GASTRONOMIE & TOERISME Rendez-vous avec le Nord Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon, Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434 Westende, met als doel de horeca, het toerisme, vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke vrijdagvoormiddag even na 10 u.
VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid naar een bestand van levensgenieters, gastronomen, reislustigen, managers, zonnekloppers en natuurliefhebbers + gratis verdeling via VVV-kantoren aan de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide, Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen en in een reeks geselecteerde winkels. Wie een persoonlijk abonnement op adres wenst kan dit mits overschrijving van 20 euro per jaar, over te maken op het PCR-nummer 000-0483943-10 met vermelding "Abonnement 2009".
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt (op gelijk welke manier) zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten verantwoordelijkheid van de uitgever.
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
25-12-2013
TOPHOTELS IN BRUSSEL
Unieke hotelparel in het Zuidstation in Brussel
PULLMAN BRUSSELS MIDI
kosmopolitisch hotel in Hart van Europa
Met de Pullman Brussels Midi opende de hotelgigant ACCOR
een unieke parel in het hart van Europa, in het Zuidstation van Brussel. Dank zij
zijn ligging voldoet Pullman Brussels aan de verwachtingen van internationale
gasten die dagelijks gebruik maken van de Eurostar, Thalys of TGV op weg naar
alle hoeken van Europa. Ideale locatie voor vertrek of aankomst.
Pullman Brussels Midi is ontworpen door de
binnenhuisarchitect en designer Jean-Philippe Nuel die hartje Zuidstation een
hotel uittekende dat rust wou uitstralen. Hij is er dan ook met brio in
geslaagd. Het hotel is ontworpen rond een magistrale trap die de ruime lobby
verbindt met de leefruimten op de verdiepingen die leiden naar de kamers, de
vergaderzalen, de bar en het restaurant.
COCON LUXE KAMERS
Pullman Brussels Midi telt 237 luxueus ingerichte kamer
met prachtig, zachte verlichting die je meteen toelaten zich terug te trekken
in je eigen cocon. Binnenhuisarchitect Jean-Philippe Nuel haalde zijn
inspiraties uit de wereld van de treinen, sterk terug te vinden in de lederen
zitbank en typische bagagerek. Alle kamers bieden zonder meer eerste klas
comfort en zijn voorzien van alle mogelijke technologische snufjes, nodig voor
werk zowel als ontspanning. Voor wie zich te ruste wil leggen staat het
beddenconcept van Pullman Midi Brussels garant voor een verkwikkende nachtrust,
aangevuld met voorgevormde kussens die het liggen en de nek verlichten.
Even verpozen met een verfrissing kan want de gratis minibar
zorgt daarvoor. Theeliefhebbers weten de producten van Dammann Frères te
waarderen. De Superior kamers en de Deluxe kamers zijn daarenboven ook
voorzien van een Nespresso-apparaat. Een
Docking Station van Bose in de Superior en Deluxe kamers zorgt ervoor dat de gasten hun eigen muziek kunnen
beluisteren via hun smartphone. Alle kamers zijn uitgerust met de mobiele
applicatie Personal Media NetworkTM van Quadriga en wifi is gratis. Meer nog,
er is een gratis keuze uit ruim 200 films. Wie in een Deluxe kamer of Deluxe
suite logeert beschikt over een iPad mini.
VICTOR BAR & RESTAURANT
Wie even wil verpozen kan in alle rust genieten in de
Victor Lounge, in de lobby. Een ongekende luxe te midden de drukke activiteiten
in het Brusselse Zuidstation.
In afwachting van een gezellige tafel wacht op de eerste
verdieping de Victor Bar & Restaurant. Chef Michael Bastin laat zich aan
zijn beste zijde zien met een waaier van Frans-Italiaans getinte schotels,
aangevuld met tijdloze en typisch Belgische gerechten. Of wat dacht u van een
Gelakte eendenborst met Luikse stroom en gestoofd witloof? Gehaast? Geen nood,
dankzij de Power Lunch by Pullman kan men een businesslunch genieten binnen de
45 minuten. Een wijntje? De Vinoteca by Pullman laat u de keuze uit een
twintigtal geselecteerde wijnen, ook verkrijgbaar per glas. Wil men het extra
snel of alleen maar een hapje, dan wacht de Live Station waar je bestelde tapa
ter plekke wordt samengesteld, al dan niet met een van de vele
Pullman-cocktails of waarom niet een mojito? Dat alles aan democratische
prijzen.
VERGADEREN IN STIJL
Pullman Brussels Midi is niet alleen een wel gekomen
rustplaats op weg naar een verre treinbestemming, maar staat tegelijk open voor
vergaderingen, productvoorstellingen en allerhande meetings. Het hotel beschikt
over duizend vierkante meter vergaderzalen, verdeeld over tien zalen, allen op
dezelfde verdieping, zalen die modulair kunnen gebruikt worden en plaats kunnen
bieden tot 360 man in theaterstijl. Het Pullman Co-Meeting-concept
zorgt ervoor dat elke deelnemer zich kan concentreren op de essentie van de
meeting door een innovatieve oplossing te bieden bij het organiseren van
vergaderingen, bijeenkomsten of incentives: Event Manager, IT Solutions
Manager, ultramoderne uitrusting van de vergaderzalen en innovatieve pauzes. De
Connectivity Lounge by Pullman is ontwikkeld in samenwerking met Microsoft en
zorgt ervoor dat de gasten online kunnen blijven, documenten kunnen uitprinten
en efficiënt kunnen werken met computers met Windows 8.
Hotel The Pand, viersterren
hotel in hartje Brugge, ontving in Londen de prestigieuze Boutique Hotel Award
voor de beste boetiekhotels ter wereld. De uitreiking van deze awards is een
jaarlijks gebeuren, een initiatief van World Boutique Hotel Awards dat focust
op hotels met klasse die zich onderscheiden door het unieke van inrichting,
locatie, comfort en service.
Katelijne Haelters, General Manager van The
Pand, mocht de Award in ontvangst nemen. Zij is de drijvende kracht achter een
enthousiast team dat The Pand, een verborgen pareltje op een steenworp van de
Brugse reien, op het hoge niveau weet te tillen waardoor de Boutique Hotel
Award, in de categorie Classic Elegance, werd binnengehaald.
CHARME TROEF
The Pand, eigendom van de familie Stuyts, is
een heerlijk logies waar de gasten zich al meteen bij aankomst goed voelen. Het
heeft met de charme te maken en het persoonlijke onthaal. Trouwens, die
gepersonaliseerde aanpak is een
constante gedurende het ganse verblijf in The Pand. Daarenboven genieten de
gasten in het stijlvolle boetiekhotel, vroeger een koetshuis, van een
smaakvolle inrichting met veel aandacht voor antiek en kunstwerken, een
interieur dat charme en karakter uitstraalt en ongetwijfeld de romantische
zielen kan bekoren.
ONVERGETELIJK BELEVENIS
The Pand is een uniek logies, op een
fantastische en rustige plek in Brugge, voor zij die iets onvergetelijk willen
beleven. En dus zeker voor verliefden, verloofden, gehuwden, voor iedereen die
wat dan ook wil vieren of vanuit een fantastisch verblijf Brugge wil ontdekken.
De kamers en de suites van The Pand bieden
comfort en charme. In de bibliotheek bij het haardvuur of in de gezellige bar
kun je nagenieten van een geleide wandeling door de stad of van een
gastronomische maaltijd. De groene patio met fontein is een oase van rust. Het
champagneontbijt, met verse producten, is een festijn. Kortom, the Pand is
Unique Excellence en dat betekent pure verwennerij.
ARRANGEMENTEN
The Pand, Romantic
Luxury Hotel, Pandreitje 16, 8000 Brugge, op wandelafstand van Markt en
Stadhuis, info@pandhotel.com, T 050 34 06 66.
Verblijf in Charme Kamers, Junior Suites, Master Suite. Prijzen: www.pandhotel.com
. Arrangementen: Romantisch Brugge, Historisch Brugge, Gastronomische Brugge. Parkeermogelijkheid,
geleide stadsbezoeken.
Groene Sleutel
kroon op het werk en de investeringen
HOTEL HERITAGE BRUGGE
Bond Beter Leefmilieu en Toerisme Vlaanderen
reikten voor de 2e keer een Groene Sleutel uit aan het Relais
& Chateaux Hotel Heritage in Brugge.De Groene Sleutel is een
internationaal kwaliteitslabel voor milieuvriendelijke toeristische logies en
attracties, die extra inspanningen leveren om bijvoorbeeld water en energie te
besparen.
Met het
behalen van de Groene Sleutel, voor het tweede jaar op rij, bevestigt Hotel
Heritage zijn engagement om op een duurzame en milieuvriendelijke manier te
werk te gaan.Om de sleutel te krijgen,
moet het hotel voldoen aan een hele reeks criteria inzake energie, water en
mobiliteit.Afgelopen jaar werden de
criteria immers opnieuw geschreven en waren er nieuwe targets te halen.Hiervoor heeft het hotel met heel zijn team
zijn beste beentje voorgezet, zonder in te leveren op kwaliteit en comfort.
ENERGIE SPAREN
Het
verkrijgen van de Groene Sleutel is dan ook een waardevolle erkenning voor het
harde werk dat het milieubewuste personeel van het hotel dagelijks levert. De
lagere energiefactuur is uiteraard leuk meegenomen maar het belangrijkste is
dat hotelgasten dankzij het kwaliteitslabel voortaan weten dat ze bij het Hotel
Heritage milieuvriendelijk verblijven!Zo daalde de energiefactuur met ± 50%.
PAREL IN BRUGGE
Om de
Groene Sleutel opnieuw te behalen, leverde het Hotel Heritage heel wat
inspanningen.Dit ging vooraf met
doorgedreven renovatiewerken waarbij de totale investering om en nabij de
1.100.000 EUR bedroeg.Deze historische
parel, pal in het centrum van de stad Brugge, op amper 50 m van de Markt kijkt
in ieder geval verder dan de pure investering.Door duurzaam te ondernemen, besparen we geld dat we opnieuw kunnen
investeren in de meest optimale dienstverlening voor onze hotelgasten, verduidelijkt
Johan Creytens, eigenaar en General Manager van Hotel Heritage.
ENERGIEMANAGER
Eerst
werd een energiemanager aangesteld die het algemene energieverbruik in het hele
hotel analyseerde en adviseerde waar kon worden bespaard. Volgend op de energie audit, werd de traditionele verlichting zoveel
mogelijk vervangen door LED-verlichting en spaarlampen. Tegelijkertijd werd het
waterverbruik voor een groot deel teruggebracht dankzij de installatie van
waterbesparende douchekoppen en kranen met drukverminderaars. Het hotel doet
aan afvalsortering en preventie, waarbij ook gasten worden aangespoord om hun afval
te sorteren door middel van stijlvolle maar opvallende gescheiden afvalbakken
in de lobby.En in de hotelparking
werden zelfs enkele parkeerplaatsen voorzien met oplaadmogelijkheden voor
elektrische wagens. Kortom, het hele team van Hotel Heritage is gebeten door de
milieuvriendelijke microbe.
INZET VAN PERSONEEL
Het
behalen van de Groene Sleutel is mede te danken aan de onverminderde inzet van
het personeel. De werknemers worden sinds jaar en dag getraind in ecologisch
verantwoord handelen alsook in correcte sortering en recyclage van afval om
milieuvriendelijker te werk te gaan. Daarbij wordt het personeel bovendien
aangespoord om hun groene gewoonten op de werkvloer ook thuis verder te zetten.
Het Hotel Heritage is een architecturale parel met historische uitstraling. Met
het behalen van de Groene Sleutel hoopt het hotel nu een voorbeeldfunctie te
vervullen voor duurzaam ondernemen met respect voor het milieu onder de plekken
waar men kan overnachten in het centrum van Brugge.
Johan
Creytens, eigenaar en general manager van Hotel Heritage hierover: Het behalen
van de Groene Sleutel betekent een absolute meerwaarde voor ons hotel en
restaurant in het centrum van Brugge. Wij
zijn al lang actief bezig met het milieu en het verkrijgen van officiële
erkenning via dit kwaliteitslabel spoort ons dan ook aan om elke toekomstige
investering op een duurzame manier te onderzoeken en uit te voeren. En het belangrijkste is uiteraard dat onze
hotelgasten er alle voordeel uit zullen halen, zowel op vlak van comfort, als
op vlak van dienstverlening. Onze groene toekomst begint nu pas goed.
TOPNIVEAU
Het is
vrij duidelijk, Relais & Chateaux Hotel Heritage, biedt zijn klanten een
eerste klasse service en een moderne hotelervaring van hoog niveau. Meer nog, sinds
2005 biedt Hotel Heritage als eerste Brugs hotel gratis hogesnelheidstoegang tot
het internet aan.
(SBM) werd
op 20 december 1913 opgericht in Brussel. De Belgische markt heeft vanaf het
begin een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van Michelin. Maar eigenlijk is
Michelin al veel langer dan een eeuw verbonden met België: in 1899 haalde de
Belg Camille Jenatzy, als eerste coureur de legendarische snelheidsgrens van 100
km/uur met een elektrisch voertuig op Michelin banden: La Jamais Contente.
En in 1904 kreeg België, als eerste land na Frankrijk, een eigen Michelin gids.
Ook met andere uitgaven bleef België in de voorhoede. Zo werd het land begin
jaren 20 ingetekend op Michelin kaarten en verscheen in 1978 de eerste Groene
Gids over het land België.
LEIDER IN
BELGIE
Al voor de eerste wereldoorlog begaf
Michelin zich buiten de grenzen van Frankrijk. In 1913 werd het verkoopkantoor
in Brussel geopend. Van daaruit ontwikkelde Michelin zich tot leider op de
Belgische markt, en die positie heeft het een eeuw later nog steeds.
Tegenwoordig heet het bedrijf Michelin
Belux in plaats van SBM. Naast het hoofdkantoor in Zellik, waar de commerciële
en ondersteunende diensten zijn gevestigd, is er ook een logistiek centrum in
Gosselies voor de distributie en montage van grondverzet- en landbouwbanden.
Michelins permanente vertegenwoordiging bij de EU is nog altijd in Brussel
gevestigd.
In nauwe samenwerking met de collegas
in Frankrijk en Nederland, bedient Michelin Belux de bandenmarkt voor
personenautos, bedrijfswagens, tweewielers, landbouwmachines en grondverzetmachines.
Ook worden vanuit België de kaarten en gidsen van de gehele Benelux uitgegeven.
We kijken met nostalgie en trots
terug op 100 jaar Michelin in België en hopen hier nog veel mooie resultaten te
boeken, aldus Paul Perriniaux, CEO Michelin Benelux. Het is immers de
bedoeling om ook de komende eeuw onze activiteiten in België voort te zetten.
Michelin, leider
binnen de bandensector, ziet het als haar missie om op een duurzame manier bij
te dragen aan de mobiliteit van personen en goederen. Daartoe produceert en
verkoopt de Groep banden voor alle typen voertuigen: vliegtuigen, autos,
tweewielers, grondverzetmachines, landbouwmachines en bedrijfswagens. Michelin
biedt ook digitale diensten aan ter ondersteuning van de mobiliteit
(ViaMichelin.com) en is uitgever van toeristische gidsen, hotel- en
restaurantgidsen, wegenkaarten en atlassen. De Groep, waarvan het hoofdkantoor
in Clermont-Ferrand (Frankrijk) staat, is aanwezig in meer dan 170 landen,
biedt wereldwijd werk aan 113 400 mensen, en beschikt over 69 fabrieken in 18
verschillende landen. Verder heeft de Groep verspreid over Europa, Noord-Amerika
en Azië een eigen Technologiecentrum voor R&D. (www.michelin.com)
Nausicaä, een van de grootste aquariums van Europa mag
dan wel een trekpleister zijn in de vissersstad Boulogne-sur-Mer, als het op gastronomie
aankomt dat weet overbuur hotel-restaurant La Matelote met de familie Lestienne
al decennia elke liefhebber van vis,
schelp- en schaaldieren culinair tot in de diepste vezels te verwennen. Chef
Tony Lestienne is een meester in zijn vak. De Michelin ster fonkelt al onafgebroken
sinds 1982. Een adres om duimen en vingers af te likken.
Le Nord Pas-de-Calais met de Côte dOpale is en blijft
een trekpleister voor lekkerbekkend België. Geen wonder dat heel wat van onze
landgenoten graag een weekendje of midweek spenderen aan de Noord-Franse kust. Dit
tot groot genoegen van de horeca en winkelcentra in Duinkerke, Calais en onder
andere Boulogne-sur-Mer. Deze laatste is niet alleen bekend als de grootste
vissershaven in Frankrijk, maar tegelijk een baken van culinaire gezelligheid.
Een van die tempels is alvast hotel-restaurant La Matelote aan de Boulevard
Sainte-Beuve, rechtover het imposante zeecentrum Nausicaä, goed voor een aqua
culturele wandeling onder water, een tentoonstelling- en belevenisruimte inzake
zeefauna die zijn gelijke niet kent. Boulogne, stad waar de legendarische
Godfried van Bouillon en de voetbalsterren Jean-Pierre Papin en Franck Ribéry
geboren zijn is mettertijd uitgegroeid tot een leuke city trip, zeker goed om
er een paar dagen te verblijven. En te genieten.
STER-RESTAURANT
Restaurant La Matelote is zonder meer een begrip in
Boulogne waar de 24-jarige Tony Lestienne een bescheiden woning omtoverde tot
zijn eigen restaurant in 1979. Zijn talent ontging de heren van de Michelin
gids niet en drie jaar later fonkelde er een ster aan de gevel. Sindsdien ging
het alleen maar hoger op. Tony Lestienne is een meester als het om bereidingen
gaat met alles wat uit zee komt. Met de vismijn in zijn voortuin komt dan ook
niets anders dan vangverse producten op het bord. Toppers daarbij zijn de
schotels met zeeduivel, kabeljauw en onder andere de succulente tarbot. Proef
er beslist eens de langoustines, verrukkelijk klaargestoomd op de wijzen van de
Chef. Liefhebber van vlees? Angus en het beste van kalf wachten op je bord.
Kleppers op de kleurrijke kaart is zijn Menu Saveurs de la Mer, het Menu
Instant Turbot met het Menu Degustation als absolute kraker, zevengangen menu
waarbij het beste van de regio op het bord komt. Dat alles aan betaalbare
prijzen, onberispelijk voorgeschoteld door geroutineerd personeel onder leiding
van maître dhotel Sandy en Régine Lestienne in de zaal met Tony Lestienne en
zijn brigade aan het fornuis.
HOTEL
De werkkracht van de familie Lestienne liet toe om in de
loop van de jaren tachtig en negentig de kans om de buurwoningen aan te kopen
en zodoende zijn restaurant niet alleen uit te breiden, maar er tegelijk een
hotel met 35 kamers uit te bouwen. Elk van de kamers zijn gezellig uitgewerkt
met alles er op en er aan: standaard, supérieur, prestige en junior suite.
Zwembad, sauna, hammam en jacuzzi zijn gratis te gebruiken. Door de uitbreiding
was het tegelijk mogelijk om de capaciteit van het restaurant uit te bouwen. De
inplanting van afzonderlijke intieme ruimten maakt het mogelijk voor families
om in een apart zaaltje een feestje te bouwen, zonder de restaurantbezoekers
eventueel te storen.
ARRANGEMENT SAVEURS MARINES
Hotel-restaurant La Matelote is dan ook de ideale locatie
om de regio Côte dOpale te verkennen. Daarom pakt Tony Lestienne graag uit met
een aantal arrangementen en midweekverblijven. Voor gedetailleerde info, neem
af en toe een kijkje op de website zodat je constant op de hoogte blijft van de
beste promoties.
Het is duidelijk, hotel-restaurant La Matelote is zonder
meer een adres om op zak te hebben in Le Nord, een streek waar Vlamingen zich
thuis voelen.
Wie gek is op
Italiaanse gerechten en dito wijnen vindt zijn geluk voor de eindejaarsfeesten
in Enogastronomia Italiana in de Marktstraat in Nieuwpoort. Valentina, Nathan,
Vanessa en Claudio zorgen een brede keuze aan uitstekende Italiaanse gerechten,
klaargestoomd met de beste ingrediënten. Er zijn twee formules naar keus.
Menu voor Kerst en Nieuwjaar
30 euro
Antipasto
Italiano
Groene olijven Bella di Cerignola;
Moscardelli (klein oktopus in olijfolie);
Roulade van prosciutto met truffels gevulde met burrata;
Olive ascolana (gepaneerd, gevuld olijven met gehakt);
Creme van linzen en wortelen;
of
Kipbouillon met cappelletti;
Risotto met pesce persico, limone e Prosecco rosé Risotto met witte vis,
citroen geparfumeerd met Prosecco rosé;
of
Reginette ai porcini
Reginette met wild italiaance cépes;
Filetto di Orata in crosta di sale
Filet van zeebrasem in zoutkorst met groentjes
of
Ragù di cervo marinato al Chianti Classico e polenta alla griglia
Ragout van hert, gemarineerde met Chianti Classico en gegrilde polenta
Triologia di Formaggi o Triologia di Dolci
Trilogie van Kazen (Pecorino crotonese, Gorgonzola Eccellenza en Taleggio) of
Trilogie van Zoetjes (Tiramisù met speculoos en gecarameliseerde appeltjes,
Pannacotta fleur d'orange, pikante mousse van chocolat)
Menu voor Kerst en Nieuwjaar
50 euro
Antipasto Italiano
Groene olijven Bella di Cerignola;
Moscardelli (klein oktopus in olijfolie);
Roulade van prosciutto met truffe gevulde met burrata;
Olive ascolana (gapaneerde, gevulde olijven met gehackt);
Creme van linzen en wortelen;
Vitello sgombrato (fijn gesneden kalfsvlees met makreel saus);
of
Carpaccio van rundsvlees of tonijn al tartufo;
Reginette ai funghi, crema di tartufo e fegato dOca
Reginette met bospaddestoelen, truffelsaus en gebakken ganzelever;
of
Risotto ai porcini
Risotto met wild italiaance cèpes;
Filetto di Orata al cartoccio
Zeebrasem in papillotte met groentjes en krielaardappelen ;
Ragù di cervo marinato al Chianti classico e polenta alla griglia
Ragout van hert, gemarineerde met Chianti Clas. en gegrilde polenta;
Triologia di Formaggi o Triologia di Dolci
Trilogie van Kazen (Pecorino crotonese, Gorgonzola Eccellenza en Taleggio) of
Trilogie van Zoetjes (Tiramisù met speculoos en gecarameliseerde appeltjes,
Pannacotta met fleur d'orange, pikante mousse van chocolat)
Bestellingen
graag uiterlijk tegen respectievelijk zaterdag 21 en 28 december 2012, met
betaling van een voorschot van 50%.
In de periode van de feestdagen zullen wij onze sluitingsdagen aanpassen,
waardoor we zondag 22 en maandag 23 december, alsook zondag 29 en maandag 30
december open zullen zijn.
We sluiten dan op woensdag 25, donderdag 26 december en woensdag 1 januari en
donderdag 2 januari
Aangezien het voor ieder van ons Kerst is, schenken we
per menu 2 euro aan het Kinderkankerfonds
PRETTIGE FEESTDAGEN
&
VOORSPOEDIG NIEUWJAAR
VINOFILIA
Enogastronomia Italiana di
Claudio Acquaro e Vanessa Beyens
Marktstraat 30
8620 Nieuwpoort
tel 0473/489521
info@vinofilia.be
Met P & O Ferries dagelijks naar Kingston-upon-Hull
Hull Culturele
stad van Engeland in 2017
Hull, de Noord-Engelse havenstad waar P&O Ferries
dagelijks op vaart zowel vanuit Zeebrugge als Rotterdam, werd recentelijk
uitgeroepen tot UK City of Culture 2017. Hull, of voluit Kingston-upon-Hull,
haalde het in de eindronde van Leicester, Dundee en Swansea Bay. De huidige UK
City of Culture is het Noord-Ierse Derry.
Hull ziet in deze prestigieuze bekroning alvast een
beloning voor de zware inspanningen die de laatste jaren geleverd werden. Het
impact van UK City of Culture zal zeker niet tot het louter culturele aspect
beperkt worden, maar in ieder geval het sociaal leven ten goede komen, het
toerisme en de media aantrekken en bijna zeker leiden tot een economische
boost.
Voor een concrete programmatie in het feestjaar is het
uiteraard nog wat vroeg, maar er wordt gemikt op zon 1500 evenementen
gedurende het jaar.
U hoeft evenwel zo lang niet te wachten om een bezoek aan
Hull te brengen.
SHOPPEN IN HULL
In Hull is shoppen het hele jaar door een belevenis. Als
places to be van het winkelen gelden, benevens de echte speciaalzaken en de
vele specifieke snuisterijwinkeltjes, de shoppingcentra St. Stephens en Princess
Quay. De verscheidenheid van de pubs is een onmiskenbare andere attractie, net
als de variatie in de musea, die bijna allemaal in het Museum Quarter
geconcentreerd zijn. Ze zijn gratis toegankelijk. De uitzondering op de regel
is The Deep, maar deze
fantastische en spectaculaire ontdekking van het leven onder het zeeoppervlak
is dan ook wereldklasse. In het begin van 2014 pakt The Deep alvast uit met een
gloednieuwe afdeling die zal bevolkt zijn door pinguïns.
P & O FERRIES
P&O Ferries onderhoudt, sinds meer dan 40 jaar, een
dagelijkse nachtelijke overtocht vanuit zowel Zeebrugge als Rotterdam naar Hull
met vier Cruiseferrys. Vertrek s avonds met aankomst de volgende morgen.
P&O Ferries organiseert 3-daagse minicruises die bestaan uit 2 nachten aan
boord van de Cruiseferry en 1 volle dag bezoek aan Hull vanaf 80 per persoon.
(inclusief bustransfer naar het centrum van Hull).
Voor alle informatie en reservaties kan men terecht op www.POferries.be,070/70 77 71 en uiteraard ook bij uw
vertrouwde reisagent.
Tijdens
dejaarlijkse uitreiking van de Awards
van de Belgische Travel Industry, een organisatie van Travel Magazine, de
hoogmis voor de reissector met touroperators, reisagenten een aanverwanten als
speerpunten, wist SILVERJET zich na amper één jaar al de Oscar voor de Beste
Brochure in de wacht te slepen.
Algemeen directeur Wim DAVIDwas de koning te rijk toen hij daarenboven
nog Brons wegkaapte in de categorie Beste Website. Mijn oprechte dank gaat
uiteraard in de eerste plaats naar de Reisagent, onze belangrijkste partner bij
de verkoop van onze exclusieve en op maat gesneden reizen. Dubbel blij zijn we
dan ook dat onze klanten massaal kozen voor SILVERJET. Het bewijst dat we goed
in de markt liggen.Aan ons om inhoud te
geven aan deze mooie bekroning en te tonen dat we nog veel meer in petto hebben
dan alleen maar de mooiste brochure op tafel te leggen. Kwaliteit en
tevredenheid naar de klanten toe wappert hoogt in ons vaandel. Op naar een mooi
jaar 2014, stelt algemeen directeur Wim David.
TOPHOTELS
SILVERJET is al jaren
specialist in het kiezen van haar hotels. Met de vesting in België zet algemeen
directeur Wim David deze rijke traditie verder. We kiezen alleen voor het
beste met keus uit historische monumenten, hotels met een geschiedenis en wellness
met ultramoderne Spas. En ja, uiteraard ook voor Honeymooners waar pasgehuwden
in romantische sfeer optimaal kunnen genieten van hun pril geluk. Genieten van
elkaar in een betoverende omgeving op de mooiste plekjes van deze wereld, wat
kan men zich nog meer wensen, stelt Wim David.
HOE REIZEN?
SILVERJET laat in zijn
brochures de keus tussen diverse formules. Zo laten de Combinatiereizen toe dat
bijvoorbeeld twee buurlanden met mekaar kunnen gekoppeld worden in één reis. La
Réuion bijvoorbeeld met Mauritius of Singapore met het shopping paradijs Dubai,
SILVERJET zoekt het allemaal voor je uit.
SILVERJET staat ook aan je
zijde bij het uitzoeken naar Flexreizen. Hierbij zoekt men de juiste locatie
voor strand, zwembad en bijvoorbeeld een historische plaats. Een mixed van
zowat alles. De reizen kunt u zelf samenstellen, SILVERJET werkt ze voor u uit.
TAILOR MADE is de jongste
tijd meer dan in. Ook hier staat SILVERJET borg voor het uittekenen van uw
geplande reis, waar en wanneer men wil. Bestaande reizen kunnen verlengd of
verkort worden, gecombineerd met andere of zo maar à la carte. SILVERJET
bezorgt u een uitgewerkte offerte op maat.
WORLD WIDE
SILVERJET brengt je
wereldwijd in de beste omstandigheden. In Spanje lonkt het naar Tenerife,
Lanzarote & Fuertoventura, Gran Canaria en Costa del Sol. In Portugal
wachten prachtige hotels aan de Costa de Lisboa en Algarve. In Cyprus is het
genieten van toppers in Paphos, Limassol en Coral Bay. Griekenland lonkt dan
weer met Kreta en Rhodos terwijl Malta Sint-Julians, Valletta, Sliema en het
steeds verrassende Gozo voorschotelt. Allemaal schitterende locaties op een van
de mooiste eilanden van de Middellandse Zee.
In Italië is SILVERJET thuis
aan de kust van Amalfi, Napels, Capri en de Toscaanse regio. De sprong naar
Sicilië en Marokko met Essaouira, Agadir en Marrakech is niet ver weg.
De ABC-Eilanden met Aruba,
Bonaire en Curaçao liggen op zowat tien uren vlucht terwijl de Caraïben met
Sint-Maarten, Sint-Barth, Domenicaanse Republiek, Cuba, Costa Rica en de
Bahamas zorgen voor extra eilandenzon.
Amerikas Sunshine State
Florida met Miami laat niemand onberoerd. In Fort Lauderdale vertrekken heel
wat cruiseschepen waarbij SILVERJET met Silversea, Seadream en Seabourn het
summum van cruises invult.
ZONZEKER GAMBIA
The Gambia is een Afrikaanse
parel in de brochure SILVERJET die met hotels als Ocean Bay, Coco Ocean Resort
& Spa, Sheraton Gambia Hotel Resort & Spa en The Kairaba Beach Hotel
niets dan toppers invult. The Gambia is een zonnezekere bestemming op amper zes
uur vanuit Brussel. Deze trip kan gecombineerd worden me een bezoek aan
Senegal.
En wachten ons uiteraard nog
de Seychellen, de Malediven en het allermooiste van de Verenigde Arabische
Emiraten met Dubai, Jumeirah Beach, Palm Island en Abu Dhabi. Qatar en Oman
ontbreken evenmin terwijl Indonesië en Thailand de klasrijke lijst afsluiten.
UITZONDERLIJKE AANBIEDINGEN
Naar het einde van het jaar en de start van het volgende
jaar toe pakt SILVERJET uit met enkele uitzonderlijke aanbiedingen. Meer info: www.silverjet.be
en bij je vertrouwde reisagent.
De kleurige brochure kan gratis bekomen worden bij uw vertrouwde
reisagent
Zij die ook maar een vleugje van de geschiedenislessen onthouden hebben,
weten het beslist nog: 1066 Country, gelegen aan de oostkust van Sussex, is een
onvergetelijke datum en regio in de Britse geschiedenis. The Battle of
Hastings, William de Veroveraar, de Normandiërs en King Harold schreven er
bloedige geschiedenis. Algemeen is 1066 Country erkend als de geboorteplaats
van Engeland, met het voormalig smokkelaarsnest Rye als hedendaagse
toeristische trekpleister.
Rye is
zonder meer een van de meeste schilderachtige stadjes van East Sussex. Het was
ooit een van de meeste belangrijke havens, samen met de Cinque Ports, de grote
vijf kanaalhaven van weleer: Dover, Hastings, Hythe, Romney en Sandwish. Rye
heeft daarenboven een zeer rijke geschiedenis achter de rug. Vandaag hebben de
ridders, piraten en smokkelaars plaats gemaakt voor een rustig en romantische
stek waar men makkelijk een paar dagen relax kan vertoeven. De visserij speelt
in Rye nog altijd een belangrijke rol en wordt dagelijks kleinschalig
aangevoerd. Een bezoek aan de haven, die bij laagtij alle vissersschepen op het
zand legt, is een bezienswaardigheid.
RYE BAY SCALLOP
FESTIVAL
De tijd dat de Britten alleen fish & chips op
tafel wisten te zetten, ligt al een flinke poos achter de rug. Meer nog, met de
Noordzee als voortuin weten de chefs het beste uit de zee om te toveren tot
succulente schotels. Om dat alles extra te onderlijnen pakken ze jaarlijks uit
met het Rye Bay Scallop Festival, evenement waarbij de restaurants negen dagen
lang een ode brengen aan de Sint-Jacobsmosselen. De delicatesse wordt er
aanbeden en vereerd, tot groot genoegen van de lekkerbekken.
Als het op eetgelegenheden aankomt, dan is er in
Rye duidelijk geen gebrek aan uitstekende huizen. Niet direct het meest
luxueuze interieur, maar degelijke schotels, aansluitend een ruime keus uit de
beste Franse, Spaanse en Italiaanse wijnen.
THE STANDARD INN
Leuk en typisch oude Engelse pub in het hartje van
Rye. Het centrale gedeelte dateert uit 1420, waar het café is in uitgebouwd.
Charme en een Brits karakter zorgen extra gezelligheid. Achter de pub wacht een
ruimte dat dienst doet als restaurant. Geen luxe, maar pure nostalgie en
casual fine dining zoals patron Johathan Breed het zo mooi kan zeggen. Met
zijn 24 zitjes is The reservatie wel gewenst. Meer info: info@standardinn.co.uk.
THE SHIP INN
Tafelen in een ongekunsteld interieur waar de
geesten van de eertijdse Rye-vissers nog ronddwalen, kan je het best in The
Ship Inn, aan de voet van de legendarische Mermaid Street. Karen Northcote
zorgt ervoor dat iedere bezoeker meteen op zijn gemak zit. Zoek geen luxe noch
tierlantijntjes, maar op tafel verschijnt niets dan lekkers. De schotels zijn
eenvoudig doch bijzonder smaakvol. Bovendien zijn de visschotels een streling
voor het gehemelte. Alle vis komt immers uit de Rye Bay, die zorgt voor
dagelijkse aanvoer. Het vlees komt uit de Natural Farms in Ewhurst Green. En
dat allemaal aan zeer schappelijke prijzen. The Ship Inn beschikt ook over 10
kamers. Meer info: www.theshipinnrye.co.uk
THE MERMAID INN
En van de absolute toppers in Rye is The Mermaid
Inn in de Mermaid Street, straatje dat al eeuwen de tand des tijds overleefde
en tientallen malen het toneel was voor menig film. The Mermaid Inn is pub,
hotel en restaurant en is een oase van rust en typisch Britse gezelligheid, waar
elke avond tegen half drie in de morgen de spoken zich manifesteren in Room 16
en de geesten van de toenmalige gewiekste smokkelaars doorheen het 12de
eeuwse pand zich kostelijk amuseren. Het hotel is al eeuwen de vaste rustplaats
in Sussex en Rye van gekroonde hoofden en sterren uit de showwereld. David
Frost, Michael Caine, Pierce Brosnan, Andy Garcia, Charly Chaplin en onder
andere Marlon Brando genoten met volle teugen van de vele troeven die The
Mermaid Inn te bieden heeft. Eigenares Judith Blincow is uw gastvrouw en doet
er alles aan om het je naar de zin te maken. Meer info: www.mermaidinn.com
P & O FERRIES- IDEALE
REISPARTNER
Groot-Brittannië is via Calais bijzonder vlot te
bereiken met P&O Ferries die per dag 23 afvaarten enkele richting tussen
Calais en Dover.
Tijdens de overtocht kan men naar hartelust tax
free shoppen, genieten van de rust in de Club Class, rustig in Langans
Brasserie dineren of gezellig tafelen in de Quick Snack waar een rijke keus aan
snacks en burgers op je wacht.
Wie uitkijkt kan regelmatig genieten van bijzonder
acties en of promoties.
Hotelimperium met toppers in Henegouwen en Noord-Frankrijk
Gastvrijheid in Hotels Belgium France
Gebeten door de hotelmicrobe wist Didier De Weerdt zich
in ruim twintig jaar zich met Hotels Belgium France een imperium van hotels uit
te bouwen in Belgie meer bepaald in Henegouwen en Noord-Frankrijk, met
huizen in middelgrote en grote steden. Onze strategie bestaat er in waarden
als gastvrijheid, traditie en innovatie als grote troeven uit te spelen, stelt
directeur Didier De Weerdt, die met verve zijn vijf parels voorstelt.
BEST WESTERN PLUS HOTEL ALIZE MOESKROEN
Gelegen op een steenworp van de Grote Markt telt dit viersterrenhotel
58 kamers, allen met airco, groot HD fltscreen tv, bureau, thee- en koffie
faciliteiten, gratis WIFI, badkamer met jacuzzi of douche en afzonderlijk
toilet. De executive rooms hebben een grotere zitruimte en de jacuzzi suites
tellen een broekpers, safe en uiteraard een jacuzzi. Fitness, sauna en parking
staan gratis ter beschikking. Er is geen restaurant ter plaatse, maar wel een tiental op wandelafstand.
Dit 4-sterrenhotel bevindt zich op zowat 400 meter van de
Grote Markt en het station. Hotel met alles er op en eraan, inclusief gratis
WIFI, badkamer met douche of bad, toilet en tv en bureau met directe
telefoonlijn. Dat alles op een boogscheut van de bruisende Franse stad Rijsel.
Een van de mooie parels van Didier De Weerdt dat met Best
Western Plus Hotel & Aparthotel Casteau Resort in Bergen ingeplant is in
een aantrekkelijke bosrijke omgeving en dat in de onmiddellijke omgeving van de
snelwegen. Alle kamers zijn hier uitgerust met LCD flatscreen tv, bureau,
gratis WIFI, badkamer met douche en of bad. De aparthotels meten 40 m² en zijn
uitgerust met een tweepersoonsbed, aansluitend alle comfort, inclusief
uitgeruste keuken en klein salon. Sauna, fitness, jacuzzi en parking zijn er gratis.
Best Western Plus Hotel & Aparthotel Casteau Resort
Dit driesterrenhotel ligt op minder dan 20 km van Rijsel
en is net als alle andere hotels van de groep Hotels Belgium France een topper
zijn genre. Alle kamers hebben HD LCD flatscreen tv, gratis WIFI en wat de
zakenman of toerist nodig heeft om een leuk verblijf te bouwen. In
tegenstelling tot de andere, telt Logis des Acacias een restaurant en bar. Ook
hier staan de fitnessruimte en de parking gratis ter beschikking.
Uniek driesterrenhotel voor zakenlui die zich hier aan de
ingang van het industrieterrein van Ghislenghien bevinden, op een minuut van de
snelwegen naar Brussel en Doornik. Ook de toerist zit hier uitstekend want op
minder dan een kwartier vindt men hier een dierenpark, kasteel, brouwerij en
museum. Het hotel is voorzien alle comfort en is daarenboven geschikt voor
vergaderingen, conferenties en private feesten. Het restaurant is gekend voor
zijn grillades en buffetten.
Best Western Hotel Horizon
Avenue des Artisans 1,
7822 Ath-Ghislenghien
Hoe dan ook, de groep Hotels Belgium France zit goed in
de beste regios van Henegouwen en Noord-Frankrijk. Elk van de hotels heeft
zijn eigenheid is zowel voor de toerist als de doorgewinterde zakenman een
ideaal rustpunt. Met troeven zoals gastvrijheid, inventiviteit en vooral de
menselijke aanpak van het hotelpersoneel wordt elk verblijf in deze hotels een
plezier, want zich thuis voelen in een hotel is onbetaalbaar. En wanneer deze
hotels dan nog binnen het bereik van uw beurs vallen, dan zit het helemaal snor.
Relais & Château
Hotel Heritage uit Brugge ontving in de San Marco Village in Schelle, in een
organisatie van Horeca Awards, zopas de Award voor het Beste Privé Hotel van België.
Eigenaars Johan en Isabelle Creytens ontvingen de trofee omwille de nooit
aflatende kwaliteit, gastvrijheid en
klantvriendelijkheid. Een mooie kroon op het werk bij hun 20-jarig bestaan.
'Horeca-Awards is een
professioneel georganiseerde wedstrijd voor de horecaondernemer die als doel
heeft het bestendigen van de algemene kwaliteit in de horecasector en deze
eventueel zelfs te verbeteren. Op basis
van diverse quoteringen door een mystery guest, maw een controle door een
niet-aangekondigd anoniem bezoek door een professional worden de diverse hotels
beoordeeld.
QUALITY CROWN
Elke deelnemer die de nodige
kwalificaties heeft behaald volgens de criteria van de Horeca Awards, ontving
een Quality Crown. Deze is slechts geldig voor één jaar en opent mogelijk
deuren die anders gesloten blijven. De Quality Crown is een uithangbord als
erkenning voor kwaliteit, gastvrijheid en klantvriendelijkheid. Hotel Relais & Château Heritage ontving
een Quality Crown met grote onderscheiding.
TOTAL MAKE OVER
Johan en Isabelle
Creytens openden in 1993 de deuren van Hotel Heritage.Elke dag opnieuw zetten ze zich in om de
verwachtingen van hun gasten te overtreffen met een uitzonderlijke kwaliteit en
onberispelijke service.Samen met hun
team mochten ze al heel wat onderscheidingen, lofbetuigingen en awards in
ontvangst nemen.Ondertussen trad het hotel
& restaurant toe tot de prestigieuze keten Relais & Châteaux, meer dan
500 charmehotels en gastronomische restaurants over de gehele wereld All around the World, Unique in the World.
Dit jaar kreeg het hotel
een Total Make Over om die hoge verwachtingen van hun klanten te
vervullen.Alle 22 kamers werden
voorzien van nieuwe elegante meubelen, rijkelijke stoffen en luxueuze marmeren badkamers.Elke kamer beschikt nu over een Nilson bed,
puur natuur en handgemaakt, zuiverend en ademend gecombineerd met luxe
bedlinnen, zorgen gegarandeerd voor zachte dromen
RESTAURANT LE MYSTIQUE
Chef Koenraad Steenkiste tovert met smaken
uit de regio in het vernieuwde stijlvolle charmante restaurant Le Mystique.Een keuken, omschreven door gastronomen als
hedendaags met liefde voor streek en seizoensgebonden producten.Wie zijn culinaire avond relax wil afsluiten
kan terecht in bar Le Magnu met privé bibliotheek en salon met open haard.
Eén ei per week voor arme kinderen uit dovenschool
Op zondag 17 november pakt Hart voor Gambia Westende
om 12 uur in De Zeekameel uit met een solidariteitsmaaltijd hutsepot of spaghetti.
De opbrengst gaat integraal naar het kippenproject Chicken Run in Kanifing dat
het moet mogelijk maken de arme kinderen te voorzien in het genieten van één ei
per week, stelt Helena Clybouw, alias Mama Gambia.
Met Hart voor Gambia zijn Helena Clybouw en Annick
Keters al meer dan twintig jaar
actief met diverse humanitaire projecten in het arme West-Afrikaanse landje
Gambia. Na de aanleg van groentetuinen voor vrouwen, opzetten melkproject,
bouwen schooltje, materiaal voor kliniek, aankoop ezeltjes en aanhangwagentjes
voor vervoer, het verzamelen van speelgoed, tweedehands maar nog degelijk
materiaal, schoolgerief, kledij en onder andere een gekalibreerde audiometer
voor dove kinderen pakt Hart voor Gambia Westende nu uit met een kippenproject
waarbij het mogelijk wordt om de leerlingen van een dovenschool toe te laten om
eens per week één ei te kunnen nuttigen. Koken kost geld en daarom pakken ze
op zondag 17 november om 12 u., met de medewerking van het Noord-Comité
Middelkerke en de Zeekameel, opnieuw uit een solidariteitsmaaltijd.
CHICKEN RUN
Het kippenproject loopt onder
de naam Chicken Run. Mama Gamba vertelt: We blijven niet stil
zitten en staan ook vandaag aan de wieg van een gloednieuw project inzake het
kweken van kippen, aansluitend verkoop van eieren, ten bate van de St-Johns
school for the Deaf opdat de leerlingen meerdere volwaardige maaltijden kunnen
krijgen uit eigen kweek. Het project moet ons in staat stellen opdat alle
kinderen eenmaal per week een eitje zouden kunnen eten bij de schoolmaaltijd.
Sommige kinderen hebben vandaag nog nooit een hard gekookt ei gegeten. We kozen
graag voor de Hongaarse koekoek, kippen die tot 4 kg kunnen wegen. Naast de
kippen zijn ook haantjes voorzien. De volgroeide haantjes worden naderhand
geslacht voor schoolmaaltijden en verkoop. Hiermee leggen we de basis voor dit
project die zelfbedruipend kan worden in de toekomst.
HUTSEPOT OF SPAGHETTI
Deelnemen aan de solidariteitsmaaltijd kan op twee
manieren: hutsepot aan 12 euro (kinderen 6 euro) of spaghetti aan 10 euro
(kinderen 5 euro). Graag inschrijven vooraf bij Helena Clybouw, gsm 0486 20 19 44, mamagambia@hotmail.com
of storten op rekening BE28 0682 5016 2320 met melding aantal personen,
hutsepot of spaghetti.
Tot slot nog even Mama
Gambia, die iedereen dankt voor de jaren lange steun, op de een of andere
wijze: Wie dit project een warm hart toedraagt kan ook op zijn manier zijn
steentje bijdragen door het verzamelen van bruikbaar tweedehands materiaal of
door storting op het rekeningnummer BE28 0682 5016 2320 Hart voor Gambia
Westende.
Smullen van hutsepot of spaghetti voor arm Gambia,
op zondag 17 november om 12 uur in De Zeekameel.
Meer info: 0486 20 19 44.
Michelinsterren fonkelen in tophotels in Zwarte
Woud
Decennia geleden was het ooit dé vakantieplaats bij
uitstek voor onze ouders en grootouders: Het Zwarte Woud in de deelstaat
Baden-Württenberg. Duizenden families brachten de derde grootste deelstaat van
de bondrepubliek Duitsland in vervlogen tijden een bezoek. Vandaag, zo vele
jaren later, trekken heel wat van hen terug naar de plek waar ze wellicht op
huwelijksreis trokken of hun eerste reis ondernamen. Dit keer niet direct om de
wittebroodsweken nog eens over te doen, eerder om in alle comfort te genieten
van een of meerdere van de talrijke Michelin sterren die fonkelen in tal van
5-sterrenhotels de luxe. Een unieke combinatie die geen enkele gastronoom links
kan laten.
De kleine groepering Best
of South West Germany verzamelt negen 5-sterren superior hotels rond zich. We
bezochten er een viertal. De ene gebeiteld in een leuke stad, de andere
weggestoken in een bosrijke omgeving, nog een andere uitgebouwd in een oase van
complete rust. Enkele van deze tophotels kijken al terug naar een traditie van
meer dan honderd jaar. Eigenlijk is het Zwarte Woud vandaag op zich al een
bezoek overwaard. Bovendien is tafelen in de regio sinds geruime tijd telkens
een gastronomische belevenis. De keuken zit bol van de streekproducten. Zij
vormen de basis van wat de Chefs omtoveren tot succulente schotels, een
verrukking voor lekkerbek, een streling voor de smaakpapillen, een puur genot
voor gastronoom. Vandaar de unieke rijkdom en aanwezigheid van tal van Michelin
sterren. Dat alles overgoten met de beste Duitse, Italiaanse, Spaanse en vooral
Franse topwijnen.
HOTEL TRAUBE TONBACH
Hier zwaait de familie Finkbeiner al meer dan twee eeuwen
de scepter. Gelegen aan de rand van het leuke stadje Baiersbronn, in een
wondermooie natuur en omringd door hemelhoge dennen telt het hotel 153 kamers,
appartementen en suites, de een al luxueuzer dan de andere. Elke kamer beschikt
over terras of balkon. Voeg daarbij het Traube Spa & Resort waar wellness
het leven nog eens zo aangenaam maakt. En voor de kinderen wacht Traube Kids
Court, een waar paradijs voor het jonge grut.
De absolute toppers van Hotel Traube Tonbach zijn de vier
uitstekende restaurants: de elegante Köhlerstube, de historische Bauernstube,
het streekgebonden Silberberg en de Schwarzwaldstube waar drie Michelin sterren
fonkelen boven het fornuis van Chef Harald Wohlfahrt. Voor de gasten wacht een
uniek uitgebreid ontbijt in restaurant Silbergberg.
Iets verder op in Baiersbronn Mitteltal duikt Hotel
Bareiss midden onbeschrijflijk natuurschoon op. Vader en zoon Hermann en Hannes
Bareis runnen dit hotel in de derde generatie. Gesticht in 1951 door Hermine
Bareiss is dit hotel intussen uitgegroeid tot een monument. Ruim honderd
kamers, suites en appertementen staan borg voor een vlekkeloos verblijf in dit
5-sterren plus hotel. Ontspanning, natuur, relax, ultra modern wellness &
spa, een uitgelezen kinderdorp, sport en uiteraard lekker tafelen zijn hier de
speerpunten. Liefhebbers van streekgerechten en pure gastronomen vinden
respectievelijk gretig hun weg in de Kaminstube, de Dorfstuben en het 3-sterren
restaurant Bareiss waar Chef Claus-Peter Lumpp zijn kunnen etaleert. Wie
exclusief wil feesten kan terecht in het historische Morlokhof, twee eeuwen
oude klein neerhof. Een buitenkans.
Het Colombi
Hotel is nog een van die parels in de pittoreske oude binnenstad van Freiburg,
mooi omringd door het Zwarte Woud en op een steenworp van de wijngaarden van de
Kaiserstuhl. Keizerlijk genieten wordt het in dit super de luxe hotel dat ooit
het optrekje was van de tsaren en keizerlijke gekroonde hoofden. Indrukwekkend
en warm tegelijk is de ontvangst. De immense traphal die naar de eerste
verdieping en de restaurants leidt is effenaf indrukwekkend. Ook de 48 de luxe
kamers, 64 appartementen, junior suites en suites trekken die lijn met grote
klasse door. Op gastronomisch vlak schittert naast de 17 punten van Gault
Millau sinds 1982 ook nog één Michelin ster, wat de stijl van dit lid van The
Leading Hotels of the World nog extra in de kijker stelt. En voor wie het
begrepen heeft op fitness kan vrij genieten van zwembad, beauty farm, solarium,
stoombad. Een droom.
Andere
parel binnen de groep Best of South West
Germany is hotel Erbprinz in Ettlingen. Duidelijk een huis met 220 jaar geschiedenis
waar de charme van krakende houten vloeren het voor een flink deel moeten uitvechten
met de nieuwe vleugel. De 54 klassieke kamers, 53 comfortkamers, 7
appartementen en twee suites zorgen voor een koninklijk verblijf. Ook op het
vlak van de gastronomie zit Hotel Erbprinz in hogere sferen. Het sleepte ooit
als allereerste restaurant in Duitsland een Michelin ster in de wacht. Restaurant
Erbprinz is goed voor 38 zitjes. In de Weinstube Sibylla wachten uitstekende
streekgerechten. Een flink stuk van het hotel werd in 2010 vernieuwd met
daarbij onder andere een exclusief zwembad met alle spa faciliteiten. Het hotel
leent zich uitstekend voor meetings en grandioze feesten. Hotel Erbprinz
ontfermt zich ook over het restaurant van de golfclub Hofgut Scheibenhardt.
Michelin
heeft met zijn nieuwste gids terug een recordeditie te pakken: de teller staat op
261 restaurants, waaronder maar liefst 43 nieuwkomers.
De Bib Gourmand, het concept
van een menu onder de 35 euro (in de hoofdsteden maximaal 36 euro), ongeacht de
kookstijl, met seizoensgebonden producten als hoofdrolspeler, is uitgegroeid
tot een fenomeen! En dat is voornamelijk te danken aan de restaurateurs die dit
concept helemaal hebben omarmd, die creatief aan de slag gaan met hun menus en
jong en oud geven wat ze willen: lekker eten voor een aantrekkelijke prijs.
De cijfers bewijzen het
succes: elk jaar groeit het aantal zaken met een Bib Gourmandonderscheiding, die
in de MICHELIN gids aangeduid zijn met het symbool =. Dit
jaar staat de teller op 261 restaurants, waaronder maar liefst 43 nieuwkomers.
De Michelin inspecteurs reisden de hele Benelux door om adresjes te vinden waar
men kan rekenen op lekker eten en een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding,
maar ook op een prettige sfeer. De restaurants in deze gids hebben een ziel, ze
bruisen! Ze bewijzen dat smakelijk tafelen geen luxe hoeft te zijn.
In België is
Wallonië met twaalf nieuwkomers het best vertegenwoordigd. Maar de meest opvallende
trend is dat heel wat zaken zich specialiseren in wijnen, die ze combineren met
lekker eten. Zo biedt Les
Vrais Soudeurs uit het Henegouwse Thuin een keuze uit meer dan 200
wijnsoorten, waaronder heel wat gegeerde exemplaren, die het koppelt aan
gerechten
die bol staan van smaak en
uitmuntende producten. Die heerlijke harmonie tussen wijn en spijs vindt men
onder meer ook bij Mondevino uit het Limburgse Borgloon en Le Wine
Bar
Sablon
des Marolles uit Brussel.
De hoofdstad verdient een
speciale vermelding voor de creatieve combinaties die men er vindt. In
navolging van het restaurant De Maurice à Olivier, dat aansluit op een krantenwinkel,
maakt Wine in the City in Jette nu zijn intrede: het combineert een
wijnwinkel en een restaurant. Wijn en lekker eten: a match made in heaven.
GROOTHERTOGDOM LUXEMBURG
Het
Groothertogdom Luxemburg laat zich opmerken door zijn traditie, al betekent dat niet dat er
stilgestaan wordt. Neem nu restaurant Brimer uit Grundhof, dat al vier
generaties lang
in handen is van dezelfde
familie: hier vindt men een goede, genereuze keuken die een totaalbeleving
biedt. Dit is een mooi voorbeeld van het grote culinaire potentieel dat aanwezig
is in Luxemburg. Een andere exponent daarvan is Les Timandines in
Troisvierges, waar een moderne keuken met een traditionele basis wordt
voorgeschoteld.
NEDERLAND
Wie eerder een keuken
verkiest die streekgebonden en eigentijds is, wordt in deze gids eveneens op
zijn wenken bediend. Verschillende Nederlandse chefs hebben resoluut gekozen om
kwaliteit voor aantrekkelijke prijzen aan te bieden. Een fraai voorbeeld
hiervan is restaurant Bovenmeester in Steenwijk. Chef Jan Nijland werkte
jarenlang in sterrenzaken, maar koos voor een laag drempelige aanpak waarmee
hij een ruimer en jonger publiek aanspreekt.
MICHELIN GIDSEN 2014
De uitgave van de Bib
Gourmand Benelux 2014 is het startschot van een spannende novembermaand voor
Michelin. Op 18 november wordt namelijk de MICHELIN gids België en Luxemburg
2014 gepresenteerd (te koop vanaf 21 november), op 25 november volgt de gids
voor Nederland (te koop vanaf 28 november).
De
Bib Gourmand Benelux 2014is te koop vanaf 7 november voor
de prijs van 15,95 (België en Nederland) en 15,50 (Luxemburg). Deze 6e editie
bevat:
_ 143 restaurants = in
België, waarvan 23 nieuwe;
_ 12 restaurants = in
Luxemburg, waarvan 5 nieuwe;
_ 106 restaurants = in
Nederland, waarvan 15 nieuwe.
Wie aan tafel
de naam Philippine laat vallen, moet geen moeite doen om meer uitleg te geven.
Elke rechtgeaarde lekkerbek is er ooit al eens geweest, in Philippine, het
onooglijk dorpje dat kleeft aan de Belgische grens bij Boekhoute en Watervliet.
Elk jaar trekken tienduizenden landgenoten richting Nederland om er zich te
goed te doen aan de inhoud van de dampende mosselen en nog véél meer, want
naast mosselen zijn de Chefs aldaar meesters in de bereiding van alles wat uit
de zee en de polders komt. De Philippine, een paradijs voor de
mosselliefhebber, een hemel op aarde voor de smulpaap.
Philippine was
ooit een kleine havenstad waar vooral mosselen aan de wal kwamen. De verzanding
zorgde ervoor dat de mosselvissers rond 1950 verhuisden naar Yerseke, Bruinisse
en Zierikzee. Intussen had ene Arie Wiskerke het lumineus idee om in tal van
herbergen mosselen voor te schotelen. De trend kreeg vleugels en vandaag zetten
alle restaurants de heerlijk dampende gitzwarte gepantserde vriendjes op tafel.
Meer nog, heel wat Chefs of uitbaters zijn nazaten van Ome Arie. Vandaar ook
dat het bij een rondgang opvalt: overal wordt men royaal ontvangen en is er zo
goed als geen concurrentiestrijd. Elkeen werkt met dezelfde wapens: smaakvolle
gerechten, uitstekende prijs/kwaliteit verhouding en een service om U tegen te
zeggen. Ontegensprekelijk de ideale troeven om Koning Klant te dienen. De klant
die voor 80% uit België komt om er vooral mosselen te proeven. We doken mee in
de keukens van de acht grote mosselrestaurants. Elk van hen schuift uiteraard
mosselen voor, maar behoudt zijn identiteit en weet daarnaast nog tal van
knappe schotels uit de oven te toveren.
HOTEL-RESTAURANT AU
PORT
Een van de
toppers is alvast hotel-restaurant Au Port ,waar de familie Wiskerke met Frank
en Liduina, al eeuwen de plak zwaaien, zijn mosselen en zeevruchten uiteraard
de gekende toppers. Maar ook Franks Keuzemenu is beslist een aanrader: oesters,
duif, carpaccio van hert, vispannetje, scampi, scholfilet, varkenshaasje, kaas
en of warm appeltaartje. Een adres dat staat als een rots in de Zeeuwse
branding. Met hun kinderen Pauline (Hotelschool Ter Duinen Koksijde) en Gérard
(aan het fornuis) is de toekomst alvast in veilige handen. Het hotel met
verzorgde kamers,zorgt ervoor dat men na elke succulente avond op en top kan uitbuiken.
Diverse arrangementen zorgen voor een succulent weekend. Speciale prijzen
tijdens de week.
Afgestudeerd
aan de Hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge weet Jürgen Verhulst,eendrachtig
met de familie zowel klassieke als moderne gerechten op tafel te toveren.
Jürgen kiest uitsluitend voor markt- en regionale seizoensproducten: Zeeuwse
goudmerk mosselen, Zeeuws lam, Oosterscheldekreeft, vis- en schaaldieren,
paling uit Grevelingen en onder andere asperges uit de polders. Klasse liegt
nooit en met zijn Gastronomisch Menu Auguste Escoffier verwent Chef Jürgen je
op en top. Dit is ook de heren van Gault Millau en Michelin niet ontgaan. Meer
nog, de wijnkaart schuift mooi mee aan tafel en zorgt voor een compleet
culinair genot. Met de jonge Glenn is de opvolging alvast verzekerd.
Op de plaats
waar ooit de oude haven floreerde, weet het familiebedrijf van Frans en Marijke
Vermeirssen al met de derde generatie op ambachtelijke wijze mosselen te
bereiden, volgens een niet te evenaren familierecept. Vis speelt hier eveneens
een zeer belangrijke rol,waarbij tong en paling met lengten voorsprong de top
halen. LadyChef Marijke is tegelijk een meester in vleesbereidingen. De
gezamenlijke werkkracht van de acht familieleden leidt intussen al 32 jaar tot
kwaliteit. Met zijn 60 lentes dirigeert Frans het geheel als een orkestmeester
die duidelijk de klappen van de zweep kent. Mosselrestaurant De Oude Haven is
een ideale locatie voor groepen en feesten.
Toen Erik en
Cornée de Bruijne in 1999 de zaak overnamen van hun ouders, bouwden ze deze
mosseltempel om tot een gezellig adres waar men onbeperkt mosselen en Fruits
de mer kan nuttigen. Deze laatste op bestelling,of tenzij ze er op
geregelde tijdstippen een exclusieve Fruits de Mer-avond van maken. Dan
is het ongelimiteerd smullen van kreeft, langoustines, krabscharen, oesters,
garnalen, scampi, wulken en onder andere rauwe mosselen en wulken. Met Cornée
aan het fornuis en Erik in de zaal loopt De Mosselbank als een trein. Voor de
beide broers geldt niet alleen het lekkere eten, maar wordt veel aandacht
besteed aan de gezelligheid. Voor de liefhebbers wacht heerlijke Champagne
Boizel.
Met de vierde
generatie Wiskerke (nvdr: de helft van Philippine heet zo) staken Gerben en
Jurgita de zaak in 2008 in een volledig nieuw kleedje, maar wisten het zeer
gezellig te houden. De moderne haard scheidt de ruime familiezaal van de intiemere
zitjes. Naast mosselen schenkt Chef Gerben heel wat aandacht aan zeetong,
paling en diverse vleesgerechten. Via twee mooie schilderijen brengt hij graag
ode aan opa Arie en vader Gerard. De mosselen worden hier klaargestoomd volgens
het familierecept op papier gezet door opa, die Philippine halfweg de vorige
eeuw op de culinaire kaart wist te zetten. Restaurant De Fijnproever is een
ideaal adres voor groepen zowel als voor een leuke tête à tête.
Warm en
gezellig huis waar Joris en Manon Jansen en de zaalmeesters Jacques De Putter
en Dave Pauwels je meteen thuis doen voelen. Niet alleen werkt de glimlach van
het personeel zeer positief en aanstekelijk, ook de gerechten lachen u op
dezelfde wijze toe. Dat is ook de heren van de Michelin gids niet ontsnapt. Er
kwam een onderscheiding van Bib Gourmand er bovenop. Het sterke Zeeuws-Vlaamse
Bourgondische karakter van het huis verheft restaurant Auberge des Moules tot
een van de absolute toppers in Philippine. De streekproducten met mosselen,
Oosterscheldekreeft en onder andere kokkels vormen een sterk huwelijk met het
beste wat uit de Noordzee komt. Tong, rog en onder andere kabeljauw zijn hier
toppers op het stijlvolle bord.
Liefhebbers
van een ferme brok nostalgie zitten hier uitstekend. Ferry Selis en zijn
Venezolaanse charmante echtgenote Milagros pakken hier uit met nostalgische
schotels uit grootmoeders tijd, overgoten met dito achtergrondmuziek, die ons
doet terugdenken naar de heerlijke jaren 60 en 70. Chef Ferry zwaait intussen
al twintig jaar de plak in de keuken. De zaal ademt familiale gezelligheid uit
met kijk op een knusse huiskamer. Een leuke bar maakt tijd voor het
aperititief. De Chef volgt met verve de seizoenen en maakt zich sterk door de streekproducten
te promoten. In de zaal krijgt hij hulp van zoon Oswel en dochter Ady. Voor de
huishoudelijke klusjes en tip van hoe-het-vroeger-was kan hij steevast rekenen
op vader Rein, 78 lentes jong.
Anders dan de anderen,
weten Olaf en Barbara Cornelis deze gewezen afspanning om te toveren tot mooie
mix van een gemoedelijk en charmant café annex knus eethuis. Het pand mag dan
wel dateren uit 1672 het oudste café van het dorp vandaag is het een
ontmoetingsplaats voor liefhebbers van het goede leven uit het dorp. Het
restaurant waar de zwaan nooit ver weg is laat zestig leuke zitjes toe.
Olaf maakt zich sterk in de keuken, eega Barbara Eggebeen is de gezellige en
goedlachse gastvrouw. Het is duidelijk, de charme van dit café lokt
lekkerbekken voor een heerlijke pot dampende mosselen, klaargestoomd op de
gewenste wijze. Uitstekend adres voor allerlei visgerechten.
Steun tot hulp aan minder bedeelden en
alleenstaanden in Middelkerke
MIDDELKERKE LOMBARDSIJDE In het verzorgde
grill-restaurant Belle Vue liet burgemeester Janna Rommel-Opstaele de eerste
kurken knallen van de zesde Champagneactie Fonds van de Burgemeester. Op die
manier verzamelen we fondsen om de minder bedeelden en alleenstaanden te helpen
en hen met kerstmis een mooi feest aan te bieden in het casino, zegt de
burgemeester.
Johnny
Devey, voorzitter van het Fonds van de Burgemeester, kijkt tevreden terug op de
nieuwe actie: Deze jaarlijkse actie speelt vooral in op de noden van de
inwoners die het met veel minder moeten stellen dan de gemiddelde
Middelkerkenaar. Naast hulp na ongelukken, brand of onder andere bijstand voor
ziekenhuisverblijf pakt het Fonds elk jaar uit met een voor hen onvergetelijk
kerstfeest. En dat willen we in ere houden met een Champagneactie waarbij elk
jaar een ander etiket plus capsule de aantrekkelijkheid nog vergroot. Dit jaar
kozen we voor het huis Champagne B. Hennequin. Er zijn slechts 900 flessen om
de exclusiviteit van het collectors item te bewaren.
GEMEENTEHUIS LOMBARDSIJDE
Collectors
kijken elk jaar reikhalzend uit naar wat het etiket en de capsule zal leveren,
dat alles naar idee van huidig schepen voor Toerisme Michel Landuyt die zes
jaar geleden het Fonds oprichtte. Burgemeester Janna Rommel-Opstaele: In het
verleden sierden intussen al de Dronkenput, de Rotonde, de Watertoren, het
Casino vorig jaar hetGemeentehuis
Middelkerke de flessen en de capsules. Na deze reeks van markante erfgoedsites, starten
we nu met een exclusieve reeks van oude gemeentehuizen. Het oud
gemeentehuis van Lombardsijde bijt de spits af. Dit keer kozen we voor het huis
B. Hennequin uit Venteuil, één van de pioniers op ons jaarlijks
Champagneweekend. Het is een Tradition Brut, 12% vol. Een heerlijk glas.
IDEAAL EINDEJAARSGESCHENK
De
Champagne met speciaal etiket en capsule is te bekomen tegen de prijs van 22
euro per fles of 120 euro per karton van zes flessen. Nieuw dit jaar is
de cadeauverpakking van 2 flessen, ideaal als eindejaarsgeschenk aan de prijs
van 49 euro voor 2 flessen. De flessen zijn enkel te verkrijgen bij: Aromi, Oostendelaan
2, Middelkerke, 059 30.46.49; De Tatsevoet, Paul de Smet de Naeyerstraat 14,
Middelkerke 059 30.38.24; Kapsalon Cared, Leopldlaan 109, Middelkerke, 059 30.38.24;
Café de Tennis bij Mario Declerck, Leopoldlaan 72, Middelkerke, 047230.14.08; Burgemeester Janna Rommel-Opstaele,
Leffingestraat 23b, Leffinge; Restaurant Westhinder, Meeuwenlaan 26, 8434
Westende, Tel.: 059 30 85 00 en Verzekeringen & Beleggingen Natacha
Lejaeghere, Westendelaan 285 bus 2, 8434 Westende, 047923 89 42.Telefonisch bestellen kan via 0498 90 58 27.
Foto 1: De Middelkerkse burgemeester Janna Rommel-Opstaele. Foto 2: De werkgroep Fonds van de Burgemeester
Restaurant Vis aan de Markt in Scherpenisse Zeeland
Lekker, vers, betaalbaar en gezellig
Restaurant Vis aan
de Markt aan de Hoge Markt 8-10 in Scherpenisse, gemeente Tholen in
Zeeland, is een absolute aanrader voor gastronomen die lekker, vers, gezellig
en betaalbaar willen eten.
Chef en eigenaar Maurice de Coninck is een autodidact.
Op mijn zestiende ging ik al overal helpen koken, zegt hij. Het zat een
beetje in de familie: mijn ouders hadden een slagerij in Nederland en maakten
ook panklare gerechten. Ze gaven ook les op de slagersschool. En mijn overgrootvader
had een beenhouwerij in Brugge. Ikzelf wilde eerder in de horecasector actief
zijn, trok naar de hotelschool en werkte in diverse restaurants, onder andere
in de Elzas. Op mijn 23ste, ik ben er nu 43, begon ik mijn eigen
restaurant. Achteraf gezien ben ik misschien te jong zelfstandig begonnen, maar
ik koos altijd al voor de weg van mijn eigen plezier en geluk.
ANDERE AMBITIE
Ondertussen is Maurice de Coninck al 15 jaar aan het werk
in zijn restaurant Vis aan de Markt in Scherpenisse. Met veel ambitie om in de
Gault Millau te staan, een Bib Gourmand in de Michelin te halen, artikels in de
toonaangevende horecabladen te krijgen Maar omdat met het anders worden van de
wereld zo zie ik dat de interesse en het gedrag van de mensen veranderde en
door privéomstandigheden gooide ik het over een andere boeg. Ik leverde mijn
Bib Gourmand en Gault Millau in en had maar één ambitie meer voor mijn
restaurant: lekker, vers en betaalbaar eten, een gezellig en gemoedelijk
restaurant uitbaten. Mijn keuken kun je nu een natuurlijke boerse keuken
noemen. Ik werk niet meer met een groot team. In de keuken een student uit de
middelbare school en in het restaurant mijn vrouw Tanja en twee dames. Thats
it! Tanja ik noem ze pluisje komt trouwens uit een groot horecageslacht.
DOEN WAT JE HART INGEEFT
Wat betekent gastronomie voor u en hoe vergelijk je die
met de Belgische gastronomie? Ik vind dat een gastronoom moet doen wat zijn
hart ingeeft en vooral zijn afkomst en de streek waar hij vandaan komt niet mag
verloochenen. Hoe kan ik nu hier in Zeeland lamsvlees bereiden dat in Nieuw-Zeeland
geslacht is, daar vacuüm verpakt of ingevroren wordt, met de boot of het
vliegtuig aan de groothandel in Nederland geleverd wordt en pas dan in mijn
restaurant terecht komt, terwijl er hier zoveel lammeren rondlopen! Dat geldt
ook voor vis- en schaaldieren. Als je naar Zeeland komt om van de gastronomie
te proeven, ga je toch geen pangasius, dorade of ik weet niet welke andere vis
op tafel brengen, als de Zeeuwse wateren zelf een rijkdom aan vis en schaal- en
schelpdieren hebben!
GRENS VERKEERD GETROKKEN
Waarom zegt men altijd dat de Nederlandse gastronomie
niet kan tippen aan de Belgische? Een Vlaming is Bourgondisch ingesteld, maar
ook de Zeeuwen, Brabanders en Limburgers in Nederland zijn zo. Alleen hebben ze
de grens in 1833 verkeerd getrokken. De gastronomie in België is goed ontwikkeld,
maar dat ze daar 100 keer beter is dan in Nederland, moet ik tegenspreken. Weet
je wat het gemis is in Nederland? Bij ons is de top goed, maar we hebben geen
goede middenklasse restaurants. Je kunt in Nederland bijna nergens een filet
pur met vers gemaakte béarnaise eten (behalve bij mij). Als ik op een vrije dag
met Tanja en onze kinderen iets eenvoudigs wil gaan eten, weet ik écht niet
waar ik naartoe moet.
GASTENKAMERS
Al is Scherpenisse een kleine gemeente, toch hebben
Maurice de Coninck en zijn vrouw Tanja gemiddeld 90 couverts per dag. En 70
procent van onze klanten zijn Vlamingen, zegt hij. Vlaanderen ligt hier toch
ook maar op een boogscheut vandaan. Bovendien hebben we hier 5 gastenkamers aan
75 euro per kamer van 2 personen. De enige voorwaarde om hier te kunnen
overnachten is dat je één menu neemt. Maar ook die zijn niet zo prijzig. Een Mix
& Match-menu met 3 gangen kost slechts 24,95 euro en je kunt kiezen tussen
verschillende voor- en hoofdgerechten en desserts. Er is ook wijn voor ieders
beurs.(IB)
Brussels Airlines vliegt in 2014 naar tal van nieuwe Europese
vakantiebestemmingen
In het
zomerseizoen van 2014 (30 maart tot 26 oktober) voegt Brussels Airlines opnieuw
vakantiebestemmingen toe aan haar Europese netwerk. De dienstregelingen van
enkele bestaande bestemmingen worden aangepast om de connectiviteit binnen het
netwerk te verbeteren en Tel Aviv zal meer worden aangevlogen.
Op 30
maart 2014 gaat voor de luchtvaartsector het zomerseizoen in en dat brengt ook
dit jaar weer nieuwigheden met zich mee in het Brussels Airlines netwerk. De
Belgische maatschappij voegt enkele Europese vakantiebestemmingen toe. Zo
zullen vakantiegangers volgende zomer vier keer per week naar drie bestemmingen
op het populaire Franse eiland Corsica kunnen vliegen, namelijk Bastia, Ajaccio en
Figari. Net zoals vorig jaar keren de seizoenbestemmingen ook volgende zomer
weer terug in het programma: Catania en Palermo op het eiland Sicilië, Napels,
Firenze, Faro, Porto, Marrakech en Agadir. Alicante, dat vanaf 26 oktober 2013
drie keer per week door Brussels Airlines wordt aangevlogen, zal ook in de
zomer van 2014 verder worden aangeboden.
Brussels
Airlines keert ook weer terug naar de Griekse markt na een jaar afwezigheid:
Athene zal tijdens het zomerseizoen opnieuw worden aangevlogen vanuit Brussels
Airport en dit drie keer per week.
Voor
enkel bestaande bestemmingen wijzigen de vluchturen om betere aansluitingen
binnen het netwerk te kunnen aanbieden. De laatste vlucht naar Budapest zal
later vanuit Brussel vertrekken (20u50) en de eerste vlucht vanuit Budapest zal
al om 8u40 landen in Brussel, om eendaagse business trips naar Brussel te
vergemakkelijken en om transfers met het Europese en het intercontinentale
netwerk van Brussels Airlines mogelijk te maken.
Tel Aviv, een bestemming die dagelijks door Brussels Airlines wordt aangevlogen
en 2 keer per dag op zondag, zal 3 keer per week extra worden aangeboden,
waardoor er vanaf eind maart op maandag, woensdag, donderdag en zondag ook s
ochtends vanuit Brussels Airport naar Tel Aviv kan worden gevlogen, en er
betere connectiemogelijkheden ontstaan.
BRUSSELS
AIRLINES
Brussels
Airlines, lid van de Lufthansa Groep en van Star Alliance, is de
Belgische luchtvaartmaatschappij met het grootste vluchtaanbod van en naar
de Europese hoofdstad Brussel. De 43 vliegtuigen en ruim 3500 werknemers
van de Brussels Airlines zorgen dagelijks voor ongeveer 300 vluchten naar
meer dan 70 Europese en Afrikaanse bestemmingen met Gambia als een van de toppers,
en sinds kort ook voor een dagelijkse verbinding met New York JFK en vijf
vluchten per week naar Washington D.C.
Op haar
lange afstandsvluchten worden de passagiers verwelkomd in een totaal vernieuwde
Business Class met full flatbeds en state of the art inflight entertainment en
een nieuwe Economy Class met individuele inflight entertainmentschermen en
ergonomische zetels. Lange afstandsvluchten worden met Airbus
A330-200/-300 toestellen geopereerd.
DRIE
FORMULES
Op haar
Europese netwerk, vooral aangevlogen met Airbus A319 en A320, biedt Brussels
Airlines drie formules aan: een Business Class product b.business, een
flexibele reisformule die synoniem staat voor tijdswinst en comfort
b.flex economy+ en een low fare product b.light economy.
Naast de
18 bestemmingen in Afrika en 2 in de Verenigde Staten (New York en
Washington) biedt Brussels Airlines in samenwerking met
haar intercontinentale partners nog lange afstandsvluchten naar de
Verenigde Arabische Emiraten, China, Thailand, Indië, Noord-Amerika en
Canada.
Culinaire wedstrijd GASTRONOMISCHE CLUB PROSPER MONTAGNE
61ste Culinaire Prijs Prosper Montagné
Vincent Denis Eerste Kok van België
Grégory Van Acker Eerste Sommelier
In een finale met vijf wist Vincent Denis,
chef-patissier van restaurant LEveil des Sens in Montigny-le-Tilleul zich in
de catacomben van de Hotel- en Toerismeschool Spermalie tot Eerste Kok van
België te kronen, een organisatie van de Gastronomische Club Prosper Montagné,
onder leiding van voorzitter Guy Van Neste. Grégory Van Acker, sommelier van
restaurant De Lijsterbes in Berlare werd Eerste Sommelier van België. De
laureaten en finalisten werd dik in de prijzen gezet tijdens een magistraal
banket, op tafel gezet door de Salons Saint Germain met de medewerking van Sam
Van Houcke (Eerste Kok in 2013) en Jan Rots (Eerste Sommelier in 2013),
leerlingen en leerkrachten van de Hotel- en Toerismeschool Spermalie.
Voorzitter Guy Van Neste opende de feestelijke
avond met een dankwoord aan allen die zich een jaar lang hebben ingezet om dit
doel te bereiken: Zonder de sponsors, de hotelschool Spermalie en de onvoorwaardelijke
inspanningen van onze Provoosten is het niet mogelijk een festiviteit als deze
te verwezenlijken. In november 2012 nam ik de fakkel over van Manu Dezutter,
een man van vele oorlogen die liefst 37 jaar de Club Prosper Montagné door
goede en kwade dagen wist te loodsen. Nu pas weet ik hoe zwaar de taak van
voorzitter kan wegen. Gelukkig kon ik rekenen op ere-provoost Michel Coppens, Robert
Van Landeghem, Marc Renaer, Gido Van Imschoot en Marc Duynslaeger. Zij hebben
mij enorm gesteund. Door de nauwe samenwerking met een reeks bestuursleden ben
ik nu echt blij dat we de klus hebben kunnen klaren.
INTRONISATIES
Voorzitter Guy Van Neste introniseerde met
verve vier verdienstelijke personen in de Orde Gastronomische Club Prosper
Montagné: Gido Van Imschoot (provoost Sommeliers), Filiep Defraye (directeur
Hotelschool Spermalie), José Lemahieu (Wijnpersonaliteit van het jaar) en
Carlos Appelgren Balbontin (Ambassadeur Chili).
EERSTE SOMMELIER
Gido Van Imschoot, kersvers provoost
Sommeliers, mocht meteen Grégory Van Acker huldigen als Eerste Sommelier van
België. Hij liet in een sterke finale Hendrik Verniers (Ten Bogaerde Koksijde),
Dries Corneillie (Hertog Jan te
Brugge Sint-Michiels), Benoit Coudere (Karmeliet
te Brugge) en Francis Vandierendonck (restaurant
Casino Knokke) achter zich. De laureaat gaat naar huis met Trofee Prosper
Montagné, de wisselbeker Meyhui en tal van diverse prijzen. Alle finalisten
krijgen de zilveren VVS-pin en een pakket wijn, aansluitend wellnesspakket van
BRU door Michel Vleugels. Tot slot bedenkt Katherine Berquin Jewels de partner
van de laureaat met een fonkelend juweel, ter waarde van 3.000 euro.
EERSTE KOK
Klap
op de vuurpijl is de proclamatie van de Eerste Kok van België, een kolfje naar
de hand van provoost-generaal Eddie Van Maele, speciaal voor dit galafeest
overgevlogen uit zijn residentie in Thailand. Vincent Denis uit
Montignie-le-Tilleul is de nieuwe Eerste Kok van België. Hij versloeg Kevin Lejeune (restaurant La Paix in Anderlecht), Dany Lombart (restaurant Le Mayence in Charleroi)
en Pieterjan Rosseel (Pieterjan Rosseel
Home Cooking in Diksmuide) en Glenn Verhasselt (restaurant
tStoveke in Strombeek-Bever). De nieuwe nummer één werd bedolven onder een
berg prijzen. Alle finalisten ontvingen tegelijk de medaille Officiële meesterschapwedstrijd
geschonken door het kabinet van minister Sabine Laruelle, minister van
Middenstand, KMO'S, Zelfstandigen en Landbouw.
KOKVEST VOOR WINNAARS
Nieuw
is de kokvest met de Belgische kleuren, vest die geschonken wordt aan de
winnaars van de jongste twintig jaar. Voorzitter Guy Van Neste hierover: Deze kokvest
mag enkel gedragen worden door de winnaars van het wedstrijd Eerste Kok van
België. Alle chefs, die deze meesterschapwedstrijd de voorbije 20 jaar hebben
gewonnen, krijgen een persoonlijk exemplaar. Ook de toekomstige winnaars
van de Prijs Prosper Montagné zullen deze exclusieve kokvest mogen dragen, een
ontwerp van de Kristof DHondt, costumier van Dine & Cook.
CLUB PROSPER MONTAGNE
De Gastronomische Club Prosper Montagné werd
gesticht in 1952 door
Roger De Ramée, toenmalig concessionaris van het Casino in Oostende. In 1974 werd hij als voorzitter
opgevolgd door Manu Desutter, toen burgemeester van Knokke-Heist die de fakkel
vorig jaar doorgaf aan Guy Van Neste, chef-eigenaar restaurant t Pandreitje in
Brugge. De voorzitter wordt omringd door provoosten die elk in hun vak een
reputatie hebben opgebouwd: Eddie Van Maele (provoost generaal), Robert Van Landeghem
(Keukenchefs), Pierre Saey (banketbakkers), Gido Van Imschoot (wijnschenkers),
Frans Saint Germain (traiteurs), Jaques Marit (restauranthouders), Marc Renaer
(visconsulenten en penningmeester), Michel Van Tricht (kaasmeesters) met Michel
Coppens, Paul Puissant, Jean Van Brabant en Frank Desmedt als ere provoosten en
ere-voorzitter Manu Dezutter.
De vzw verenigt de grootste namen binnen de culinaire beroepen in
België. De doelstellingen zijn het steunen van getalenteerde professionals in
hun ambitie, zorgen voor de uitstraling van de Belgische gastronomie en het
promoten van het culinair gebruik van topproducten van eigen bodem.
Ieder jaar organiseert de Club Prosper Montagné de meesterschapwedstrijden
Eerste Kok van België en Eerste Sommelier van België.
Brussel, datum-Het veelbesproken CO-neutrale Meininger Hotel aan de Henegouwenkaai te
Brussel, dat haar deuren opende begin mei van dit jaar, kent een stormachtig
succes op de Brusselse hotelmarkt.
Sinds 1 mei van dit jaar, en gerekend tot 30 september,
kende het hotel een gemiddelde bedbezetting van 75,2%, 82.714 overnachtingen, voor 41.099 inkomende
gasten.Hieruit valt dus op te maken dat
het gemiddelde verblijf 2 nachten telt.
Van de gasten gebruikt iets meer dan de helft (23.756)
een betaald( 5,90 euro pp) ontbijt, anderen gebruiken de openbare keuken, of
verblijden de lokale bakkers.
Het Meininger Hotel Brussel werd opgezet in gebouwen van
de voormalige Bellevue brouwerij, en heeft al heel wat stof doen opwaaien in
designmiddens.
De overal aanwezige Street Art, de inrichting, het
respect voor, en gebruik maken van de originele architectuur, de gezellige
hotelbar (die op die korte tijd een place to be is geworden), en de grote
verscheidenheid aan gasten, van backpackers tot zakenreizigers, maken
van het Meininger de nieuwe parel aan de Brusselse hotelkroon.
KERSTMARKT OP 17 NOVEMBER
Is de interesse opgewekt? Kom dan op zondag 17 november
aanstaande naar de Kerstmarkt op het
voorplein van het hotel, en U heeft
dan ook een unieke gelegenheid om het hotel te bekijken door tegelijkertijd de DaWanda Designmarkt te bezoeken. Meer
dan 90 jonge creatievelingen en designers uit heel Europa tonen dan hun mode,
accessoires, kinderspeelgoed, juwelen, cadeau-ideeën, en er is op de koop toe
ook een doe het zelf atelier.
De markt krijgt een zeer eigen karakter doordat ze opgezet
is doorheen kamers op de eerste verdieping van het hotel.