IN HET LAND DER DWAZEN WIE ZOU KONING ZIJN ?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Symbool-politiek
By Dave Sinardet
Aangemaakt 04/04/2011 - 11:54
---------------------------
t Nieuw Pierke tekende voor dit plezierke
---------------
Halleluja! Eindelijk kunnen we opnieuw de internationale headlines halen met een andere prestatie dan het wereldrecord regeringsvormen en meteen ook bewijzen dat hier politiek nog wél iets beweegt, ja, dat we zelfs pionier kunnen zijn, ook al is het dan in
het verbieden van boerka's.
Komende week stemt de Kamer immers zo goed als unaniem een boerkaverbod. Nu ja, officieel gaat het om een verbod op klederdracht die 'het gezicht volledig, dan wel grotendeels bedekt', maar de portee van het wetgevend stuk is voor iedereen duidelijk. De Kamer keurde het in april vorig jaar al goed, maar door de val van de regering kon het parlementair proces niet worden afgerond. Toen al waren we met die stemming wereldnieuws, als allereerste land ter wereld met zo'n 'burqa ban' (geef ons een wereldrecord en we halen het). Ondertussen werden we wel ingehaald door Frankrijk. Weeral iets dat Alexander De Croo op zijn kerfstok heeft door de stekker eruit te trekken.
Voor alle duidelijkheid: ik ben geen uitgesproken tegenstander van zo'n boerkaverbod. Al ben ik ook geen uitgesproken voorstander. Ik ben gevoelig voor argumenten uit beide kampen, maar vind het vooral een staaltje symboolpolitiek, waarmee politici de valse indruk scheppen dat ze een aantal reële samenlevingsproblemen makkelijk kunnen oplossen.
Maar net omdat het een moeilijk debat is, ben ik wat bevreemd door de politieke unanimiteit in dit dossier, reeds vorig jaar (iedereen stemde voor, op twee onthoudingen na) en komende week opnieuw. Vooral in vergelijking met onze buurlanden. In Spanje werd een gelijkaardig verbod onlangs weggestemd, in Nederland staat het op vraag van Wilders in het regeerakkoord maar rijst er nu al verzet en in Denemarken hebben ze het opgegeven toen ze vaststelden dat er in het land maar 200 vrouwen met boerka rondliepen. Dat is exact evenveel als in België, dat voorlopig als bondgenoot dus enkel Frankrijk telt. Daar gingen aan de stemming echter meer dan een jaar hevige discussies in commissies vooraf, waarna uiteindelijk heel wat parlementsleden, vooral socialisten, zich onthielden. Onze unanimiteit is dus uniek. En alvast niet meteen een indicatie van een zogenaamd links politiek-correct denken dat alles zou overheersen.
Dat we op het vlak van eensgezindheid zelfs de 'république une et indivisible' kloppen, is ook opvallend in het licht van de mantra dat Vlamingen en Franstaligen over werkelijk alle maatschappelijke problemen een andere mening zouden hebben.
Al kan het nog straffer. Onlangs toonden we ons zelfs eendrachtiger dan de ultieme natiestaat: de VS. En ook nog eens op hun terrein: oorlogsvoering. Ze stonden er verbaasd over de snelle eenstemmigheid waarmee België ten oorlog trok tegen Libië, terwijl er heel wat kritische geluiden weerklonken op Capitol Hill.
Ook bij de andere parlementaire stemmingen van de voorbije weken was er weinig te merken van de communautaire breuklijn die sommigen overal zien opduiken. De meerderheden gingen alle richtingen uit, van centrum-links (vrouwenquota in raden van bestuur), centrum-rechts (verstrenging gezinshereniging), de traditionele tripartite (IPA), de huidige meerderheid (versoepeling bankgeheim) tot paarsgroen (resolutie broeikasgassen), maar nooit was de breuklijn strikt communautair.
Meestal stemden partijen van dezelfde ideologische familie aan weerszijden van de taalgrens zelfs gelijk. Wel was er, door het andere gewicht van de partijen in noord en zuid, niet altijd een meerderheid in beide taalgroepen. Zo waren er geen vrouwenquota gekomen als het enkel aan de Vlaamse parlementsleden had gelegen en was er voor een strengere gezinshereniging geen Franstalige meerderheid te vinden. Wat echter vooral opvalt, is de scheidsrechtersrol van CD&V, dat met maar 17 zetels op 150, deze en andere meerderheden kon maken of breken.
Ondertussen is de communautaire tegenstelling natuurlijk wel dermate reëel dat ons land na 295 dagen nog steeds niet over een nieuwe regering beschikt. Maar toch. Stel dat we eens écht gek doen en ook alle verschillende onderdelen van de staatshervorming aan het parlement voorleggen? Bij wijze van experiment. Ook dan zouden de breuklijnen op veel vlakken wel eens diverser en complexer kunnen blijken dan de perceptie die er nu over in stand wordt gehouden doet vermoeden. Tenminste, als partijen zich niet zouden laten leiden door de angst om fronten te doorbreken of voor slechte Vlamingen of Franstaligen te worden versleten. En stel dat we nu eens helemaal waanzinnig gaan doen, en ook nog eens de partijdiscipline aan banden leggen? Zou het plaatje onze vastgeroeste zekerheden dan niet volkomen overhoop gooien? Laat ons dat dus vooral maar niet doen. Ook al omdat we dan over het boerkaverbod misschien nog eens moeten gaan nadenken.
Verscheen op 04/04/2011 in De Standaard, in het kader van de tweewekelijkse column van Dave Sinardet op maandag.
------------
Digitaliaanse Diagonalen:
Zou de Heer Sinardet in de leer zijn geweest bij een of ander minder befaamde kok-school? Zelfs het platste van alle platte gerechten, de eenpans-hutsepot, gaat hem niet goed af. Hij dient zijn bereiding zelfs op als koude pap
.
Hij gaat vooral voorbij aan het feit, dat deze Regering Leterme II+, die een regering van lopende zaken zou moeten zijn, ttz. een aan de kant gezette regering, die de boel draaiende houdt tot de wil van het volk is uitgevoerd. Die dus lopende zaken aanpakt naar best vermogen, en alleen gewone zalen. Toen ze nog met volle bevoegdheid was, kon het Wetsvpprstel anti-boerka niet gestemd worden, omdat de rgering ontslagnemend was. Nu zijn we 6 maand langer ontslagnemend en nu wordt de zaak ineesn dringend
Deze regering doet er alles aan, om te tonen, dat een andere regering niet eens nodig geweest is : het werk kan best af zoals het door de afgedankte ploeg gedaan wordt. Vooral de idee niet laten ontstaan, dat er iets geflikt wordt. Zij kunnen alles, zelfs veel meer dan moest Leterme II niet zijn afgedankt als een oude schoen.
Eerste ingrediënt : de patat. Die staat voor de ranzigheid van het geheel; namelijk dat er gewoon geregeerd wordt door Leterme II+ precies alsof dit geen sluipende staatsgreep zou zijn.
Tweede ingrediënt: de kool. Die staat voor het feit dat de Vlamingen zich weer dood aan het onderhandelen zijn. Waardoor de Franscouiillons in het vuistje lachen en ondertussen met de glimlach ons grondgebied annexeren, zoals hen dat werd voorgedaan in Mei 40.
Toen was het een bezetting-anexatie va,n het hele grondgebied door een vreemde mogendheid, nu is de bezettende overheid het Zuiden des Lands, die het Brussels grondgebied annexeert.
De Duitse bezetting was tenslotte minder erg : de bezette gebieden werden alleen uitgezogen, ze dienden heel Duitsland niet in leven te houden. En ze duurde amper vier jaar. De ranscouillonse bezetting wil Vlaanderen ook (verder) uitzuigen, maar eist nu al grotendeels te worden onderhouden door de Vlamingen : ze willel niet verarmen. Mooi gezegd!
Maar wat erger is : deze bezetting dreigt voor eeuwig en een dag te zijn, want Brussel is de levenslijn voor Wallonië. Denken ze.
Ze zouden gelijk hebben, moesten de Vlamin,gen mordicus dat waterhoofd willen behouden. Mijn advies blijft onverkort : verkopen aan de meestbiedende, desnoods de Gok-Chinees. Net zoals de Nederlanders Nieuw Holland aan de Hudson ooit verkochten aan de Yankees.
Dat zou dan waar voor ons geld zijn, in plaats van geld voor onze waar
------------------------
VOOR GOEDE RECHTSE LINKS (voor wie LINX des duivels is)
http://blog.seniorennet.be/angeltjes/
http://blog.seniorennet.be/guvaal/
http://bjornroose9.blogspot.com/
http://victacausa.blogspot.com/
http://blog.seniorennet.be/vlaanderen_vrij/
http://blog.seniorennet.be/kartuizer/
http://www.bloggen.be/roeland/
http://agriffon.blogspot.com/
--------------------------------------
Ik verzoek inmiddels de Cyber-Goden ook vandaag hun poten te willen afhouden van onze blogs. Met beleefde groeten.
Vandaag ( 18 uur) 7 (zeven) virus-aanvallen afgeweerd. Nog niet moe, Heren? Ikke nie, hoor! Mijn firewall bewijst zijn nut : het geld is goed besteed. Leve Chaucer!
Pas op : na 10 aanvallen wordt een tegen-aanval gelanceerd. Staat zo in mijn contract.
STOP EENS N BLOKKER BLOGGER IN UW TANK

|