GASTRONOMIE & TOERISME Rendez-vous avec le Nord Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon, Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434 Westende, met als doel de horeca, het toerisme, vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke vrijdagvoormiddag even na 10 u.
VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid naar een bestand van levensgenieters, gastronomen, reislustigen, managers, zonnekloppers en natuurliefhebbers + gratis verdeling via VVV-kantoren aan de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide, Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen en in een reeks geselecteerde winkels. Wie een persoonlijk abonnement op adres wenst kan dit mits overschrijving van 20 euro per jaar, over te maken op het PCR-nummer 000-0483943-10 met vermelding "Abonnement 2009".
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt (op gelijk welke manier) zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten verantwoordelijkheid van de uitgever.
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
27-02-2017
CHAMPAGNE N OOSTENDE
Vrijdag 17 Zaterdag 18 en Zondag 19 maart in Oostendse
Hippodroom
CHAMPAGNEFESTIVAL INOOSTENDE
DRIE DAGEN LIFESTYLE & TOPGASTRONOMIE
Het
Champagnefestival Het jaarlijks feest van de Goede Smaak is te beleven in
de Oostendse Hippodroom. Het wordt opnieuw drie dagen genieten van Lifestyle en
Gastronomie. Dat alles van vrijdag 17 tot en met zondag 19 maart 2017 en dat op
wandelafstand van het strand en met een fantastisch zicht op zee. Goed bereikbaar
met de kusttram en met een ruime parking op amper 100 meter, nodigt dit decor
uit om er een groots event te plannen.
Voorzitter
van het organisatiecomité Bernard Vandamme is een gelukkig man. Onze
deelnemers weten waar en bij wie het goed vertoeven is. Heel wat van hen
noteren steevast het derde weekend van maart in het rood in hun agenda:
Champagnefestival in Oostende. Zon organisatie kunnen we niet alleen dragen.
We danken dan ook graag al onze medewerkers, de standhouders en uiteraard de
Champagneleveranciers die weten dat Oostende te betekenen heeft. Bovenal willen
we graag onze secretaresse en duivel-doet-al extra in de kijker stellen: met
NANCY CATTRYSSE zijn we de hemel te rijk. Zij rondt de laatste hoekjes af en
staat zowaar een gans jaar paraat om alles in goede banen te leiden, geeft
voorzitter BERNARD VANDAMME graag mee.
Hoe dan
ook, het worden opnieuw drie mooie dagen. Snelle wagens, lekker eten, boeiende
mensen, muziek, kunst en vooral veel Champagne, zoals de voorzitter het zo
mooi kan stellen.
Vrijdag 17 maart van 17 tot 22
uur
Zaterdag 18 maart van 10 tot 22
uur
Zondag 19 maart van 9 tot 18
uur
CHAMPAGNE TROEF
Deze huizen verwennen de liefhebbers drie dagen lang:
Champagne
lHuiller Fontette
11 bis Rue de lÉcole, 10360 Fontette
Champagne Mongery
Landreville
2 bis Rue du Moulin, 10110 Landreville
Champagne
Philippe Moutardier
Route de Pavant 7 02310 Charly-sur-Marne
Champagne
Camus-Sartore Villedommange 19 Rue de
lAurore , 51390 Ville-Dommange
Champagne
Louis Dehu
10 Boulevard Saint-Michel, 51480 Venteuil
Champagne
Vve Lanaud
3, place Léon Bourgeois, 51190 Avize
Champagne
Philippe Rouyer
11 Rue des Chauffours, 51480 Fleury-la-Rivière
Champagne
Henry David Heucq
3 Rue de Romery, 51480 Fleury-la-Rivière
Champagne
William Saintot
4 Rue Charles de Gaulle, 51160 Avanay-Val-Dor
Champagne
Neret Vely
333 Rue des Sources, 51210 Vauchamps
Champagne
Dauby mère & fille 22
Rue Jeanson, 51160 Ay
Champagne
Lejeune Del Hozanne
6 Allée du Mont Aigu, 51160 Avenay-Val-Dor
Champagne
Breton Fils
12, rue
Courte Pilate 51270 Congy
Champagne
Warnet-Debaets Rue de l
étang 13 51480 Montvoisin-Oeuilly
Champagne
Guilette Brest
14 Rue Gaston Poittevin, 51530 Monthelon
GUSTO CATERING
Gusto
catering is niet zomaar een catering. Nee, er zit hart, ziel en veel passie in hun
visie. De catering is gedreven door ambacht en traditie. Zo werkt men
uitsluitend met ambachtelijke producten uit onze regio en de ons omringende landen.
Ze omarmen opnieuw de klassiekers uit onze keuken, maar geven er graag een
creatieve twist aan.
CHAMPAGNEONTBIJT
Op
zondag is er om 9u een royaal Champagneontbijt
tvv vzw Ithaka. Gusto catering zal u verwennen met een schitterend
buffet aan 25 euro per persoon incl. 2 glazen champagne.
STANDHOUDERS
Arino
Jewels Heikant
42 Meerhout +32 14 309 805
KLASSEVOL, duurzaam en van de hoogste kwaliteit. Voor de vrouw met oog voor
detail en stijl
Hannes
Dhaese sculpturen en schilderijen
Rubensplein 8300 Knokke-Heist + 32 495 74 09 26
Gek, leuk en origineel. Kunst met een knipoog! En heel betaalbaar. Geeft kleur
aan je interieur.
Les
Saveurs d Antan, gekend
van kazen, tapenades en olijven. Elke zoetekauw vindt er zijn of haar gading
Hansaeme Foie Gras
Ambachtelijk bedrijf sinds 1990 die dezelfde traditionele kweek- en
productiemethode hanteert als in de Périgord
Artisanale chocolade uit Veurne
Een jong en dynamisch bedrijf met lekkere aperitiefkoekjes voor bij de
champagne. Verse truffels en verse boterwafeltjes
J.Hin 16
Een nieuw artisanaal en West-Vlaamse topproduct met 16 kruiden.
Een topper van formaat
Garage Nissan Geert Brackx Service, kwaliteit en voor ieders beurs
Champagne . in de oudheid omschreven als een edele wijn, vaak
geassocieerd met plezier, feesten en vuurwerk. www.lacaveauxbulles.com
Ensor
Beach
New
beachbar in Oostende Vanaf 01/04/2017 open 7/7 - gelegen tussen de Vlaanderenstraat
en de Kapucijnenstraat.
(tussen Polé Polé beach & Zandsculpturenfestival)
Miss Belgium Coast
De missen
zullen aanwezig zijn op het Champagnefestijn in Oostende
RESTAURANT AU ROY HENRY
Vanaf maart tot einde mei genieten van het Champagne
Kreeftenmenu. Reservaties aanbevolen: 059 51 87 50.
HOTELS
De organisatie stelt tegelijk enkele knappe hotels voor,
zodat uw verblijf op het Champagnefestijn optimaal kan ingevuld worden.
Hotel
IMPERIAL
Van Iseghemlaan 76 rechtover het Kursaal van Oostende Hotel ROYAL ASTRID biedt
u de mogelijkheid te genieten van een welverdiende nachtrust in een dubbel
kamer superior, inclusief ontbijt, tegen de prijs van 135.00 voor 2 nachten !
Het wachtwoord voor de reservatie is : CHAMPAGNEFESTIJN.
Er kan rechtstreeks gereserveerd worden via de balie van het hotel.
Hotel
PACIFIC,
op 50 meter van zee en strand, biedt een CHAMPAGNEFESTIJN formule aan.
Overnachten en gratis naar het Hip Champagnefestijn. Vraag naar
deze formule als u boekt voor het weekend van 18 tem 20 maart. Hotel OSTEND,
vlakbij het centrum, het staketsel en het strand, schenkt u, bij reservering
tijdens het weekend 18 tem 20 maart, gratis ingangskaarten om het Hip
Champagnefestijn te bezoeken.
Solist, jazzcombo, big band, als het om kwaliteitsmuziek
gaat komt men bij Jo Arend terecht. Zo ook voor zijn succesvolle tribute
concerten. Het is ooit begonnen met een Tribute to Fats Domino en de
formule sloeg direct aan.
Zo volgden nog Tributes to Louis Prima, Frank Sinatra,
Ray Charles, Louis Amstrong, Gilbert Bécaud. Straks komen Aznavour, Joe
Dassin, Marc Aryan en zelfs Elvis aan de beurt.
Het gaat in geen geval om imitaties verduidelijkt Jo,
maar in onze eigen stijl, soms met wat frivole of amusante toetsen, maar
met eerbied voor de originele muziek brengt onze combo een der beroemde
zangers voor de geest, en telkens weer voor een enthousiast en dankbaar
publiek.
De arrangementen zijn getekend door Slingeneyer Ghislain.
Het champagnefestijn is een
organisatie van de vzw Champagnefestival
Hotel Andromeda is sinds
2014 in handen van de investeringsgroep Depoorter, Vercaemst & Steenoven en
wordt uitgebaat onder de vlag van C-Hotels.
Het hotel heeft op korte
tijd een grondige renovatie ondergaan waarbij de vergaderzalen, ontbijtruimte, receptie,
bar en kamers werden aangepakt. Het harde werk en de investeringen werpen nu
duidelijk hun vruchten af door als beste hotel van Oostende en de Belgische
Kust te zijn uitgeroepen door Hotel Special, gereputeerd voor zijn
hotelbeoordelingen, wereldwij.
Raf en Michel, eminente uitbaters van De Markt, verlieten
eind vorig jaar hun stek op het Marktplein, verbouwden het voormalig restaurant
t Palingkot in de Havenstraat om tot De Haven en namen er zopas hun intrek.
Een juweel.
De inkom alleen al is een droom: de Nieuwpoortse haven
bij zonsondergang. De zaal is een verademing, de muren belegd met hout op
unieke wijze. Warm, eigentijds, strak, gezellig en goed voor ruim veertig
zitjes, aansluitend een heerlijk salon, goed voor een familiefeesten,
vergaderingen of zo maar een feest in gezellige en intieme kring. En er is nog
meer. Raf en Michel bouwden tegelijk naast de zaal een terrasje uit waar bij
mooi weer kan genoten worden van de troeven van het huis.Boven de bar schittert met een uniek stuk geschiedenis
van het huis, glas in lood verwerkte publiciteit voor een intussen stuk bierhistorie
toen café De Vismijn van Betty Verhaeghe nog een van de Nieuwpoortse toppers
was.
OPEN KEUKEN
In de open keuken voelt Michel zich al meteen als een vis
in het water. Net als in De Markt staan verse visgerechten, zeevruchten en
mosselen naast het beste vlees op het menu. De lekkerbekken van het voormalig
Palingkot worden niet vergeten en kunnen meteen kennis maken met een eigen palingcreatie
van Michel. Het zou zonde zijn om de specialiteit van onze voorgangers Martine
en Marcel links te laten, stelt de Chef die uiteraard met veel genoegen zijn
Gepocheerde zalm met béarnaisesaus gerecht dat tweesterrenchef Luc Bellings
ooit als beste schotel naar voor schoof verder uit de oven te toveren. In de
zaal zorgt Raf ervoor dat het centraal opgestelde haardvuur de gezelligheid nog
meer aanscherpt. Het laat zich meteen raden, met De Haven beschikt Nieuwpoort
meteen over een nieuwe culinaire parel.
OPENINGSMENU
Welkomstbubbels
met hapje
Ravioli
van kreeft met fijne groentjes
Paling
De Haven
(Eigen
creatie : gebakken paling in lookbotersaus met spekreepjes, ajuin, sjalotjes en
champignons, geflambeerd met Calvados en tot slot een scheutje room)
OF
Gepocheerde
zalm met Béarnaisesaus
(Dit
gerecht werd geproefd, vergeleken en als beste gekeurd door tweesterrenchef Luc
Bellings)
OF
Steak
grillé
(in huis bereid lookbotersausje en wintergarnituur)
Trio
van nagerechten
Prijs: 40
euro
Het
openingsmenu is te genieten tot 30 maart 2017.
Ze zijn er weer, de heerlijke witte fragiele
stengeltjes die in februari de kop opsteken en hopscheuten heten. Een negental
Poperingse hopboeren zorgt jaarlijks voor enkele heerlijke culinair hoogstaande
weken, vooral te genieten in de toprestaurants, maar niet in het minst bij de
Chefs uit de regio, tien toppers die van half februari tot eind maart 2017 elk
hun eigen creatie van het witte goud van Poperingen met klasse op het bord
laten bewonderen.
Het hoeft geen betoog, Poperinge is de hoofdstad
van de hopteelt en het goede leven. De hopboeren vertroetelen de hopplanten met
als resultaat kwaliteitshop te gebruiken voor de bierbereiding. Hopscheuten is
dan weer het witte goud en zijn de jonge ondergrondse scheuten van de hopplant.
De hopscheuten worden in het prille voorjaar met de hand geplukt, wat zich dan
ook vertaalt in een dure prijsklasse. Hopscheuten zijn de jonge uitlopers van
de hopplant. Alles begint bij het snoeien van de wortelblokken. Daarna begraaft
men ze onder zowat een halve meter aarde. Die worden buiten gekweekt maar
gezien het nog te koud is om deze op het veld te oogsten vertroetelen de telers
de hopscheuten in vloerverwarmde lokalen. Zo is het al mogelijk om in februari
hopscheuten op tafel te leggen. Voor een kilogram hopscheuten mag je rekenen op
zowat twee uur werk. Intense arbeid dus, wat de prijs van de hopscheuten zo
duur maakt.
oooooooOOOOOOOOOOOoooooooooo
PUUR GENIETEN
Wie de
hopscheuten op en top wil genieten kan nog tot eind maart 2017 terecht in
onderstaande restaurants waar de hopscheuten dagelijks worden aangeleverd. Elk
van deze Chefs is gek op hopscheuten en schotelt op zijn manier het beste uit
de Westhoek naar voor.
Om de hopscheuten extra in de kijker te stellen
pakt de Keurbroederschap De Witte Ranke uit met een exclusieve
Hopscheutenhappening en dit zaterdag 18, zondag 19, donderdag 23 en zaterdag 25
maart 2017 voor de 19de keer uit om de weg van de hopscheuten te
ontdekken.
Dit arrangement richt zich tot individuelen,
groepjes, familie en vrienden als verenigingen en bedrijven. Tijdens deze
happening breng je een bezoek achter de schermen, zowel bij de hopboer als bij
de biohopboer en brouwerij De Plukker waar Kris Langouche en Joris Cambie je
hartelijk ontvangen.
Programma
9.45 u. Onthaal in een hopboerderij.
12.45 u. Degustatiemenu in een Poperings
gastronomisch restaurant. (Excl. aperitief en koffie).
14.45 u. Bezoek achter de schermen van biobrouwerij
De Plukker.
Einde rond 17 u. na degustatie van bieren met
biohop. Deelnemers ontvangen (per gezelschap) een toeristisch infopakket.
Deelnemen kost: 70 euro per persoon all in (onthaal
met koffie, gidsvergoedingen, bezoek hopbedrijf, degustatielunch inclusief
drank, degustaties en drink)
Voor groepen (vanaf 25 personen) is een formule op
maat mogelijk (eventueel andere data en tijdstippen).
Het zal de fijnproever niet
ontgaan zijn, bij elk feest, banket, familiefeest of eender welk
bedrijfsfeestje of reünie is er steevast iemand of meerdere die meteen de
zaalmeester en of Chef laat weten dat men geen vlees op het bord wil.
Vegetarisch eten is immers vandaag meer dan ooit in. Uit overtuiging inzake
dierenrechten? Beïnvloeding door vrienden of collegas? Uit ethische overweging
of gezondheidsredenen? Of zo maar een modeverschijnsel. Hoe dan ook, de Chefs
houden er best rekening mee. Zo ook Chef Tom Van Den Broeck in het restaurant
OSTEND QUEEN, toprestaurant op het dak van het Oostendse Casino.
Vegetarisme is de
voedingswijze waarbij men geen vlees, vis, en schaaldieren of voedsel waarin
deze ingrediënten verwerkt zijn eet. Ook de bijproducten zijn taboe. In de
plaats doet men zich te goed aan plantaardig voedsel, zeg maar fruit, diverse
graansoorten, noten, peulvruchten en uiteraard groenten. Nederlanders zijn de
koplopers en kiezen voor vegetarisme vooral om gezondheidsredenen (50%) en
dierenrechten (15%) en omdat het mode is (10%). Daar kunnen we ook nog de semi-vegetariërs
en veganisten aan toevoegen.
GREEN SENSATIONS
Chef Tom Van Den Broeck
(oud-leerling Hotelschool Ter Groene Poorte Brugge) is niet alleen een meester
in vis- en vleesbereidingen op hoog niveau, maar is tegelijk van alle markten
thuis en weet op klasrijke wijze ook de vegetariërs gastronomisch te verwennen.
Vandaar zijn creatie Green Sensations and Earthly delights,
Groene Sensatie en Aardse verrukking. De Chef biedt hierbij een culinaire
belevenis aan waarbij groenten de hoofdrolspelers zijn. Samengesteld uit al
het goede dat de aarde ons te bieden heeft, zeg maar verse seizoens-, land- en
zeegroenten, fruit, kruiden, zaden, noten en granen. Het menu is volledig vrij
van dierlijke producten, zegt Chef Tom, geflankeerd door zaalmeester Patricia.
Een Soepje van aardpeer
(met linzen, king oyster paddenstoel en rode ui) en een Blini (met cashew crème,
duxelles en peterselie) zet het vegetarisch feest in. Als hoofdgerecht schuift
de Chef een Taartje van aardappel (met gele biet, schorseneer en
knolselder) en een Kroketje met truffel (trompette de la mort en butternut
pompoen) naar voor.Subliem en super
lekker kraaien Helena, Maria en Annick van smaakvolle pret. Met een heerlijke
bord Rode
biet (met chocolade, hibiscus en limoen) sluiten de vegetarische
lekkerbekken de Green Sensations liplikkend af. Inderdaad, restaurant Ostend
Queen, gastronomie voor iedereen.
Het is u wellicht niet onbekend, maar heel wat toeristen weten alles van
de bloemen op Madeira, kennen alle kerken van Mallorca van binnen en van
buiten, weten te genieten op de mooiste stranden aan de Costa Blanca of aan de
azuurblauwe zeeën in Mexico, Jamaica of Aruba, maar kennen met moeite de
schatten van ons eigen land, laat staan, ze te hebben bekeken en bezocht. Zo is
Antwerpen, wereldstad in Vlaanderen, nog voor velen een onbekend gebied. We
gaan het voor u graag verkennen. Een van onze goede voornemens in dit prille
jaar.
We starten onze reeks in het prachtige Antwerpen met zijn vele troeven.
Enkele voorbeelden: Antwerpen Maritiem met een havengebied van meer dan 13.000
ha is de tweede grootste haven van Europa en te bezoeken via boottochten op de
Schelde en in de haven of via de haven fietsroutes. Antwerpen is ook het
wereldcentrum voor diamant en reeds sedert 1446 wordt de diamant er bewerkt.
Met 1900 diamantairs op een oppervlakte van één vierkante kilometer, vier
diamantbeurzen en de enige beurs voor ruwe diamant is de diamant na de haven de
tweede economische pijler van de stad. Antwerpen modestad wordt in de jaren
tachtig door de zes van Antwerpen internationaal op de kaart gezet. De
Antwerpse modeacademie, waar de Antwerp Six afstudeerden, is één van s werelds
meest prestigieuze modescholen en brengt nog altijd jonge, getalenteerde en
creatieve ontwerpers voort die tekenen voor een Belgische stijl.
ANTWERPEN KUNSTSTAD
MET GROTE K
Antwerpen Rubensstad : onlosmakelijk verbonden met Antwerpen is Peter
Paul Rubens (1577 1640. ) Niet alleen als geniaal barokschilder, schrijver
van duizenden brieven en notities, maar ook als diplomaat waarvoor hij in
Engeland en Spanje in de adelstand wordt verheven kennen we J-P Rubens. Door
zijn bijdrage wordt Antwerpen in de zeventiende eeuw één van de belangrijkste
culturele en economische centra van de wereld. We kennen nog altijd het
adjectief Rubensiaans dat verwijst naar de volslanke dames die de meester graag
penseelde. Meer info: www.rubenshuis.be
Antwerpen kunststad : niet alleen architectonisch, met voorbeelden van
alle mogelijke bouwstijlen, maar ook juwelenontwerpers, architecten,
modeontwerpers, internationaal toonaangevende beeldende kunstenaars zoals
Panamarenko, Fabre en onder andere Tuymans zetten Antwerpen naast de grote
kunststeden van de wereld.
Naast het prachtige Centraal Station ligt een van de oudste dierentuinen
van de wereld: De Zoo. Reeds meer dan 160 jaar een smaakmaker voor jong en oud.
En wat gedacht van de Onze-Lieve-Vrouwekerk: grootste zevenbeukige,
gotische kerk van de Nederlanden. De Noordertoren is 123m hoog. Er zijn diverse
werken van de grootmeester Rubens te bezichtigen. Meer info: www.dekathedraal.be
Niet te missen is ook de Carolus Bart Olomeuskerk, unieke barokkerk
gebouwd tussen 1615 en 1621 door de jezuïeten.
Paul Rubens werkte eraan mee als schilder, decorateur en architect.
Bevindt zich op het Hendrik Conscienceplein 6, 2000 Antwerpen,
www.carolusborromeus.be
MAS MUSEUM AAN DE
STROOM
Blikvanger sinds enkele jaren is het MAS, het Museum aan de Stroom. Met
zijn 60 meter hoge toren en speciale architectuur is het MAS op het Eilandje
het nieuw oriëntatiepunt in t Stad. Het MAS vertelt het verhaal van de stad,
de haven en de wereld. Het MAS is een ontwerp van het Nederlandse bureau
Neutelings Riedijk Architecten. Het staat op de plaats van eht vroegere
Hanzehuis, een 16de eeuwse opslagplaats. Benevens negen verdiepingen
die elk op hun beurt een eigen identiteit hebben, kan je op de
benedenverdieping in Café STORM genieten van een lichte hap, een leuke lunch en
uiteraard een heerlijk glas. Op de hoogste verdieping zorgt sterrenchef Viki
Geunes in t Zilte, tegelijk het hoogste restaurant in Antwerpen, voor
culinaire hoogstandjes. Het panorama is verbluffend. Aan je voeten ligt de stad
met het Eilandje als blikvanger.
Het is duidelijk, het MAS is veel meer dan een museum. Het is een unieke
belevenis die eens op bezoek in Antwerpen je zeker nooit links mag laten
liggen. Zonder meer een unieke parel aan de Hanzestedenplaats 1, 2000
Antwerpen. Meer info: www.mas.be
RED STAR LINE MUSEUM
Liefhebbers van een stevige brok nostalgie, zeg maar wereldgeschiedenis
mag een bezoek aan CRUISE AWAY niet missen. Het Red Star Line Museum brengt je
de wereld rond. Het brengt tegelijk de minder bekende cruise-activiteiten tot
leven met de expo Cruise Away. De vele verhalen van de reizigers en bemanning
worden er letterlijk in geuren en kleuren uiteengedaan. Kenners weten het,
in de jaren 20 en 30 pakte de Red Star Line Cruises uit met wereldreizen,
vooral voor begoede Britse en Amerikaanse toeristen en businesslui. De crew op
deze schepen bestond toen voor het grootste deel uit Antwerpenaars. De expo
zorgt evenwel ook voor controversie en kritiek in barre tijden met hongersnood
en miserie als hoofdrolspelers. De schepen waren zonder meer gouden kooien,
nooit eerder geziene luxe we schrijven 1920-1930 die de kloof tussen arm en
rijk nog meer accentueerde. Voeg daarbij de ellendige toestanden die de
gelukzoekers meemaakten op weg naar het beloofde land dat Amerika heette. Een
pakkend verhaal van een avontuur dat voor velen lang niet uitkwam zoals men het
zich had voorgesteld. Kortom, het verhaal over miljoenen mensen en één droom. Meer
info: www.redstarline.be
Bij een volgende reportage proeven we van de heerlijk gedekte tafels van
A en nemen u mee naar de haven.
Met dank aan Judith Fischer Stad Antwerpen Business and City
Marketing Visit Antwerpen meer info: www.visitantwerpen.be tel. 03 232 01 03
Het Casino-Kursaal van
Oostende stond zopas borg voor een meesterlijke verzorging van de 54ste
editie van de onvergelijkbare GROTE NACHT, een organisatie idie al meer dan een
halve eeuw het kruim van de Belgische gastronomie in het vaandel draagt. De 692
deelnemers genoten met volle teugen van een verrukkelijk succulente tafel,
klaargestoomd door de meesterkoks Lieven Demeestere, Tim en Frans
Saint-Germain. De kaasmeesters Michel en Frederik Van Tricht, meester patissier
Nico Boelens en de wijnselectie van ambassadeur William Mortelmans zetten de
kroon op het culinaire werk. De Soul Brothers zorgden voor de muzikale noot
terwijl de leerlingen van de Hotelschool Ter Duinen Koksijde, onder supervisie
van ambassadeur Olivier Willaert, voor een vlekkeloze bediening zorgden. De
laureaten en verdienstelijke gastronomen werden door voorzitter Stephane Buyens
en zijn raad van beheer met klasse in de kijker gesteld.
AMBASSADEUR GWENDOLINE NYS
Gwendoline Nys, adjunct
directeur van het Oostendse Kursaal, werd omwille haar gedrevenheid en inzet
voor de gemeenschap,bij de Orde de 33
Meesterkoks van België opgenomen als Ambassadeur. Voorzitter der 33 Meesterkoks
Stephane Buyens onderstreepte het talent van deze immer actieve dame uit
Bredene. Thierry Declerck, chef aan het fornuis van restaurant Casanova in De
Haan, werd bij de Orde opgenomen als Compagnon de la Toque Blanche.
Hiermee was Gwendoline zeg
maar Gwen Nys niet aan haar proefstuk
toe. Eerder dit jaar werd ze door de Confrérie du Rat Mort Cercle Coecilia
opgenomen als Jonkvrouw omwille haar onverdroten inzet voor de medemens in
moeilijkheden en haar hart voor vluchtelingen. Binnen haar dagelijkse job is
Gwen Nys een organistor van de bovenste plank. Ze is al twaalf jaar actief
binnen het kursaal en de jongste zes jaar als adjunct directeur. Ze staat in
voor de ontvangst van de vedetten, VIPs en voorname gasten bij elk optreden.
Ze staat tegelijk al even lang borg voor de logistieke steun bij de organisatie
van de Grote Nacht van de Order der 33 Meesterkoks van België. Dit is voor
onze ploeg telkens een grote uitdaging. We zorgen voor de aankleding van het
geheel zodat de genodigden zich onmiddellijk thuis voelen. We maken ons ook
sterk zodat ook de catering zich op de best mogelijke wijze hun werk kan doen
om het banket tot een goed einde te brengen. Het is dan ook bijzonder leuk als
alles uiteindelijk in de juiste plooien valt. Ik draag de titel van ambassadeur
dan ook graag op aan al onze medewerkers, geeft een gelukkig ogende Gwendoline
Nys nog graag mee.
CTB THIERRY DECLERCK
Met de intronisatie van
Thierry Declerck tot Compagnon de la Toque Blanche (CTB) binnen de Orde klom
ook De Haan op het poduim. De gloednieuwe CTB is al ruim acht jaar met succes
te vinden aan de stoof van het gerenommeerde restaurant Casanova op de Zeedijk
in De Haan, al jaren een vast stek in de Bib Gourmand Gids Michelin. Eigenaar
Danny Everaert is bijzonder tevreden over deze toekenning. Het bewijst dat we
met Thierry als chef goed bezig zijn. Onze zaak kan bogen op een traditie van
zowat dertig jaar. Het is voor ons een bekroning voor de ganse ploeg die niets
onverlet laat om de lekkerbekken het beste voor te schotelen, stelt Danny
Everaert. De nieuwe CTB Thierry Declerck, doorgewinterd in het vak, is dan ook
meer dan gelukkig: Het is een bekroning voor onze nooit aflaten, elke dag
opnieuw beginnen en de schotels met liefde bereiden, is ons motto. Alleen met
deze gedrevenheid komt men er.
WESTKUST TROEF
Met Steve Gerry en Louison
Deuwel wist de Westkust zich sterk in de kijker te zetten op de Grote Nacht van
de Orde der 33 Meesterkoks van België, s lands jaarlijkse hoogmis van de
gastronomie. Steve Gerry, restaurant t Blekkertje in Koksijde, werd opgenomen
bij het hoogstaande kransje van de Compagnons de la Toque Blanche. Louison
Deuwel werd erelid, bekroning voor een schitterende loopbaan als patroon aan
het fornuis van restaurant LAvenue in De Panne.
Het gaat goed met de
gastronomie in de Westhoek. Na de fraaie cijfers in zowel de Gault & Millau
als de Michelin gids klommen nu opnieuw twee Westhoekers op het erepodium. Dit
is de raad van beheer van de Orde der 33 Meesterkoks van België niet ontgaan.
Voorzitter Stephan Buyens (Hostellerie Le Fox, De Panne en goed voor 2
Michelinsterren) kijkt dan ook tevreden naar deze positieve evolutie. Koken
doe je met het hart en de liefde voor het vak. Het is een verslaving. Uiteraard
danken we heel wat aan de opleiding in de Hotelschool Ter Duinen in Koksijde,
waar de fijne knepen van het vak worden geleerd. Hun persoonlijk talent zorgt
voor de rest, stelt Stephan Buyens.
STEVE GERRY EETHUIS T BLEKKERTJE
Het lag al een paar jaar op
eenieders lippen, Steve Gerry is uit het goede hout gesneden en plukt hier vandaag
de vruchten van. Als oud-leerling van de Hotelschool Ter Duinen in Koksijde
stond hij al vlug mee aan de stoof in restaurant De Furnoise in De Panne. Hij
vervolmaakte zich naderhand in de Grill De Vette Os in Veurne om daarna aan de
zijde te staan van Ronny Venus in restaurant De Huifkar in Koksijde, een der
absolute toppers aan de Westkust. Tijd om op eigen benen te staan dachten Steve
Gerry en zijn eega Griet Snauwaert, zelf oud-leerlinge van de Hotelschool
Stella Matutina in Michelbeke en Ter Groene Poorte in Brugge. Een paar jaar
terug namen we eethuis t Blekkertje in de Zeelaan over. Van onze leermeesters
hebben we veel opgestoken. We volgen graag hun advies en bereiden alles zelf.
We houden het graag simpel met extra aandacht voor de smaken. Eerlijk producten
zorgen voor de beste schotels. Het moet niet ingewikkeld zijn, maar smaakvol en
vooral betaalbaar blijven, stelt de gloednieuwe Toque Blanche Steve Gerry. De
kaart in eethuis t Blekkertje laat naast enkele klassiekers dagelijks euke suggesties
bewonderen. De wijnkaart laat toe op democratische wijze te genieten van een
mooie fles.
ERELID LOUISON DEUWEL
Andere verdienstelijke chef
die in het Oostendse casino op de hoogste trap stond is Louison Deuwel (69). De
voormalige grootmeester aan het fornuis van het voormalige restaurant LAvenue
in De Panne legde de pollepel ter zijde en geniet vandaag van een meer dan
verdiende rust. Eerder was hij al in de Orde opgenomen als Toque Blanche maar
de raad van beheer van de Orde der 33 Meesterkoks besloot Louison die De
Panne mee op de culinaire kaart wist te zetten uiteindelijk te danken voor
zijn loopbaan. Voorzitter Stephan Buyens sloeg hem dan ook tot erelid van de
Orde. Dit doet deugd, want het betekent toch dat we goed bezig geweest zijn en
mee geholpen te hebben aan de nog steeds mooie gastronomische dagen aan de
Westkust. Louison Deuwel had een boon voor de Franse keuken en was regelmatig
te vinden aan de stoof van driesterrenchef Gilles Goujon in restaurant
LAuberge du Vieux Puits in Fontjoncouse, piepklein dorpje hartje Corbière in
de Languedoc. We blijven De Panne in ons hart dragen en zijn tevreden met
zoveel leuke collegas te hebben mogen samenwerken, stelt erelid Louison
Deuwel, genietend van een mooi glas Champagne Gosset Brut. Dat alles op de 54ste
Grote Nacht van de Orde der 33 Meesterkoks in het casino van Oostende.
NIEUWE MEESTERKOKS
Filip Cuvelier Vijferhof Wevelgem
Kristop Deprez De Mangerie Brugge
Eddy Van Tittelboom Patisserie Lints Antwerpen
NIEUWE COMPAGNON DE LA TOQUE BLANCHE
Benevens de regionale gelauwerden benoemde de raad van
beheer en onder oog van voorzitter Stéphan Buyens deze Chefs als gloednieuwe
Compagnon de la Toque Blanche:
Charles Gantois La Gastronomie du Mayeur Wanze
Wie
van plan is om volgend jaar een of meerdere malen op stap te gaan in
Groot-Brittannië, is rijkelijk aan het feest. Nooit eerder was reizen naar zeg
maar Engeland, Schotland of het onnavolgbaar mooie Wales, zo goedkoop. Niet
alleen het pond is vandaag bijzonder voordelig, maar wanneer je er dan ook nog naartoe
reist met P&O Ferries, dan zit je helemaal op rozen. Het is duidelijk, 2017
wordt het jaar van Groot-Brittannië.
Het is dan ook bijzonder
voordeling zo vroeg mogelijk je hotel, cottage of een B&B te boeken,
aansluitend je transport naar het Verenigd Koninkrijk. En wat is er idealer dan
de oversteek van het Kanaal te doen met de P&O Ferries, die uitpakt met een
zeer interessante vroegboekactie.
VROEG BOEKEN
Tot uiterlijk 16 januari
2017 kan je boeken voor je te plannen of geplande reis tussen 1 april en 30
december 2017.
Hoe vroeger men boekt, hoe
voordeliger. De korting, die kan oplopen tot 20 %, is geldig op de verbinding
Zeebrugge Hull. Deze lijn is de logische reisroute naar een hele reeks
vakantiebestemmingen met naam. Droom je bijvoorbeeld van een verblijf in het Lake
District, van een rondreis door Northumbria of naar Loch Ness, van een
wandelvakantie langs Hadrians Wall of van een natuur- en cultuurreis in Yorkshire
dan is P&O Ferries je aangewezen transportpartner. In de vooravond rij je
met de wagen aan boord van de ferry in Zeebrugge en na een nachtelijke
overtocht kom je s ochtends uitgerust aan in Hull. De havenstad aan de
oostkust van Engeland is de ideale uitvalsbasis voor snelle verbindingen naar
tal van aantrekkelijke vakantiebestemmingen in alle windrichtingen.
ONTSPANNEN REIZEN MET P&O FERRIES
Waarom nog langer twijfelen?
Met de ferry heb je geen last van files en op de ferry geniet je van leuke
shops, bars, restaurants, ontspanning, kinderspeelruimtes en een aardige cabine
met sanitair om lekker uit te rusten. En voor de prijs kan men het niet laten. Vanaf
169 euro voor 2 personen, inclusief auto (enkele reis) waarin je zoveel bagage
stopt als je maar wilt.Ook dat is mooi
meegenomen.
Wie gek is van natuur, boswandelingen, gekoppeld aan een
flinke hap rusteloos genieten en tegelijk uitkijkt naar een smaakvolle tafel,
dan is een verblijfvan een paar dagjes
Durbuy het ideaal recept om zich uit de dagelijkse sleur te wringen en volop te
genieten van de geneugten des levens.
Durbuy, dat het predicaat Het kleinste stadje van de
wereld met trots draagt, is inderdaad niet groter dan een speldenprik op de
kaart, maar weet zich met zijn middeleeuwse entiteit al eeuwen uit te bouwen tot the
place to be voor wie rust, groen, gezelligheid en gastronomie op de eerste
plaats stelt voor een korte vakantie. Dat alles aan de boorden van de
kabbelende Ourthe. De kleinschaligheid zorgt voor extra charme. Mits even door
te stappen ben je op minder dan tien minuten doorheen het hart van het stadje.
Wie wil genieten van de middeleeuwse rust heeft minstens een dag nodig. Let ook
vooral de dames op je schoeisel, want de kasseien hebben al een leven van enkele
eeuwen achter de rug en liggen niet steeds fraai, wat al menig hakje deed
sneuvelen.
MIDDELEEUWS STADJE
Durbuy is in de eerste plaats bijzonder aantrekkelijk
door de charmante middeleeuwse straatjes die de bezoeker uitnodigt tot slenteren
en met volle teugen te genieten van een stevige brok geschiedenis, van tijd tot
tijd graag onderbroken door een moment van genot op een van de vele terrasjes.
Voeg daarbij de in het middeleeuws decor ingewerkte fraaie eethuisjes, riante
crêperies en aantrekkelijke winkeltjes van alle slag. Daarna trek in iets
hartigs, dan wacht u een paternoster aan eethuisjes en restaurantjes, de een al
gezelliger dan de andere. Dat alles overgoten met gezelligheid en liefde voor
de regio. Liever verpozen in het groen? Dompel u onder in de wereld van het
Parc des Topiaires, naar verluidt het grootste snoeivormpark ter wereld dat
toegankelijk is voor het publiek. Zowat 10.000 m² tuinperk laat de meest leuke
vormen zien, van Manneken Pis al over een reeks katten, paarden, honden en de
hoorn des overvloeds tot zeehonden, zittende olifant, renpaarden en om te
eindigen met een in de zon badende Pamela Anderson, die om de een of andere
redenen heel wat aandacht trekt
Men kan Durbuy ook ontdekken met het kleine treintje dat elk
uur in het centrum vertrek voor een ritje van zowat een half uurtje en je langs
de mooie hoekjes brengt met als apotheose een halte aan de Belvédère met uniek
panoramisch zicht op de oude stad.
Liefhebbers van een hapje cultuur mogen de Halles aux
Blés niet links laten. Dit zeldzaam pan-de-bois, gebouwd tussen 1530 en 1540,
laat het economisch belang van Durby zien op het geschiedkundig moment dat de
metaalindustrie op zijn hoogtepunt was. Een unicum in zijn genre.
OM EN ROND DURBUY
De stad Durbuy telt niet minder dan 12 gemeenten en 41
gehuchten, samen goed voor ruim 170 km uitgetekende wandeltochten, mountainbike
en onder andere paardrijden, naast zowat 200 hutten voor natuur- en
vogelspotters. Sportievelingen kiezen voor kayak in Durbuy, Barvaux en Bomal.
Liefhebbers van dolmens en menhirs, dan ligt het kleine
dorpje Wéris binnen handbereik. Hier vindt men wellicht de meest bewaarde site
omtrent megalithische monumenten, naar analogie van Stonehenge.
Amateurs van de golfsport vinden hun gading in Barvaux.
Een bos- en groenrijke omgeving van zowat 120 ha, goed voor 9 en 18 holes.
Nog in Barvaux kan
men van juli tot eind september zich verloren laten lopen in het 11 ha grote
maïs doolhof.
Liever wat plonsen in het water? Dan wacht het zwembad je
op in Bohon, goed voor totale ontspanning met jacuzzi, sauna en uiteraard
gezellig cafetaria.
LOGEREN
Of u nu met zijn tweetjes, met de familie of in groep
Durbuy komt bezoeken, er is voor elk wat wils. Liefst 25 hotels, 30 B&Bs
en zowat 100 gites en vakantiewoningen.
Het is duidelijk, een verblijf in Durbuy is een
verademing. Midden in het groen is het elke seconde genieten van een brok
geschiedenis, beschermde monumenten, heerlijke tafels met de beste regionale
producten wat resulteert in een gastronomisch festijn. Men komt er graag terug.
Een der absolute toppers in hartje Durbuy is Hotel &
Restaurant de Charme SAINT-AMOUR. De kamers zorgen voor een
vlekkeloos verblijf terwijl de keuken borg staat voor heerlijke schotels. De
Chef heeft brengt telkenmale een ode aan de lokale producten met aandacht voor
de seizoenen. Het is dagelijks genieten van zowel een klassiek bord als van een
vernieuwde tafel waarbij de verbondenheid van de regio optimaal in ere gehouden wordt. Meer info: info@saint-amour.be,
www.saint-amour
en 086 21 25 92.
VERBROEDERING MET NIEUWPOORT
Voeg daarbij dat, dank zij een jumelage tussen Durbuy en
Nieuwpoort de banden tussen de twee goed in de markt liggende toeristische
steden nog nauwer zijn aangehaald. Het charter werd door de toenmalige respectievelijke
burgemeesters Jean-Marie Mottet en ir. Roland Crabbe in november 2005 getekend
in Durbuy, begin 2006 in Nieuwpoort. Intussen vullen de beide steden met de
regelmaat van een klok allerlei diverse activiteiten met mekaar in. Topper daarbij
is sinds 2009 het jaarlijkse gastronomisch weekend waarbij de beide steden hun
beste lokale producten in de kijker stellen. Hierbij spelen het wild enerzijds
en de onvervangbare vis en garnalen anderzijds de eerste viool.
Feest bij de familie Caerdinael
in Durbuy. Met reden want men zit nog tot eind dit jaar elke zondag aan de
feesttafel waar Chef Frédéric Caerdinael 70 jaar familiale passie op tafel zet.
Opgestart in 1946 door Maurice Caerdinael en eega Nicole Alexandre, wist dit
duo Durbuy en hotel-restaurant Le Sanglier des Ardennes op de kaart te zetten.
Hun levenswerk wordt vandaag met verve verder gezet door zoon Frédéric en dame
Caroline.
Maar Le Sanglier des
Ardennes is meer dan gewoon maar een hotel. Intussen is het patrimonium
uitgegroeid tot zeven entiteiten, netjes verspreid in het gezellige Durby,
hartje Ardennen. Naast het vertrouwde hotel is er nog de Louise Gallery, de
Brasserie Fred, het Centre Wellness, het hotel Le Vieux Durbuy, het hotel Grill
Restaurant Victoria en The Guest House, stuk voor stuk pareltjes, opgebouwd met
passie voor het goede leven.
LE SANGLIER DES ARDENNES
Trekpaard van het geheel is
hotel-restaurant Le Sanglier des Ardennes, waar culinair verwennen het
ordewoord is. In de keuken leeft Chef Frédéric Caerdinael zich uit en schuift
graag de beste streekproducten naar voor. Het viersterrenhotel telt 26 kamers,
een nieuw gastronomisch restaurant en dito grill, aansluitend nieuwe bar met
salon en acht gloednieuwe moduleerbare zalen voor seminaries, recepties en
banketten.
BRASSERIE FRED
Brasserie Fred is een leuk buitenbeentje
en dompelt je in een Texaans sfeertje, een verademing aan de boorden van de
Ourthe. Hier wordt naast het nuttigen van het ontbijt vooral genoten van de
Ardeense bereidingen van Chef Frédéric Cardinael.
LE VIEUX DURBUY
Romantici zullen zich
onmiddellijk thuis voelen in het 3-sterrenhotel Le Vieux Durbuy, historisch
herenhuis in het hartje van de oude stad, goed voor 12 kamers, allen badend in
een warme kleur en voorzien van tal van antieke meubels. Voor barfaciliteiten
en het ontbijt dient men zich te verplaatsen naar Le Sanglier des Ardennes.
HOTEL VICTORIA
Wie het iets eigentijdser
wil, vindt ruim zijn gading in het 3-sterrenhotel Victoria, in de oude stad. Er
zijn tien kamers en een juniorsuite. De grill met houtvuur zorgt voor culinaire
parels in de open keuken. Mogelijkheid om in de tuin te tafelen, terwijl het
terras dat uitgeeft op de straat voor extra sfeer zorgt.
THE GUEST HOUSE
Nog in de oude stad beschikt
de familie Caerdinael met The Guest House over een unieke locatie, goed voor
twee kamers en twee suites. Tapas en fingerfood zijn hier aan de orde, al dan niet
in de tuin.
WELLNESS
En om optimaal de batterijen
op te laden en zich ten volle te ontspannen wacht het Wellness Center. Een
paradijs aan thermaal genot wacht in de jacuzzi, sauna, hammam en massages is
uw deel.
ARRANGEMENTEN
Hoe dan ook binnen het pakket
dat de familie Caerdinael naar voor schuift is er voor elk wat wils. Op
toeristisch en gastronomisch vlak zit men alvast goed. Gelegen aan de oevers
van de Ourthe weet deze familie al 70 jaar de harten te veroveren van
levensgenieters en liefhebbers van het goede leven.
Het complex Le Sanglier des
Ardennes is dan ook een ideale locatie voor seminaries, familiefeesten,
teambuilding, perfecte startplaats voor wandelingen, VTT en onder andere
onmetelijke boswandelingen.
Omtrent
verblijfsmogelijkheden pakt Le Sanglier des Ardennes uit met diverse
arrangementen, forfaits met schoonheidsbehandelingen en onder andere diverse gastronomische
formules, het jaar door.
PRIJS:
Oudejaarsmenu met glaasje Champagne, gepaste kwaliteitswijnen, waters en koffie
of thee: 155 euro
Reservatie
noodzakelijk. Is slechts geldig na storting op rekening OSTEND QUEEN -nr. BE 36 0016 6502 2881met vermelding van het aantal personen. +
melding Kerstlunch of Oudejaarsavond
Het is weer bijna zo ver. De schaatsen kunnen alvast van de
zolder worden gehaald want op vrijdagmiddag 16 december gaat de schaatspiste op
de Veurnse Grote Markt opnieuw open voor vier weken schaatsplezier.
Van vrijdagmiddag 16 december 2016 tot
en met zondag 15 januari 2017 kan er op de Grote Markt van Veurne opnieuw naar
hartenlust geschaatst worden op de overdekte schaatsbaan van zo maar eventjes
500m².
Een schaatsbeurt kost 6 euro,
schaatsen inbegrepen. Wie een hele dag wil schaatsen, betaalt 7 euro voor een
dagpas. Groepen van minimum 20 personen die op voorhand gereserveerd hebben
betalen 4 euro per persoon. Vorig jaar genoten ruim 6.000 schaatsers, jong en
oud, van de winterse schaatspret in een enig prachtig historisch kader.
HET PROGRAMMA
Vrijdag
16 december
·Officiële opening Veurne On Ice 2016 2017 met om
·20 uur Inleiding door de
burgemeester en schepen van toerisme
·20.15 uur Optreden van
Miel&Basil Bekend van Belgiums Got Talent accordeon + beatbox
·21.00 DJ D-Lux
Vrijdag
23 december
·20 uur Optreden Aurelio XL -
Aurelio Romagnani en Freddy Hommey twee gitaren en een stem. Zij brengen
Nederlandse, Franse, Engelse, Italiaanse meezingers. Ambiance XL verzekerd.
Maandag
26 december
·15 uur Papa Chico Kerstshow met
bezoek van dé Kerstman en sneeuw gegarandeerd!
·20 uur Demonstratie Line Dance
Vrijdag
30 december
·20 uur - Shakin' Strings ft.
Sticky Lee Slim Arne Dufoor & Niels Cé Ze speelden op Veurne La Fête
2016 en konden echt wel overtuigen!
Dinsdag
3 januari
·19 uur IJshockeytornooi 4 tegen
4 organisatie en informatie : sportdienst@veurne.Be
Zaterdag
8 januari
·20 uur DJ TMB
Openingsuren
:
Opening vrijdagmiddag 16 december.
In het weekend (vrijdag 16/12, zaterdag 17/12, zondag 18/12) open van 11
uur tot 21.30 uur.
Maandag 19 december tot donderdag 22
december van 11 tot 20 uur
Heel de kerstvakantie van vrijdag 23
december tot en met zondag 8 januari van 11 tot 21.30 uur.
Van maandag 9 januari tot en met
donderdag 13 januari van 11 tot 18 uur.
Laatste weekend eventueel +/- 18 uur
Prijs :
1 schaatsbeurt: 6 euro schaatsen
inbegrepen
1 Dagpas : 7 euro (men mag 1 maal
het ijs af en later diezelfde dag terugkomen)
Groepen van minimum 20 personen die
op voorhand gereserveerd hebben bij Walter Vanheste op nummer 0476 98 58 01
betalen 4 euro