Zoeken in blog

Foto
GASTRONOMIE & TOERISME
Rendez-vous avec le Nord

Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal
per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon,
Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw
Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434
Westende, met als doel de horeca, het toerisme,
vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen
te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit
vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te
beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke
vrijdagvoormiddag even na 10 u.

VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid
naar een bestand van levensgenieters,
gastronomen, reislustigen, managers,
zonnekloppers en natuurliefhebbers +
gratis verdeling via VVV-kantoren aan
de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide,
Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen
en in een reeks geselecteerde winkels.
Wie een persoonlijk abonnement op adres
wenst kan dit mits overschrijving van
20 euro per jaar, over te maken op
het PCR-nummer 000-0483943-10
met vermelding "Abonnement 2009".

Hoofdredacteur
Georges Keters

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER
REDACTIEADRES & SECRETARIAAT
vzw Reizen & Smullen (Travel & Gastronomy)
Bassevillestraat 101
8434 Middelkerke-Westende
Tel. 058 23 68 79
Fax: 058 23 10 90
Mobile: 0495 22 68 79
E-mail : Georges.Keters@skynet.be
PCR : 000-0483943-10

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd
of openbaar gemaakt (op gelijk welke
manier) zonder schriftelijke toestemming van
de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten
verantwoordelijkheid van de uitgever.

Foto
Foto
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
26-02-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GASTRONOMIE AAN ZEE

Finalist Prosper Montagné aan het fornuis in Andromeda Hotel

 Stijn Cornelis nieuwe Chef in

restaurant Gloria in Oostende

 De 32- jarige Stijn Cornelis uit Oostduinkerke is sinds deze week de nieuwe chef in restaurant Gloria, gastronomische tempel binnen het 4-sterren Andromeda Hotel & Thalassa.  De leerling van Marcel Geerts ziet hierin een eerste bekroning van zijn streven naar de top. “Ik ben blij deze kans te krijgen en grijp ze dan ook met beide handen. Mijn credo “alleen verse marktproducten zorgen voor klassenschotels” willen we in onze keukenploeg hoog in het vaandel laten wapperen”, zegt de kersverse nummer één aan het fornuis van de Gloria.

Kenners weten het al langer, het gastronomische restaurant Gloria binnen de muren van Andromeda Hotel & Thalassa, behoort tot de top van culinair Oostende. Chef Philip De Wilde kreeg zopas de kans om in Brussel een nieuwe uitdaging aan te gaan zodat directeur Sabine Friederichs op zoek moest naar een nieuwe eerste kok. “We gingen niet over één nacht ijs en kregen tal van chefs over de vloer. Onze keuze ging uiteindelijk naar Stijn Cornelis, tot gisteren sous-chef in het klasrijke Kempinski Hotel Dukes’ Palace in Brugge. De man heeft meerdere pijlen op zijn boog en wist zich dit jaar nog tot finalist te koken op de prestigieuze kookwedstrijd Gastronomische Club Prosper Montagné. Hij is een fervent voorstander van de klassieke Franse keuken. Dat is precies wat we zoeken”, stelt een Sabine Friederichs, blij met de nieuwe aanwinst.

  

Na zijn middelbare studies Economie en Moderne Talen trok hij naar het fornuis waar hij via een stagecontract restauranthouder al vrij snel begreep dat zijn toekomt aan de stoof te vinden was. “Ik kook zeer graag en ben bijzonder leergierig. Op al mijn stageplaatsen over het hele land (Beluga, Leuven; Salade Folle, Rumst, Karmeliet, Brugge) opende ik de ogen en wist ik veel te leren van mijn chefs. Ik heb vooral heel wat te danken aan Marcel Geerts, Eerste Kok van België Prosper Montagné 1977, die me de knepen van het vak leerde. Ook van Ivan Verhaeghe, executive chef Kempenski Hotel Dukes’ Palace Brugge stak ik heel wat op. In restaurant Gloria wil ik die kennis ontplooien en het niveau betrachten van mijn leermeersters”, vertelt Stijn Cornelis.

MARKTMENU TROEF

Als er één zaak is die Stijn Cornelis leerde is dat hij in de keuken met dagverse producten de beste resultaten aan het fornuis weet te behalen. “Dit is steeds mijn credo geweest en ik trek dan ook graag deze lijn door. Vandaar dat we onmiddellijk de kaart hebben aangepakt en een Marktmenu creëerden. We zijn kieskeurig op onze ingrediënten, want deze vormen de basis voor het succes in de keuken. Elk seizoen heeft zijn eigen rijkdom en wat is er mooier dan te koken met seizoensgebonden producten. Hierdoor gaat niets van de smaak verloren. Voeg daarbij dat keuken en zaal op elkaar dienen ingespeeld te zijn. De zaalmeesters zijn het perfecte verlengstuk van het werk in de keuken. Met William Van Daele en Didier Hamers zitten we goed. En in de keuken kan ik rekenen op een uitstekende Charlotte Plovie, al jaren vertrouwd met de Gloria-keuken”, stelt de ambitieuze Stijn Cornelis.

ESCOFFIER IN RESTAURANT GLORIA

De komst van een jong talent als Stijn Cornelis kan alleen positief zijn voor culinair Oostende. De Stad aan Zee bulkt niet van de toprestaurants en het is nog steeds wachten op een ster of hoge quotatie in de Gault Millau. “Onze betrachting is zo hoog mogelijk te klimmen met dien verstand dat we in de eerste plaats willen zorgen voor een smaakvolle tafel. We hebben een zwak voor de keuken van Escoffier aangevuld met een lichte oosterse toets bij dewelke men het product als dusdanig nog steeds optimaal terugvindt in het bord. We houden er niet van dat de lekkerbek dient te raden wat hij eet. Daarom kiezen we voor eerlijke en dagverse producten. Zodoende hopen we mee te kunnen helpen aan het opwaarderen van de gastronomisch keuken van restaurant Gloria”, besluit Stijn Cornelis.

 

Foto:  Chef Stijn Cornelis geflankeerd door sous-chef Charlotte Plovie en directeur Andromeda Hotel & Thalassa Sabine Friederichs.

(Georges Keters – Culinair Journalist)

Restaurant Gloria – Andromeda Hotel & Thalassa

Kursaal Westhelling – Albert I Promenade 60

8400 Oostende

Tel.  059 80 66 11

www.restaurantgloria.be






>> Reageer (0)
24-02-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TOPGATRONOMIE IN LUIK

Vijf jaar super tafelen op eiland in Wanze (Luik)

Hemels genot in La Gastronomie du Mayeur

 

Wielerliefhebbers kennen de regio op hun duim terwijl de renners er een hekel aan hebben: de Muur van Hoei is niet direct een verkeersdrempel van formaat, maar veelal de onverbiddelijke scherprechter in de wielerklassieker De Waalse Pijl waarbij de gemeente Wanze een grote rol speelt. Gastronomen hebben evenwel een ander gevoel bij deze kuitenbijter: met restaurant La Gastronomie du Mayeur telt Wanze een tafel waar superlatieven te kort schieten.

 

Het huis op zich is al een bijzonderheid. Omringd door de rivier Méhaigne bevindt het restaurant zich op het eilandje Chanteleau. De riante villa is een kopie van het stulpje dat de Franse acteur Jean Marais ooit bezat in Marne-la-Cocquette. Hier stampte Chef Jean-Luc Lambotte en zijn eega Mireille Marchand in 2006 restaurant Gastronomie du Mayeur uit de grond, genoemd naar zijn grootvader, voormalig bewindvoerder van deze kleine entiteit. Het geheel, goed voor een vijftigtal zitjes, is uitgewerkt in drie compartimenten dat de mogelijkheid biedt om zowel kleine groepen als de tête à tête liefhebbers in alle sereniteit en rust te laten genieten van al dat moois dat Chef Lambotte uit zijn oven tovert. Bij mooi weer kunnen nog eens zoveel lekkerbekken op het terras genieten, tegelijk de tuin te bewonderen. Een fraaie parkeerhaven laat toe de wagen in alle rust even uit te blazen tussen het groen.

AUTODIDACT

Jean-Luc Lambotte (42) mag dan wel een laatbloeier zijn, hij wist in minimum van zijn tijd zijn kooktalent te verzilveren. Afkomstig uit een familie waarbij traditiegetrouw transport en politiek de scepter zwaaiden ging de interesse van Jean-Luc eerder naar eigen ontdekkingen, wat scheidkunde en wetenschappelijke opzoekingen vooraleer zich in 1993 als complete leek te storten in het wereldje van de restauratie. In eerst  Auberge du Hoyoux, later in Jardins de Pauline, beide restaurants in Modave, ontpopte de leergierige Jean-Luc Lambotte zich al spoedig tot een meester aan het fornuis met het resultaat dat hij in 2006 met Gastronomie du Mayeur zijn eigen restaurant op poten zette. Met succes, want intussen is het huis tot ver buiten de grenzen van het Luikse bekend als gastronomische tempel.

CREATIEVE KEUKEN

Met eega Mireille Marchand als elegante en joviale gastvrouw is de ontvangst warm en hartelijk. In de zaal wordt zij geflankeerd door Jonathan Fallais en Claude Vincent, twee jonge knapen die de knepen van het vak al duchtig onder knie hebben. In de keuken laat de Chef zich bijstaan door vooral stagiaires die hier hun kennis komen verrijken.

Elk bord, getekend Jean-Luc Lambotte, is een lust voor het oog en een ode aan de smaak. De creatieve keuken zorgt voor subtiele en verrukkelijke gerechten, vol streling voor het verhemelte en genieten alle aandacht. De passende wijnen, geplukt uit een ruim 2.500 tellende flessenrijke kelder, maken het feest compleet.

CARTE BLANCHE

Met zijn klassiekers Menu Découverte, Menu Dégustation, Menu Homard Blue en Menu Saveurs du Japons laat Chef Jean-Luc Lambotte zijn talent optimaal bewonderen. Het wordt evenwel helemaal te gek als je hem Carte Blanche geeft. Een reeks succulente schotels passeren de culinaire revue, de een al smaakvoller dan de andere. Tonijn, ganzenlever, oester, langoustine, kreeft en onder andere baars of tong krijgen een andere dimensie wanneer men Jean-Luc zijn zin laat doen. Het is duidelijk, hier heeft men het laatste nog niet gezien. Wanze beschikt niet alleen over een flink stuk geschiedenis om en rond de wielerklassieker Waalse Pijl, maar kan met restaurant Gastronomie du Mayeur de hele culinaire wereld aan. Geen wonder dat de bonzen van Euro Toques en Chaine des Rotisseurs dit adres op hun ledenlijst hebben staan. Een adres om zeker op zak te hebben, eens op stap aan de andere kant van ons leuke landje.

La Gastronomie du Mayeur

Jean-Luc Lambotte en Mireille Marchand

Chaussée de Tirlemont, 1C

4520 Wanze

Tel.: 085 41 34 57

www.gastronomiedumayeur.be

Gesloten op zaterdagmiddag, maandag en dinsdag.

Georges Keters – Culinair Journalist

 








>> Reageer (0)
20-02-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TOPHOTELS IN DE ARDENNEN

Diamant aan de kroon van Ardennen

Koninklijk verblijf in

Château d’Hassonville

 

Aye, deelgemeente van Marche-en-Famenne, je vindt het niet op je doorreis naar of op weg naar je vakantieverblijf in de Ardennen of het Groot-Hertogdom Luxemburg. En toch mag je het niet missen, Aye, zalig stekje waar Château d’Hassonville, neergepoot in een 55 ha groot groen domein garant staat voor een koninklijk verblijf. Voor rustzoekers, gastronomen en liefhebbers van het goede leven, een pleisterplaats. Om graag te komen. En terug te komen.

Na het oprijden van de hectometers lange groene inrit ontplooit het kasteel zich in al zijn glorie als een sprookje. Château d’Hassonville, zonder meer een der pure diamanten aan de kroon van ons te veel onderschatte Ardennen. De ontvangst op de binnenkoer alleen al is koninklijk. Alexander Rodrigues – die met de familie het kasteel bezit – komt je persoonlijk begroeten. Duivel-doet-veel Philippe ontfermt zich over je bagage. Je verblijf kan beginnen. Het 17de eeuwse kasteel werd door de Zonnekoning Lodelijk XIV in 1675 opgetrokken als jachtverblijf. Nadat het in de loop der eeuwen diverse eigenaars had gekend kocht de familie Rodrigues-Van Eyck het kasteel in 1986 en bouwde het om tot een hotel-restaurant met 20 luxueuze kamers, inclusief enkele suites. Aan de authenticiteit van dit landjuweel werd niet getornd. Op de binnenkoer werd een gezellige bar uitgewerkt, aansluitend plaats voor kleine seminaries tot dertig man, een snookerzaaltje en plaats voor wat leesgenot. De knetterende haarden op diverse plaatsen zorgen voor extra sfeer en rust.

TOPGASTRONOMIE

Wordt de bezoeker stilaan herboren, dan zorgt restaurant Le Grand Pavillon voor culinaire hoogstandjes die mening Michelin-chef in de kou zet. Chef Olivier De Laere zwaait sinds 2008 de scepter in het restaurant. De ervaring die hij opdeed in diverse tophuizen met minstens één Michelin-ster, is vandaag terug te vinden in het bord. Lekkerbekken schuiven dan ook graag aan voor het hemels Menu Clé d’Or, een zesgangendiner, een opeenvolging van succulente schotels, stuk voor stuk parels alleen te vinden op de beste tafels.

ARRANGEMENTEN

Tekenen voor een op en top belevenis is genieten van een Gastronomisch Weekend Arrangement: Menu Châtelaine (4 gangen), overnachting en ontbijtbuffet, Menu Clé d’Or (6-gangen), overnachting en ontbijtbuffet: 265 euro per persoon logerend in een tweepersoonskamer met zicht op binnenkoer, 314 euro per persoon in tweepersoonskamer met zicht op het park of annexe.

MIDWEEK

Voor een verblijf in de week stelt Château d’Hassonville bovenstaand arrangement voor met inbegrip van Champagne aperitief, wijnen en mokka bij de twee diners aan 540 euro voor een kamer binnenkoer en aan 640 euro voor een kamer of annexe en dit voor TWEE personen logerend in tweepersoonskamer.

 

Het is duidelijk, een verblijf op het domein van Château d’Hassonville, hoe kort ook, is een ideaal oord van verkwikking, van absolute rust en het terugvinden van zichzelf. Tot straks in Château d’Hassonville?

 

Hotel-Restaurant Château d’Hassonville

Familie Rodrigues

Route d’Hassonville 105

6900 Marche-en-Famenne (Aye)

084 – 31 10 25

info@hassonville.be

www.hassonville.be

Restaurant gesloten op maandag en dinsdag

 

Georges Keters






>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TOPHOTELS & GASTRONOMIE IN NEDERLAND

Gastronomie bij de Noorderburen

Nieuwe Chef in Badhotel Renesse

Gijs Pijnenburg uit Domburg is de nieuwe Chef in het Badhotel Renesse. Hij stond eerder aan het fornuis in restaurant Mondriaan in Domburg en het Badhotel Domburg.

Hierdoor is de kaart volledig in een nieuw kleedje gestoken, aansluitend wijnkaart.

Intussen staat nog tot vrijdag 20 mei het Mosselarrangement op de agenda, met uiteraard de Zeeuwse mossel als middelpunt van alle culinaire genot. Verder sieren de Sint-Jacobschelpen, de oesters en nog veel meer uit de zee de borden van het restaurant Le Marquis.

Meer nog, met Veere, Zierikzee en Middeburg in de buurt is je verblijf in Badhotel Renesse onvergetelijk.

Meer info  en boeking arrangementen:

Badhotel Renesse

 Laône 2-6, 4325 EK Renesse - Nederland

Tel.:  +31 (0) 111 46 25 00

info@badhotelrenesse.nl en www.badhotelrenesse.nl

(Georges Keters – Culinair journalist)






>> Reageer (0)
04-02-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.RIEZEN MET LUXE AUTOCARS

Luxebusreizen met vertrek aan zee

Q-Travel Oostende met eigen brochure

Q-Travel, de specialist in autocarreizen en gevestigd aan de Zwaluwenstraat 44 in Oostende, brengt in samenwerking met Q-Cars uit Lombardsijde voor het eerst in zijn jonge bestaan een eigen brochure op de markt. Voor zaakvoerder Neil Dutrieue een droom die werkelijkheid wordt. Hiermee wordt ook de slogan: “Q-travel, Uw droom, Onze passie” meer dan waarheid.

De brochure 2011 is gedrukt op kwaliteitspapier en geeft een bondig overzicht van de citytrips, rondreizen, gastronomische uitstappen, eendaags reizen en vlieg- en busreizen, allen met vertrek dichtbij de zetel: Oostende, Nieuwpoort, Middelkerke, Veurne, De Panne, Bredene, De Haan, Oostduinkerke en Loppem.

Toppers daarbij zijn de 5-daagse reis naar Berlijn en de geschiedenis om en rond de Muur, de 7-daagse reis naar Dresden, het Firenze aan de Elbe, de 8-daagse trip naar het muzikale Zillertal in Oostenrijk, de 9-daagse reis naar Slovenië en onder andere de 7-daagse trip naar de Gouden Stad Praag. Dat alles aan bijzonder scherpe en correcte prijzen.

En er is nog meer. Naast een greep uit genoemde knappe reizen pakt Q-Travel ook uit met dagreizen. Hierbij staan uitstappen naar de mosselgemeente Yerseke, Londen, bloemenstad Keukenhof, Boulogne en Nausicaa en onder andere Frans Vlaanderen op de agenda.

De Q-Travel brochure 2011 is gratis te bekomen bij je vertrouwde reisagent of rechtstreeks in het kantoor.

Meer info ook op www.Q-travel.be en www.Q-cars.be

Q-Travel – Zwaluwenstraat 44 – 8400 Oostende

Tel. 059 27 47 87 – info@Q-travel






>> Reageer (0)
01-02-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GASTRONOMIE AAN ZEE IN MIDDELKERKE

Hostellerie RENTY  - MIDDELKERKE

 

BIB GOURMAND

Keuzemenu aan 30 euro

Suggestie aperitief + hapjes

Champagne Romeo & Juliette  9,50 euro

Champagne Prévoteau-Perrier Blanc de Blanc 8,50 euro

 

Keuze voorgerechten

Fijn slaatje met artisanaal gerookte zalm

Superano ham 15 maand gerijpt puur natuur

Terrine van ganzenlever Maxim (+ 8 euro pp)

In huis gemaakte garnalenkroketten

Scampi met verse kruidenboter

Halve kreeft met truffelsaus en verse pasta (+ 8 euro pp)

 

Keuze Hoofdgerechten

Zeetong gebakken in bioboter, salades en in huis gemaakte mayonaise, biofrites

Halve kreeft, preiroom met saffraandraadjes en bio Thaise rijst (min. 2 personen, + 7 euro pp)

Chateaubriand, driepepersaus met cognac, biofrites

Kwartels, bio appel, calvados, kroketten (min. 2 pers, + 7 euro pp)

 

Keuze nagerechten

Roomijscoupe

Illy Espresso mini patisserie

Soufflé glacé van Grand Marnier (+ 4 euro pp)

Assortiment kaas (+ 6 euro pp.)

 

Reservatie: 059 – 31 20 77

Hostellerie Renty – Louis Logierlaan 51 – 8430 Middelkerke

www.renty.be






>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TOOPGASTRONOMIE AAN ZEE

Topgastronomie in OOSTENDE

VALENTIJN in OSTEND QUEEN


Van zaterdag 12 tot en met maandag 14 februari 2011

 

Apero

Champagne Romeo & Juliette

Oostendse oesters, gefrituurd; crème van bloemkool & caviar Caspian; Quenelle van mouse pata negra Pico Veleta

 

Tartaar van Sint-Jacobsvrucht en zee-egel & Calamansi dressing

Feudo dei Fiori Madrarossa 2009 – Sicilië

 

Poperinges hoppescheuten, handgepelde garnalen, witbiersabayon

Pinot Gris Réserve Lorentz 2008 – Alsace

 

Bresse duif, Bekegemse eendenlever en zuiderspek, groene kool en getuffelde saus

Château Fonbel Saint-Emillion Grand Cru 2007

 

Moscovite van origine chocolade 80% Uganda

 

Mokka of thee + Iets voor de zoetemondjes

 

Menu: 75 euro.

Menu all in – aperitief, wijnen, water en koffie of thee: 99 euro

 

OSTEND QUEEN

Kursaal Westhelling – Oostende

Reservatie: 059 44 56 10

Meer info: www.ostendqueen.be






>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gastronomie aan Zee in Westende
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Hotel-Restaurant St-Laureins Westende

 

 Valentijnsmenu

  12 – 14 februari 2011

Champagne met zijn wachtbordje 

  Kreeft "Armoricaine"

  Eendefilet met St-Amoursaus en zijn groentevla

  Zoetje van  Sint-Valentijn

 Mokka

 60 euro

 75 euro met gepaste wijnen en water

  


  Arrangement: 2 nachten + menu(zonder wijn) + 1 Champagne ontbijt

+  3de nacht gratis

 150,00 per persoon

 Hotel-Restaurant St-Laureins

Strandlaan 12

B-8434  WESTENDE – MIDDELKERKE

www.st-laureins.be

info@st-laureins.be

 


>> Reageer (0)
30-01-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.STERRENKOKS IN KURSAAL OOSTENDE

Topgastronomie met The Flemish Primitives

Topchefs en sterren kijken in het Oostendse Kursaal

Gastronomen weten het al een tijdje en hebben de data zondag 13 maart en maandag 14 maart met rood aangestipt in hun culinaire agenda. Twee dagen lang zijn The Flemish Primitives immers te gast in het Oostende Kursaal. Twee dagen vol culinair plezier, te bewonderen via een waslijst topchefs aangevoerd door ’s werelds nummer één René Redzepi uit restaurant Noma in Kopenhagen.

The Flemish Primitives zijn aan hun derde editie toe. De jongste twee jaar vond dit culinaire hoogstaand evenement plaats in Brugge, maar is nu te bewonderen in het Oostendse Kursaal. Net zoals de gelijkwaardige evenementen in het Baskische San Sebastion en het Franse Deauville ligt ook Oostende aan de zee en heeft dus extra aantrekkingskracht. Het worden op zondag 13 en maandag 14 maart twee drukke dagen. Het puikje van ‘s werelds beste koks zal er haar talent via demonstraties laten bewonderen. Daarbij is het uiteraard uitkijken naar René Redzepi uit het Deense Noma, uitgeroepen tot de beste kok van de wereld, Hoston Blumenthal van The Fat Duck in Londen, Michel Bras uit Frankrijk, Jonnie Boer en Seregio Herman uit Nederland en een waslijst van Belgische toppers als Gert De Mangeleer, Kristof Coppens, Kobe Desramault, Filip Claeys,; Wouter Van der Vieren en onder andere onze chocolatier nummer één Dominique Persoone uit Brugge.

Meer info en inschrijving tot het volgen van de sessies: www.theflemishprimitives.com

(Georges Keters)






>> Reageer (0)
27-01-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GASTRONOMIE IN DE WESTHOEK
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Nieuwpoortse garnalen op World Economic Forum in Davos

“Europese leiders proeven van de Westhoek”

Tweesterrenchef Francky Vanderhaeghe uit restaurant St Nicolas in Elverdinge kookt op vrijdag 28 januari voor de Europese top op het 41ste World Economic Forum in het Zwitserse Davos. Hij verzorgt er de lunch en schotelt de internationale organisatie onder andere een bereiding van Nieuwpoortse garnaal voor. “We laten de Europese leiders proeven van de troeven van de Westhoek”, stelt Reginalt Lambersy.

Francky Vanderhaeghe vliegt met de lading garnaal door toedoen van visspeciaalzaak Saumon d’Or in Koksijde naar Davos. “Daar de garnaal geen bewaarmiddelen bevat dienen ze vers geleverd te worden. De garnaal werd gevangen door de bemanning van de N86 Surcouf. Het is onze bedoeling de Nieuwpoortse garnaal te promoten aan de Europese leiders zodat deze die op hun beurt onze producten uit de Westhoek kunnen aanbevelen bij hun respectievelijke keukenchefs. Onze garnaal is een topproduct en verdient ons inziens de nodige aandacht bij de Europese topchefs”, zegt Reginalt Lambersy, van Saumon d’Or in Koksijde.

RESTAURANT SAINT-NICOLAS

Sterrenchef Francky Vanderhaeghe, aan het fornuis in zijn restaurant Saint-Nicolas in Elverdinghe, is zonder meer in zijn nopjes. “We gaan er op vrijdag 28 januari de lunch verzorgen voor de top van het World Economic Forum, onafhankelijke organisatie die wereldtoppers uit het bedrijfsleven bijeenbrengt. Het is voor onze Westhoekproducten, de garnaal in het bijzonder, en mezelf een groot genoegen voor de Europese leiders te mogen koken”, gaf Francky Vanderhaeghe graag mee die hierbij een dertigtal staatshoofden culinair zal verwennen. Daarbij prinses Mathilde en prins Filip, Tony Blair, David Cameron, Rupert Murdoch, Angela Merkel en onder andere heel wat bedrijfsleiders van diverse banken en multinationals.

(Georges Keters)


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TOPHOTELS - WERELDWIJD

Tophotels

Hotel Prinsenhof Brugge

Wereld- en Europese top

Feestklokken luiden nog maar eens in het luxueuze 4-sterrenhotel Prinsenhof in de Ontvangersstraat 9 in Brugge. Eigenaars Thierry Lemahieu en eega Katrien Soenen werden door het prestigieuze beoordelingssite TripAdvisor zopas verkozen tot zesde beste ter wereld. In Europa mag het zich de nummer vijf noemen. Zij zijn hiermee het enige Belgische hotel op de gerenommeerde lijst.

 

Hiermee doet Hotel Prinsenhof nog beter dan voorheen. Eerder al wisten  ze  zich in 2006, 2008 en 2010 te nestelen binnen de eerste honderd beste hotels van de wereld, waarvan Hotel Golden Well in het Tsjechische Praag de nummer één mag noemen.

En of ze in Hotel Prinsenhof terecht fier en blij zijn met hun dubbele award. Het is duidelijk dat de inzet van het echtpaar Lemahieu moeite noch tijd spaart om het de gasten naar de zin te maken. Momenteel wordt tegelijk flink werk gemaakt van de uitbouw van een vijftal nieuwe luxueuze kamers en krijgen de bar, de keuken en het back office een nieuw kleedje aangemeten.

Meer nog, deze zomer viert Hotel Prinsenhof zijn 25ste verjaardag. Op 1 augustus 1986 openden Frans Soenen en Rosanne Vandeputte de deuren in de schaduw van het Kasteel Prinsenhof. In 1991 namen Thierry Lemahieu en Katrien Soenen het hotel in handen en zetten het pionierswerk met succes verder. Vandaag is Hotel Prinsenhof zonder meer een der mooiste (dé mooiste?) parel aan de Brugse hotelkroon. ‘Te danken aan onze liefde voor het vak én de onvoorwaardelijke inzet van onze medewerkers die we graag betrekken bij het behalen van de dubbele award. Dit is voor ons geen eindpunt, maar een stimulans om nog beter te doen. De klant is vandaag extra veeleisend en die wensen willen we graag invullen. Elke dag opnieuw”, stellen de terecht breedlachende Thierry Lemahieu en Katrien Soenen.

Hotel Prinsenhof - Ontvangersstraat 9 - 8000 Brugge - tel. 050 34 26 90

info@prinsenhof.be en www.prinsenhof.be

(Georges Keters)






>> Reageer (0)
22-01-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuw schip P & O Ferries op het Kanaal

SPIRIT OF BRITAIN

maakt maidentrip op Kanaal

Het gloednieuwe schip van P&O Ferries, Spirit of Britain, goed voor een prijskaartje van 180 miljoen euro, maakte op vrijdag 21 januari zijn maidentrip van Dover naar Calais. De grootste en meest revolutionaire ferry ooit op de vaarroute tussen Calais en Dover heeft een capaciteit van maximum 2.000 passagiers en telt drie afzonderlijke voertuigdekken voor bijna vier kilometer voertuigen (na elkaar geparkeerd). Met deze reuze ferry start een nieuw tijdperk van reizen over het Kanaal.

Zijn revolutionair design, met een uniek ontwerp van de scheepsromp, beperkt de weerstand in het ondiepe water van het Kanaal en zorgt aldus voor een forse brandstofbesparing. P&O Ferries zal dubbel zoveel vracht kunnen vervoeren als vandaag het geval is op één schip, met dezelfde werkingskosten. De maatschappij wordt een stuk milieuvriendelijker en kan daarenboven de ticketprijzen laag houden.

COMFORT

De passagiers zullen een ongezien comfort ervaren aan boord van het grootste schip ooit op het Kanaal. Het is zo lang en zo breed in vergelijking met alle andere ferry’s op het Kanaal dat in de havens van Dover en Calais speciale faciliteiten vereist zijn om het te kunnen aanleggen. Chauffeurs hebben toegang tot het schip via hun eigen privédek met speciale stroken voor wie prioriteit bij het inchecken geniet. Er is ook ruimte voorbehouden voor klanten die gewoon op het schip parkeren om aan boord te shoppen in de uitgestrekte outlets. Wie wat meer luxe en stijl wenst, kan terecht in de exclusieve Club Lounge met een privédek in openlucht voorzien van teak meubilair in echte cruisestijl.

GASTRONOMIE

Dineren kan ofwel in ‘The Brasserie’, een restaurant met bediening en een uitgebreide kaart van Britse gerechten, ofwel in het selfservice ‘International Food Court’ met een ruime keuze van kant-en-klare gerechten en warme maaltijden, salades en desserts volgens de Britse, continentale of oosterse keuken.

KINDEREN AAN HET FEEST

De allerjongsten kunnen hun hartje ophalen in de speelruimte ‘Horizon Family Lounge’, die uitgerust is met tafels en stoelen voor peuters en kleine kinderen, terwijl tieners over hun eigen geluidsdicht lunapark beschikken.

VANAF £ 39

Het reusachtige nieuwe schip vaart vijf keer per 24 uur van Dover naar Calais. Een standaardticket is er al vanaf £39 enkele reis voor een auto en maximum negen passagiers. Helen Deeble, chief executive van P&O Ferries: “We zijn heel blij dit fantastische nieuwe schip te mogen verwelkomen. Het betekent grote vooruitgang qua omvang en kwaliteit van de constructie. Ik ben er absoluut zeker van dat het een fantastische ervaring zal zijn voor alle klanten die de komende jaren met het schip zullen varen.”

DOOP

De Spirit of Britain wordt eind maart officieel gedoopt door Olympisch kampioene, Dame Kelly Holmes. In september van dit jaar krijgt de vaarroute Calais-Dover het gezelschap van een zusterschip, de Spirit of France.

Voor meer informatie en reserveringen:

 www.POferries.be of 070/70 77 71

 






>> Reageer (0)
18-01-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GASTRONOMIE AAN ZEE

Restaurant CHAPLIN - Middelkerke

 

Valentijnsmenu

 

11 tot 15 februari 2011

 

Kir Royal en zijn hapjes

Filet van zeetong met emulsie van erwten en gewone kruiden

Bekegemse eendenborst in Luikse siroop

Panna-Cotta met rode vruchten

 

Menu: 53 euro

Menu met gepaste wijnen: 73 euro

Restaurant CHAPLIN – Leopoldlaan 95

8430 Middelkerke

059 – 31 06 38

www.restaurantchaplin – info@restaurantchaplin.be






>> Reageer (0)
17-01-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VAKANTIEWONINGEN IN KROATIE

Villa’s met zwembad te huur in Kroatië

Kindvriendelijk op vakantie met

 ID RIVA TOURS


U wilt uw vakantie dit jaar eens anders invullen met uw gezin of familie? ID Riva Tours – specialist op Kroatië – pakt uit met een breed assortiment vakantiewoningen. Benevens de schitterende ligging, gekoppeld aan alle mogelijke comfort wacht uw kindvriendelijke droomvilla voor het ganse gezin of familie, op een boogscheur  van de azuurblauwe kust.

De vakantievilla’s van ID RIVA TOURS liggen in een rustige omgeving, meestal op een groot domein en op een steenworp van de kust. Er zijn huizen en appartementen voor gezinnen maar ook voor groepen van tot 20 personen . Veel villa’s hebben een zwembad en niet zelden is er een uitzicht op het kristalheldere water van de Adriatische Zee. En makkelijk bereikbaar.

Ook op de eilanden voor de kust zoals Krk en Dugi Otok en verder langs de Dalmatische kust, richting cultuursteden Split en Dubrovnik, vind je bekorende vakantievilla’s. Zo is er bijvoorbeeld Villa Lauta, ideaal voor een gezin met twee kinderen. Het uitzicht van op het terras en van bij het zwembad op de azuurblauwe zee is adembenemend. Even voorbij Dubrovnik, in Cavtat, kan je met zijn tienen terecht in Villa Kameni Dvori. De paradijselijke omgeving en het comfort garanderen een onvergetelijke zonvakantie.

VAKANTIEDORPEN

Kinderen én ouders zullen enorm veel plezier beleven in de vakantiedorpen van ID RIVA TOURS. Het principe is eenvoudig: je huurt een vakantiewoning, een appartement, een wooneenheid op basis van het aantal vakantiegangers. In deze vakantiecomplexen geniet je van voldoende privacy, je kan zelfs gaan zonnen op een rustig strand even verderop en in het vakantiedorp kan je zo vaak en zo veel je maar wil profiteren van de infrastructuur en van de geboden service. Zwembaden, speeltuinen, sportvelden, golfterreinen, stranden, zonneterrassen, ligstoelen, kano’s, waterfietsen… kortom, alles is aanwezig om in ideale omstandigheden, luierend of actief, te genieten van de zomerse vakantie. Voor groot en klein zijn er animatieprogramma’s en de kinderen beleven er een tijd die ze nooit zullen vergeten want al zeer snel maken ze vriendjes, zelfs al spreken die een andere taal. Terwijl de kinderen zich goed amuseren of met ervaren monitoren gaan sporten kunnen de ouders zorgeloos hún programma afwerken.

VAKANTIE A LA CARTE

Een vakantie met ID RIVA TOURS in Kroatië in een vakantiewoning aan de Adriatische kust of in het prachtige binnenland is zeer snel en makkelijk geregeld. Je kan immers naar eigen wensen, à la carte, je vakantie samenstellen. Je reist met eigen vervoer of met het vliegtuig. Er zijn tal van keuzecriteria zoals de grootte en de ligging van de woning maar bijvoorbeeld ook de aanwezigheid van boerderijdieren of de combinatie van vakantiewoningen die op loopafstand van elkaar liggen. Dat is ideaal voor families die graag samen reizen, die dicht bij elkaar willen zijn en hun eigen privacy willen behouden.

Al die keuzemogelijkheden vind je in de vakantiebrochure Kroatië, Slovenië & Macedonië 2011. ID RIVA TOURS reikt met deze veelkleurige en inspirerende publicatie de bouwstenen aan voor een droomvakantie. Het enorme aanbod en de veelzijdigheid ervan, niet alleen voor vakantiewoningen maar ook voor hotels en campings, zorgen ervoor dat die droom ook werkelijkheid wordt.

De reisbrochure van I.D. Riva Tours is gratis verkrijgbaar bij de reisagent. Informatie en boekingen: tel. 02/219.41.11. www.IDRiva.be.






>> Reageer (0)
13-01-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.EINDEJAAR MET ROMEO & JULIETTE
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Viert 2011 en Valentijn met Champagne, wijn en diamanten

Romantiek met

Champagne Romeo & Juliette

Op zoek naar een origineel geschenk of ideale plek voor een onvergetelijke romantische avond, dan schuift Denis Renty, foodconsultant en zaakvoerder F&B Premium Brands uit Middelkerke  je graag Champagne Romeo & Juliette, wijnen Château Bertrand Braneyre en de oogverblindende diamanten van Diamare voor.

Drie grote troeven die zowel de eindejaarsfeesten als Valentijn 2011 onvergetelijk maken. Champagne. Noem het luidop en er verschijnt steevast een glimlach op de lippen. Vraag blijft hoe het komt dat de ongekroonde koningin der dranken doet verlangen naar een intense knuffel, een zoen, een liefdevolle nacht onder de sterren? Hoe dan ook, maar Champagne blijft de zinnen beroeren zodat niemand kan weerstaan aan deze Grote Dame. Net zoals Romeo dit evenmin kon met Juliette. Expert Denis Renty: “Vandaar dat we met onze Champagne resoluut kozen voor de naam van Romeo & Juliette, aan onze brein ontsproten na een amoureuze ontknoping op een zwoele zomernacht.”

ESPACE PIERRE CARDIN

Champagne Romeo & Juliette werd vorig jaar feestelijk boven de doopvont gehouden in het prestigieuze Espace Pierre Carin, aansluitend receptie in Hotel Maxim’s, hartje Parijs. Dit ter gelegenheid van de jaarlijkse prijsuitreiking Prix Raimu, de Oscars van de Franse Comédiens, prestigieuze prijzen uitgedeeld aan de beste Franse theater- en cinema-acteurs van het voorbije jaar. Veel schoon volk uiteraard met blikvangers voorzitter Claude Brasseur, Charlotte Gainsbourg – dochter van – en onder andere de 80-jarige legende Pierre Cardin. “Hoe konden we hier beter starten dan bij dergelijk evenement”, vertelt een glunderende Denis Renty, hiernaast op de foto met filmgigant Claude Brasseur.

PASSIE MET DIAMARE

En er valt nog meer te beleven tijdens de komende eindejaarsfeesten en Valentijnsdag maandag 14 februari 2011. Liefhebbers van mooie en unieke dingen in het leven kennen de fonkelende juwelen van Diamare al langer. Zij maken dit keer deel uit van een trilogie, feest rond Champagne Romeo & Juliette.

CHATEAU BERTRAND BRANEYERE

Derde speerpunt in de trilogie van Denis Renty is Château Bertrand Braneyre, topwijn van Wijnen Cooreman met Ludwig Cooreman, gedelegeerd bestuurder van Wijnen Cooreman in Groot-Bijgaarden als groot bezieler.

3.500 EURO AAN PRIJZEN

Denis Renty pakt samen met Champagne Romeo & Juliette, wijnpartner Château Bertrand Braneyre en diamantair Diamare uit met een unieke formule waarbij ruim 3.500 euro aan prijzen te winnen zijn, daarbij een gouden ring bezet met diamanten ter waarde van 2.500 euro. Hoe deelnemen? Bestel nu uw Champagne en wijnen voor het eindejaar bij een van onze exclusief aangesloten handelaars of degusteer bij de aangesloten restauranthouders en ontvang bij elke consumptie of aankoop van 25 euro een deelnemingsformulier die u de kans geeft om een van de vijf topprijzen in de wacht te slepen. Meer info: www.romeojuliette.be

Denis Renty

F&B Premium Brands nv

Rietstraat 16-22

8434 Middelkerke

059 79 53 50

Bubbels@romeojuliette.com

www.romeojuliette.com

Georges Keters








>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GASTRONOMIE & MUZIEK IN OSTEND QUEEN OOSTENDE

Gastronomie & Muziek in Oostende

Ostend Queen

zet 75-jarige Johan Stollz in de bloemen

 

Totaal tot zijn grote verrassing werd Johan Stollz in restaurant Ostend Queen bij de start van zijn maandelijkse culinaire concerten gehuldigd voor zijn 75ste verjaardag. De immer jonge Johan Stollz blies op 2 januari 75 kaarsjes uit.

Chef Koenraad Steenkiste en zijn keukenteam schoven de jarige een reuzentaart voor, taart die door de doorgewinterde artiest zelf werd aangesneden en verdeeld onder de lekkerbekken. Het initiatief van Yves De Ridder, Bert Folens, Chef Koenraad Steenkiste en zaalmeester Patricia Swinnen loopt onder de noemer Johan Stollz Zondag Concerto’s elke eerste zondag van de maand, muzikale lunch met dans vanaf 13 uur, virtuoze stukken en herkenbare melodieën:

Zondag 13 februari: Sweet Valentine

Zondag 6 maart: Primeurs

Zondag 3 april: Spring is in the air

Zondag 1 mei: In mei….

Zondag 5 juni: Summertime

Meer info en reservatie: Ostend Queen, tel. 059 44 56 10, reservations@ostendqueen.be en www.ostendqueen.be

Ambiance verzekerd

 






>> Reageer (0)
12-01-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GASTRONOMIE & MUZIEK

Gastronomie & Muziek

Paul Bruna nummer 1 in Vlaamse Top Tien

nu ook  op TV

 Men had het niet voor mogelijk gehouden, maar Paul Bruna, de charmezanger uit Middelkerke staat deze week met Ik geniet van elk moment  op Nummer 1 in de Vlaamse Top Tien. Hij gaat hierbij Jo Vally, Wim Leys en onder andere de koningin van het Vlaamse lied Laura Lynn vooraf.

 Het nummer werd geschreven door Peter Keereman en voorzien van tekst van Johan Verstreken. De single draait ook nog steeds goed op tal van Vlaamse en Nederlandse radiostations. In Nederland haalde hij de eerste plaats bij de grootste piratenzender Radio Moonlight en was meerdere malen te gast in programma’s. De single is ook regelmatig te horen bij Radio 2 en werd ook al diverse malen gedraaid in het populaire verzoekplatenprogramma op zondagavond ‘Vragen staat vrij’. De single draait nu ook al wekenlang mee op Radio Mi Amigo en VBRO.

 Met zijn vorige single Als de morgen is gekomen stond Paul Bruna ook al 10 weken genoteerd in de Vlaamse Top 15 waaronder 2 weken op nummer 1.

Paul Bruna was ook te zien in het Focus-WTV-programma ‘Alles Goed’ en stelde zijn single voor op Ment TV. Op deze laatste zender die te bekijken is op TV via Kanaal 40 – Telenet Digital  wordt uitgepakt met een nieuw spelprogramma ‘Het uur van de waarheid’. In dat programma nemen twee panels het tegen elkaar op. Paul Bruna werd samen met de Kortrijkse zangeres Trisha uitgenodigd om vijf afleveringen in te blikken tegen het duo Margriet Hermans en Garry Hagger. Het programma wordt gepresenteerd door Kurt Willem (ex-Big Brother) en Lesley-Ann Poppe (Komen eten). Eén aflevering is inmiddels achter de rug. De volgende vier afleveringen zijn te zien op 17, 20 en 26 januari en op 1 februari, telkens om 20 uur. Het programma wordt de dag erop telkens nog eens uitgezonden om 6 en 12 uur.

Meer info over Paul Bruna is terug te vinden op www.paulbruna.be







>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VALENTIJN IN OOSTENDE

Viert Valentijn in

ACCES HOTEL OOSTENDE

Het 4-sterren ACCES HOTEL verwent de verliefden tijdens Valentijn met twee romantische arrangementen. Wat is er heerlijker dan een uitwaai wandeling af te ronden met een gezellig diner bij kaarslicht?

VALENTIJN AAN ZEE

Twee overnachtingen met ontbijtbuffet

Viergangendiner op de eerste avond

Romantisch 5-gangendiner met Champagneaperitief

Fles Champagne met roosje op de kamer, bij aankomst

Lekkere verrassing bij vertrek

Prijs per persoon:  185 euro

(geldig voor aankomsten in de maand februari, volgens beschikbaarheid)

VALENTIJN VOOR 1 DAG

Eén overnachting met ontbijtbuffet

Een fles Cava en bordje fruit bij aankomst

Romantisch 5-gangendiner met Champagne aperitief

Vrij gebruik van sauna en solarium

(geldig voor aankomsten in de maand februari, volgens beschikbaarheid – bij aankomst op vrijdag en zaterdag, minimum twee nachten.)

Op zaterdag 12 februari en zaterdag 19 februari diner met

live muziek.

 

ACCES HOTEL

Van Iseghemlaan 21-25 – 8400 Oostende

Tel.: 059 80 40 82 – Fax: 059 80 39 88

Reservatie: Ann.Coucke@hotelacces.be

Meer info: inf@hotelacces.be en www.hotelacces.be






>> Reageer (0)
07-01-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ONTWIKKELINGSHULP IN WEST AFRIKA

Hart voor Gambia Westende helpt arm West-Afrika

 Kinderen droog naar school dank zij gloednieuwe Calum’s Road

Helena Clybouw uit Westende en drijvende kracht achter de Noord-Zuid-vereniging Hart voor Gambia is net terug uit het 38° graden warme Sambelkunda waar ze samen met een veertigtal vrijwilligers uit Engeland, Ierland , Wales en Schotland de officiële inhuldiging meemaakte van de door hen gesponsorde Calum’s Road. “Eindelijk kunnen de kinderen tijdens het regenseizoen met droge voetjes naar school”, zegt Helena “Mama Gambia” Clybouw.

 De Westendse vereniging verzamelde de jongste jaren via tal van plaatselijke acties, in samenwerking met het Noord-Zuid-Comité Middelkerke heel wat fondsen om er in het arme Sambelkunda, een broussedorp in Gambia, West-Afrika, een weg aan te leggen die de leefgemeenschap van de arme zwartjes verbindt met het naburige dorp. “Tijdens het regenseizoen moest iedereen, kinderen incluis, zich een weg banen tussen het kniehoge water dat de weg blank zette. Onmenselijke toestanden. Samen met enkele liefdadige verenigingen in Groot-Brittannië werden centen verzameld om een weg aan te leggen zodat men droog naar school of kliniek kon gaan. De weg werd verhard en verhoogd en is voor deze dorpsgemeenschap een geschenk uit de hemel. Ze zijn er letterlijk en figuurlijk meer in de wolken mee”, vertelt Mama Gambia.

 CALUM’S ROAD

 De officiële inhuldiging van Calum’s Road werd door de plaatselijke bevolking met een groots feest ingezet. “Het mag een wonder heten wat hier in zeer korte tijd is gebeurd. Onder ruime belangstelling werd de opgehoogde weg letterlijk en figuurlijk ingeblazen door Schotse doedelzakspelers. Aangrijpend. De dierenartsen Patrick en David streelden hun violen en brachten muziek, speciaal voor de gelegenheid gecomponeerd door Mairi Leach. Na de festiviteiten werd genoten van een partijtje ezelvoetbal en werden de nieuwe schoolklasjes bezocht. Alle vrijwilligers kregen een kleurrijke bloes als aandenken. De dag werd op de koer van de naaischool afgesloten met een concert van Jaliba Kuyateh, schooltje waar onder andere Emmanuel Colleyn uit Middelkerke een leerling sponsort”, vertelt Mama Gambia, bijzonder blij dat én de weg én de school nu op punt staan.

Naast het openstellen van Calum’s Road stond het bezoek aan Gambia volledig in het teken tot het opvolgen van de diverse projecten die Hart voor Gambia Westende er de jongste jaren op het getouw zette. Helena Clybouw hierover: “We focussen ons om de projecten van Heather Armstrong Brewer mee verder uit te werken, met daarbij onder andere de Horse and Donkey Farm die zich ontfermt over zieke dieren, Stella’s School en het Alexander Edwards Hospital.

 DWARS DOOR DE WOESTIJN

 Ook Westendenaar Eric Duhamel, die samen met een tiental andere Nederlandse vrienden de reis Westende-Gambia met diverse wagens maakte dwars door de woestijn, voegde zich intussen bij de hulpverleners. Hij was hierbij niet aan zijn proefstuk toen. “Het is intussen de vijfde maal dat ik hulpgoederen – samen verzameld met Mama Gambia – overbreng naar Gambia en Senegal. Dit is een stuk goedkoper dan de goederen in container met vlucht of schip over te maken”, zegt Eric Duhamel. “Als je je gaat inleven met de plaatselijke bevolking en de geplogenheden aan de grensposten kent, loopt het vlotter dan je denkt. Het is en blijft Afrika. Geduld is hier de mooiste gave”, aldus nog de gewezen marineofficier.

 SCHOOL VOOR DOVEN

 Pas terug in Westende of Mama Gambia pakt alweer uit met een nieuwe extra project. “Hart voor Gambia Westende zal de doofstomme 14-jarige Ismail in de toekomst steunen bij zijn studies in de Sint John School in Kanifing, gespecialiseerde school voor doofstomme kinderen. Hierbij kunnen we alvast rekenen op de steun van het Noord-Zuid Comité Middelkerke. Samen met Marieline Dobbels en Annick Keters kijken we nu al naar formules om fondsen bijeen te harken, want er wachten ook nog de projecten van de groentetuinen, de waterputten en het aanplanten fruitbomen”, besluit Helena Clybouw, het kloppend hart van Hart voor Gambia Westende.

Meer info over de projecten: 0486 20 19 44.

 Georges Keters






>> Reageer (0)
04-01-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.EERSTE KOK VAN BELGIE - PRIJS PROSPER MONTAGE
Klik op de afbeelding om de link te volgen

58ste Culinaire Prijs Prosper Montagné

Lode De Roover Eerste Kok van België 2011

 

In de keukens van de Hotel- en Toerismeschool Spermalie Brugge wist Lode De Roover uit het restaurant Eyckerhof in Bornem zich na een spetterende finale te kronen tot de Eerste Kok van België 2011. Pieter Verheyde, sommelier in het Hof van Cleve in Kruishoutem, zag zich na een slopende dag op zijn beurt gekroond tot Eerste Wijnschenker van België 2011. De laureaten werden naderhand tijdens een schitterend banket in de Salons Saint Germain in Diksmuide in de prijzen gezet. De Culinaire Prijs Prosper Montagné is tot nader order nog steeds de meeste gegeerde prijs binnen de horecawereld.

 

Deze bekroning kwam er na de finale, in een wedstrijd op het scherp van de snee. De vijf finalisten gaven blijk van uitzonderlijk vakmanschap. Voor de laureaten betekent deze overwinning een belangrijke stap in hun gastronomische carrière. Lode De Roover uit restaurant Eyckerhof in Bornem won uiteindelijk met klasse voor Christophe Nachtergaele restaurant Privé en chef aan huis, Landegem. De derde podiumplaats was voor Jean-Philippe uit I Cook, Bergen. De laureaten werden in de Salons Saint Germain in Diksmuide overladen met prachtige prijzen. De winnaar ging met een Renault Kangoo naar huis, aansluitend een schitterend juweel voor de partner.

EERSTE SOMMELIER

In de schaduw – maar daarom niet minder verdienstelijk – van de finale Eerste Kok van België ging het er niet minder hard aan toe om de titel van Eerste Wijnschenker 2011 in de wacht te slepen.  Oud-leerling Hotelschool Ter Duinen Koksijde Pieter Verheyde, sommelier in het restaurant Hof van Cleve in Kruishoutem, wist iedereen achter zich te houden en won voor Steven Wullaert uit restaurant Jan van de Bon in Gent. De derde podiumplaats was voor Pieter Fraeyman, restaurant Hertog Jan in Brugge. Eerste Wijnschenker Pieter Verheyde was dan ook de koning te rijk en de ontlading als winnaar was dan ook zeer groot. Pieter werkte eerder al enkele jaren in de Verenigde Staten en verbleef in de beste huizen in Parijs en Monaco en is intussen met Het Hof van Cleve al aan zijn zesde driesterrenrestaurant toe. De man droomt er later van om een eigen zaak op te starten, maar dan wel een restaurant dat special aandacht wijdt aan het wijngedeelte. Er wacht hem beslist een mooie toekomst.

HISTORIEK

De Club Prosper Montagné werd gesticht in 1952 door Georges de Ramée, toenmalig concessionaris van het Oostendse Casino-Kursaal, met de bedoeling enerzijds het wintertoerisme wat op te krikken en anderzijds promotie te voeren voor de Belgische gastronomie. Om die stellingen kracht bij te zetten werd uitgepakt met een wedstrijd, kookwedstrijd die bekroond werd met de titel van Eerste Kok van België. In een later stadium werden de titels van Eerste Wijnschenker van België en Eerste Pasteibakker van België hier aan toegevoegd. Stichter Georges de Rammée werd als voorzitter in 1974 opgevolgd door huidig president Manu Desutter, toen burgemeester van Knokke-Heist. Hij blies de vereniging nieuw leven in, geruggensteund door provoost-generaal Willy Verdonck en onder andere provoost Eddy Van Maele.

UITVOEREND COMITE

Intussen werd de Prijs Prosper Montagné meer dan een begrip binnen de wereld van de horeca. Het Uitvoerend Comité staat onder leiding van voorzitter Manu Desutter, bijgestaan door provoost-generaal Eddie Van Maele en de provoosten Jean Van Brabant (penningmeester en provoost Visconsulenten), Michel Coppens (provoost Keukenchefs), Pierre Saey (provoost Banketbakkers), Guy Van Neste (provoost Wijnschenkers), Paul Puissant (provoost Traiteurs), Frans Saint Germain (provoost Restauranthouders) en Michel Van Tricht (provoost Kaasmeesters).

PROVOOST GUY VAN NESTE

In opvolging van Frank Desmedt, ’t Oud Konijntje Waregem, werd Guy Van Neste de nieuwe Provoost Wijnschenkers. De patroon aan het fornuis van restaurant ’t Pandreitje in Brugge is al jarenlang de eminente voorzitter van de Vereniging Vlaamse Sommeliers, ’s lands meest gerenommeerde wijnvereniging. Zijn kunde en kennis zullen er zeker toe bijdragen dat de Prijs Eerste Wijnschenker van België naar de absolute top zal groeien.

Georges Keters






>> Reageer (0)


Archief per maand
  • 08-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 07-2019
  • 05-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 05-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 07-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 02-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 04-2007
  • 01-2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Mijn aanraders
  • Restaurant Renty
  • Toersime Vlaanderen
  • Oostenrijk


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs