Aan tafel in Schotland
Snoepen van Isle of Arran
Tafelen in Groot-Brittannië
in het algemeen en in Schotland in het bijzonder, doet vele wenkbrauwen
fronsen. Wie nooit in Schotland is geweest kent het land alleen maar van de
whisky, haggis en doedelzakspelers in een kilt. Maar er is veel meer culinair
te beleven bij de Schotten. Niet alleen bezit het een brede waaier van voor ons
ongekende producten maar levert kwaliteitsvol vlees, vis, zeevruchten en een
grote verscheidenheid aan fruit en groenten.
Tafelen kan zowat overal in
Schotland, van de kleinste pub al over een gezellig bistro tot een
sterrenrestaurant. Juist, want ook de Schotten tellen ei zo na twintig
Michelsterren. Met dank aan de vele Chefs die alleen maar kiezen voor
topkwaliteit. Deze halen vooral hun producten bij de lokale boerenmarkten en
vissers, bij bosjes te vinden op de vele eilanden en dorpjes, zo weggelopen uit
een luxe foto album. Voeg daarbij een resem festivals waar met veel liefde de
lokale producten ten toon worden gespreid.
HAGGIS
Meer nog, het lopend jaar
staat met Year of Food & Drink Scotland 2015 volledig in het teken van de gastronomie, op het eiland Arran extra in de kijker
gesteld door Big Tastes from a small Scottish Island (meer info: www.taste-of-arran.co.uk) die we
graag extra onder de loep nemen. Wellicht denkt u meteen aan de onvermijdelijke
Haggis, de Schotse delicatesse bij uitstek. Haggis (schapenmaag gevuld met
gemalen ingewanden als long, hart, lever, rundniervet, havermeel, uien en
gedroogde kruiden, aangevuld met een flinke scheut whisky) is de topper in de
keuken. Tot voor kort authentiek opgediend als eerbetoon aan de Schotse dichter
Robert Burns, vandaag eerder klaargestoomd als stevige moten gehakt. Ook de zee
en de landbouwers zorgen voor topproducten met een brede waaier van vis,
schaal- en schelpdieren met kreeft, oesters, mosselen en onder andere
langoustines. Met Angus rund ligt het beste vlees op het bord. Voeg daarbij de
diverse kazen, aangevuld met een wijntje en je lunch of avondfeest kan niet
meer stuk. Verwacht evenwel niet direct de beste verfijnde Franse of Belgische
keuken, maar eenvoudige, stevige en vooral smaakvolle maaltijden.
ARRAN KAAS
Kaasliefhebbers zijn hier
aan het feest: in The Arran Chees Shop kan je niet alleen het proces van het
kaasmaken meemaken, maar kan je ook proeven van het beste wat op het eiland
Arran te vinden is. Heel wat cheddar-kazen krijgen de smaak van whisky, gerookt
look, gerookte eik of onder andere Chilipeper toegemeten. Verrassend lekker. Meer info: www.arrancheese.com
GEROOKTE ZALM
Wie het neusje van de zalm
onder de zalm wil genieten krijgt ruim zijn gading bij Tim en Fran James. In
hun home farm Creelars of Arran in Brodick schuiven ze u al 24 jaar
topkwaliteit inzake gerookte lokale producten naar voor, met de zalm als
speerpunt. Tim trekt zelf naar zee met zijn eigen vaartuig en vangt naast zalm
ook nog kreeft, krab en langoustines. Daarnaast kan men deze producten genieten
in hun restaurant. U vindt Restaurant & Smokehouse Creelers of Arran in het
Visitors Centre, hartje Brodick.
ARRAN CHOCOLADE
Ons land mag dan wel de
beste chocolade ter wereld leveren, op het eiland Arran overtreft Kat in haar
Arran Chocolat Factory in Brodick met haar James
of Arran iedereen. Vooral de James After Dinner Selection is een streling
voor oog en tong. Liever de James Fresh Cream Truffles? Jonge paartjes kennen
het adres voor hun onverbeterlijke Wedding Favour Boxes. Meer info: www.jamesofarran.com
ARRAN BIER
Schotland mag dan wel het
land bij uitstek zijn omtrent whisky, er wordt aardig wat bier gedronken. In The
Isle of Arran Brewery zorgt manager director Gerald Michaluk voor de beste
ales. Genesteld tussen Goatfell, de grootste bergketen van Arran, en het
imposante Brodick Castle staat hij borg voor heerlijk geestrijk vocht als de
Arran Sunset, Arran Sleeping Warrior, Arran Red Squirrel en onder andere de
Arran Milestone Special. Meer info: www.arranbrewery.com
en voor Year of Food & Drink Scotland 2015: www.visitscotland.com
Slainte ! Laat het u smaken.
Georges
Keters
Fotos:
Visit Scotland & Georges Keters


|