaurant
Le Grand Pavillon voor culinaire hoogstandjes die mening Michelin-chef in de
kou zet. Chef Olivier De Laere zwaait sinds 2008 de scepter in het restaurant.
De ervaring die hij opdeed in diverse tophuizen met minstens één Michelin-ster,
is vandaag terug te vinden in het bord. Lekkerbekken schuiven dan ook graag aan
voor het hemels Menu Clé dOr, een zesgangendiner, een opeenvolging van
succulente schotels, stuk voor stuk parels alleen te vinden op de beste tafels.
ARRANGEMENTEN
Tekenen voor een op en top belevenis is genieten van een
Gastronomisch Weekend Arrangement: Menu Châtelaine (4 gangen), overnachting en
ontbijtbuffet, Menu Clé dOr (6-gangen), overnachting en ontbijtbuffet: 265
euro per persoon logerend in een tweepersoonskamer met zicht op binnenkoer, 314
euro per persoon in tweepersoonskamer met zicht op het park of annexe.
MIDWEEK
Voor een verblijf in de week stelt Château dHassonville
bovenstaand arrangement voor met inbegrip van Champagne aperitief, wijnen en
mokka bij de twee diners aan 540 euro voor een kamer binnenkoer en aan 640 euro
voor een kamer of annexe en dit voor TWEE personen logerend in
tweepersoonskamer.
Het is duidelijk, een verblijf op het domein van Château
dHassonville, hoe kort ook, is een ideaal oord van verkwikking, van absolute
rust en het terugvinden van zichzelf. Tot straks in Château dHassonville?
Gijs Pijnenburg uit Domburg is de nieuwe Chef in het
Badhotel Renesse. Hij stond eerder aan het fornuis in restaurant Mondriaan in
Domburg en het Badhotel Domburg.
Hierdoor is de kaart volledig in een nieuw kleedje gestoken,
aansluitend wijnkaart.
Intussen staat nog tot vrijdag 20 mei het
Mosselarrangement op de agenda, met uiteraard de Zeeuwse mossel als middelpunt
van alle culinaire genot. Verder sieren de Sint-Jacobschelpen, de oesters en nog veel meer uit de zee de borden van het restaurant Le Marquis.
Meer nog, met Veere, Zierikzee en Middeburg in de
buurt is je verblijf in Badhotel Renesse onvergetelijk.
Q-Travel, de specialist in
autocarreizen en gevestigd aan de Zwaluwenstraat 44 in Oostende, brengt in
samenwerking met Q-Cars uit Lombardsijde voor het eerst in zijn jonge bestaan
een eigen brochure op de markt. Voor zaakvoerder Neil Dutrieue een droom die
werkelijkheid wordt. Hiermee wordt ook de slogan: Q-travel, Uw droom, Onze
passie meer dan waarheid.
De brochure 2011 is gedrukt
op kwaliteitspapier en geeft een bondig overzicht van de citytrips, rondreizen,
gastronomische uitstappen, eendaags reizen en vlieg- en busreizen, allen met
vertrek dichtbij de zetel: Oostende, Nieuwpoort, Middelkerke, Veurne, De Panne,
Bredene, De Haan, Oostduinkerke en Loppem.
Toppers daarbij zijn de 5-daagse
reis naar Berlijn en de geschiedenis om en rond de Muur, de 7-daagse reis naar
Dresden, het Firenze aan de Elbe, de 8-daagse trip naar het muzikale Zillertal
in Oostenrijk, de 9-daagse reis naar Slovenië en onder andere de 7-daagse trip
naar de Gouden Stad Praag. Dat alles aan bijzonder scherpe en correcte prijzen.
En er is nog meer. Naast een
greep uit genoemde knappe reizen pakt Q-Travel ook uit met dagreizen. Hierbij
staan uitstappen naar de mosselgemeente Yerseke, Londen, bloemenstad Keukenhof,
Boulogne en Nausicaa en onder andere Frans Vlaanderen op de agenda.
De Q-Travel brochure 2011 is
gratis te bekomen bij je vertrouwde reisagent of rechtstreeks in het kantoor.
Topchefs en sterren kijken in het Oostendse Kursaal
Gastronomen weten het al een tijdje en hebben de data
zondag 13 maart en maandag 14 maart met rood aangestipt in hun culinaire
agenda. Twee dagen lang zijn The Flemish Primitives immers te gast in het
Oostende Kursaal. Twee dagen vol culinair plezier, te bewonderen via een
waslijst topchefs aangevoerd door s werelds nummer één René Redzepi uit
restaurant Noma in Kopenhagen.
The Flemish Primitives zijn aan hun derde editie toe. De
jongste twee jaar vond dit culinaire hoogstaand evenement plaats in Brugge,
maar is nu te bewonderen in het Oostendse Kursaal. Net zoals de gelijkwaardige
evenementen in het Baskische San Sebastion en het Franse Deauville ligt ook
Oostende aan de zee en heeft dus extra aantrekkingskracht. Het worden op zondag
13 en maandag 14 maart twee drukke dagen. Het puikje van s werelds beste koks
zal er haar talent via demonstraties laten bewonderen. Daarbij is het uiteraard
uitkijken naar René Redzepi uit het Deense Noma, uitgeroepen tot de beste kok
van de wereld, Hoston Blumenthal van The Fat Duck in Londen, Michel Bras uit
Frankrijk, Jonnie Boer en Seregio Herman uit Nederland en een waslijst van
Belgische toppers als Gert De Mangeleer, Kristof Coppens, Kobe Desramault,
Filip Claeys,; Wouter Van der Vieren en onder andere onze chocolatier nummer
één Dominique Persoone uit Brugge.
Nieuwpoortse garnalen op World Economic Forum in Davos
Europese leiders proeven van de Westhoek
Tweesterrenchef
Francky Vanderhaeghe uit restaurant St Nicolas in Elverdinge kookt op vrijdag
28 januari voor de Europese top op het 41ste World Economic Forum in
het Zwitserse Davos. Hij verzorgt er de lunch en schotelt de internationale
organisatie onder andere een bereiding van Nieuwpoortse garnaal voor. We laten
de Europese leiders proeven van de troeven van de Westhoek, stelt Reginalt
Lambersy.
Francky Vanderhaeghe vliegt met de lading garnaal door
toedoen van visspeciaalzaak Saumon dOr in Koksijde naar Davos. Daar de garnaal
geen bewaarmiddelen bevat dienen ze vers geleverd te worden. De garnaal werd
gevangen door de bemanning van de N86 Surcouf. Het is onze bedoeling de
Nieuwpoortse garnaal te promoten aan de Europese leiders zodat deze die op hun
beurt onze producten uit de Westhoek kunnen aanbevelen bij hun respectievelijke
keukenchefs. Onze garnaal is een topproduct en verdient ons inziens de nodige
aandacht bij de Europese topchefs, zegt Reginalt Lambersy, van Saumon dOr in
Koksijde.
RESTAURANT SAINT-NICOLAS
Sterrenchef Francky Vanderhaeghe, aan het fornuis in zijn
restaurant Saint-Nicolas in Elverdinghe, is zonder meer in zijn nopjes. We
gaan er op vrijdag 28 januari de lunch verzorgen voor de top van het World
Economic Forum, onafhankelijke organisatie die wereldtoppers uit het
bedrijfsleven bijeenbrengt. Het is voor onze Westhoekproducten, de garnaal in
het bijzonder, en mezelf een groot genoegen voor de Europese leiders te mogen
koken, gaf Francky Vanderhaeghe graag mee die hierbij een dertigtal
staatshoofden culinair zal verwennen. Daarbij prinses Mathilde en prins Filip,
Tony Blair, David Cameron, Rupert Murdoch, Angela Merkel en onder andere heel
wat bedrijfsleiders van diverse banken en multinationals.
Feestklokken luiden nog maar eens in het luxueuze
4-sterrenhotel Prinsenhof in de Ontvangersstraat 9 in Brugge. Eigenaars Thierry
Lemahieu en eega Katrien Soenen werden door het prestigieuze beoordelingssite TripAdvisor
zopas verkozen tot zesde beste ter wereld. In Europa mag het zich de nummer
vijf noemen. Zij zijn hiermee het enige Belgische hotel op de gerenommeerde
lijst.
Hiermee doet Hotel
Prinsenhof nog beter dan voorheen. Eerder al wisten ze zich in 2006, 2008 en 2010 te nestelen binnen de eerste honderd beste hotels van de wereld, waarvan Hotel
Golden Well in het Tsjechische Praag de nummer één mag noemen.
En of ze in Hotel Prinsenhof
terecht fier en blij zijn met hun dubbele award. Het is duidelijk dat de inzet
van het echtpaar Lemahieu moeite noch tijd spaart om het de gasten naar de zin
te maken. Momenteel wordt tegelijk flink werk gemaakt van de uitbouw van een
vijftal nieuwe luxueuze kamers en krijgen de bar, de keuken en het back office
een nieuw kleedje aangemeten.
Meer nog, deze zomer viert
Hotel Prinsenhof zijn 25ste verjaardag. Op 1 augustus 1986 openden
Frans Soenen en Rosanne Vandeputte de deuren in de schaduw van het Kasteel Prinsenhof. In 1991 namen Thierry Lemahieu
en Katrien Soenen het hotel in handen en zetten het pionierswerk met succes
verder. Vandaag is Hotel Prinsenhof zonder meer een der mooiste (dé mooiste?)
parel aan de Brugse hotelkroon. Te danken aan onze liefde voor het vak én de
onvoorwaardelijke inzet van onze medewerkers die we graag betrekken bij het
behalen van de dubbele award. Dit is voor ons geen eindpunt, maar een stimulans
om nog beter te doen. De klant is vandaag extra veeleisend en die wensen willen
we graag invullen. Elke dag opnieuw, stellen de terecht breedlachende Thierry Lemahieu
en Katrien Soenen.
Het gloednieuwe schip van
P&O Ferries, Spirit of Britain,
goed voor een prijskaartje van 180 miljoen euro, maakte op vrijdag 21 januari zijn
maidentrip van Dover naar Calais. De grootste en meest revolutionaire ferry
ooit op de vaarroute tussen Calais en Dover heeft een capaciteit van maximum
2.000 passagiers en telt drie afzonderlijke voertuigdekken voor bijna vier
kilometer voertuigen (na elkaar geparkeerd). Met deze reuze ferry start een
nieuw tijdperk van reizen over het Kanaal.
Zijn revolutionair design, met
een uniek ontwerp van de scheepsromp, beperkt de weerstand in het ondiepe water
van het Kanaal en zorgt aldus voor een forse brandstofbesparing. P&O
Ferries zal dubbel zoveel vracht kunnen vervoeren als vandaag het geval is op
één schip, met dezelfde werkingskosten. De maatschappij wordt een stuk
milieuvriendelijker en kan daarenboven de ticketprijzen laag houden.
COMFORT
De passagiers zullen een
ongezien comfort ervaren aan boord van het grootste schip ooit op het Kanaal.
Het is zo lang en zo breed in vergelijking met alle andere ferrys op het
Kanaal dat in de havens van Dover en Calais speciale faciliteiten vereist zijn
om het te kunnen aanleggen. Chauffeurs hebben toegang tot het schip via hun
eigen privédek met speciale stroken voor wie prioriteit bij het inchecken
geniet. Er is ook ruimte voorbehouden voor klanten die gewoon op het schip
parkeren om aan boord te shoppen in de uitgestrekte outlets. Wie wat meer luxe
en stijl wenst, kan terecht in de exclusieve Club Lounge met een privédek in
openlucht voorzien van teak meubilair in echte cruisestijl.
GASTRONOMIE
Dineren kan ofwel in The
Brasserie, een restaurant met bediening en een uitgebreide kaart van Britse
gerechten, ofwel in het selfservice International Food Court met een ruime
keuze van kant-en-klare gerechten en warme maaltijden, salades en desserts
volgens de Britse, continentale of oosterse keuken.
KINDEREN AAN HET
FEEST
De allerjongsten kunnen hun
hartje ophalen in de speelruimte Horizon Family Lounge, die uitgerust is met
tafels en stoelen voor peuters en kleine kinderen, terwijl tieners over hun
eigen geluidsdicht lunapark beschikken.
VANAF £ 39
Het reusachtige nieuwe schip
vaart vijf keer per 24 uur van Dover naar Calais. Een standaardticket is er al
vanaf £39 enkele reis voor een auto en maximum negen passagiers. Helen Deeble,
chief executive van P&O Ferries: We zijn heel blij dit fantastische nieuwe
schip te mogen verwelkomen. Het betekent grote vooruitgang qua omvang en
kwaliteit van de constructie. Ik ben er absoluut zeker van dat het een
fantastische ervaring zal zijn voor alle klanten die de komende jaren met het
schip zullen varen.
DOOP
De Spirit
of Britain wordt eind maart officieel
gedoopt door Olympisch kampioene, Dame Kelly Holmes. In september van dit jaar
krijgt de vaarroute Calais-Dover het gezelschap van een zusterschip, de Spirit of France.
U wilt uw vakantie dit jaar eens anders invullen met
uw gezin of familie? ID Riva Tours specialist op Kroatië pakt uit met een breed
assortiment vakantiewoningen. Benevens de schitterende ligging, gekoppeld aan
alle mogelijke comfort wacht uw kindvriendelijke droomvilla voor het ganse
gezin of familie, op een boogscheur van
de azuurblauwe kust.
De vakantievillas van ID RIVA TOURS liggen in een rustige
omgeving, meestal op een groot domein en op een steenworp van de kust. Er zijn
huizen en appartementen voor gezinnen maar ook voor groepen van tot 20 personen
. Veel villas hebben een zwembad en niet zelden is er een uitzicht op het
kristalheldere water van de Adriatische Zee. En makkelijk bereikbaar.
Ook op de
eilanden voor de kust zoals Krk en Dugi Otok en verder langs de Dalmatische
kust, richting cultuursteden Split en Dubrovnik, vind je bekorende
vakantievillas. Zo is er bijvoorbeeld Villa Lauta, ideaal voor een gezin met
twee kinderen. Het uitzicht van op het terras en van bij het zwembad op de
azuurblauwe zee is adembenemend. Even voorbij Dubrovnik, in Cavtat, kan je met
zijn tienen terecht in Villa Kameni Dvori. De paradijselijke omgeving en het
comfort garanderen een onvergetelijke zonvakantie.
VAKANTIEDORPEN
Kinderen
én ouders zullen enorm veel plezier beleven in de vakantiedorpen van ID RIVATOURS. Het principe is
eenvoudig: je huurt een vakantiewoning, een appartement, een wooneenheid op
basis van het aantal vakantiegangers. In deze vakantiecomplexen geniet je van
voldoende privacy, je kan zelfs gaan zonnen op een rustig strand even verderop
en in het vakantiedorp kan je zo vaak en zo veel je maar wil profiteren van de
infrastructuur en van de geboden service. Zwembaden, speeltuinen, sportvelden,
golfterreinen, stranden, zonneterrassen, ligstoelen, kanos, waterfietsen
kortom, alles is aanwezig om in ideale omstandigheden, luierend of actief, te
genieten van de zomerse vakantie. Voor groot en klein zijn er
animatieprogrammas en de kinderen beleven er een tijd die ze nooit zullen
vergeten want al zeer snel maken ze vriendjes, zelfs al spreken die een andere
taal. Terwijl de kinderen zich goed amuseren of met ervaren monitoren gaan
sporten kunnen de ouders zorgeloos hún programma afwerken.
VAKANTIE
A LA CARTE
Een
vakantie met ID RIVA TOURS in
Kroatië in een vakantiewoning aan de Adriatische kust of in het prachtige
binnenland is zeer snel en makkelijk geregeld. Je kan immers naar eigen wensen,
à la carte, je vakantie samenstellen. Je reist met eigen vervoer of met het
vliegtuig. Er zijn tal van keuzecriteria zoals de grootte en de ligging van de
woning maar bijvoorbeeld ook de aanwezigheid van boerderijdieren of de
combinatie van vakantiewoningen die op loopafstand van elkaar liggen. Dat is
ideaal voor families die graag samen reizen, die dicht bij elkaar willen zijn
en hun eigen privacy willen behouden.
Al die keuzemogelijkheden vind je in de
vakantiebrochure Kroatië, Slovenië & Macedonië 2011. ID RIVA TOURS reikt
met deze veelkleurige en inspirerende publicatie de bouwstenen aan voor een
droomvakantie. Het enorme aanbod en de veelzijdigheid ervan, niet alleen voor
vakantiewoningen maar ook voor hotels en campings, zorgen ervoor dat die droom
ook werkelijkheid wordt.
De
reisbrochure van I.D. Riva Tours is gratis verkrijgbaar bij de reisagent.
Informatie en boekingen: tel. 02/219.41.11. www.IDRiva.be.
Viert 2011 en Valentijn met Champagne, wijn en diamanten
Romantiek met
Champagne Romeo & Juliette
Op zoek naar een origineel geschenk of ideale plek voor
een onvergetelijke romantische avond, dan schuift Denis Renty, foodconsultant
en zaakvoerder F&B Premium Brands uit Middelkerke je graag Champagne Romeo & Juliette,
wijnen Château Bertrand Braneyre en de oogverblindende diamanten van Diamare
voor.
Drie grote troeven die zowel de eindejaarsfeesten als
Valentijn 2011 onvergetelijk maken. Champagne. Noem het luidop en er verschijnt
steevast een glimlach op de lippen. Vraag blijft hoe het komt dat de
ongekroonde koningin der dranken doet verlangen naar een intense knuffel, een
zoen, een liefdevolle nacht onder de sterren? Hoe dan ook, maar Champagne
blijft de zinnen beroeren zodat niemand kan weerstaan aan deze Grote Dame. Net
zoals Romeo dit evenmin kon met Juliette. Expert Denis Renty: Vandaar dat we
met onze Champagne resoluut kozen voor de naam van Romeo & Juliette, aan
onze brein ontsproten na een amoureuze ontknoping op een zwoele zomernacht.
ESPACE PIERRE CARDIN
Champagne Romeo & Juliette werd vorig jaar feestelijk
boven de doopvont gehouden in het prestigieuze Espace Pierre Carin, aansluitend
receptie in Hotel Maxims, hartje Parijs. Dit ter gelegenheid van de jaarlijkse
prijsuitreiking Prix Raimu, de Oscars van de Franse Comédiens, prestigieuze
prijzen uitgedeeld aan de beste Franse theater- en cinema-acteurs van het
voorbije jaar. Veel schoon volk uiteraard met blikvangers voorzitter Claude
Brasseur, Charlotte Gainsbourg dochter van en onder andere de 80-jarige
legende Pierre Cardin. Hoe konden we hier beter starten dan bij dergelijk
evenement, vertelt een glunderende Denis Renty, hiernaast op de foto met
filmgigant Claude Brasseur.
PASSIE MET DIAMARE
En er valt nog meer te beleven tijdens de komende
eindejaarsfeesten en Valentijnsdag maandag 14 februari 2011. Liefhebbers van
mooie en unieke dingen in het leven kennen de fonkelende juwelen van Diamare al
langer. Zij maken dit keer deel uit van een trilogie, feest rond Champagne
Romeo & Juliette.
CHATEAU BERTRAND BRANEYERE
Derde speerpunt in de trilogie van Denis Renty is Château
Bertrand Braneyre, topwijn van Wijnen Cooreman met Ludwig Cooreman, gedelegeerd
bestuurder van Wijnen Cooreman in Groot-Bijgaarden als groot bezieler.
3.500 EURO AAN PRIJZEN
Denis Renty pakt samen met Champagne Romeo &
Juliette, wijnpartner Château Bertrand Braneyre en diamantair Diamare uit met
een unieke formule waarbij ruim 3.500 euro aan prijzen te winnen zijn, daarbij
een gouden ring bezet met diamanten ter waarde van 2.500 euro. Hoe deelnemen?
Bestel nu uw Champagne en wijnen voor het eindejaar bij een van onze exclusief
aangesloten handelaars of degusteer bij de aangesloten restauranthouders en
ontvang bij elke consumptie of aankoop van 25 euro een deelnemingsformulier die
u de kans geeft om een van de vijf topprijzen in de wacht te slepen. Meer info:
www.romeojuliette.be
Totaal tot zijn grote verrassing werd Johan Stollz in
restaurant Ostend Queen bij de start van zijn maandelijkse culinaire concerten
gehuldigd voor zijn 75ste verjaardag. De immer jonge Johan Stollz blies
op 2 januari 75 kaarsjes uit.
Chef Koenraad Steenkiste en zijn keukenteam schoven de
jarige een reuzentaart voor, taart die door de doorgewinterde artiest zelf werd
aangesneden en verdeeld onder de lekkerbekken. Het initiatief van Yves De
Ridder, Bert Folens, Chef Koenraad Steenkiste en zaalmeester Patricia Swinnen loopt
onder de noemer Johan Stollz Zondag Concertos elke eerste zondag van de maand,
muzikale lunch met dans vanaf 13 uur, virtuoze stukken en herkenbare melodieën:
Men had
het niet voor mogelijk gehouden, maar Paul Bruna, de charmezanger uit
Middelkerke staat deze week met Ik geniet
van elkmoment op Nummer 1 in de Vlaamse Top Tien. Hij gaat
hierbij Jo Vally, Wim Leys en onder andere de koningin van het Vlaamse lied
Laura Lynn vooraf.
Het
nummer werd geschreven door Peter Keereman en voorzien van tekst van Johan
Verstreken. De single draait ook nog steeds goed op tal van Vlaamse en Nederlandse
radiostations. In Nederland haalde hij de eerste plaats bij de grootste
piratenzender Radio Moonlight en was meerdere malen te gast in programmas. De
single is ook regelmatig te horen bij Radio 2 en werd ook al diverse malen
gedraaid in het populaire verzoekplatenprogramma op zondagavond Vragen staat
vrij. De single draait nu ook al wekenlang mee op Radio Mi Amigo en VBRO.
Met zijn
vorige single Als de morgen is gekomen
stond Paul Bruna ook al 10 weken genoteerd in de Vlaamse Top 15 waaronder 2
weken op nummer 1.
Paul
Bruna was ook te zien in het Focus-WTV-programma Alles Goed en stelde zijn
single voor op Ment TV. Op deze laatste zender die te bekijken is op TV via
Kanaal 40 Telenet Digital wordt uitgepakt met een nieuw spelprogramma
Het uur van de waarheid. In dat programma nemen twee panels het tegen elkaar
op. Paul Bruna werd samen met de Kortrijkse zangeres Trisha uitgenodigd om vijf
afleveringen in te blikken tegen het duo Margriet Hermans en Garry Hagger. Het
programma wordt gepresenteerd door Kurt Willem (ex-Big Brother) en Lesley-Ann
Poppe (Komen eten). Eén aflevering is inmiddels achter de rug. De volgende vier
afleveringen zijn te zien op 17, 20 en 26 januari en op 1 februari, telkens om
20 uur. Het programma wordt de dag erop telkens nog eens uitgezonden om 6 en 12
uur.
Meer info
over Paul Bruna is terug te vinden
op www.paulbruna.be
Het 4-sterren ACCES HOTEL verwent
de verliefden tijdens Valentijn met twee romantische arrangementen. Wat is er
heerlijker dan een uitwaai wandeling af te ronden met een gezellig diner bij
kaarslicht?
VALENTIJN AAN ZEE
Twee
overnachtingen met ontbijtbuffet
Viergangendiner
op de eerste avond
Romantisch
5-gangendiner met Champagneaperitief
Fles
Champagne met roosje op de kamer, bij aankomst
Lekkere
verrassing bij vertrek
Prijs
per persoon:185 euro
(geldig
voor aankomsten in de maand februari, volgens beschikbaarheid)
VALENTIJN VOOR 1 DAG
Eén
overnachting met ontbijtbuffet
Een
fles Cava en bordje fruit bij aankomst
Romantisch
5-gangendiner met Champagne aperitief
Vrij
gebruik van sauna en solarium
(geldig
voor aankomsten in de maand februari, volgens beschikbaarheid bij aankomst op
vrijdag en zaterdag, minimum twee nachten.)
Op zaterdag 12 februari en zaterdag 19 februari diner met
Kinderen
droog naar school dank zij gloednieuwe Calums Road
Helena
Clybouw uit Westende en drijvende kracht achter de Noord-Zuid-vereniging Hart
voor Gambia is net terug uit het 38° graden warme Sambelkunda waar ze samen met
een veertigtal vrijwilligers uit Engeland, Ierland , Wales en Schotland de
officiële inhuldiging meemaakte van de door hen gesponsorde Calums Road.
Eindelijk kunnen de kinderen tijdens het regenseizoen met droge voetjes naar
school, zegt Helena Mama Gambia Clybouw.
De
Westendse vereniging verzamelde de jongste jaren via tal van plaatselijke
acties, in samenwerking met het Noord-Zuid-Comité Middelkerke heel wat fondsen
om er in het arme Sambelkunda, een broussedorp in Gambia, West-Afrika, een weg
aan te leggen die de leefgemeenschap van de arme zwartjes verbindt met het
naburige dorp. Tijdens het regenseizoen moest iedereen, kinderen incluis, zich
een weg banen tussen het kniehoge water dat de weg blank zette. Onmenselijke
toestanden. Samen met enkele liefdadige verenigingen in Groot-Brittannië werden
centen verzameld om een weg aan te leggen zodat men droog naar school of
kliniek kon gaan. De weg werd verhard en verhoogd en is voor deze
dorpsgemeenschap een geschenk uit de hemel. Ze zijn er letterlijk en figuurlijk
meer in de wolken mee, vertelt Mama Gambia.
CALUMS ROAD
De
officiële inhuldiging van Calums Road werd door de plaatselijke bevolking met
een groots feest ingezet. Het mag een wonder heten wat hier in zeer korte tijd
is gebeurd. Onder ruime belangstelling werd de opgehoogde weg letterlijk en
figuurlijk ingeblazen door Schotse doedelzakspelers. Aangrijpend. De
dierenartsen Patrick en David streelden hun violen en brachten muziek, speciaal
voor de gelegenheid gecomponeerd door Mairi Leach. Na de festiviteiten werd
genoten van een partijtje ezelvoetbal en werden de nieuwe schoolklasjes
bezocht. Alle vrijwilligers kregen een kleurrijke bloes als aandenken. De dag
werd op de koer van de naaischool afgesloten met een concert van Jaliba
Kuyateh, schooltje waar onder andere Emmanuel Colleyn uit Middelkerke een
leerling sponsort, vertelt Mama Gambia, bijzonder blij dat én de weg én de
school nu op punt staan.
Naast
het openstellen van Calums Road stond het bezoek aan Gambia volledig in het
teken tot het opvolgen van de diverse projecten die Hart voor Gambia Westende
er de jongste jaren op het getouw zette. Helena Clybouw hierover: We focussen
ons om de projecten van Heather Armstrong Brewer mee verder uit te werken, met
daarbij onder andere de Horse and Donkey Farm die zich ontfermt over zieke
dieren, Stellas School en het Alexander Edwards Hospital.
DWARS DOOR DE WOESTIJN
Ook
Westendenaar Eric Duhamel, die samen met een tiental andere Nederlandse
vrienden de reis Westende-Gambia met diverse wagens maakte dwars door de
woestijn, voegde zich intussen bij de hulpverleners. Hij was hierbij niet aan
zijn proefstuk toen. Het is intussen de vijfde maal dat ik hulpgoederen
samen verzameld met Mama Gambia overbreng naar Gambia en Senegal. Dit is een
stuk goedkoper dan de goederen in container met vlucht of schip over te maken,
zegt Eric Duhamel. Als je je gaat inleven met de plaatselijke bevolking en de
geplogenheden aan de grensposten kent, loopt het vlotter dan je denkt. Het is
en blijft Afrika. Geduld is hier de mooiste gave, aldus nog de gewezen
marineofficier.
SCHOOL VOOR DOVEN
Pas
terug in Westende of Mama Gambia pakt alweer uit met een nieuwe extra project.
Hart voor Gambia Westende zal de doofstomme 14-jarige Ismail in de toekomst
steunen bij zijn studies in de Sint John School in Kanifing, gespecialiseerde
school voor doofstomme kinderen. Hierbij kunnen we alvast rekenen op de steun
van het Noord-Zuid Comité Middelkerke. Samen met Marieline Dobbels en Annick
Keters kijken we nu al naar formules om fondsen bijeen te harken, want er
wachten ook nog de projecten van de groentetuinen, de waterputten en het
aanplanten fruitbomen, besluit Helena Clybouw, het kloppend hart van Hart voor
Gambia Westende.
In de keukens van de Hotel- en Toerismeschool Spermalie
Brugge wist Lode De Roover uit het restaurant Eyckerhof in Bornem zich na een
spetterende finale te kronen tot de Eerste Kok van België 2011. Pieter
Verheyde, sommelier in het Hof van Cleve in Kruishoutem, zag zich na een
slopende dag op zijn beurt gekroond tot Eerste Wijnschenker van België 2011. De
laureaten werden naderhand tijdens een schitterend banket in de Salons Saint
Germain in Diksmuide in de prijzen gezet. De Culinaire Prijs Prosper Montagné
is tot nader order nog steeds de meeste gegeerde prijs binnen de horecawereld.
Deze bekroning kwam er na de finale, in een wedstrijd op
het scherp van de snee. De vijf finalisten gaven blijk van uitzonderlijk
vakmanschap. Voor de laureaten betekent deze overwinning een belangrijke stap
in hun gastronomische carrière. Lode De Roover uit restaurant Eyckerhof in
Bornem won uiteindelijk met klasse voor Christophe Nachtergaele restaurant Privé
en chef aan huis, Landegem. De derde podiumplaats was voor Jean-Philippe uit I
Cook, Bergen. De laureaten werden in de Salons Saint Germain in Diksmuide
overladen met prachtige prijzen. De winnaar ging met een Renault Kangoo naar
huis, aansluitend een schitterend juweel voor de partner.
EERSTE SOMMELIER
In de schaduw maar daarom niet minder verdienstelijk van
de finale Eerste Kok van België ging het er niet minder hard aan toe om de
titel van Eerste Wijnschenker 2011 in de wacht te slepen. Oud-leerling Hotelschool Ter Duinen Koksijde
Pieter Verheyde, sommelier in het restaurant Hof van Cleve in Kruishoutem, wist
iedereen achter zich te houden en won voor Steven Wullaert uit restaurant Jan
van de Bon in Gent. De derde podiumplaats was voor Pieter Fraeyman, restaurant
Hertog Jan in Brugge. Eerste Wijnschenker Pieter Verheyde was dan ook de koning
te rijk en de ontlading als winnaar was dan ook zeer groot. Pieter werkte
eerder al enkele jaren in de Verenigde Staten en verbleef in de beste huizen in
Parijs en Monaco en is intussen met Het Hof van Cleve al aan zijn zesde
driesterrenrestaurant toe. De man droomt er later van om een eigen zaak op te
starten, maar dan wel een restaurant dat special aandacht wijdt aan het
wijngedeelte. Er wacht hem beslist een mooie toekomst.
HISTORIEK
De Club Prosper Montagné werd gesticht in 1952 door
Georges de Ramée, toenmalig concessionaris van het Oostendse Casino-Kursaal,
met de bedoeling enerzijds het wintertoerisme wat op te krikken en anderzijds
promotie te voeren voor de Belgische gastronomie. Om die stellingen kracht bij
te zetten werd uitgepakt met een wedstrijd, kookwedstrijd die bekroond werd met
de titel van Eerste Kok van België. In een later stadium werden de titels van
Eerste Wijnschenker van België en Eerste Pasteibakker van België hier aan
toegevoegd. Stichter Georges de Rammée werd als voorzitter in 1974 opgevolgd
door huidig president Manu Desutter, toen burgemeester van Knokke-Heist. Hij
blies de vereniging nieuw leven in, geruggensteund door provoost-generaal Willy
Verdonck en onder andere provoost Eddy Van Maele.
UITVOEREND COMITE
Intussen werd de Prijs Prosper Montagné meer dan een
begrip binnen de wereld van de horeca. Het Uitvoerend Comité staat onder
leiding van voorzitter Manu Desutter, bijgestaan door provoost-generaal Eddie
Van Maele en de provoosten Jean Van Brabant (penningmeester en provoost
Visconsulenten), Michel Coppens (provoost Keukenchefs), Pierre Saey (provoost
Banketbakkers), Guy Van Neste (provoost Wijnschenkers), Paul Puissant (provoost
Traiteurs), Frans Saint Germain (provoost Restauranthouders) en Michel Van
Tricht (provoost Kaasmeesters).
PROVOOST GUY VAN NESTE
In opvolging van Frank Desmedt, t Oud Konijntje Waregem,
werd Guy Van Neste de nieuwe Provoost Wijnschenkers. De patroon aan het fornuis
van restaurant t Pandreitje in Brugge is al jarenlang de eminente voorzitter
van de Vereniging Vlaamse Sommeliers, s lands meest gerenommeerde
wijnvereniging. Zijn kunde en kennis zullen er zeker toe bijdragen dat de Prijs
Eerste Wijnschenker van België naar de absolute top zal groeien.