Inhoud blog
  • Oman
  • Thomas Cook 'stunt'
  • oostkantons label bed en bike
  • Ontdek de speelsteden van de Rode Duivels
  • Nieuwe uniformen
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    millesime
    gastronomie - liftestyle - toerisme
    24-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voeselveiligheid

    Galactic en Quality Partner, zij aan zij in de strijd voor de kwaliteit en de veiligheid van voeding

     

     

     

    Galactic en Quality Partner werken voortaan samen voor een betere kwaliteit en veiligheid van voedingsmiddelen. Galactic is marktleider in de productie van melkzuur en andere fermentatieproducten die de levensduur van levensmiddelen kunnen verlengen. Gecombineerd met de DNA-techniek metagenomica van Quality Partner, specialist in kwaliteitscontrole voor voeding en cosmetica, openen zich volledig nieuwe wegen voor de voedingsmarkt.

     

    In een tijd waarin consumenten zich zorgen maken over de inhoud van hetgeen op hun bord komt, trachten bedrijven uit de voedingssector de kwaliteit en veiligheid van hun producten te waarborgen. Daarom zijn ze voortdurend op zoek naar de beste analysetechnieken en oplossingen. Galactic en Quality Partner willen optimaal aan deze behoefte in de sector tegemoetkomen door de handen in elkaar te slaan.

     

    Als pionier in Europa heeft Quality Partner via metagenomica een innoverende technologie ontwikkeld, die het mogelijk maakt om in één analyse het volledige DNA van de aanwezige micro-organismen in een ecosysteem te identificeren. Oorspronkelijk bestemd voor de medische wereld, wordt deze revolutionaire techniek nu toegepast op de studie van voedingsmiddelen. Metagenomica maakt het onder meer mogelijk om de micro-organismen, verantwoordelijk voor het bederf van een product, te identificeren. Daarnaast geeft de techniek professionelen uit de voedingsmiddelensector de mogelijkheid om op potentiële problemen te anticiperen en om de houdbaarheid van producten te verlengen.

     

    Galactic speelt dan weer een belangrijke rol in de volgende fase van het proces. Met jarenlange ervaring op het gebied van bewaring van voeding, biedt deze Belgische vennootschap een volledige reeks producten aan om de groei van de bacteriën te bestrijden, voedingsmiddelen beter te conserveren of hun levensduur te verlengen. Het gericht gebruik van deze organische componenten is een voortreffelijk middel om een eventuele bacteriologische besmetting te voorkomen. Melkzuur en lactaten hebben immers hun deugdelijkheid bewezen in talrijke voedseltoepassingen, zoals bijvoorbeeld vlees, brood, zuivelproducten, groenten en fruit.

     

     

     

     

    24-03-2013 om 00:00 geschreven door rvh  


    >> Reageer (0)
    23-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hopus Primeur

    Het verhaal van Hopus gaat terug tot 2008. Paul Lefebvre, reeds zesde generatie in de familiebrouwerij, wilde voor zijn huwelijk een uniek bier brouwen. Hij creëerde een « Cuvée de marriage » die op zijn huwelijksfeest geschonken werd. Het bier werd zo goed onthaald dat de familie Lefebvre reeds snel na het huwelijk besliste om het nieuwe bier te commercialiseren. Zes maanden later was de lancering van Hopus een feit.

     

    De naam Hopus is een fusie tussen de woorden Hop en Opus, wat werk betekent in het Latijn. De brouwmeester selecteerde en doseerde met de grootste zorg vijf hopvariëteiten en creëerde zo een mooie harmonie tussen de uitgesproken bitterheid en de delicate smaken. Het originele diep blonde bier hergist in de typische beugelfles volgens het proces van de zuiverste Belgische brouwtraditie. De overblijvende restgisten bezinken op de bodem van de fles en worden apart in een gistglaasje geschonken. Zo kan de consument kiezen hoe hij zijn Hopus wil: samen met de restgist voor een bittere maar rondere smaak of zonder om een drogere smaak te bekomen. Er zijn ook liefhebbers die het bezinksel puur nuttigen, goed voor drie smaken in hetzelfde flesje. Het traditionele beugelflesje draagt ook bij tot het authentieke karakter van de Hopus. Het is doorheen de jaren uitgegroeid tot een waar herkenningspunt voor de ware bierfanaat.

     

    De vertrouwde Hopus wordt ondertussen vijf jaar gebrouwen volgens het oorspronkelijke recept. Ondanks het seizoensgebonden karakter van een aantal van de grondstoffen, tracht brouwerij Lefebvre jaar na jaar een bier te creëren dat dezelfde karakteristieken heeft. Nochtans kunnen uit nieuwe combinaties van goed geselecteerde en vers geoogste ingrediënten nieuwe smaken ontspruiten die de bierbeleving naar een hoger niveau tillen.

     

    Voor de Hopus Primeur ging de brouwerij op zoek naar een hopsoort die specifieke aromatische kwaliteiten heeft. Bovendien moest er ook nog een perfecte alchemie ontstaan met de traditionele Hopus, die reeds zeer complex is door de gebruikte gist en hop. Er werden acht hopvariëteiten uitgekozen en onder verschillende doseringen gemengd met 30 liter bier. Een groep van bierkenners en hopexperten onderwierp de 16 verkregen testbieren aan een professionele tasting en weerhield 3 bieren omwille van hun specificiteit en originaliteit. De traditionele hergisting op fles, de laatste stap in het brouwproces, liet ons toe nog één hop uit te sluiten en ook de toe te voegen hoeveelheid te bepalen. De twee overgebleven proefbrouwsels werden voorgesteld aan 450 bierkenners die mee bepaalden welke hopvariëteit uiteindelijk werd gebruikt

    voor de Hopus Primeur.

     

    Voor de toevoeging van deze zorgvuldig geselecteerde hop bij de vers gegiste Hopus voerden we een extra handeling uit in het brouwproces, nl. Dry Hopping. Hierbij dringen de aroma’s geleidelijk aan in het koude bier, met behoud van al de versheid die we herkennen aan de parfums van citrus en exotisch fruit, de kenmerken van de geselecteerde hop. Trouw blijvend aan ons brouwproces maakten wij ook hier geen gebruik van filtering tussen de Dry Hopping en het eindproduct. Dit geeft ons de bijkomende garantie dat de verkregen aroma’s zoveel mogelijk worden behouden. Dit verklaart waarom Hopus Primeur, net zoals de andere bieren van de Brouwerij Lefebvre, een troebele schijn kan vertonen indien het koud en zonder de restgisten wordt geserveerd. Het brouwproces beëindigen doen we met de traditionele hergisting in de typische beugelfles. Op die manier bekomen we een bier met de juiste verzadiging, ideaal om de verkregen parfums vrij te geven. Hierdoor ontstaat een fris bier met complexe karakteristieken en een sterke blijvende bitterheid.

     

    De Hopus Primeur zal beschikbaar zijn vanaf 21 maart, het begin van de lente, tot 30 juni of tot uitputting van de voorraad. Om ten volle te genieten van de Primeur bevelen wij aan deze jong te drinken, dit garandeert intense en pure aroma’s. Door zijn smaakeigenschappen is het een ideaal bier om te degusteren tijdens de lente.

     

    De brouwerij Lefebvre, gesticht in 1876 door Jules Lefebvre, is gelegen in de vallei van de Zenne in Quenast, Waals Brabant. Eertijds gebeurde de distributie van het bier enkel lokaal, in de cafés gelegen rond de steengroeve van Quenast die in die tijd ongeveer 4.000 steenkapers tewerkstelde. Door de jaren heen groeide het familiebedrijf uit tot een gedegen speler op de markt van vooral de speciaal bieren. Zes generaties volgden elkaar reeds op en telkens bleven ze trouw aan de traditie en ondernemingszin. Vandaag exporteren wij ongeveer 80% van het geproduceerde volume en blijft het totaal volume groeien.

     

    De brouwerij Lefebvre biedt een compleet gamma aan speciaal bieren (Hopus, Barbãr, Barbãr Bok, Moeder Overste), abdijbieren (Floreffe Blond, Floreffe Bruin, Floreffe Triple et Floreffe Prima Melior), fruitbieren (Newton, Belgian Kriek, Belgian Pêches, Belgian Framboises) en enkele lichtere bieren (Blanche de Bruxelles, Saison 1900 et Manneken Pils).

     

     

     







    23-03-2013 om 00:00 geschreven door rvh  


    >> Reageer (0)
    22-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Thomas Cook & Gigatour

    Thomas Cook Travel Shop & Gigatour worden samen grootste reisbureauketen van België!

     

     

     

    De reisbureaugroepen Thomas Cook Travel Shops en Gigatour slaan de handen in elkaar en zullen voortaan onder 1 dak opereren. Hiervoor gaan beide organisaties een belangrijk partnership aan. Thomas Cook Travel Shop treedt ook in het bestuur van Gigatour.

     

    De reisbureauketens Gigatour en Thomas Cook Travel Shop slaan in België de handen in elkaar en vormen voortaan één van België’s belangrijkste organisaties op dat niveau. Omzetmatig wordt Thomas Cook Travel Shop - Gigatour de grootste reisbureauketen in België. Thomas Cook Travel Shop en Gigatour zijn overtuigd dat beide organisaties samen een nog sterker consortium zullen vormen en de klant in de toekomst nog beter zullen kunnen dienen en bereiken door samen één te worden.

     

    Philippe Hagelstein: “Dankzij deze sterke samenwerking met Thomas Cook Travel Shop en het lidmaatschap in Gigatour zullen de bestaande Gigatour kantoren genieten van de sterke voordelen die touroperator Thomas Cook en zijn reisbureaus bieden.”

    “Anderzijds geloven we in de naamsbekendheid van Gigatour in Franstalig België, en zien we heel wat voordelen in een vergevorderde samenwerking”, stelt Alain Brossé, sales director bij Thomas Cook Belgium.

     

    Concreet behouden de TCTS kantoren hun naam én krijgt Thomas Cook in de bestaande Gigatour kantoren een vergevorderde visibiliteit. Alle distributie- en marketingacties van Thomas Cook Travel Shop en Gigatour zullen voortaan ook onder de gezamenlijke koepel  gebeuren. In totaal telt de nieuwe organisatie 186 kantoren in België.

     

     

    22-03-2013 om 21:55 geschreven door rvh  


    >> Reageer (0)
    21-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Montagne Alternative

    PAASVAKANTIE OF VOORJAARSBREAK IN “MONTAGNE ALTERNATIVE” !

     

     

     

    De lentemaanden komen er aan met paasvakantie, verlengde weekends en voorjaarsvakanties. Ben je op zoek naar een reisbestemming om die mooiste tijd van het jaar in te vullen dan is het Zwitserse MONTAGNE ALTERNATIVE een uitstekende keuze!

     

    Droom je van een rustige, unieke shortbreak vakantie midden de pracht van de Alpen en wil je als extraatje genieten van een luxueus verblijf dan kies je voor Montagne Alternative. Het dorpje Commeire ligt in het kanton Valais, niet zo ver van Genève, handig voor wie met vliegtuig reist (goedkoop met Brussels Airlines en Easyjet + autohuur of trein). Ook met de auto kom je er makkelijk en snel. Commeire was nog niet zo lang geleden een actief boerendorp maar is nu een reisbestemming die je zonder overdrijven als een geheimtip kunt bestempelen. De oude Valaisiaanse huizen zijn met duurzame materialen prachtig gerestaureerd. Het resultaat is een hotel – enig in zijn soort – met alle moderne comfort.

     

    Sublieme natuur – Luxe - Exploratiemogelijkheden

    In Montagne Alternative kan men de lente en het voorjaar op een fantastische, intense manier beleven. Eenmaal de sneeuw van de bergflanken verdwenen is het alsof de natuur ontploft, in geen tijd zijn de Alpenweiden getooid met een indrukwekkende bloemenpracht. Zo kun je in de lentemaanden wandelen door uitgestrekte velden met tienduizenden krokussen. Aan wandelpaden geen gebrek want rond Montagne Alternative is er een uitgebreid netwerk van bewegwijzerde wandelroutes en ook voor fietsers/mountainbikers zijn er tal van mogelijkheden.

     

    Na elke tocht geniet je verder in Montagne Alternative. Het luxe hotel heeft in totaal 16 kamers, verdeeld over vijf woningen. Het is daar dus allesbehalve druk en wie in groep reist kan ook een volledige woning huren en zelfs het volledige dorp. Via www.montagne-alternative.com krijg je een goed beeld van de pracht en de luxe van het hotel en van de kamerverdeling per woning.

    Gasten kunnen zich ook inschrijven voor ateliers zoals yoga en koken en er worden diverse massagebehandelingen aangeboden. In Montagne Alternative beleef je tijdens de paasvakantie en voorjaarsweekends de short break waarvan je al lang droomt. Speciale aanbieding 3 nachten package in april, mei, juni.

    www.montagne-alternative.com

     

     

     

    21-03-2013 om 00:00 geschreven door rvh  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het Thaise Nieuwjaar

    HET THAISE NIEUWJAAR: EEN WATERFESTIJN !

     

     

     

    Thailand is een geliefde toeristische bestemming. Het komt door de exotische sfeer en omdat er ontzettend veel te zien en te beleven is. Denk maar aan het Thaise Nieuwjaar in de maand april. Dat feest moet je minstens één keer in je leven meemaken, omdat het zo uitbundig wordt gevierd, met zeer veel water, en omdat gans Thailand dan feestelijk op zijn kop staat!

     

    Songkran, zo heet het Thaise Nieuwjaar, vindt plaats op 13, 14 en 15 april. De naam Songkran komt uit het Sanskriet en betekent ‘verplaatsen’ waarbij verwezen wordt naar de zon die van positie verandert. Aanvankelijk was Songkran vooral een religieus feest maar in het moderne Thailand is het ook een wereldlijk gebeuren, een gigantische happening waaraan jong en oud deelnemen.

     

    Toeristen die met Songkran in Thailand verblijven of er speciaal voor naartoe reizen leren zeer veel over de Thaise cultuur en zullen aan die feestdagen onnoembaar veel plezier beleven. Het meest kenmerkende van Songkran is het kwistig gooien met water naar elkaar. Langs de weg staan families met emmers water, tuinslangen, waterpistolen om voorbijgangers nat te maken. Anderen rijden rond met een pick-up of een vrachtwagen met grote tonnen water waarbij ook iedereen wordt nat gegooid. Nog anderen mengen een soort kalkpoeder – Din Saw Phong – met water en smeren dat in het gezicht van voorbijgangers, ook van de toeristen.

     

    Thailand heeft indrukwekkende boeddhistische tempels die je beslist moet bezoeken tijdens Songkran. In Bangkok bijvoorbeeld waar je in Wat Phra Kaeo, Wat Pho, Wat Saket en in andere tempels ziet hoe naar aanleiding van het Thaise Nieuwjaar de boeddha’s door de monniken worden gewassen om een goede rijstoogst af te smeken. Overal in het land zie je bijzondere rituelen die niet zelden een godsdienstige betekenis hebben. Er worden vogels en vissen vrijgelaten als symbool van komend geluk. Uit respect voor de ouderen wordt water over hun handpalmen gegoten. Kortom, tijdens de feestdagen van Songkran maak je op een heel bijzondere en unieke manier kennis met Thailand.

     

    In alle grote steden is er een driedaags Songkran Festival. Dat van Chiang Mai, in het noorden van het land, is bijzonder populair. Er gaan processies door de stad waarin zelfs de olifanten water spuiten, er wordt een Miss Songkran gekozen en naarmate de uren verstrijken wordt er alsmaar meer water gegoten. Niet alleen in het noorden wordt gefeest maar bijvoorbeeld ook op het strand in het zuidelijke Phuket. In zowat iedere toeristische plaats is er ook Songkran feest zoals in Sukhothai, Phitsanulok en Nakhon Phanom aan de Mekong. Er zijn volksspelen en op grote markten met tientallen eetstalletjes kun je het beste van de Thaise keuken proeven.

     

    Toeristen opgelet! Doe met Songkran niet je mooiste pak aan, stop je camera en andere waardevolle zaken in een plastiek tas, gooi altijd met zuiver water want het is een religieus ritueel, toon in alles wat je doet respect voor de Thai en hun cultuur.

     

    Thailand, feesten en tradities

     

    Bekijk de feestkalender van Thailand en je stelt vast dat er het ganse jaar, verspreid over alle regio’s van het land, boeiende feestelijke evenementen zijn die je als reiziger best in je programma opneemt, niet alleen voor de fun maar omdat die feesten je zoveel leren over de Thaise eigenheid en cultuur. Op 30 juli wordt Asalha Puja gevierd. Het is de dag van de volle maan in de achtste maand van de  hindoe kalender. Op 17 november is het Loi Krathong, het feest van het licht. Op deze en nog vele andere momenten van de traditionele feestkalender worden prachtige festivals georganiseerd die je vakantie in Thailand en grote meerwaarde geven.

    www.toerismethailand.be

    21-03-2013 om 00:00 geschreven door rvh  


    >> Reageer (0)
    20-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gastronomisch Corsica

    Gastronomisch Corsica, op vakantie én thuis

    Ik heb mijn wagen volgeladen…vol met Corsicaanse specialiteiten!

     

     

     

    Als er één eiland is in de Middellandse Zee dat de naam ‘toeristische allrounder’ verdient dan is het wel Corsica. Van de natuurpracht en de culturele rijkdom van l’Ile de Beauté wisten we al maar dat het eiland daarenboven uitmunt in eerlijke gastronomische producten is misschien minder geweten.

    Met SNCM, ferryspecialist op Corsica, kun je van al dat lekkers maximaal profiteren al was het maar omdat je je wagen kunt volstouwen met zoveel Corsicaanse lekkernijen als je maar wilt zonder beperkingen op gewicht of vloeistoffen. En ook aan boord heeft SNCM de menu’s een Corsicaans tintje gegeven…

     

    Corsicaanse gastronomie aan boord

    Aan boord van de SNCM ferries kun je reeds de Corsicaanse gerechten proeven, een voorsmaakje van wat je tijdens je reis in tal van leuke eethuisjes en marktjes zal ervaren. Hoe kom je beter in de vakantiestemming door gedurende je overtocht Corsicaanse specialiteiten te degusteren. Bijvoorbeeld middels het ‘Menu Corse’ te verkrijgen in zowel het restaurant ‘Les Saveurs du sud’ vanaf €22,50, het self-service restaurant vanaf € 18,50 of de Bar vanaf € 5. Indien je die maaltijden meteen bij de reservatie van je reis boekt, geniet je ook nog eens van een korting.

     

    Een reis naar Corsica is makkelijk geregeld. Via de Franse autoroutes raak je snel in Marseille, Toulon of Nice van waar talloze ferryboten van SNCM uitvaren richting diverse havens op Corsica. Als je tijdig kan boeken reis je goedkoper, dankzij de Prima Corsa formule van SNCM waarbij je tot -55% korting kan opstrijken en zo dus meer vakantiebudget overhoudt. Bij Via Corsa Reizen, een partner van SNCM, kan je terecht voor de reservatie van zowat elk type vakantie op Corsica. Dat is handig want dankzij de combinatie SNCM-Via Corsa Reizen is in één klap je transport en je verblijf geregeld.

     

    Gastronomie op het eiland

    Puur genieten, echt vakantie beleven, dat doe je op de talloze levendige voedingsmarkten die in zowat ieder Corsicaans dorp worden gehouden. De marktkramers hebben producten uit eigen regio mee, zelfs de oogst uit hun eigen moestuin. Er is een overaanbod aan kruiden, charcuterie (coppa en figatellu), geiten- of schapenkazen, honing, kastanjemeel, vijgen, olijfolie van de Festa de l’OliuNovu en tal van andere producten die lang bewaren en die je terug thuis doen herinneren aan die heerlijke vakantie op Corsica maar waar je uiteraard ook van geniet op je vakantieadres zelf. Ook niet te vergeten is dat L’Ile de Beauté bekend staat om zijn wijnen, bijvoorbeeld uit de Propriano streek. Die smaakvolle drank kun je kopen bij de wijnboer zelf of op een van de vele markten.

    www.lesamoureuxdelacorse/tour-des-saveurs-corses.

    www.sncm.be

     

     

    20-03-2013 om 00:00 geschreven door rvh  


    >> Reageer (0)
    18-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maritiem Atelier
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het Maritiem Atelier : een succesvol initiatief tegen de stroom in !

     

     

     

    De vzw Maritiem Atelier, welke vorig jaar werd opgericht met als doel boten te bouwen en te renoveren om ze ter beschikking te stellen van jeugdorganisaties, heeft tijdens haar eerste werkingsjaar meer dan 600 man-dagen zeilplezier kunnen schenken aan minder gegoede jongeren.

     

    Het werkingsprincipe van de vereniging is eenvoudig: ze stelt haar boten gratis ter beschikking van de jongeren; in tegenprestatie komen ze een handje helpen voor het onderhoud van de boten en stellen ze wat van hun vrije tijd ter beschikking als skipper voor andere jongeren.

     

    Het idee werd ontwikkeld door Nicolas Joschko, een zeilvijftiger die reeds lang begaan is met zeilen, scheepsbouw en sociale actie. Vaststellend dat jongeren geen toegang hebben tot het zeilen met zeiljachten en dat anderzijds dergelijke boten met mos begroeid in de achterhavens liggen te slapen, stichtte hij het Maritiem Atelier met 7 andere zeilvijftigers met de doelbewuste wil minder gegoede jongeren toe te laten zich te ontplooien rond een verantwoord nautisch project.

     

    “Als je een boot kan beheren, dan kan je ook je leven beheren” verklaart de enthousiaste voorzitter van het Maritem Atelier. Je moet leren je reisproject voor te bereiden, in team leren werken, anticiperen, verantwoorde beslissingen nemen, projecten hebben en ze verwezenlijken, en vooral : leren om op hun beurt tijd en energie te schenken aan andere en minder gelukkige jongeren. “We zijn vorig jaar beginnen werken met de verschillende Brusselse Sea Scouts eenheden, gelet op het feit dat deze reeds over zeilervaring beschikken en ze een cultuur van delen en beschikbaarheid hebben. Zodra ze het hanteren van de boten onder de knie hadden, hebben ze deelgenomen aan activiteiten die gericht waren naar jongeren uit de sociale woonwijken. De volgende stap is Kinderen van de Rechter mee in de bemanningen te integreren en wij hopen vanaf 2015 over gebrevetteerde skippers uit hun midden te kunnen beschikken, die op hun beurt minder gegoede jongeren toegang zullen geven tot het zeilen”. Het doel is dus een opwaartse spiraal te hebben, welke de jongeren zelf ontwikkelen en versterken.

     

    Sinds het opstarten van het initiatief kon de vereniging rekenen op de actieve steun van de Haven van Brussel, de BRYC, het Hoofdstedelijk Gewest…en eigenaars van boten. Naast de twee boten die ter beschikking werden gesteld kreeg de vereniging een Zodiac, een zeiljacht van 7m50 en meer recent, een zeewaardig zeiljacht van 10m, dat reeds een decennium lang op de kade lag te slapen. Telkens worden de jongeren actief betrokken bij de vernieuwingswerken van de boten waarmee ze zelf zullen varen. Een ander project dat de vzw op stapel zette is de bouw van een 11m60 lange houten ‘Bantry Bay Yawl’, voorzien voor een bemanning van 13 man.

    Alle hens aan dek, licht de ankers en behouden vaart !

    www.maritiematelier.be

     

    18-03-2013 om 00:00 geschreven door rvh  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kaasmarkt Alkmaar

    Gaatje in de agenda? Kaasmarkt!

     

     

     

    Kaasliefhebbers opgelet! Zet met rode stip deze uitstap in je agenda, want vanaf 5 april kan je weer elke vrijdag naar de traditionele kaasmarkt in Alkmaar. Een belevenis op zich, met kaas boren, proeven, onderhandelen met handjeklap, wegen en kaasdragers die met een berrie uit de maat lopen. In de hoofdrol de enige echte Noord-Hollandse Gouda met het Rode Zegel, een karaktervolle kaas van de weidemelk van zwartbonte koeien. Say cheese!

     

    Noord-Hollandse Gouda, kaas met een verhaal

    De echte kaasmeesters wonen in Noord-Holland, waar sinds de 15e eeuw met veel liefde en gevoel voor vakmanschap kaas gemaakt wordt. De enige echte Noord-Hollandse Gouda, erkend door de Europese Unie, herken je aan het Rode Zegel. Deze karaktervolle kaas wordt vandaag nog altijd natuurlijk gerijpt op houten planken, volgens de oorspronkelijke receptuur.

     

    Noord-Hollandse Gouda smaakt lekker romig en natuurlijk zilt. Deze kaas – van Jong tot Overjarig – is dan ook voor 100% gemaakt van weidemelk, opgehaald bij boeren die zorg dragen voor dier en natuur. De zwartbonte Holsteinkoeien staan van voorjaar tot najaar minstens 120 dagen, minimaal 6 uur per dag, in de weide. En dat vertaalt zich naar een unieke melk en een unieke smaak. Net zoals topwijn een speciaal keurmerk krijgt, herken je de enige echte Noord-Hollandse Gouda aan het geregistreerde Rode Zegel.

     

    Op de kaasmarkt in Alkmaar – goed voor 2.200 kaaswielen of 30 ton kaas – kom je alles te weten over deze ‘kaas met een verhaal’. Duizenden bezoekers vanuit de hele wereld komen speciaal naar Alkmaar voor dit plein vol kaas en sjouwende kaasdragers. Het is dan ook een belevenis op zich. Keurmeesters bekloppen de kaas en halen er met een speciale kaasboor stukjes uit. De kaas wordt tussen de vingers verkruimeld: om te ruiken, te proeven en de verhouding tussen smaak, vet- en vochtgehalte te beoordelen. Het onderhandelen over een partij kaas gebeurt nog altijd via handjeklap. Zodra de koop is gesloten en de kaas is gewogen, dragen de kaasdragers de kazen de markt over. Het lopen met een berrie, al snel 130 kg, is een hele kunst. De kaasdragers hebben daarvoor een speciale dribbel uitgevonden, een loopritme uit de maat om de berrie zo stil mogelijk te houden.

     

    De Kaasmarkt Alkmaar (Waagplein) start vanaf 5 april en loopt tot en met 30 augustus 2013, elke vrijdag van 10 tot 12.30 uur.

    www.rodezegel.be - www.kaasmarkt.nl

     

     





    18-03-2013 om 00:00 geschreven door rvh  


    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 24/12-30/12 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 26/09-02/10 2005

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs