GASTRONOMIE & TOERISME Rendez-vous avec le Nord Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon, Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434 Westende, met als doel de horeca, het toerisme, vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke vrijdagvoormiddag even na 10 u.
VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid naar een bestand van levensgenieters, gastronomen, reislustigen, managers, zonnekloppers en natuurliefhebbers + gratis verdeling via VVV-kantoren aan de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide, Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen en in een reeks geselecteerde winkels. Wie een persoonlijk abonnement op adres wenst kan dit mits overschrijving van 20 euro per jaar, over te maken op het PCR-nummer 000-0483943-10 met vermelding "Abonnement 2009".
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt (op gelijk welke manier) zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten verantwoordelijkheid van de uitgever.
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
01-02-2011
TOOPGASTRONOMIE AAN ZEE
Topgastronomie in OOSTENDE
VALENTIJN in OSTEND QUEEN
Van
zaterdag 12 tot en met maandag 14 februari 2011
Apero
Champagne Romeo & Juliette
Oostendse
oesters, gefrituurd; crème van bloemkool & caviar Caspian; Quenelle van
mouse pata negra Pico Veleta
Tartaar
van Sint-Jacobsvrucht en zee-egel & Calamansi dressing
Topchefs en sterren kijken in het Oostendse Kursaal
Gastronomen weten het al een tijdje en hebben de data
zondag 13 maart en maandag 14 maart met rood aangestipt in hun culinaire
agenda. Twee dagen lang zijn The Flemish Primitives immers te gast in het
Oostende Kursaal. Twee dagen vol culinair plezier, te bewonderen via een
waslijst topchefs aangevoerd door s werelds nummer één René Redzepi uit
restaurant Noma in Kopenhagen.
The Flemish Primitives zijn aan hun derde editie toe. De
jongste twee jaar vond dit culinaire hoogstaand evenement plaats in Brugge,
maar is nu te bewonderen in het Oostendse Kursaal. Net zoals de gelijkwaardige
evenementen in het Baskische San Sebastion en het Franse Deauville ligt ook
Oostende aan de zee en heeft dus extra aantrekkingskracht. Het worden op zondag
13 en maandag 14 maart twee drukke dagen. Het puikje van s werelds beste koks
zal er haar talent via demonstraties laten bewonderen. Daarbij is het uiteraard
uitkijken naar René Redzepi uit het Deense Noma, uitgeroepen tot de beste kok
van de wereld, Hoston Blumenthal van The Fat Duck in Londen, Michel Bras uit
Frankrijk, Jonnie Boer en Seregio Herman uit Nederland en een waslijst van
Belgische toppers als Gert De Mangeleer, Kristof Coppens, Kobe Desramault,
Filip Claeys,; Wouter Van der Vieren en onder andere onze chocolatier nummer
één Dominique Persoone uit Brugge.
Nieuwpoortse garnalen op World Economic Forum in Davos
Europese leiders proeven van de Westhoek
Tweesterrenchef
Francky Vanderhaeghe uit restaurant St Nicolas in Elverdinge kookt op vrijdag
28 januari voor de Europese top op het 41ste World Economic Forum in
het Zwitserse Davos. Hij verzorgt er de lunch en schotelt de internationale
organisatie onder andere een bereiding van Nieuwpoortse garnaal voor. We laten
de Europese leiders proeven van de troeven van de Westhoek, stelt Reginalt
Lambersy.
Francky Vanderhaeghe vliegt met de lading garnaal door
toedoen van visspeciaalzaak Saumon dOr in Koksijde naar Davos. Daar de garnaal
geen bewaarmiddelen bevat dienen ze vers geleverd te worden. De garnaal werd
gevangen door de bemanning van de N86 Surcouf. Het is onze bedoeling de
Nieuwpoortse garnaal te promoten aan de Europese leiders zodat deze die op hun
beurt onze producten uit de Westhoek kunnen aanbevelen bij hun respectievelijke
keukenchefs. Onze garnaal is een topproduct en verdient ons inziens de nodige
aandacht bij de Europese topchefs, zegt Reginalt Lambersy, van Saumon dOr in
Koksijde.
RESTAURANT SAINT-NICOLAS
Sterrenchef Francky Vanderhaeghe, aan het fornuis in zijn
restaurant Saint-Nicolas in Elverdinghe, is zonder meer in zijn nopjes. We
gaan er op vrijdag 28 januari de lunch verzorgen voor de top van het World
Economic Forum, onafhankelijke organisatie die wereldtoppers uit het
bedrijfsleven bijeenbrengt. Het is voor onze Westhoekproducten, de garnaal in
het bijzonder, en mezelf een groot genoegen voor de Europese leiders te mogen
koken, gaf Francky Vanderhaeghe graag mee die hierbij een dertigtal
staatshoofden culinair zal verwennen. Daarbij prinses Mathilde en prins Filip,
Tony Blair, David Cameron, Rupert Murdoch, Angela Merkel en onder andere heel
wat bedrijfsleiders van diverse banken en multinationals.
Feestklokken luiden nog maar eens in het luxueuze
4-sterrenhotel Prinsenhof in de Ontvangersstraat 9 in Brugge. Eigenaars Thierry
Lemahieu en eega Katrien Soenen werden door het prestigieuze beoordelingssite TripAdvisor
zopas verkozen tot zesde beste ter wereld. In Europa mag het zich de nummer
vijf noemen. Zij zijn hiermee het enige Belgische hotel op de gerenommeerde
lijst.
Hiermee doet Hotel
Prinsenhof nog beter dan voorheen. Eerder al wisten ze zich in 2006, 2008 en 2010 te nestelen binnen de eerste honderd beste hotels van de wereld, waarvan Hotel
Golden Well in het Tsjechische Praag de nummer één mag noemen.
En of ze in Hotel Prinsenhof
terecht fier en blij zijn met hun dubbele award. Het is duidelijk dat de inzet
van het echtpaar Lemahieu moeite noch tijd spaart om het de gasten naar de zin
te maken. Momenteel wordt tegelijk flink werk gemaakt van de uitbouw van een
vijftal nieuwe luxueuze kamers en krijgen de bar, de keuken en het back office
een nieuw kleedje aangemeten.
Meer nog, deze zomer viert
Hotel Prinsenhof zijn 25ste verjaardag. Op 1 augustus 1986 openden
Frans Soenen en Rosanne Vandeputte de deuren in de schaduw van het Kasteel Prinsenhof. In 1991 namen Thierry Lemahieu
en Katrien Soenen het hotel in handen en zetten het pionierswerk met succes
verder. Vandaag is Hotel Prinsenhof zonder meer een der mooiste (dé mooiste?)
parel aan de Brugse hotelkroon. Te danken aan onze liefde voor het vak én de
onvoorwaardelijke inzet van onze medewerkers die we graag betrekken bij het
behalen van de dubbele award. Dit is voor ons geen eindpunt, maar een stimulans
om nog beter te doen. De klant is vandaag extra veeleisend en die wensen willen
we graag invullen. Elke dag opnieuw, stellen de terecht breedlachende Thierry Lemahieu
en Katrien Soenen.
Het gloednieuwe schip van
P&O Ferries, Spirit of Britain,
goed voor een prijskaartje van 180 miljoen euro, maakte op vrijdag 21 januari zijn
maidentrip van Dover naar Calais. De grootste en meest revolutionaire ferry
ooit op de vaarroute tussen Calais en Dover heeft een capaciteit van maximum
2.000 passagiers en telt drie afzonderlijke voertuigdekken voor bijna vier
kilometer voertuigen (na elkaar geparkeerd). Met deze reuze ferry start een
nieuw tijdperk van reizen over het Kanaal.
Zijn revolutionair design, met
een uniek ontwerp van de scheepsromp, beperkt de weerstand in het ondiepe water
van het Kanaal en zorgt aldus voor een forse brandstofbesparing. P&O
Ferries zal dubbel zoveel vracht kunnen vervoeren als vandaag het geval is op
één schip, met dezelfde werkingskosten. De maatschappij wordt een stuk
milieuvriendelijker en kan daarenboven de ticketprijzen laag houden.
COMFORT
De passagiers zullen een
ongezien comfort ervaren aan boord van het grootste schip ooit op het Kanaal.
Het is zo lang en zo breed in vergelijking met alle andere ferrys op het
Kanaal dat in de havens van Dover en Calais speciale faciliteiten vereist zijn
om het te kunnen aanleggen. Chauffeurs hebben toegang tot het schip via hun
eigen privédek met speciale stroken voor wie prioriteit bij het inchecken
geniet. Er is ook ruimte voorbehouden voor klanten die gewoon op het schip
parkeren om aan boord te shoppen in de uitgestrekte outlets. Wie wat meer luxe
en stijl wenst, kan terecht in de exclusieve Club Lounge met een privédek in
openlucht voorzien van teak meubilair in echte cruisestijl.
GASTRONOMIE
Dineren kan ofwel in The
Brasserie, een restaurant met bediening en een uitgebreide kaart van Britse
gerechten, ofwel in het selfservice International Food Court met een ruime
keuze van kant-en-klare gerechten en warme maaltijden, salades en desserts
volgens de Britse, continentale of oosterse keuken.
KINDEREN AAN HET
FEEST
De allerjongsten kunnen hun
hartje ophalen in de speelruimte Horizon Family Lounge, die uitgerust is met
tafels en stoelen voor peuters en kleine kinderen, terwijl tieners over hun
eigen geluidsdicht lunapark beschikken.
VANAF £ 39
Het reusachtige nieuwe schip
vaart vijf keer per 24 uur van Dover naar Calais. Een standaardticket is er al
vanaf £39 enkele reis voor een auto en maximum negen passagiers. Helen Deeble,
chief executive van P&O Ferries: We zijn heel blij dit fantastische nieuwe
schip te mogen verwelkomen. Het betekent grote vooruitgang qua omvang en
kwaliteit van de constructie. Ik ben er absoluut zeker van dat het een
fantastische ervaring zal zijn voor alle klanten die de komende jaren met het
schip zullen varen.
DOOP
De Spirit
of Britain wordt eind maart officieel
gedoopt door Olympisch kampioene, Dame Kelly Holmes. In september van dit jaar
krijgt de vaarroute Calais-Dover het gezelschap van een zusterschip, de Spirit of France.
U wilt uw vakantie dit jaar eens anders invullen met
uw gezin of familie? ID Riva Tours specialist op Kroatië pakt uit met een breed
assortiment vakantiewoningen. Benevens de schitterende ligging, gekoppeld aan
alle mogelijke comfort wacht uw kindvriendelijke droomvilla voor het ganse
gezin of familie, op een boogscheur van
de azuurblauwe kust.
De vakantievillas van ID RIVA TOURS liggen in een rustige
omgeving, meestal op een groot domein en op een steenworp van de kust. Er zijn
huizen en appartementen voor gezinnen maar ook voor groepen van tot 20 personen
. Veel villas hebben een zwembad en niet zelden is er een uitzicht op het
kristalheldere water van de Adriatische Zee. En makkelijk bereikbaar.
Ook op de
eilanden voor de kust zoals Krk en Dugi Otok en verder langs de Dalmatische
kust, richting cultuursteden Split en Dubrovnik, vind je bekorende
vakantievillas. Zo is er bijvoorbeeld Villa Lauta, ideaal voor een gezin met
twee kinderen. Het uitzicht van op het terras en van bij het zwembad op de
azuurblauwe zee is adembenemend. Even voorbij Dubrovnik, in Cavtat, kan je met
zijn tienen terecht in Villa Kameni Dvori. De paradijselijke omgeving en het
comfort garanderen een onvergetelijke zonvakantie.
VAKANTIEDORPEN
Kinderen
én ouders zullen enorm veel plezier beleven in de vakantiedorpen van ID RIVATOURS. Het principe is
eenvoudig: je huurt een vakantiewoning, een appartement, een wooneenheid op
basis van het aantal vakantiegangers. In deze vakantiecomplexen geniet je van
voldoende privacy, je kan zelfs gaan zonnen op een rustig strand even verderop
en in het vakantiedorp kan je zo vaak en zo veel je maar wil profiteren van de
infrastructuur en van de geboden service. Zwembaden, speeltuinen, sportvelden,
golfterreinen, stranden, zonneterrassen, ligstoelen, kanos, waterfietsen
kortom, alles is aanwezig om in ideale omstandigheden, luierend of actief, te
genieten van de zomerse vakantie. Voor groot en klein zijn er
animatieprogrammas en de kinderen beleven er een tijd die ze nooit zullen
vergeten want al zeer snel maken ze vriendjes, zelfs al spreken die een andere
taal. Terwijl de kinderen zich goed amuseren of met ervaren monitoren gaan
sporten kunnen de ouders zorgeloos hún programma afwerken.
VAKANTIE
A LA CARTE
Een
vakantie met ID RIVA TOURS in
Kroatië in een vakantiewoning aan de Adriatische kust of in het prachtige
binnenland is zeer snel en makkelijk geregeld. Je kan immers naar eigen wensen,
à la carte, je vakantie samenstellen. Je reist met eigen vervoer of met het
vliegtuig. Er zijn tal van keuzecriteria zoals de grootte en de ligging van de
woning maar bijvoorbeeld ook de aanwezigheid van boerderijdieren of de
combinatie van vakantiewoningen die op loopafstand van elkaar liggen. Dat is
ideaal voor families die graag samen reizen, die dicht bij elkaar willen zijn
en hun eigen privacy willen behouden.
Al die keuzemogelijkheden vind je in de
vakantiebrochure Kroatië, Slovenië & Macedonië 2011. ID RIVA TOURS reikt
met deze veelkleurige en inspirerende publicatie de bouwstenen aan voor een
droomvakantie. Het enorme aanbod en de veelzijdigheid ervan, niet alleen voor
vakantiewoningen maar ook voor hotels en campings, zorgen ervoor dat die droom
ook werkelijkheid wordt.
De
reisbrochure van I.D. Riva Tours is gratis verkrijgbaar bij de reisagent.
Informatie en boekingen: tel. 02/219.41.11. www.IDRiva.be.
Viert 2011 en Valentijn met Champagne, wijn en diamanten
Romantiek met
Champagne Romeo & Juliette
Op zoek naar een origineel geschenk of ideale plek voor
een onvergetelijke romantische avond, dan schuift Denis Renty, foodconsultant
en zaakvoerder F&B Premium Brands uit Middelkerke je graag Champagne Romeo & Juliette,
wijnen Château Bertrand Braneyre en de oogverblindende diamanten van Diamare
voor.
Drie grote troeven die zowel de eindejaarsfeesten als
Valentijn 2011 onvergetelijk maken. Champagne. Noem het luidop en er verschijnt
steevast een glimlach op de lippen. Vraag blijft hoe het komt dat de
ongekroonde koningin der dranken doet verlangen naar een intense knuffel, een
zoen, een liefdevolle nacht onder de sterren? Hoe dan ook, maar Champagne
blijft de zinnen beroeren zodat niemand kan weerstaan aan deze Grote Dame. Net
zoals Romeo dit evenmin kon met Juliette. Expert Denis Renty: Vandaar dat we
met onze Champagne resoluut kozen voor de naam van Romeo & Juliette, aan
onze brein ontsproten na een amoureuze ontknoping op een zwoele zomernacht.
ESPACE PIERRE CARDIN
Champagne Romeo & Juliette werd vorig jaar feestelijk
boven de doopvont gehouden in het prestigieuze Espace Pierre Carin, aansluitend
receptie in Hotel Maxims, hartje Parijs. Dit ter gelegenheid van de jaarlijkse
prijsuitreiking Prix Raimu, de Oscars van de Franse Comédiens, prestigieuze
prijzen uitgedeeld aan de beste Franse theater- en cinema-acteurs van het
voorbije jaar. Veel schoon volk uiteraard met blikvangers voorzitter Claude
Brasseur, Charlotte Gainsbourg dochter van en onder andere de 80-jarige
legende Pierre Cardin. Hoe konden we hier beter starten dan bij dergelijk
evenement, vertelt een glunderende Denis Renty, hiernaast op de foto met
filmgigant Claude Brasseur.
PASSIE MET DIAMARE
En er valt nog meer te beleven tijdens de komende
eindejaarsfeesten en Valentijnsdag maandag 14 februari 2011. Liefhebbers van
mooie en unieke dingen in het leven kennen de fonkelende juwelen van Diamare al
langer. Zij maken dit keer deel uit van een trilogie, feest rond Champagne
Romeo & Juliette.
CHATEAU BERTRAND BRANEYERE
Derde speerpunt in de trilogie van Denis Renty is Château
Bertrand Braneyre, topwijn van Wijnen Cooreman met Ludwig Cooreman, gedelegeerd
bestuurder van Wijnen Cooreman in Groot-Bijgaarden als groot bezieler.
3.500 EURO AAN PRIJZEN
Denis Renty pakt samen met Champagne Romeo &
Juliette, wijnpartner Château Bertrand Braneyre en diamantair Diamare uit met
een unieke formule waarbij ruim 3.500 euro aan prijzen te winnen zijn, daarbij
een gouden ring bezet met diamanten ter waarde van 2.500 euro. Hoe deelnemen?
Bestel nu uw Champagne en wijnen voor het eindejaar bij een van onze exclusief
aangesloten handelaars of degusteer bij de aangesloten restauranthouders en
ontvang bij elke consumptie of aankoop van 25 euro een deelnemingsformulier die
u de kans geeft om een van de vijf topprijzen in de wacht te slepen. Meer info:
www.romeojuliette.be
Totaal tot zijn grote verrassing werd Johan Stollz in
restaurant Ostend Queen bij de start van zijn maandelijkse culinaire concerten
gehuldigd voor zijn 75ste verjaardag. De immer jonge Johan Stollz blies
op 2 januari 75 kaarsjes uit.
Chef Koenraad Steenkiste en zijn keukenteam schoven de
jarige een reuzentaart voor, taart die door de doorgewinterde artiest zelf werd
aangesneden en verdeeld onder de lekkerbekken. Het initiatief van Yves De
Ridder, Bert Folens, Chef Koenraad Steenkiste en zaalmeester Patricia Swinnen loopt
onder de noemer Johan Stollz Zondag Concertos elke eerste zondag van de maand,
muzikale lunch met dans vanaf 13 uur, virtuoze stukken en herkenbare melodieën:
Men had
het niet voor mogelijk gehouden, maar Paul Bruna, de charmezanger uit
Middelkerke staat deze week met Ik geniet
van elkmoment op Nummer 1 in de Vlaamse Top Tien. Hij gaat
hierbij Jo Vally, Wim Leys en onder andere de koningin van het Vlaamse lied
Laura Lynn vooraf.
Het
nummer werd geschreven door Peter Keereman en voorzien van tekst van Johan
Verstreken. De single draait ook nog steeds goed op tal van Vlaamse en Nederlandse
radiostations. In Nederland haalde hij de eerste plaats bij de grootste
piratenzender Radio Moonlight en was meerdere malen te gast in programmas. De
single is ook regelmatig te horen bij Radio 2 en werd ook al diverse malen
gedraaid in het populaire verzoekplatenprogramma op zondagavond Vragen staat
vrij. De single draait nu ook al wekenlang mee op Radio Mi Amigo en VBRO.
Met zijn
vorige single Als de morgen is gekomen
stond Paul Bruna ook al 10 weken genoteerd in de Vlaamse Top 15 waaronder 2
weken op nummer 1.
Paul
Bruna was ook te zien in het Focus-WTV-programma Alles Goed en stelde zijn
single voor op Ment TV. Op deze laatste zender die te bekijken is op TV via
Kanaal 40 Telenet Digital wordt uitgepakt met een nieuw spelprogramma
Het uur van de waarheid. In dat programma nemen twee panels het tegen elkaar
op. Paul Bruna werd samen met de Kortrijkse zangeres Trisha uitgenodigd om vijf
afleveringen in te blikken tegen het duo Margriet Hermans en Garry Hagger. Het
programma wordt gepresenteerd door Kurt Willem (ex-Big Brother) en Lesley-Ann
Poppe (Komen eten). Eén aflevering is inmiddels achter de rug. De volgende vier
afleveringen zijn te zien op 17, 20 en 26 januari en op 1 februari, telkens om
20 uur. Het programma wordt de dag erop telkens nog eens uitgezonden om 6 en 12
uur.
Meer info
over Paul Bruna is terug te vinden
op www.paulbruna.be
Het 4-sterren ACCES HOTEL verwent
de verliefden tijdens Valentijn met twee romantische arrangementen. Wat is er
heerlijker dan een uitwaai wandeling af te ronden met een gezellig diner bij
kaarslicht?
VALENTIJN AAN ZEE
Twee
overnachtingen met ontbijtbuffet
Viergangendiner
op de eerste avond
Romantisch
5-gangendiner met Champagneaperitief
Fles
Champagne met roosje op de kamer, bij aankomst
Lekkere
verrassing bij vertrek
Prijs
per persoon:185 euro
(geldig
voor aankomsten in de maand februari, volgens beschikbaarheid)
VALENTIJN VOOR 1 DAG
Eén
overnachting met ontbijtbuffet
Een
fles Cava en bordje fruit bij aankomst
Romantisch
5-gangendiner met Champagne aperitief
Vrij
gebruik van sauna en solarium
(geldig
voor aankomsten in de maand februari, volgens beschikbaarheid bij aankomst op
vrijdag en zaterdag, minimum twee nachten.)
Op zaterdag 12 februari en zaterdag 19 februari diner met
Kinderen
droog naar school dank zij gloednieuwe Calums Road
Helena
Clybouw uit Westende en drijvende kracht achter de Noord-Zuid-vereniging Hart
voor Gambia is net terug uit het 38° graden warme Sambelkunda waar ze samen met
een veertigtal vrijwilligers uit Engeland, Ierland , Wales en Schotland de
officiële inhuldiging meemaakte van de door hen gesponsorde Calums Road.
Eindelijk kunnen de kinderen tijdens het regenseizoen met droge voetjes naar
school, zegt Helena Mama Gambia Clybouw.
De
Westendse vereniging verzamelde de jongste jaren via tal van plaatselijke
acties, in samenwerking met het Noord-Zuid-Comité Middelkerke heel wat fondsen
om er in het arme Sambelkunda, een broussedorp in Gambia, West-Afrika, een weg
aan te leggen die de leefgemeenschap van de arme zwartjes verbindt met het
naburige dorp. Tijdens het regenseizoen moest iedereen, kinderen incluis, zich
een weg banen tussen het kniehoge water dat de weg blank zette. Onmenselijke
toestanden. Samen met enkele liefdadige verenigingen in Groot-Brittannië werden
centen verzameld om een weg aan te leggen zodat men droog naar school of
kliniek kon gaan. De weg werd verhard en verhoogd en is voor deze
dorpsgemeenschap een geschenk uit de hemel. Ze zijn er letterlijk en figuurlijk
meer in de wolken mee, vertelt Mama Gambia.
CALUMS ROAD
De
officiële inhuldiging van Calums Road werd door de plaatselijke bevolking met
een groots feest ingezet. Het mag een wonder heten wat hier in zeer korte tijd
is gebeurd. Onder ruime belangstelling werd de opgehoogde weg letterlijk en
figuurlijk ingeblazen door Schotse doedelzakspelers. Aangrijpend. De
dierenartsen Patrick en David streelden hun violen en brachten muziek, speciaal
voor de gelegenheid gecomponeerd door Mairi Leach. Na de festiviteiten werd
genoten van een partijtje ezelvoetbal en werden de nieuwe schoolklasjes
bezocht. Alle vrijwilligers kregen een kleurrijke bloes als aandenken. De dag
werd op de koer van de naaischool afgesloten met een concert van Jaliba
Kuyateh, schooltje waar onder andere Emmanuel Colleyn uit Middelkerke een
leerling sponsort, vertelt Mama Gambia, bijzonder blij dat én de weg én de
school nu op punt staan.
Naast
het openstellen van Calums Road stond het bezoek aan Gambia volledig in het
teken tot het opvolgen van de diverse projecten die Hart voor Gambia Westende
er de jongste jaren op het getouw zette. Helena Clybouw hierover: We focussen
ons om de projecten van Heather Armstrong Brewer mee verder uit te werken, met
daarbij onder andere de Horse and Donkey Farm die zich ontfermt over zieke
dieren, Stellas School en het Alexander Edwards Hospital.
DWARS DOOR DE WOESTIJN
Ook
Westendenaar Eric Duhamel, die samen met een tiental andere Nederlandse
vrienden de reis Westende-Gambia met diverse wagens maakte dwars door de
woestijn, voegde zich intussen bij de hulpverleners. Hij was hierbij niet aan
zijn proefstuk toen. Het is intussen de vijfde maal dat ik hulpgoederen
samen verzameld met Mama Gambia overbreng naar Gambia en Senegal. Dit is een
stuk goedkoper dan de goederen in container met vlucht of schip over te maken,
zegt Eric Duhamel. Als je je gaat inleven met de plaatselijke bevolking en de
geplogenheden aan de grensposten kent, loopt het vlotter dan je denkt. Het is
en blijft Afrika. Geduld is hier de mooiste gave, aldus nog de gewezen
marineofficier.
SCHOOL VOOR DOVEN
Pas
terug in Westende of Mama Gambia pakt alweer uit met een nieuwe extra project.
Hart voor Gambia Westende zal de doofstomme 14-jarige Ismail in de toekomst
steunen bij zijn studies in de Sint John School in Kanifing, gespecialiseerde
school voor doofstomme kinderen. Hierbij kunnen we alvast rekenen op de steun
van het Noord-Zuid Comité Middelkerke. Samen met Marieline Dobbels en Annick
Keters kijken we nu al naar formules om fondsen bijeen te harken, want er
wachten ook nog de projecten van de groentetuinen, de waterputten en het
aanplanten fruitbomen, besluit Helena Clybouw, het kloppend hart van Hart voor
Gambia Westende.
In de keukens van de Hotel- en Toerismeschool Spermalie
Brugge wist Lode De Roover uit het restaurant Eyckerhof in Bornem zich na een
spetterende finale te kronen tot de Eerste Kok van België 2011. Pieter
Verheyde, sommelier in het Hof van Cleve in Kruishoutem, zag zich na een
slopende dag op zijn beurt gekroond tot Eerste Wijnschenker van België 2011. De
laureaten werden naderhand tijdens een schitterend banket in de Salons Saint
Germain in Diksmuide in de prijzen gezet. De Culinaire Prijs Prosper Montagné
is tot nader order nog steeds de meeste gegeerde prijs binnen de horecawereld.
Deze bekroning kwam er na de finale, in een wedstrijd op
het scherp van de snee. De vijf finalisten gaven blijk van uitzonderlijk
vakmanschap. Voor de laureaten betekent deze overwinning een belangrijke stap
in hun gastronomische carrière. Lode De Roover uit restaurant Eyckerhof in
Bornem won uiteindelijk met klasse voor Christophe Nachtergaele restaurant Privé
en chef aan huis, Landegem. De derde podiumplaats was voor Jean-Philippe uit I
Cook, Bergen. De laureaten werden in de Salons Saint Germain in Diksmuide
overladen met prachtige prijzen. De winnaar ging met een Renault Kangoo naar
huis, aansluitend een schitterend juweel voor de partner.
EERSTE SOMMELIER
In de schaduw maar daarom niet minder verdienstelijk van
de finale Eerste Kok van België ging het er niet minder hard aan toe om de
titel van Eerste Wijnschenker 2011 in de wacht te slepen. Oud-leerling Hotelschool Ter Duinen Koksijde
Pieter Verheyde, sommelier in het restaurant Hof van Cleve in Kruishoutem, wist
iedereen achter zich te houden en won voor Steven Wullaert uit restaurant Jan
van de Bon in Gent. De derde podiumplaats was voor Pieter Fraeyman, restaurant
Hertog Jan in Brugge. Eerste Wijnschenker Pieter Verheyde was dan ook de koning
te rijk en de ontlading als winnaar was dan ook zeer groot. Pieter werkte
eerder al enkele jaren in de Verenigde Staten en verbleef in de beste huizen in
Parijs en Monaco en is intussen met Het Hof van Cleve al aan zijn zesde
driesterrenrestaurant toe. De man droomt er later van om een eigen zaak op te
starten, maar dan wel een restaurant dat special aandacht wijdt aan het
wijngedeelte. Er wacht hem beslist een mooie toekomst.
HISTORIEK
De Club Prosper Montagné werd gesticht in 1952 door
Georges de Ramée, toenmalig concessionaris van het Oostendse Casino-Kursaal,
met de bedoeling enerzijds het wintertoerisme wat op te krikken en anderzijds
promotie te voeren voor de Belgische gastronomie. Om die stellingen kracht bij
te zetten werd uitgepakt met een wedstrijd, kookwedstrijd die bekroond werd met
de titel van Eerste Kok van België. In een later stadium werden de titels van
Eerste Wijnschenker van België en Eerste Pasteibakker van België hier aan
toegevoegd. Stichter Georges de Rammée werd als voorzitter in 1974 opgevolgd
door huidig president Manu Desutter, toen burgemeester van Knokke-Heist. Hij
blies de vereniging nieuw leven in, geruggensteund door provoost-generaal Willy
Verdonck en onder andere provoost Eddy Van Maele.
UITVOEREND COMITE
Intussen werd de Prijs Prosper Montagné meer dan een
begrip binnen de wereld van de horeca. Het Uitvoerend Comité staat onder
leiding van voorzitter Manu Desutter, bijgestaan door provoost-generaal Eddie
Van Maele en de provoosten Jean Van Brabant (penningmeester en provoost
Visconsulenten), Michel Coppens (provoost Keukenchefs), Pierre Saey (provoost
Banketbakkers), Guy Van Neste (provoost Wijnschenkers), Paul Puissant (provoost
Traiteurs), Frans Saint Germain (provoost Restauranthouders) en Michel Van
Tricht (provoost Kaasmeesters).
PROVOOST GUY VAN NESTE
In opvolging van Frank Desmedt, t Oud Konijntje Waregem,
werd Guy Van Neste de nieuwe Provoost Wijnschenkers. De patroon aan het fornuis
van restaurant t Pandreitje in Brugge is al jarenlang de eminente voorzitter
van de Vereniging Vlaamse Sommeliers, s lands meest gerenommeerde
wijnvereniging. Zijn kunde en kennis zullen er zeker toe bijdragen dat de Prijs
Eerste Wijnschenker van België naar de absolute top zal groeien.
Frans
Saint Germain, de ongeëvenaarde Chef aan het fornuis van de gelijknamige Salons
Saint Germain in Diksmuide, krijgt op maandag 7 februari 2011 de Antonius
Award, trofee geschonken door de Broederschap Sint-Antonius en VLAM (Vlaamse
Dienst voor Agro-Marketing), een tweejaarlijkse prijs toegekend aan een professionele
kok die het varken in al zijn glorie weet te promoten. Dit doet me vooral
deugd omdat ik hierdoor meteen in de voetsporen van wijlen Jean Berquin mag
treden, de man die zijn volk varkensvlees leerde genieten. Een groot man waar
velen van ons zeer veel hebben geleerd, zegt Frans Saint Germain, bijzonder
gelukkig met de toekenning.
Om varkensvlees te eten ga je toch niet op restaurant.
Meer moest je niet zeggen om de betreurde Jean Berquin op zijn paard te krijgen.
Jean was dan ook onverstoorbaar: Ik spreek dat 200% tegen. Als ik
varkensstaartjes in een gerecht verwerk of hersentjes stoof, dan smult men zich
te pletter. Men gaat van het standpunt uit dat een varken vies is. Niet lekker
dus. En daar gaat men dus niet voor op restaurant. Totaal verkeerd, want alles
van het varken, maar dan ook alles, is lekker. Van kop tot staart. Het is
tevens het enigste dier die we volledig kunnen genieten. Varkensvlees, dàt is
pas gastronomie, stelde Jean Berquin honderden keren. En of hij gelijk had!
Jean stak zijn liefde voor het varken nooit onder stoelen of banken. Deze
liefde uitte hij meer dan dertig jaar na elkaar met een uitgelezen
Zwientjeskerremesse. Zijn Cochonaille was tot diep over de grens bekend. Van
heinde en verre kwamen lekkerbekken genieten van zijn schotels, gerechten waar
hij weken op voorhand mee bezig was. Alles ging door zijn handen. Jean Berquin
was een meester in artisanale varkensbereidingen.
ODE AAN HET VARKEN
Helaas, Jean is niet meer, maar zijn vrienden, boezemvrienden
als Frans Saint Germain, Rudi De Volder, Geert Van Hecke, Rudy Pattyn, Christian
Melis, Ronny Venus, Fernand Feys, Etienne Waterloos, Philippe Van Gele, Guy Van
Neste, Willy Veeckman, Steven Dehaeze, André Tonton Sonneville, Ludwig
Bouckaert, Robby van Toledo, Koen Devos, Peter Hermans, Guido Neirynck, Lieven
Putteman, Xavier Dehoucke en onder andere Bert Vermoere dragen hem verder diep
in het hart. Onder impuls van Frans Saint Germain wordt de Zwientjeskermesse
verder gezet, maandag 7 februari al voor de derde keer in zijn Salons, goed
voor ruim honderden smulpapen !
LAUREATEN
Op de lijst van laureaten treffen we dan ook niets anders
aan dan Chefs die het varken in het hart dragen: Karel De Wolf, De Snip
(Waasmunster); Luc Van Lierde, De Mirage (nu La Tourbière) Aalst; Jean-Marie
Smets, De Eiken (Malle); Herman De Boeck, De Franse Kroon (Diest); Lieven De
Meester, Arenberg (Heverlee); Jean Berquin (), Rust Roest (Roesbrugge); Geert
Van Hecke, De Karmeliet (Brugge); David
Martin, La Paix (Anderlecht) ; Guy Van
Cauteren, Het Laurierblad (Berlare) en Frans Saint-Germain, Salons Saint Germain, Diksmuide.
FESTIVAL VAN HET
VARKENTJE
De Antonius Award 2011 wordt tijdens het 6de Festival
van het Varkentje op maandag 7 februari 2011 in de Salons Saint Germain
uitgereikt. Dit feest is een ode aan het Varken zoals wijlen Jean Berquin het
steeds gewild heeft. Driesterrenkok Geert Van Hecke (Karmeliet, Brugge), sterkok
Rudi De Volder (t Convent, Lo-Reninge), Rudy Pattyn en Meesterkok Orde 33
Meesterkoks van België Frans Saint Germain himself staan aan het fornuis. Ze
worden in de zaal bijgestaan door KTA Slagerschool Diksmuide en de leerlingen
van Hotelschool Ter Duinen Koksijde. Deelnemen kan tegen de prijs van 63 euro,
all in. Reservatie: Salons Saint Germain, tel. 051 50 25 20.
Met de medewerking van de VLAM, Color Match Printing,
Magazine De Zeeparel en Magazine Gastronomie & Toerisme.
Op 29 april 2011 vindt in Londen hét huwelijk van het
jaar plaats. Prins William stapt in het huwelijksbootje met Kate Middleton. Wie
deze hartstochtelijke gebeurtenis wil volgen kan vanaf vandaag al boeken en
volgt alles van op de eerst rij. EUROSTAR brengt er u probleemloos heen met vertrek
vanuit Brussel-Zuid. Er zijn al tickets heen en terug vanaf 88 euro. U hoeft
helemaal niet te zoeken naar een schaarse hotelkamer om te overnachten,
EUROSTAR zet u af in centrum Londen, zodat u de overvolle metro en treinen die
vanuit de diverse luchthavens kunt vermijden.
Uurrooster: vertrek uit Brussel-Zuid om 6.51 of 8.29 uur
met respectievelijke aankomst in London St. Pancras om 7.56 en 9.26 u. Terug
dezelfde dag om 18.34 of 19.34 uur met aankomst in Brussel om 21.33 of 22.33 u.
EUROSTAR tickets voor 29 april kunnenvanaf nu gereserveerd worden via NMBS Euope :www.nmbs-europe.com
Haar passie voor de wijnen
kent geen grenzen. Of toch, want Regine Verhoye beperkt zich tot de betere en
minder bekende, doch uitstekende flessen uit Frankrijk, tot nader order nog
steeds hét wijnland bij uitstek. Haar specialisatie leidt haar naar het beste
onbekende uit Champagne, Bourgogne, Fronton, Lorraine, Alsace, Loise, Gaillac
en Cahors.
Dank zij het rechtstreeks contact met de wijnbouwers
die allen respect hebben voor de natuur en als familiebedrijf alleen kwaliteit
vooropstellen kan Regine Verhoye de wijnen met deskundigheid uitkiezen. Voeg
daarbij een uitstekende verhouding prijs/kwaliteit en je weet dat wijnen,
getekend Louise Brison, schoonheid en klasse in het glas waarborgen.
CHAMPAGNE
De Champagne Louise Brison (50% Pinot Noir, 50%
Chardonnay) die men op tafel zet zijn uitsluitend millesimés. Toppers daarbij
zijn de 2005, de magnum 2002, de 2003 en de 2000, Cuvée Tendresse (100%
Chardonnay).
WITTE WIJNEN
Uit het rijke gamma wit schuift Regine Verhoye met
plezier ook hier quasi onbekende, doch pareltjes van wijnen naar voor. Het is
dan ook genieten van de Bourgogne Côtes dAuxerre 2006, Saint Bris 2008 (Coup
de coeur Guide Hachette) en onder andere de Chalbis 1er Cru Beauroy 2002, allen
van Domaine Verret. Ook top zijn Quincy 2007 en 2009 van het huis J.C. Borgnat
uit de Loire.
RODE WIJNEN
Bij rood zwaaien Givry 1er Cru 2007 en 2008 van het huis
Monneret Père & Fils de plak bij de Bourgognes en weet Saint Nicolas de
Bourgeuil (Domaine Rocheahouard) de liefhebbers zonder meer te bekoren. Probeer
ook eens Château les Bouysses (Côte dOlt) uit Carhors. Vooral 2000 en 2001 zullen
in de smaak vallen.
Regine Verhoye staat ook ter beschikking voor persoonlijk
wijnadvies en organisatie van private degustaties voor verenigingen.
Men mag van Georges Leekens zeggen wat men wil, een zaak
moet je toegeven, hij is een optimist, puurt uit alles het maximum, blijft met
zijn voeten op de grond en weet als niet een welk probleem dan ook te
analyseren, te ontleden om tenslotte een oplossing naar voor te schuiven. Zo is
het publiek geheim dat hij de Rode Duivels in 2014 in Brazilië naar de titel
wil brengen. We hebben opnieuw een enthousiaste ploeg en we moeten er in
blijven geloven en alles proberen. We moeten ambitie tonen. Waarom geen
wereldkampioen worden? Je moet het hoogste betrachten. En nu en dan eens
dromen. Als je niet durft dromen ben je dood, zo simpel is dat, zegt Georges
Leekens, genietend van een parelend glas Champagne in de salons van het
restaurant Ostend Queen, op het dak van het Kursaal in Oostende. Gastheer Yves
De Ridder, rechterhand Patricia en Chef Koenraad Steenkiste halen het beste uit
zichzelf om het de bondscoach Rode Duivels naar de zin te maken. Niet nodig,
want ik hou van de meest simpele dingen. Voor mij is het gezelschap en de sfeer
al even belangrijk, zoniet primordiaal voor een leuke culinaire uitstap, zegt Georges
Leekens, in zijn rijke voetbalcarrière onder andere vijf maal Kampioen van
België en Bekerwinnaar met Club Brugge.
EENVOUD OP HET BORD
Met Chefs heeft Georges Leekens nooit problemen. Neen,
want ik eet zo goed als alles en kies het liefst voor de simpele zaken. Mijn
lievelingsmenu bestaat uit Garnaalkroketten, gevolgd door Kalfslever om af te
sluiten met ijs met slagroom. Je mag dit alles ook vervangen door een serieuze
portie Friet met mayonaise en niet vergeten ijs met slagroom. Of Softijs
als het kan, want daar ben ik zot van. Als het dan eens exotisch mag zijn, dan
kies ik graag voor een licht pikante Thaise schotel. Ook voor een avondje
Japans tafelen ben ik wel eens te vinden. Voeg daarbij een leuk gezelschap en
het feest is compleet. Neen, geen ingewikkelde toestanden, al ben ik uiteraard
niet vies van een sterrenkeuken. Op dat vlak stel ik Danny Horseele in zijn
gelijknamig restaurant in Lissewege als de absolute top, een grootmeester in
het bereiden van langoustines en Sint-Jacobsnootjes. Héérlijk.
COMMANDERIE IN HET GLAS
Als het over wijn gaat, dan zet Georges Leekens zich
meteen recht. Een groot wijndrinker ben ik niet, maar weet toch een mooi glas
te waarderen. Ik ken vooral Château de la Commanderie uit Bordeaux en zeg niet
neen tegen een glas Petrus. Ja, duur spul maar ik kan even goed genieten van
een glas frisse rosé tijdens de zomer op een leuk terrasje. Een glas Chileense,
Argentijnse, Australische of Californische wijn kan er ook wel in. Ik kies
graag voor droge wijnen, want van nature ben ikzelf zoet hé. Champagne? Ja,
maar niet direct dat ik het niet kan missen bij het aperitief. Ik proef graag
eens van alles. En ja, geef me maar op tijd een frisse lekkere Vlaamse pint
bier. Daar kan ik echt van genieten, schuift de voetbalmonument Georges
Leekens lachend naar voor.
GEEN VARKEN OP TAFEL
Dat onze nationale voetbal Numero Uno een (bijna)
alleseter is mag dan wel zijn, is de waarheid geweld aan doen. Georges Leekens
heeft een hekel aan alles wat van het varken komt: Ja, dat mag je wel stellen.
Voor mij zeker geen varkenspoten, oren, snuit, hersenen, dikke darmen of wat
dan ook. Neen, dus ook geen hutsepot. Dat krijgt men er bij mij niet in. Ja, ik
weet dat dit hét winters gerecht bij uitstek is, maar helaas, niet aan mij
besteed. Jammer voor de Chef. Leuk voor het varken.
BARBECUE: HAAT LIEFDE
Ook de klassieke barbecue is niet direct besteed aan onze
voetbalcoach. Alhoewel ik een speelse vogel ben ik ben in feite student
gebleven kan je me niet aan het vuur van een barbecue krijgen. Daar wordt ik
zot van. Maar... aanzitten aan dergelijk soort feest sla ik nooit af. Zelf
worstelen met steaks, worst, gebakken banaan of gegrilde vis, neen dat laat ik
over aan anderen. Dat roken en spoken is niet aan mij besteed. Al lust ik het
wel graag, een frisse pint binnen handbereik. Of waarom niet een leuk rosé
wijntje.
KLEINE GEORGES
Onze lekkerbek verwijst tijdens het genieten van een
flinke moot gegrilde tarbot, schitterend op het bord gelegd door Chef Koenraad
Steenkiste, graag naar zijn jeugd. Vader en moeder schonken mij een
fantastische jeugd, ik kon me uitleven, studeren en wist elke schotel te
waarderen. Per dag schoven we vier maal aan tafel: ontbijt, warm middagmaal,
vieruurtje en avondeten. Het ontbijt, een spiegelei wat een lekkernij ! en
of cornflakes (die ik nog dagelijks eet) en de dag kon niet meer stuk. Om 12
uur warm en om vier uur aten we pap. Bij het avondeten wachtte ons een berg
belegde boterhammen. Hééérlijk. Als toetjes was ik ook zot van bananen met
bruine suiker. Moet je eens proberen !, vertelt Georges met fonkelende
pretoogjes, wat de speelvogel in hem verraadt.
OSTEND QUEEN
Onder impuls van Bert Folens
en Yves De Ridder, beiden doorgewinterd in de horeca, zetten een jaar terug
Ostend Queen met grote klasse terug op de sporen. Ostend Queen kon eindelijk
uitgroeien tot wat het dient te zijn: een leuke ontmoetingsplaats waar het
gezellig kwalitatief tafelen is tegen een democratische prijs. De ganse equipe
trok aan hetzelfde zeel. Dergelijke mooie locatie wellicht de mooiste van de
kust biedt zoveel mogelijkheden dat we alle middelen zullen inzetten om de
Oostendenaar zowel als de toerist en fijnproever op zijn wenken te bedienen.
Met een Chef als Koenraad Steenkiste zitten we sterk. Rondom hem is een team
gevormd dat vooral oog heeft voor het hedendaagse, voor een eerlijke en
smaakvolle keuken, zegt Bert Folens, geflankeerd door Yves De Ridder.
ZICHT OP ZEE
Zij die er ooit al genoten hebben van de nieuwe Ostend Queen zullen het
beamen : nooit eerder was het zo gezellig. De sterren liggen voortaan in
het bord en zwemmen in het glas. Voeg daarbij het unieke uitzicht op zee en
strand. Met wat geluk krijgt men er een adembenemende zonsondergang als toetje.
Nogal wat skiliefhebbers zouden
maar al te graag hebben dat hun niet-skiënde partner of vrienden meegaan op
winterreis. Maar in veel gevallen blijven ze thuis omdat je in de skioorden maar
weinig kan uitrichten als je niet van skiën houdt. In het Italiaanse Valle
dAosta is dat zeker niet het geval want voor niet-skiërs is er daar zoveel te
beleven terwijl hun partner zich kan uitleven op de mooiste skipistes midden
een subliem bergdecor.
Valle dAosta is makkelijk bereikbaar en niet eens zo ver als veel
andere skioorden. Je moet trouwens over geen enkele bergpas. De autonome
Italiaanse regio heeft enkele skistations met klinkende namen zoals Breuil-Cervinia en Courmayeur. Je kan er skiën tussen de hoogste toppen van de Alpen:
Matterhorn, Mont Blanc, Monte Rosa. Maar er zijn ook tal van minder bekende, sympathieke,
sfeervolle skidorpen met een degelijke infrastructuur voor eenieder die op zijn
manier de skipret wil beleven.
Kenmerkend voor Valle dAosta is dat de
niet-skiërs,zowel in de skioorden met
naam als in de kleinere stations, zich geen moment zullen vervelen. Daar zijn
twee redenen voor. Eén: voor de niet-skiërs wordt van alles en nog wat
georganiseerd. Twee: Valle dAosta is een kleine regio hetgeen betekent dat je
vrij snel naar allerlei historische plaatsen kan rijden, naar de stad, met zijn
musea, culturele activiteiten, winkelcentra, gezellige bars en restaurants.
Alle skioorden in Valle dAosta investeren in wandelpaden die ook tijdens de winter goed worden onderhouden. Wie
niet gaat skiën kan bijgevolg kijken naar zij die wel over de berghellingen
glijden en vooral genieten van het imponerende landschap van de Alpen. De bergen,
tot 4810 meter hoog, omsluiten Valle dAosta waardoor het gebied als het ware
een imponerende arena wordt. Ook niet-skiërs zullen hiervoor in bewondering
staan.
Aosta
is de hoofdstad van de regio,
een historische plaats met tal van sporen van vroegere beschavingen, ondermeer
Romeinse archeologische sites. Het is een levendig centrum met verkeersvrije
straten waar het heerlijk is om te wandelen, te winkelen en te kijken naar de
bergen in de verte.
Het skioord Pila ligt op een
steenworp van Aosta. Alpine skiërs genieten er van een moderne infrastructuur, van
snelle liften die hen tot op een hoogte van 2700 meter brengen en van
70 kilometer
sneeuwzekere pistes. Er is een rechtstreekse lift naar Aosta en dus kan je na
de sportieve pret afspreken met je partner of vrienden voor een avondje uit,
voor een diner met streekgerechten in een van de vele restaurants.
Ook Cogne
is een prima verblijfplaats waar je korte of lange wandelingen maakt, al of
niet op sneeuwschoenen, en langlauft op de gran fondo, een cirkelvormige
route van 45 kilometer
lang. Cogne ligt in het hart van het natuurpark Gran Paradiso en in het stadje staan tal van typische huizen. De
regio is ook bekend om zijn authenticiteit, oude gebruiken en tradities die tot
op vandaag blijven bestaan.
Als je naar Valle dAosta reist dan wil je uiteraard
de Monte Cervino zien. Het icoon van de Alpen is 4478 meter hoog en ligt
op de grens met Zwitserland. Terwijl de skiërs de avontuurlijke tocht maken
naar Zermatt via het hooggelegen Monte
Rosa plateau gaan de niet-skiërs de pracht van de omliggende dorpen
ontdekken. Antey-St-André ligt op
een zonnige bergflank en het dorp heeft een zeer lange geschiedenis, getuige de
Romaanse kerk, de ruïnes van een fort en een aquaduct uit de zestiende eeuw.
Van hieruit kan je naar andere pittoreske dorpjes wandelen, naar La Magdaleine bijvoorbeeld met zijn
typische houten huizen en eeuwenoude watermolens. Wanneer s avonds de skiërs
terug zijn van de onvergetelijke tocht naar Zwitserland kan je met zijn
tweetjes of met de vrienden afspreken in een gezellig restaurant bij de
knetterende open haard.
De veelzijdigheid en de
kleinschaligheid van Valle dAosta maken dat iedereen er aan zijn trekken komt,
ook tijdens de winter. Een vakantie in de sneeuw is in deze Italiaanse regio
ook voor niet-skiërs een boeiende aangelegenheid.
Info: www.visitaosta.be, www.lovevda.it : officiële websites van de
regio Valle dAosta met informatie over bezienswaardigheden, evenementen,
actieve vakanties, logiesaanbod, enz.