Inhoud blog
  • Oman
  • Thomas Cook 'stunt'
  • oostkantons label bed en bike
  • Ontdek de speelsteden van de Rode Duivels
  • Nieuwe uniformen
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    millesime
    gastronomie - liftestyle - toerisme
    24-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De nieuwe glazen flessen van BRU

    De nieuwe glazen flessen van Bru laten elke horecatafel sprankelen.

     

    Met haar zuivere en slanke lijnen ontplooit Bru nieuwe generatie, een uitgesproken moderne en tijdloze stijl glazen flessen - haar nieuwe design en haar unieke persoonlijkheid: elegant, praktisch en ecologisch. Boven alles vergeet zij haar eigen essentie niet. Haar inhoud blijft van een uitzonderlijke intrinsieke kwaliteit. Ontsproten uit de dieptes van de Ardennen, doet dit mineraalwater, uniek natuurlijk en licht bruisend aan de bron, ons patrimonium alle eer aan, en verrukt het alle gastronomen uit ons land.

    De couverts zetten zich schrap, de borden doen hun porselein gonzen van plezier, de glazen wachten vol bewondering, en de servetten trappelen van ongeduld! De nieuwe glazen fles van Bru ! treedt na een afslankingskuur en een totale make-over van haar look, uit de schaduw.

    Groot en slank, mooi geïnstalleerd op een voetstuk dat haar naam draagt, doet Bru ons  versteld staan van haar nieuwe look. Als een waar decoratief tafelobject schittert haar design dat gevormd is uit zuivere en vereenvoudigde lijnen. Bru is veel meer dan een natuurlijk bruisend mineraalwater: ze maakt deel uit van de onmisbare accessoires voor een geslaagde maaltijd.

    Omdat haar laatste verjongingskuur in 1994 was, heeft Bru haar een frisse uitstraling cadeau willen doen. Zo kan zij met haar onmiskenbare smaakvolle kwaliteit haar charmeoffensief naar de harten van duizenden gastronomen in België verder zetten. Ze heeft ook willen inspelen op de behoeftes van restaurateurs en klanten door hen een fles voor te stellen die makkelijk in de hand ligt en die voortaan, voor het formaat van 50 cl, een draaidop heeft die het openen nog makkelijker maakt, en toelaat de fles opnieuw te sluiten zodat haar enorm geapprecieerde bubbels bewaard blijven. Kortom tal van elementen die maken dat BRU als tafelwater in restaurant en brasseries nog meer dan vroeger een uitgesproken partner is. Bovendien werd om de ecologische voetafdruk zo optimaal mogelijk te reduceren,  gebruik gemaakt  van gerecycleerd glas, verkleinen de etiketten en werd het gewicht duidelijk lichter.

    Kwalitatief behoudt het BRU water alle eigenschappen. De subtiele smaak en een laag zoutgehalte waardoor de smaak van voeding behouden blijft zijn ongewijzigd, en door haar perfecte mineraal evenwicht (tussen magnesium en calcium… vergelijkbaar met topwijnen), die gerechten en wijnen beter tot hun recht laat komen zonder de smaakherinnering te veranderen, is Bru in elke horeca-exploitatie de ideale tafelgenote. RVH.

     







    24-10-2010 om 09:04 geschreven door rvh  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Traditionele vlaamse streekproducten

    Opnieuw vijf traditionele streekproducten herkenbaar naar de consument.

     

     

     

     

    Vier maal per jaar komt de Beoordelingscommissie Streekproducten binnen VLAM samen om de erkenningsaanvragen voor Vlaamse traditionele streekproducten te beoordelen. Deze ronde levert vijf erkenningen op : Hoegaardse mumbollen van bakkerij Swinnen in Hoegaarden, grijze boerenkop van keurslager De Koepoort in Haaltert, Vlaamse hoeveboter en hoevekarnemelk van Zuivelboerderij Baliehof in Jabbeke en klaaskoeken van bakkerij Santy-Decruynaere in Marke.


    Synovate onderzocht in mei in opdracht van VLAM hoe Vlamingen streekproducten ervaren. De reacties zijn bijzonder positief. De Vlaming hecht veel waarde aan traditionele streekproducten en vindt het een goede zaak dat er een Vlaams erkenningslabel bestaat. Dit label geeft hun de garantie dat streekproducten authentiek zijn en ze kunnen de producten er ook makkelijker door herkennen. De Vlaming wil graag meer weten over de Vlaamse streekproducten en vindt dat overheden gerust nog meer inspanningen mogen doen om de producten meer op het voorplan te brengen.


    Mumbollen
    Aangeboden als Hoegaardse mumbollen door Bakkerij Swinnen


    Mumbollen of muntbollen zijn in Tienen en Hoegaarden een traditioneel streekproduct. Een Hoegaardse schoolmeester bewaarde het recept op basis van boter, suiker, honing en muntolie. Benny Swinnen zet de traditie verder met een recept waarbij de honing vervangen wordt door glucose. De bollen krijgen hun ouderwetse vorm in een 19de eeuwse suikerwals. Na volledige afkoeling worden ze gebroken en verpakt.


     Vlaamse grijze boerenkop

    Aangeboden als Haaltertse grijze boerenkop door Keurslager De Koepoort

    Grootvader De Rouck besloot reeds in 1937 de traditionele grijze boerenkop, zoals die gemaakt werd door de vrouw des huizes of de lokale slachter, op te nemen in zijn charcuteriegamma. Het is een eenvoudig recept op basis van varkenskoppen gekookt met groenten, tijm en laurier. Ook de kruiden zijn beperkt tot peper, zout en muskaatnoot. Naast de grijze kleur, staan de grove en vaste structuur garant voor een eerlijk product. Een mooi en zeer smakelijk voorbeeld van traditionele Vlaamse charcuterie.
    www.dekoepoort.be

    Vlaamse hoeveboter

    Aangeboden als Hoeveboter Baliehof door Zuivelboerderij Baliehof


    De Vlamingen staan sinds de middeleeuwen bekend als boterliefhebbers. Hierover zijn niet alleen verschillende getuigenissen van buitenlandse reizigers, maar ook op onze schilderijen met tafel- en markttaferelen zie je vaak boter afgebeeld.
    Enkele Vlaamse streken hadden een grote boterfaam en zelfs specifieke botermarkten, we denken dan aan de Westhoek in West-Vlaanderen, Mol en omstreken in de provincie Antwerpen, het Pajottenland in Vlaams-Brabant of Haspengouw in Limburg.


    Op het Baliehof te Jabbeke in het Brugse Ommeland worden volle verse melk en room licht gepasteuriseerd, daarna wordt een zuurselkweek toegevoegd, die zorgt voor een gecontroleerde verzuring gedurende één dag. Deze beide fasen zijn zeer belangrijk om de rijke smaak van boter te behouden. Vervolgens wordt de melk nog traditioneel gekarnd zodat de boterbolletjes samenklitten en zich afscheiden van de karnemelk. Vlaamse hoeveboter wordt minder bewerkt dan melkerijboter, daardoor is ze wat harder en zie je ook af en toe vochtbelletjes opduiken. Dit duidt op het ambachtelijke productieproces.


    Vlaamse hoevekarnemelk/botermelk

    Aangeboden als Hoevekarnemelk Baliehof door Zuivelboerderij Baliehof


    Bij hoeveboter hoort natuurlijk ook hoevekarnemelk met zijn volle en lichtzure smaak. Naast een verfrissende drank was karnemelk vroeger ook basisvoedsel; dagelijks werd er karnemelksoep of karnemelkpap gegeten. Cauderlier, de Gentse kok die in 1861 het eerste Belgische kookboek schreef, vermeldde bij het recept van karnemelksoep “Deze soep, in alle saisoen zeer goed, is in Vlaanderen zoo zeer bekend, dat ik deze regelen maar opneem, ten dienste der personen vreemd aan den lande.”


    Ook Larousse Gastronomique van 1938 vermeldt “boter melk” als een typisch product in de Belgische keuken. Hoevekarnemelk is een bijproduct van hoeveboter, een lichte pasteurisatie en een gecontroleerde verzuring van één dag zorgen voor de volle smaak.


    Misschien kunnen ouderwetse karnemelkrecepten onze koks opnieuw inspireren? De taatjespap, dit is aardappelen met karnemelk en gebruinde boter, vindt reeds haar weg in de betere restaurants, maar waarom ook geen dessertje met karnemelkpap, appeltjes en kandijsuiker?

     www.baliehof.be

    Klaaskoeken
    Aangeboden door Bakkerij Santy-Decruynaere


    In Zuid-West-Vlaanderen, meerbepaald de streek rond Kortrijk, wordt Sinterklaas gevierd met “klaaskoeken”. Een traditie die ze delen met het naburige Henegouwen en Frans-Vlaanderen. Echter niet met de Westhoek of Tielt want daar is Sint-Maarten de heilige man.


    Klaaskoeken, vroeger ook mantepeirden of klaaspeerden genoemd, zijn geen speculazen maar koeken in een zoete en licht gekruide sandwichdeeg. Oorspronkelijk waren het grote koeken van een paard, een man, een fiets, … Ze werden enkel gebakken op 6 december en je betaalde per kilogram. Nu zijn de vormen kleiner en bakt de warme bakker ze tussen september en eind december. De klaaskoeken koop je echter nog steeds aan het gewicht.

    www.streekproduct.be

    24-10-2010 om 00:00 geschreven door rvh  


    >> Reageer (0)
    21-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MSC naar Emiraten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    MSC Cruises kondigt nieuwe winterroute aan voor 2011-2012 met de  Verenigde Arabische Emiraten als nieuwe bestemming

     

     

     

     

    MSC Cruises is trots om de Verenigde Arabische Emiraten aan te  kondigen als een nieuwe bestemming voor het winterseizoen 2011-2012.

    MSC Lirica zal deze route bevaren en zal gebaseerd worden in Abu Dhabi  als thuishaven voor haar drukke winterseizoen 2011-2012. De route  bevat een volledig schema van 19 cruises van 8 dagen – 7 nachten van  Abu Dhabi, met vertrekken op zondag van 30 oktober tot 4 maart 2012 en  vanaf Dubai met vertrekken op vrijdag van 28 oktober tot 9 maart 2012.

     

    MSC Lirica zal stoppen in Masqat in Oman,  Al Fujairah in de Verenigde  Arabische Emiraten, in Bahrein met twee onvergetelijke nachten in Abu  Dhabi en Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten.

    Op 14 oktober 2011 vertrekt MSC Lirica vanuit Genua, Italië, voor een  17 daagse-16 nachten maiden cruise naar Abu Dhabi, om haar eerste seizoen in de Verenigde Arabische Emiraten te starten.

     

    MSC Cruises heeft momenteel de modernste vloot ter wereld, bestaande  uit elf schepen: MSC Magnifica, MSC Splendida en MSC Fantasia (de  grootste schepen ooit gebouwd voor een Europese rederij), MSC Poesia,  MSC Orchestra, MSC Musica, MSC Opera, MSC Lirica,  MSC Sinfonia MSC  Armonia  en MSC Melody. De vloot vaart het ganse jaar over de  Middellandse Zee en seizoensgebonden in Noord-Europa, de Atlantische  Oceaan, de Caraïben, Noord-Amerika en Canada, Zuid-Amerika, de  Indische Oceaan en Zuid- en West-Afrika.

     

    MSC Cruises is de enige  rederij ter wereld die in het bezit is van de Six Golden Pearls-award,  die uitgereikt wordt door Bureau Veritas ter onderstreping van het  hoge niveau van management en het beschermen van het milieu. Het  bedrijf kreeg ook de ISO9001 en ISO22000 certificering voor de  voedselkwaliteit en –veiligheid op alle aspecten van de catering,  zowel aan wal als aan boord.  MSC Cruises geeft daarnaast ook om het  welzijn van kinderen en wil, als een verantwoordelijke marktleider,  een positieve impact hebben in de regio's waar de rederij opereert. Om  de betrokkenheid te onderstrepen ging het bedrijf onlangs een samenwerking aan met UNICEF betreffende een gemeenschappelijk project in Brazilië bedoeld om arme kinderen te voorzien van een goede  opleiding. RVH.

    www.msccruises.be

     

     

    21-10-2010 om 00:00 geschreven door rvh  


    >> Reageer (0)
    20-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mercure Mechelen Vé
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Mercure Mechelen Vé opent op 1 november.

     

     

     

     

    Het Mercure Mechelen Vé versterkt de aanwezigheid van de groe Accor in Mechelen. Om het netwerk te vervolledigen en de groei te bestendigen, heeft Mercure een franchisecontract getekend met het Mechelse Hotel Vé, de tweede vestiging van het merk in Vlaanderen.

     

    Mercure is een wereldwijde keten van midscale-hotels die elk hun eigen specifieke stijl en persoonlijkheid hebben. Mercure Mechelen Vé wordt het eerste hotel in de provincie Antwerpen dat een samenwerkingsovereenkomst met de Mercure-keten aangaat en zo het 17e franchisehotel van de groep Accor in ons land wordt.

    Mercure Mechelen Vé (het vroegere Hotel Vé) is ondergebracht in een voormalige visrokerij uit 1923 en bevindt zich op de Vismarkt, ontegensprekelijk het gezelligste pleintje van Mechelen. Dit 4-sterrenhotel biedt 36 stijlvolle, moderne kamers en een vergaderzaal van 50m! voor maximum 20 personen, met uitzicht op de Sint-Romboutstoren en Lamot.

     

    Dankzij de persoonlijke aanpak van de hoteleigenaars is een verblijf in Mercure Mechelen Vé een onvergetelijke ervaring, zowel voor de zakenreiziger als voor de toerist. Het hotel beschikt over een unieke industriële architectuur, stijlvol gecombineerd met hedendaagse kunst. Mercure Mechelen Vé toont een sterke verankering met Mechelen. Getuige hiervan zijn de “smoelen”-foto’s van bekende Mechelaars in de gemeenschappelijke ruimtes en de stadsfoto’s in de kamers.

     

    Dankzij deze vestiging in een bruisende stad in volle ontwikkeling wordt het geografische netwerk van het merk Mercure alsook dat van de groep Accor versterkt. Tegelijk kan het hotel de expertise van een belangrijke internationale groep, de bekendheid van het merk Mercure en de sterkte van de distributiekanalen ten volle benutten.

    Dit project past binnen de groeistrategie van Accor, die vooral gebaseerd is op franchisesamenwerkingen om het hotelnetwerk verder uit te breiden: tegen 2015 wil de Groep immers meer dan 110 vestigingen hebben in België en Luxemburg.

     

    Binnen de groep Accor staat Mercure reeds meer dan 35 jaar voor gastvrijheid en vakkennis in dienst van een verblijf op maat. In ruim 50 landen ter wereld beschikt Mercure over hotels met een persoonlijke stijl, niet alleen op het vlak van interieur maar ook qua dienstverlening. De hoteliers van de 690 Mercure-hotels zijn ware professionals in gastvrijheid: toegewijd en attent, met aandacht en een luisterend oor voor elke klant. Zo bezorgen zij hun gasten een aangenaam en ontspannend verblijf in een warme, gastvrije omgeving met optimaal comfort. RVH.

    www.mercure.com 

     

    20-10-2010 om 00:00 geschreven door rvh  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Smart cooking week

    "Homedulgence", een culinaire trend in eigen huis

    SMART COOKING WEEK van 6 tot 14 november 2010:

     

     

     

    Keukenplezier, 30 Belgische chef-koks, originele en practische recepten voor een week die je smaakpapillen in vervoering brengt!

     

    Een "Smart Cooking Week", waar kan die beter gehouden worden dan in het land waar het tafelen tot een kunst is verheven? Samen met Maggi en Zwitserse Gruyère AOC wil Pyrex, voor wie kwaliteit en innovatie steeds essentieel zijn, iedereen inwijden in het gemakkelijk en slim koken voor elke dag, en je bovendien de geheimen en recepten leren van de Jeunes Restaurateurs d’Europe. Van 6 tot 14 november 2010 kan je in de deelnemende restaurants originele recepten ontdekken die zijn klaargemaakt in Pyrex Minis. Op het menu staat eveneens een website waarop Smart Cooking Boxen te winnen zijn.

     

    Vier op vijf Belgen zeggen goed te kunnen koken en 40% van hen beschouwt koken als een fijne manier om vrienden thuis te ontvangen. Uit deze cijfers blijkt dat thuis koken weer in de lift zit. Belgen houden ervan om voor het gezin en vrienden lekkere gerechten te maken, maar het moet wel eenvoudig zijn en snel gaan. Toch mogen de menu's ook blijk geven van een zekere creativiteit! En om zich helemaal een chef-kok te voelen, hebben Belgen daarbij ook graag een ruim assortiment van professionele hulpmiddelen ter beschikking.

     

    Pyrex, al bijna een eeuw lang een onmisbare partner in elke keuken en bij elke kooktrend, start op 6 november een week vol handig keukenplezier. Want 49% van de Belgen is een keukenpiet in hart en nieren en associeert koken met plezier. 63% van hen houdt ervan een snelle en eenvoudige hap klaar te maken. Een smaakfeest rond deze thema's is dus op zijn plaats. Zo is de Smart Cooking Week ontstaan. Deze eerste editie in 2010 zal de volgende jaren worden herhaald.

     

    Samen met Maggi en Zwitserse Gruyère AOC nodigt Pyrex grote Belgische chef-koks uit om voor jou een Smart Cooking Menu samen te stellen. Een hele week lang kan je deze gerechten gaan proeven in de deelnemende restaurants.

     

    Pyrex blijft ook nu trouw aan zijn credo: het koken gemakkelijker maken. Pyrex biedt de jonge chefs tijdens de Smart Cooking Week de kans om gerechten klaar te maken in het assortiment Pyrex Minis. Een waar genot voor je smaakpapillen! Je kan tijdens deze week ook alle tips en trucs ontdekken waarmee je in een sneltempo de lekkerste gerechten op tafel tovert als een echte chef-kok. Eén motto: slim koken met plezier!

     

    Je kan ook je kans wagen op de website en een Smart Cooking Box winnen, met daarin een minischort, een receptenboek en staaltjes van de verschillende partners. RVH.

    www.smartcookingweek.be

     

    20-10-2010 om 00:00 geschreven door rvh  


    >> Reageer (0)
    19-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.radisson BLU Dubai
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

     

    Rezidor kondigt nieuw Radisson Blu Hotel, Dubai Downtown aan

     

     

     

    The Rezidor Hotel Group, één van ‘s werelds snelst groeiende hotelgroepen, kondigt het Radisson Blu Hotel, Dubai Downtown aan. Het 220 kamers tellende nieuwe hotel voorziet zijn deuren te openen begin 2011. Het is het vierde Radisson Blu Hotel in de Emiraten – de groep beheert al het Radisson Blu Hotel, Dubai Deira Creek, het Radisson Blu Residence, Dubai Marina, en het Radisson Blu Hotel Dubai Media City.

     

    “Ondanks de tragere groei, blijft Dubai de hoogste RevPAR (inkomsten per kamer) wereldwijd hebben en blijft het een interessante markt voor Rezidor – en één van onze focus gebieden in het Midden Oosten”, zegt Kurt Ritter, President & CEO Rezidor. “We zien een veelbelovend potentieel in het zakenreizigers segment, en het nieuwe hotel geniet van een excellente locatie dichtbij de belangrijkste commerciële wijken”, vervolgt Ritter.

     

    Dubai Downtown is de nieuwe hub voor topattracties, zoals de hoogste toren in de wereld, Dubai Mall, één van de grootste shoppingcentra, een waterval en Souk Al Bahar. Het hotel sluit aan bij Business Bay, een megaproject van meer dan 6 miljoen vierkante meter, de toekomstige place-to-be in Dubai. Toplocaties zoals het Dubai World Trade Centre, Dubai International & Exhibition Centre, en Dubai International Financial Centre (‘s werelds snelst groeiende internationale financieel centrum) liggen op enkele minuten rijden van het hotel.

     

    Het Radisson Blu Hotel, Dubai Downtown zal gelegen zijn op de bovenste verdiepingen van het complex, op wandelafstand van Dubai Mall en 10 kilometer van de internationale luchthaven. Het zal 198 hedendaagse kamers en 22 suites tellen – allen uitgerust met de typische Radisson Blu diensten zoals gratis hoge snelheidsinternettoegang. Gasten zullen ook kunnen genieten van de 2 restaurants, een pub, 2 bars (waaronder een pool bar op het dak), en een gesofisticeerde Business Class Lounge. De vergaderfaciliteiten zullen 6 conferentiezalen, 2 board rooms, en een business centrum bieden – en voor diegenen die zaken met plezier willen combineren is er ook een zwembad met spa en gym.

     

    Sommige kamers zullen een adembenemend zicht bieden op Burj Khalifa, met zijn 828 meter ’s werelds hoogste toren die open gegaan is begin 2010 en op wandelafstand van het hotel ligt. Ook Dubai Mall met zijn 1.200 boetieks, 220 winkels tellende Gold Souk, en meer dan 150 eet- en drankgelegenheden ligt op enkele passen van het hotel. RVH.

    www.rezidor.com

     

     

    19-10-2010 om 00:00 geschreven door rvh  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beste sommelier
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Beste Sommelier van Belgie-Sommelier Trophy-Bollinger 2010

     

     

     

     

    De wedstrijd »Beste Sommelier van Belgie -SommelierTrophy-Bollinger »2010 kan terecht worden aangestipt als een »grand cru »van de sector. Het  Radisson Blu Royal Hotel was voor de zesde opeenvolgende maal het prachtige kader voor deze gereputeerde wedstrijd.

     

    Niet minder dan 15 kandidaten, allen werkzaam in hoogstaande restaurants, namen deel aan de theoretische en praktische proeven van de halve finale. In het bijzonder is de aanwezigheid van enkele jonge elementen uit de juniorwedstrijd verheugend en veelbelovend voor de toekomst van dit prachtig beroep.

     

    Het talrijk opgekomen publiek heeft duidelijk genoten van de inzet van de kandidaten om tot de drie besten te horen en dan de ultieme test van de finale aan te gaan. De kandidaten moesten de juiste combinatie bespreken tussen wijnen en gerechten, de techniek van het decanteren van een fles rode wijn beheersen, fouten uit een wijnkaart aantonen en 3 wijnen en 5 brandewijnen proeven en identificeren.

     

    Om de kwaliteit van dit evenement te bewaren konden de inrichters rekenen op een keure van personaliteiten. Alle aspecten van het beroep waren vertegenwoordigd in de jury: oud-winnaars, nationale én internationale gerenommeerde sommeliers, gespecialiseerde pers, onderwijs en handel.

     

    Tijdens het traditioneel banket was het William Wouters, President van de Gilde van Belgische Sommeliers die de winnaars bekendmaakte. De beste Sommelier van Belgie-Sommelier Trophy-Bollinger 2010 werd Kris Lismont Restaurant Ambrozijn in Borgloon, de tweede plaats ging naar Pieter Verheyde Restaurant Hof Van Cleve in Kruishoutem en Maxime Demuynck Restaurant L’Eau Vive à Arbre kreeg de derde plaats toebedeeld. RVH.

     

     

    19-10-2010 om 00:00 geschreven door rvh  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.tentoonstelling zeven hoofdzonden
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Tentoonstelling “De ZEVEN Hoofdzonden”

     

     

    In het James Ensorhuis in Oostende loopt nog tot 31 januari 2011, de tentoonstelling “De Zeven Hoofdzonden” van James Ensor. In 1904 publiceerde James Ensor een album met prenten getiteld les sept péchés capitaux (de Zeven Hoofdzonden), voorafgegaan door een frontispice met de voorstelling van een gevleugeld skelet dat “De Hoofdzonden” domineert. Deze etsen worden nu tentoongesteld in combinatie met werk van andere kunstenaars die hetzelfde onderwerp hebben verbeeld.

     

    Het werk kende een lange ontstaansgeschiedenis: de eerste ets dateert van 1888 en verbeeldde “De Ontucht”. Het is meer dan 10 jaar later dat Ensor de reeks vervolledigt met de andere “Hoofdzonden”. De reeks werd door Ensor zelf meerdere malen bijgekleurd. De “Zeven Hoofdzonden”, met name “Hoogmoed”, “Hebzucht”, “Onkuisheid”, “Afgunst”, “Gulzigheid”, “Woede” en “Luiheid”, is een iconografisch thema dat teruggaat tot in de vroege middeleeuwen.

     

    Tijdens deze middeleeuwen was dit thema een geliefkoosd onderwerp bij vele schilders, beeldhouwers en miniaturisten. Het meest bekende werk dat dit thema verbeeldt, is het schilderij van Hieronymus Bosch (15de eeuw) bewaard in het Prado in Madrid. Ook moderne en hedendaagse schrijvers en cineasten lieten zich inspireren door dit thema. RVH.

     

    James Ensorhuis - Vlaanderenstraat 27 - 8400 Oostende

    Open: woensdag tot maandag: 10-12 uur en 14-17 uur

    Gesloten op dinsdag en op 25/12/10 en 1/1/11

    19-10-2010 om 00:00 geschreven door rvh  


    >> Reageer (0)
    18-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chocolade van één domein

    Chocolade van één Domein, Jaargang 2010

     

     

     

     

    VALRHONA – Aan de Bron van Grote Chocolade heeft nog nooit zozeer zijn naam eer aan gedaan als nu met de prestigecollectie van de Chocolade van één Domein en één Jaargang.

     

    Een unieke vakkennis gewijd aan een zeldzame, waardevolle chocolade, waarvan de bonen worden geoogst op unieke plantages. Verre landerijen waar gepassioneerde plantage-eigenaren respect hebben voor de bomen om ze beter te beschermen. Elk terroir heeft zijn eigen kwaliteit bonen: één jaargang.

     

    Valrhona wil alleen het allerbeste en heeft respect voor elk terroir. Het bedrijf zet zich daarom volledig in om de specifieke aromatische nuances en alle andere smaakkenmerken van elke bonensoort volledig tot uiting te laten komen. Steeds wordt gezocht naar nieuwe, gulle smaken om verrassende smaakindrukken te ontwikkelen.

     

    De collectie Chocolade van één Domein en één Jaargang 2010 is afkomstig van
    3 verschillende domeinen:

    - Madagascar, met de chocolade van één domein Ampamakia 64%, bekend om zijn ronde, evenwichtige smaak. De eerste smaakindruk is zacht en loopt over in een toenemende kracht van gebrande amandel- en hazelnootaroma’s, met als laatste smaakindruk nuances van specerijen.

     - Trinidad, met de pure chocolade van één domein Gran Couva 64%, gekenmerkt door gele fruitaroma’s waar zurige fruitnuances uitnodigen tot unieke ontdekkingen.

    - Venezuela, met de pure chocolade Palmira 64%, die zich onderscheidt door zijn ronde smaak en nuances van warme melk, honing en rode vruchten. Een subtiele eerste smaakindruk die gecombineerd wordt met een uitzonderlijk lange nasmaak.

     

    De aromatische rijkdom van de jaargang 2010 ligt vanaf nu in de winkelrekken. RVH.





    18-10-2010 om 00:00 geschreven door rvh  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Clos Floridène

     

     

    Dit domein maakt samen met enkele andere historische wijnkastelen deel uit van het patrimonium van Denis Dubourdieu, een notoire wijngrootheid uit de regio Bordeaux. Een geheel van historische achtergronden, rijke wijnen en barokke kastelen die precies passen bij Dennis.

     

    Denis Dubourdieu is allereerst wetenschapper en universiteitsprofessor in Bordeaux, maar tegelijkertijd practicus die beide segmenten uitbouwde tot een harmonieus geheel. Wat hem opviel aan de universiteit van Bordeaux was het feit dat de diverse aspecten van de wijnbouw over meerdere faculteiten waren verspreid, zonder enige onderlinge communicatie waardoor meer dan eens belangrijke tussenkomsten verloren gingen of als belangloos terzijde werden geschoven. Na jarenlang ijveren slaagde hij erin om alle wijnaspecten in één enkele faculteit te verenigen zodat alle aspecten een perfecte wisselwerking kunnen opbouwen.

     

    Domein Floridène in de gemeente Pujols-sur-Ciron, is een creatie van Denis Dubourdieu die in 1982 werd opgestart. De terroir beidt een dun laagje kiezelhoudend zand op een ondergrond van kalk en werd een van de topdomeinen en locomotieven van de Graveswijnen.  De geologische verwantschap van de terroir met deze van Barsac is treffend en biedt diverse voordelen. De ranken hebben een figuurlijke minieme diepte, er is een mooie afwatering van het overtollige water, maar de wijnstronken genieten het ganse jaar door van voldoende vochtigheid.

     

    Domein Floridène telt nagenoeg 15 ha witte wijn, 44% Semillon, 55 % Sauvignon en 1% Muscadelle. Voor de 17ha rode wijnen is er 64% Cabernet Sauvignon en 36% Merlot. De aanplanting is verschillend van perceel tot perceel en varieert tussen de 5500 en 7140 pieds/ha, waardoor ook de opbrengst per perceel erg uiteenlopend is. Kenmerkend voor de witte wijnen is de frisheid en fruitigheid, zelfs na enkele jaren rijping vertonen ze nog steeds een schijnbaar oneindigende jeugd.

    De rode wijnen hebben een mooi stevig palet van rijp rood fruit met voldoende densiteit. De aanvankelijk traditionele houtsmaak wordt stelselmatig afgebouwd en thans genieten de wijnen van Denis Dubourdieu van subtiele houttoetsen met fijne tannines.

     

    De Clos Floridène rouge, krijgt een periode van 20 tot 25 dagen in kuip op een temperatuur van 30°c en gaat nadien gedurende 12 maanden voor rijping op eigen vaten die jaarlijks voor 1/3 worden vernieuwd. Hij wordt gekenmerkt door een ietwat ongebruikelijke associatie van een teelt van Cabernet-Sauvignon op kalkgronden. Met intense en stevige rode kleur, biedt hij aroma’s van cassis, wilde aardbei met lichte toetsen van munt, ietwat rokerig. Sterke invloeden van fruit en tannines die nochtans in een zorgvuldig, fris geheel samenvloeien.

     

    De witte Clos Floridène, eveneens geteeld volgens traditionele wijzen ook handgeplukt krijgt een natuurlijk uitzicht dat zich in de mond ontwikkelt tot een zacht, aromatisch fruit met mooie afdronk. In de neus enkele tonen van haardvuur, mooie eik – vaten worden jaarlijks voor een kwart vernieuwd – en specerijen. In de mond wordt het heerlijke complexe wijn waarbij eik en specerijen overgaan in geel fruit om te eindigen met fijne toetsen citrusnoten.

     

    We kregen eveneens de kans om wijnen Château Haura te proeven, een ander wijngoed van Denis Dubourdieu. Dit domein van 14.2ha, bestaande uit 60% Cabernet Sauvignon en 40% Merlot, ligt in Illats en is bijzonder representatief voor de Graveswijnen. De wijnen tonen een typische grote Bordeauxtoets met frisse tannines en aroma’s van abrikoos en speculoos. Ondanks zijn fruitigheid en mooie structuur oogt hij soms ietwat te zoet en kan hij niet iedereen overtuigen. De meningen over de ideale gerechten bij deze wijn zijn dan ook uiteenlopend. RVH.

    www.denisdubourdieu.com

     







    18-10-2010 om 00:00 geschreven door rvh  


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Château Grand Launay

     

    Temidden de rijkdom van de Franse wijngaarden vinden we in diverse regio’s, wijnbouwers terug van Belgische origine. Kasteelheer Pierre-Henri Cosyns beheert samen met zijn moeder, het familiedomein Grand Launay in de regio Côtes de Bourg.

     

    Zijn vader Michel Cosyns, leerde de wijnbouw kennen in Argentinië, aan de voeten van het Andesgebergte en vervolledigde nadien zijn kennis in de moderne oenologie in Frankrijk aan de universiteiten van Dijon en Bordeaux. Dit alles leidde in 1969 tot de aankoop van het domein Château Grand Launay in Teuillac, vlakbij Bourg sur Gironde.

     

    Na de dood van zijn vader, nam zoon Pierre-Henri, eveneens oenoloog, het beheer van het domein over en krijgt nog steeds meer dan eens raad van zijn moeder. Het domein beslaat zowat 26 ha waarvan 1.2ha wit en vormt zoals men zegt een mooie tenant rondom het kasteel. De ligging van de wijngaarden rondom het kasteel biedt enerzijds een enorm voordeel bij oogst en onderhoud, maar zorgt anderzijds voor een nadeel bij eventuele vorst of onverwachte hagelbuien waardoor de kans op een grotere schade dan bij verspreid liggende percelen aanzienlijk toeneemt.

     

    De mooie terroir en het werken volgens de klassieke traditionele wijnteelt geven een donkere rode wijn waarin men het gamma van rijpe zwarte bessen terugvindt. De wijn met een sterkere smaak heeft een lange afdronk en versmelt in de mond met charme en de nodige verfijning. De wijngaard is opgebouwd uit 66% Merlot, 10% Cabernet Sauvignon, 10% Cabernet Franc, 10% Malbec en 4% Sauvignon gris. De rode wijnstokken zijn gemiddeld 30 jaar en zorgen voor een productie van zowat 40hl/ha, de witte wijnstokken zijn beduidend jonger, gemiddeld 10 jaar maar zorgen met een opbrengst van 25hl/ha voor een mooi resultaat. Toch wil Pierre-Henri zich vooral verder toespitsen op de productie van rode wijnen die de regio naam en faam hebben gegeven.

     

    Een zorgvuldige selectie vanuit de grote merlots van de wijngaard en het rijpen in eiken vaten geeft de ‘Reserve Lion Noir’, een mooie dieprode kleur, een fijne neus met lichte pepertoetsen en een vol karakter dat zich prettig manifesteert na enkele jaren rijping. Dit gebeurt deels in inoxkuipen, deels in traditionele betonnen kuipen, kuipen die momenteel een felle relance kennen omdat volgens insiders deze nog steeds ondanks alle moderne technologieën voor schitterende eindproducten zorgen.

     

    De droge witte wijn van het domein, voor 100% Sauvignon gris, verrast de proever op aangename wijze met mooie nuances van rijpe witte vruchten die zich tot een exotische cocktail vermengen.

    Bij onze proeverij genoten we o.m. van de Château Grand Launay 2007, een assemblage van 70% Merlot en 30% Malbec die na 6 maand rijping in vaten van Franse eik, in de neus zorgt voor een lichte houttoets gemengd met rijp rood fruit, maar zich in de mond ontwikkelt tot een mooi accent van kers met subtiele tannines. De Château Grand Launay 2006 Reserve Lion Noir, 90% Merlot en 10% Cabernet Sauvignon biedt een mooie frisheid, dieprode kleur en een harmonieus samenspel van tannines en rijp rood fruit.

    De witte Château Grand Launay 2009, 100% Sauvignon gris is een vrolijke, levendige witte wijn met verrassende aroma’s van cassis en agrumes. Een leuke ervaring die ongetwijfeld vele zal verrassen. RVH.

    www.grand-launay.fr

     

     

     

     







    18-10-2010 om 00:00 geschreven door rvh  


    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 24/12-30/12 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 28/07-03/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 19/05-25/05 2008
  • 12/05-18/05 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 16/04-22/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 29/01-04/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 04/12-10/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 30/10-05/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 26/09-02/10 2005

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs