DESIGN HOTEL THE DOMINICAN IN BRUSSEL OPENT DEUREN
The Dominican, het gloednieuwe designhotel in hartje Brussel opent haar deuren voor het publiek. Het hotel onderscheidt zich door haar lokale karakter en zal een trekpleister worden voor zowel zakelijke, leisure als Brusselse gasten.
Anderhalf jaar na de eerstesteenlegging in maart 2006, werden zopas de laatste details afgewerkt. The Dominican is het eerste hotel in België met het kwaliteitslabel van design hotels. Het onderscheidend karakter van het hotel gaf hierbij de doorslag.
Het hotel is vormgegeven door het Belgische Architectenbureau Lens Ass en het Nederlandse designersduo Colin Finnegan en Gerard Glintmeijer van FG Stijl, dat vorig jaar de prestigieuze prijs "Prix-Villegiature Paris" voor de categorie Best Interior Design in Europe won. De rode draad doorheen het hele project van The Dominican is de combinatie van Brusselse tradities en de historiek van het pand met modern design.
In tegenstelling tot het grotendeels traditionele aanbod van internationale hotelketens is The Dominican een hotel met een sterk onderscheidend lokaal karakter. Het hotel is gevestigd in de Leopoldstraat, aan de achterzijde van het Munttheater. De hoge vertrekken en de kloostergangen doen herinneren aan het Dominicaanse klooster dat in de 15e eeuw op deze locatie stond. Later woonde de bekende Franse schilder Jacques-Louis David, overleden in Brussel in 1825, op deze plek en werd het huis naar hem genoemd. De originele gevel van het huis van Jacques-Louis David is intact gebleven en werd in het nieuwe hotel behouden.
De Grand Lounge en de Lounge Bar vormen het hart van het hotel en zijn een unieke ontmoetingsplek voor hotelgasten, voorbijgangers en Brusselaars die er de hele dag door in een gezellige en ontspannen sfeer terechtkunnen voor een hapje en een drankje. De voorzijde van de Lounge Bar heeft zicht op het Munttheater, de achterzijde kijkt uit op de binnentuin. De ruimte ademt een en al design uit door het samenspel van hoge plafonds, grote ramen, veel licht, moderne vormgeving en metaalwerk. Met een DJ wordt de lounge op vrijdag- en zaterdagavond een echte 'place to be'.
De 150 kamers en suites werden elk individueel ontworpen en kijken uit op de centrale binnentuin. Het interieur in de kamers is een mix van zeer strak, hedendaags design, gestileerde meubelen, rijke stofferingen, warme kleuren, maar bovenal verzekerd van ultiem comfort. Het begrip 'thuisvoelen' staat centraal. Voor meetings zijn er 3 multifunctionele salons beschikbaar met een capaciteit tot 300 personen.
design hotels vertegenwoordigt een zorgvuldig geselecteerde collectie van meer dan 140 hotels wereldwijd. Het zijn individuele hotels die alle worden gekenmerkt door hun persoonlijke karakter, vooruitstrevende design en culturele authenticiteit. design hotelstm staat voor de meest geavanceerde ideeën in de hotelsector en bieden kosmopolitische reizigers nieuwe keuzes en inspiraties. Het bedrijf heeft haar hoofdkantoor in Berlijn en filialen in Londen, Barcelona, New York, Singapore, Bali en Tokio.
The Dominican is een hotel van Carlton Hotel Collection. Momenteel exploiteert deze groep negen luxehotels met ongeveer 1000 hotelkamers, verspreid over Nederland en het Verenigd Koninkrijk. De groep werd opgericht in 1985, als onderdeel van het Engelse Hotel Management International Ltd, en heeft haar hoofdzetel in Utrecht. Carlton Hotel Collection streeft ernaar haar sterke positie in de hotelbranche te verstevigen door voortdurend te investeren in de kwaliteit en innovatie van huidige en toekomstige hotels. RVH.
Tijdens de Week van de Smaak organiseert het BELvue museum de tentoonstelling Mangia Mangia! Italiaanse Belgen en hun keuken, die op 17 november haar deuren opent en tot 9 december 2007 loopt.
Deze bescheiden tentoonstelling zal aan de hand van een tiental panelen en een videovoorstelling speciale aandacht besteden aan de invloed van de Italiaanse inwijkelingen op onze keuken.Er worden ook verscheidene bekende Italiaanse Belgen verwacht, zoals Maria Tarantino of Marie Arena, die niet alleen anekdotes zullen vertellen maar ook enkele van hun keukengeheimen zullen prijsgeven!Gezien het belang en de impact van de Italiaanse immigratie op onze samenleving, biedt het BELvue museum, dat volledig aan de Belgische geschiedenis gewijd is, het perfecte kader voor het thema van de invloed van de Italiaanse keuken op de Belgen.
Tijdens de Week van de Smaak zullen de bezoekers echter ook de gelegenheid krijgen hun smaakpapillen aan het werk te zetten. In samenwerking met het Italiaans cultureel centrum worden twee proeverijen van typische producten georganiseerd op zaterdag 17 en zaterdag 24 november, telkens van 14u tot 17u (deelname op presentatie van een BELvue toegangsticket).
Het BELvue museum, in het hart van de Kunstbergwijk, opende zijn deuren in 2005 en wordt door de Koning Boudewijnstichting beheerd.De bezoekers ontdekken er niet alleen documenten, fotos, filmfragmenten en historische voorwerpen die de geschiedenis van België van 1830 tot vandaag illustreren, ze kunnen er genieten van de smaakvolle presentatie en het prachtige18e-eeuwse kader van het hotel Bellevue waarin het museum is ondergebracht. RVH.
...lekker warm bijdragen aan een minder snelle opwarming van ons klimaat
Met de komst van de Pyros Pelletkachels komt er eindelijk schot in de Belgische markt voor pelletkachels. Het Italiaanse bedrijf PATERNO s.r.l. is al een decennium één van de pioniers in houtpelletkachels en koos nu voor Dutry & Co als exclusief invoerder voor de Benelux en Frankrijk. Het Belgische bedrijf Dutry & Co is bij het grote publiek vooral bekend als de importeur van de Tulikivi speksteenkachels uit Finland.
De PYROS pelletkachels branden op houtkorrels gemaakt van geperst houtzaagsel. Deze hernieuwbare brandstof biedt een prima antwoord op de opwarming van de aarde, want ze is grotendeels CO2-neutraal.
Opvallend bij de PYROS pelletkachels is de uitgelezen kwaliteit van alle onderdelen. Zo bijvoorbeeld het gebruik van de zeer bedrijfszekere en geruisloze EBM ventilatoren en ook de duurzame brandkorf in chroom-nikkel gietijzer. Alle PYROS kachels zijn ISO 9001 gekeurd, met uitgebreide fabrieksgarantie en een doordachte service. De PYROS kachels branden de houtpellets schoon en efficiënt, met een verbrandingsrendement van 85 tot 87 %. Ze zijn gebruiksvriendelijk en volledig thermostatisch geautomatiseerd, met afstandsbediening. Het regelbare vlammenspel achter het luchtgespoelde glasraam biedt extra gezelligheid. De soft design is naar italiaanse stijl, met keuze uit vele kleuren staal, ceramiek en spekteen en een warmhoudvak als optie. Ze kunnen ook zonder schoorsteen via de gevel aangesloten worden, eventueel met een rookgas-waterfilter. RVH.
Het is de sensuele geur van de varenplant, die TOMO een oosterse harmonie met bos- en ambergeuren de Annayake man tot in de late uren van de nacht vergezelt
In Japan wordt het donker, de schaduw en de schemering nog altijd geassocieerd met intimiteit, privacy, geheim en de meest persoonlijke dingen in het leven.Daarom gaat TOMO, de eau de toilette voor mannen, vanzelfsprekend in het zwart gekleed.
In eerste instantie komt de geurigheid van TOMOfris en vol energie op u af, met een dynamiserend samenspel van frisse en sissende tonen: rozemarijn, lavendel en citrusvruchten.
Nadien openbaart zich het intense en warme hart met de gloed van palissanderhout omgeven door meeslepende en diepe tonen van blonde tabak, korianderbessen en salie.
Uiteindelijk onthult TOMO haar intense en mysterieuze basis, samengesteld uit nobele houtsoorten gehuld in betoverende tonen van tonkabonen, benzoëhars, citrus en muskus zwarte muskus, dat spreekt voor zich.
TOMO, eau de toilette voor de nacht, voor de man RVH.
Katimaa (vrouw die een geheim deelt) is geboren door een ontmoeting met de berbervrouwen, die de houders zijn van een wonderlijk schoonheidsgeheim: de Arganolie. De traditionele vervaardiging van deze olie heeft bij ons de eerbied afgedwongen voor deze voorvaderlijke knowhow, eerbied waaruit ook de wil ontstond om de ontwikkelingsprojecten van deze vrouwen te ondersteunen.
Onder het gamma van zestien hoogkwalitatieve producten van Katimaa is de nachtverzorging zonder twijfel een echte verheerlijking voor de huid. Een huid die gedurende de ganse dag veelvoudige agressies ondergaat, moet vanaf 35 jaar, terug gehydrateerd en in de diepte behandeld worden.
Door zijn samenstelling, rijk aan Arganolie, meristem van de eikenwortel, aloë vera en actieven afkomstig van de zee, helpt de nachtverzorging van Katimaa de huid efficiënt te beschermen en de gevolgen van de tijd te voorkomen. RVH.
Arnhem uitgeroepen tot Beste Binnenstad van Nederland!
Arnhem is een creatieve en inspirerende stad. Arnheim Fashion, Introdans, Burgers Zoo, People of the Labyrinths, ArtEZ hogeschool voor de kunsten vinden hun oorsprong in Arnhem, maar ook spraakmakende evenementen als de Mode Biënnale en World Statues. Gelegen midden in een spectaculaire groene omgeving, met aan de ene kant de Veluwe en aan de andere kant het uiterwaardengebied, ligt het bruisende winkelhart van de stad. Een winkelhart dat onlangs is uitgeroepen tot de beste binnenstad van Nederland!
Modeliefhebbers kunnen in Arnhem hun hart ophalen. Arnhem schaart zich moeiteloos in de top van vaderlandse modesteden. De modeacademie van ArtEZ heeft een grotere invloed op de stad dan je op het eerste gezicht zou denken. Of zou deze hoogstaande academie een voortvloeisel zijn van de interesse in mode van de Arnhemmers zelf? Wat het ook is, de stad herbergt veel bijzondere modewinkels. Mode in termen van kleding, sieraden, tassen, horloges, schoenen, brillen, eigen winkels van designers, alles is er. Ook voor kinderen.
De winkelstraten zijn knus, vlak bij elkaar en overzichtelijk. In Arnhem gaat oud en nieuw moeiteloos samen. Het nieuwe, mondaine Musiskwartier heeft een passage, intieme straatjes en een prachtig plein. Het oude winkelgebied Het Eiland heeft karakteristieke winkels met een rijke historie. De straatjes rond Het Eiland behoren onmiskenbaar tot de meest sfeervolle winkelplekken van de stad.
Tijdens het Warme Winter Weekend, op 15 en 16 december, is de binnenstad het decor voor Winterstraattheater, Kerstmannenorkesten en het NK Icecarving. Arnhem biedt o.a. leuke shoppping en culinaire arrangementen en bezienswaardigheden. RVH.
Lissewege, het witte polderdorpje op een boogscheut van de Noordzee, kon alhoewel het nagenoeg werd platgewalst door Brugge en Zeebrugge, gelukkig grotendeels zijn authenticiteit bewaren.
Het kleine gehuchtje in volle Zwinstreek blijft een uitzonderlijk koesterplaatsje waar je haast de geschiedenis kan proeven. De 13de eeuwse vroeg-gotische Onze-Lieve-Vrouw-Bezoekingskerk met spitse kerktoren, was de eerste halte aan de Vlaamse kust voor de pelgrims uit het Noorden op hun weg naar het Spaanse Santiago de Compostella. In de schaduw van de imposante toren, ligt een mooie pastorie, compleet met typische tuin. De kerk domineerde eveneens het Lisseweegsvaartje, een oude waterweg die in de 13de eeuw werd gegraven als verbinding met Brugge.
Restaurant De Goedendag gelegen aan het Lisseweegsvaartje, is een andere aantrekkingspool van het authentieke sfeerdorpje. Ruim 16 jaar geleden nam Luc De Winter het beleid van dit restaurant over, restaurant dat ondertussen meer dan een begrip is geworden bij de smulpapen en gastronomen. Luc durftal eens schertsend te stellen dat Lissewege een streling voor het oog is, terwijl restaurant De Goedendag, een streling is voor de smaakpupillen.
Luc volgde de hotelschool Ter Groene Poorte en was nadien actief in een aantal gerenommeerde regionale tophuizen zoals de Wielingen in Duinbergen, Le Chalut in Zeebrugge en De gouden Harynck in Brugge.
Hij gaf De Goedendag alvast een uitgesproken culinair accent mee en profileerde het restaurant dat zowat 40 jaar geleden officieel werd geopend door de toenmalige Prins Albert, nu Koning Albert II, als perfecte gastronomische pleisterplaats.
Naast de diverse à la carte gerechten, zorgt Luc voor een schitterend menuboekje waarbij de gasten vooraf kunnen kiezen uit een aantal prachtige menus die een perfect evenwicht tussen smaak, kleur en geur aanbieden. Al deze heerlijkheden worden door het keukenteam olv. Jan Demeester, met vaardige hand bereid.
In de eetzaal met uitgesproken Vlaamse stijl en klasse, kunnen ook banketten en feesten worden georganiseerd. Binnentredend in de zaal kan de klant meteen kennismaken met de indrukwekkende wijnkelder die volledig achter glas werd uitgebouwd.
Op zondagmiddag heeft Luc een extraatje in petto, een pianovirtuoos zorgt voor klassieke en populaire deuntjes waardoor de degustatieve gerechten nog beter tot hun recht komen. RVH.
De Goedendag Lisseweegsvaartje 2 8380 Lissewege tel 050-54 53 35
Buiten de platgetreden paden en toch op een boogscheut van de Generaal Jacqueslaan bevindt zich ongetwijfeld het meest pittoreske restaurant van Brussel.
Het ligt genesteld in de oude gewelfde kelders van het Huis Mouchart en deelt zijn warme en gezellige ruimte met een collectie van 38 eikenhouten vaten waarvan de grootste een indrukwekkende inhoud van 22.000 liter hebben. Deze unieke wijnkelder, een zeldzame en ongerepte plek is een alledaagse afspraak gewijd aan het plezier van de tafel, zoveel is zeker. Deze afspraak kent vandaag een heuse boom, wat tot voor kort nog een adres voor insiders was, trekt nu ook een jong, trendy en kosmopolitisch cliënteel. Een pluspunt inzake sfeer en charme is ongetwijfeld de verlichting die via dimmers, het geheel tot een business lounge of locatie voor sentimentele onderonsjes omvormt.
Begin jaren 80 wordt de oude degustatiezaal van Huis Mouchart een restaurant waarvan de gastronomische ambities al snel de wijk overstijgen. Het is ingericht als één enkele, aaneengesloten zaal en wordt van de vaten gescheiden door een glasplaat. Discrete halogeenverlichting verandert in een lichtpenseel dat de flanken van de reusachtige vaten streelt. In de schaduw van dit altijd durende spektakel, is elke tafel voorzien van een individuele schemerlamp zodat een opeenvolging van nachtlampjes het oog begeleidt naar een klein salon met haard. Tegenover deze gang waar de verlichte vaten schitteren, bevinden zich de keuken en, vlakbij, de ingangsdeur in de vorm van een vat. Zo zal u ze zeker niet verwarren met die van de keukens, die in dit opzicht de titel open keukens dubbel en dik verdienen.
Sinds de zaak werd overgenomen door Pascal Fissette, mikt het huis op een zeer ontspannen keuken met tweegangen-lunch tegen 15 euro en een maandmenu met de beste geprijsde ingrediënten van het moment tegen 30 euro, een menu met verschillende keuzes waarbij men zich altijd kan beperken tot het ene of het andere gerecht.
Alhoewel de chef-kok toegeeft dat zijn keuken schatplichtig is aan het decor, erkent hij dat hij neigt tot de Franse culinaire traditie in de edelste betekenis van het woord, met de nauwgezetheid die dit met zich brengt. Deze aanpak weet het beste wild van het seizoen naar waarde te schatten: reebout en -filet, hazenrug en fazant met cantharellen, elk stuk doortrokken van marinades die zorgvuldig werden gemaakt op basis van huisgemaakte fonds. Maar er wordt ook aandacht besteed aan het alledaagse repertoire, met bijvoorbeeld een in cocotte gebraden tamme duif met gebakken foie gras verzacht met esdoornsiroop of dikke gambas doorprikt met Bourbon-vanille vergezeld van gebakken peren met gember. Op de kaart sluiten voorgerechten, vlees en vis de rangen met de nadruk op groenten en delicate garnituren. Tal van specialiteiten vallen op zoals de cassolette van Petit gris de Namur, het taartje van eendenlever, poulardefilet met rivierkreeftjes, fazantenhaan in cocotte en tongfilets in waterzooi.
Kortom, de keuken blijft permanent gericht op uitstekende seizoensproducten en zorgt momenteel voor een ruime pleiade van allerlei wildbereidingen.
Op zon geïnspireerde plek moet de wijnkaart wel onberispelijk zijn, hoewel de vijftien jaar oude flessen vandaag hebben plaatsgemaakt voor lekker wegdrinkende wijnen die een meer hedendaagse rotatie toelaten. Het nieuwe repertoire, met een ruim aanbod Franse wijn, wil dus rijk aan omwegen en ontdekkingen zijn terwijl het huis gehecht blijft aan zijn vaste leverancier, in dit geval het huis Mouchart van de vierde generatie. Dankzij deze mooie verstandhouding kunnen elke maand weer andere wijnen van het huis worden aangeboden tegen een uitstekende prijs. Deze zijn verkrijgbaar per halve fles of glas, vanaf 4 euro. Een nauwgezette selectie van de wijnen van het moment mag trouwens deelnemen aan de maandelijkse rotatie van het menu.
Bijzonder verrassend in deze drukke omgeving is de private parking waarover het restaurant beschikt. Op de binnenkoer van het voormalige wijnhuis is trouwens plaats voor een 30-tal wagens. RVH.
Les Foudres Eugène Cattoirstraat 14 1050 Brussel- tel 02/647 36 36
Constant zijn er nieuwe veranderingen en evoluties op gastronomisch vlak, invloeden van verschillende werelddelen doen al jaren hun intrede, de omkadering van eten neemt een steeds belangrijkere plaats in maar één ding blijft een constante: lekker eten spreekt iedereen aan!
Delicious is een evenement dat deze trends dichter bij de mensen wil brengen en restaurateurs een draagvlak wil geven om hun kunnen te tonen.
Gedurende vier dagen 15 tot 18 november wordt de waagnatie omgetoverd tot een exclusief evenement waar verschillende restaurants (van Japanse top-keuken tot hippe fusion-keuken) en evenveel lifestyle standen ( etenswaren, keukenaccessoires, keukenarchitectuur ) aanwezig zijn. Verspreid over de verschillende dagen zal er ook show-coocking worden gedemonstreerd door Dolce Far Tutto. Opening op donderdag met groentenkok Frank Fol. Open op donderdag, vrijdag en zaterdag vanaf 17 uur , op zondag vanaf 12 uur.
De bezoeker krijgt de kans om bij de verschillende restaurateurs een voor-, hoofd- en nagerecht te nuttigen. De gerechten worden geserveerd onder de vorm van verfijnde tapas. Dit concept werd bedacht om de bezoeker aan te moedigen voor een volledige maaltijd verschillende restaurants aan te doen.
Op de lifestyle standen maken de bezoekers kennis met verschillende producten en merken. Sommige standen bieden ook een gamma aan dat gekocht kan worden.
Op zaterdagavond wordt er samengewerkt met de organisatie fashion model contest. Jaarlijks organiseren zij een wedstrijd waarbij vrouwen en mannen een modellencontract in de wacht kunnen slepen. Na de exclusieve locatie van het Antwerps station vorig jaar hebben ze nu gekozen voor de waagnatie. De bezoeker van Delicious kan dus deze drie uur durende show bijwonen. Op zondag werkt Delicious samen met de organisatie van miss Diamant. Deze wil op zondag hun verkiezing laten doorgaan op dit evenement. RVH.
Sang Hoon Degeimbre opende zijn restaurant LAir du Temps in Noville-sr-Méhaigne in 1997. De man die aanvankelijk apotheker wilde worden, werd eerst sommelier, om uiteindelijk furore te maken als kok. De 10de verjaardag kreeg een gans apart maar bijzonder feestelijk tintje door de publicatie van een culinair meesterwerk.
Sang Hoon Degeimbre en Jean-Pierre Gabriel inspireerden zich voor het concept van het boek LAir du Temps op het restaurant en zijn chef. Ook hier gaat het immers om creativiteit en de behoefte om deze met anderen te delen.
Het eerste deel Cooking biedt een selectie van 100 recepten. Een culinaire caleidoscoop die een perfect beeld geeft van de visie van Sang Hoon Degeimbre. Geen klassieke indeling evenwel, maar de recepten zijn verdeeld over 7 hoofdstukken volgens het jaar van hun creatie. Dit biedt de lezer de mogelijkheid om de keuken en de ontwikkeling van LAir du Temps op de voet te volgen.
We starten met groene asperges, zoete-wijnjus, perzik en viooltjes en belanden uiteindelijk bij een ijskoude cryomeringue van cacao en munt. De fotos van Jean-Pierre Gabriel laten de gerechten perfect tot hun recht komen, dit in een fusie van esthetiek, gourmandise en emotie. Het is zonder meer een aansporing om van al het lekkers te genieten waarbij de smaakpupillen letterlijk en figuurlijk op de proef worden gesteld.
Kookkunst betekent voor Sang Hoon Degeimbre ook de tijd nemen om te luisteren naar de producten die hij gebruikt. Daarom is er boekdeel 2 Casting met een eerbetoon aan de leveranciers van LAir du Temps. In 16 portretten vertelt Casting, met de nodige schroom en fijngevoeiligheid, het verhaal van deze vakbekwamemannen en vrouwen. Zij spannen zich elke dag weer in om de kwaliteiten en smaken van de natuur te eren en te respecteren. Casting licht meer dan een tipje van de sluier van de kostprijs van al deze kwaliteitsproducten.
LAir du Temps biedt twee boekdelen in een zwart koffetje. Meer nog dan een mooi boek, is het een subliem object dat deze meesterkok volop tot zijn recht laat komen. De bij de lancering horende degustatie bood een 25-tal savoureuse hapjes met o.m. een canneloni van witte chocolade en kaviaar, bretoense kreeft, ei 63° met Belgische kaviaar en citroenmousse, een munsterkaas met rozengelei en litchies, een wafeltje muscovado met witte chocolade en estragon.
Jean-Pierre Gabriel, co-auteur en fotograaf van Cooking en Casting, is een bevoorrechte waarnemer van de wereld van gastronomie en eetcultuur. Hij publiceerde reeds tal van artikelen in binnen- en buitenland en is tevens de auteur van diverse boeken, zoals Wittamer: de heerlijkste uren en dagen, De finesses van het stoomkoken (met Yves Mattagne) en Cook + Book (met Alain Coumont). RVH.
Het koffertje LAir du temps, bevat twee boekdelen, formaat 23 x 30 cm, ingenaaid:
Deel 1: Cooking, 272 blz, quadri 100 receptepten, met toelichting en 90 fotos
Deel 2: Casting, 96 blz, quadri de producten, met portretten van de leveranciers.
Het koffertje, 85 , is verkrijgbaar in het Frans en in het Nederlands, en is een uitgave van Françoise Blouard.
Het eerste boek van Pierre Marcolini Eclats is een ode aan het wordingsproces van chocolade, van de zoektocht naar de beste cacaobonen tot de creatie van parels van pralines en van verrassende vormen in chocolade. Telkens weer een heerlijke ontdekking voor de chocoladeliefhebbers met oog voor kunst. Want Eclats is ook een kunstboek met prachtige zwart-wit fotografie van Serge Anton. De teksten zijn van de hand van Marianne Comoli, coryfee van de Franse gastronomische journalistiek. Zij zorgt voor boeiende informatie die het water in de mond doet komen.
Zwart-wit, net als de chocolade, en vierkant, dat zijn de vormelijke eigenschappen van Eclats.
Het boek wordt begin december 2007 gelanceerd en is te koop in de winkels van Pierre Marcolini aan 75 euro incl. BTW. Het boek in driekleurendruk ( twee zwarten, een grijs), telt 220 paginas en heeft een formaat van 300 x 300 mm.
Op 9 december zijn er signeersessies gepland, van 11 tot 13 uur bij Pierre Marcolini in de Miniemenstraat en van 15 tot 17 uur in boekhandel Filigranes aan de Kunstlaan in Brussel. RVH.
In Ierland is het kerstfeest een bijzonder gebeuren. Het is verweven met oude tradities die de Ieren maar al te graag in ere houden. Het kerstseizoen begint al op 8 december en duurt tot 6 januari. Overal in het land zijn er evenementen die een hoogtepunt bereiken op de avond van 24 december. Kerst in Ierland is veel meer dan kerstmarkten alleen. Wie tijdens de maand december naar het groene eiland reist, zal als nergens anders fantastische evenementen meemaken.
Het plaatsen van een brandende kaars voor het raam op kerstavond of het versieren van de voordeur met een krans van hulst is in Ierland nog steeds een algemeen gebruik. In sommige streken wordt na de kerstmaaltijd de keukentafel opnieuw gedekt met brood, rozijnen, melk en een brandende kaars. Daarna zet men de deur op een kier zodat Jozef en Maria of een andere zwerver zich aan het eten kunnen te goed doen.
Een uniek traditioneel gebeuren vindt plaats op 26 december, St. Stephens Day. Dan komen duizenden mensen op straat met maskers en kostuums gemaakt van stro. Ze worden begeleid door muzikanten. Het is een optocht die refereert naar de oude traditie van de jacht op de wren. De wren of wran is een kleine vogel die vroeger overal voorkwam in Ierland. De vogel heeft volgens de overlevering de Ierse soldaten verraden tijdens de strijd tegen de Noormannen en dit door met zijn kleine vleugels tegen de schilden te slaan. De carnavaleske stoet trekt door de staten en men gaat van deur tot deur een cent vragen, om de wren te begraven.
In Belfast wordt van 21 november tot 8 december de Christmas Continental Market georganiseerd. Het is een evenement met een Europees tintje en verschillende landen van Europa zijn vertegenwoordigd met hun typische producten en muziekgroepen (www.discovernorthernireland.com).
In Killarney start de aanloop naar het kerstfeest begin december en de ganse maand is er een rijk gevuld programma van feestelijkheden en shows waarbij de kinderen zeker niet vergeten worden (www.christmasinkillarney.com).
In Dublin wordt van 12 tot 23 december Christmas Festival at Docklands georganiseerd, bekend om zijn unieke sfeer (www.dublindocklands.ie).
Het is een bijzondere ervaring om in het gezelschap van talloze Ieren de laatste zonsondergang van het jaar mee te maken, op 31 december, op het meest westelijk gelegen plekje van Europa. Daarvoor moet u naar Achill Island reizen in County Mayo. Na de zonsondergang wordt er gefeest en op Nieuwjaarsdag staat eenieder die het koude water wil trotseren op het strand voor de New YearsSwim (www.achilltourism.com/newyear.html).
Het team van Ricotta & Parmesan viert feest en besloot de gasten nog meer dan vroeger te verwennen. Er is een nieuwe kaart die nog altijd de grote klassiekers van het huis bevat maar die zich ook richt op nog meer authenticiteit qua smaken en geuren. Een creatievere aanpak dus die ook in de suggesties wordt weergevonden met recepten en producten die steevast uit Italië komen.
Ricotta & Parmesan staat sinds het begin en nu meer dan ooit, voor een eerlijke, authentieke, echte Italiaanse keuken met recepten van het huis. Naargelang je smaak, kan je genieten van heerlijke canelloni gevuld met verse geitenkaas en krokante pacetta met acaciahoning op een kaviaar van aubergines, een leuke ballontine van mozzarella in een jasje van gerookte zalm op een carpaccio van gegrilde courgettes met room, een volmaakte aubergine alla parmagiana, scampis Ricotta & Parmesan bereid met room, een Napolitaans sausje, paddestoelen en dragon. Mogelijk bezwijk je voor de verleiding van een met zn tweetjes in een Italiaans bord, een assortiment van zonovergoten bereidingen die je met zn tweeën uit een en hetzelfde groot bord kan eten.
Vlees, vis en deegwaren zijn in Ricotta & Parmesan uiteraard van de partij: de enige echte tartaar op Italiaanse wijze met gebakken gnochetti in plaats van frietjes, de traditionele osso bucco, gegrilde zeebrasemfilet geserveerd met een risotto van asperges en parmezaankrulletjes en naturlijk ook de zelfgemaakte lasagne.
De formule van de traditionele Parmesanavonden wordt lichtjes gewijzigd. Het enorme wiel van Parmezankaas waarin verse deegwaren, paddestoelen, gedroogde tomaten en andere ingrediënten werden gemengd blijft bestaan. Toch zal de bereiding voortaan vooral omwille van de hygiëne in de keuken gebeuren. De nieuwigheid zijn thema-avonden waarbij parmesan de rode draad blijft,al worden tal van nieuwe creaties ten tonele gevoerd.
De wijnkaart van Ricotta & Parmesan combineert ontdekkingen en plezier, een kelder gevuld met mooie verrassingen. Italiaanse wijnen die in de eerste plaats gekozen werden omwille van hun volheid, dit naast enkele wereldwijnen en grands crus classés, tegen redelijke prijzen. De wijn van de maand staat op elke tafel en kost zowat 25 euro, terwijl een meer dan degelijke huiswijn slechts 18 euro kost.
Bij Ricotta & Parmesan heerst er meteen sfeer, een stijl die iets weg heeft van een Spaanse bodega, een Milanese trattoria, Parijse bistro of trendy café en dit achter een prachtige art-nouveaugevel. Het gebouw op enkele passen van het Muntplein was lange tijd een wapenfabriek, uit deze periode dateert de prachtige vitrine van hout en glas, mooi geaccentueerd en gelukkig bewaard. De vitrine herbergt een klein deel van de bijzondere collectie keukengerei van onze grootmoeders. Elders in het restaurant ontdek je een set pannen, een arsenaal van pureestampers, een lappendeken van wafelijzers, slingers van eierkloppers, flesopeners en tal van andere oude en ontroerende getuigen van de keuken van weleer.
In feite geen nostalgie, maar een knipoogje tussen de warme bakstenen muren en de oranje tafels, getuigen van een joviale, levendige en vrolijke sfeer.
Toch blijft Renaud bij zijn uitgangspunt dat men de gasten niets wil opleggen. Ze kunnen nog steeds vrijelijk hun bord samenstellen. Renaud biedt een volledig assortiment van deegwaren en sauzen waaruit de gast gewoonweg kiest.
Net als wielerkampioenen wedijveren de laatste authentieke polderdorpjes met elkaar qua aantrekkingskracht en pittoreske natuurlijke decors. Op amper een figuurlijke boogscheut van Lissewege, pronkt ook Oostkerke (Damme) met een lieflijke entourage die menig schilder en kunstenaar kan bekoren.
Langsheen de ommegang van de kerk, liggen enkele prachtige oude woningen verscholen,in een van hen, het voormalige Gemeentehuis van Oostkerke, vond het restaurant De Vierschare een onderkomen. Door de uitbouw van enkele sfeervolle kamers mag het restaurant eveneens het etiket charme hotel dragen. Het werd na een grondige renovatie van de oude woning, begin 2002 geopend.
Chef eigenaar Rik, oud leerling van de Hotelschool Ter Groene Poorte, baat samen met zijn zus Mireille het complex uit. Ervaring heeft Rik alleszins zat, jarenlang kookte hij aan de zijde van meesterkok Pierre Fonteyne en was naderhand o.m. in Ter Dycke en de Oosthoek actief.
Het rustige decor van Oostkerke is voor hem een absolute inspiratiebron om een creatieve keuken, die uitpuilt van dagverse producten aan zijn gasten aan te bieden. Het is een polderkeuken à la carte met inventieve bereidingen die bol staan van erg lekkere aromas.
Dé specialiteit van het huis is een menu van den echte Belg! Uitdaging en challenge waaraan we niet konden weerstaan. Het huisaperitief kreeg het gezelschap van een quiche van kaas, een mousse van zalm en een carpaccio van tonijn. Nadien verraste Luc ons alleszins met een feilloze gazpacho en huisgemaakte en handgepelde- garnaalkroketten.
Hoofdschotel zoals het hoort, de slibtongetjes van de laatste sleep met een saladeassortiment, frietjes en geurige huisgemaakte mayonaise, een gerecht dat meer dan een symbolische pluim verdient. Uit pure nieuwsgierigheid ruilden we de traditionele dame blanche voor een café glacé, ruil, waarop we enkel positieve commentaar kunnen geven.
Dit unieke menu loopt trouwens het ganse jaar, omdat men zoals Luc stelt, Belg is en blijft. Dus moet men volop genieten van de traditionele keuken en de nationale specialiteiten.
De schitterende ligging langsheen enkele begeesterende fietsroutes inspireerde de exploitanten trouwens om fietsen ter beschikking te stellen van hun hotelgasten. In feite dus Rust-arrangementen die men naar hartelust kan combineren met fijne gastronomische-arrangementen van 1 tot 3 overnachtingen. Lekkerbekken kunnen hierbij naast de keuken van De Vierschare, kennismaken met de culinaire rijkdommen van restaurant De Oosthoek of Le Jardin Tropical, beide in het nabije Knokke.
De Vierschare combineert op een meer dan voortreffelijke wijze de charme, sfeer en authenticiteit van lieflijke polderdorpjes met de aromas van de keuken in het menu van den echten Belg maar evenzeer met absolute gastronomische toprestaurants. RVH.
De Vierschare Processieweg 1 8340 Oostkerke tel 050/60 60 10
Het ambacht van het bier brouwen is een passie die door enkele Belgische families al eeuwenlang van generatie op generatie wordt doorgegeven. De internationale uitstraling die onze bieren vandaag kennen in het buitenblad, is dan ook voor een groot deel te danken aan deze vakmensen. Daarom verdienen de authentieke Belgische bieren, die reeds tientallen jaren door dezelfde families worden gebrouwen, een volwaardige erkenning. Net zoals bestaat voor wijn, wil de vereniging Belgian Family Brewers een kwaliteitslabel in het leven roepen dat garanties biedt aan de consument betreffende de herkomst en ambachtelijke productie van de authentieke Belgische bieren. Tot de vzw Belgian Family Brewers behoren vooralsnog 12 Belgische brouwerijen, die allen reeds minstens 50 jaar ononderbroken bier brouwen in België. Samen vertegenwoordigen zij 15% van de Belgische bierbrouwerijen, met in totaal meer dan 1500 jaar ervaring in het brouwen van bier op een traditionele wijze.
België kent meer dan 500 verschillende bieren, maar krijgen de consumenten wel altijd het bier dat ze denken te kopen? Wat met de etiketbieren die tot verwarring kunnen leiden? Hoe kan de bierdrinker weten waar het bier in zijn glas vandaan komt? Voor bier bestaat er immers geen label dat als waarborg kan dienen naar de consument toe, zoals dat bestaat voor champagne of wijn. Daar brengt de vereniging Belgian Family Brewers nu verandering in, met het Belgian Family Brewers kwaliteitslabel. Met deze erkenning willen de leden van BFB ook de internationale uitstraling van de Belgische bieren vergroten, en een aanspraak maken op het Belgische karakter van hun bieren. De opkomst van Amerikaanse bieren onder de noemer Belgian style toont eens te meer aan dat een Belgisch label een toegevoegde waarde zal hebben. Het logo van BFB geeft de consument de mogelijkheid om de echte, originele Belgische bieren te herkennen.
De leden van BFB engageren zich formeel om de historische en onafhankelijke familiebrouwerijen te promoten en te ondersteunen. Het traditionele, authentieke karakter van de Belgische familiaal gebrouwen bieren wordt door middel van het label erkend en beschermd. Het label wordt trouwens aan het bier op zich en niet aan de brouwerij toegekend, bovendien kan het niet dat een brouwer voor een van zijn bieren zou bekomen, om eenzelfde bier anderzijds evenzeer via een private label op de markt te brengen.
De 12 aangesloten brouwerijen produceren samen 75 verschillende bieren waaronder De Koninck, Bush, Ename, Wittekerke, Kriek Max, Tripel Karmeliet, Moinette, Sint Bernardus, Hommelbier, Duchesse de Bourgogne, Kasteelbier en Gouden Carolus. Onderhandelingen met tal van andere brouwerijen zijn lopende gezien in totaal zowat 35 à 40 brouwerijen tot dit label zouden kunnen toetreden. RVH.
Informatie over de brouwerijen en de bieren die het label zullen dragen is beschikbaar op www.belgianfamilybrewers.be
Is het dit jaar jouw beurt om vrienden te trakteren op onvergetelijke eindejaarshapjes? Giovani Oosters creëerde voor het Nederlands visbureau enkele variaties van klassiekers met garnalen, nl dauphinaardappelen met grijze garnalen in een loempiavelletje en gefrituurd ei met garnalen.
De Noordzeegarnaal wordt bij ons grijze garnaal genoemd. De ruim 200 Nederlandse garnaalkotters brengen jaarlijks ruim 10 miljoen kilo Noordzeegarnalen aan land. Hun aanvoer is het grootst in het vroege voorjaar en de herfstmaanden.
Het pellen van de garnalen met de hand gebeurt sinds het verbod op thuiswerk in Nederland, voornamelijk in Marokko, maar ook in mindere mate in Oost-Europa (Polen). Onder leiding van het Nederlands management zijn inmiddels meer dan vierduizend pelsters in de Marokkaanse ateliers aan de slag aan roestvrijstalen werktafels.
Per jaar komen vanuit de pelstations ongeveer 9 miljoen kilo Noordzeegarnalen terug naar de verwerkende bedrijven in Nederland. Een klein deel komt daar diepgevroren vandaan, de rest gaat zonder één onderbreking van het koelproces de verpakking in voor verdere distributie.
Dauphin-aardappelen met grijze garnalen in een loempiavelletje:
Benodigdheden voor 4 personen:
Grijze garnalen, brickdeeg, 1 kg aardappelen, 2.5 dl water, 100 g boter, 200g bloem, 4 eieren, peper, zout en nootmuskaat
Bereidingswijze:
Maak de pommes souflées door eerst een puree te maken van de aardappelen. Breng de puree op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Maak een soezenbeslag door de boter te smelten in het water, voeg de bloem toe en roer tot alles gemengd is. Meng nu de eieren er één na één door. Zet terug op het vuur en droog onder voortdurend roeren tot een homogene bol. Meng de pure met het soezenbeslag, voeg de garnalen toe en laat afkoelen. Leg een loempiavel open. Spuit met behulp van een spuitzak, een gelijke rol op het brickdeeg. Maak de loempias door het brickdeeg in te rollen met de pommes souflées. Plak ze op het einde aan elkaar met een mengsel van bloem en water. Snij de rollen in gelijke stukken en frituur ze.
Neem 4 kommetjes en breek in elk een ei. Kruid met peper en zout. Zet de friteuse op 170° en laat de eieren er voorzichtig één na één inglijden. Bak gedurende één minuut en vorm regelmatig bij met een lepel. Het is de bedoeling dat het eiwit het eigeel volledig omringd en dat het eigeel vloeibaar blijft. Haal uit de friteuse met een schuimspaan en laat uitlekken op een stukje keukenpapier. Strooi de grijze garnalen erover en serveer met een crostini met rucola en rozenblaadjes. RVH.
Het Brusselse Salon van het Culinaire Boek is een ontmoetingsplaats voor auteurs/ uitgevers en het grote publiek ende ideale plek kennis te maken met de binnen -en buitenlandse gastronomie via tal van activiteiten en talloze nieuwe culinaire werken.
Teneinde het salon nog gezelliger en vooral interaktief te maken, worden gedurende het salon diverse kooklessen aan het publiek voorgesteld. De chefs van Mmmmh, lAtelier des Chefs en Cooking-Time, creeren elk hun eigen universum op het salon en vomen dus een uitstekende inspiratiebron voor de menus en de geschenken van de komende eindejaarfeesten! Vanaf begin november is het volledige programma en de planning van de diversekooklessen online te raadplegen op www.hetculinaireboek.be .
Tot de nieuwigheden van het salon behoort onder andere de komst van verschillende internationale grote chefs: Jean-François Piège, Didier Elena, Mauro Colagreco, Jean-Luc Rabanel, Eric Kayser, Jacques Thorel, Christophe Felder, ...maar ook de aanwezigheid van grote Belgische chefs: Pierre Wynants, Jean-Pierre Bruneau, Peter Goossens, Yves Mattagne, ...
Diverse prominenten uit het nationaal en internationaal culinair gebeuren tekenen eveneens present op dit salon.
De beloftevolle sector van kook- en gastronomische boeken heeft een stijging van 29% meegemaakt. Boeken van chef-koks maken weer hun opwachting, men verwacht dat in het najaar weer meer dan 500 nieuwe boeken wortel schieten en een plek vinden in de keukenafdeling of op het culinaire schap van de boekenwinkel .
Elke editie van het Brusselse Salon van het Culinaire Boek plaats een land of regio in de schijnwerpers. Gastronomie zet de poort open naar de wereld en producten en kookboeken uit de betreffende regio krijgen extra aandacht. Na Corsica en Nîmes fungeert nu Slovenië als gastland. Bezoekers gaan op reis en ontdekken nieuwe smaken en producten van deze mediterane regio. Slovenië bezit een bijzondere rijke culinaire traditie met wijnen, charcuterie, olijfoliën, Maar de bezoekers kunnen ook kennismaken met het toerisme in Slovenië met o.a. een nieuwe rechtstreekse vlucht Brussel-Ljubljana (1u50) en het land wordt vanaf januari 2008, voor 6 maand, voorzitter van de EU.
Het Brusselse Salon van het Culinaire Boek is een unieke gelegenheid om de gastronomische sterren te ontmoeten in een luchtige en informele sfeer en waar ruimte is voor gesprekken en debatten. RVH.
Het salon loopt in het Dexia Art Center, Schildknaapstraat 50 te Brussel, vlakbij het Centraal station, op vrijdag 16 november: van 19 tot 22u30, zaterdag 17 en zondag 18 november telkens van 10 tot 18u.
Ter gelegenheid van de 20ste verjaardag van de Verdragen van Rome, presenteert het Museum van Europa, een chronologisch reis door het Europa van 1945 tot vandaag die laat zien hoe de persoonlijke geschiedenis van ons allemaal is verweven met de grote geschiedenis van Europa. De tentoonstelling toont dat we allemaal de helden zijn in dit schitterend avontuur van de Europese eenmaking. Ze laat mensen aan het woord over zichzelf en hun leven eenvoudig, emotioneel en met inlevingsvermogen. Zo laat iedereen zien dat Europa ook zijn zaak is. In deze tentoonstelling brengen meer dan 80 musea uit alle Europese lidstaten 500 unieke stukken samen.
Dit is onze geschiedenis is niet alleen een historische en maatschappelijke tentoonstelling, het is ook een artistieke tentoonstelling: devrede, de oorlog, de val van de Berlijnse muur, de Verdragen van Rome, de Europese waarden of de boodschap van 27 Europese burgers worden prachtig geëvoceerd door zowel befaamde artiesten als jonge kunstenaars.
Decor, geluid- en lichtspel: in iedere zaal worden de bezoekers van top tot teen in de geschiedenis ondergedompeld. De meest moderne museologische middelen worden ingezet om hen de geschiedenis te laten herbeleven. Zo zal de bezoeker omringd worden door schermen van tientallen meters die hem brengen naar het hart van Europa, naar de lange geschiedenis die ons allemaal verbindt, naar de leefwereld die we allemaal delen.
Dit is onze geschiedenis tot en met 23 maart 2008 op de site van Tour & Taxis, Havenlaan 86 te 1000 Brussel. De tentoonstelling loopt in vier talen: Nederlands, Frans, Engels en Duits. RVH.
In de 2de editie van de week van de smaak, vervult het Leuvense restaurant Zarza opnieuw een weekvullend en spraak(S)makend Zarza-programma. Zarza serveert 5 uiteenlopende happenings waarvan eentje voor het goede doel. Onder het motto Belle en het Beest worden op zaterdagnamiddag 17 november, pannenkoeken gebakken voor het goede doel. De opbrengst van deze verkoop gaat naar de meisjes van vzw De Wissel. Als Belle fungeert Eveline Hoste, Miss Belgian Beauty 2001 terwijl het Beest hoogstwaarschijnlijk de Leuvense burgemeester Louis Tobback wordt.
Andere spraak(s)makende happenings zijn het champagnemenu van 22 november met wijnpaus Gido van Imschoot, de diner Chantant van 16 november met Bocelli & Gamba, de workshop mens sana in corpore sano met slow-food, omega-3 en biowijn op dinsdag 20 november en tenslotte op zaterdag 24 november la dolce vita due, anno 1961 en de film van Fellini met om 16 uur de verkiezing van het koppel dat het grootste dolce vita-gehalte uitstraalt. RVH.
Etap Hotel breidt verder uit in Noord Europa en opende zopas zijn vijfde hotel in België: Etap Hotel Raeren Aachen Grenze, gelegen aan de Duitse grens. Deze merknaam werd door Accor in 1991 ontwikkeld, en biedt een economische formule om slim te slapen. Dat de formule al een groot aantal klanten heeft kunnen verleiden is niet verwonderlijk en dit zowel zakenlui als toeristen.
Het concept Etap laat de gasten toe hun budget optimaal te beheersen verduidelijkt Thomas Dubaere, Operations Manager. Zakenlui kunnen zo hun verplaatsingskosten beter onder controle houden en de toeristen kunnen zich iets extra veroorloven zonder te moeten inboeten op de kwaliteit van hun verblijf.
Etap Raeren Aachen Grenze is gelegen aan het drielandenkruispunt België, Duitsland en Nederland, op 25 minuten van Luik, 10 minuten van Aken en 30 minuten van Maastricht. De heringerichte parking langs de autosnelweg heeft naast het hotel een nieuw Total benzinestation, een Autogrill restaurant en een toeristisch informatiepunt van de Duitstalige gemeenschap.
Het hotel beschikt over 86 kamers, voor rokers en niet-rokers, een kamer voor mindervalide; de prijs van per kamer is 42 voor 1, 2 of 3 personen. Alle kamers zijn voorzien van airconditioning en beschikken over een tweepersoonsbed en een verhoogd éénpersoonsbed. Er is een eigen WC, douche, televisie, automatische wekker, een opbergvak voor kleding en kleine werktafel. In de lobby bevindt zich een internetcorner met 24/24 uur connectie en betaaltelefoon. Alle kamers beschikken eveneens over een vaste internetaansluiting en/of draadloos internet.
Het ontbijtbuffet à volonte wordt van maandag tot vrijdag geserveerd van 6u30 tot 10 uur, op zaterdag, zondag en feestdagen tussen 7u en 10u30. Dispensers met warme en koude dranken, gezouten en gesuikerde snacks staan 24 uur per dag ter beschikking aan de receptie. RVH.