Zoeken in blog

Foto
GASTRONOMIE & TOERISME
Rendez-vous avec le Nord

Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal
per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon,
Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw
Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434
Westende, met als doel de horeca, het toerisme,
vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen
te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit
vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te
beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke
vrijdagvoormiddag even na 10 u.

VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid
naar een bestand van levensgenieters,
gastronomen, reislustigen, managers,
zonnekloppers en natuurliefhebbers +
gratis verdeling via VVV-kantoren aan
de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide,
Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen
en in een reeks geselecteerde winkels.
Wie een persoonlijk abonnement op adres
wenst kan dit mits overschrijving van
20 euro per jaar, over te maken op
het PCR-nummer 000-0483943-10
met vermelding "Abonnement 2009".

Hoofdredacteur
Georges Keters

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER
REDACTIEADRES & SECRETARIAAT
vzw Reizen & Smullen (Travel & Gastronomy)
Bassevillestraat 101
8434 Middelkerke-Westende
Tel. 058 23 68 79
Fax: 058 23 10 90
Mobile: 0495 22 68 79
E-mail : Georges.Keters@skynet.be
PCR : 000-0483943-10

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd
of openbaar gemaakt (op gelijk welke
manier) zonder schriftelijke toestemming van
de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten
verantwoordelijkheid van de uitgever.

Foto
Foto
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
06-09-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CHAMPAGNE - EPERNAY

48 Ambachtelijke Champagnehuizen onder één dak in Epernay

C Comme Champagne

Op stap in de Champagnestreek om en rond Reims en Epernay is het voor de kenner al een hele klus om wegwijs te geraken uit de honderden Champagnehuizen, laat staan voor de leek die zijn eerste pasjes zet in de wijngaarden op de flanken van Damery, Bouzy, Avize, Vertus, Hautvillers, Ay en onder andere Dizy en Champillon. Geen nood, daar is met de komst van C Comme Champagne een oplossing aan gekomen.

 

Frédéric Dricot, naar eigen zeggen gek van en geboren in de Champagne, bouwde in de rue Gambetta 8 in Epernay een gigantische Champagnebar met kelder. Hiermee is het zoekwerk naar klasrijke ambachtelijke en betaalbare Champagne meteen al een flink stuk ingekort. In de gezellig opgestelde kelder vindt men om en bij de vijftig diverse wijnbouwers die elk onder een identiek profiel zichzelf en hun producten voorstellen, knap ingedeeld in regio’s met daarbij het Massief van Saint-Thierry, het dal van de Ardre, de Montagne de Reims, het Marnedal dat de regio om en rond Epernay in al zijn glorie laat bewonderen en de Côte des Blancs, de bakermat van de Chardonnay en goed voor een flink stuk geschiedenis om en rond de heuvels van Sézannais, samen goed voor een virtuele  Champagneroute.

THEMAPROEVERIJ

Deze gebieden zijn makkelijk met de wagen te vinden en vlot te ontdekken via de Champagneroute, goed voor samen ruim 320 km, route waar de Champagnebouwers je met open armen ontvangen. Wie evenwel niet direct huis is in de heerlijke en bijzonder soms ingewikkelde materie die de Champagne is, krijgt van Monsieur Frédéric in zijn C Comme Champagne bij een zowat twee uur durende uitgebreide degustatie vlot het ABC van dit goddelijke vocht onder de knie. Hier is Monsieur Frédéric op zijn best. Elke week zet hij bij zes huizen in de kijker. “Bij ons geen grote merken of coöperatieven, wel champagneboeren met eigen wijngaarden en die zelf hun Champagne maken”, zegt Frédéric Dricot met brede glimlach die met zwier uitpakt met wat hij noemt een Themaproeverij. “Hier komt één van de regio’s aan bod in al zijn facetten. Vandaag zijn het de Champagnes uit de Marne, volgende week een Côte des Blancs of de regio rond het massief van Saint-Thierry.”

COUP DE COEUR

Eenmaal aan de proeverij is Monsieur Frédéric niet meer te stoppen. Een bos van glazen wordt gevuld met zes verschillende Champagnes (Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier, een blend van 3 cépages, Rosé en als klap op de vuurpijl de Coup de Coeur) zodat men in luttele tijd de verschillende types van Champagne leert kennen en… genieten. Dat alles in een bijzonder gemoedelijke sfeer.

CHAMPAGNEBAR

Voor wie het niet zo uitgebreid wil kan best genieten van een degustatie per glas. Ook hier legt Monsieur Frédéric je van naaldje tot draadje de geheimen van de bubbels met veel genoegen bloot. Naderhand staat de kelder klaar voor een vrijblijvend bezoek. Alle flessen kunnen ter plekke gekocht worden aan dezelfde prijs die de wijnbouwer op zijn domein vraagt. Het laat zich raden dat dit fenomeen welke C Comme Champagne te weeg brengt een ideale opener is voor elke bezoek aan de Champagnestreek in het algemeen, aan Epernay in het algemeen.

ABC CHAMPAGNE

Kenners zijn vertrouwd met de technische begrippen binnen het bubbelende Champagnewereldje. Voor wie minder goochelt met deze termen, hierbij alvast een geheugensteuntje met enkele weetjes.

·        Champagne wordt gemaakt van drie druivensoorten: de witte Chardonnay, de blauwe pinot Noir en de Pinot Meunier.

·        Extra Brut (of: non dosé) weinig suiker (van 0 tot 15 g/liter)

·        Brut: iets meer suiker (minder dan 15 g/liter)

·        Demi-sec: (van 33 tot 50 g/liter)

·        Doux (meer dan 50 g/liter)

·        Milésimé: Champagne gemaakt uit druiven van één enkel oogstjaar – het jaar staat steeds op het etiket vermeld. Uiteraard de beste Champagne.

·        Non-milésimé: Champagne zonder jaartal op het etiket en is steeds een blend (mengeling) van verschillende jaargangen.

·        Wit of Rosé: is steeds gemaakt van de drie gekende druivensoorten.  Uitzondering: de Blanc de Blancs – die is uitsluitend gemaakt met 100% Chardonnay en de Blanc de Noirs (witte Champagne gemaakt van blauwe druiven). De Rosé-Champagne is dezelfde als de witte maar krijgt zijn kleur door toevoeging van een beetje rode wijn. De Champagnestreek is de enige regio waar dit proces mag toegepast worden. Rosé-wijn is dus geen mengeling van wit met een beetje rood.

C Comme Champagne

Frédéric Dricot

8, rue Gambetta

51200 Epernay

Contact@c-comme.fr

www.c-comme.fr

Elke dag open van 10 tot 20 uur, vrijdag en zaterdag tot 23.55 u. Gratis toegang. Champagne per glas: 5,50 euro, Themaproeverij 27,50 euro per man.

Georges Keters







Geef hier uw reactie door
Uw naam *
Uw e-mail
URL
Titel *
Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
  Persoonlijke gegevens onthouden?
(* = verplicht!)
Reacties op bericht (0)



Archief per maand
  • 08-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 07-2019
  • 05-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 05-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 07-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 02-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 04-2007
  • 01-2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

    Mijn aanraders
  • Restaurant Renty
  • Toersime Vlaanderen
  • Oostenrijk


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs