In de regio Turnhout is de familie Wu, sedert meer dan 15 jaar exploitant van het Chinees-Indisch restaurant Ching Dou geen onbekende meer. Het restaurant is tot ver buiten de regio gekend voor de lekkere specialiteiten met een Chinees en Indisch tintje, af en toe een tikkeltje pikant maar alleszins verfrissend.
Sinds kort heeft de familie haar actieradius verruimd en is nu ook aan de slag in restaurant Long Quan in Steenokkerzeel, restaurant dat vroeger bekend stond onder de naam Brasserie Jumbo, maar een tijdje terug de deuren sloot. Het interieur kreeg een forse renovatie en opknapbeurt, het voormalig zaaltje verdween en werd aan het restaurant toegevoegd waardoor een open en luchtige ruimte met bijzonder functioneel meubilair ontstaat. Op deze manier kan ook het aanpalend terras bij optimale weersomstandigheden in zijn totaliteit worden gebruikt.
Het wordt ongetwijfeld een leuke zomerse combinatie, met heerlijke Chinese gerechten op je bord, en alle vliegtuigtypes binnen oogbereik, dagdromen van verre reizen
Vader Wu Yun Shan, volgde hotelopleiding in zijn geboortestad Zhejiang in het district Gingtian en ging hier aanvankelijk als kok aan de slag. Mede door het succes van zijn broer in Turnhout en de absolute zekerheid dat Belgen openstaan voor diverse eetculturen zette hij de stap. De proefperiode in Turnhout verliep erg vlot en de overname van Brasserie Jumbo kwam precies op tijd.
Wu Yun Shan houdt het uitsluitend bij de traditionele regionale gerechten uit zijn geboortestreek Zhejiang, waar alle gerechten worden vergezeld van een overvloed van groenten. De naamkeuze van het restaurant is een openbaring van de Chinese rijkdommen, long wordt zeer frequent gebruikt in China en betekent bron, terwijl Quan zowel geluk als voorspoed betekent. Long Quan betekent dus gewoonweg bron van geluk maar Shan ziet het veeleer als een aangename kennismaking met de rijke Chinese gastronomie in een locatie waar de klant zich lekker thuisvoelt.
Het culinaire aanbod van Long Quan omvat enerzijds een aantal menusuggesties waarbij de regionale accenten sterk tot uiting komen. De provincie begrensd door bergen en de zee was destijds een bolwerk van de Yuan-dynastie en een Chinese kreeftrijsttafel is een absolute must. De Hong Kongrijsttafel en de Chinese rijsttafel brengen uiteenlopende gerechten terwijl Shans Sichuanrijsttafel met diverse pittige gerechten, een allusie maakt op de Yin en Yangharmonie die onontbeerlijk is in elk rechtgeaarde Chinees restaurant. Lokale allusie maakt Shan met de presentatie van een Jumborijsttafel. Elk van de samenstellende gerechten kan vanzelfsprekend apart worden genuttigd waardoor de Yin en Yangharmonie soms onvoldoende tot uiting komt. Terwijl vader Shan in de keuken de plak zwaait, zorgt zijn dochter en gastvrouw Fen in de zaal samen met haar broer Jie voor een perfecte organisatie.
Wij konden alleszins niet aan de Sichuanrijsttafel weerstaan. Deze bood een prettig overzicht van de Chinese culinaire rijkdommen en bestond zoals het hoort, uit 8 verschillende gerechten, trouwens het perfecte aantal om samen gezellig van een rijsttafel te genieten. Na de pikante soep vormden de kikkerbilletjes een absolute delicatesse. Nieuwe verrassingen bij de Chinese garnalen, de eend pan kan, de bali pan kan en de kip, gerechten die vergezeld waren van een ruime schare groenten met o.m. de lotus en samen met de rijst werden opgediend. Ook het afsluitende ijsje was perfect.
Ter gelegenheid van het Chinees Nieuwjaar, biedt restaurant Long Quan op 1, 2 en 3 februari een typisch nieuwjaarsmenu aan waarin de belangrijkste Chinese gerechten zitten verweven. In de Valentijnsperiode wordt dan weer gezorgd voor enkele liefdevolle bereidingen die de Yin en Yangharmonie volop symboliseren.
Dat Chiang Kai Shek die in deze regio werd geboren, er bij herhaling terugkeerde om van de fijne gerechten van Zhejiang te genieten, hoeft dan ook niemand te verwonderen.RVH.
Restaurant Long Quan (Jumbo) Kortenbergsesteenweg 198 1820 Steenokkerzeel tel 02/759 80 90 alle dagen open.
Na het feestgedruis van de voorbije weken, wordt het heel even stil en rustig, al kondigen Carnaval en Sint Valentijn zich met rasse schreden aan.
Feestdranken blijven dus meer dan ooit actueel. Champagne hoort hier zonder enige twijfel bij, al zijn de geschiedenis en de diverse soorten bubbelrijke drank nog onvoldoende gekend. Reden te over dus voor het Davidsfonds om, met de publicatie van een schitterend werk over deze godendrank, enige aanvullende informatie te verzorgen.
Vaak gekopieerd, nooit geëvenaard, er is geen wijn die meer tot de verbeelding spreekt dan Champagne. Stefaan Van Laere gaat op ontdekking naar de Koning van de wijnen en wijdt u in in de sprankelende geschiedenis van de drank. Na deze introductie zal u met des te meer smaak genieten van een glaasje.
Maître-sommelier Gido Van Imschoot en fotograaf Bart Deseyn staan in voor vijftien boeiende portretten van opmerkelijke champagnehuizen. Een evenwichtige selectie van grote vooraanstaande maisons met indrukwekkende historische achtergrond tot kleinere producenten en familiebedrijven met champagne van topkwaliteit.
Met deze keuze van champagnes gaan gedreven, eigenzinnige topchefs op een creatieve manier aan de slag. Zowel gerenommeerd als opkomend talent uit de meest verfijnde restaurants in Vlaanderen en Zeeland, leeft zich uit in exclusieve champagnegerechten. U neemt een kijk in de keuken van sterrenzaken als Oud Sluis of de Karmeliet en van beloftevolle restaurants als La Marquise of t Huis van Lede.
Champagne is een verfijnd cadeauboek voor de beste vrienden. Want champagne drinkt men immers nooit alleen.
Champagne van Gido Van Imschoot, fotograaf Bart Deseyn en inleiding van Stefaan Van Laere
Voor de eerste vestiging in België, heeft de groep Kempinski Hotels gekozen voor het Venetië van het Noorden. In Brugge, een van de meest charmante steden van Europa, heeft het Hotel Kempinski Dukes Palace een perfecte locatie ingenomen die voldoet aan de hoge eisen en verwachtingen: Het Prinsenhof.
Het restaurant het Manuscript van het Kempinski Hotel Dukes Palace Bruges is gelegen aan de binnenplaats van het hotel en krijgt een aparte ingang. Executive Chef Koenraad STEENKISTE deed ervaring op in sterren restaurantsalsComme chez Soi in Brussel, de Karmeliet in Brugge en de Oostend Queen, en heeft een kaart samengesteld met overwegend specialiteiten uit de Belgische keuken afgewisseld met een aantal internationale klassiekers. Toegankelijkheid is hier het motto, waarbij de prijs-kwaliteitverhouding goed in de gaten wordt gehouden.
Bar-lounge Het Atelier
Met zicht op de zeer ruime hoteltuin aan de achterkant is de bar lounge Het Atelier gelegen. De grote ramen zorgen ervoor dat hier veel licht naar binnen valt en een ideale ruimte zou zijn voor een schildersatelier. Zodra het weer het toelaat, kan men overdag op het terras genieten van een drankje en een kleine kaart. Het Atelier zal bij uitstek een gedistingeerde gezellige ontmoetingsplaats in Brugge worden.RVH.
Naar jaarlijkse gewoonte organiseren de Oostendse Musea en Galerijen een nocturne in het kader van Valentijn. Je kan op diverse locaties genieten van kunst en cultuur. Alle deelnemende galerijen en musea zijn gratis open. Deze nocturne loopt van 18 tot 23 uur.
Een stoet van dichters, auteurs, performers en muzikanten doet Oostende aan in het weekend van 8 tot 10 februari. Onder meer Joost Zwagerman, Kees van Kooten, Hafid Bouazza, Rob Schouten, Liesbeth Lagemaat uit Nederland. Uit Vlaanderen Monika van Paemel, Erwin Mortier, Peter Theunynck en Zandra Bezuidenhout uit Zuid-Afrika. Samensteller van het programma is Geert Tavernier.
De speciale weekeendpas is geldig voor het volledige weekend en omvat 1 ticket voor vrijdagavond, 4 tickets voor zaterdagmiddag en 1 ticket voor zondagochtend. Je kan natuurlijk ook een ticket kopen voor 1 enkel optreden.
Het speciale arrangement Romantiek in Oostende bevat meerdere ingrediënten: passie, verleiden, romantiek en poëzie zijn de hoofdfacetten.
Het arrangement omvat 2 overnachtingen op 8 en 9 februari 2008 in een tweepersoonskamer met ontbijt in hotel Pacific. Verder is er een Weekendpas Romantiek in Oostende: 1 toegangsticket op vrijdagavond, 4 tickets op zaterdagmiddag en 1 ticket op zondagochtend. Een informatiepakket van T.O. met diverse brochures, de arrangementsprijs voor 2 personen in hotel Pacific (comfort tweepersoonskamer met ontbijt) bedraagt 178 EUR . RVH.
Reserveren kan enkel via Toerisme Oostende vzw - Monacoplein 2 8400 Oostende T. 059 70 11 99 info@toerisme-oostende.be www.toerisme-oostende.be
Het is nog niet te laat,maar het is wel tijd ... de smiley komt er binnenkort aan !
Klanten krijgen vanaf nu de zekerheid dat hun favoriete restaurant alle mogelijke voorzorgen neemt op het vlak van hygiëne en voedselveiligheid. De Smiley een door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen, uitgereikt certificaat zal voortaan menige toegangsdeur sieren. Dit certificaat geldt voor alle horecazaken zonder uitzondering, van de kleinste frituur of snackbar tot het meest gegeerde sterrenrestaurant.
Sinds 2005 zijn alle exploitanten actief in de voedselketen, met uitzondering van de landbouwsector, verplicht de regelgeving op het HACCP-systeem gesteund autocontrolesysteem in te voeren, toe te passen en in stand te houden. Dit lijkt misschien een hele opgave, maar het gebruik van autocontrolegidsen als gebruiksaanwijzing, maakt het instellen van een betrouwbaar autocontrolesysteem voor iedereen mogelijk.
De HORECASECTOR mag zeker niet achterblijven. De horecafederaties namen het voortouw, en de horecagids is nu beschikbaar bij de diverse beroepsverenigingen. In orde zijn met de verplichte autocontrole is goed. Een gecertificeerd systeem hebben isbeter !
De certificering betekent een absolute meerwaarde naar de consument toe. Bovendien levert het voor het autocontrolesysteem binnen de Horeca diverse voordelen op.Vooreerst is er een besparing op de verplichte jaarlijkse heffingen verschuldigd aan het FAVV, maar tevens een lagere frequentie van de controles uitgevoerd door het FAVV.
De consumenten krijgen aan de hand van de smiley, de zekerheid dat restaurants een geloofwaardig hygiënecontrolesysteem toepassen. RVH.
Fabian Mossey heeft zijn traiteurszaak in een totaal nieuwe locatie in Battice ondergebracht en werkt met zijn team van 25 personeelsleden, een dubbel concept uit waarin innovatie en idealisme samengaan.
Dagverse producten die in maximaal hygiënische omstandigheden worden verwerkt tot culinaire hoogstandjes, gepresenteerd in een feestelijk en feeëriek decor, geven de consumenten een zeer hoge graad van tevredenheid. Ideal Cooking biedt op deze manier een antwoord op alle feestelijkheden, zowel in familiale kring als voor elk bedrijfsevenement.
De culinaire ondersteuning van evenementen kan worden georganiseerd in de eigen lokalen, op het circuit van Spa-Francorchamps, de lokalen van Ideal Cooking in Battice, het kasteel van Harzé, het restaurant La Ptite Auberge of de Privilege Club1 van Standaard Luik, en dit voor groepen van 20 tot 300 personen.
Fabian Mossey presenteert zijn nieuwe culinaire realisaties vooraan tweemaal per jaar aan het grote publiek en dit in een aan het seizoen aangepaste kledij die eveneens tijdens de evenementen wordt gedragen. De eerste presentatie loopt alvast einde maart in de Koninklijke Opera van Wallonië in Luik. RVH.
Griekenland voor de eerste keer gastland op Vakantiesalon Antwerpen.
Toerisme is in Griekenland één van de steunpilaren van de nationale economie en een integraal onderdeel van de levensstijl in het land. Dat is niet verwonderlijk, want het geheel van cultuur, klimaat en natuurlijk erfgoed maakt Griekenland tot één van de topbestemmingen voor elke vakantieganger.
Tijdens de feestelijke 30ste editie van het Internationaal Vakantiesalon Antwerpen wordt het de bezoekers snel duidelijk dat Griekenland heel wat troeven in de hand heeft voor een geslaagde vakantie.
Griekenland is een land van bergen en zeeën, waar je nooit ver weg bent van één van beide. Het land wordt getypeerd doortal van grote en kleine eilandjes. In dit specifieke landschap schuilt dan ook de sterke nautische traditie van het land. De ontmoeting van land en zee creëert een complex patroon van eilanden, golven en baaien.
In het noorden van het land situeren zich 3 grote regio's: Thrace met de dichte bossen van het Rodopi gebergte, Macedonië met de stad Thessaloniki maar ook met het schiereiland Chalcidice en meren als Koronia en Volvi en Thessaly met ondermeer de berg Olympus, de vallei van Tempe en de rivier Peneos.
In West- en Centraal-Griekenland onderscheiden we Epirus, waar het nationale park van Vikos-Aoosvan een overweldigende schoonheid is met canyons, bergpieken en de rijke fauna en flora. Hoofdstad Athene is gelegen in de Attica-regio. Het grote schiereilandPeleponnesos combineert een bergachtig binnenland met een sterk 'getande' kustlijn.
Tot de Egeïsche Eilanden behoren namen als Lesbos, Samos, Rhodos en Kreta die zeker een belletje doen rinkelen. Aan de westkust liggen de Ionische Eilanden met ondermeer Korfu, Ithaca en Zakynthos. RVH.
30ste editie van het Internationaal Vakantiesalon Antwerpen - Griekenland, Gastland. Van vrijdag 25 januari t.e.m. woensdag 30 januari 2008, Nocturnes op vrijdag 25 en dinsdag 29 januari 2008. www.vakantiesalon-antwerpen.be
De Noord-Franse stad Duinkerke ligt net over de grens, over de schreve, en is makkelijk en snel te bereiken. Wat velen nog niet weten, is dat Duinkerke en zijn agglomeratie de bezoeker veel te bieden hebben. In de eerste plaats het carnaval waarbij de stad en de dorpen in de streek gedurende weken zijn doordrongen van het feestgedruis.
Het Carnaval van Duinkerke heeft een rijke geschiedenis en bestaat al ruim 200 jaar. Aanvankelijk waren het bijeenkomsten van de vissers. Zij vierden feest op de vooravond van de dag dat ze vertrokken voor een maandenlange reis naar de visgronden rond Ijsland. Duinkerke ligt in Frans-Vlaanderen wat de bezoeker wel zal merken aan de lokale taal waarin nog heel wat sporen van het Vlaams terug te vinden zijn.
Het Carnaval van Duinkerke loopt van 12 januari tot 2 maart 2008, hoogtepunt is de optocht op zondag 3 februari, gevolgd door de Bande de la Citadelle op maandag en het carnaval van Rosendael op dinsdag. De Carnavalstoeten zijn kleurrijke optochten met talloze parasols en pruiken, in het spoor van de Reuzen die ook meer dan honderd jaar oud zijn. Reuze Papa en zijn echtgenote Reuzine Dame Gentille worden omringd door metershoge reuzen-bewakers.
Het Carnavalsarrangement van de Toeristische dienst van Duinkerke omvat eenhotelovernachting met ontbijt, diner op zaterdagavond, lunch op zondag en eventueel een inkomkaart voor het bal op zaterdagavond.
Ook de omgeving van Duinkerke is interessant. Er is een carnavalstoet in Malo-les-Bains op 10 februari en in Bergues op 2 maart. RVH.
De 26 jarige zangeres Do is zal de komende twee jaar te zien zijn op de diverse campagneuitingen van het Nederlandse lingeriemerk Hunkemöller en het merk op meerdere evenementen vertegenwoordigen. De samenwerking is voor beide partijen een logische stap en een kans om de internationale bekendheid te verhogen.
Do combineert elegantie en stijl met schoonheid en vrouwelijkheid. Ze is puur en spontaan en staat dicht bij haar publiek. Het zijn de waarden die ook Hunkemöller hoog in het vaandel draagt: de lingerie is stijlvol en verfraait de vormen van elke vrouw. De hoge kwaliteit en de persoonlijke service worden gecombineerd met een aantrekkelijke prijsstelling, waardoor de lingerie bereikbaar is voor een groot publiek.
Ook Do (26), die geboren werd als Dominique Rijpma van Hulst, maakt een intens internationaal groeiproces door. In 2002 brak ze wereldwijd door met een dansversie van Bryan Adams cover Heaven. Het werd een top-tien-hit in bijna alle Europese landen en bereikte -unplugged zelfs de nummer 1 positie in Nederland, de Verenigde Staten, Canada, Australië, Engeland en Nieuw-Zeeland.
Do zelf ontving in 2003 een World Music Award voor Best Dutch Artist, genomineerd voor een Edison, werd ze tijdens de TMF Awards 2004 verkozen tot Beste Vrouwelijke Artiest Nationaal en kreeg ze in Los Angeles een 2004 BMI Pop Award. Als het gezicht van Hunkemöller en Bodique bouwt Do verder aan haar bekendheid en imago en onderstreept ze de gedeelde identiteit: nuchtere, Hollandse puurheid met internationale allure. RVH.
Tijdelijk werken als vakantievrijwilliger in Nieuw-Zeeland
Help eeuwenoude natuur en cultuur te behouden
Wil je lekker actief vakantie vieren, én iets nuttigs doen voor het land dat je bezoekt, dan ben je in Nieuw-Zeeland aan het goede adres. Tal van organisaties zetten zich in voor het behoud van oerbossen en kustreservaten, voor de bijzondere vogel- en zoogdierpopulatie en voor de oorspronkelijke Maori leefomgeving.
Voluntourisme lijkt de nieuwe trend op reisgebied. Je gaat niet alleen op vakantie in het land van je keuze, maar steekt er bovendien de handen uit de mouwen om mee te helpen als vrijwilliger (volunteer) voor een goed doel. Soms krijg je kost en inwoning, soms moet je daarvoor een bescheiden bedrag betalen. Het gaat om het plezier en het project waarvoor je je inzet. Om de unieke ervaring van samenwerken met mensen van diverse nationaliteiten en het in contact zijn met de natuur en de plaatselijke bevolking. En om het prettige gevoel een nuttige bijdrage te leveren.
In Nieuw-Zeeland, een land met een overweldigend mooie natuur en een unieke dierenwereld, is op vrijwillige basis veel werk aan de winkel. Er zijn projecten ter bescherming van met uitsterven bedreigde vogels, zoals kiwi, kaka en diverse kleine pinguïnsoorten. Vrijwilligers zetten zich in om kauri-trees (enorme woudreuzen) te behouden en om het natuurlijk evenwicht in de eeuwenoude oerbossen te herstellen. Sommige organisaties zitten in of vlakbij grote steden als Auckland, Wellington en Christchurch en zijn goed bereikbaar, andere liggen echt diep de binnenlanden in.
Tourism New Zealand beschikt over een lijst met diverse projecten, verspreid over het hele land, waar vrijwilligers terecht kunnen. RVH.
Marc De Beer wordt General Manager van het Conrad Brussels hotel.
Marc De Beer, geboren in 1969 in Nederland, is benoemd tot General Manager van het Conrad Brussels. Marc heeft een diploma Hotel Management met een specialisatie in financieel beheer. Hij neemt het team van het Conrad Brussels, dat bekroond werd met een World Travel Award, onder zijn hoede met de bedoeling om de positie van het etablissement als meest prestigieuze en meest luxueuze hotel van de stad te versterken.
Zijn ervaring in de hotelindustrie heeft hij opgedaan tijdens de voorbije 13 jaren in Europa, de Verenigde Staten, het Verre en het Midden Oosten en dit in drie verschillende hotelgroepen.
Marc begon zijn carrière in 1992 als een food & beverage stagiair voor het Marriott hotel te New York. Daarbij komen 11 jaren ervaring bij Marriott en Meridien groups te New York, London, Bahrein, Riyadh en Shanghai. Nadien werd Marc, Operations Manager voor het Marriott Beijing.
In februari 2004 trad hij in dienst bij de Hilton groep als Operations Director van het Jeddah Hilton hotel. Na anderhalf jaar opende Marc De Beer, als Manager, het weelderige All Suite Qasr Al Sharq van de Waldorf Astoria collectie te Jeddah in Saoedi-Arabië. RVH.
Hostellerie La Butte aux Bois treedt toe tot Relais & Châteaux
Relais & Châteaux is in 1954 ontstaan uit de samenwerking tussen 8 Franse hotelhouders, verspreid van Parijs tot Nice, die samen meer bekendheid wilden verwerven. De familiale banden die het voornaamste kenmerk waren, bestaan nog steeds, al is de vereniging ondertussen uitgegroeid tot een verzameling van 468 charmehotels en gastronomische restaurants in maar liefst 55 verschillende landen.
President Jaume Tapies is niet weinig fier op de nieuwe slogan overal ter wereld, uniek in de wereld, slogan die perfect de diversiteit en enorme keuzemogelijkheden toelicht. 2008 is nu reeds een succesjaar vermits maar liefst 34 nieuwe leden toetraden waardoor het aanbod verder wordt verruimd. Ook voor volgend jaar verwacht hij een behoorlijk aantal nieuwe leden o.m. omdat een actieve promotie werd en wordt gevoerd in een aantal toeristisch belangrijke regios waar de vereniging nagenoeg onbekend is.
Het tweede jaar op rij wordt ook het Beneluxaanbod uitgebreid, nadat vorig jaar het Kasteel Withof in Brasschaat toetrad, mag Relais & Châteaux thans de hostellerie La Butte aux Bois in Lanaken als nieuw lid verwelkomen. Deze hostellerie van General Manager Jurgen Wondergem biedt bovendien een puik restaurant La Source waar chef Wim Doumen voor heerlijke culinaire verrassingen zorgt.Zowel de Gids Lemaire, 9/10, als GaultMillau (14/20) hebben reeds de keuken van Wim Doumen voorgeproefd terwijl Michelin en Delta het enkel als referentiepunt met goede kwalificaties weerhouden.
Pluspunten van de hostellerie zijn ongetwijfeld het schitterend groene decor, de enorme rust maar vooral het exclusieve wellnesscentrum en de vele zakelijke faciliteiten die er worden aangeboden.
De andere Belgische leden zijn hostellerie Shamrock- Markedal, kasteel Withof - Brasschaat, Hostellerie Lafarque Pepinster-Goffontaine, Auberge du Moulin Hideux Noirefontaine en Hostellerie Saint-Roch- Comblain-la-Tour.
Belangrijk voor de Benelux blijft eveneens de opening van het eigen kantoor in Brussel later dit jaar, kantoor dat in een latere fase eveneens tot maisons zal worden omgevormd. Bovendien worden ook volgend jaar in onze contreien enkele nieuwe leden verwacht en dit wellicht in elk van de drie Beneluxlidstaten.
De meer dan 11000 kamers die Relais & Châteaux aanbiedt popelen alvast van ongeduld om eenieder te verwennen met de 5Cs die de associatie kenmerken: courtoisie, caractère, calme, cuisine en charme. RVH.
In Vitayas nieuwe programma OnsSterrenkookboek nemen Vlaamse topchefs elke week gerechten uit Ons Kookboek, onder handen. De chef trekt hiervoor samen met presentatrice An Jordens naar een Vlaamse hoeve waar hij met de vrouw of heer des huizes de gerechten van een extra touch of nieuwe insteek voorziet. De topchef bereidt recepten uit Ons kookboek en gebruikt hiervoor typische streek- en hoeveproducten. Terwijl hij een klassiek gerecht naar zijn hand zet, verkent An de boerderij en gaan we op ontdekkingstocht in de omgeving van de hoeve.
Ons Sterrenkookboek, loopt vanaf 23/12elke zondag om 19u20 en is een productie van Sylvester Productions in opdracht van KVLV en Vitaya.
An Jordens was jarenlang een vertrouwd Ketnet-gezicht. Naast presenteren, leende ze haar stem ook aan tal van tekenfilms en programmas en bleef ze trouw aan haar eerste passie: het schrijven en spelen van theatervoorstellingen voor kinderen. Na zeven jaar wrappen op Ketnet, besloot An het over een andere boeg te gooien. De laatste jaren maakte ze deel uit van het creatieve team in een reclamebureau, organiseerde ze verschillende evenementen en was ze te zien in Emma. Speciaal voor Vitaya keert ze nu terug naar het scherm en trekt ze de boer op. Met de twinkel in de ogen en het hart op de tong presenteert ze nu Ons Sterrenkookboek.
Sinds het eerste exemplaar van Ons Kookboek in 1927 van de pers rolde, zijn er van de moeder der Vlaamse kookboeken al meer dan 2 500 000 exemplaren verkocht. Wat ooit begon als een schriftelijke begeleiding bij de cursussen Koken en voeding van de toenmalige Boerinnenbond om landelijke huisvrouwen lekker en gezonder te leren koken met producten die hun man teelde op het land, groeide uit tot een standaardwerk van 1000 paginas waarvan kwaliteit, eenvoud en volledigheid nog steeds de kernwoorden zijn. Beginneling, kookfanaat of doorgewinterde kok, iedereen vindt zijn gading in Ons Kookboek. Zelfs topchefs vallen wel eens terug op Ons Kookboek. In Ons Sterrenkookboek wagen enkele Vlaamse topchefs zich nu aan recepten van Ons Kookboek en gebruiken een basisrecept om een gerecht met een geheel eigen toets te bereiden.
De deelnemende koks zijn Geert Van der Bruggen (Restaurant De lijsterbes * ),Bert Meewis ( Restaurant Slagmolen * ), Robert Van Landeghem ( Restaurant Michel ), Johan Lismont (Restaurant Ambrozijn),Wouter Keersmaekers (Restaurant De Schone Van Boskoop *), Christian Denis (Restaurant Clos St. Denis **), Daniel Lassaut (Restaurant Lassaut) en Lieven Demeestere(Arenberg *) . RVH.
De Italiaanse low-cost maatschappij MyAir start met rechtstreekse vluchten vanaf Brussels Airport. Twee maal per week (op donderdag en zaterdag) vliegt MyAir naar het Zuid-Italiaanse Bari. De vlucht wordt verzorgd met een bombardier CRJ900, die plaats biedt aan 90 reizigers. Drie keer per week vliegen ze ook naar Boekarest met een Airbus 320. Aan dit programma wordt vanaf 7 januari nog een vierde wekelijkse vlucht toegevoegd.
Met een flexibel MyFlex-product en een uiterst goedkoop aanbod in de MyLow-klasse, mikt MyAir zowel op een zakelijk publiek als op de vakantiereiziger. www.myair.com
Blue Air
Ook de Roemeense lagekostenmaatschappij Blue Air begon met vluchten tussen Brussels Airport en Boekarest. Deze maatschappij, die tot voor kort opereerde vanaf Charleroi, vliegt vijf keer per week. De vluchten worden uitgevoerd met Boeing 737. www.blueair-web.com
LOT Polish Airlines
De Poolse nationale luchtvaartmaatschappij LOT Polish Airlines, die 19 keer per week Brussels Airport verbindt met de Poolse hoofdstad Warschau, vliegt nu ook zes keer per week van Brussel naar Wroclaw, van maandag tot zaterdag. Wroclaw is de grootste stad in West- Polen, en is erg belangrijk voor handel en toerisme.www.lot.com
Deze nieuwe initiatieven brengen een verdere uitbreiding van het snel groeiende low-cost aanbod vanaf Brussels Airport. Met 86 bestemmingen en ruim 1500 low-cost vluchten per week, biedt Brussels Airport vandaag drie keer zo veel lagekostenbestemmingen aan dan alle andere Belgische luchthavens samen.
Brussels Airport onderzoekt ook de mogelijkheden om op korte termijn een afzonderlijke terminal en pier te voorzien voor low-cost verkeer. RVH.
De ferrymaatschappij Norfolkline, die de verbinding verzorgt tussen Dunkerque en Dover, wordt naar aanleiding van de uitreiking van de 2007 Telegraph TravelAwards nog maar eens in de kijker geplaatst. Norfolkline wordt in de categorie Best Ferry Company genomineerd met een highly recommended.
Het zijn de lezers van de Daily Telegraph en Sunday Telegraph die Norfolkline ten zeerste aanbevelen en die het bedrijf meteen ook benoemen als de meest populaire ferrymaatschappij met zetel in Dover.
Bij Norfolkline zijn ze uiteraard in de wolken met het goede nieuws en Chris Newey, general manager van de passagiersdienst, ziet de nominatie als een teken van waardering voor de unieke service die aan de klanten wordt geboden.
Norfolkline doet het uitstekend en het is trouwens niet de eerste keer dat ze met hun overvaart tussen Dunkerque en Dover in de prijzen vallen. Norfolkline heeft in de voorbije jaren enorm geïnvesteerd in drie nieuwe schepen die samen dagelijks 24 overvaarten realiseren. Naast de bijzonder attractieve, ruime en comfortabele inrichting bieden de schepen plaats aan 220 autos, 780 passagiers en 120 vrachtwagens. RVH.
QUICK PORTE DE NAMUR KRIJGT EERSTE SMILEY VAN FAVV
Het Quick-restaurant Porte de Namur - Square du Bastion in Brussel kreeg als eerste restaurant in België een smiley van het FAVV, het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen. De FAVV-smiley werd op 24 april 2007 door Minister Rudy Demotte gelanceerd als uithangbord voor voedselveilige horecazaken.
Quick Porte de Namur is het allereerste restaurant in België dat de smiley mag uithangen, en zo kan tonen dat het voldoet aan alle wettelijke verplichtingen inzake voedselveiligheid en -hygiëne.
Quick hecht erg veel belang aan de kwaliteit van zijn producten, en draagt voedselveiligheid daarbij hoog in het vaandel. Om de kwaliteit en veiligheid van zijn producten te garanderen, heeft Quick in de loop der jaren een aantal strikte maatregelen ingevoerd. Zo staat een uitgebreid lastenboek garant voor de allerbeste ingrediënten, wordt er dagelijks een verplichte kwaliteitscontrole uitgevoerd voordat de deuren van de restaurants opengaan, en heeft Quick ervoor geopteerd de strengste Europese normen in al zijn restaurants te implementeren.
Deze uitgebreide waaier aan veiligheidsmaatregelen werpt nu zijn vruchten af: Quick Porte de Namur is namelijk het allereerste restaurant in België dat erin slaagt een smiley op zak te steken. Annick Van Overstraeten, Directeur Operations BeLux bij Quick: Voedselveiligheid is voor Quick heel erg belangrijk, en deze certificering is dan ook een mooie erkenning van de inspanningen die wij dag in, dag uit leveren om de kwaliteit van onze producten te waarborgen.
Het FAVV voert al jaren een modern en secuur beleid voor de bewaking van de voedselketen, maar wist niet goed hoe de inspanningen van de sector kenbaar te maken aan de consument. Als oplossing voor dit probleem lanceerde Minister Rudy Demotte de smiley, een eenduidig en duidelijk teken voor de consument dat aangeeft dat een zaak de wetgeving inzake voedselveiligheid respecteert. Wettelijk gezien is elk restaurant verplicht een autocontrolesysteem op te zetten, dat de veiligheid van voedingsproducten garandeert.
Eigenaars kunnen het autocontrolesysteem van hun zaak door een onafhankelijke, door het FAVV erkende certificeringsinstelling laten controleren. Wanneer die controle gunstig is, krijgt de eigenaar een smiley, die hij in zijn restaurant kan ophangen als bewijs van conformiteit met de wetgeving inzake voedselveiligheid en -hygiëne. RVH.
Etihad Airways, de nationale luchtvaartmaatschappij van de Verenigde Arabische Emiraten, is als luchtvaartmaatschappij sterk bezig. In haar vierjarig bestaan opende Etihad al meer dan 45 bestemmingen of ongeveer 1 nieuwe bestemming per maand, wat hen de snelst groeiende airline ter wereld maakt. Etihad Airways biedt wekelijks 4 rechtstreekse vluchten aan tussen Brussel en Abu Dhabi, de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten.
De centrale ligging van Etihad¹s hub Abu Dhabi maakt van de stad de ideale poort om van West naar Oost te reizen. Aansluitend op de Brussel Abu Dhabi vlucht verzekert Etihad prima connectievluchten naar ondermeer Bangkok, Sydney, Muscat, Doha, Bahrein, Singapore en binnenkort eveneens naar Peking.
Etihad Airways is eveneens de snelste manier om van Brussel naar Dubai te reizen. Aansluitend op de rechtstreekse vlucht verzorgt de airline een transfer naar het nabij gelegen Dubai (+/- 1 uur). Passagiers die reizen in Coral Economy genieten van een bustransfer naar Dubai (of Al Ain en Sharjah). Gasten die reizen in Diamond First en Pearl Business worden opgewacht voor een gratis limousine-service tussen de luchthaven en Dubai of eender welk adres binnen de Emiraten. Ook binnen Belgie genieten Diamond First en Pearl Business gasten van een gratis limousine-transfer tussen hun zaken- of privé-adres in Belgie en Brussels Airport. Inchecken kan indien gewenst in het stadscentrum van Dubai en Abu Dhabi ,wat de passage op de luchthaven uiteraard verkort. RVH.
De ferrymaatschappij Norfolkline, die de verbinding verzorgt tussen Dunkerque en Dover, wordt naar aanleiding van de uitreiking van de 2007 Telegraph TravelAwards nog maar eens in de kijker geplaatst. Norfolkline wordt in de categorie Best Ferry Company genomineerd met een highly recommended.
Het zijn de lezers van de Daily Telegraph en Sunday Telegraph die Norfolkline ten zeerste aanbevelen en die het bedrijf meteen ook benoemen als de meest populaire ferrymaatschappij met zetel in Dover.
Bij Norfolkline zijn ze uiteraard in de wolken met het goede nieuws en Chris Newey, general manager van de passagiersdienst, ziet de nominatie als een teken van waardering voor de unieke service die aan de klanten wordt geboden.
Norfolkline doet het uitstekend en het is trouwens niet de eerste keer dat ze met hun overvaart tussen Dunkerque en Dover in de prijzen vallen. Norfolkline heeft in de voorbije jaren enorm geïnvesteerd in drie nieuwe schepen die samen dagelijks 24 overvaarten realiseren. Naast de bijzonder attractieve, ruime en comfortabele inrichting bieden de schepen plaats aan 220 autos, 780 passagiers en 120 vrachtwagens. RVH.
Panta Holdings verkoopt VLM Airlines aan Air France-KLM
Panta Holdings B.V., eigenaar van VLM Airlines, heeft aangekondigd dat het tot een overeenkomst gekomen is voor de verkoop van VLM Airlines aan Air France-KLM.
Jaap Rosen Jacobson, eigenaar van Panta Holdings, verklaarde: VLM Airlines iseen juweel onder de regionale luchtvaartmaatschappijen. Ze is van een kleine maatschappij uitgegroeid tot de belangrijkste speler op London City Airport. Ik ben trots op deze ontwikkeling en nog meer op de spannende opportuniteiten die VLM Airlines te wachten staan onder de vleugels van Air France-KLM."
VLM Airlines is één van de toonaangevende regionale luchtvaartmaatschappijen in Europa en mikt voornamelijk op businesspassagiers. De maatschappij opereert met een vloot van 18 Fokker 50 en één BAE 146. London City Airport is de hub voor de meeste van haar vluchten en daarom zal VLM Airlines actief samenwerken met de regionale luchtvaartmaatschappij CityJet, een dochtermaatschappij van Air France, die al vanuit London City Airport opereert.
Johan Vanneste, Managing Director van VLM Airlines, zei: Ik ben opgetogen dat VLM Airlines nu deel uitmaakt van de Air France-KLM groep.Dit zal waarde creëren voor onze klanten, aangezien deze transactie hen toegang garandeert tot de meeste bestemmingen vanuit London City Airport. De sterktes van de Air France-KLM groep zullen de nodige ondersteuning leveren om VLM Airlines verder te ontwikkelen.
VLM Airlines is actief sinds 1993 en biedt lijndiensten aan vanuit Amsterdam, Antwerpen, Brussel, Groningen (via Amsterdam), Isle of Man, Jersey, Luxemburg, Manchester, Rotterdam met bestemming London City. Vanuit Rotterdam worden er ook dagelijks rechtstreekse vluchten aangeboden naar Hamburg en Manchester en vanuit Antwerpen dagelijks naar Manchester. In de zomermaanden worden rechtstreekse vluchten aangeboden op de Kanaaleilanden vanuitRotterdam. VLM Airlines organiseert eveneens een groot aantal bedrijfscharters naar uiteenlopende bestemmingen in Europa.
De onderneming genereerde over 2006 voor de negende keer op rij winst en heeft 425 personen in dienst. Het totaal aantal passagiers van VLM Airlines nam tussen 2005 en 2006 met 9 % toe tot 682.000. In januari 2006, kreeg VLM Airlines de titel van Regional Airline of the Year uitgereikt door het prestigieuse magazine Air Transport World. RVH.
De vzw Plattelandstoerisme in Vlaanderen is de enige overkoepelende organisatie voor het kleinschalig logies in Vlaanderen. De vzw werd juni 2004 opgericht door de vijf provinciale toeristische organisaties (Westtoer, Toerisme Provincie Antwerpen, Toerisme Limburg, Toerisme Oost-Vlaanderen, Toerisme Vlaams-Brabant), de Boerenbond en de logiesuitbaters.
Het product plattelandstoerisme is ruim en omvat naast het hoevetoerisme eveneens verblijven in gastenkamers (de alom gekende B&Bs) en vakantiewoningen op het platteland. De vzw Plattelandstoerisme vertegenwoordigt 290 leden logiesuitbaters in Vlaanderen, die garant staan voor een 600-tal gastenkamers en een 300-tal vakantieverblijven. In totaal goed voor zon 3504 bedden.
Voornaamste doelstellingen van de vzw liggen in het opzetten van vorming voor de aangesloten logiesuitbaters, het ontwikkelen van een marketingbeleid, het toekennen van een eigen uitgewerkt kwaliteitsclassificatie (de klavers) en de controle hierop, de globale coördinatie en verdediging van de toeristische groepsbelangen van de kleinschalige logiesuitbatingen met plattelandskarakter in Vlaanderen.
vernieuwde brochure Hoeve en Plattelandstoerisme 2008
Het zeer gevarieerd én verrassend aanbod verblijfsformules op het platteland werden naar goede gewoonte gebundeld in een aanlokkelijke promotiebrochure.
In deze brochure vind je zowel eenvakantie op de boerderij waar kleine en grote kinderen duiken in het echte boerenleven, als een vakantie in een kleinschalige, charmante B&B waar vooral zalig niets doen en genieten op de agenda staat. Of kies je voor één van de vele comfortabele vakantieverblijven op het platteland om samen met vrienden en familie een weekendje van mekaars gezelschap te genieten en/of feest te vieren?
De brochure werd in een nieuw kleedje gestopt. Een ander concept cover, een verfrissende nieuwe lay-out, met vooral het accent op het gebruiksvriendelijke van de brochure. Vooraan in de brochure, biedt een duidelijke Vlaanderen kaart met oplijsting van de logiesuitbatingen, een overzicht van het aanbod. Verder in de brochure wordt per toeristische regio elke uitbating, met foto en vermelding ligging, omgeving, extra faciliteiten en natuurlijk de prijzen in hoog en laagseizoen aangegeven.
De brochure is nu gratis verkrijgbaar via de website www.plattelandstoerisme.be of kan telefonisch besteld worden op het nummer 016/28.60.35. Vanaf begin februari ligt de brochure bij de toeristische dienst in jouw buurt. De brochure is tevens verkrijgbaar bij de AVEVE-tuincentra in Vlaanderen en enkele AVEVE-winkels in Nederland. RVH.