De kaasmarkt groeit verder door
Vorig jaar kocht de gemiddelde Belg ruim 12 kg kaas (excl. plattekaas) en besteedde er zon 112 euro aan. Voor de totale kaasmarkt noteert men een plus 2,4% in volume én in besteding per capita. Binnen deze markt wordt meer dan de helft van het volume ingenomen door de harde kazen maar het zijn vooral de verse en de halfharde kaas (type abdijkaas) die terrein winnen. Ook het kleinere segment van de geiten- en schapenkaas groeide in 2012 verder door.
De Belgische kazen volgden vorig jaar de stijgende markttrend waardoor het volumeaandeel stabiliseerde op 18,2%. Het marktaandeel van deze kazen is hoger in het noorden dan in het zuiden van het land. De Waal koopt meer kaas dan de Vlaming maar de Vlaming is relatief gezien een grotere liefhebber van Belgische kazen. In Vlaanderen groeide het marktaandeel van de Belgische kazen vorig jaar lichtjes verder door en steeg dit van 21,2 naar 21,3%. Het marktaandeel van Belgische kazen is het grootste binnen het halfharde segment. In dit segment is bijna 60% van de gekochte kazen van bij ons. Bij zachte kazen is het aandeel Belgisch slechts 5%.
De crisis heeft de consument naar de hard discount gedreven. Zo ook voor kaas. Dit kanaal steeg, na enkele mindere jaren, tot boven de 30% marktaandeel. De klassieke supermarkt blijft wel marktleider met 46,7% marktaandeel. Binnen het segment van de Belgische kazen is het aandeel van hard discount met bijna 21% beduidend lager dan voor de totale kaascategorie maar ook hier groeit dit kanaal ten nadele van de marktleider de klassieke supermarkt.
Op lange termijn is kaas (excl. plattekaas) een stevige groeier. Er lag vorig jaar 1,5 kg kaas meer op de plank van de gemiddelde Belg dan elf jaar geleden. Vorig jaar kon kaas, na een minder 2011, opnieuw aanknopen met een groei. Zowel het gekochte volume als de besteding per capita stegen met 2,4%.
In 2012 kocht de gemiddelde Belg ruim 12 kg kaas en besteedde er respectievelijk 112,30 euro aan. Het aantal kaaskopers bleef t.o.v. 2011 quasi stabiel op 99,6 op 100. De aankoopfrequentie van kaas steeg wel van 47,6 naar 48,1 keer op jaarbasis. De gemiddelde kaasprijs bleef stabiel op 9,28 euro per kg.
Binnen de kaasmarkt wordt meer dan de helft van het volume ingenomen door de harde kazen maar het zijn de verse en vooral de halfharde kaas (type abdijkaas) die op lange termijn terrein winnen. Ook het kleinere segment van de geiten- en schapenkaas zit in de lift.
De hardekorstkaas is de absolute nummer één in de kaasrayon. Na een aantal jaren van druk stabiliseert het volumeaandeel van deze categorie net onder de 53%. Op de tweede plaats staat de zachte kaas met een aandeel van 18,3%, gevolgd door de gesmolten kaas met 9,4%, de halfharde kaas met eveneens 9,4% en de verse kaas met bijna 7%. De kleinere segmenten van de geiten- en schapenkaas (3,2%) en de voorverpakte kaasassortimenten (0,3%) sluiten de rij.
Kazen van bij ons volgden de markttrend
De Belgische kazen volgden vorig jaar de stijgende markttrend waardoor het volumeaandeel stabiliseerde op 18,2% en het bestedingsaandeel op 21,4%. Het marktaandeel van Belgische kazen is het hoogste binnen het halfharde segment. In dit segment is bijna 60% van de gekochte kazen van Belgische origine. Bij zachte kazen is dit aandeel slechts 5%. Het aantal kopers van Belgische kazen bleef vorig jaar stabiel op iets meer dan 87% maar de aankoopfrequentie groeide lichtjes. Ze bedraagt nu 11,5 keer op jaarbasis of met andere woorden de Belg koopt ongeveer maandelijks Belgische kazen aan.
De Vlamingen zijn weliswaar kleinere kaaseters dan de Walen maar het zijn wel grotere liefhebbers van Kazen van bij ons. Zowel de absolute consumptie als het marktaandeel van de Belgische kazen ligt in het noorden van het land beduidend hoger dan in het zuiden van het land.
Zo behalen de Belgische kazen in Vlaanderen een marktaandeel van ruim 21% in volume en 25% in bestedingen. In Vlaanderen groeide dit volumeaandeel vorig jaar nog lichtjes verder door, met een stijging van 21,2 naar 21,3%. Wallonië scoort met een volumeaandeel van 15% en een bestedingsaandeel van 18% heel wat lager dan het noorden van het land.
Vorig jaar kocht de Waal 3,4 kg en de Brusselaar 2,5 kg kaas meer dan de Vlaming. Onder de Vlaamse stolp liggen ook andere kazen dan onder de Waalse of de Brusselse. Het assortiment in Vlaanderen bestaat relatief meer uit hardekorstkazen (58% van het kaasvolume) en minder uit zachte kazen (15%). De Brusselaar en de Waal houden relatief meer van zachte kaas (23%) en relatief minder van hardekorstkaas (48%).
15-04-2013 om 00:00
geschreven door rvh 
|