GASTRONOMIE & TOERISME Rendez-vous avec le Nord Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon, Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434 Westende, met als doel de horeca, het toerisme, vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke vrijdagvoormiddag even na 10 u.
VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid naar een bestand van levensgenieters, gastronomen, reislustigen, managers, zonnekloppers en natuurliefhebbers + gratis verdeling via VVV-kantoren aan de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide, Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen en in een reeks geselecteerde winkels. Wie een persoonlijk abonnement op adres wenst kan dit mits overschrijving van 20 euro per jaar, over te maken op het PCR-nummer 000-0483943-10 met vermelding "Abonnement 2009".
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt (op gelijk welke manier) zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten verantwoordelijkheid van de uitgever.
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
06-09-2010
FRANKRIJK OP ZIJN MOOIST
Van Picodon over Sabaton tot Brioude
Smullen van de Ardeche
Dat de tijd er al lang stil
staat, kan men elders in dit nummer lezen. Voeg daarbij de duizend-en-één
mogelijkheden om te proeven van de streekproducten en je verblijf in de Ardeche
kan nooit stuk. Kaas, wijn, charcuterie, pralines, kastanjes, je kan het zo gek
niet bedenken of je vindt het in de Ardeche.Even proeven?
De Ardèche telt één
superieure kaas met AOC-label: de Picodon, geitenkaas van topkwaliteit,
geproduceerd door Christian Moyersoen, in Antwerpen geboren en met roots in
Alle-sur-Semois waar hij verhuisde naar Joyeuse om er, nu 20 jaar geleden, zijn
Fromagerie Peytot, Chemin des Soupirs in 07260 Joyeuse, op te starten. Intussen
wist Christian Moyersoen en zijn familie zich op te werken tot de top. Zijn 120
geiten grazen op 750 meter hoogte en zorgen voor een melk van uitstekende
kwaliteit. De Picodon is dan ook op zowat alle gastronomische tafels in de
Ardèche te vinden.
SABATON
Liefhebbers van kastanjes en
aanverwante producten kunnen hier hun hartje ophalen. Op het ambachtelijk
terrein in Aubenas pakt de Koning van de Marron Glacé, de Ets Sabaton, al drie
generaties lang uit met het beste wat op het vlak van de kastanjes te genieten
is. Directeur-generaal Christophe Sabaton is de draaischijf van de meer dan 100
jaar jonge kastanjegigant. Dit AOC-product geniet wereldwijde faam. Aan de hand
van een proeverij en een fraaie video kan Sabaton bezocht worden. Meer info: www.sabaton.fr
SALON DANN-SOPHIE
Op wandel in hartje Aubenas mag je niet nalaten even een thee of koffie
met kastanje-gebak te genieten in het Salon dAnn-Sophie aan de Place des
Cocons. Hier pakt Christiane Brioude uit met het beste wat op de markt te
vinden is inzake koffie, thee, chocolade, infusies, fruittaart, kastanjes en
andere heerlijke ijscoupes. Een paradijsje voor fijnproevers. Of zoals
Christiane het stelt: het is geen bar,
het is geen restaurant, het is een theesalon.
RIOU
Is de Ardèche het epicentrum
voor de kastanjes dan zijn de fijnproevers aan Place Saleon Terras in 07160 Le
Cheylard aan het perfecte adres voor de gastronomie in de chocolade. De
pralines van Dominique Riou zijn gemaakt met de precisie van een kunstjuwelier.
Elk stuk is een juweel. Chocolade gevuld met kastanje, karamel, diverse
vruchten of onder andere likeur, strelen
de zintuigen op elk vlak. Alle tophuizen uit de regio hebben deze pure sensatie
in huis.
STREEKGASTRONOMIE
De Ardèche is een uitgelezen
regio om te genieten van streekgastronomie. Tafelen is hier dan ook een
plezier. Neem nu even LA TABLE DU MOULIN in Brès, gehucht van 07230 Payzac.
Hier opende in maart 2010 Céline haar restaurant op de eerste verdieping van de
molen van vader, LOlivier de Vincent. De keuken is verrukkelijk en laat de
lokale producten smaken, uiteraard met olijfolie van het huis. Meer info: www.olivierdevincent.fr
In Aubenas maken we in de
rue du Tartary kennis met LA VILLA TARTARY, restaurant met een hypermodern
kader, dat speelt met kleur en licht. Diezelfde trend zet zich door in de
keuken waar Chef Franck Mallet uitpakt met verfrissende gerechten. In de zaal
is gastvrouw Sylvie het ideale verlengstuk. Een adres voor zij die houden van
moderne trend én een smaakvolle schotel.Meer info: www.restaurant-ardeche.com
Op minder dan een half
uurtje uit Aubenas vindt men in Hôtel du Levant het RESTAURANT BRIOUDE in 07380
Neyrac-les-Bains. Een oase van rust aan de oevers van de Ardèche. Hier zorgen
al vijf generaties voor een bijzondere keuken. Vandaag zwaait Claude Brioude er
met grote klasse de pollepel.Chef
Claude heeft tegelijk slechts oog voor de seizoensproducten en is een meester
in sausen. In de zaal zorgt neef Alain dat het de lekkerbekken aan niets
ontbreekt. Hôtel du Levant telt 17 leuke kamers. Meer info: www.hotel-levant.com
PHILIPPE
BOUISSOU
Na een glorieuze periode in
Grenoble waarbij Chef Philippe Bouissou zich met zijn restaurant Terrasses
dUriage naar een Michelin-ster kookte koos hij voor een rustiger stek in
07320 Saint-Agrève waar hij in de Avenue de Cévennes 36 begin dit jaar het
HOTEL FAURIE uitbouwde,goed voor een viertal
exclusieve kamers. Zijn kookkunsten demonstreert hij nu naar hartenlust,
evenwel alleen op aanvraag. Chef Philippe is de eenvoud in persoon en zet met
grote klasse niets dan succulente schotels met Michelin-allures op tafel. Een
menu is er niet. Het blijft een aangename verrassing . Idem dito bij het
ontbijt met niets dan culinaire
ochtendstandjes. Subliem! Meer info: www.hotelfaurie.fr