GASTRONOMIE & TOERISME Rendez-vous avec le Nord Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon, Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434 Westende, met als doel de horeca, het toerisme, vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke vrijdagvoormiddag even na 10 u.
VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid naar een bestand van levensgenieters, gastronomen, reislustigen, managers, zonnekloppers en natuurliefhebbers + gratis verdeling via VVV-kantoren aan de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide, Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen en in een reeks geselecteerde winkels. Wie een persoonlijk abonnement op adres wenst kan dit mits overschrijving van 20 euro per jaar, over te maken op het PCR-nummer 000-0483943-10 met vermelding "Abonnement 2009".
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt (op gelijk welke manier) zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten verantwoordelijkheid van de uitgever.
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
06-09-2010
FRANKRIJK OP ZIJN MOOIST
Natuur en gastronomie hand in hand
Franse Jura onbekend paradijs
Stel,
je hebt genoeg van de drukte van de stranden, exotische eilanden, de city trips
en de culturele wandelingen langs tientallen musea en je wil wat rust, genieten
van de natuur en tegelijk proeven van een streek waar stress nog niet in de
woordenboeken staat, dan zit je nergens beter dan in de Franche-Comté.
In de wat? De Franche-Comté! Zeg maar de Franse Jura. Weinig
andere streken in Frankrijk zijn zo rijk aan water en bos als deze regio. De
streek is doorspekt met meren en bronnen terwijl de rivieren eindeloze kronkels
maken en het landschap tekenen. Het water schenkt de Jura grotten en
watervallen en laat dorpen en steden schitteren op de oevers van de vele rivieren.
De Franse Jura is bescheiden maar verrast de bezoeker voortdurend. Het verhaal
is één lange plezierige ontdekkingsreis langs unieke natuurverschijnselen, mooie
dorpjes, zo weggeplukt uit een of ander sprookje of legende.
DOUBS
De Franche-Comté meestal aangeduid als Jura bestaat uit vier
departementen: Jura, Haute-Saône, Territoire de Belfort en Doubs en is voor
ruim de helft uitgebouwd met uitgestrekte dennen- en sparrenbossen. De regio
heeft een natuurlijke grens van zowat 230 km met Zwitserland, de Zwitserse
Jura. We kozen voor onze kennismaking met de Jura voor het departement Doubs,
zonder meer het groenste departement het wondermooie Frankrijk. In de zomer is
het een paradijs voor de natuurliefhebber, de wandelaar, de fietser en onder
ander de visser, in de winter zijn de langlaufers en de skiërs aan het feest.
Met Besançon als hoofdstad bezit Doubs een open museum, recent opgenomen door
Unesco Werelderfgoed. Voeg daarbij de rivieren Doubs, Loue, Lison en Dessoubre
die zorgen voor onvoorstelbaar mooie bronnen, meren en watervallen en je bezoek
aan de Jura in het algemeen, Doubs in het bijzonder, wordt onvergetelijk. Voeg
daarbij dat de lekkerbek hier evenzo op rozen zit. Naast de vele riviervissen
wacht een waslijst aan charcuterie en in tuyé gerookte worst en charcuterie.
Dat alles te doorspoelen met Vin Jaune, een der meest onderschatte Franse
wijnen, wijn met een bijzondere smaak, te danken aan savagnindruif, wat doet
smaken naar de top sherry uit het Spaanse Jerez de la Frontera.
MALBUISSON
We starten onze kennismaking met de Jura in het leuk dorpje Malbuisson,
goed voor een goeie 500 inwoners, maar het epicentrum voor familiale
uitstapjes, de recreatieve sporter en de natuurliefhebber. Vanuit Malbuisson
zijn de omliggende regios makkelijk te bereiken. Geplakt aan de Valée des 2
Lacs is dit dorp tegelijk een droom voor elke stille watersporter, terwijl de
legendarische Mont dOr met zijn 1.463 meter binnen handbereik ligt.
KAZEN COMTE
Kaasliefhebbers zullen hiervan genieten: gelegen op een hoogte van 1.100
meter herbergt het Fort de Saint Antoine voormalig fort uit 1882 dat echter nooit
gebruikt werd ruim 100.000 kazen, goed voor zowat 45 kg elk. Kaasboer Marcel
Petite vestigde zich in 1966 in het fort en staat elk jaar garant voor de beste
comté-kazen. Dank zij de gigantisch dikke muren heerst er winter en zomer
dezelfde temperatuur en gelijke vochtigheidsgraad, ideaal voor het rijpen der
kazen, aangebracht door de diverse Fruiteries de Fromage uit de regio.
Een bezoek aan het fort is dan ook niet te versmaden. Na anderhalf uur
genieten van de geschiedenis van de comté wacht een proeverij aangevuld met
passend glaasje Jura-wijn. Toegang: 6 euro, kinderen 3,50 euro. 8 euro met
proeverij. Meer info: www.tourisme-metabief.com
LE BON ACCUEIL
Een van de betere (het beste?) adressen uit de regio is hotel-restaurant
Le Bon Accueil, 8 Grande rue, Malbuisson. Geboren en getogen in Malbuisson wist
Chef Marc Faivre sinds 2000 goed voor 1 Michelinster zich op te werken tot
een meester aan het fornuis. Zijn Tarte fine à la Morteau is legendarisch en
een niet te missen schotel als voorgerecht. Topper op de kaart is de Pigeon au
vrais jus met Foie gras de canard en artichaut. De kaastrommel is evident
terwijl Le grand dessert zelfs de meest verwende lekkerbekken aangenaam weet te
verrassen. De fles Plein Sud Côtes du Jura 2005 Domaine Ganavat zorgt voor de
rest. De service in de zaal wordt verzorgd door eega Catherine en is
onberispelijk. Samen met het hotel goed voor twaalf charmekamers met alle
mogelijke comfort is Le Bon Accueil een adres om op zak te hebben. Meer info:
www.le-bon-accueil.fr
LES FRUITIERES DU LAC
Is een bezoek aan Fort Saint-Antoine een must, dan mag je zeker niet
nalaten even te proeven van een bezoek aan een Fruitières waar de comté
gemaakt wordt. Een daarvan is Les Fruitières du Lac in het rustige
Labergement-Sainte-Marie. Hier is meester-kaasmaker Bernard Lavaine en zijn
ploeg elke morgen present om de reeds om 5 uur in de morgen opgehaalde melk te
verwerken tot uitstekende kazen. Het proces is in tegenstelling tot vroeger
door de mechanisatie iets simpeler geworden, maar het blijft hard werken. De
kazen worden naderhand tot in de puntjes dagelijks verzorgd en een paar weken
te ruste gelegd in de kelder om daarna doorgevoerd te worden naar het Fort
Saint-Antoine waar ze volwassen worden en tot volle rijpheid kunnen komen.
KLOKKENGIETERIJ
Iets verder op in Labergement-Sainte-Marie mag je niet nalaten even
bezoek te brengen aan de Fonderie de Cloches Obertino, een der laatste
ambachtelijk bronzen klokkengieters in Frankrijk, familiebedrijf
gespecialiseerd in het maken van exclusieve klokken met inscripties,
aansluitend vooral sierklokken bestemd voor de koeien. De gieterij, gesticht in
1834, is vrij te bezoeken en eenmaal per week kan je het gieten van de klokken
volgen. Meer info: +33 (0)3 81 69 30 72
ABSINT IN PONTARLIER
Franche-Comté is de met de Frans-Zwitserse Jura de geboorteplaats van
absint, sterke drank op basis van anijs, absintalsem, venkel en een reeks
aanvullende kruiden, geelgroene drank die sinds de ontdekking in 1805 als De
Groene Fee een rijke geschiedenis achter zich heeft. De drank stijgt vlug naar
het hoofd en zorgt graag voor hallucinaties en zou het zenuwstelsel sterk
aantasten. Heel wat grote kunstenaars dronken absint van oorsprong nochtans een
volksdrank omwille van de artistieke inspiratie. De auteurs Guy de Maupassant,
Oscar Wilde en onder andere Paul Verlaine waren er gek van. Vincent Van Gogh
borstelde tijdens zijn absint-periode zijn beste werken. Edgard Degas, Edouard
Manet en de vermaarde Henri de Toulouse-Lautrec bezorgden ons meesterlijke
doeken voorzien van absintdrinkers in de kroeg.
Absint werd voor het eerst geproduceerd door Henri-Louis Pernod in 1805,
naar een recept van een Franse arts. Het drankje werd populair bij kunstenaars
maar werd door zijn hallucinogene werking en neurotoxiciteit van het
bestanddeel thujon als gevaarlijk aanzien. Het werd in het begin van de 20ste
eeuw dan ook verboden, nadat een Zwitser na overmatig gebruik van alcohol en
absint zijn gezin uitmoordde. De Firma Pernod zorgt meteen voor een surrogaat
en brouwde zijn intussen vermaarde Anis, in feite niets minder dan absint
zonder alsem. Daarna kwam ook Pastis op de markt. Hierbij worden de
kruidenextracten niet door destillatie maar door maceratie (weking) verkregen.
Intussen mag absint sinds eind de jaren negentig opnieuw gedronken worden.
Absint wordt zelden puur gedronken, maar vooral volgens een vast ritueel
waarbij water en suiker toegevoegd worden. Men plaatst een absintlepel met een
klontje suiker op het glas en laat er koud water over druppelen. Daarna flink
roeren.
Een der absolute toppers inzake productie van absint is de Distellerie
Les Fils dEmile Pernot in het mooie La Cluse-et-Mijoux, deelgemeente van
Pontarlier aan de voet van het 17de eeuwse Château de Joux. Het
mystieke aperitief absint werd naar een recept van Emile Ferdinand Pernot in
1890 voor het eerst gedistilleerden
volgens het gekende ritueel (lepel-suiker-water) genuttigd. De productie werd
later verboden en een vijftiental jaar geleden opnieuw toegelaten. Ons bedrijf
pakt vandaag dan ook uit met een fraaie lijst van geestrijke dranken met
daarbij de Vieux Pontarlier, Absint en Pontaine als aperitief, Fraise des bois,
Framboise, Gentiane, Mûre en Myrtille als likeuren 25%, Genepy en Sapin als
likeuren 40% en tenslotte de Eau de Vie met Framboise, Gentiane, Poire William,
Kirsch, Mirabelle en Prunes, stelt Dominique Rousselet, gerant van de Distellerie
Emile Pernot.
Uw honger naar absint nog niet gestild? Iets verder op in de stad kan je
terecht in het Musée Municipal Pontarlier waar de geschiedenis van absint op
verrassend leuke manier wordt uitgebeeld met woord en beeld. Meer info: www.emilepernot.fr
RESTAURANT COTE PONT
Op stap in Pontarlier wacht in restaurant Côté Pont, Maison de Cuisine,
niets dan leuke verrassingen. Arlette Laude pakt er aan de brug over de Doubs
aan de rue de la République uit met een hoogst ludiek eethuis, zonder menu,
maar een overheerlijke schotel met uitsluitend dagverse marktproducten,
aansluitend Jura-wijntje. Schrik niet als je een authentieke jutezak als
tafellaken onder je bord krijgt. Geen Michelintoestanden maar héérlijk tafelplezier.
Smullen op het terras is hemels en laat je wegdromen in de tijd, want hier
staat ze letterlijk stil. Met La Maison d A Côte beschikt Arlette Laude nog
over een gemoedelijke Chambres dhôtes, 11 rue Jules Mathez, hartje Pontarlier.
Meer info: www.cotepont.fr
MORTEAU
Minder dan 45 km noorderlijk ontdekken we het bevallige stadje Morteau,
niet alleen gekend voor zijn smaakvolle Saucisse de Morteaux, maar vooral ook
omwille het Museum van de Horlogerie. In het Château Pertusier de Morteau gebouwd
in 1576) waakt de 80-jarige conservator en meester-horlogemaker Constant
Vaufrey met liefde en passie over de zowat volledige geschiedenis van de
horloge, aansluitend de fraaiste collectie werktuigen die onze voorouders
hanteerden om uurwerken van allerlei slag met precisie te vervaardigen. Het
museum laat schitterende stukken bewonderen met pareltjes uit 1621 en 1632,
aansluitend de mooiste modellen sinds de 18de eeuw, toen de horloges
het voorrecht waren van de hogere burgerij en kasteelheren. Let vooral op het
astrologisch uurwerk van Séraphin Cart (1855), het absolute meesterstuk,
kunstwerk vervaardigd door een landbouwer uit Haut-Doubs. Meer info: www.musee-horlogerie.com
AUBERGE DE LA ROCHE
Laat Morteau niet achter je zonder te hebben genoten van de kookkunsten
van Chef Philippe Feuvrier in zijn Auberge de la Roche aan Le Pont de la Roche,
gastronomisch restaurant bekroond met 1 Michelinster. Bijgestaan door eega
Sylvie en haar zaalploeg is dit een huis van grote klasse. De streekgebonden
producten tovert de Chef om tot juweeltjes op het bord. Hij wil alleen het
beste op tafel zetten. Gepaard met een klasrijke bediening is Auberge de la Roche
voor elke epicurist het einde. Het Champagne-aperitief kan genuttigd worden in
de fraaie tuin. De correcte en vriendelijke bediening zorgt ervoor dat men zich
onmiddellijk thuis voelt. Het was dan ook met volle teugen genieten van het
vijfgangen Marktmenu. Een culinaire ontdekking aan de boorden van de Doubs.
Meer info: www.aubergedelaroche.com
SAUT DU DOUBS
Villers-le-Lac is hét rendez-vous met de natuur. Met de rivier Doubs,
zijn watervallen en meren. Dit beschermd gebied laat al het mooie bewonderen
dat zich aan de grens van Frankrijk met Zwitserland afspeelt. De rederij
Droz-Bartholet pakt vanuit Villers-le-Lac uit met dagelijkse veelvuldige mini-cruises
naar de Saut du Doubs, de Franse Niagara. Een boottochtje langs de meanders die
Frankrijk van Zwitserland scheiden, goed voor veertien km vaarplezier, brengt
je glijdend tussen de wilde rotsen vlekkeloos tot aan de voet van het
natuurpark. De rest is één genieten. Het kolkende water van de Doubs laat zich
op zijn best bewonderen bij de waterwal, van op twee mooie uitzichtpunten, te
bereiken na een tiental minuten stapwerk. De natuur op zijn best. Schitterend
gewoon.
Voor zij die wat tijd kunnen spenderen in deze regio, wacht de
mogelijkheid om met de rederij Droz-Bartholet te genieten van riviercruises
waarbij getafeld kan worden. De rederij vult dezelfde faciliteiten in op de
Doubs in de stad Besançon met de Magie de la Nuit, feeërieke boottocht
inclusief diner. Meer info: www.sautdudoubs.fr
LE PRE OUDOT
Logementkeuze in de regio zat, maar wie nu eens effectief in alle rust
van de stilte, het groen en de weidse vlakten wil genieten, vindt ruim zijn
gading op het 30 ha groot domein van Le Pre Oudot in Fournets-Luisans op 15 km
van Morteau, een voormalige karakterrijke comté-hoeve uit 1689, vandaag de
residentie van Emile en Laurence Pequignet, goed voor twee super charmante kamers
met alles er op en er aan en een suite. In de fraaie stallen verzorgt en traint Emile
raspaarden voor jumping. Gastvrouw Laurence is tegelijk de kok van dienst. Zoek
er geen ingewikkelde gerechten, maar een eerlijke regionale smaakvolle keuken,
met wijn naar keuze, uiteraard met de Jura-flessen op de voorste rij. Le Pré
Oudot is zonder meer een ideale uitvalsbasis voor een heerlijk verblijf in deze
regio waar gastvrijheid, rust en gezelligheid de grote troeven zijn. Meer info:
www.preoudot.typepad.com
DE TUYE
Tijdens je rondrit in de Haut-Doubs kan je niet naast de tuyés kijken,
typische boerderijen van de Comté, boerderijen waar men vandaag nog op
ambachtelijke wijze worst, hesp en diverse vleeswaren rookt. De tuyé is een
grote schoorsteen die het huis verwarmt en tegelijk de vleeswaren rookt. Een
van de best bewaarde en gerestaureerde tuyés is La Ferme musée du Montagnon in
Fournets-Luisans. Deze boerderij dateert van 1736 en illustreert op perfecte
wijze de conceptie van de tuyé als woning en ambachtelijke ruimte. De diverse
vertrekken zijn nog allemaal voorzien van de originele meubels en scheppen op
schitterende wijze de sfeer hoe men in de vorige eeuwen op de boerderij en tuyé
leefde. Meer info: www.montagnon.com
VISPLEZIER IN GOUMOIS
De waterrijke omgeving, sierlijke vijvers, onmetelijke meren en
kabbelende rivieren, het ideale oord voor de visser, hetzij professioneel of
amateur, het blijft een passie: het gevecht met de forel, de karper, snoekbaars
of de meerval aangaan. Hengelen of vliegvissen (pêche à la mouche), het doet er
niet toe, het blijft een sport dat heel wat vaardigheid vereist. Liefhebbers
kunnen alvast terecht op het strand ter hoogte van Auberge Le Moulin du Plain
in Goumois. Virtuoos in het vliegvissen is alvast Daniël Magdo, professioneel
en gediplomeerd visser sinds 1997. De leek is hier in prima handen. In een paar
uurtjes heb je de basis van het vliegvissen onder de knie. De forellen en de
karpers zijn meteen gewaarschuwd. Daniël Magdo pakt dan ook dagelijks uit met
initiatie, individueel of in groep, een of meerdere dagen al dan niet met verblijf, en leert je de knepen van het
vak. Met vaardige bewegingen werpt hij de lijn precies daar waar hij het wil.
Dat kan makkelijk tien, vijftien meter verder zijn dan de standplaats aan de
oever of in thermisch rubberpak in de rivier. Een haastig voorbij glijdende
karper is alvast het eerste slachtoffer. Een regenboogforel zou volgen. Het
parcours No-Kill stelt dat de gevangen vissen terug gezet worden in de
rivier. Het gaat hem over de pure sport, stelt de aimabele Daniël, gek en al
een leven lang vol passie van vissen. Meer info: www.danielmagdopeche.com
Wie kiest voor een visverblijf in Goumois, individueel of met Daniël
Magdo, heeft alvast de keus tussen het 2-sterrenhotel Le Moulin du Plain aan de
oevers van de Doubs (www.moulinduplain.com) of het 3-sterrenhotel-restaurant Taillard, aan de
voet van de Corniche (www.hoteltaillard.com). Beide huizen staan borg voor een kwaliteitsvolle
keuken.
L ETANG DU MOULIN
Franche-Comté is niet alleen een oase van rust, groen en gastvrijheid,
maar tegelijk een paradijs voor de levensgenieter en lekkerbekken. Vanuit
Goumois en op weg naar de hoofdstad Besançon wacht in Bonnetage
hotel-restaurant LEtang du Moulin, schitterend huis waar Chef Jacques
Barnachon het beste van het beste op tafel zet. Met zijn keukenteam laat hij de
streek in alle toonaarden proeven. Victor, Maxime, Chef Barnachon, Karine en
Baptiste (foto) zijn allen gepassioneerd van streekgerechten. In het restaurant
selecteert eega Sandrine Boissenin de beste flessen in harmonie met de gekozen
gerechten.
Hotel-restaurant LEtang du Moulin ligt op zowat 1.000 meter hoogte,
hartje sparrenbossen, en overschouwt een 27 ha groot park, doorspekt met
meertjes, troeven die elke romanticus en rustzoeker ten zeerste weet te
waarderen. Eind dit jaar krijgen de 19 kamers een opfrisbeurt en wordt het
restaurant herschikt. Zonder meer een fraai adres. Meer info: www.etang-du-moulin.fr
BESANCON
We verlaten de Franche-Comté niet zonder een bezoek te brengen aan de
hoofdstad. Besançon vindt men niet vaak in de lijstjes van city trips en staat
al te zeer in de schaduw van Dijon, Mulhouse en onder andere Straatsburg. De
stad heeft evenwel zeer veel te bieden en is zo waar een open museum met tal
van schitterende gebouwen uit de 17de en 18de eeuw, goed
voor opname door Unesco Werelderfgoed. De stad telt nog heel wat overblijfselen
uit haar Romeinse tijd en heeft met de in de 17de eeuw door Vauban
aangelegde citadel alvast een grote toeristische troef. Besançon is tegelijk de
geboorteplaats van auteur Victor Hugo en de gebroeders Auguste en Louis Lumière,
de uitvinders van de cinematografie. Verder is het genieten van de schoonheid
van de in blauw-witte stenen opgetrokken gebouwen, de romaansgotische kathedraal
Saint-Jean, de vele trappengalerijen, de fraaie patios en onder andere de
heerlijke autovrije straten en pleinen waar flaneren en gezellig tafelen aan de
orde zijn. Het is duidelijk, Besançon is een meerdaags bezoek meer dan
overwaard. Onbekend maakt onbemind. Idem dito de ganse Franche-Comté, een
ongekend paradijsje met enorm veel mogelijkheden, voor elk wat wils, een streek
waar de natuur en streekgastronomie hand in hand gaan.
WINTER IN DE JURA
Biedt de lente, zomer en herfst al het mogelijke voor een spetterende
wandel-, fiets- of recreatieve vakantie, dan is de winter evenzo niet te
versmaden. Loipes en skipistes wachten op de mooiste plekjes van Franche-Comté.
Hierbij een mooi plaatje om alvast te watertanden. Mooier kan haast niet. Tot
straks in Franche-Comté?