Opening Oosterscheldekreeft in Zierikzee
Zeeland
De Rolls Royce onder de kreeften
Autoliefhebbers wrijven zich
alvast in de pollen wanneer ze alleen nog maar de naam horen: Rolls Royce.
Lekkerbekken en gastronomen daarentegen gaan meteen likkebaarden. Geef toe, wat
is er heerlijker dan een vangverse Oosterscheldekreeft? Vandaar dat onze
vissers deze gepantserde lekkernij graag gelijkstellen met het beste van het
beste: de onvergelijkbare Rolls Royce.
De Kring van de
Oosterscheldekreeft stelt precies al vijftien jaar deze delicatesse elk jaar in
de laatste week van maart voor aan het culinair publiek. Een evenement dat geen
enkele lekkerbek wil missen. Voorzitter en kreeftenkenner Luit Ezinga vertelt: Sinds een aantal jaren komen de kreeften ook uit de Grevelingen en het
Veerse Meer, dit zijn afstammelingen van de Oosterscheldekreeft. Circa twintig
kreeftenvissers zijn actief op deze wateren. Hoe verser deze Zeeuwse lekkernij
gegeten wordt, des te lekkerder hij is. Oosterscheldekreeft wordt dan ook
bij voorkeur in Zeeland gegeten. Na de vangst kan de kreeft vrijwel direct
geserveerd worden.
KREEFTENMENU
AAN 59,50 EURO
Wie ze ooit
proefde kan het beamen, een exclusief
product als de Oosterscheldekreeft moet je koesteren. Daarom besloot een aantal
gerenommeerde restaurants uit heel Zeeland hun expertise en ervaring te
bundelen in de Kring van de Oosterscheldekreeft (www.oosterscheldekreeft.nl).
Twaalf gerenommeerde restaurants zetten dan ook, tegen de vaste prijs
van 59,50 euro per persoon, een driegangenmenu met Oosterscheldekreeft op tafel.
Dit jaar mag de Kring zich
verheugen met drie nieuwe leden: Het Binnenhof in
Goes, Bistro de Kluiver in Breskens en De Korenbeurs op Landgoed
Rijckholt in Geersdijk. De andere getrouwe
restaurants: Strandbrasserie Our Seaside in Renesse, Hostellerie Schuddebeurs in Schuddebeurs,
Brasserie Maritime in Zierikzee, Restaurant de Etage in Bruinisse, Vis aan de
Markt in Scherpenisse, Restaurant Oesterbeurs in Yerzeke, Auberge de Campveerse
Toren in Veere, Auberge des Moules in Philippine en Restaurant t Vlasbloemeken
in Koewacht. Het
kreeftenseizoen loopt nog tot en met 15 juli. Dat betekent niet dat
Oosterscheldekreeft nadien niet meer in de restaurants te verkrijgen is.
Afhankelijk van de aangelegde voorraden is deze ook na 15 juli nog te nuttigen.
Alleen de vissers mogen na 15 juli geen kreeften meer aan wal brengen.
ZEEUWS KEURMERK
Zeeland heeft sinds vorig jaar ook een keurmerk voor erkende streekproducten
geïntroduceerd: Zeker Zeeuws Streekproduct. In totaal zijn de eerste twaalf
certificaten voor culinaire producten van land en uit zee uitgereikt, waaronder
één voor de Oosterscheldekreeft. Met deze erkenning krijgen alle producten met
het Zeeuwse keurmerk ook de landelijke erkenning als Erkend Streekproduct van
Stichting Streekeigen Producten Nederland.
KREEFTWIJN
Elk jaar kiest een college van wijnkenners en sommeliers voor een
specifieke wijn bij de kreeft. Dit jaar is de kreeftenwijn afkomstig van wijnhuis Domaine Gayda, gelegen in het dorpje Brugairolles, op 25 km
van Carcassonne. Hier hebben de Engelsman Tim Ford, de Zuid-Afrikanen Anthony Record en Marc Kent
(eigenaar van top wijnbedrijf Boekenhoutskloof
uit Zuid-Afrika) en de jonge Franse wijnmaker Vincent Chansault de handen ineen
geslagen om de enorme potentie van het wijngebied te presenteren in een
wijnfles. De wijn is zacht, fris en rijp
terwijl een beetje houtrijping zorgt voor extra elegantie. De Coninck Wines uit
Scherpenisse is de importeur. Meer info: www.deconinckwines.nl
DE ZEEUWSE STROMEN
Wie zichzelf eens extra wil verwennen en uitgebreid kennis wil maken met
Zeeland kan in het hotel- en congrescentrum De Zeeuwse Stromen in Renesse ruim
zijn gading vinden. Het complex bestaat uit 121 kamers, 22 duinkamers en nog
eens negen duinvillas. In 2016 komen daar nog eens 26 duinappartementen bij.
Culinair zit men ook goed, De Zeeuwse Stromen is met hun restaurant 4 Beaufort
eminent lid van Het Schouwse Bord, dat garantie biedt inzake kwaliteitvolle
Zeeuwse producten. Meer info: www.zeeuwsestromen.nl
Georges Keters


|