Opening
Oosterscheldekreeft in Zierikzee Zeeland
(1)
Tour Culinair op eilanden Goeree-Overflakkee & Schouwen-Duiveland
Onder ruime belangstelling
ontving eregast Gerrit Zalm de eerste Oosterscheldekreeft van het seizoen
2015. Of hoe Luit Ezinga, voorzitter van
de Stichting Oosterscheldekreeft het zo mooi wist te stellen: Zalm vist op
kreeft. Kreeftenvisser Gerrie van den hoek haalde de eerste kreeftenkorven anno
2015 uit de diepkoude Oosterschelde. Applaus van op alle schepen.
Het is een jaarlijkse traditie
die alle aandacht verdient, de voorstelling van het Oosterscheldekreeftseizoen
in Ziekikzee. Ook nu weer een waslijst van prominente figuren uit Nederland en
vooral Vlaanderen, op het getouw gezet en in organisatie van Balth Roessingh
(Junction Communication), in samenwerking met Stichting Oosterscheldekreeft,
VVV Goeree-Overflakkee met Mirna Bogert, Schouwen-Duiveland en VVV Zeeland met
Sonja van der Vloet. De toon werd meteen gezet met een heuse
huifkarrenwandeling doorheen de Slikken van Flakkee in Melissant aan het
Grevelingenmeer, het grootste zoutwatermeer van Europa. Met een boswachter als
William van de Hulle is het een pretje om kennis te maken van de fauna en flora
in dit unieke gebied. Zalig te genieten van de galopperende fjordenpaarden (een
Noorse viervoeter), kalfjes geflankeerd door koeien, diverse kloeke stieren en
een weelde aan vogels. Ornithologen zijn hier gewapend met verrekijker in
een zee van stilte duidelijk aan het feest.
GOEDEREEDE
Op Goedereede-Overflakkee
mag je niet nalaten even langs te lopen bij het unieke dorpje. Het lijkt wel of
de tijd hier al lang stilstaat. De oude haven, de molen De Windvang, de statige
domtoren, de eeuwenoude patriciërswoningen en de ambtwoning van Paus Adrianus
IV, geboren als Adriaan Floriszoon Boeyens in Utrecht in 1459 en ooit pastoor
in Goedereede van 1492 tot 1507, zijn alvast niet te missen. Stap ook eens
binnen in Hotel De Gouden Leeuw (met salon van de paus), een huis vol
geschiedenis. Uw bezoek aan Goedereede is niet compleet zonder de beklimming
van de domtoren van de de Catharinakerk waar gids Desirée van Halewijn je alles
vertelt over de Goereese Portdagen en de vele verhalen rond het vergaan van een
schip volgeladen met port, nu 700 jaar geleden.
WEEK GOEREESE VIS
Wie wil genieten van zoveel
mogelijk streekproducten vindt ruim zijn gading in hotel-restaurant Akershoek,
Boompjes 1 in Ouddorp. Een diner met De Visserman aan Tafel is een verademing.
De visschotels met de Stellendamse Garnaal en de Goereese kabeljauw gaven ons
een voorproefje van wat komen moet op de Week van de Goereese Vis die loopt van
4 tot en met 12 september 2015. Het wordt een week lang culinair en cultureel genieten
van vis op het bord en allerlei vis gerelateerde activiteiten op Goeree-Flakkee.
Ontspanning voor het hele gezin, geeft Mirna Bogert nog graag mee.
HET SCHOUWSE BORD
Nog meer vis treffen we aan
in DE HEERENKEET, een viswinkel met restaurant en verblijfsmogelijkheid in
appartement aan Boogerdweg 1 in 4321 SN Kerkwerve waar eigenaar Richard Snijder
gek is van alles wat uit de zee komt en dit dan ook graag op het bord legt,
onder de noemer Het Schouwe Bord. In de keuken laten de Chefs zien wat dat
inhoud en het wordt smullen van een heerlijke lunch van Schouwse vis opgediend
door de attente gastvrouw onder impuls van Ed Troost, voorzitter Samenwerkingsverband
Het Schouwe Bord. Het is meteen duidelijk: Elke dag in de Keet is het genieten
van Schouwen.
STREET FOOD
FESTIVAL HET SCHOUWSE BORD
Helemaal te gek wordt het
wanneer de Chefs van een negental restaurants op het binnenplein van Camping
de Brem en Groot Café Smaek hun beste beentje voorzetten en elk uitpakken met
een specifiek bord met Schouwe specialiteiten. Zo schoof Brasserie Eb &
Vloed, Camping Julianahoeve in Renesse, een heerlijk dampende bol Knoflooksoep
met Zeeuws buikspek, zeeklaar en croutons naar voor. Nog van dat lekkers was te
genieten op het standje van restaurant Gusto Vakantiepark Port Greve in
Brouwershaven een Zeekraalbroodje en een burger van kreeft op tafel zette.
Brasserie Westenwind uit Scharendijke hield het bij een Schouwse Loepia met
mossels en zeewier terwijl restaurant De Heerenkeet de Mousse van gerookte
Oosterscheldepaling op zijn best liet smaken. Dat alles onder goedkeurend oog
van Daniël Viergever eigenaar Camping de Brem in Renesse.
Georges
Keters


|