Frequente rechtstreekse bestemmingen zijn erg belangrijk voor de zakenpassagier. Korte reistijden, zonder overstappen, brengen een steeds groter aantal Europese bestemmingen binnen zijn bereik. Voor het komende zomerseizoen komen er alvast twee belangrijke zakenbestemmingen bij vanaf Brussels Airport: Aberdeen en Bern.
Aberdeen
BMI Regional voorziet vanaf 16 april zes wekelijkse vluchten (elke dag behalve op zaterdag) naar de Schotse bestemming Aberdeen. De vlucht wordt uitgevoerd met Embraer 135 toestelen, die plaats bieden aan 37 reizigers. Vertrek uit Brussel om 15:25 en aankomst in Aberdeen om 17:05. De terugvlucht vertrekt uit Aberdeen om 13:15 en komt aan om 14:55. Aberdeen is niet alleen een belangrijke zakelijke bestemming voor onder meer de petrochemische nijverheid, het is ook een geschikte uitvalsbasis voor de vakantiereiziger die Schotland wil verkennen.
Bern
Sun-Air vliegt de kleuren van British Airways met een Dornier 328 toestel (32 seats) dat twee keer per dag een verbinding voorziet tussen Brussel en de Zwitserse hoofdstad Bern. Ook deze nieuwe vlucht start vanaf 16 april. Sun-Air verzorgt deze route twee maal per dag op weekdagen, en op zondagavond.
Vertrek uit Brussel om 08.30, aankomst te Bern om 09.45, terugvlucht 10.15 met aankomst in Brussel om 11.30 uur. De avondvlucht vertrekt om 17.10 en landt te Bern om 18.30. Retourvlucht s avonds om 18.55 met aankomst te Brussel om 20.15.
Andere Europese zakelijke bestemmingen, waarvoor reeds eerder een rechtstreekse verbinding bestond vanaf Brussels Airport, worden voortaan aangevlogen met een hogere frequentie. Zo vliegt Sun-Air voor British Airways een vierde dagelijkse vlucht naar Billund; Adria Airways voorziet drie keer per week een derde dagelijkse vlucht naar Ljubljana en airBaltic biedt een bijkomende wekelijkse vlucht naar Riga. Dezelfde maatschappij biedt voortaan ook zes keer per week een rechtstreekse verbinding van Brussel naar Vilnius.
Eind maart verschijnt de nieuwe zomertimetable, met overzicht van alle bestaande lijnvluchten. Alle rechtstreekse bestemmingen vanaf Brussels Airport en de bijhorende uurregelingen en in de meeste gevallen de mogelijkheid om rechtstreeks te boeken zijn steeds beschikbaar op de luchthavenwebsite : www.brusselsairport.be.
Een beschikbare en bekwame bijlesleerkracht vinden, lijkt soms een echte strijd! Educadomo is het eerste Belgische netwerk voor individuele studiecoaching aan huis.
Het eerste Educadomo kantoor opende haar deuren in Leuven in april 2005. Gesterkt door haar succes besliste Educadomo haar kantorennetwerk uit te breiden naar andere steden. Het Educadomo-netwerk dat reeds kantoren gevestigd heeft in Leuven, Antwerpen en Gent, strekt zich momenteel uit over heel Vlaanderen en opent in november haar 4e kantoor in Brussel. Hier kunnen de Brusselse gezinnen en gezinnen uit de Brusselse rand (Franstaligen zowel als Nederlandstaligen) terecht voor professionele studiecoaching voor hun scholieren bij hen aan huis.
Educadomo biedt gepersonaliseerde studiecoaching aan in de vorm van individuele coaching voor scholieren van 6 tot 18 jaar, voor alle vakken die in het lager en secundair onderwijs worden onderwezen.
Vanuit de vaststelling dat er voorheen in België, in tegenstelling tot Frankrijk (en andere Europese landen), nog geen gestructureerde en efficiënt georganiseerde studiebegeleiding bestond, biedt Educadomo aan ouders van scholieren een professionele en persoonlijke dienst voor studiecoaching die de kansen op slagen aanzienlijk verhoogt.
Elke ouder heeft wel eens een penibele situatie meegemaakt waarin hij, om een mislukking te vermijden, of om lacunes van zijn kind in het een of andere vak op te vullen of om hem of haar gewoon te helpen het schoolwerk efficiënter te maken, op zoek ging naar een beschikbare student of leraar om enkele uren bijles te geven. Een helse zoektocht die soms tot een heuse nachtmerrie kan leiden. Des te meer nog wanneer ouder(s), zoals zo vaak vandaag het geval is, het al erg druk hebben in hun professionele activiteiten of niet langer willen dat hun gezinsrelaties beïnvloed worden door school- of studieproblemen van hun kinderen.
Educadomo helpt u deze situaties te vermijden door een betrouwbare enpraktische oplossing op maat aan te bieden.
Tussen Educadomo, de ouders en de scholieren wordt een degelijk vertrouwenscontract afgesloten. Een opvolging die de studieproblemen aan het licht brengt waarmee de scholier kan geconfronteerd worden en het mogelijk maakt deze zo goed en doeltreffend mogelijk aan te pakken en op te lossen.
Tot op vandaag werden door Educadomo al meer dan 13.000 uren individuele studiecoaching georganiseerd over het ganse land.
easyJet neemt nieuwe hoofdstad op in netwerk: Brussel!
easyJet, de grootste lagetarievenmaatschappij in Europa, kondigt vanaf juni 2007 rechtstreekse vluchten aan vanaf Brussels Airport. easyJet was nog niet actief op de Belgische markt, maar met de start van haar activiteiten op Brussels Airport wordt deze lacune gedicht.Voortaan kunnen niet minder dan 20 landen in Europa genieten van de lagetarievenvluchten, de dienstverlening en het comfort van de maatschappij met de oranje kleur.
Vanaf juni 2007 verzorgt easyJet een dagelijkse verbinding tussen Brussel en Genève; vanaf september wordt de frequentie van maandag tot vrijdag opgetrokken tot twee vluchten per dag.
Zowel François Bacchetta, algemeen directeur van easyJet Frankrijk en de Benelux, als Peter Voets, marketingmanager van easyJet Zwitserland, verklaarden heel gelukkig te zijn met de komst van easyJet in België. Aan de Belgische reiziger wordt een kwaliteitsvolle dienstverlening naar Genève tegen een laag tarief aangeboden. De nieuwe verbinding moet eveneens de belangrijke banden die tussen beide steden, de twee institutionele hoofdsteden van het Europese continent, bestaan, verstevigen. easyJet draagt bij tot een vlotter verkeer en betere zakenkansen tussen Brussel en de oevers van het Meer van Genève.
easyJet is de grootste lagetarievenmaatschappij in Europa. De maatschappij beschikt momenteel over een vloot van 124 toestellen en verzorgt vluchten op 288 verbindingen tussen 74 luchthavens in 20 landen. In de voorbije 12 maanden vervoerde de maatschappij 33 miljoen passagiers.
Sofitel veroverde zopas in Noord Amerika andermaal een aantal opmerkelijke awards.
Sofitel New York kreeg van Trip Advisors viewers de eerste plaats in de top 10 van de Amerikaanse hotels en een 16e plaats in de Top 100. Verder figureren Sofitel Chicago Water Towers, Sofitel Philadelphia en Sofitel Lafayette Square Washington D.C. binnen de 25 tophotels. Sofitel Buenos Aires verwierf de 2de plaats in de Zuid-Amerikaanse ranking en Sofitel Amsterdam bekleedt een plaatsje binnen de wereld top 5 hotels. Ook Sofitel Saint James London, Sofitel Roma en Sofitel Lisboa catalogeren zich binnen de top 100.
Voor Travel + Leisure situeren zich 7 Sofitels binnen absolute toppers, nl Sofitel The Grand Amsterdam, Sofitel Palais Jamai Fez, Sofitel Royal Angkor, Sofitel Metropole Hanoi, Sofitel Lafayette Square Washington D.C., Sofitel Philadelphia en Sofitel Chicago.
Vanwege het enorme succes van Princess Restaurant Chez Cas in de Kersentuin in april 2006 in Amsterdam heeft Aad Ouborg, President-Directeur van Princess, nu ook Felice uitgedaagd om zijn culinaire kunstjes te tonen.
Felice op zijn beurt neemt deze uitdaging graag aan en opent van 21 tot en met 30 april 2007 Princess Restaurant Chez Felice in Hof te Rhode. Princess heeft haar ambassadeur bereid gevonden om gedurende 10 dagen Italiaans te koken voor maar liefst 1000 gasten. Een uitdaging die hij graag aangaat!
Princess staat bekend om haar unieke marketingacties. Ook deze verkoopactie Chez Felice, die aan dit evenement voorafging, is hier opnieuw een bewijs van. Tussen 1 oktober en 31 december 2006, maakte elke consument die een Princess actieproduct aankocht, kans op een diner voor 2 personen in het Princess restaurant Chez Felice in Hof te Rhode. Hiermee bekrachtigde Princess nogmaals haar motto Ondernemen is entertainen.
Van 21 tot en met 30 april opent het restaurant haar deuren exclusief voor Princess klanten en relaties.Het schitterende Hof te Rhode ligt in Schaffen bij Diest. Felice zal er worden bijgestaan door topkok en eigenaar van Hof te Rhode, Felix Alen. Felix startte destijds zijn loopbaan op het Koninklijk Paleis in Laken en is intussen een gerenommeerde chef en culinair auteur die vaak in de media zijn optreden maakt.
Dat Felice gepassioneerd is door de Italiaanse keuken hoeft niet verteld. Hij wil de gasten dan ook in stijl kennis laten maken met de échte Italiaanse keuken. Een keuken die zoveel rijker is dan spaghetti met balletjes en pizza en die gebaseerd is op het gebruik van verse ingrediënten, smakelijke oliën, kazen en wijnen.
Een absolute buitenkans voor wie altijd als eens wilde tafelen bij Felice, die zijn kookkunsten uitgebreid bewees in verschillende tv- en radioprogrammas en die al verschillende kookboeken op zijn naam heeft staan.
Op zaterdag 21 april wordt het Princess restaurant Chez Felice in Hof te Rhode feestelijk geopend in het gezelschap van vooraanstaande gasten en bekende Vlamingen. Buiten culinaire verwennerij wordt er ook voor animatie en muzikale omlijsting gezorgd.
Tijdens de sluitingsavond op maandag 30 april worden een aantal topchefs verwacht. Uit Nederland komt Meesterkok van de Eeuw Cas Spijkers. Benieuwd wat zij van Felices kookkunsten zullen vinden!
Wanneer de lente weer in het land is, kunnen we zo stilaan uitkijken naar het begin van het aspergeseizoen. De koningin der groenten, wordt ze genoemd, of ook nog het witte goud. Bij deze laatste benaming krijgt ze evenwel in meerdere regios een forse concurrent van een al even veelzijdige groente, nl het witloof. Asperge is een groente die smelt op de tong, een exquis product dat een apart kookboek verdient, want er zijn slechts weinig groeten die zich op zoveel manieren laten variëren, combineren en serveren
In Asperges, het gloednieuwe kookboek van Véronique en Michel De Meyer, staan tientallen aspergerecepten. Naast de klassiekers als aspergeroomsoep of asperges à la flamande vindt u originele, verrassende, creatieve recepten met witte of groene asperges in de hoofdrol. In Asperges is er voor elk wat wils: een voedzame soep, een licht slaatje, een tongstrelend voorgerecht of een hoofdgerecht zoals uw gasten het nog nooit voorgeschoteld kregen. Ieder recept krijgt zijn eigen foto, zodat het doorbladeren van het boek, alleen al een feest voor het oog is.
Véronique en Michel De Meyer vormen al jaren een kookduo: Véronique bedenkt recepten voor tijdschriften in binnen- en buitenland, Michel illustreert ze met prachtige fotos. Bij de Franse uitgever Flammarion publiceerden ze al enkele succesvolle kookboeken (Délices glacés, Cuisine vapeur, Cuisine aux légumes). Bij Standaard Uitgeverij verschenen eerder De Belgische keuken anders, Mosselen, verrassend veelzijdige recepten enGezonde voeding voor jonge kinderen.
Asperges doorbladeren is genieten van elk moment, een uitdaging om meteen aan de slag te gaan. Als proevertje serveren we een praline van asperges en makreelmousse of als variant asperges en ganzenlever. Als voorgerecht brengen we asperges in kleur dankzij de rode biet, wasibi, soja of tomaat die we in de saus mengen, voor de durvers serveren we asperges met stokjes: tempura, sushi of sashimi. Als tweede voorgerecht houden we het ietwat eenvoudiger en combineren we asperges met de zee: tongrolletjes, zalmsteak, zoetwatergarnalen of zonnevisfilets. Als introductie of de exotische hoofdschotel, opteren we voor een Italiaanse toets bij het tussengerecht: asperges carbonera, asperges met zeevruchten en saffraan, asperges met lauwe pennesalade met tomaat en oregano of asperges met tonijnmayonaise kunnen je gasten zeker bekoren.
Exotisch, inderdaad, als hoofdgerecht ofwel een wokbereiding van asperges met lotuswortel, shii-take, zalm en soja of kurkuma ofwel India als inspiratiebron zoals een dal met asperges, curry van lam en asperges of een vegetarische curry van jonge lentegroenten. Smakelijk!
Onverzadigd? Asperges geeft je nog tientallen andere ideeën en suggesties, warm of koud, soep of groeten, in een deegmantel, krokant of gewoonweg tuinvers.
Vlaamse reisbureaus hebben voortaan eigen, modern statuut
Na meer dan 40 jaar hebben de Vlaamse reisbureaus eindelijk een modern statuut, aangepast aan de reiswereld van deze tijd. Nadat de pogingen van zijn voorgangers één voor één strandden op bevoegdheidsconflicten, slaagde Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois erin om, samen met de reissector, een eigen Vlaams statuut te schrijven. Het nieuwe decretale kader bakent duidelijk af wie zichzelf reisbureau mag noemen, welke de voorwaarden zijn en welke activiteiten vergunningsplichtig zijn. Zonet gaf het Vlaams Parlement definitief zijn groen licht voor het statuut, in de sector stilaan gekend als 'het statuut Bourgeois'.
"Reizen verkopen is handelen in beloften. Alles gebeurt op basis van vertrouwen. De bescherming van de reiziger was voor mij dan ook een prioriteit," aldus minister Bourgeois. "Wie zich in Vlaanderen een reisbureau noemt, moet voortaan aan duidelijke voorwaarden voldoen, zodat de reiziger kan vertrouwen op een kwaliteitsvolle dienstverlening."
Het nieuwe decreet voert nieuwe kwaliteitsvereisten in, zowel voor de onderneming als voor de leidinggevende van een verkooppunt. De precieze voorwaarden worden later bij besluit van de Vlaamse Regering vastgelegd. De vergunde reisbureaus krijgen een herkenbaar kwaliteitslabel.
Het is ook eindelijk duidelijk wie precies nu een vergunning nodig heeft. Het nieuwe decreet bepaalt dat voortaan al wie op duurzame wijze reizen of logies van derden of een combinatie van reizen met logies aanbiedt, vergunningsplichtig is. Tussenpersonen vallen daar dus ook onder. Zo wordt komaf gemaakt met de 'grijze zone'.
Tegelijkertijd wordt ook expliciet verduidelijkt wie geen vergunning nodig heeft, kwestie van bijvoorbeeld de sporadische reisinitiatieven van verenigingen of scholen niet onmogelijk te maken
Sinds 2000, het jaar waarin Cédric Poncelet zijn restaurant opende, is hij niet meer weg te denken uit het leven van Knokke. Zijn kooktalent, zijn spontane vriendelijkheid en het respect voor zijn beroep hebben hem niet alleen verzekerd van een trouwe plaatselijke klantenkring, maar ook van het geregeld bezoek van gastronomen uit Brussel, Luik, Antwerpen, Brugge, Gent .
Cédric behoort tot de generatie van jonge chefs die zichzelve voortdurend in vraag stellen. Vanuit deze optiek en de bekommernis om steeds beter te presteren, vernieuwde hij de inrichting van zijn zaaken wijzigde hij de infrastructuur van zijn restaurant. De structurele wijzigingen zijn overduidelijk. Het terras ontworpen door Peter van Roy is een bijzonder leuke aanvulling, het dak kan s zomers zelfs worden opengeschoven. Het heeft zonder enige twijfel de aantrekkingskracht enorm versterkt en talloze gasten vinden er een aangenaam plekje om rustig van Cedrics rijke tafelen te genieten.
De extra ruimte van het terras, bood de kans om in de eetzaal een behaaglijk salon in bibliotheekstijl uit te bouwen, waar de klanten desgewenst van het aperitief en de koffie kunnen genieten. Herwig Hostens, verantwoordelijk voor de binnenhuisinrichting, opteerde voor lichtgrijze en tabaksbruine tinten, waardoor het chique meubilair beslist tot zijn recht komt. De antieke kroonluchters zorgen voor een geraffineerde sfeer en kronen zich tot verzamelobject. Het cosy gevoel wordt extra onderlijnd door sobere muurversieringen, terwijl de lichtgrijze overgordijnen de intimiteit van het interieur extra aanvullen. Het elegant gedrapeerde, smetteloos witte tafellinnen en het boeket verse bloemen doen je vol verwachting uitkijken naar de komende tafelgenoegens.
In de zaal heerst Olivier Dereu die tevens als volleerd wijnkelner fungeert. Olivier debuteerde als commis de salle bij Pierre Romeyer, nadien was hij twee jaar chef de rang en wijnkelner in Comme chez Soi bij Pierre Wijnants. Dezelfde functies vervult hij gedurende vijf jaar in de Villa Lorraine, de lokroep van de kust beantwoordt Olivier door gedurende vier jaar als maître dhôtel aan de slag te gaan in LEsmeralda in Knokke. De culinaire loopbaan van Olivier wordt aangevuld met stages in LOasis van Michel Bleys, Chez Marius en Provence en Lucas-Carton in Parijs. Voor chef Cédric Poncelet is het dan ook een makkie om zich volop op zijn domein, de keuken te concentreren.
Cedric werd in 1975 geboren en volgde de middelbare school in Dison, omdat hij zich aangetrokken voelde tot de gastronomie liep hij van 1990 tot 1993 school in de Notre Dame in Heusy en deed zijn eerste horeca-ervaring op in Aux Etangs de la Vieille Ferme in Herve. Toch trok vooral Knokke hem aan en hij speelde het klaar om aan de slag te gaan in La Réserve. Vrij snel keert hij naar Brussel terug en vindt werk in de Villa Lorraine, restaurant waar hij ontdekt wordt door Michel Haquin, deze biedt hem een plaats in Le Trèfle à Quatre van het Château du Lac in Genval.
Cédric Poncelet wou evenwel internationale ervaring opdoen en werd assistant-manager van het restaurant Le Gavroche in Londen, om nadien sommelier te worden in het restaurant Windows van het Hilton Park Lane London. Nadien verzeilt hij als manager-kok in het restaurant Les Champs-Elysées op Cyprus. Op aanraden van Pierre Fonteyne volgt hij een stage bij Bruneau om nadien samen met Pierre Fonteyne een bar-restaurant The Griffins op het Oosthoekplein in Knokke te leiden. Hier vindt hij een geschikte locatie en opent zijn eigen restaurant Cédric.
Actief in een open keuken waardoor de gasten alle bereidingen kunnen volgen, serveert Cédric permanent twee verschillende menus, nl het menu prestige en het menu de la Mer. De samenstelling van deze voltreffers, verandert om de veertien dagen. Er is eveneens een dagelijkse lunch, samengesteld op basis van dagverse marktproducten en de gasten kunnen er eveneens à la carte eten. Allerhande visbereidingen zijn Cédrics favorieten maar ook tal van vleesbereidingen vormen een aangename verrassing. Bij tal van gelegenheden verrast Cédric zijn gasten met speciale menus die zowel productgebonden, bv hoppescheuten of asperges in het daglicht stellen maar evengoed Valentijn, Carnaval, Pasen of andere themas meekrijgen.
Proevertjes en desserten tovert Cédric met grote creativiteit op het bord, maar ook deze kleine recepten zorgen voor een rijk smaakaroma en een aanlokkelijk kleurenpalet.
Restaurant Cédric Koningslaan 230 a 8300 Knokke tel 050-60 77 95
The Rezidor Hotel Group biedt als eerste wereldwijde hotelgroep zijn gasten koolstofneutraliserende mogelijkheden
In een unieke samenwerking met de CarbonNeutral Company, biedt de Rezidor Hotel Group zijn gasten de mogelijkheid om de uitstoot van de broeikasgassen te wijten aan hun verblijf in een Rezidor hotel en hun reis er heen te compenseren en zo hun volledige trip CarbonNeutral® te maken.
Het enige wat de gast hiervoor moet doen, is lid worden van het gratis getrouwheidsprogramma, goldpoints plussm. Eén nacht in een Radisson SAS hotel levert gemiddeld zon 3.000 Gold Points op. Slechts 1.000 Gold Points zijn nodig om 100 kg koolstofdioxine, wat overeenkomt met 2 tot 5 nachten hotelverblijf en de reis erheen, te neutraliseren. Het compensatieschema biedt een wijde waaier aan neutralisatiemogelijkheden afhankelijk van het reispatroon van de gast. Het initiatief maakt deel uit van het veel geprezen Rezidor Responsible Business programma en wordt gelanceerd op 1 maart 2007.
Reizen en hotelverblijven maken deel uit van het zakenleven. Klimaatverandering en globale opwarming zijn vandaag echter realiteit en reizen is één van de vele oorzaken ervan. Hotels gebruiken energie om het comfort van de gasten zoals verlichting, verwarming, koeling, enz. te verzekeren. Om de impact hiervan op de globale opwarming hiervan te minimaliseren ontwikkelde de Rezidor Hotel Group sinds 2001 een energie management programma.
Rezidor compenseerde door boomplantingen en hernieuwbare energie projecten reeds de veroorzaakte broeikasgassen van zijn laatste jaarlijkse hotel managers conferentie. De CarbonNeutral Company heeft de hoeveelheid van de broeikasgassen die Rezidor produceert (incl. dagelijks beheer, brandstoffen, energieverbruik en het reizen).
Het CO2 equivalent zal gecompenseerd worden door het schenken van giften aan koolstofreducerende projecten die de hoeveelheid CO2 verminderen. De gekozen projecten zijn een windkrachtproject in India, energiebesparende projecten in Jamaica en methaan projecten in de VS.
Na haar studies in Luik, verzeilde Laetitia Brisy in de hotelbranche waar ze diverse functies waarnam in Marokko, Martinique, Frans Polynesië, Frankrijk en Spanje. In 2003 keert ze terug naar Luik en wordt receptioniste in het Mercure hotel met promotie tot sales executive in februari 2005.
Eind 2006 doet ze de overstap naar de Rezidor-keten die in België, vooral bekendheid geniet door de exploitatie van de Radisson SAS hotels. Binnen deze keten krijgt ze nu de functie van verkoopdirecteur toegewezen van het gloednieuwe Park Inn luchthaven Luik.
Park Inn Luchthaven Luik zal 100 kamers tellen, een restaurant, 8 modulabele vergaderzalen, een businesscentrum en biedt evenzeer een fitnessruimte. De opening die wellicht volgens schema zal verlopen is voorzien voor einde maart 2007. Park Inn richt zich zowel tot de zakenreiziger als tot de doorsnee toerist.
Park Inn Luik is de eerste vestiging van deze Rezidorbranche in België en staat voor een jonge en dynamische uitstraling. Kenmerkend zijn de frisse, functionele en comfortabele kamers. Park Inn bezit reeds 73 exploitaties in 17 landen in Europa, het Midden Oosten en Afrika.
Ruim vijftig verrassende recepten met varkensvlees
Een hammetje in de hutspot, een sappig varkenshaasje, spareribs op de barbecue, spek met eieren, stoofvlees met frietjes, een boterham met gerookte ham, worst, schnitzel, cordon bleu of pita. Varkensvlees is een dankbaar product. Je kunt er in alle seizoenen alle kanten mee uit: je kunt op de klassieke toer gaan, maar je kunt er ook allerlei exotische gerechten mee bereiden.
In Varkensvlees staan tientallen creatieve recepten. Naast klassiekers als hutspot, worstenbrood of varkensgebraad vind je verrassend originele recepten als varkenshaasje in een hamjasje, waterzooi van varkensworst, gebraad gevuld met droge vruchten, stoofschotel met rode kerrie en kokos.
Rond varkensvlees bestaan een aantal vooroordelen. Zo zou het te vet zijn en te veel cholesterol bevatten. In Varkensvlees worden die fabeltjes uit de wereld geholpen. Wist je dat een varkenshaasje of een mignonette even weinig vet bevat als een kipfilet en dat 100 gram varkensvlees gemiddeld slechts 40 tot 50 milligram cholesterol bevat? Ook worst, gehakt en spek hoef je niet te vermijden, zolang je ze maar met mate gebruikt en voldoende afwisselt.
Kortom, Varkensvlees is een boek vol interessante informatie en heerlijke gerechten waarmee je direct aan de slag kunt.
Véronique en Michel De Meyer vormen al jaren een kookduo: Véronique bedenkt recepten voor tijdschriften in binnen- en buitenland, Michel illustreert ze met prachtige fotos. Bij de Franse uitgever Flammarion publiceerden ze al enkele succesvolle kookboeken (Délices glacés, Cuisine vapeur, Cuisine aux légumes). Bij Standaard Uitgeverij verschenen reeds De Belgische keuken anders, Gezonde voeding voor jonge kinderen, Mosselen, Asperges, en Aardappelen.
Binnen de horecasector groeit gelukkig de belangstelling voor varkensvlees. Het is vooral het Broederschap van Sint-Antonius dat mede door de hulp van VLAM, een actieve promotiecampagne voor het varkensvlees voert. Jaarlijks wordt o.m. een award aangereikt aan het restaurant dat de beste recepten aanbiedt en varkensvlees geregeld op de kaart zet.
Heerlijke proevertjes zijn er te over in dit boek van Véronique & Michel De Meyer. Klassieke paden bewandelen met varkensvlees mag maar moet niet, creativiteit en zelfs Oosterse tintelingen zijn meer dan welkom. Slechts enkele recepturentitels ter illustratie: gebakken kotelet met appeltjes en veenbessen; in trappistenbier gemarineerde kotelet met peperkoek; waterzooi van varkensworst; salade van aardappel, aardpeer, appel en gedroogde ham; tartaar van avocado met gedroogd paprikaspek; gebraiseerde varkenstong of gewoonweg een Oosters tandoorihaasje.
Bereidingen naast tal van anderen waarmee je ongetwijfeld je familie maar vooral vrienden en kennissen mee verrast en voor de zomer zijn er vanzelfsprekend talloze grillades en barbecuebereidingen.
Net als de Grote Markt, Manneken Pis en het Atomium zijn ook de Noirauds niet los te koppelen van Brussel. Deze laatste zijn ook gekend als de Koninklijke Wiegjes Prinses Paola. Elk jaar gaan ze op zoek naar vrijgevige mensen om de minder bedeelde kinderen van België ter hulp te komen.
Ze gaan te werk zonder enig vooroordeel over de afkomst, taal of godsdienst. De leden van deze vereniging vormen een van de oudste Service Clubs van het land. Gesticht in de strenge winter van 1876-1877, waar vele kribben het hard te verduren kregen, hadden ze als doel voor ogen zoveel mogelijk middelen in te zamelen tijdens de carnaval periode.
Oorspronkelijk bestond de vereniging uit een fanfare en leden die geschminkt werden als Afrikaanse koningen. Zo kregen spontaan de naam mee van Conservatorium van Zanzibar.
De vereniging gaat nu al meer dan 130 jaar door met deze meer dan nodige acties. Al enkele jaren onder de bescherming van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Paola die ondertussen Koningin is geworden.
In 2007 is voor de Noirauds het drukke inzameljaar begonnen met hun aanwezigheid op het Autosalon van Brussel.
De volgende inzamelactie gaat traditiegetrouw door gedurende het tweede weekend van maart. Dit jaar is dit donderdag 8, vrijdag 9, zaterdag 10 en zondag 11 maart. Verkleed als Afrikaanse koning zoals de traditie het wil en ook om anoniem te blijven, ze gaan alle restaurants van Brussel af waar ze welkom zijn. De anonimiteit geeft hen moed en laat hen toe iedereen aan te sporen om hun steentje bij te dragen.
Het hoogtepunt van het weekend is zaterdag 10 maart. Op zaterdag middag rond 15u is er een stoet van Noirauds aangevuld met een fanfare die aan Manneken Pis vertrekt en door de straten van Brussel wandelt.
Kampeerterreinen die zuinig omspringen met energie en water, aan afvalpreventie en -sortering doen, en werknemers én bezoekers aanzetten tot een zo milieubewust mogelijk gedrag, kunnen het ecolabel 'Groene Sleutel' in de wacht slepen. Zo wil Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois de toeristische sector aansporen om zo milieuvriendelijk mogelijk te werken. Bond Beter Leefmilieu (BBL) beheert het label en Toerisme Vlaanderen zet een intensief begeleidingstraject op voor kandidaten.'Groene Sleutel'-campings worden extra gepromoot op www.groenesleutel.be , de internationale webstek www.green-key.org , via de kanalen van BBL, in de brochures van Toerisme Vlaanderen en op de Vlaanderen Vakantieland-webstek. Eind deze zomer reikt Bourgeois de eerste 'Groene Sleutels' uit.
"De idee achter de Groene Sleutel is niet enkel dat de toeristische sector zich, zoals iedereen, bewust moet zijn van de gevolgen van hun activiteiten voor het milieu. Duurzaam uitbaten brengt ook op. Een lager energieverbruik en een kleinere afvalberg, zorgen al voor directe besparingen. Daarenboven let de consument steeds meer op die ecologische dimensie. Verblijven hebben absoluut te winnen bij een imago als milieuvriendelijke bestemming. Andersom ben ik ervan overtuigd dat milieuvriendelijke vakanties heel wat gezinnen kunnen stimuleren om ook thuis wat meer hun best te doen," aldus minister Bourgeois.
De Groene Sleutel maakt deel uit van het 'Green Key' programma, het internationale ecolabel voor toeristische accommodaties. Meer dan 450 hotels, campings en recreatiedomeinen in Frankrijk, Denemarken, Nederland, Zweden, Estland, Litouwen en Groenland hebben dit prestigieuze keurmerk al in de wacht gesleept.
In Vlaanderen start de 'Groene Sleutel' dit jaar voor de kampeersector. Kampeerterreinen kunnen zich tot 15 mei kandidaat stellen. In 2008 wordt dit uitgebreid met de groepsaccommodaties en de recreatiedomeinen, vanaf 2009 kunnen hotels, gastenkamers en B&B een Groene Sleutel aanvragen.
Vanop de internationale webstek www.green-key.orgworden ook buitenlandse toeristen de weg gewezen naar de Vlaamse milieubewuste logiesuitbaters.
Het Léopold Wienerplein in Watermaal-Bosvoorde wordt door talloze mensen omschreven als het Gemeenteplein, niet ten onrechte trouwens. Hier huist het Gemeentehuis en het plein straalt nog heel wat provinciale charmes uit. Schuin tegenover het Gemeentehuis en het Hooghuis, staat een herenhuis met mansardedak, dat met grote zorg in een Italiaans restaurant werd omgetoverd. De woorden pizza, pasta, vino zeggen voldoende over Ciccio Bello. Rare naam? Gewoonweg een personage uit de commedia dellarte, een pop, die je in Venetië gewoon kan aankopen .
Italianen hebben de reputatie dat ze geraffineerde vormen weten te kiezen, niet alleen in de mode maar ook in de architectuur. De eetzalen van Ciccio Bello, die zich over twee verdiepingen uitstrekken, zijn dan ook ingericht met een opvallend frisse smaak. Op de benedenverdieping, waar twee niveaus in elkaar overgaan, laten de okergele muren met sjablonen zeer goed het ruwe hout uitkomen, dat knap gemodelleerd is en enkele frescos in pasteltinten omlijst. Ook op de bovenverdieping dezelfde art deco-zuilen. Men kan zich voorstellen hoe de binnenhuisarchitect hier al zijn inspiratie heeft gebruikt om een resultaat te bereiken dat in de smaak valt bij een cliënteel dat gevoel heeft voor echte ambachtskunst. Ook het balkon met gietijzer en hout dat we via een tussenverdieping betreden, getuigt van een identieke inrichting.
Ciccio Bello bestaat reeds een aantal jaren, maar toen de grote aanpalende bakkerij op de hoek van het plein definitief werd gesloten, was dat de gedroomde gelegenheid op het restaurant dat meer dan eens met plaatsgebrek kampte, te vergroten. Dit kon gewoonweg door een tussenmuur te verwijderen. In de nieuwe, lange zaal kan men extra gasten ontvangen en er was ook plaats voor een bar en, voor Italianen niet onbelangrijk, een enorme pizza-oven. Deze zaal baadt door de talrijke ramen in een aangenaam daglicht.
Marie Fanara staat sedert acht jaar een het roer van Ciccio Bello. Haar vader, Vincenzo Fanara, stichtte indertijd in de Vredestraat in Elsene A zia teresa, destijds een van de beste Italiaanse restaurants in Brussel. Nadien vervolmaakte ze zich in Pasta Commedia in Ukkel. Ook van moederszijde kreeg Marie ruime horeca inspiratie vermits zij destijds Les Jardins dAgrippine in Overijse oprichtte en leidde.
Keukengeheimpjes:
Laten we niet vergeten dat Lucullus in Rome leefde. Heel wat auteurs uit de Oudheid hebben uitvoerig over de gastronomie geschreven, waarbij soms wel wat te ver gegaan werd. In het gelag bij Trimalchio van Petronius kondigt Rabelais zich reeds aan. En de gasten van Agathon in Het gastmaal van Plato waren niet bepaald ondervoed. Op deze antieke vraatzucht moest wel de overwogen etenswijze van de Renaissance volgen. Toch raakt de Italiaanse keuken vooral bekend in Frankrijk, en nadien ook in onze contreien, vooral toen Catherina de Medici met haar Florentijnse koks naar Parijs afzakte.
Wat de pasta betreft die hier overvloedig wordt aangeboden: het goed bereiden daarvan is een grotere kunst dan wel eens gedacht. Weinigen weten het toch zo belangrijke onderscheid te maken tussen de macaroni van Napels, de tortellini van Bologna of de spaghetti zoals die bv. in Venetië geserveerd wordt. Twee leuke actrices hebben boeken gewijd aan de keuken van de Italiaanse zon, nl Sophia Loren met Koken op zn Italiaans en Macha Méril met Vrolijke Pasta. Terwijl de Italianen en de Aziaten nog steeds redetwisten over wie de uitvinder is van de pasta, heeft dit product ondertussen een geweldige internationale bekendheid gekregen en verschijnt die nu in alle landen van de wereld op tafel.
Pasta is niet langer een garnituur, maar speelt een voorname rol in tal van hoofdschotels. Zowel de zachte als de neutrale smaak ervan laat immers de overige ingrediënten volledig tot hun recht komen. Pasta is origineel en past overal bij, in die mate zelfs, dat ook de traditionele Franse keuken plaats voor de pasta heeft vrijgemaakt.
Armando staat aan het fornuis sinds het restaurant acht jaar geleden werd opgericht. Hij begon zijn loopbaan in Arlecchino, waar hij drie jaar werkte alvorens in dienst te worden genomen in Au Repos des Chasseurs. Bij de opening van Ciccio Bello maakte hij meteen zijn overstap. Armando maakte tevens naam met de bereiding van specialiteiten uit de klassieke Italiaanse keuken.
Ciccio Bello Leopold Wienerplein 4 1170 Watermaal Bosvoorde 02/672 32 30
Antwerpse wordt nieuwe Flying Hero en krijgt haar eigen naam op een toestel van VLM Airlines
Vanessa De Coster wordt de volgende Flying Hero van VLM Airlines waarbij haar naam gedurende twee maanden op één van de 19 toestellen van VLM Airlines zal schitteren.
Twee jaar geleden introduceerde VLM Airlines een motiveringsprogramma voor alle werknemers die zich op uitzonderlijke wijze inzetten.Het programma kreeg de naam Flying Hero want de award die eraan gekoppeld is, is een bijzondere eer in de luchtvaartindustrie. Twee maanden lang wordt een vliegtuig van VLM Airlines genoemd naar de persoon in kwestie.
Bij deze unieke incentive krijgen alle werknemers de kans om een collega binnen het bedrijf te nomineren.De eer gaat naar diegene die iets bijzonders heeft verwezenlijkt of zich als hoogvlieger heeft laten opmerken en dus de award verdient.
Vanessa De Coster, 32 jaar en woonachtig in Borgerhout, is als Customer Care Executive verantwoordelijk voor alle vragen, klachten en complimenten van de klanten van VLM Airlines.Haar taak bestaat erin om op een professionele manier deze aanvragen te beantwoorden binnen strikte tijdslimieten.Haar enthousiasme en inzet worden door haar binnen- en buitenlandse collegas geprezen en tevens krijgt Vanessa complimenten van de klanten zelf over de efficiëntie waarop zij de zaken afhandelt.Vanessa slaagt erin om zelfs de moeilijkste en meest ontevreden klanten een vriendelijk en doeltreffend antwoord te bieden zodat deze in vele gevallen trouwe fans worden van VLM Airlines.
Naar aanleiding van de 50ste verjaardag van de ondertekening van het verdrag van Rome, viert Europa het hele jaar 2007 feest. 3 hotels, gelegen in de Europese wijk van Brussel, het hotel Crowne Plaza Europe, hotel Renaissance Brussels en het hotel Silken Berlaymont Brussel, hebben naar aanleiding van dit evenement de handen in elkaar geslagen en lanceren het project Weekends for Europe.
Weekends for Europe is een speciaal weekendarrangement ontworpen door 3 hotels met als doelgroep de Europese inwoners om zo de memorabele uitspraak van Jacques Delors eer aan te doen: Il faut rapprocher lEurope du Citoyen. Het doel is aldus Serge Schultz General manager Crowne Plaza Europe, de bezoekers van Brussel, en dus ook de hotelgasten, dichter bij Europa te brengen en hen vertrouwd te maken met de EU.
Ter ondersteuning van het arrangement Weekends for Europe dat het ganse jaar 2007 loopt op vrijdag en zaterdag, werd een aparte BVBA opgericht. De idee rijpte reeds enige tijd en de BVBA zag het levenslicht, nog voor de opening van het Radisson SAS Europe en het Sofitel Europe hotel. Verder overleg moet aldus Mark van Ogtrop, General manager Silken Berlaymont Brussel, ook deze nieuwkomers in de latere werking betrekken.
Het actuele package bestaat uit twee overnachtingen met ontbijt, vrijdag en zaterdag, een begeleide rondrit doorheen de Europese wijk op zaterdagmorgen, diverse infobrochures, alsmede een paraplu WE4EU als souvenir.
Het succes van de huidige formule bepaalt of het arrangement eventueel ook op zaterdag en zondag kan doorgaan. De verdere ontwikkeling voorziet eveneens een bezoek aan de Europese Instellingen overleg is hier nog steeds lopend, maar er zijn talloze security problemen, de uitbreiding van het infopakket dat momenteel enkel in het Engels beschikbaar is, andere Europese talen kunnen mits tijdige aanvraag of als nazending en volgens de beschikbaarheid van de brochures.
De kostprijs van het package bedraagt 99 per persoon, bovendien stellen de 3 hotels een maaltijdvoucher ter beschikking aan de prijs van 25, voucher die in elk hotel kan worden aangeboden. In ruil krijgt de klant een driegangenmenu, exclusief dranken. Alle andere extras zoals deelname van kinderen, toegang tot VIP lounges of business centers in de hotels, dienen hotel per hotel afgesproken. De toekomst zal aldus Mark van Ogtrop uitwijzen of ook hier een verdere eenvormigheid binnen de deelnemende hotels noodzakelijk is.
Deelnemende hotels:
Hotel Silken Berlaymont, Brussel:
4 sterren hotel, gelegen net naast het Berlaymont gebouw. Modern en trendy interieur en design met als centrale thema: fotografie. Van de 214 kamers tot de 7 vergaderzalen, van Bar The News tot restaurant LObjectif en van lobby tot de Relax Spa, overal vindt u werken terug van Europese fotografen.
Hotel Crowne Plaza Europe:
Eerste Grand hotel dat werd gebouwd in het hart van de Europese wijk van Brussel, is een ideale lokatie voor hetzij zakenreizigers of vrijetijdsreizigers. Het hotel telt 240 kamers, alle met high speed internet, heeft zicht over het Europese centrum van Brussel en biedt meerdere salons voor meetings, banketten en groepsdiscussies.
Renaissance Brussels hotel:
Eveneens in de Europese wijk, vlakbij de elegante boutiques van de Louizalaan en het Europees Parlement. Het hotel combineert stijl met vakkennis en alle modern comfort. Het World Class Fitness center heeft een oppervlakte van 2000m² met fitness en spa-faciliteiten. In het aanbod zitten eveneens 634m² vergaderruimte geborgen.
Toekomst:
De uitbreiding van de samenwerking naar andere tophotels is aldus Serge Schultz meer dan wenselijk omdat de sensibilisering van het nieuwe Europese staatsburgerschap verre van voltooid is. Enerzijds moet het initiatief de Europese verantwoordelijken bewustmaken van het feit dat een echt Europa niet kan functioneren zonder een duidelijke participatie van alle burgers. Anderzijds moeten de nationale gezagdragers van elk van de lidstaten worden aangespoord om de Europese instellingen op lokaal vlak in een breder en vooral duidelijker perspectief te plaatsen.
Extra items voor nieuwe evenementen moeten eveneens de steun krijgen van meerdere luchtvaartmaatschappijen, spoorwegen, touroperators, kortom van alle hospitality actoren. Meer deelnemende hotels betekent meer mankracht en een ruimer beinvloedingspotentieel.
Officieel start dit package op 24 maart 2007, de verjaardag van de ondertekening. Op de website www.we4eu.eu is het niet alleen het package weer te vinden, maar ook alle manifestaties die met deze 50ste verjaardag gepaard gaan.
Restaurant Le Sauvoir in het Marriott hotel Brussel centrum heeft definitief de deuren gesloten. De zaak wordt volledig heringericht en heropent per 16 april ek. onder de naam Midtown Grill.
Dit Amerikaans concept biedt een grill restaurant met open keuken dat onder de leiding komt te staan van Chef Arnaud Pintor. De 700 gr Rib eye steak en 400 gr Eye bone steak worden de absolute blikvangers van het restaurant. Midtown Grill biedt vanaf de openingsdatum, the best steak in town, maar je kan er evenzeer genieten van zeevruchten, vis en tal van fijne saladebreidingen, en dit naast tal van crazy cocktails.
Met de showkeuken van Midtown Grill krijgt Arnaud Pintor de opdacht om fun, gezelligheid, goede wijnen en degelijke dagverse kwaliteitsproducten in een uniek, baanbrekend concept te verenigen.
Midtown Grill Paul Deveauxstraat 8 1000 Brussel tel 02/516 90 90 vanaf 16 april 2007.
Center Parcs opent in juli 2007 met haar nieuwe park Le Lac dAilette in de Franse regio Picardië, het grootste toeristische project in Europa. Op een uitgestrekt terrein van 84 ha in de buurt van Reims wordt de laatste hand gelegd aan een zeer gevarieerd, ultramodern vakantiepark. De investering in het project bedraagt in totaal 250 miljoen euro en voorziet in 861 cottages in uiteenlopende kleurschakeringen, gelegen rondom het Meer van Ailette.
De bouwstijl van de cottages is geïnspireerd op traditionele Canadese huizen. Het hart van het park wordt gevormd door een haven, een overdekte wintertuin met restaurants en winkels, de Aqua Mundo en een enorme sport- en speelwereld. De Baluba, zoals de speciale speelwereld voor kinderen is genoemd, heeft een enorm opperlak van maar liefst 1000m². De cottages, de centrale faciliteiten en attracties waarvan de bouw in november 2005 begon, passen uitstekend bij het karakteristieke landschap van Picardië.
Belangrijk onder deel van het park is, zoals de naam aangeeft, het schone water van het Lac dAilette. Dit enorme meer met een oppervlak van 140 ha is omgeven door een mooi zandstrand en biedt onuitputtelijke watersportmogelijkheden zoals kanoën, zeilen en zwemmen.
Golfers kunnen bovendien hun hart ophalen op het nabijgelegen Golf International, een uitdagende baan met 27 holes.
De eerste gasten van het nieuwe attractiepark worden verwacht begin augustus 2007.
British Airways start nieuwe verbinding naar Bern in Zwitserland
Vanaf 16 april 2007 biedt British Airways een nieuwe rechtstreekse verbinding naar Bern, hoofdstad van Zwitserland. De vluchten zullen worden uitgevoerd door haar Scandinavische franchise partner SUN-AIR of Scandinavia A/S. De vluchten worden uitgevoerd met een Dornier 328 vliegtuig (32 plaatsen), onder de 'kleuren van British Airways', wat garant staat voor veiligheid en een perfecte dienstverlening aan boord.
Vluchtschema: van maandag tot vrijdag 2 dagelijkse retourvluchten en op zondag een avondretourvlucht.
Colin Talbot, Commercial Manager Benelux, zegt: 'We zijn zeer tevreden dat we erin geslaagd zijn om Bern als nieuwe bestemming aan ons netwerk toe te voegen omdat deze tot nu toe nog niet rechtstreeks vanuit Brussel bereikbaar was. De belangrijkste doelgroep voor de verbinding Brussel-Bern zijn business reizigers die tijd zullen kunnen besparen en niet meer eerst naar bijvoorbeeld Zürich of Geneva moeten vliegen wanneer zeBern als eindbestemming hebben.'
Naast deze nieuwe verbinding met Bern, wordt ook, wegens het succes en de blijvend hoge vraag, de frequentie van de vluchten naar Billund, die eveneens door partner SUN-AIR worden uitgevoerd, verhoogd. Vanaf 16 april worden 4 dagelijkse vluchten uitgevoerd op weekdagen en 2 op zondag.