OP DE BOEKENPLANK
Met de boekenbeurs in zicht is
het eens te meer duidelijk: kookboeken swingen vandaag de pan uit. Fervente
lezers willen evenwel ook graag iets anders op de leestafel. Vandaar dat we
onze liefhebbers van Gastronomie & Toerisme ook laten proeven van de nieuwe
boeken die naast het overweldigend aanbod van kookboeken op de boekenplank
een plaatsje verdienen. Thrillers, natuur, naslagwerken en onder andere een
streepje geschiedenis is hier dan ook nooit ver weg. De werken zijn te bekomen
in de betere boekhandel.
PIEMONTE naar ieders smaak
Gido Van Imschoot
Davidsfonds
Uitgeverij
Auteur Gido Van Imschoot is hier nog maar eens in zijn
sas. Met Piemonte, naar ieders smaak legt hij hier een werk op tafel dat het
geheim van cultuur, natuur, wijn en gastronomie uit Piemonte bloot legt. Als
voorzitter van de Vereniging Vlaamse Sommeliers in opvolging van stichter en
groot bezieler Guy Van Neste is Gido Van Imschoot al jaar en dag bezeten door
wijn en gastronomie. Samen met fotograag Andrex Verschetze doorkruiste hij
Piemonte op zoek naar de mooiste plaatsjes en uiteraard de mooiste flessen. Het
is je meteen duidelijk, in het noordwesten van Italië proef je de Barolo en de
truffels al van op afstand. Voeg daarbij
de immense schoonheid van de tientallen kleine onooglijke dorpjes en je weet
meteen dat je trip in Piemonte een plezier wordt. Niet allen inzake gastronomie
maar tegelijk omtrent natuur. Gido Van Imschoot zoekt geenszins de platgelopen
paden op en concentreert zich graag op het nog ongerepte. De schitterende fotos van Andrew Verschetze
zorgen voor de rest.
DAVIDSFONDS Uitgeverij 32,50 euro.
SOLO
Pieter Aspe
Manteau
De boeken van Pieter Aspe hoeven al lang geen betoog
meer. De pers is het er helemaal over
eens: dit is de meeste gelezen misdaadauteur in Vlaanderen en Nederland. Hij
debuteerde in 1995 met Het vierkant van
de wraak, met hoofdinspecteur Van In
als hoofdpersonage. In dit zijn zowat 30ste boek gooit Aspe het met SOLO over een andere boeg en laat je van
meet af aan kennis maken met de dader, daar waar de auteur de dader normaliter
pas ontmaskert op de voorlaatste pagina. Het boek sleept je mee naar de
politiek en de communautaire toestanden, vaten vol intriges. Hoofdinspecteur
Pieter Van In krijgt kop noch staart aan enkele brutale moorden, op
verschillende wijze uitgevoerd. Politici worden ongerust. Van In wordt stiekem
van het onderzoek gehaald ten voordele van een omhooggevallen dame die
meent Pieter de loef af te steken, maar
haalt wat dacht u uiteindelijk toch zijn slag thuis. Eens te meer een
verrassende Aspe die geen enkele liefhebber van het genre mag missen.
Manteau: paperback 21,95 euro.
VERZWIJG MIJ MIET
Piet Baete
Manteau
Het is onmiddellijk duidelijk, na zijn Dromen van de dood en Poker haalde auteur Piet Baete met zijn Wacht maar tot ik wakker wordt alle
aandacht op zich. Met zijn nieuwe thriller Verzwijg
me niet gaat Piet nog een stukje verder en verbaast ons opnieuw. Een
decadent tuinfeestje in Knokke-Heist heeft dramatische gevolgen. Gert-Jan,
Louis, Vic en Simon zijn twintigers en al jarenlang vrienden. Als ongewenste
gasten bezoeken ze een verjaardagsfeestje bij de steenrijke ne machtige familie
De Greve in het mondaine Zoute. Vic ontmoet er zijn ex-vriendin Charlotte en vervaart
een enorm gevoel van spijt. Hij wil haar terugwinnen. Kost wat kost. Intussen
probeert hoofdinspecteur Briek Meulders zijn leven opnieuw op de rails te
krijgen, nadat hij zes maanden geschorst werd. De ambitieuze David Kamp zit nu
op zijn plaats en dat zint hem geenszins. Wanneer een lijk wordt gevonden trekt
Kamp er als eerst op uit. De poppen gaan meteen aan het dansen. De rest laat
zich raden: dit is opnieuw een vlot geschreven thriller van een van de meest
beloftevolle auteurs van uitgeverij Manteau.
Manteau: paperback 392 pg. 19,95 euro.
Nog een koekje ?
Florentines, Brugse achtjes, kattentongen, pain à la grèque, bokkenpootjes, wie heeft er geen heimwee naar de koekentrommel van groomoeder? Gelukkig zijn de lekkernijen niet verdwenen en met Robert Declerck en Margit Sarbogardi aan de stoof is het een pretje om nog eens te genieten van al dat lekkers uit die goede oude tijd. In Nog een koekje verneem je alles wat je wilt weten over de bereidingen van deze heerlijke craties.
Davidsfonds Uitgeverij: 24,95 euro
GASTROJARGON
Rita De Sutter & Roger Van Meerbeeck
Iedereen op restaurantbezoek
of bij het consulteren van een kookboek heeft het wel eens meegemaakt: je
begrijpt de culinaire termen niet of bij het bekijken van de menu weet je soms
niet eens wat je straks op je bord krijgt. Daar komt met het boek GastroJargon
verandering in. Rita De Sutter en Roger Van Meerbeeck uit Oostende werkten zes
jaar aan hun boek. Een werkstuk dat elke gastronoom in zijn bezit wil hebben.
Als fervente restaurantbezoekers werd het op een dag niet
iets te veel voor het echtpaar Roger Van Meerbeeck en Rita De Sutter,
respectievelijk vertaler en uitgever van economische werken. Omdat het een
steeds weerkerende doorn in ons oog was, om als vertaler bij een
restaurantbezoek of het naslaan van een kookboek, telkens her en der op foute
vertalingen en onjuiste culinaire termen te stuitten, besloten we dan maar van
zelf een culinair vakwoordenboek te maken. Uiteraard zijn er tal van
uitstekende woordenboeken, helaas deze zijn veel minder geschikt op het culinaire vlak waar keukentermen toch
een apart gegeven zijn. Er bleef dus maar één enkele optie over: zelf aan de
slag en een eigen culinaire woordenboek maken. We hebben er samen zes jaar aan
gewerkt, vertellen de auteurs, duidelijk tevreden met hun werk.
Het boekwerk is opgemaakt in twee delen. Het eerste deel
als ingangstaal enerzijds het Frans met vertaling naar het Nederlands en Engels
en in het tweede deel anderzijds het Nederlands als ingangstaal met vertaling
naar het Frans en het Engels, vertelt talenknobbel Roger Van Meerbeeck.
Het is duidelijk, GastroJargon is een boek dat elke
professioneel, amateurkok, zaalmeester en onder andere de sommelier binnen
handbereik wil. Het kost 59,95 euro en is te bestellen bij de auteurs Roger Van
Meerbeeck en Rita De Sutter, Van Iseghemlaan 123/7, 8400 Oostende, gsm 0495 21
14 66. Meer info: www.dicomenu.com
en rvm@dicomenu.com
Een ideaal eindejaarsgeschenk voor eenieder die met koken
en gastronomie begaan is.
(Georges
Keters)



|