GASTRONOMIE & TOERISME Rendez-vous avec le Nord Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon, Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434 Westende, met als doel de horeca, het toerisme, vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke vrijdagvoormiddag even na 10 u.
VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid naar een bestand van levensgenieters, gastronomen, reislustigen, managers, zonnekloppers en natuurliefhebbers + gratis verdeling via VVV-kantoren aan de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide, Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen en in een reeks geselecteerde winkels. Wie een persoonlijk abonnement op adres wenst kan dit mits overschrijving van 20 euro per jaar, over te maken op het PCR-nummer 000-0483943-10 met vermelding "Abonnement 2009".
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt (op gelijk welke manier) zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten verantwoordelijkheid van de uitgever.
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
12-05-2016
OP STAP IN FRANKRIJK - FRANSE ARDENNEN
Puur genot in de Franse Ardennen (Deel 2)
Hoogovens en wolven
We verlaten de historische
stad Charleville-Mézières met pijn in het hart, maar met de wetenschap dat we
op weg naar die andere historische grootheid Sedan ons hartje kunnen ophalen
in twee niet te missen locaties: enerzijds het nog vrij jonge natuurpark van de
Argonne in Olizy-Primat en anderzijds het indrukwekkende Domein van Vendresse,
waar de 19de eeuw hand in hand loopt met het hedendaags amusement
voor jong en minder jong. Twee bestemmingen waar men met de ganse familie een
dagje zoet kan zijn. Liefhebbers van dieren en amateurs van een stevige brok
historie zullen zich het bezoek aan de beide domeinen niet beklagen.
Integendeel.
DOMAINE DE VENDRESSE
Op 20 km van Charleville-Mézières bevindt zich aan de rue
du Haut Fourneau het Domaine de Vendresse. De site behoort niet alleen tot de
inventaris van de Historische Monumenten maar is tegelijk een oase van plezier
voor kinderen. Naast de geschiedenis van de hoogovens die een stuk geschiedenis
van onze grootouders naar voor schuiven en pas sinds amper een halve eeuw tot
het verleden behoort zijn er voor elke leeftijd speelmogelijkheden. Naast een
enorme zandbak wacht nog heel wat speelmateriaal in hout en kunnen de ouders in
de lommer van enkele eeuwenoude bomen rustig genieten. Daarnaast is er
mogelijkheid tot vissen in diverse vijvers en is een rijke voorraad aan
sierlijke Japanse koikarpers te bewonderen in verschillende vijvers. Op deze
ontdekkingsreis door de waterfauna vindt men ruim dertig verschillende soorten
vissen.
HOOGOVENS
Maar dé trekpleister is alvast een bezoek aan de
hoogovens van Jean-Louis Gendarme, een acht meter hoge kubus bedekt met drie
meter steen van Dom le Mesnil en de Franse Ardenner kwartsiet. Begin de 19de
eeuw bracht dit monster (de metaalarbeiders hadden het steevast over La Bête
het beest) de regio naar de top van de industriële revolutie in Frankrijk.
Vandaag is het allemaal te beleven in een verbazend sterk 20 min. durend klank-
en lichtspel, waarbij de hard zwoegende metaalarbeiders het gesmolten staal
vervangen hebben door virtuele projectie die er effectief realistisch uitzien.
Een schitterend stukje industriële geschiedenis.
Op een uurtje met de wagen uit Charleville-Mézières of
Sedan wacht in Olizy-Primat het Parc
Argonne Découverte (Nocturnia), een relatief jong dierenpark dat begin deze
eeuw uit de grond werd gestampt en in 2005 de deuren opende. Intussen stijgt
het aantal dieren elk jaar en weet men intussen zich stilaan naar de 50.000
bezoekers per jaar te werken. Vandaag is het park een niet meer weg te denken
toeristische trekpleister in de Franse Ardennen. Het park is toegankelijk van
februari tot november en dompelt je onder in de wereld van vleermuizen, uilen, gieren,
oehoes, valken met spektakels in volle vrijheid ooievaars, allerlei
huisdieren met geitjes, ponys, ezeltjes, civetkatten, wasberen, varkentjes en
onder andere kippen en konijnen. Voeg daarbij de kleinste knaagdieren, kikkers,
egels en een waslijst van nachtelijke insecten en men beleeft alles wat zich
afspeelt in de natuur.Dat alles op een
lap bosgrond van 13 ha.
FEEST MET DE WOLVEN
Grote troef en trekpleister van het Parc Argonne
Découverte is de roedel met een vijftiental wolven die men vrij kan bewonderen
en observeren. De roedel met de wolf Gordon als dominante leider beschikt
over een bosruimte van ruim een hectare om zich te bewegen. Fascinerend is
vooral het ogenblik dat de horde het eten krijgt toegestopt. Als leider zet
Gorden het eerst zijn tanden in de hompjes vlees. Daarna krijgen de andere
wolven en welpen hun portie onder de tanden. Indrukwekkend hoe dit ceremonieel
verloopt.
Hoe dan ook, het park is zeker een bezoek waard. Een
ideale bestemming voor een dagje vol buitenactiviteiten, voor de ganse familie.
Meer info: www.parc-argonne-decouverte.fr
De regio Charlesville-Mézières
is pertinent verbonden met Sedan. Vandaar dat deze drie steden vlot in de mond
liggen. Voeg daarbij het kasteel van Bouillon, net over de grens, en de
liefhebber kan zijn kastelenhonger stillen. Niet alleen architecturaal maar
tegelijk voor een verblijf, aansluitend genot aan de rijk gedekte tafels waar
men graag oog heeft voor de seizoens- en streekgebonden producten. Toppers
hierbij zijn alvast Hôtel Château Fort de Sedan in Sedan en Domaine Château du
Faucon in Donchery.
KASTEEL VAN SEDAN
Op stap in de Franse Ardennen kan men niet naast Le
Château de Sedan kijken. De Burcht, het Kasteel van Sedan gebouwd in de
eerste helft van de 15de eeuw is met zijn 35.000 m² wellicht de grootste van
Europa, ooit een luxueus prinsenverblijf. Met zijn gigantische ommuring bewijst
het vandaag zijn plaats in de geschiedenis. Vijf eeuwen lang werd het slot
constant bijgewerkt, verbeterd en uitgebreid. De achtereenvolgende bouwheren
gaven constant de voorkeur aan extra bemanteling of verdikking van de ommuring.
Het gigantische bouwwerk is uitgewerkt naar een idee van
de steenrijke familie La Marck, landeigenaars uit Rijnland die met Evrard La
Marck als hertog van Bouillon en prins van Sedan de scepter zwaaiden. We
schrijven 1424. De opvolgers van Evrard breidden het kasteel systematisch uit
tot een zo goed als niet in te nemen vesting. Duik bij een bezoek alvast een
dagje in de middeleeuwen en schrijdt met het gezin doorheen het kasteel als een
ware kasteelheer, de familie La Marck achterna. Meer info: www.chateau-fort-sedan.fr
en www.hotels-patrimoine.fr
HOTEL LE CHATEAU FORT
Wil men het verhaal echt rondmaken, dan is Hôtel Le
Château Fort de ideale verblijfplaats. Het hotel telt 54 kamers en suites, een
gezellige bar, zaal voor seminaries en met La Tour dAuvergne een uitstekend
restaurant, uitgewerkt in de zaal waar ooit de vroegere Koninklijke Luitenant
logeerde. Laat u alvast verwennen met het Degustatiemenu van Chef Terry Soulard
en zijn brigade. Een verrukking én: betaalbaar. Het open haardvuur zorgt voor
extra gezelligheid. Wie kiest voor een snelle hap kan elke middag terecht in Le
Bistro. Meer info: contact.sedan@hotels-patrimoine.fr
HAYBES LA JOLIE
Wil je even loskomen uit de middeleeuwen, dan ligt op een
klein half uurtje het lieflijke plaatsje Haybes op je te wachten, dorpje
gelegen in de Pointe de Givet en goed voor zowat 2.000 inwoners. Haybes is rijk
aan geschiedenis en werd zwaar geteisterd door de oorlog, maar weet zich met
dank aan de unieke ligging in de Maasvallei en omringd door het groen van de
Franse Ardennen aan de toerist optimaal en uiterst gastvrij op te stellen.
Hun bijnaam Haybes La Jolie spreekt dan ook boekdelen.
HOTEL LE SAINT HUBERT
Een leuk adresje om te verpozen en te genieten van een
heerlijke tafel is Hôtel Le Saint Hubert. Hier zetten Julien en Delphine
Dejente hun beste beentje voor. Het hotel telt tien kamers, voorzien van het
strikte minimum. Het restaurant laat je genieten van de specialiteiten van de
regio, bijzonder smaakvol klaargestoomd. Meer info: www.hotel-en-ardennes.fr
en hotelsainthubert@orange.fr
LE CLOS BELLE ROSE
Op enkele stappen van hun hotel hebben Julien en Delphine
Dejente met hun gîte Le Clos Belle Rose een villa in Napoleontische stijl
uitgewerkt tot een keizerlijk verblijf met vijf kamers, de meeste met
parketvloer en open haard en of hemelbed. De grote hobby van Julien is evenwel
bier brouwen. En dat doet hij met grote klasse. In het eerste weekend van mei
waren nog 20 ambachtelijke brouwerijen present om hun jongste brouwsels aan het
grote publiek voor te stellen. Een boottochtje op de Maas maakte het feest
compleet. Alles over dit Arden Brew Fest op www.fetedelabiere.com,
www.le-clos-belle-rose.com
en dejente@free.fr
Het
Champagnefestijn Het feest van de Goede Smaak is terug thuis. Na een schrikkeljaar in 2015 is de vzw
Champagnefestival terug in de Hippodroom om van het champagnefestijn een waar
feest te maken. Genieten van lyfestyle en gastronomie. Dat alles van vrijdag 18
tot en met zondag 20 maart 2016.
Op wandelafstand
van het strand en met een fantastisch zicht op zee, bevindt zich de renbaan
Hippodroom Oostende. Goed bereikbaar met de kusttram en met een ruime parking
op amper 100 meter nodigt dit decor uit om er een groots event te plannen.
PROGRAMMA
Vrijdag
18 maart vanaf 17u
Doorlopende
degustaties, catering en genieten van al het nieuwe tot 23 uur.
Live
muziek door Jo Arend
Optreden
Filip DHaese (Swoop), rasecht entertainer en zanger
Vip
receptie voor genodigden (enkel op uitnodiging) om 20u.
Zaterdag
19 maart vanaf 10u
Ruilbeurs
voor de capsuleverzamelaars tot 16u. Tafel reserveren kan via nancy.cattrysse@telenet.be
Doorlopende
degustaties en catering tot 22u
Live
muziek door Jo Arend
Zondag 20
maart vanaf 9u CHAMPAGNE ONTBIJT
Om 9 uur
champagne ontbijt tvv De Katrol.
Citypark zal u verwennen met een schitterend buffet. 25 euro per persoon
met inbegrip van 2 glazen champagne. Live-achtergrondmuziek door Jo
Arend. Enkel
op reservatie via nancy.cattrysse@telenet.be
Om 15u
komt Axel Daeseleire de veiling in goede banen leiden. Hij zal meerdere
kunstwerken met naam en faam veilen
VITICULTEURS CHAMPAGNE PRODUCENTEN
Champagne
lHuiller Fontette
11 bis Rue de lÉcole, 10360 Fontette FR
Champagne Mongery
Landreville
2 bis Rue du Moulin, 10110 Landreville FR
Champagne
La Fée d Arlette
7 Route National, 10200 Arsonval FR
Champagne Philippe Moutardier
Route de Pavant 7 02310 Charly-sur-Marne FR
Champagne
Camus-Sartore Villedommange 19 Rue de
lAurore , 51390 Ville-Dommange FR
Champagne
Derouillat-Monthelon
23 Rue des Chapelles, 51530 Monthelon FR
Champagne
Pierre Trichet Trois Puits
11 Rue du Petit Trois Puits, 51500 Trois-Puits FR
Champagne
Philippe Rouyer Fleury La Rivière
11 Rue des Chauffours, 51480 Fleury-la-Rivière FR
Champagne
Henry David Heucq Fleury La Rivière
3 Rue de Romery, 51480 Fleury-la-Rivière FR
Champagne
Neret Vely Vauchamps
333 Rue des Sources, 51210 Vauchamps FR
Champagne
Lejeune Del Hozanne Avenay Val Dor
6 Allée du Mont Aigu, 51160 Avenay-Val-Dor FR
Champagne
William Saintot Avanay Val Dor
4 Rue Charles de Gaulle, 51160 Avanay-Val-Dor FR
STANDHOUDERS
LIFESTYLE & GASTRONOMIE
Woow-jewellery bvba Pielsa Benelux
St Sebastiaanstraat 37 Oostende +32 59 803 520
Mooie, aantrekkelijke en stijlvolle juwelen voor de modebewuste vrouw.
Carino Jewels
Heikant 42 Meerhout +32 14 309 805
KLASSEVOL, duurzaam en van de hoogste kwaliteit. Voor de vrouw met oog voor
detail en stijl.
Hannes
Dhaese sculpturen en schilderijen
Rubensplein 8300 Knokke-Heist + 32 495 74 09 26
Gek, leuk en origineel. Kunst met een knipoog! En heel betaalbaar. Geeft kleur
aan je interieur
Catering
Citypark
Koninginnelaan 83 Oostende
Een snelle hap, een uitgebreide menu, een zakendiner of romantische etentje,
In de winter aan de gezellige open haard, in de zomer op het terras, City
Park staat steeds garant voor een leuk en qlinair moment
Les
Saveurs d Antan, gekend
van kazen, tapenades en olijven. Elke zoetekauw vindt er zijn of haar gading
Hansaeme
Foie Gras Ambachtelijk
bedrijf sinds 1990 die dezelfde traditionele kweek- en productiemethode
hanteert als in de Périgord
Artisanale
chocolade uit Veurne
Een jong en dynamisch bedrijf met lekkere aperitiefkoekjes voor bij de
champagne. Verse truffels en verse boterwafeltjes
J.Hin
16 Een nieuw
artisanaal en West-Vlaamse topproduct met 16 kruiden. Een topper van
formaat
Belgian
MUM Een nieuw
artisanaal en West-Vlaams bier met chrysantenextracten. Een treling voor
de tong.
Kunstenares
Miett Miett,
werkt met powertex wat een prachtig effect geeft: stone art. In haar werk
zit heel veel werk, passie en liefde. Daar gaat het over in het leven.
Golfkaronline Golfkarren
vind je al lang niet enkel meer op de golfbaan.
Garage
Nissan Geert Brackx Service,
kwaliteit en voor ieders beurs
Chineur
de Champagne Een nieuw
concept dat u elke maand de champagne thuis levert.
Anarel Les
douceurs de la champagne, confituren, gelei, etc Artisanaal product gebruikt
door franse topchefs.
Cocktails Er zijn
tal van cocktails te proeven op onze beurs.
Monbazillac
Wijnen uit de Monbazillacstreek zoete dessertwijnen Chateau du Haut Pezaud,
propriétaire Christine Borgers.
Kings
Koffie Ambachtelijke
hoge kwaliteitskoffie uit Oudenburg.
Mooii
Een
topadres voor de verzorging van je handen en je nagels om te toveren tot echte
juweeltjes.
TOMBOLA VOOR HET GOEDE
DOEL
DE KATROL OOSTENDE
Tijdens de Champagne-events
van de vzw Champagnefestival wordt er telkens een tombola georganiseerd ten
voordele van een goed doel. Het goede doel dit jaar is De KATROL uit Oostende.
U
kunt een steentje bijdragen door deel te nemen aan de tombola en het
Champagne-ontbijt op zondagmorgen.
De Katrol Oostende werkt, hoofdzakelijk, aan de hand van blokstages. Dit houdt in dat de stagiair voltijds op
stage komt en meerdere gezinnen kan ondersteunen. De lintstages of deeltijdse
stages doen normaliter slechts 1 gezin en dit naast hun schoolse activiteiten.
Een blokstagiair of voltijdse stagiair biedt tijdens de schooluren
ondersteuning bij de ouders. Zij ondersteunen hen bij hun vraag naar het
aanleren van de Nederlandse taal, aanleren van het rijbewijs, ondersteuning bij
zoeken van oplossingen bij opvoedingsvragen, zoeken naar een woonst.
Na de
schooluren dienen de stagiairs ondersteuning te bieden bij de kinderen. Elke
student krijgt gemiddeld een 5 tal gezinnen die zij gedurende hun ganse
stageperiode dienen te ondersteunen.
Daarnaast
krijgen de stagiairs een voormiddag terugkommoment waarbij in een vorm van
interdisciplinair overleg (alle studenten samen uit verschillende hogescholen
en diverse opleidingen) ervaringen, tips en advies worden gedeeld.
De studenten krijgen een halve dag vorming per week. Tijdens deze vorming
krijgen de studenten meer verdieping in de methodieken die in De Katrol worden
gehanteerd.
Wekelijks
heeft elke student ook een individueel coachingsmoment met zijn/haar
ankerfiguur, waarbij de nadruk wordt gelegd op het individueel leerproces.
KunstenaarHANNES
DHAESE
Stelt ten toon
&
Jo Arend
Muzikale duizendpoot Jo Arend zorgt voor de
gezellige noot
CHAMPAGNEMENU
ROY HENRY
Tot en met
31 mei 2016 kan genoten worden van dit exquis Champagmenu in
Restaurant Henry
Albert I Promenade 65 Oostende reservatie
059 51 87 50
Duo van zalm warm &
koud
Cappuccino van
waterkers & langoustine
Le Colonel
Coq au vin De Bresse
pommes Dauphines
Huisgemaakte tarte
tatin en honing ijs
Prijs: 55 euro per persoon
OOOOOOOOOO
Voorzitter
Bernard Vandamme en secretaris-generaal Nancy Cattrysse en hun bestuur
verwelkomen u graag op 18 19 en 20 maart 2016 in de HIPPODROOM OOSTENDE
HBWD wapent zich tegen hinder gigantische wegeniswerken
WESTENDE
De dorpskern en de doortocht Middelkerke naar Lombardsijde is momenteel een
grote bouwwerf. De kern van het dorp ligt volledig lam terwijl de handelszaken
met moeite bereikbaar zijn. De Handelaarsbond Westende-Dorp (HBWD) blijft
evenwel niet bij de pakken zitten en zet samen met de ruim zestig leden een
actie op het getouw teneinde de klanten met gereglementeerde borden de weg naar
hun vertrouwde winkel te leiden: Volg mij naar Westende-Dorp.
Het zat er aan te komen. Na de werken tussen de Badenlaan
en het pompstation waarbij nieuwe nutsvoorzieningen ondergronds werden
gebracht werd zopas ook gestart met ingrijpende werkzaamheden aan de
bovenlaag van de Westendelaan, iets voorbij de Badenlaan naar het kruispunt met
de Henri Jasparlaan. Deze werken zullen naar verluidt duren tot het bouwverlof.
Daarna volgt de verdere afwerking tot aan de Baronstraat. Bij de aanvang van
werken zorgde schepen voor Openbare Werken Liliane Pylyser-Dewulf ervoor dat de
voetpaden voorlopig te betreden zijn zodat de winkels weliswaar via soms
acrobatische inspanningen enigszins nog bereikbaar zijn. We doen er alles
aan om de werken zo vlot mogelijk te laten verlopen. Weet dat we momenteel
ingrijpende werken uitvoeren waarbij de bewoners later de grote winnaars zullen
zijn. Hierbij zal onder andere nieuwe riolering aangelegd worden, stelt
schepen Liliane Pylyser-Dewulf.
ACTIE HANDELAARSBOND
Onder impuls van voorzitter Jochen Rotsaert stak het
bestuur van de HBWD de koppen bij mekaar en zocht naar een oplossing om de
toegang tot de winkels en handelaars beter in de hand te kunnen werken. We
weten best ook dat men geen pannenkoeken kan bakken zonder eieren te breken.
Daarom starten we uit met enkele ludieke acties die hopelijk vruchten afwerpen.
Intussen staan op de invalwegen al een dertigtal plakkaten met de niet mis te
verstane boodschap Volg mij naar Westende-Dorp, met pijlaanduiding langs waar
men zich het best kan begeven om in bepaalde winkel te geraken. Daarnaast komt
de slogan eveneens nog eens op zes enorme spandoeken om de klanten extra te
informeren qua richting of oriëntatie. Op tal van wagens kan men er een sticker
aantreffen met hopelijk de ideale boodschap, stelt Jochen Rotsaert, die
tegelijk Jochen Van Parijs in de kijker stelt als designer van de ludieke
borden.
TWEE JAAR PLOETEREN
De handelaars zijn dan ook in hun nopjes met de
inspanningen die de HBWD zich getroost. Werken van die omvang moeten nu
eenmaal gebeuren. Het komt er op aan dat we onze leden zo goed mogelijk kunnen
informeren en begeleiden opdat hun zaak op de best mogelijke manier te bereiken
is. Na de huidige ingreep komen er nog andere zodat we voor zowat twee jaar her
en der afgesloten zullen zijn van onze normale activiteiten. Maar we doen er
alles aan om samen te werken naar een zo goed mogelijke oplossing, zegt Ann
Rigolle van het Deurencentrum, geflankeerd door haar overbuur Sandra Deryckere,
Couleurs de Provence. Voor onze artikel
is dit een drama. Onze goederen kunnen niet meer tot aan de winkel gebracht
worden. Het worden lastige maanden van ploeteren en vooral van veel geduld.
Gelukkig kunnen de klanten en leverancier nog enigszins hun wagen kwijt op de
intussen overvolle parking op het marktplein, stelt Sandra Deryckere.
VOLG ONS NAAR WESTENDE-DORP
Hoe dan ook, het is duidelijk dat het bestuur van de
Handelaarsbond Westende-Dorp zich de naad uit het lijf werkt om haar leden zo
goed mogelijk ter hulp wil snellen opdat de bereikbaarheid enigszins kan
verbeterd worden. Makkelijk is dit niet, want de grootte van de werken en de
noodzakelijk ervan doet ons allen samen zoeken naar de beste oplossingen. De
actie met de bewegwijzering is slechts een begin, we kijken intussen ook nog
uit om onze leuze Volg ons naar Westende-Dorp verder uit te werken, besluit
voorzitter Jochen Rotsaert, geflankeerd door zijn bijzonder actieve bestuursleden
An Rigole, Rudi Debruyne, Sandra Deryckere, Jochen Van Parijs, Emely Derinck,
Wim Deceuninck en Peter Willems.
Tirol en Oostenrijk roepen
vooral sneeuw- en skivakanties op. Wandelaars, natuurgenieters, fietser en
levensgenieters weten Tirol vooral ook te genieten in de zomer. Een azuurblauwe
hemel, panoramische vergezichten, uitgestrekte weiden waar het vee rustig
graast, kabbelende riviertjes, dat alles omringd door een majestueus gebergte, voor
hen de ideale formule om te relaxen en optimaal te genieten van de pure lucht.
REIZEN LAUWERS staat er garant
voor dat je deze zomer op je wenken bedient wordt. Met de trip Zomerparadijs
Tirol vult men een onvergetelijke 8-daagse vakantie in. De luxe-bus
brengt je vlekkeloos naar Nassereith, op een boogscheut van Innsbruck,
hoofdstad van Tirol. Op de agenda tal van bijzonder aantrekkelijke uitstapjes
met de bus. Genieten is de boodschap.
NASSEREITH
REIZEN LAUWERS kiest al
jaren voor het stille Nassereith, dorpje aan de voet van de Fernpass, en het
hotel Gurgltalblick als pleisterplaats. Hier zorgt de familie Roland Schaber
ervoor dat het je aan niets ontbreekt. Uitstekende buffetontbijten en dito
verzorgd tafelen na een leuke dag te midden natuur en gezonde lucht. En ja,
voor de fuifnummers, zowat elke avond is er iets te beleven wat je nergens
anders vindt: Tiroler muziek met Edelweissstemming, show, dans en
billengeklets. Wie zich niet geroepen voelt om Anton aus Tirol in de ether te slingeren kan rustig verpozen in de
gezellige stube, al dan niet bij een schuimende pint gerstenat (lees: Grosze
Biere), aangevuld van een stevige hap pure Tiroolse worst van het huis.
Hotel Gurgltalblick is
tegelijk ideaal gelegen voor rustige uitstapjes naar Innsbruck, Mittenwald,
Galtür en onder andere het mondaine Seefeld waar volgend jaar het Nordic Ski
Festival plaats vindt.
Nassereith mag zich met
carnaval ook om de drie jaar opstellen voor de organisatie van de
Schellerlaufen, een pittoresk gebeuren
dat het ganse dorp in de ban houdt. Hierbij zijn de mannelijke dorpsbewoners
verkleed en dragen houten maskers en zorgen voor klokkengelui en muziek met de
meest verscheidene instrumenten. Een volksfeest dat verwijst naar een oude
traditie en dat in februari 2019 opnieuw op de agenda staat. Een belevenis van
de bovenste plank.
INNSBRUCK
Liggen uitstapjes naar de
Fernsteinsee, Ehrwald, Imst of onder andere het prachtige Oetztal voor het
grijpen, dan mag een dagje Tiroolse hoofdstad niet ontbreken. Innbruck is met
zijn zowat 150.000 inwoners de grootste stad van West-Oostenrijk. Het is
omgeven door imposante bergen en ligt aan de Inn, stroom dat zijn naam gaf aan
de stad. De binnenstad is een juweel voor kunstliefhebbers. Toppers zijn alvast
de Fürstenburg, 15de eeuws kasteel met het gekende Golden Dachl,
Gouden Dakje, met dank aan hertog Friedrich IV de hertog met de lege beurs die het dakje liet beleggen met naar
verluidt 2657 vergulde koperplaten. In de zon schitteren ze als goud.
Wellicht het meest gefotografeerd monument van Tirol. Verder is het genieten
van de Hofkirche, de Maria-Theresia Strasse winkelstraat, de imposante
Triumphpforte, het barokke Altes Landhaus en onder andere het Helblinghaus met
unieke rococogevel. Het is meteen duidelijk, de Altstadt (oude binnenstad) is
op zich al een dagbezoekje waard.
Alhoewel Innsbruck niet
direct een museumstad is kunnen liefhebbers alvast hun hartje ophalen in het
imposante Schloss Ambras, het Tiroler Volksmuseum en niet te missen, het
Zeughaus, een afdeling van het Tiroler Landesmuseum Fernandeum.
Voor de sportliefhebbers is
Innsbruck alvast een begrip. In 1964 en 1976 vonden er de Olympische
Winterspelen plaats. Het is duidelijk, een tripje naar het Zomerparadijs Tirol
zorgt alleen maar voor verpozing.
AGENDA 2016
De trip naar het
Zomerparadijs Tirol vult REIZEN LAUWERS dit jaar graag in met een 8-daagse reis
met verblijf in het hotel Gurghtalblick in Nassereith met vertrek op 29 mei, 12
en 26 juni, 24 juli, 8 en 21 augustus en 18 september. Meer info en gratis brochure:
www.lauwers.be
en 070 35 08 18
Het Kursaal
van Oostende wordt ondergedompeld in de sfeer van de kaskraker
The Great Gatsby, een avond vol glitter en glamour met fotoshoots in prachtige
decors, dansinitiaties, een heuse 'Beauty Boudoir' waar de dames zich kunnen
laten opmaken, een accordeonist en een dj met een echte grammofoon, een live
Big Band en uiteraard... een streepje Burlesque als special act.
De zalen van het Kursaal worden in de
glitter en glamour van de jaren 20 gegoten.
Denk aan Art Deco, Black&Gold, grote kristallen luchters, pluimen,
oldtimers en tonnen glitter.
POP-UP BISTRO
Aan eten en drank geen gebrek, want ook
daar hebben de jaren 20 niets dan goeds te bieden. Een glaasje champagne, al
dan niet in combinatie met een oestertje of een cocktail op basis van (legale)
whisky of gin brengt je in de juiste sfeer. In de charmante pop-up bistro
Chambon kan een hapje gegeten worden, want een lege maag feest niet graag.
KOSTUUMWEDSTRIJD
De dresscode is helemaal in het thema van
die roerige periode met voor de dames een mooie jurk met bijhorend kort
bob-kapsel. De heren-garderobe bestond in de meeste gevallen uit een
verzameling van keurige maatpakken en smokings, leren Oxford veterschoenen en
een vilten hoed.
Een kostuumwedstrijd zet de bezoekers met de mooiste outfits in de prijzen. Breng samen met Bal Rat Mort het bloeiende uitgaansleven
van de roaring twenties weer tot leven en ga volledig los op de Charleston!
Het ACCES hotel is slechts op 200 meter van het Kursaal Oostende gelegen
(zelfde straat).
De ideale plaats dus om te overnachten voor en na het feestvieren.
BAL DU RAT MORT
ARRANGEMENT
HOTEL ACCES
·aankomst zaterdag 5 maart 2016
·1 overnachting in een kamertype naar keuze
·uitgebreid ontbijtbuffet
·welkomstdrink
·toegangsticket voor Bal Du Rat Mort Kursaal
Oostende
·late check out op zondag 6/3/2016 om 17u (ipv 11u)
Prijs 1 persoon: 89 euro (in plaats van 131 euro ) Prijs 2 personen: 119 euro (in
plaats van 202 euro )
Extra
nacht(en) kamer ontbijt is mogelijk:
Prijs
extra nacht 1 persoon: 74 euro Prijs extra nacht 2 personen: 88 euro
Kamers zijn op basis van beschikbaarheid.
Prijzen zijn exclusief toeristenbelasting 2.50 euro per kamer per nacht
Reservaties kunnen ook telefonisch 059 80 40 82 of per mail naar
info@hotelacces.be
ALVERINGEM
Feest bij de familie Messiaen en het team van De VeurnAmbachtse. Chef Joris
Messiaen, chef van de horecazaak t Potje Paté, werd zopas opgenomen bij de Orde
der 33 Meesterkoks van België als Toque Blanche, op één na de hoogste
onderscheiding voor chefs.
De VeurnAmbachtse en t
Potje Paté zijn hiermee niet aan hun proefstuk toe. Joris Messiaen bijzonder
gelukkig met de intronisatie vertelt: Van alle erkenningen en awards die ons
bedrijf de jongste jaren mocht ontvangen is de titel van Toque Blanche zonder
meer een der belangrijkste voor t Potje Paté. De toekenning gebeurt immers
door professionelen en collegas restauranthouders. Ik draag deze erkenning dan
ook graag op aan de keuken van ons restaurant, waar we voortdurend streven naar
topkwaliteit uit eigen atelier en de Westhoek, maar tegelijk aan het voltallig
team van De VeurnAmbachtse die telkens klaarstaat om ons culinair te
verwennen.
PERFECTIE TROEF
Toque Blanche Joris Messiaen
wil van t Potje Paté een ontmoetingsplaats voor smulpapen maken: Ik stel me
iedere dag in vraag. De menukaart is mijn evolutie in de keuken, een groeiende
nieuwsgierigheid, elke dag op zoek naar de perfecte producten, foodpairing en
nieuwe kooktechnieken die we proberen eenvoudig toe te passen. t Potje Paté
wil The place to be for Foodies worden. Zoveel is zeker. Op onze kaart staan
vanzelfsprekend de producten van ons atelier De VeurnAmbachtse centraal. Ik probeer
hier creatief mee om te springen op de meest eenvoudige manier. Maak het niet
te ingewikkeld, want topproducten prijzen zichzelf. Het vers vlees wordt nog zoals het
hoort enkele weken gerijpt. De binding van de eiwitten verandert en onder
inwerking van enzymen worden de ketens korter en het vlees malser, terwijl de
smaak zich verdiept. 't Potje Paté staat voor herontdekking van ambachtelijke
streekproducten en gastronomische delicatessen. Daarom ook werd onder mijn
initiatief de Orde van ons Potjesvlees opgericht, met dit jaar een Europese
erkenning voor Potjesvlees uit de Westhoek.
Hostellerie Kemmelberg uit het West-Vlaamse Kemmel-Heuvelland
is zopas door TRIPADVISOR als winnaar in de categorie De 25 beste kleine
hotels in België waarbij ze de fel begeerde trofee Travellers Choice Awards
2016 voor hotels in de wacht slepen.
TripAdvisor organiseerde voor de 14de maal
deze prestigieuze prijs en zet hiermee s werelds beste gelegenheden op een rij,
gebaseerd op de miljoenen beoordelingen en meningen die in een jaar zijn
verzameld van reizigers uit de hele wereld. Er zijn winnaars geselecteerd in de
categorieën Beste hotels, Voordeligste hotels, B&Bs en pensions,
Luxehotels, Servicehotels en Kleine hotels. De kenmerken van Travellers'
Choice-winnaars zijn opvallende service, kwaliteit en waarde.
DANK AAN TEAM
Philippe Vercoutter, die samen met Kristine De Loose
Hostellerie Kemmelberg uitbaat, is bijzonder verheugd over deze prijs: Sinds
eind 2012 zijn we letterlijk dag en nacht bezig met de renovatie en uitbouw van
ons charmehotel, dat een traditie van meer dan 60 jaar in gastvrijheid en
gastronomie heeft. Het doet dan ook zonder meer deugd om te zien dat s werelds
grootste reiswebsite dit ook opmerkt. Een TRIPADVISORPRIJS winnen is immers
niet zo evident. Volgens TRIPADVISOR betekent dit dat je tot de top 1% behoort,
of anders gezegd: 99% van de overige hotels scoren minder. We stijgen zelfs nog
een plaatsje in vergelijking met vorig jaar en klimmen van de 20ste naar de 19de
plaats. Tot op vandaag hebben maar liefst 88% van de gasten op TRIPTADVISOR aan
gegeven dat we ofwel een zeer goed of een uitstekend
hotel zijn. Kristine en ik wensen onze talrijke gasten en ons voltallig team,
die dit allemaal mogelijk maakte, hiervoor hartelijk te danken. Dit is evenwel
niet het einde, maar een nieuwe stap naar nog beter.
TOPHOTEL
Barbara Messing, Chief Marketing Officer Tripadvisor, is
blij met de kwaliteit van de gekozen tophotels: We willen alle gelegenheden
feliciteren die een Travellers Choice Award voor hotels hebben gewonnen. Als reizigers overwegen waar ze hun volgende
reis zullen boeken, zouden ze de winnaars van deze award moeten bekijken die al
miljoenen leden van de TripAdvisor - community hebben overtuigd. Het is alvast
een uitstekende leidraad.
Om TripAdvisor-reizigersbeoordelingen en meningen van
Hostellerie Kemmelberg te bekijken, gaat u naar http://tinyurl.com/hwugxj3 .
Alle winnaars van de Travellers Choice Awards 2016 zijn te vinden op
www.tripadvisor.nl/TravelersChoice-Hotels.
En om het helemaal rond te maken, reizigers kunnen alles
ook volgen op Twitter via #travellerschoice.
Hotel
Prinsenhof in hartje Brugge ontving van TripAdvisor voor het derde jaar op rij
de titel Beste Kleine Hotel van
België. De Travellers Choice Award wordt jaarlijks toegekend op basis van ruim
250 miljoen beoordelingen op de website. Van de 1854 reizigers die een
beoordeling schreven, waren er 1631 die het hotel uitstekend vonden.
Hotel
Prinsenhof, bekroond met het Q-label, werd in 2014 en 2015
door bezoekers van de Tripadvisor website ook al uitgeroepen als beste kleine
hotel in België. Vandaag behaalt het Brugse hotel ook in de categorie Hotels met de beste Service de eerste
plaats.
De
zaakvoerders Thierry Lemahieu en Katrien Soenen zijn bijzonder verheugd om nog
maar eens in de prijzen te vallen: We zijn zeer verheugd met deze prijs. Het
is een mooie bekroning voor al het werk van het afgelopen jaar. Gastvrijheid en klantentevredenheid liggen ons nauw aan het hart. Het doet deugd dat
onze bezoekers daar ook zo over denken.
LUXUEUS GENIETEN
Ook
al ben je slechts een dag, een weekend of zo maar even op toeristisch bezoek in
Brugge, laat je dan tijdens je verblijf optimaal verwennen. En waar kan dat
beter dan precies daar waar de Graven van Vlaanderen, Maria van Bourgondië en
onder andere Filips II ooit geschiedenis schreven: in Hotel Prinsenhof, hartje
stad.
Waar
ooit het Kasteel Prinsenhof werd opgetrokken en hertogen en graven zich te goed
deden aan de geneugten des levens, vertroetelen Katrien Soenen en Thierry Lemahieu
vandaag de gasten met klasse in Hotel Prinsenhof. De historische plek dateert
uit de 14de eeuw, het huidige gebouw begin 20ste eeuw,
voormalig eigendom en gegoede Brugse kolenhandelaar. Het pand kwam in 1985 in
handen van Frans Soenen en Rosanne Vandeputte. De immense woonst bracht hen op
het idee om het om te vormen tot een hotel. Acht maanden later was Brugge op 1
augustus 1986 een parel rijker. Zes jaar later nam dochter Katrien de fakkel
over. Samen met eega Thierry Lemahieu bouwden ze het historisch pand uit tot
een luxueus hotel met zestien kamers.
TOPLUXE
Elke
kamer heeft zijn eigen identiteit. Opgetrokken in de traditionele stijl zorgen
de kleurcombinaties van de stoffen voor een rustgevend gevoel. De kamer is
voorzien van alle moderne snufjes, inclusief lap-top safe, DVD-CD-speler en
ruime badkamer, al dan niet met bubbelbad en regendouche. Het Bourgondisch
interieur is rijk aan antieke kroonluchters, unieke wandtapijten en gelijste
plafonds, een geheel dat bij het binnenstappen je meteen overspoelt met rust.
De
eigenaars maken er een erezaak van om het hotel doorlopend aan te passen aan de
noden van de veeleisende klant. Door de kleinschaligheid van het Prinsenhof
bezorgen Katrien en Thierry de gast een perfecte en persoonlijke service. Zo is
er iedere avond een turn-down service voorzien, zodat de gast na een avondje
uit of gastronomisch feestje kan overnachten in een weerom perfecte kamer. Het
weerbericht voor de volgende dag ligt op het bed en een snoepje helpt je meteen
naar het dromenland. s Morgens brengt een verkorte versie van je vertrouwde
krant het jongste nieuws. Een weelderig ontbijtbuffet met koude en warme
gerechten zet de nieuwe dag knap in. Opgediend in de antiek gemeubelde en geclimatizeerde
zaal, het einde.
EIGEN PARKING
Hotel
Prinsenhof is een meester in het bezorgen van de nachtrust, privacy en
gemoedsrust, maar waakt tegelijk in een afgesloten parkeerhaven over je wagen,
met rechtstreekse toegang tot het hotel. Een weelde, hartje stad.
Is
er geen restaurant Brugge telt immers tientallen culinaire tempels dan
zorgt de 24 uur op 24 uur roomservice graag voor het stillen van de kleine
honger.
Ze zijn er weer, de
heerlijke witte fragiele stengeltjes die in februari de kop opsteken en
hopscheuten heten. Een vijftal Poperingse hopboeren zorgt jaarlijks voor enkele
heerlijke culinair hoogstaande weken, vooral te genieten in de toprestaurants,
maar niet in het minst bij de Chefs uit de regio met kleppers als Kris
Pollentier (Manoir Ogygia in Poperinge), Stefaan Couttenye (t Hommelhof in
Watou), Bert Recour (Pegasus in Poperinge) en onder andere Gery Plancke in
Gasthof De Kring in Poperinge.
Het hoeft geen betoog, Poperinge is de hoofdstad van de
hopteelt en het goede leven. De hopboeren vertroetelen de hopplanten met als
resultaat kwaliteitshop te gebruiken voor de bierbereiding. Hopscheuten is dan
weer het witte goud en zijn de jonge ondergrondse scheuten van de hopplant. De
hopscheuten worden in het prille voorjaar met de hand geplukt, wat zich dan ook
vertaalt in een dure prijsklasse. Hopscheuten zijn de jonge uitlopers van de
hopplant. Alles begint bij het snoeien van de wortelblokken. Daarna begraaft
men ze onder zowat een halve meter aarde. Die worden buiten gekweekt maar
gezien het nog te koud is om deze op het veld te oogsten vertroetelen de telers
de hopscheuten in vloerverwarmde lokalen. Zo is het al mogelijk om in februari
hopscheuten op tafel te leggen. Voor een kilogram hopscheuten mag je rekenen op
zowat twee uur werk. Intense arbeid dus, wat de prijs van de hopscheuten zo
duur maakt.
CULINAIR GENIETEN
Wie de hopscheuten op en top wil genieten kan nog tot
eind maart 2016 terecht in onderstaande restaurants waar de hopscheuten
dagelijks worden aangeleverd. Elk van deze Chefs is gek op hopscheuten en
schotelt op zijn manier het beste uit de Westhoek naar voor.
Om de hopscheuten extra in
de kijker te stellen pakt de Keurbroederschap De Witte Ranke uit met een
exclusieve Hopscheutenhappening en dit zaterdag 19, zondag 20, donderdag 24 en
zaterdag 26 maart 2016 voor de 18de keer uit om de weg van de hopscheuten
te ontdekken. Je bezoekt een hopboerderij waar gidsen je alles vertellen over
de hopteelt, de pluk en de verwerking. Tijdens de lunch serveert de Chef een
overheerlijk hopscheutenmenu (af te spreken in welk restaurant), gevolgd door
een culinaire wandeling door Poperinge met bezoek aan de keuken en of atelier
van vier producenten. Een drink sluit de dag af. Deelnemen kan tegen de prijs
van 68 euro per persoon. Alle info bij dewitteranke@gmail.com of www.dewitteranke.be.
Inschrijven: Toerisme Poperinge, tel. 057 34 66 76 of toerisme@poperinge.be
of via www.hopscheuten.be
Trek in een dagje Brusselen met
de voetjes in hartje stad? Dan kiest u beslist voor een een- of meerdaags super
verblijf in The Augustin, gloednieuw gerenoveerd hotel aan de Stalingradlaan
25, op een paar honderd meter van de indrukwekkende Grote Markt. Laat ook de
wagen thuis want het treinstation Brussel-Zuid bevindt zich op minder dan tien
minuutjes wandelen van uw bestemming.
The
Augustin telt 47 ruime kamers, met zicht op de stad of het tuinterras. Er zijn
verschillende kamer types, Classic Dubbel-Twin alsnog met twee queen bedden
waar zelfs vier volwassenen kunnen
logeren of een Deluxe Double met een groot kingsize bed. In de meeste kamers
kan nog een extra bed geplaatst worden. Ideaal voor een verblijf in Brussel met
kinderen, stelt manager Charles Prévost, vol terechte trots.
Even
verpozen kan in de Lounge Bar Augustino. Dit gezellig hoekje weerspiegelt The
Augustins dubbele persoonlijkheid. Het barontwerp is van de getalenteerde
kunstenares Laetitia Vidal-Cuzacq, de cocktailkaart is samengesteld door
Parijse Barcaza Cocktail Club en de muziek werd special voor The Augustin samengesteld
door DJ The Mekanism.
Een
ideale plek om te werken of te relaxen. De ruimte is voorzien van gezellige en
makkelijk zittende zetels en een open haard. Het terras van de stadstuin is
ingericht en altijd open om van een beetje frisse lucht te genieten, geeft
manager Charles Prévost nog graag mee.
NEEM TIJD VOOR HET ONTBIJT
Nog een
van die troeven van The Augustin is het ontbijt. De manager is er weg van: Ontbijten
is heel belangrijk. Vandaar dat we hieraan veel belang hechten. Eer uitgebreid
warm en koud ontbijtbuffet mag dan ook niet ontbreken. Meer nog, wie op de
website van het hotel direct een kamer boekt, wordt het ontbijt zelfs
aangeboden.
The
Augustin beschikt niet over een eigen restaurant. Overdag kan je een kleine
snack eten in de Augustino Bar Lounge of iets kiezen uit de vitrinekast naast
de receptie. Brussel zit bol van de uitstekende restaurant. Zo ligt het
2-sterrenrestaurant Comme Chez Soi, Chez Alexandre (één ster) en zeer gezellig
Houtsiplou, brasserie met stripfiguren op de muur, doorspekt met
internationale menus. Dat alles op het Rouppeplein, op amper honderd meter van
het hotel, stelt manager Charles Prévost.
INCENTIVES & RECEPTIES
Hotel The
Augustin staat ook open voor vergaderingen, incentives, kleine feestjes,
productvoorstellingen en onder andere recepties. Hierbij wordt het terras en de
Augustino Lounge Bar betrokken zodat er een enorme ruimte ontstaat wat uw evenement
nog meer kleur en gezelligheid geeft. Manager Charles Prévost: Een grote troef
is de makkelijke bereikbaarheid en de onmiddellijke nabijheid van de Grote Markt
in het centrum van Brussel, wat inhoudt dat zowel de Europese wijk, het
zakelijke gedeelte als restaurants, cafés, winkelstraatjes en
bezienswaardigheden makkelijk te bereiken zijn.
Op bezoek
in Brussel met pleisterplaats The Augustin mag niet nalaten een bezoekje te
brengen aan Mannenken Pis, het Atomium, de kathedraal van Sint-Michiel en
Sint-Goedele, de antiekmarkt van de Grote Zavel, de Brusselse Striproute, het
Jubelpark en onder andere het Koninklijk Paleis.
CHATEAUX & HOTELS
COLLECTION
The
Augustin maakt deel uit van Chateaux & Hotels Collection, een toonaangevend
network van charmante hotels en gastronomische restaurants. De groep brengt
meer dan 500 etablissementen samen in 16 landen, waarvan de meeste in Frankrijk
en Italië. Sinds 1999 voorgezeten door Alain Ducasse promoot de Châteaux &
Hôtels Collection onafhankelijke hotels en restaurants die de gast diversiteit
en authenticiteit bieden.
De culinaire brigade van
restaurant OSTEND QUEEN verwelkomt u graag met een hapje van de Chef, waarna
keuze uit een 4 of 5-gangen uitgelezen Kerstmenu
Terrine
van fazant, eendenlever en Iberische ham, salade van witte kool en chutney van
appel
Gegrilde
Sint-Jacobsnootjes met gelakt buikspek, roergebakken groente en Oosterse saus
of
***Kalfswang met krokante zwezerik, uienfondue
en knolselder
Gebakken
lengfilet met gestoofde rundstaart en peterseliewortel, aardappelmousseline en
woudpaddenstoelen
Kerstdessert
op basis van pure chocolade
Prijs
4-gangenmenu: 60 euro
Prijs
4-gangenmenu inclusief gepaste wijnen: 80 euro
***Prijs extra gang: 15 euro
Of
in
AGUA DEL MAR
Kursaal OOSTENDE
De culinaire brigade van
restaurant AGUA DEL MAR verwelkomt u met een glaasje cava en drie hapjes van de
Chef, waarna keuze uit een 3 of 4-gangen heerlijk Kerstmenu
Carpaccio
van Sint-Jacobsnootjes, avocado, groene appel en gemarineerde tonijn
***Gebraden eendenlever, chutney van appel en
peer met balsamico dressing
of
***Zeetongfilet, fregola, groene kruiden en
schaaldierenjus
Hertenkalffilet
met compote van pruimen, witlof en amandelkroketje
Na een spetterend succes in 2014 pakt
Kerstchampagne @ Nieuwpoort voor de tweede maal uit met een fraai en
sprankelend programma, gedompeld in Champange. Voorzitter Bernard Vandamme is
formeel: Inderdaad, reeds voor de tweede maal slaan we figuurlijk onze tenten
op in de vismijn te Nieuwpoort. Wat verleden jaar een verkenning was wordt deze
keer de volledige lancering, een voltreffer. De zaal is er, de standen zijn
gevuld en er is de volle medewerking van het stadsbestuur. Wat niet ontbreekt
is ook ons enthousiasme. Wij zullen er iets moois van maken.
Ook de champagneproducenten brengen
hun beste kwaliteit mee van over de landsgrenzen. Het publiek zal er alles
kunnen leren en proeven over de verschillende cépages. Bijvoorbeeld over de
Chardonnay druif die de fraicheur en de elegantie bijbrengt. Over de Pinot noir
die de fruitigheid bijbrengt en de Pinot meunier die instaat voor de diepte,
het karakter van de champagne.
En wat gezegd van de vele
nevenstanden. Promoties op vlak van edele culinaire hoogstandjes. Van mode,
muziek en kunst. Van de kunstveiling onder leiding van Axel Daeseleire. Van
de ruilbeurs van champagnecapsules op
zaterdag.
Een beleving met een verhaal. Een
verpozen met familie,vrienden en kennissen. Een samenkomst
met zakenpartners.
DEELNEMENDE CHAMPAGNEHUIZEN
Marne:
Champagne Pertois-Lebrun Cramant
Guillette-Brest Monthelon
Philippe Rouyer Fleury-La-Rivière
Henri David Heucq Fleury-La-Rivière
Wiliam Saintot Avenay- Val DOr
Lejeune-DelHozanne Avenay- Val DOr
Neret-Vely Vauchamps
Aube:
Mongery Landreveille
LHuillier Fontette
Capa4You Chassenay D Arce
Ville-Sur-Arce
Aisne:
Philippe Moutardier Chezy sur Marne
CHAMPAGNEONTBIJT
ZONDAG 13 DECEMBER 2015
Prijs van
het ontbijt = 25 euro (enkel op reservatie)
Met een
rondvaart SEASTAR van ongeveer 1 uur
+ extra
glaasje champagne = 40.00 euro
2 glazen
champagne
Vers
fruit
Fruitsap
Yoghurt
Assortiment brood
Assortiment zoetigheden
Kaasschotel
Charcuterie
Gebakken
eieren
Koffie en
thee
Confituur, chocopasta, enz
Een
gedeelte van het bedrag wordt geschonken aan het goede doel. Maak uzelf en
de minder
bedeelden gelukkig en kom genieten van het champagneontbijt.
Reserveren via :
nancy.cattrysse@telenet.be
VOLLEDIG PROGRAMMA
Bezoek aan het Kerstchampagne@nieuwpoort gebeuren:
In
de bovenzaal van de vismijn bezoeken we dit groots champagnegebeuren in een
ludieke kerstsfeer. Champagne, chocolade, oesters, foie gras en zoveel meer
.......
Kunst,
muziek en een veiling van kunstwerken met veilingmeester Axel Dasseleire;
VRIJDAG 11 DECEMBER OPENING OM 17 UUR
Doorlopende degustatie en catering
ZATERDAG 12 DECEMBER VANAF 10 uur.
Ruilbeurs voor champagnecapsules van 10 tot 16 uur.
Reservatie
gewenst !
Veiling van kunstwerken onder begeleiding van de
Vlaamse
acteur Axel Daeseleire.
Doorlopende degustatie en catering
Bezoek van de kerstman
ZONDAG 13 DECEMBER VANAF 10 uur.
Ontbijt
Seastar
Sailerss Bar laat u allen genieten van hun ervaring en marktkennis tijdens het
onvolprezen
CHAMPAGNEONTBIJT
Gedreven
serveren ze met kennis van de allernieuwste
foodprocessen
en technieken het allerfijnste. Aromas, smaak en structuur, niets verliest men
uit het oog. Traiteur Pierre geniet van de verbeelding en inzicht om van elk ontbijt
een kunstwerk te maken. De bediening, met gratie en stijl, humor en
efficiëntie. Op het champagneontbijt is koken een kunst en veel méér.
De 19e editie
van het Champagneweekend werd in het Casino ingezet met de opname van culinair
en toeristisch journalist Georges Keters als Ridder in de Orde van de
Champagne. "Hij is al jarenlang een ware ambassadeur voor onze
gemeente", zegt Michel Landuyt, schepen voor Toerisme.
Wie zich op een
buitengewone wijze inzet voor de gemeente, hetzij op toeristisch of gastronomische
vlak, de gemeente naambekendheid geeft of de promotie van de gemeente verheft,
kom in aanmerking om opgenomen te worden in het selecte groepje van ridders.
"Aangezien Georges Keters al jaar en dag op culinair en gastronomisch vlak
een ware ambassadeur is voor onze gemeente, en ruim voldoet aan alle
voorwaarden, is zijn intronisatie als Ridder in de Orde van de Champagne meer
dan verdiend. Ook burgemeester Janna Rommel-Opstale bezorgde Georges Keters,
geboren en getogen in Middelkerke, de gepaste versierselen van de ridderorde en
een zilveren champagnesierstuk van de hand van kunstenaar Peter Vermander.
Florist Wim Dierendonck bedacht de nieuwe ridder met bloemen, inclusief
champagneglaasjes. Het Champagnehuis Prévoteau-Perrier uit Damery - een van de pioniers
in Middelkerke - zetteGeorges Keters
als gloednieuwe Ridder in de Champagne en liet de godendrank naderhand welig
vloeien. Het Champagneweekend dat eens te meer een overgroot succes werd, kon
toen al niet meer stuk. Prosit! Op naar de 20ste editie.
ACHTTIEN DIPLOMAS
"Ik ben
uiteraard heel blij met deze erkenning, te meer daar het een erkenning is in
eigen gemeente", zegt Georges Keters die zich nog eerdere ridders
herinnert zoals onder meer sportjournalist Michel Wuyts, zangeres Jo Lemaire,
fotograaf Johan Töpke, ontwerper van medailles en juwelen Gino Coens en
wijnjournalist Alain Bloeykens. Georges vergaarde al in heel wat steden, ook
vaak uit andere landen, diverseerkenningen in de vorm van ambassadeur, ridder, erelid of compagnon.
Goed voor 18 diploma's, oorkondes of charters. Een ontzagwekkend lijstje:
Honoris Causa Orde der 33 Meesterkoks van België, Ambassadeur Prestigieuze
Truffel Orde van België, Ambassadeur van de Westhoek, Ambassadeur Cercle Amis
de Barton & Guestier - France, Ambassadeur Orde der Bon Vivants Nieuwpoort,
Chevalier Confrérie de la Gastronomie de Flers - France, Officier
Gastronomische Club Prosper Montagné, Maître-Sabreur - Champagne Epernay,
Ridder Vlaamse Confrérie van de Gastronomie, Meester-Proever Orde Oost-Vlaamse
Meester-Distillateurs, Chevalier Confrérie du Saint-Péray - Frankrijk, Erelid
Orde Sint-Jacobsmossel Koksijde, Chevalier Confrérie de la Coquille St.-Jacques
St.-Brieuc, Ridder Orde van Starrog Punijara Zagreb - Kroatië, Ambassadeur
Teliani Valley Wines - Georgië, Erelid Les Disciples dAuguste Escoffier,
Ambassadeur Culinaire Club Junior Hotelscholen België, Compagnon Confrérie de
la Noix de Grenoble - France en laatst maar niet in het minst Ridder Orde van
de Champagne Middelkerke. "Dit ridderschap is dan ook de figuurlijke kers
op de taart. Zoveel zullen er nu immers niet meer bij komen. Of toch?",
lacht Georges Keters.
DERTIG JAAR
HORECA & CHAMPAGNE
Op onze vraag
of deze erkenning nieuwe of andere deuren opent, antwoordt de ridder in de Orde
van de Champagne: "Dat weet ik zo nog niet. Het betreft hier immers een
vrij lokaal gebeuren dat zijn weerklank vindt binnen het horeca- en het
champagnemilieu. Het feit dat ik al meer dan 30 jaar actief ben in de horeca-
en toerismesector brengt me op veel plaatsen en ik wil er eerlijkheidshalve aan
toevoegen dat de titels - er staan er een tiental op mijn visitekaartje -
vlotjes deuren openen. Men weet onmiddellijk welk vlees ze in de kuip hebben
als ik een of ander hotel of eentoeristische regio bezoek,of een
culinaire of toeristische persreis invul", aldus Georges.
HELENA GEEFT ME
CARTE BLANCHE
Deze recente en
reeds eerder behaalde titels zijn niet alleen de verdienste van de kersverse
ridder. "Ik draag mijn titels voor een groot deel op aan mijn vrouw Helena.
Ze zijn het product van onze goede verstandhouding. Helena gaf en geeft me de
gelegenheid om dit alles mogelijk te maken. Zelf is ze niet meteen verzot op
restaurantbezoek of reizen. Haar energie kan ze kwijt met de inzet voor de
humanitaire vereniging Hart voor Gambia. De resterende vrije tijd besteedt mijn
vrouw aan tuinieren", zegt Georges die van zijn vrouw carte blanche krijgt
voor zijn interesse, zijn passie zeg maar. "Op uitnodiging van
touroperators, hotels, restaurants, redacties van magazines, culinaire
uitstappen of reizen kan ik ongelimiteerd ingaan. Zo was ik dit jaar al op stap
in Schotland, Malta, Duitsland en diverse malen in Nederland en Frankrijk. Ik
ben nu 72 jaar en ik geniet nog elke dag van het 'werk'. We gaan nog eventjes
door", zegt Georges Keters wishful thinking.
Op de groepsfoto: Burgemeester
Janna Rommel-Opstaele, Champagneridder Georges Keters, florist Wim Dierendonck,
schepen voor Toerisme Michel Landuyt, champagnepioniers Delphine en Christophe
Prévoteau en kunstenaar Peter Vermander, zetten het 19de Champagneweekend
bruisend in.
Lekkerbekken
stippen alvast vrijdag 20 november aan in hun agenda. Charles Lindbergh in
Oostende maakt er voor u een avondje NEW ORLEANS van, aanvullend een ALL YOU
CAN EAT.
Aan wat
denk je als je New Orleans hoort? Heerlijk eten, opzwepende Gospel- en Jazz,
Mardi Gras en verfrissende cocktails. Op 20 november vliegen wij met Charles
Lindbergh voor een avondje naar New Orleans. Geniet van All you can eat
Yambolaya voor de prijs van 15 euro per
persoon. Proef zeker ook van de exclusieve Hurricane cocktails terwijl je danst
op de leuke deuntjes van de New Orleans Stageband onder leiding van muzikale
duizendpoot Jean-Pierre Severens.
Gerenommeerd
toeleveraar van horecamateriaal Geert Casteleyn uit Leffinge haalde voor de
gelegenheid een flink stuk horeca uit de middenkust en hinterland voor een
avondje voetbal naar het Albertstadion met KVO RC Genk als hoofdschotel.
Dank zij de uitstekende prestaties van KVO steekt de horeca bij elke wedstrijd
een tandje bij en pikt hiermee uiteraard een graantje mee. Vandaar het idee om
hen eens te belonen voor hun inzet, stelt initiatiefnemer Geert Casteleyn.
Het is meteen duidelijk, de
horeca smult van het vernieuwd Oostends voetbal. Het is hier om de veertien
dagen volle bak aan zee. Voetbal aan zee is dan ook de nieuwe slogan die KVO
met succes de ether in slingert.Vooraleer
de wedstrijd op zaterdagavond of zondagmiddag bij te wonen genieten heel wat
supporters van de bezoekende ploeg van een leuk dagje aan zee, zetten die in of
sluiten die af met tafelwerk in de vele eethuizen van de stad, zegt Geert
Casteleyn, te midden van zijn genodigden. En of hij gelijk heeft. De horeca in
zijn drie geledingen, hotel, restaurant en café ziet de resultaten van KVO
resulteren in een hogere omzet. Bezoekende supporters kiezen gretig voor een
weekendje Oostende-met-voetbal, boeken een hotelkamer en gaan s middags of s
avonds lekker tafelen in een van de vele restaurants. Vooral de eethuizen om en
bij het Albertpark genieten met volle teugen van de uitstekende uitslagen van
KVO. De restauranthouders van Het Strandhuis, The North, Boucquet en onder
andere El Rey hoor je dan ook niet klagen. De cafés vullen zich dan weer als
vanouds met de op en top KVO supporters.
TEAROOM
Niet alleen de restaurants
zitten op de KVO-golven, ook de tearooms zitten op rozen. Ik zou zelfs durven
stellen dat de tearooms, ijssalons al dan niet met terrassen, de hoofdvogel
afschieten, zegt Peter Vanhaecke, zaakvoerder Lunch & Grill De Markt op
het Wapenplein in Oostende. Terwijl de mannen in de namiddag de voetbaltempel
van KVO bezoeken gaan de dames zich nestelen op een of ander terrasje om zich
te goed te doen aan een ijscoupe, pannenkoek of een smaakvol punt taart. Dit
zijn 100% extras voor elke zaak.
VOETBAL-AAN-TAFEL
Niet alleen de plaatselijke
horeca is bijzonder tevreden met de inpakt van het Oostendse voetbal, ook op
KVO zelf ziet men de belangstelling voor het voetbal-aan-tafel gestadig
groeien. Deze business diners vinden plaats aan de VIP-tribune. Exclusief voor
de business-klanten verzorgt De Feestarchitect bij elke thuiswedstrijd een
Culinair VIP Dinner met alles er op en eraan. Sales medewerker Danick Minne
in samenwerking met commercieel directeur Patrick Orlans en sales manager Geert
Vergauwe vult het VIP restaurant makkelijk met zon 500 man. Bij de komst
van SC Anderlecht, Club Brugge, Standard, RC Genk of AA Gent voorzien we zelfs
bijna 800 plaatsen, allen aan tafel voor een uitgebreid diner, van aperitief
tot en met de koffie. Na de match wordt a gogo aangeschoven voor een
kaasbuffet. De belangstelling toont aan dat het voetbal in Oostende weer leeft.
Tegelijk is dit voor de VIPS een ideaal moment om hun netwerk uit te breiden,
stelt Danick Minne met brede glimlach.
TOTAALGEBEUREN
Het is meteen duidelijk,
voetbal in Oostende is intussen een totaalgebeuren. Gastheer Geert Casteleyn en
eega Nancy namen dan ook de gelegenheid te baat om heel wat vrienden binnen het
horecawereldje uit te nodigen. Daar KVO steeds op zaterdag of zondag speelt
kunnen veel horecalui nooit zelf de match bijwonen. Spelen op dinsdag kwam dus
goed uit, voetbalfeest dat niet alleen afgerond werd met 3-2 eindscore, maar
besloten werd met de overhandiging van een cheque ad 5.000 euro, het resultaat
van een mega pronostiek en gewonnen door de familie Jonckheere, hotel-tearoom
De Golf, Kapelstraat 73 in Bredene, bij afwezigheid overhandigd aan Johan Douchy,
zaakvoerder Wijnen Douche. KVO-voorzitter Marc Coucke tenslotte ondersteunde
het initiatief van Geert Casteleyn en loofde de inspanningen van de vele
supporters om KVO dermate te steunen. Ik ben slechts een klein stukje van KVO,
het grootste part kom van mensen zoals Geert Casteleyn, gemotiveerde lui die
via het voetbal hun wereld via netwerk omvormen tot een totaalgebeuren, hier in
Oostende, de enige voetbalstad aan zee.
Hoogtepunt van de avond, de
pronostiekcheque Firma Casteleyn van 5.000 euro gewonnen door restaurant De
Golf uit Bredene. Op de groepsfoto herkennen we Danick Minne, Geert Casteleyn, Johan Douchy,
Nancy Casteleyn en KVO-voorzitter Marc Coucke.
Foto 2: Nancy Casteleyn - Marc Coucke - Geert Casteleyn
Foto 3: Danick Minne - Nancy Casteleyn - Patrick Orlans
Foto 4. Pascal Laplace (Casino Middelkerke) - Peter Vanhaecke (De Markt Oostende) en Dany Vanden Broele (Spijshuis Godelieve Gistel)
Voor
de 19de keer opent toeristisch Middelkerke het winterseizoen met
niets dan Champagne. De kurken vliegen vanaf vrijdag 13 november om 20 uur
volop in het rond. Het geknal eindigt op zondagavond 15 november na een
bruisende sfeernamiddag om 20 uur. Bubbels en gezelligheid zijn de twee trefwoorden
die in het casino straks aan de orde zijn. Het resultaat van meer dan veertig jaar
jumelage met Epernay, de bakermat van de Champagne.
Elf ambachtelijke
champagnebouwers uit Epernay en omgeving stellen in het Casino hun beste
flessen voor. In de horeca zetten de chefs drie dagen lang uitgelezen menus op
tafel. Het Champagneweekend is het resultaat van een vlotte samenwerking tussen
de Handelaarsbond, de Horeca en hetJumelagecomité van Middelkerke en Epernay, onder supervisie van Michel
Landuyt, schepen voor Toerisme & Evenementen en Carine De Jonghe,
voorzitter Directiecomité vzw Toerisme Middelkerke geruggensteund door
burgemeester Janna Rommel-Opstaele.De Champagnehuizen
brengen hun beste flessen mee en die kunnen geproefd worden in de
Champagnebeurs: Champagne Prévoteau-Perrier, Michel Genet, Marcel Vautrain,
Paul Clouet, Bonnaire, Bourdaire-Gallois, Moussy Père et Fils, Bernard
Hennequin, Henri Mandois, Robert Allait en Dhondt-Grellet. Bezoekers van de
beurs kopen hun eigen champagneglas aan 5 euro. Zonder glas kan er immers niet
gedegusteerd worden.
CHAMPAGNE OP
TAFEL
In dertien restaurants
zetten de chefs een Champagnemenu op tafel, een uitgelezen menu met Champagne
in het glas, te genieten van 60 tot en met 90 euro. Een afzonderlijke brochure,
gratis te bekomen bij de dienst voor Toerisme, laat nu alvast genieten van de
menus in deze restaurants: Casino Il Circo, Ramblas, Marquize, Tempête, Eat
& Sea, Columbus, Kapelle, Kristoffel, Lanteirne, Honfleur, Chaplin, La
Tulipe en Villa Marie-Jopseph.
PROGRAMMA
Het driedaagse
Champagnefeest start op vrijdagavond 13 november om 19.30 uur met om 20 uur de
officiële opening, gevolgd door de inhuldiging van de Ridder in de Orde van de
Champagne, titel sinds enkele jaren toegekend aan iemand die zich inzet voor
Middelkerke op het gebied van toerisme en gastronomie. Een special guest zet de
Baccarazaal vanaf 21 uur op stelten terwijl dj Tim de avond mag rondmaken tot 1
uur. Zondag 14 november verzorgt Jo Lemaire het aperitiefconcert om 11.30 u. en
pakt Ignace Baert om 14 uur uit met pianocovers. Om 21 uur mag dj Paige de
Champagneparty op gang trekken. Het aperitiefconcert op zondag 15 november
start om 11.30 uur met Patrick Riguelle en Jan Hautekiet. Het Champagneweekend
wordt afgerond met bruisende sfeernamiddag die loopt van 14 tot 20 uur, waarna
afspraak tot op de jubileumeditie 20 Jaar Champagneweekend 2016.
CHAMPAGNE
PREVOTEAU-PERRIER
U las het eerder al in deze
krant, het Fonds van de Burgemeester pakt elk jaar ook uit met een speciale
fles met exclusief etiket en dito capsule en dit tegen een democratische prijs.
Het Fonds koos dit jaar voor een van de pioniers, intussen een meer dan
gevestigde waarde.Champagne
Prévoteau-Perrier was er 19 jaar geleden ook al bij en weet zich elk jaar
schitterend te ontplooien op het Champagneweekend.
Gesticht in 1946 door het
echtpaar Henri Prévoteau-Perrier zetten Delphine Prévoteau en Christophe
Boudard het pionierswerk vandaag met grote klasse verder. Intussen wist dit
jonge echtpaar de harten van heel wat Vlamingen en Middelkerkenaars te winnen.
Niet alleen bij de Middelkerkse horeca met daarbij onder andere Hostellerie
Renty aan de Louis Logierlaan in de schaduw van de watertoren, maar ook bij de
particulier die al ruim een decennia geniet van het parelende gelukzalig vocht
dat Champagne Prévoteau-Perrier is. Het familiaal karakter van deze wijnbouwers
is hier dan ook niet vreemd aan. Een invoerderin België hebben we niet en willen we ook niet. Het product dient voor
zichzelf te spreken. Kwaliteit in de fles doet verkopen. We zijn de expliciete
tegenpool van de supermarkt. Persoonlijk contact is voor ons heilig. Al onze
klanten zijn intussen vrienden geworden, vertelt Delphine Prévoteau, met ons
op stap in de wijngaarden van het gezellige domein, 21 ha groot en jaarlijks
goed voor zowat 200.000 flessen. (Meer info: www.champagne-prevoteau-perrier.fr)
Zowat
elkeen die ooit een voet zette op het eiland Gozo, dat deel uitmaakt van de
archipel Malta, kent Amand Veranneman Van Hoeck. Geboren in Roeselare, maar met
wieg en ouder onmiddellijk naar Knokke, weet hij op te groeien en carrière te
maken in Antwerpen. Tot plots na een reis naar Malta hij er een nieuw leven zou
beginnen. In de horeca. In geen tijd bouwde hij Chez Amand uit tot de place to be in Gozo. Het was hard werken,
maar we deden het graag. We verwenden de klanten uiteraard heel wat Vlamingen
vooral met kreeft. Iedereen die Gozo bezocht wilde bij ons komen tafelen. Intussen
werden we een dagje ouder en werd het voor ons te zwaar zodat we de zaak, met
pijn in het hart, overlieten. De zaak blijft tot onze grote tevredenheid
verder goed draaien, vertelt een immer opgewekte Amand Veranneman Van Hoeck.
DHALIA
REAL ESTATE SERVICES
Het zalig
nietsdoen en genieten van de verdiensten van het harde labeur in Chez Amand,
stierf bij de Antwerpse West-Vlaming uit als een kaarsje. Stilzitten is niets
voor mij. Na een paar maand kriebelde het weer en een van mijn vele vrienden
hier in Gozo vroeg om als sales
consultant te willen meehelpen aan de uitbouw van het prestigieus
immobilien agentschap Dhalia Real Estate Services, dat zich vooral richt op
Luxury Living and Select Homes op de Maltese Eilanden. Het eiland Gozo is niet
alleen kleiner dan grote broer Malta, maar is ook groener en mooier. Hierdoor
zit de vraag naar vastgoed de jongste jaren sterk in de lift. En daar zijn heel
wat troeven voor. Wanneer U hier een vastgoed koopt of huurt voor een
lange termijn kunt U genieten van voordelen aangeboden door de Maltese
regering. Sterk gezocht is de formule Buy-to-Rent, een investering met een
return van zowat 5% op het geïnvesteerde kapitaal, geeft Amand Veranneman Van
Hoeck graag mee.
PROPERTIES
En of onze
West-Vlaming zich hier goed voelt. Zelf met pensioen ziet hij heel wat
landgenoten en een brede waaier gepensioneerden naar Gozo afzakken voor een al
dan niet lange of korte vakantie op het eiland. Vanuit Zaventem brengt Air Malta
je in zowat drie uur naar Luqa. Naderhand brengt de ferry Gozo Channel Line je
vlekkeloos van Cirkewwa naar Mgarr. Heel wat gepensioneerden kijken hier uit om
een of ander eigendom aan te kopen en de herfst of de winter van hun leven door
te brengen in luxe op het eiland Gozo. Gezien de prijzen de jongste jaren
alsmaar stijgen is nu aankopen de boodschap. Intussen vonden heel wat van hen
hun droomhuis en dit in de vorm van een appartement, een penthouse of een mini-farm, weet Dhalia sales consultant Amand Veranneman Van Hoeck.
LUXE
TROEF
Een
rondrit op het aantrekkelijke eiland Gozo leert ons meteen dat Dhalia heel wat
luxe in de portefeuille heeft. Neem nu de Kempenski Residences, goed voor een
5-sterren service, waar luxe het ordewoord is, geflankeerd door stilte en rust.
Fort Chambray is dan weer een luxe project in een omgeving waar de Ridders van
St. John geschiedenis schreven. En wat dacht je van het Hal-Saghtrija luxe
project met unieke art flats met fantastische uitzicht op de Middellandse Zee
en de mooie natuur van Gozo. Verder in onze portefeuille beheert Dhalia Select
Homes Properties met daarbij onder andere luxueuze Farmhouses met zwembad,
Townhouses, flats, Duplex and Maisonnettes en onder andere Houses of Caracter
AMANDS
OFFICE
Het is duidelijk,
onze landgenoot Amand Veranneman van Hoeck voelt zich thuis op Gozo, zijn
tweede thuis. Op bezoek in Gozo mag u hem steeds contacteren. Inderdaad, we
halen de belangstellenden op aan de ferry in Mgarr en laten hen Gozo en onze properties zien, uiteraard na afspraak,
besluit een glunderende Amand, samen met David, Amy en Sonia in het gelid om u
wegwijs te maken op Gozo.
Wie intussen
even wil genieten en proeven van de vele troeven van het eiland Malta en kleine
broer Gozo, vindt ruim zijn gading bij Touroperator SILVERJET die niets dan
klasrijke hotels en vakanties weet aan te bieden. The Westin Dragonara Resort,
Hilton Malta en Kempenski Hotel San Lawrence zijn alvast de absolute toppers op
beide eilanden. De gratis brochure valt in uw bus na oproep met tel. 050 700
965