GASTRONOMIE & TOERISME Rendez-vous avec le Nord Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon, Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434 Westende, met als doel de horeca, het toerisme, vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke vrijdagvoormiddag even na 10 u.
VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid naar een bestand van levensgenieters, gastronomen, reislustigen, managers, zonnekloppers en natuurliefhebbers + gratis verdeling via VVV-kantoren aan de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide, Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen en in een reeks geselecteerde winkels. Wie een persoonlijk abonnement op adres wenst kan dit mits overschrijving van 20 euro per jaar, over te maken op het PCR-nummer 000-0483943-10 met vermelding "Abonnement 2009".
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt (op gelijk welke manier) zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten verantwoordelijkheid van de uitgever.
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
06-09-2010
CHAMPAGNE - EPERNAY
48 Ambachtelijke Champagnehuizen onder één dak in Epernay
C Comme Champagne
Op stap in de Champagnestreek om en rond Reims en Epernay
is het voor de kenner al een hele klus om wegwijs te geraken uit de honderden
Champagnehuizen, laat staan voor de leek die zijn eerste pasjes zet in de
wijngaarden op de flanken van Damery, Bouzy, Avize, Vertus, Hautvillers, Ay en
onder andere Dizy en Champillon. Geen nood, daar is met de komst van C Comme
Champagne een oplossing aan gekomen.
Frédéric Dricot, naar eigen zeggen gek van en geboren in
de Champagne, bouwde in de rue Gambetta 8 in Epernay een gigantische
Champagnebar met kelder. Hiermee is het zoekwerk naar klasrijke ambachtelijke
en betaalbare Champagne meteen al een flink stuk ingekort. In de gezellig
opgestelde kelder vindt men om en bij de vijftig diverse wijnbouwers die elk
onder een identiek profiel zichzelf en hun producten voorstellen, knap
ingedeeld in regios met daarbij het Massief van Saint-Thierry, het dal van de
Ardre, de Montagne de Reims, het Marnedal dat de regio om en rond Epernay in al
zijn glorie laat bewonderen en de Côte des Blancs, de bakermat van de
Chardonnay en goed voor een flink stuk geschiedenis om en rond de heuvels van
Sézannais, samen goed voor een virtueleChampagneroute.
THEMAPROEVERIJ
Deze gebieden zijn makkelijk met de wagen te vinden en
vlot te ontdekken via de Champagneroute, goed voor samen ruim 320 km, route
waar de Champagnebouwers je met open armen ontvangen. Wie evenwel niet direct
huis is in de heerlijke en bijzonder soms ingewikkelde materie die de Champagne
is, krijgt van Monsieur Frédéric in zijn C Comme Champagne bij een zowat twee
uur durende uitgebreide degustatie vlot het ABC van dit goddelijke vocht onder
de knie. Hier is Monsieur Frédéric op zijn best. Elke week zet hij bij zes
huizen in de kijker. Bij ons geen grote merken of coöperatieven, wel
champagneboeren met eigen wijngaarden en die zelf hun Champagne maken, zegt
Frédéric Dricot met brede glimlach die met zwier uitpakt met wat hij noemt een
Themaproeverij. Hier komt één van de regios aan bod in al zijn facetten.
Vandaag zijn het de Champagnes uit de Marne, volgende week een Côte des Blancs
of de regio rond het massief van Saint-Thierry.
COUP DE COEUR
Eenmaal aan de proeverij is Monsieur Frédéric niet meer
te stoppen. Een bos van glazen wordt gevuld met zes verschillende Champagnes
(Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier, een blend van 3 cépages, Rosé en als
klap op de vuurpijl de Coup de Coeur) zodat men in luttele tijd de
verschillende types van Champagne leert kennen en genieten. Dat alles in een
bijzonder gemoedelijke sfeer.
CHAMPAGNEBAR
Voor wie het niet zo uitgebreid wil kan best genieten van
een degustatie per glas. Ook hier legt Monsieur Frédéric je van naaldje tot
draadje de geheimen van de bubbels met veel genoegen bloot. Naderhand staat de
kelder klaar voor een vrijblijvend bezoek. Alle flessen kunnen ter plekke
gekocht worden aan dezelfde prijs die de wijnbouwer op zijn domein vraagt. Het
laat zich raden dat dit fenomeen welke C Comme Champagne te weeg brengt een
ideale opener is voor elke bezoek aan de Champagnestreek in het algemeen, aan
Epernay in het algemeen.
ABC CHAMPAGNE
Kenners zijn vertrouwd met de technische begrippen binnen
het bubbelende Champagnewereldje. Voor wie minder goochelt met deze termen,
hierbij alvast een geheugensteuntje met enkele weetjes.
·Champagne wordt gemaakt van drie
druivensoorten: de witte Chardonnay, de blauwe pinot Noir en de Pinot Meunier.
·Extra Brut (of: non dosé) weinig suiker (van
0 tot 15 g/liter)
·Brut: iets meer suiker (minder dan 15
g/liter)
·Demi-sec: (van 33 tot 50 g/liter)
·Doux (meer dan 50 g/liter)
·Milésimé: Champagne gemaakt uit druiven van
één enkel oogstjaar het jaar staat steeds op het etiket vermeld. Uiteraard de
beste Champagne.
·Non-milésimé: Champagne zonder jaartal op het
etiket en is steeds een blend (mengeling) van verschillende jaargangen.
·Wit of Rosé: is steeds gemaakt van de drie
gekende druivensoorten.Uitzondering: de
Blanc de Blancs die is uitsluitend gemaakt met 100% Chardonnay en de Blanc de
Noirs (witte Champagne gemaakt van blauwe druiven). De Rosé-Champagne is
dezelfde als de witte maar krijgt zijn kleur door toevoeging van een beetje
rode wijn. De Champagnestreek is de enige regio waar dit proces mag toegepast
worden. Rosé-wijn is dus geen mengeling van wit met een beetje rood.