Varkensvlees
Verrassend veelzijdige recepten
Véronique & Michel De Meyer
Ruim vijftig verrassende recepten met varkensvlees
Een hammetje in de hutspot, een sappig varkenshaasje, spareribs op de barbecue, spek met eieren, stoofvlees met frietjes, een boterham met gerookte ham, worst, schnitzel, cordon bleu of pita. Varkensvlees is een dankbaar product. Je kunt er in alle seizoenen alle kanten mee uit: je kunt op de klassieke toer gaan, maar je kunt er ook allerlei exotische gerechten mee bereiden.
In Varkensvlees staan tientallen creatieve recepten. Naast klassiekers als hutspot, worstenbrood of varkensgebraad vind je verrassend originele recepten als varkenshaasje in een hamjasje, waterzooi van varkensworst, gebraad gevuld met droge vruchten, stoofschotel met rode kerrie en kokos.
Rond varkensvlees bestaan een aantal vooroordelen. Zo zou het te vet zijn en te veel cholesterol bevatten. In Varkensvlees worden die fabeltjes uit de wereld geholpen. Wist je dat een varkenshaasje of een mignonette even weinig vet bevat als een kipfilet en dat 100 gram varkensvlees gemiddeld slechts 40 tot 50 milligram cholesterol bevat? Ook worst, gehakt en spek hoef je niet te vermijden, zolang je ze maar met mate gebruikt en voldoende afwisselt.
Kortom, Varkensvlees is een boek vol interessante informatie en heerlijke gerechten waarmee je direct aan de slag kunt.
Véronique en Michel De Meyer vormen al jaren een kookduo: Véronique bedenkt recepten voor tijdschriften in binnen- en buitenland, Michel illustreert ze met prachtige fotos. Bij de Franse uitgever Flammarion publiceerden ze al enkele succesvolle kookboeken (Délices glacés, Cuisine vapeur, Cuisine aux légumes). Bij Standaard Uitgeverij verschenen reeds De Belgische keuken anders, Gezonde voeding voor jonge kinderen, Mosselen, Asperges, en Aardappelen.
Varkensvlees / Véronique & Michel De Meyer
Luxe paperback 14,95 154 Blz. ISBN 9789002222498
Binnen de horecasector groeit gelukkig de belangstelling voor varkensvlees. Het is vooral het Broederschap van Sint-Antonius dat mede door de hulp van VLAM, een actieve promotiecampagne voor het varkensvlees voert. Jaarlijks wordt o.m. een award aangereikt aan het restaurant dat de beste recepten aanbiedt en varkensvlees geregeld op de kaart zet.
Heerlijke proevertjes zijn er te over in dit boek van Véronique & Michel De Meyer. Klassieke paden bewandelen met varkensvlees mag maar moet niet, creativiteit en zelfs Oosterse tintelingen zijn meer dan welkom. Slechts enkele recepturentitels ter illustratie: gebakken kotelet met appeltjes en veenbessen; in trappistenbier gemarineerde kotelet met peperkoek; waterzooi van varkensworst; salade van aardappel, aardpeer, appel en gedroogde ham; tartaar van avocado met gedroogd paprikaspek; gebraiseerde varkenstong of gewoonweg een Oosters tandoorihaasje.
Bereidingen naast tal van anderen waarmee je ongetwijfeld je familie maar vooral vrienden en kennissen mee verrast
en voor de zomer zijn er vanzelfsprekend talloze grillades en barbecuebereidingen.
31-03-2007 om 00:00
geschreven door rvh 
|