GASTRONOMIE & TOERISME Rendez-vous avec le Nord Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon, Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434 Westende, met als doel de horeca, het toerisme, vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke vrijdagvoormiddag even na 10 u.
VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid naar een bestand van levensgenieters, gastronomen, reislustigen, managers, zonnekloppers en natuurliefhebbers + gratis verdeling via VVV-kantoren aan de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide, Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen en in een reeks geselecteerde winkels. Wie een persoonlijk abonnement op adres wenst kan dit mits overschrijving van 20 euro per jaar, over te maken op het PCR-nummer 000-0483943-10 met vermelding "Abonnement 2009".
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt (op gelijk welke manier) zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten verantwoordelijkheid van de uitgever.
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
03-04-2015
TOPHOTELS IN ZEELAND
Hotelparel in Zeeland
Flechter Hotel-Restaurant
Duinzicht in Ouddorp
Wie er even wil uit
zijn, wat uitwaaien of zo maar even genieten van al dat moois dat onze
Noorderburen te bieden hebben, dan zit je goed in verrassend heerlijk Zeeland,
dat kan bogen op een brede waaier schiereilanden. Een daarvan is
Goeree-Overflakkee, gekneld tussen de Haringvliet en Grevelingen. Een ideale
plek om te onthaasten.
Zoek net lang naar
een geschikte locatie, vlakbij het strand op de kop van het eiland
Goeree-Overflakkee ligt het prachtige nieuwe Fletcher Hotel-Restaurant
Duinzicht in het knusse dorpje Ouddorp, in 2007 uitgeroepen tot de Beste
Badplaats in Nederland. Luxe, comfort en ontspanning voeren hier de boventoon.
Het luxe 4-sterren hotel beschikt over diverse faciliteiten waaronder mooie
kamers, een culinair hoogstaand restaurant, een gezellige bistro met bar, een
sfeervol loungeterras en vijf Duinvillas. Tevens is dit hotel een officiële
trouwlocatie.
GASTRONOMIE
TROEF
Fletcher
Hotel-Restaurant Duinzicht ligt via een uitstekend wandelpad op minder 10
minuten stappen naar het prachtige zandstrand waar heerlijke strandwandelingen
zijn te maken. Ook het gezellige haventje van Ouddorp of Rien Poortvliet Museum
in Korendijk liggen binnen bereik. Zijn dit voor zich sprekende troeven dan
wacht er nog het restaurant met een tafel om u tegen te zeggen. Hotel manager
Elles van Dongen is formeel en geniet: De Chef bereidt iedere dag met liefde
en passie diverse culinaire gerechten voor zijn gasten. Dat onder het motto Iedereen
verwennen met de mooiste regionale producten af te werken via culinaire
hoogstandjes. Alle gerechten worden in eigen keuken bereid, waarbij passie en
vakmanschap de sleutelwoorden zijn. Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt
van seizoensgebonden producten uit de streek. Zo komen de garnaaltjes steevast uit
Stellendam en het rund uit Maas-Rijn-IJssel. Dichter bij huis is eens zo
lekker.
BISTRO
Naast het
gastronomisch tafelwerk zorgt een gezellige bistro met sfeervol loungeterras dagdagelijks
voor een smakelijke lunch, een kop koffie met huisgemaakt gebak of een
smakelijk gerecht na een heerlijke stranddag. Net als in het restaurant worden
de gerechten bereid met eerlijke, verse en pure ingrediënten. Het staat als een
paal boven water dat hotel-restaurant Duinzicht zich optimaal inzet op het vlak
van gezelligheid, relax, rust en een uitstekende tafel.
KLASRIJKE
KAMERS
Hotel-Restaurant
Duinzicht beschikt over 50 comfortabele en moderne hotelkamers, waaronder 4
suites. Alle kamers beschikken over comfortabele bedden, flat screen televisie,
telefoon, gratis draadloos internet en een badkamer met douche of bad en
toilet. De suites zijn ruime kamers met een prachtig uitzicht op de duinen en
beschikken over een extra zitje en een badkamer met dubbel ligbad, aparte
douche, toilet en föhn.
DUINVILLAS
Voor wie het nog meer
intiem wil maken, vlak achter het hotel bevindt zich een schitterend park met
luxe duinvillas. Deze vakantievillas zijn omgeving door rust en ruimte en
ideaal voor families en vriendengroepen. Gasten kunnen indien gewenst gebruik
maken van de faciliteiten en service van het hotel, zoals een uitgebreid
ontbijtbuffet, boodschappenpakketten, uitgebreide diners en fietsarrangementen.
Niets te is veel veel voor onze bezoekers. We willen gewoon dat men zich hier
in Duinzicht meteen thuis voelt. aldus nog hotel manager Ellen van Dongen.
AANBIEDINGEN
Het is uiteraard
steeds nuttig vooraf te reserveren. Fletcher Hotel-Restaurant Duinzicht pakt
evenwel regelmatig uit met speciale aanbiedingen en of Last Minutes. Daarom is
het vooral nuttig om af en toe even een blik te werpen op de website waar een
actueel overzicht van tal mogelijkheden zich aanbiedt. Het is duidelijk,
Fletcher Hotel-Restaurant staat jaar in jaar uit klaar met telkens iets
verbluffends.
Schotland. Dat is synoniem
voor aan whisky, haggis, doedelzak, kilt, Loch Ness, Highlands, Robert Burns en
uiteraard een flinke brok geschiedenis waar oorlogen en invasies schering en
inslag waren. Dat allemaal omwille zelfstandigheid, met als topper de vele
verhalen om en rond William Wallace en Robert de Bruce (te beleven in de film
Braveheart 1995 met Mel Gibson) die in de 13de eeuw de Schotse clans
aanspoorden om samen strijd te leveren tegen de Engelse overheersing van King
Eduard I. Maar vergeet de gevechten en geniet van de onvergelijkbare pracht de
natuur en vooral van de onnavolgbare flair en gezelligheid, eigen aan het pure
Schotse volk.
Met Glasgow, Aberdeen en
Edinburgh tellen we de grootste steden. Alvorens koers te zetten naar het
idyllische eiland Arran (zie verder in dit nummer) genieten we van de vele
troeven die Edinburgh, de Schotse hoofdstad, te bieden heeft. Hier voelen de
liefhebbers van cultuur zich in hun nopjes, met Edinburgh Castle als trekpleister.
Deze bruisende stad staat bol van de activiteiten en bijzonderheden. Neem
gerust je tijd om even te verwijlen in de unieke Princess Street, de
gelijknamige wandeltuinen met het indrukwekkende standbeeld van Sir Walter
Scott als wegwijzer. Klim via de Royal Mile via de vele pittoreske stalletjes,
winkeltjes, pubs en restaurantjes richting Castle waar je met je bezoek al vlug
een paar uurtjes zoet bent. Het panoramisch zicht over de imposante stad is je
beloning. Geniet verder ook van een bezoek aan de St Giles, Blackness Castle en
onder andere de Camera Obscura op de Outlook Tower. Geen tijd voor verveling in
Edinburgh, zoveel is zeker.
THE RUTLAND HOTEL
Edinburgh zit bol van de
leuke en knusse hotels. Eentje daarvan is The Rutland aan de Rutlandstreet 1
3, gezellig boetiekhotel, hartje centrum aan de voet van de lange Princess
Street en Edinburgh Castle. De kamers zijn top en de decoratie snuift naar
geschiedenis waar koningen en ridders zich thuis voelden. Verwen jezelf in The
Huxley, een van de meest sfeervolle bars in de stad, waar een indrukwekkende
ginkaart je stoutste verwachtingen inlost, met klasse voorgesteld door
sommelier David. Gepassioneerd als hij is, wordt je, via The Gin Experience,
totaal ondergedompeld in de wereld van gin. Dineren kan in het romantische Kyloe
restaurant & grill waar de riddertafel het beste van Schotland laat proeven.
Wanneer het feestmaal dan nog opgefleurd wordt met een authentieke Bagpipe (doedelzakspeler)
dan kan de avond niet meer stuk. Meer info: www.therutlandhotel.com, www.edinburghgindistillery.co.uk
en www.kyloerestaurant.com
THE BALMORAL
Top of the bill is het
5-sterrenhotel The Balmoral aan Princess Street 1, een van de absolute toppers
van de Rocco Forte Hotels, met residenties in St. Petersburgh, Brussel, Londen,
Berlijn, Frankfurt, Wenen, Firenze, Sciacca en Jeddah en eigendom van Sir Rocco
Forte die het eind de jaren tachtig kocht als de North British Hotel,
restaureerde, renoveerde en omdoopte tot The Balmoral. Het prestigieus hotel
telt 188 super de luxe kamers, 20 suites, twee restaurants en bars. Het
restaurant Number One telt één Michelster en wordt met vaste hand geleid door
Head Chef Brian Grigor. Pittig detail: op minder dan 200 km bevindt zich
Balmoral Castle in Aberdeenshire, kasteel waar de Britse koningin verblijft
wanneer ze in Schotland huist. Zorgt bij de toerist nog al eens verwarring.
EDINBURGH CASTLE
Een must is alvast een
bezoek aan indrukwekkende kasteel, gebouwd op Castle Rock. Trek er zeker enkele
uurtjes voor uit want zowat de hele Schotse geschiedenis rolt voor de ogen. In
de Royal Palace kan je de kroonjuwelen en de Stone of Scone, steen waarop de
koningen van Schotland gekroond werden, bewonderen. Genieten is het ook in de
St. Margarets Chapel met onder ander het gigantische glasraam met de beeltenis
van onafhankelijkheidsstrijder William Wallace.
Tafelen in Groot-Brittannië
in het algemeen en in Schotland in het bijzonder, doet vele wenkbrauwen
fronsen. Wie nooit in Schotland is geweest kent het land alleen maar van de
whisky, haggis en doedelzakspelers in een kilt. Maar er is veel meer culinair
te beleven bij de Schotten. Niet alleen bezit het een brede waaier van voor ons
ongekende producten maar levert kwaliteitsvol vlees, vis, zeevruchten en een
grote verscheidenheid aan fruit en groenten.
Tafelen kan zowat overal in
Schotland, van de kleinste pub al over een gezellig bistro tot een
sterrenrestaurant. Juist, want ook de Schotten tellen ei zo na twintig
Michelsterren. Met dank aan de vele Chefs die alleen maar kiezen voor
topkwaliteit. Deze halen vooral hun producten bij de lokale boerenmarkten en
vissers, bij bosjes te vinden op de vele eilanden en dorpjes, zo weggelopen uit
een luxe foto album. Voeg daarbij een resem festivals waar met veel liefde de
lokale producten ten toon worden gespreid.
HAGGIS
Meer nog, het lopend jaar
staat met Year of Food & Drink Scotland 2015 volledig in het teken van de gastronomie,op het eiland Arran extra in de kijker
gesteld door Big Tastes from a small Scottish Island (meer info: www.taste-of-arran.co.uk) die we
graag extra onder de loep nemen. Wellicht denkt u meteen aan de onvermijdelijke
Haggis, de Schotse delicatesse bij uitstek. Haggis (schapenmaag gevuld met
gemalen ingewanden als long, hart, lever, rundniervet, havermeel, uien en
gedroogde kruiden, aangevuld met een flinke scheut whisky) is de topper in de
keuken. Tot voor kort authentiek opgediend als eerbetoon aan de Schotse dichter
Robert Burns, vandaag eerder klaargestoomd als stevige moten gehakt. Ook de zee
en de landbouwers zorgen voor topproducten met een brede waaier van vis,
schaal- en schelpdieren met kreeft, oesters, mosselen en onder andere
langoustines. Met Angus rund ligt het beste vlees op het bord. Voeg daarbij de
diverse kazen, aangevuld met een wijntje en je lunch of avondfeest kan niet
meer stuk. Verwacht evenwel niet direct de beste verfijnde Franse of Belgische
keuken, maar eenvoudige, stevige en vooral smaakvolle maaltijden.
ARRAN KAAS
Kaasliefhebbers zijn hier
aan het feest: in The Arran Chees Shop kan je niet alleen het proces van het
kaasmaken meemaken, maar kan je ook proeven van het beste wat op het eiland
Arran te vinden is. Heel wat cheddar-kazen krijgen de smaak van whisky, gerookt
look, gerookte eik of onder andere Chilipeper toegemeten. Verrassend lekker. Meer info: www.arrancheese.com
GEROOKTE ZALM
Wie het neusje van de zalm
onder de zalm wil genieten krijgt ruim zijn gading bij Tim en Fran James. In
hun home farm Creelars of Arran in Brodick schuiven ze u al 24 jaar
topkwaliteit inzake gerookte lokale producten naar voor, met de zalm als
speerpunt. Tim trekt zelf naar zee met zijn eigen vaartuig en vangt naast zalm
ook nog kreeft, krab en langoustines. Daarnaast kan men deze producten genieten
in hun restaurant. U vindt Restaurant & Smokehouse Creelers of Arran in het
Visitors Centre, hartje Brodick.
ARRAN CHOCOLADE
Ons land mag dan wel de
beste chocolade ter wereld leveren, op het eiland Arran overtreft Kat in haar
Arran Chocolat Factory in Brodick met haar James
of Arran iedereen. Vooral de James After Dinner Selection is een streling
voor oog en tong. Liever de James Fresh Cream Truffles? Jonge paartjes kennen
het adres voor hun onverbeterlijke Wedding Favour Boxes. Meer info: www.jamesofarran.com
ARRAN BIER
Schotland mag dan wel het
land bij uitstek zijn omtrent whisky, er wordt aardig wat bier gedronken. In The
Isle of Arran Brewery zorgt manager director Gerald Michaluk voor de beste
ales. Genesteld tussen Goatfell, de grootste bergketen van Arran, en het
imposante Brodick Castle staat hij borg voor heerlijk geestrijk vocht als de
Arran Sunset, Arran Sleeping Warrior, Arran Red Squirrel en onder andere de
Arran Milestone Special. Meer info: www.arranbrewery.com
en voor Year of Food & Drink Scotland 2015: www.visitscotland.com
Wie kennis wil maken met het
échte Schotland en niet direct de tijd vindt om grootsteden als Edinburgh,
Glasgow of Aberdeen in te vullen, kan na summiere kennismaking met de hoofdstad
meteen richting Arran kiezen, een eiland in de Firth of Clyde dat klein maar
bijzonder fijn is. Niet zonder trots stellen de zowat 5000 inwoners van het
eiland dat men hier Schotland in het klein bezoekt. En of zij gelijk hebben.
Arran 30 km lang en 16 km
breed ligt braafjes aan de westkust van Schotland te zonnen naast haar
tweelingzusje Isle of Bute. Beide kunnen genieten van de Golfstroom dat zorgt
voor extra warm klimaat, met dank aan het Mull of Kintyre (door Beatle Paul McCartney
in 1977 in de kijker gezet), de landtong die Bute en Arran beschermd zodat er
palmbomen groeien op het eiland. Arran mag er prat op gaan zowat alles te
hebben met zowel Lowland in het zuiden als Highland in het westen met de Goatfell
met zijn 874 meter de hoogste berg. Vandaar Het Kleine Schotland. Arran is vlot
te bereiken vanuit Ardrossan alwaar de veerboot Caledonian MacBrayne je in 55
min. naar Brodick brengt, meteen de meest belangrijke plaats op het eiland.
GLENISLE HOTEL
BISTRO
Als pleisterplaats kozen we
voor het warme kleine Glenisle Hotel Bistro in Lamlash (National Winner 2014
Small Country Hotel of the Year). Een vijftiental kamers en luxesuite met zicht
op zee en het piepkleine Holy Island waar nog enkele monniken het klooster
bevolken. Het eiland is te bezoeken via kleine veerboot vanuit Lamlash. De
keuken van Glenisle Hotel Bistro is bijzonder smaakvol met een ode aan de
lokale producten waarbij Smokel Salmon, Arran Cheese, Arran Haggis Croquettes,
Arbroath Smokie Haddock en de sweets als Sticky Toffee Fusion en Arran Ice
Creams nooit ver weg zijn. Uiteraard wacht voor de vleesliefhebbers de
uitstekende Angus Sirlion Steak en de Arran Haggis, de Schotse delicatesse. Een
ideaal adres om van daar uit de natuurpracht van dit schitterende eiland te
ontdekken, met deze extra attractie: de weersomstandigheden kunnen plots
veranderen. Niet zelden beleeft men de vier seizoenen op één dag. Een unieke
belevenis. Sheila Gilmore, executive director VisitArran & The Arran trust
vertelt: Het leven op Arran is anders dan anders. Iedereen kent iedereen en
leeft met mekaar. Het eiland heeft nog steeds een eigen bakker, een eigen
slager, een chocolatier, prachtige stranden, ruige rotspartijen, diverse
golfterreinen, kortom alles wat men van een vakantie kan verlangen. En dan heb
ik het nog niet over vele mogelijkheden tot vissen, festivals en onder andere
Higland Games in augustus. Meer info: www.glenislehotel.com
en www.visitarran.com
WHISKY
Een Schot zonder whisky is al een café zonder bier.
Schotten zijn al eeuwen meester van de pure onversneden single malt whisky. Een
van eilandjes die zich de jongste jaren sterk in de kijker wist te stellen
inzake destillatie is Arran. Hoog in het noorden ligt tegenover het Lochranza
Castle de distilleerderij ARRAN waarbij de Arran Single Malt zich groot maakt
dank zij het water afkomstig van de Loch na Davie. Pas opgericht in 1995 door
Harold Currie wist de whisky zich al een aardige plaats op de markt te
veroveren. Met dank aan de Queen die de stokerij persoonlijk kwam openen in
1998. Sindsdien genieten de prinsen William en Harry van het gouden vocht dat
Arran Single Malt heet.
SPOOKWANDELINGEN
Schotland is zonder meer een van die landen waar
spoken, monsters en magie hoogtij vieren. Geen dorpje, hoe klein ook, bezit
zijn spookhuis, dito oud kasteel of geheime kelder in een van de duizenden
pubs, waar spoken zich thuis voelen. Zo staat Brodick Castle al eeuwen garant
voor spectaculaire spookwandelingen, paranormale en bovennatuurlijke activiteiten.
Wil je het persoonlijk meemaken, trek dan zeker naar Arran en geniet van het
evenement Ghosts & Ghouls tussen 24 oktober en 27 november 2015. Om en rond
de Goatfell in de Highlands en in Brodick Castle zorgen de avondlijke
wandelingen voor onverwachte verrassingen, evenwel niet geschikt voor kinderen
en hartlijders.
Ze zijn er weer, de heerlijke witte fragiele stengeltjes
die in februari de kop opsteken en hopscheuten heten. Een vijftal Poperingse
hopboeren zorgt jaarlijks voor enkele heerlijke culinair hoogstaande weken,
vooral te genieten in de toprestaurants, maar niet in het minst bij de Chefs
uit de regio met kleppers als Kris Pollentier (Manoir Ogygia in Poperinge), Stefaan
Couttenye (t Hommelhof in Watou), Bert Recour (Pegasus in Poperinge) en onder
andere Gery Plancke in Gasthof De Kring in Poperinge.
Het hoeft geen betoog, Poperinge is de hoofdstad van de
hopteelt en het goede leven. De hopboeren vertroetelen de hopplanten met als
resultaat kwaliteitshop te gebruiken voor de bierbereiding. Hopscheuten is dan
weer het witte goud en zijn de jonge ondergrondse scheuten van de hopplant. De
hopscheuten worden in het prille voorjaar met de hand geplukt, wat zich dan ook
vertaalt in een dure prijsklasse. Wie het allemaal wil volgen kan terecht op de
hopboerderij van Wout Desmyter en Benedikte Couttigny. Deze laatste is een
meesteres in de vertelkunst. Op haar Bezoekboerderij t Hoppcruyt in Proven (www.hoppecruyt.be)
inmiddels aan de vierde generatie toe, laat ze u meeleven met het reilen en
zeilen omtrent het kweken, telen en klaarstomen voor de verkoop van dagvers
geplukte hopscheuten. Hopscheuten zijn de jonge uitlopers van de hopplant.
Alles begint bij het snoeien van de wortelblokken. Daarna begraven we ze onder
zowat een halve meter aarde. Die worden buiten gekweekt maar gezien het nog te
koud is om deze op het veld te oogsten vertroetelen we de hopscheuten in onze
voormalige vloerverwarmde varkensstallen. Zo kunnen we al in februari
hopscheuten op tafel brengen. Voor een kilogram hopscheuten mag je rekenen op
zowat twee uur werk. Intense arbeid dus, wat de prijs van de hopscheuten zo
duur maakt.
CULINAIR GENIETEN
Wie de hopscheuten op en top wil genieten kan nog tot
eind maart 2015 terecht in onderstaande restaurants waar de hopscheuten
dagelijks worden aangeleverd. Elk van deze Chefs is gek op hopscheuten en
schotelt op zijn manier het beste uit de Westhoek naar voor.
Om de hopscheuten extra in
de kijker te stellen pakt de Keurbroederschap De Witte Ranke uit met een
exclusieve hopscheutenhappening en dit op 21, 22, 26 en 28 maart, een
dagarrangement om duimen en vingers af te likken.
Je bezoekt een hopboerderij
waar gidsen je alles vertellen over de hopteelt, de pluk en de verwerking. Tijdens
de lunch serveert de Chef een overheerlijk hopscheutenmenu (af te spreken in
welk restaurant), gevolgd door een culinaire wandeling door Poperingen met
bezoek aan de keuken en of atelier van vier producenten. Een drink sluit de dag
af. Deelnemen kan tegen de prijs van 68 euro per persoon. Alle info bij dewitteranke@gmail.com
of www.dewitteranke.be.
Inschrijven: Toerisme Poperinge, tel. 057 34 66 76 of toerisme@poperinge.be
of via www.hopscheuten.be
Wie houdt van een korte break of een weekendje uit dicht
bij huis, vindt ruim zijn gading in de Pays de Flandres, net over de Frans-
West-Vlaamse grens met de lieflijke stekjes als Bergues, Cassel of onder andere
Hondschoote als leuke bestemmingen, vol sfeer en een uitstekende keuken, een
regio waar Vlamingen zich thuis voelen.
Pays de Flandres staat voor de regio tussen Rijsel,
Duinkerke, Ieper en Saint-Omer met tal van dorpen waar het Vlamsch nog als streektaal gevoerd wordt. Niet moeilijk als men
weet dat dit gebied tot de 17de eeuw behoorde tot de Nederlanden waarna
Lodewijk 14 het afhandig maakte en het Vlaams verving door het Frans. Vandaag
hoort men evenwel in Belle (Bailleuil), Sint-Winoksbergen (Bergues), Kassel
(Cassel), Ekelsbeke (Esquelbecq), Hazebroek (Hazebrouck), Waten (Watten), Volckeringshove,
Steenvoorde en onder andere in Wormhout nog Frans-Vlaams praten, wat het eens
zo gezellig maakt.
STREEKPRODUCTEN
Tafelen en smullen zijn een van de vele geneugten die men
in Pays de Flandres hoog in het vaandel draagt. Laat niet na om even de voetjes
onder tafel te steken in Estaminet Le Kerelshof in Cassel, gezellig café dat
dateert uit 1742. Hout en hop zorgen voor extra sfeer aansluitend dampende
potten waterzooi met kip, spek en beenham of de typische Frans-Vlaamse keuken,
te doorspoelen met keus uit een ruim assortiment gerstenat.
Iets verder op in Bergues zorgen Jean-Pierre en Valérie
in hun Maison dHôte Bienvenue chez nous
niet alleen voor heerlijk smulwerk, maar tegelijk voor een verkwikkende
nachtrust. Deze B&B telt vier fraai gedecoreerde kamers met alles er op en
eraan. Meer info: www.bienvenuecheznousabergues.fr
Met Hondschoote op uw programma zit je evenzo goed in
restaurant Les Jardins de lHaezepoël,
een charmant optrekje waar je tafelt met zicht op een amoureus knetterend
haardvuur, dat zorgt voor kwaliteitsvolle grillades. In de zomer smaken de
schotels op het terras nog eens zo lekker.
STREEPJE CULTUUR
Het mooie aan Pays de Flandre is de grote concentratie cultuurhistorische
bezienswaardigheden. In die streek moet je dus nooit grote afstanden afleggen
om iets moois te zien. Het kan heel divers zijn zoals de schitterende Moulin de
la Roome in Terdeghem of de Beiaard en de St-Vaast kerk van Hondschoote. Je kan
in een handomdraai een boeiend reisparcours samenstellen, langs tal van
plaatsen waar de bezienswaardigheden getuigen van een rijke geschiedenis zoals
in Renescure, Watten, Warhem, Oxelaëre, Godewaersvelde en Berthen. Ook niet te
missen zijn onder meer de abdij Notre Dame du Mont in Watten, het Ecomuseum in
Ghyvelde, het Wijnmuseum in Hondschoote, de kasteeltuinen in Nieppe en het
Radiomuseum in Boeschepe.
FIETSERSPARADIJS
Het landelijk karakter van Pays de Flandres, zeg maar Frans-Vlaanderen,
leent zich uitstekend tot wandelen en fietsen. Glooiende landschappen, heuvels
en rustig kabbelende riviertjes maken van elke fietstocht een plezier. De
tientallen uitgestippelde fietsroutes brengen je met je stalen ros naar de
leukste hoekjes uit de regio. De venijnige heuveltjes bijten weliswaar in de
kuiten maar verzachten de pijnen bij het verpozen op een van de vele terrasjes
die zorgen voor een verfrissend glas.
Parel uit de vele fietsroutes is zonder twijfel de Vlasroute, goed voor 30
km landelijk fietswerk tussen de vlasgaarden. Rustiger kan het niet.
LEUKE DORPJES
En er is nog meer moois te beleven in de Frans Westhoek en Le Pays de
Flandres. Trek er eens op uit met de wagen (voor de sportievelingen uiteraard
de fiets) en maak kennis met de leukste dorpjes. Berthen, een paradijs voor
wandelaars, Herzeele met zijn kapellen, retabels en gerestaureerde kleurrijke
huizen, Godewaersvelde gelegen aan de voet van de Katsberg en onder andere Noordpeene
met zijn historisch slagveld waarop Vlaanderen in 1677 door Lodewijk 14
geannexeerd werd.
Warme winter, vier weken animatie, muziek en amusement in
MIDDELKERKE
Langste ijsglijbaan van het land op Epernayplein
Mag
het iets meer zijn? hoor je steevast bij de slager. Mooie slogan dacht Daisy
Sturtewagen van taverne The Corner en pakt in samenwerking met Toerisme
Middelkerke en het gemeentebestuur van vrijdag 19 december tot en met zondag 4
januari 2015 uit met Ice-Fest@Middelkerke, een vier wekend durend
winterspektakel voor het ganse gezin.
Toerismeschepen Michel
Landuyt, geflankeerd door burgemeester Janna Rommel-Opstaele en voorzitter
directiecomité Toerisme Carine De Jonghe, was niet weinig tevreden met het
voorstel van Daisy Sturtewagen, zodoende de inwoners, tweede verblijvers en
toeristen vier weken lang te vergasten op een spetterend winterfeest. Om het even
op een andere boeg te gooien en vernieuwende ideeën te ontdekken schreven we een
bestek uit waarop alle horeca-uitbaters uit Middelkerke konden intekenen met de
bedoeling dat het beste en mooiste voorstel de organisatie van het
wintergebeuren op de Zeedijk mocht in handen nemen. Het voorstel van Daisy van
The Corner sprong er mijlenver uit. Na schoorvoetend vorig jaar een en ander op
het getouw te hebben bezet overtrof ze zichzelf dit jaar. Zij zorgt met
Ice-Fest@Middelkerke voor een zeer gevuld programma vol animatie aansluitend
een pleiade van Vlaamse vedetten, schuift Michel Landuyt naar voor.
SUPER LANGE IJSGLIJBAAN
Het eindejaarsprogramma
start met een Shopping Weekend op zaterdag 13 en zondag 14 december waarbij de
handelaars van Middelkerke, Westende en Lombardsijde tal van speciale acties op
het getouw zetten. Shoppers kunnen zich gratis laten vervoeren met de Tuk-Tuks
en het Kersttreintje. Een week later start Ice-Fest@Middelkerke. Daisy
Sturtewagen vertelt: In samenwerking met Dirk Bauters, Vanessa Chinitor,
traiteur Mi Gusta, Toerisme Middelkerke en het gemeentebestuur (die zorgt voor
logistieke steun) pakken we uit met een mega-programma op het Epernayplein,
uitgebouwd rond diverse verwarmde chalets, festihutten, waar handelaars hun
goederen en drankjes kunnen voorstellen. Topper wordt de 35 meter lange
ijsglijbaan, wellicht de langste van het land en enig aan zee. In de hoofdfest
zorgen Vanessa Chinitor, Dirk Bauters, Wendy Van Wanten, Wim Soetaer, Margriet
Hermans, Connie Neefs en onder andere Yves Segers voor spetterende optredens.
Verder zorgen de Great Pretenders met bas bariton Marc Meersman voor een
aperitiefconcert op kerstdag en brengt evergreens. Overdag zijn de kinderen
volop aan het feest. Voor 5 euro kan men de ganse dag genieten van de
glijbaan.Het is onze bedoeling om het Epernayplein om te toveren tot niet weg
te denken place to be aan zee.
STERREN AAN ZEE
En er in nog meer te
beleven. Het Normandpark wordt op vrijdag 26 december opnieuw ingenomen door
Sterren aan Zee, feestelijke animatie die via een fakkeltocht eindigt met een
vuurshow op de Zeedijk ter hoogte van het casino. Op zaterdag 27 en zondag 28
december is er van 10 tot 18 uur in de straten van Westende-Bad een
winterbraderie. Ook in het hinterland wordt kerst gevierd. Met Mannekesvere
smult met Kerst zorgt dj Yves op zaterdag 27 december vanaf 17 uur op de
overdekte kerstmarkt voor sfeer en gezelligheid. De plaatselijke verenigingen
pakken uit met standjes waarbij glühwein, warme chocomelk, jenever, soep, gebakken
worst, Noordzeevis en nog zoveel meer kan genuttigd worden, dat alles getekend
Gino, patroon Oud Mannekensvere.
Het jaar wordt verder
uitgewuifd met een fikse erfgoedwandeling op zondag 28 december, een
oudejaarsparty op woensdag 31 december op het Epernayplein, met
Sylvestervurenin Westende en
Middelkerke. Het volledig programma is te vinden in de fraaie brochure, te
bekomen bij de dienst voor Toerisme. Het is duidelijk, er is geen tijd voor
verveling, vier weken lang.
Foto: De organisatoren met
burgemeester Janna Rommel-Opstaele, Toerismeschepen Michel Landuyt, Daisy
Sturtewagen (The Corner) en Carine De Jonghet, voorzitter directiecomité
Toerisme.
Dat alles in een 3.500 m² beursruimte, makkelijk te bereiken,
aansluitend vlotte parkeerhaven.
Naast de 150 standen wacht een grote zaal met films over eigen reizen,
drie zalen met voorstelling van diverse reizen met PowerPoint en onder andere
voordrachten van onderlegde reisleiders en leidsters.
Om eventueel honger en dorst te stillen is er een heel ruime taverne met
lekkere maaltijden, snacks en overheerlijke dranken.
Ideale voorbereiding tot uw volgende vakantie in familieverband, met
zijn tweetjes, in groep of romantisch verblijf in de mooiste hoekjes van de
wereld. Liever een cruise in de Middellandse Zee of een riviercruise op de
Donau, Rhone of in de Po-Vallei ? Het kan allemaal.
Wie er even tussenuit wil en maar over een paar dagen
beschikt ziet al zijn wensen ingewilligd met een riviercruise op de Seine,
tussen Parijs en Honfleur. Romantischer kan haast niet. Reizen LAUWERS laat
niets onverlet om u vijf dagen lang te laten proeven en genieten van al dat
moois, te ontdekken tussen de legendarische Champs-Elysées en het pittoreske
haventje in Honfleur.
Vooraleer aan boord te stappen van de MS Renoir van de
gereputeerde rederij CroisiEurope, brengen we een bezoekje aan Parijs, de
Lichtstad die al eeuwen tot de verbeelding spreekt. De rondrit langs de
legendarische Champs Elysées brengt ons onder andere langs de Olympia, waar
ooit de grootste artiesten het podium sierden, nemen we een kijkje op de Place
Vendôme waar de duurste parfums en juwelen te vinden zijn, tegelijk het Ritz
Hotel, voormalig thuisfront van Coco Chanel en wijlen Lady Di. Een bezoek aan
de Eiffeltoren ontbreekt evenmin net als een kijkje in het Louvre, de Place
Concorde met de granieten obelisk uit het Egyptische Luxor en de Arc de
Triomphe.
MS RENOIR
Met de MS Renoir wacht ons drijvend hotel. De ontvangst
is hartelijk en staat borg voor een gezellige vijfdaagse. De cabines zijn
voorzien van al het nodige en de keuken is perfect. De bediening gaat vlot en
de stemming heerst vanaf minuut één. Tijdens de nacht worden we varend naar
onze volgende bestemming gebracht zodat we na het uitgebreid ontbijt optimaal
kunnen genieten van de regio en de stad waar aangemeerd wordt.
VERSAILLES
In Conflans Saint-Honorine zetten we voet aan wal voor
een gezoek aan het Kasteel van Versailles, in 1624 gebouwd door Lodewijk 13 en
naderhand ook het optrekje was van Lodewijk 14, 15 en 16, waarna de revolutie
uitbrak. Intussen blijft Versailles een monument vol geschiedenis met als
laatste groot historisch feit de ondertekening van de Vrede van Versailles in
1919 in de indrukwekkende Spiegelzaal. In 1979 werd het Kasteel van Versailles opgenomen
in de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Vandaag haalt het kasteel ruim tien
miljoen bezoekers per jaar.
ROUEN
Op weg naar Rouen is het genieten van de natuur en de
lieflijke Franse dorpjes die ons oog voorbij schrijdt. Rouen, een van de
belangrijkste havens van Frankrijk, is alvast goed voor een flinke portie
geschiedenis, niet in het minst omdat hier Jeanne dArc in 1431 op de
brandstapel stierf. Niet te missen is de kathedraal, het binnenhof van
Saint-Maclou, de rue de lHorloge, symbool van vrijheid. Werp ook een kijkje in
de moderne kerk op de Place du Vieux Marché, opgetrokken op de plaats waar
Jeanne dArc terechtgesteld werd, wegens ketterij. Geniet intussen van de vele
schitterende huizen in vakwerk.
HONFLEUR
Nauwelijks bekomen van de leuke wandeling in het
historische Rouen of de MS Renoir legt aan in het gezellige en door
kunstschilders zo geliefde Honfleur. Het pittoreske haventje, de nauwe
straatjes en de Sainte Cathérinekerk (helemaal in hout !) zijn de absolute
blikvangers.
DAUVILLE
Reizen Lauwers maakt hierbij van de gelegenheid om
tegelijk kennis te maken met de naburige badplaatsen Trouville en Dauville,
twee mondaine stranden die de Parijzenaars aan het hart koesteren, met het
imposante casino en twee paardenrenbanen als trekpleisters.Anderhalve eeuw geleden was Deauville nog een
boerendorpje, vandaag schuifelen de grote mondiale filmsterren maal al te graag
over de promenade.
OPAALKUST
Na de obligate avond van de kapitein volgt de ontscheping
en smaken we verder van de onvergelijkbare Opaalkust met Cap Blanc Nez, Griz
Nez en Boulogne, met zijn gezellige oude binnenstad, als speerpunten.
Hoe dan ook, al bij al een heerlijke mini riviercruise
die doet smaken naar nog. Ideale inleiding voor wie het later wil wagen op de
zeecruises waar Reizen Lauwers onder andere mee uitpakt op de Middellandse Zee,
de Griekse Eilanden en de Noorse Fjorden. Meer info over deze zeecruises,
aansluitend een reeks gezellige riviercruises:www.lauwers.be
Restaurant De Vlaschaard, het culinair paradijsje van
Chef Stefaan Lauwereins en gastvrouw Tineke aan de Leopoldlaan 246 in
Middelkerke, ziet met genoegen twee jonge talentrijke medewerkers zaal en
keuken versterken, beide afgestudeerd aan de gerenommeerde hotelschool Ter
Duinen in Koksijde: zoon Kenzo Lauwereins en Axelle Vemandele uit Slijpe.
Ervaring en jong talent wil automatisch leiden naar hoger
op. Een mix die restaurant De Vlaschaard binnen afzienbare tijd kan doen
uitgroeien tot een absolute topper aan zee. In de zaal zien we sinds kort Kenzo
Lauwereins met klasse en flair de gasten ontvangen en hen ook al is hij pas
20 lentes jong voorlichten omtrent de gepaste wijnen bij de succulente
gerechten die de keuken weet te leveren. Kenzo is zonder meer een natuurtalent.
Afgestudeerd in Koksijde liep hij onder andere stages in het 5-sterrenhotel
& restaurant La Reserve Ramatuelle in het Franse Saint-Tropez en als
sommelier in t Hof van Cleven in Kruishoutem. Evenwel voor Kenzo nog niet
voldoende want vandaag loopt hij nog extra school in Ter Groene Poorte in
Brugge waar hij zijn oog liet vallen op het diploma Butler & Events,
kwestie van protocol en service optimaal in de vingers te krijgen. Tijdens het
weekend staat hij als sommelier in het 3-sterrenrestaurant Hertog Jan waar
hij enorm veel opsteekt van wijnexpert Guido Francque en geeft hij les
Wereldwijn in Syntra West. Het is mijn grote droom om met de opgedane kennis
mijn passie, onthaal en wijn, optimaal uit te bouwen in het restaurant van mijn
ouders en het huis tegelijk naar hoger niveau te brengen en wie weet met zicht
op een Michelinster. De lat hoog leggen is een van onze prioriteiten. De klant
optimaal verwennen is ons motto, stelt Kenzo Lauwereins, een talent die kan
uitgroeien tot een diamant in de zaal.
KEUKENPRINSES
Zorgt Kenzo voor een upgrade in de zaal dan ziet Chef
Stefaan in de keuken de 20-jarige Axelle Vermandele (geboren uit een familie
waar horeca het ordewoord is) dag na dag ontpoppen tot een Ladychefdie nadat ze er eerder stage liep sinds
augustus in vast verband aan de stoof in De Vlaschaard kokkerelt. Net als
Kenzo een jong talent, maar dat zich liever ontplooit in de keuken dan in de
zaal, en mijns inziens al flink voorligt op haar leeftijdsgenoten. Ze heeft
heel wat in haar mars. Sprankelende ideeën, nieuwe technieken en een drang naar
steeds beter is haar streefdoel, aldus Stefaan Lauwereins.
TOEKOMST
Hoe dan ook, in restaurant De Vlaschaard waait een frisse
vernieuwende wind, een absolute meerwaarde die het knappe pionierswerk van Chef
Stefaan en gastvrouw Tineke de jongste tijd al flink wist op te trekken. En het
jonge geweld is nauwelijks te stoppen: Het is leuk werken bij een dynamisch duo
als dit, ze geven ons de kans om ons verder te ontwikkelen. Het is een
uitdaging voor ons om dit culinair adres via onthaal, nieuw interieur,protocol en onder andere wijnkennis naar een
hoger niveau te tillen. Samen kunnen we veel, stellen Kenzo in smetteloos pak
en Axelle, glunderend aan het fornuis.
Het is duidelijk, meer dan ooit weten Chef Stefaan,
Gastvrouw Tineke en hun nieuwe ploeg u tot in de diepste vezels gastronomisch
te verwennen. Vis is de grote troef, te proeven via een fraai Maandmenu en een
succulent Gastronomisch Menu. Veel tafelplezier !
Reservatie
pas geldig na storting van 145 euro per persoon op rekening op rekening001 6650228 81 met vermelding Oudejaarsavond Agua Del Mar +
naam en aantal personen.
Wat hebben topsteden als Hasselt, Luik en Maastricht met
elkaar gemeen? Juist: de 950 km lange rivier de Maas doorkruist Frankrijk,
België en Nederland vooraleer ze uitmondt in de Noordzee. Reizen Lauwers laat u
proeven van de culturele genoegens die genoemde drie steden ons weten voor te
schotelen. Dat alles via het varend hotel, de MS Prinses Juliana van de River
Cruise Line, driesterren rivierschip, comfortabel, goed voor ruim zestig
kajuiten en een uiterst vriendelijke en attente bemanning.
MAASTRICHT
Vakantiestemming meteen bij het aan boord klimmen van de
zowat honderd meter lange rivierboot. Kapitein Eddy Duqueine, een volbloed
Gentenaar, en hotelmanager Edwin Bulthuis en assistent hotelmanager Marnella
Maan ontvangen je met open armen in Maastricht waarmee we naderhand kennis
maken. Gids Cinthia Hamaeckers neemt je meteen op sleeptouw en loodst je tot in
het hart van deze geschiedkundige stad aan de Maas waar de Romeinen ooit aan de
voet van de Sint-Pietersberg de stad uitbouwden als Mosae Trjactum (later werd
dat Maastricht) of de plek waar men de Maas kon oversteken. En om de
geschiedenis helemaal van onder het stof te halen, na de val van Napoleon
vormden België en Nederland een koninkrijk. In 1830 scheidde België zich
evenwel af en wist Nederland Maastricht te behouden, intussen de hoofdstad van
Limburg, goed voor zowat 120.000 zielen. Hoogtepunten van deze unieke
wandelstad zijn alvast de oude stadwallen met de Onze-Lieve-Vrouwwal als
trekpleister, de Jekertoren en de Helpoort, de oudste stadspoort van Nederland.
Maastricht is tegelijk de pleisterplaats van André Rieu en het Vrijthof. Enne
let vooral op de fietsers, die zijn Koning in Nederland. Maar dat wist u beslist
al.
LUIK
Wandelen in de Vurige Stede is stappen in de
geschiedenis. Te voet ontdekt men tal van schatten met daarbij de kapittelkerk
van Saint-Batholémy, het Urselineklooster, het Marktplein, de oude kerk
Saint-André, de Place Saint-Lambert, het Paleis van de Prinsbisschoppen, de
Coteaux de la Citadelle (groene ruimte hartje stad) en uiteraard het Perron,
het monument dat de vrijheden van het Luikse volk symboliseert. De tientallen
terrasjes hartje stad laten u toe om heerlijk te verpozen en te genieten van de
Luikse culinaire geneugten. Voor de fijnproevers wacht de gids Liège Gourmande
met daarin de beste adresjes. Laat u alvast verleiden tot het nuttigen van de
Luikse balletjes met friet, de onvermijdelijke Luikse wafels of een Luikse
koffie. Af te sluiten met een heerlijke Pèkèt, plaatselijke jenever.
HASSELT
De hoofdstad van de provincie Limburg floreert als nooit
te voren. Het is ooit anders geweest. Tot halfweg de 19de eeuw zaten
de Hasselaars onder de knoet van de Nederlanders. Toen was het genoeg wrongen
zich los van de Hollanders. Op slag groeide Hasselt als kool en onderging een
ware metamorfose met eerst de mijnbouw, later de samenwerking met de hi-tech
Japanse stad Itami. Geniet tegelijk van een bezoekje aan het stadhuis, de
Sint-Quintenskathedraal en onder andere de Virga Jessebasiliek.
Voetballiefhebbers nemen een kijkje in brasserie Wembley, de voormalige stek
van Wilfried Van Moer, een van slands absolute topspelers in de jaren 60 tot
80. Wat uitbuiken kan met een fikse wandeling in het Kapermolenpark.
SMAAKVOLLE KEUKEN
Wandelen en genieten van al dat moois maakt hongerig. En
dat vult de crew van Chef Albert van der Hoeven en hotelmanager Edwin Bulthuis
schitterend in. Verwacht geen culinaire ingewikkelde schotels, maar een
bijzonder smaakvolle eerlijke keuken, met aandacht voor sfeer en gezelligheid.
En of dat nog niet genoeg is, de keukencrew staat bol van de verrassingen en
pakt geregeld uit met aangename smaakvolle verrassingen. Zo weet een
Piratendiner de avond letterlijk in vuur en vlam te zetten.
Hoe dan ook, al bij al een heerlijk mini riviercruise die
doet smaken naar nog. Ideale inleiding voor wie het later wil wagen op de echte
cruises waar Reizen Lauwers mee uitpakt op de Middellandse Zee, de Griekse
Eilanden en onder andere de Noorse Fjorden. Meer info:www.lauwers.be
The Gambia
zeg maar Gambia met als hoofdstad Banjul, ligt aan de westkust van Afrika,
op beide oevers van de Gambia rivier en helemaal omsloten door buurland
Senegal. Gambia bekoort met prachtige stranden, grote natuurparken en veel
couleur locale. Het is een voordelige en veilige reisbestemming, op zowat zes
uur vliegen vanuit Brussel. Gambia is een unieke ervaring en ideaal voor wie
voor het eerst met het echte Afrika wil kennismaken. Bovendien is het er elke
dag zomer met een gemiddelde temperatuur van 30° C. Zalig.
Om dat alles nog eens extra in de verf
te zetten kwam de Gambiaanseminister
van Toerisme en Cultuur Benjamin A. Roberts, geflankeerd door Bakary K. Jammeh,
voorzitter van de Gambia Tourist Board, naar ons land om er de troeven van zijn
land naar voor te schuiven. The Gambia is zonder meer een bijzonder veilig
land, waar we onbezorgd kunnen genieten van al dat moois. Buurland Senegal en
Gambia moeten niet beschouwd worden als een gevaar voor de volksgezondheid. De
toeristencurve liep gunstig, tot voor kort ebola de kop opstak en de wereld
deed opschrikken. In 2011 kregen we zowaar bijna 100.000 toeristen over de
vloer en een jaar later stond de tellen op ruim 150.000 maar voor dit jaar
liggen de cijfers een stuk minder door de negatieve berichtgevingen. We
begrijpen de toeristen ten volle, maar met de hand op het hart Gambia is
volledig veilig. Onze droom is de toeristenbezetting tegen 2020 op te trekken
naar 500.000. Belgische toeristen ? Dat waren er vorig jaar méér dan 5.000 of
zowaar het dubbele van de jongste jaren. We zitten in de lift en daar zijn we
zeer blij meer en danken hiervoor graag onze Belgische vakantiegangers,
touroperators en reisagenten, stelt minster van Toerisme Benjamin A. Roberts.
TOP 5 VAN GAMBIA
In Gambia
is naast zon en strandplezier zoveel te zien dat we voor u graag een top vijf
naar voor schuiven, zaken die men, als het kan, zien en beleven wil je het
mooiste kleine land van Afrika echt ontdekken.
1. Veelkleurige
markten
De markten zijn er levendig,
vibrerend, kleurrijk en je maakt er kennis met het echte leven van Gambia.
Toppers zijn de Albert Markt in
de hoofdstad Banjul en de
bruisende markt van Serekunda,
een doolhof van honderden straatjes waar je best met een lokale gids op stap
gaat.
2. Tropische wouden
Gambia ligt dichtbij de evenaar en
heeft hierdoor uitgestrekte tropische wouden, onvoorstelbaar rijk aan fauna en flora. Breng een bezoekje aan
het Makasutu Cultural Forest,
een schoolvoorbeeld van hoe toerisme en natuurbescherming hand in hand kunnen
gaan. Maak een boottocht door de mangrove bossen of klim net als de
palmwijntappers in een boom en proef de straffe Jungle Juice.
3. Gambia rivier
Het kleine Gambia wordt in twee
delen gesplitst door de Gambia rivier die uitmondt in de Atlantische Oceaan. De
rivier is niet alleen de levensader van het land maar ook een fantastische
reisweg. Van op het water zie je het schitterende natuurlijke decor en overal
waar je aan land gaat, wacht je een verrassing: een authentiek dorp met
vriendelijke mensen, een wandelpad door het woud tot bij een fantastische lodge
midden overweldigend natuurschoon
4. De vriendelijke
bevolking
Na een vakantie in Gambia weet je
wat gastvrijheid betekent. Het is tekenend voor de sfeer en de opgewektheid van
de mensen. Het is alsof de vriendelijkheid van de Gambianen zit ingebakken in
de genen.
5. Gambia Tours
Op stap in Gambia is Gambia Tours de ideale partner voor
al vervoer, bezoeken, dagtrips en algemene verkenning van dit nog ongerepte
vakantieland bij uitstek. Gambia Tours staat als sinds 1986 ten dienste van
zowel de touroperator als de particulier die op eigen ritme Gambia wil
verkennen. Managing director Charbel Hobeika staat borg voor een onberispelijke
service en brengt u vlekkeloos naar de vele bezienswaardigheden in Gambia. Meer
info: www.gambiatours.gm
SILVERJET
Reizen naar Gambia is eens zo heerlijk met touroperator
Silverjet die al jaren thuis is in het kleine landje in West-Afrika. Alle info
in de gloednieuwe brochure, gratis te bekomen bij uw reisagent of via www.silverjet.be
BREDENE Sinds 2007 peddelt hij het ganse jaar door
tussen Bredene en Mahé, hoofdeiland stad in de Seychellen, ontegensprekelijk zijn
tweede thuis: Kristof Van Der Schueren. Hij is er co-eigenaar van Bat-O-Bleu,
een chartermaatschappij met een kleine vloot hypermoderne catamarans die hij ter
beschikking stelt voor cruises en waterplezier, in een van de mooiste streken
ter wereld.
Kristof Van Der Schueren steekt het niet onder stoelen of
banken dat hij verzot is op deze archipel. Hij gaf ons tekst en uitleg, net
voor hij nog maar eens vertrok naar Mahé, zijn vaste stek aan de boorden van de
Indische Oceaan. Hij is afkomstig uit De Pinte maar woont al zowat 15 jaar in
Bredene . Als jonge student maakte ik tijdens een vakantie kennis met de
Seychellen en het werd liefde op het eerste gezicht. Meer nog, de aangename
bevolking, het immer mooie weer, de grote levenskwaliteit, de uitstekende
keuken en geen spoor van enige stress, allemaal elementen die me naar hier
lokten, met niet meer kunnen loslaten. Meer nog, samen met de lokale Jeffrey
Boucary stampten we Bat-O-Blue uit de grond. We startten in 2007 met één
catamaran. Vandaag zijn we eigenaars van vier klasrijke vaartuigen. We kregen
intussen al flink wat volk over de vloer, met vooral Fransen, Duitsers,
Italianen, Britten, Russen en zowat 10% Belgen, meestal Vlamingen. We zijn er
blij mee en kijken uit naar de komende maanden, in Mahé is het momenteel volop
zomer, vertelt een gelukkig ogende Kristof Van Der Schueren, in de gezellige
tuin in Bredene geflankeerd door eega Ann Debranter, dochter Mahé (12) en
zoontje Emiel (10) die tijdens de vakantiemaanden uiteraard te vinden zijn in
de ongerepte archipel die de Seychellen is. De liefde voor het gezin houdt ons
in Bredene, maar we maken van elke gelegenheid gebruik om samen te genieten van
de geneugten in de Seychellen, zonder meer ons tweede thuis, voegt Kristof,
tot voor enkele jaren nog projectleider bij de Firma Verhelst.
SILVERJET
Intussen groeit Bat-O-Blue zienderogen. Enkele
touroperators volgen ons en schuiven onze producten naar voor, niet in het
minst Silverjet uit Oostende waar zaakvoerders Thierry Rayée en Wim David het
eens zijn: Met Kristof Van Der Schueren uit Bredene pakken we met de
chartermaatschappij Bat-O-Blue uit met achtdaagse zeilreizen om en rond de
eilanden Praslin, Mahé. De catamarans staan borg voor een comfortabele en
zorgeloze zeilcruise zoals men die zelden meemaakt. De super modern uitgeruste
vloot van Bat-O-Blue laat u genieten van snorkelen, vissen, kajakken en alles
wat de watersporter belieft. Of liever een verblijf op de palmstranden van Mahé
en Praslin, het kan allemaal.
EIGEN CREW
Kristof Van De Schueren is pas gelukkig als zijn
bezoekers dat ook zijn: Bat-O-Blue staat borg voor een zorgeloze vakantie. Elk
van onze catamarans wordt verhuurd met onze eigen crew. Zij zorgen voor een
onberispelijke service zodat de vakantiegangers enkel dienen te genieten. Het
is ook zo dat we niet enkel zeilliefhebbers aan boord krijgen, maar heel wat
gasten die eerder nooit een watervakantie planden. Vandaar de belangrijkheid
van een eigen crew, zodat men ten volle kan genieten. Bovendien kan elke gast
zijn eigen programma uittekenen van drie, vijf of zeven dagen, al dan niet te
verlengen met een strandvakantie op een van de ongerepte eilandjes, wat het
vakantiegevoel nog extra aanzwengelt.
Het gerenommeerd restaurant Old Fisher aan het
Heldenplein 33, in hartje Heist, viert dit jaar niet alleen zijn 40ste
verjaardag, maar maakte van de gelegenheid gebruik om het in een nieuw kleedje
te steken.
Chef en eigenaar Dirk Defruyt (45, en oud leerling Groene
Poorte Brugge) is bijzonder tevreden van het werk van binnenhuisarchitect
Anthony Boelaert: Toen vader Arnold, die Old Fisher uit de grond heeft
gestampt, in 2000 de zaak overliet aan ons zorgden we al voor een kleine
modernere aanpak. Helaas, we wilden met de tijd meegaan en samen met mijn eega
Véronique Noreille die de zaal voor haar rekening neemt besloten we recent
om Old Fisher een volledige gedaanteverwisseling te laten ondergaan. De
rookruimte werd omgetoverd tot veranda waar we graag kleine groepjes of privé
feestjes plaatsen. Het restaurant is nu goed voor een totaal van 70 couverts,
netjes gescheiden en plaats over voor gezellig samenzijn. De nieuwe inrichting
is volgens onze klanten meer dan geslaagd. Tegelijk verminderden we de kaart
zodat we meer aandacht kunnen schenken aan de bereiding van de dagverse
producten. Ook de wijnkaart is volledig in het nieuw gestoken en maandelijks
gepast aan de gerechten die we voorleggen aan onze wijnman.
HOMARIUM
En of de Chef gelijk heeft. Restaurant Old Fisher gaat er
tegelijk prat op dat geen enkele vissoort uit de diepvries komt. De gloednieuwe
homarium nodigt alvast uit tot degustatie van schelp- en schaaldieren. We hebben onze faam opgebouwd door
uitsluitend met verse vis en dito producten te werken. Tarbot, tong en paling
gekoppeld aan een Marktmenu of Suggestiebord zijn onze grote troeven. En wat
het vlees betreft, we werken vooral seizoensgericht met wild, klassieke keuken
met eigen toets, onderstreept Dirk Defruyt, in de keuken omringd door drie
sous-chefs, allen al even gedreven als de Chef.
BETAALBARE GASTRONOMIE
Chef Dirk Defruyt pakt met regelmaat van een klok uit met
nieuwe suggesties, de een al smaakvoller dan de andere. Een kleine greep uit de
kaart en het Marktmenu laat zien dat de combinaties steeds op elkaar afgesteld
zijn. Er is een ruime keus binnen de voorgerechten, hoofdgerechten en
nagerechten, zelf samen te stellen over drie of vier gangen, al dan niet met
passende wijnen, vanaf 40 euro, passende wijn vanaf 15 euro.
Restaurant OLD FISHER
Dirk
Defruyt & Véronique Noreille
Heldenplein
33
8301
Knokke-Heist
050
51 11 14
Gesloten
op maandag (enkel in vakantieperiode)
Gesloten op maandag en dinsdag (buiten vakantieperiode)
Zij
die houden van een uitstapje naar Engeland kiezen na het ontschepen in Dover of
het verlaten van de Chunnel, meteen richting Londen en laten de White Cliffs
meteen voor wat ze zijn en snorren de M20 op. Dover en het graafschap Kent, dat
op amper anderhalf uur cruisen ligt uit Calais, laat men 99% links liggen.
Inderdaad, Kent is door de
massa vooral gekend omwille de wereldberoemde kathedraal, de eeuwenoude
vakhuizen, de smalle gezellige straatjes en de onvergelijkbare kerstmarkten van
Canterbury. More British kan het
immers niet. En toch is Kent véél meer dan alleen maar Canterbury. Neem nu
Dover, een van de dertien districten van Kent, al eeuwen een maritieme stad die
via het Nauw van Kales (Het Kanaal) op amper 34 km uit Frankrijk verwijderd is.
De stad telt zowat 40.000 inwoners en leeft van de visserij en de economie om
en rond de haven, met de White Cliffs of Dover als handelsmerk.
DOVER CASTLE
Al even imposant als de
witte krijtrotsen is Dover Castle, een van de machtigste en grootste burchten
van Engeland. Het kasteel ligt op een heuvel en werd al diverse eeuwen gebruikt
als fort. Het werd gebouwd door Henry II in 1180 en is tot voor kort steeds de
ontmoetingsplaats geweest voor militaire besprekingen. Een goed bewaard
tunnelsysteem onder het kasteel verwerkt in de krijtrotsen werd tot voor
kort beheerd door het ministerie van Landsverdediging. Twee begeleide
wandelingen in de tunnels getuigen van een flinke brok militaire geschiedenis.
Vandaar ook dat een bezoek aan Dover Castle niet afgerond is zonder kennis te
maken met de Dover Secret War Tunnels
en The Underground Hospital, twee
wandelingen in de buik van de White Cliffs waar we tegelijk kennis maken met Operatie
Dynamo, actie in mei 1940 tijdens de Tweede Wereldoorlog om de Britse troepen
in Duinkerke te evacueren, audiovisueel schitterend weergegeven. Men komt terug
tot de bewoonde wereld na een klimpartij in de kazematten.
Dover Castle is dagelijks te
bezoeken en is zonder meer de moeite waard. Naast de tunnels wacht ook nog de
Church of St. Mary-in-Castro, kerkje van vele oorlogen, gebouwd rond de jaren
1.000 en na quasi volledige vernieling in 1720 terug opgetrokken, in de schaduw
van de ruïnes van de Romeinse vuurtoren. Meer info: www.english-heritage.org.uk
Hoe dan ook, maak op weg
naar andere oorden in Groot-Brittannië plaats voor een lange stop in Dover.
Naast het historische belangrijke kasteel is de badplaats Dover doorspekt met
leuke stekjes en gezellige plekjes.
WALMER CASTLE
Iets verderop Dover wacht
nog een kanjer van een kasteel: Walmer Castle, ooit het geliefde optrekje van
de Queen Mum, overleden op 101-jarige leeftijd, echtgenote van King George VI
en moeder van de huidige Britse Queen Elisabeth II. Zij verbleef er vele
zomers. De vertrekken en de tuinen speciaal aangelegd voor de Queen Mum bij
haar 95-ste verjaardag zijn vandaag te bezoeken. Het kasteel werd opgetrokken
door Hendrik VIII.
DEAL CASTLE
Aan de kustlijn van Kent is
het in Deal, ooit een belangrijke haven, genieten van nog een stuk historische
bouwwerk. Deal Castle is immers de grootste van drie forten die destijds in
Kent opgetrokken werden door Hendrik VIII. Het kasteel heeft een bijzonder vorm
met rond de centrale toren tweemaal zes halve cirkelvormige bastions, zodat het
grondplan een blaadje van de Tudor roos laat bewonderen, het familiewapen van
Hendrik VIII Door zijn constructies was het mogelijk alles op zee meteen onder
controle te houden. Een kasteel is het niet direct in die benaming, laat het
ons eerder een vesting noemen, een verdedigingsfort. Met allure, weliswaar.
Meer info: www.english-heritage.org.uk
ZEEHONDJES
Liefhebbers van rust en
natuur mogen een uitstapje met de Sandwich River Bus niet missen. Vanuit het
idyllische Middeleeuwse haventje Sandwich pakt Captain Colin Carr tevens
havenmeester met zijn Seahawke uit
met uitstapjes op de rivier Stour, richting zee, bestemming strand aan de
monding waar een 70-tal zeehondjes het mooie weer maken. De Seal Spotting riviertocht
vertrekt aan de Toll Bridge, duurt ruim twee uur en neemt u mee naar waar ooit
een flink stuk industrie gevestigd was. Onderweg ontdek je her en der nog enkele
scheepswrakken met de marinelegendes Lord
Waverley en Lord Devonport als
bekendste. De zeehondjes zijn evenwel de grote attractie van deze boottocht.
Meer info: www.sandwichriverbus.co.uk
WIJNGAARDEN
Men houdt het als fervente
wijnliefhebber niet voor mogelijk maar het is zo: in zuidoost Kent weet de
familie Graham, Lorna, Michael en Avril Wilks met succes in Hawkinge nabij
Folkestone, de wellicht kleinste Britse wijngaard met klasse naar voor te
schuiven. De handgeplukte Rondo, Dornfelder en Bacchus druiven zorgden de
jongste jaren telkenmale met hun Sparkling White en Sparkling Rosé voor
talrijke prijzen op de Britse en Welsh wijnsalons. De oogst 2014 is intussen
achter de rug met de hulp van vrienden en familie en worden nu op de
traditionele wijze verwerkt. Het wijnhuis is opnieuw te bezoeken vanaf het
voorjaar 2015. Aangename verrassing zijn de drie luxueuze B&B kamers die
Lorna met Saxon Shore, Caesars Camp en
Manor Rose ter beschikking stelt tussen april en oktober. Logeren tussen de
wijngaarden, een unieke locatie om op en top tot rust te komen. Meer info over
de wijnen en de luxe B&B: www.terlinghamvineyard.co.uk en info@terlinghamvineyard.co.uk
RELAX IN KENT
HOTELS
Kent zit bol van de leuke
hotelletjes aan zee, zodat de keuze niet makkelijk wordt. Luxueus is het
genieten in Mansion House in Hythe (zie verder) maar al even gezellig zijn de
hotels van de groep Relax in Kent,
zes huizen die de handen in mekaar sloegen en zo goed als het kan met hetzelfde
stramien werken: The Bell Hotel in Sandwich; The George Hotel in Cranbrook; The
Royal Albion Hotel in Broadstairs; The Marine Hotel in Whitstable, The Royal
Hotel in Deal en The Botany Bay Hotel in Broadstairs.
THE ROYAL HOTEL
We genoten alvast van de
prima service en uitstekende keuken van The Royal Hotel in Deal waar general
manager Natasha Franz zorgt voor een warm onthaal. Het hotel ligt aan zee, met
een van de mooiste vergezichten, inclusief op de pier. In de bar kan men niet
alleen genieten van een fris glas, maar tegelijk de kleine honger stillen. In
het restaurant wacht een uitgelezen British
Cuisine, met alles wat uit de zee komt als grote troef. The Royal Hotel
heeft zijn naam duidelijk niet gestolen: de ontvangst, bediening en verblijf
zijn inderdaad koninklijk. Een adres om op zak te hebben op stap in Kent.
THE BOTANY BAY
HOTEL
Andere topper binnen Relax
in Kent is The Botany Bay Hotel in Broadstairs, district Thanet, met zicht op
de schitterende krijtrotsen en kliffen van Kingsgate. Hier zwaaien Ian en
Alison Farlane met verve de scepter. Aan de balie zorgt Sophie voor een zonnige
ontvangst. Het hotel straalt warmte en de keuken is er effenaf knap te noemen.
Het zicht op zee en de kliffen is het aangename toetje op een fraai verblijf
aan de boorden van de Noordzee. Wandelen op het strand met de krijtrotsen als
gezel is het einde.Meer info: www.relaxinkent.co.uk
NAAR KENT MET P&O
FERRIES
Het graafschap Kent is
makkelijk te bereiken via de ferry Calais-Dover met de diensten van P&O
Ferries. Er zijn elke dag 23 afvaarten tussen deze twee havens. Uw uitstap
begint aan boord van een der fraaie schepen van P&O Ferries. De overtocht
duurt anderhalf uur, ruimschoots de tijd om iets lekkers te nuttigen, wat uit
te buiken in de Lounge of zo maar genieten op dek en uitkijken naar de
opduikende krijtrotsen van Dover. Na het ontschepen ligt Dover aan je voeten en
in amper een half uurtje is het al genieten van Deal, Broadstairs, Sandwich,
Hawkinge of onder andere Hythe en Folkestone. Meer info en reservaties: 070 70
71 77 en www.POferries.be
Een van de meest
merkwaardige plekjes in Kent is het Port Lympne Wild Animal Park in het voormalig
havenstadje Hythe, op een steenworp van Folkestone. Onder impuls van The
Aspinall Foundation is dit dierenpark door toedoen van John Aspinall sinds 1970
uitgegroeid tot een van s werelds meest gelauwerde dierenparken en alvast een
van de meest gerenommeerde van het Verenigd Koninkrijk. Vandaag trekt Port
Lympne Reserve elke dag duizenden bezoekers en laat op een open ruimte van
zowat 300 ha ruim 400 verschillende dierensoorten van alle slag bewonderen. De
giraffen, zebras, struisvogels, neushoorns, sneeuwluipaarden, Bengaalse
tijgers, cheetas, Siberische tijgers, leeuwen en tientallen soorten apen met
de bonobos, de gorillas, de baboons, de gibbons en uiteraard de
onvergelijkbare zilverrug zijn van zeer dichtbij of dichtbij te bewonderen.
SHORT BREAKS
Topper in Port Lympne is de
mogelijkheid om er één, twee, drie of zeven dagen te verblijven in tenten of in
uiterst verzorgde lodges met alle mogelijke comfort om je heen, dat alles onder
de noemer van Short Breaks, onder de supervisie van manager Gary Gould. De
Elephant Lodge (luxueuze tent) biedt mogelijkheid om tot acht personen te
logeren en dit vanaf begin april tot eind oktober. De Livingstone Cottage (het
ganse jaar open) en de Livingstone Lodge (open van begin april tot eind
oktober) zorgen voor een unieke Afrikaanse belevenis, met mogelijkheid tot
volledige catering. Ideaal voor kleine groepen of families. Van op de
respectievelijke terrassen is het niet alleen genieten van een schitterende
panoramisch zicht, maar is bij mooi weer de kust van Frankrijk te zien. Voeg
daarbij een traag voorbij stappende giraf of zebra en het uitzicht is
onbetaalbaar.
Momenteel wordt de hand
gelegd aan het bouwen van nieuwe budgetvriendelijke logies met daarbij een
Treehouse Hotel (luxueus houten constructie op de bergtop) en Pinewood, houten
slaapplaatsen voor twee of vier personen. Na deze uitbreiding beschikt Port
Lympne over een brede waaier van verblijfsmogelijkheden, zowel voor families,
koppels, scholen of groepen.
PORT LYMPNE
MANSION HOTEL
En er is nog meer. Wie een
bezoek aan Port Lympne in alle luxe wil invullen krijgt zijn wensen ingevuld
via verblijf in een van de zes ruime kamers suites in The Mansion Hotel,
gevestigd in Mansion House, de voormalige residentie van Sir Philip Sassoon die
er Sir Winston Churchill, Prince Edward Lawrence of Arabië en onder andere
Charlie Chaplin over de vloer kreeg als gast. Het Mansion Hotel telt vandaag
met The Rex Whistler Room, The Chaplin Bridal Suite, The Sir Herbert Baker
Room, The Sir Winston Churchill Room, The TE Lawrence Room en The Sir Philip
Sassoon Bridal Suite unieke kamers met alle mogelijke luxe. In de Glyn Philpot
Bar laten de lederen Chesterfields je genieten van je geliefkoosd aperitief en of
Afternoon tea. s Avonds zorgt de keuken er voor een succulent diner.
SAFARIS
Los van elk van deze
verblijfsaccommodaties kunnen safaris geboekt worden, met toppers Out of Africa
Sunset, de Rhino Safari en onder andere de Night Safari. Telkenmale een
onvergetelijke belevenis met de dieren tegelijk als acteur en decor. Meer info
over deze safaris: www.aspinallfoundation.org
P&O FERRIES
Port Lympne Wild Animal Park
is makkelijk te bereiken via de ferry Calais-Dover met de diensten van P&O
Ferries. Er zijn elke dag 23 afvaarten tussen deze twee havens. Uw uitstap
begint aan boord van een der fraaie schepen van P&O Ferries. De overtocht
duurt anderhalf uur, ruimschoots de tijd om iets lekkers te nuttigen, wat uit
te buiken in de Lounge of zo maar genieten op dek en uitkijken naar de
opduikende krijtrotsen van Dover. Na het ontschepen richting Folkestone en
Hythe met Port Lympne op een half uurtje uit Dover. Meer info en reservaties:
070 70 71 77 en www.POferries.be
Lekkerbekken mogen het niet missen. Van vrijdag 21 tot en
met zondag 23 november loopt in HOTEL ACCES, Van Iseghemlaan in Oostende, voor
de 4de opeenvolgende maal het CHAMPAGNEWEEKEND, overgoten met
Champagne Joël Chevillet uit Baslieux sous Chatillion, op een boogscheut van
Epernay.
Onder het motto CHAMPAGNE AAN ZEE pakt ACCES HOTEL uit
met een
CHAMPAGNE ARRANGEMENT
Naast degustatie op zaterdag 22 november, van 15 tot
18 uur in de salons van Acces Hotel, die voor iedereen openstaat, is er
gelegenheid tot het genieten van een Champagne arrangement, inhoudend:
2
nachten in
een hotelkamer
elke ochtend ontbijtbuffet met bubbels
bij aankomst een fles Champagne op de
kamer
viergangendiner op vrijdagavond
Champagne
degustatie op
zaterdagnamiddag
op zaterdagavond een Champagne vijfgangendiner met live
muziek met Glenn Degeselle
tijdens diner op zaterdag
deelname aan Mister en Miss
Champagne verkiezing
Totale prijs 1 pers: 235
euro
Totale prijs 2 pers: 350 euro
Na de knappe realisaties van de vorige jaren tekent de
goede samenwerking tussen het Nieuwpoortse stadsbestuur, de vzw Promovis en
organisator de Nieuwpoortse Blauwe Boei van vrijdag 24 tot en met zondag 26
oktober in de lokalen van de Nieuwpoortse Vismijn voor de 5de
OESTERBEURS, uniek in de regio.
Onder impuls van Greet Ardies zorgen de medewerkers van
de Nieuwpoortse Blauwe Boei voor heerlijke oesters afkomstig van Ria dEtel uit
Morbihan waarbij oesterkweker J. Yvon en zijn medewerkers de oesters voor u
hapklaar maken.
OESTERBAR
Het geheel speelt zich af in de benedenzaal van de
vismijn. Greet Ardies: Men kan er niet alleen terecht voor een heerlijke warme
of koude schotel oesters, maar ook voor een verfrissende Noorse schotel, gebakken
vis, Nieuwpoortse garnaalsoep of waarom niet een charcuterieschotel of
heerlijk streepje ganzenlever. Het wordt werkelijk smullen, volgende week in
Nieuwpoort. Uiteraard wachten aan de bar diverse dranken. Mede de samenwerking
met het stadsbestuur en Promovis willen we de culinaire troeven van Nieuwpoort
extra in de kijker stellen.
Openingsuren:
Vrijdag
24 oktober: van 16 tot 24 uur
Zaterdag
25 oktober: van 10 tot 24 uur
Zondag
26 oktober: van 10 tot 18 uur.
GOED DOEL
De opbrengst van de oesterbeurs wordt geschonken aan een
of meerdere goede doelen. Tegelijkertijd met de Oesterbeurs vindt ook de Nieuwpoort
International Boatshow, de voormalige Cap°Okaz, plaats in de VVW-Jachthaven,
elke dag vanaf 10 uur.
SHUTTLE SERVICE
Het geheel wordt drie dagen lang opgefleurd met
randanimatie en muzikale omlijsting.
Het toeristisch treintje zorgt voor transport tussen
Nieuwpoort Bad (Hendrikaplein) en de Oesterbeurs en Nieuwpoort Internationaal
Boatshow.
GASTRONOMIE & TOERISME
Het is duidelijk, het worden opnieuw drie dolle culinair
hoogstaande dagen, aangevuld met een flinke moot toerisme, watertoerisme die de
vele mogelijkheden van Nieuwpoort extra in de kijker weet te stellen.
Toerismeschepen Bert Gunst en Schepen Visserij Kris Vandecasteele zijn alvast
in de wolken met dit initiatief. Indien de weergoden nu ook nog trek hebben in
een schotel oesters of wat plezier op het water, dan zit het helemaal snor.