GASTRONOMIE & TOERISME Rendez-vous avec le Nord Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon, Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434 Westende, met als doel de horeca, het toerisme, vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke vrijdagvoormiddag even na 10 u.
VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid naar een bestand van levensgenieters, gastronomen, reislustigen, managers, zonnekloppers en natuurliefhebbers + gratis verdeling via VVV-kantoren aan de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide, Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen en in een reeks geselecteerde winkels. Wie een persoonlijk abonnement op adres wenst kan dit mits overschrijving van 20 euro per jaar, over te maken op het PCR-nummer 000-0483943-10 met vermelding "Abonnement 2009".
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt (op gelijk welke manier) zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten verantwoordelijkheid van de uitgever.
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
22-09-2010
ZEELAND OP ZIJN BEST
Vlaams minister Hilde Crevits opent oesterseizoen
met
oesterbroodje in Sluis
In het Nederlandse Sluis opende Vlaams
minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits het oesterzeizoen
2010-2011. Dit onder massale belangstelling van gedeputeerden, consuls-generaal,
burgemeesters, topchefs en gastronomen uit Nederland en Belgiëgeopend.
Cees van Liere, voorzitter van de
Nederlandse Oestervereniging, sprak tijdens zijn welkomstwoord over de
kwaliteit van de oesters voor het komend seizoen. "Zoals het er nu naar
uitziet krijgen wij een heel mooi oesterjaar. Het vleesgehalte in de schelpen
is goed te noemen, maar vooral ook de smaak belooft een uitstekend jaar te
worden". De voorzitter overhandigde de nieuwe brochure De Zeeuwse oester
een oer-Hollands product met potentie van Kenniskringen Visserij aan Cees van
Beveren, gedeputeerde van de provincie Zeeland.
van Beveren had het op zijn beurt over de
promotie van de Zeeuwse kwaliteiten en noemde daarbij drie elementen:
Dag van de Zeeuwse Visserij, die op 25
september in Vlissingen zal worden gehouden, de Floriade 2012 in Venlo waar de
Zeeuwse Zilte Zaligheden, waaronder de oesters, in Duitsland en België zich
uitstekend kunnen profileren en dat 2010 uitgeroepen is tot het Zeeuwse jaar
van de fiets. Zeeland leent zich bij uitstek voor een fietstocht, waarbij men
kan genieten van zaken zoals: de weidse polderlandschappen en het fascinerende
water. Maar nog aantrekkelijker is het, om zo'n fietstocht te combineren met de
Zeeuwse Zilte Zaligheden. Dat is gedaan door de samenstelling van een
fietsboekje waarin 8 routes zijn uitgestippeld, waarbij de Zeeuwse Zilte
Zaligheden centraal staan aldus Van Beveren. De brochure is op te vragen bij
de VVV Zeeland.
Alvorens de Vlaams minister van Mobiliteit
en Openbare Werken, mevrouw Hilde Crevits, het oesterseizoen officieel ging
openen, pleite zij ondermeer voor een nog sterkere samenwerking tussen
Nederland en België.
Daarna kwam een korte presentatie door
sterrenkoks Sergio Herman (van restaurant Oud Sluis te Sluis) en Roger van
Damme (van restaurant Het Gebaar te Antwerpen), beide afkomstig van Sluis.
GILDE VAN DE VERGULDE OESTER
Tenslotte traden alle sprekers toe tot de
Gilde van de Vergulde Oester. Als klap op de vuurpijl mocht mevrouw Crevits als
eerste het nieuwe Oesterbroodje proeven, een initiatief van Bakkerij Spelt uit
Bruinisse, in een unieke samenwerking met smaakkenner Verstegen Spices &
Sauces.