:roll::wink::!:
LAIR DU TEMPSxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Sang Hoon Degeimbre opende zijn restaurant LAir du Temps in Noville-sr-Méhaigne in 1997. De man die aanvankelijk apotheker wilde worden, werd eerst sommelier, om uiteindelijk furore te maken als kok. De 10de verjaardag kreeg een gans apart maar bijzonder feestelijk tintje door de publicatie van een culinair meesterwerk.
Sang Hoon Degeimbre en Jean-Pierre Gabriel inspireerden zich voor het concept van het boek LAir du Temps op het restaurant en zijn chef. Ook hier gaat het immers om creativiteit en de behoefte om deze met anderen te delen.
Het eerste deel Cooking biedt een selectie van 100 recepten. Een culinaire caleidoscoop die een perfect beeld geeft van de visie van Sang Hoon Degeimbre. Geen klassieke indeling evenwel, maar de recepten zijn verdeeld over 7 hoofdstukken volgens het jaar van hun creatie. Dit biedt de lezer de mogelijkheid om de keuken en de ontwikkeling van LAir du Temps op de voet te volgen.
We starten met groene asperges, zoete-wijnjus, perzik en viooltjes en belanden uiteindelijk bij een ijskoude cryomeringue van cacao en munt. De fotos van Jean-Pierre Gabriel laten de gerechten perfect tot hun recht komen, dit in een fusie van esthetiek, gourmandise en emotie. Het is zonder meer een aansporing om van al het lekkers te genieten waarbij de smaakpupillen letterlijk en figuurlijk op de proef worden gesteld.
Kookkunst betekent voor Sang Hoon Degeimbre ook de tijd nemen om te luisteren naar de producten die hij gebruikt. Daarom is er boekdeel 2 Casting met een eerbetoon aan de leveranciers van LAir du Temps. In 16 portretten vertelt Casting, met de nodige schroom en fijngevoeiligheid, het verhaal van deze vakbekwame mannen en vrouwen. Zij spannen zich elke dag weer in om de kwaliteiten en smaken van de natuur te eren en te respecteren. Casting licht meer dan een tipje van de sluier van de kostprijs van al deze kwaliteitsproducten.
LAir du Temps biedt twee boekdelen in een zwart koffetje. Meer nog dan een mooi boek, is het een subliem object dat deze meesterkok volop tot zijn recht laat komen. De bij de lancering horende degustatie bood een 25-tal savoureuse hapjes met o.m. een canneloni van witte chocolade en kaviaar, bretoense kreeft, ei 63° met Belgische kaviaar en citroenmousse, een munsterkaas met rozengelei en litchies, een wafeltje muscovado met witte chocolade en estragon.
Jean-Pierre Gabriel, co-auteur en fotograaf van Cooking en Casting, is een bevoorrechte waarnemer van de wereld van gastronomie en eetcultuur. Hij publiceerde reeds tal van artikelen in binnen- en buitenland en is tevens de auteur van diverse boeken, zoals Wittamer: de heerlijkste uren en dagen, De finesses van het stoomkoken (met Yves Mattagne) en Cook + Book (met Alain Coumont). RVH.
Het koffertje LAir du temps, bevat twee boekdelen, formaat 23 x 30 cm, ingenaaid:
Deel 1: Cooking, 272 blz, quadri 100 receptepten, met toelichting en 90 fotos
Deel 2: Casting, 96 blz, quadri de producten, met portretten van de leveranciers.
Het koffertje, 85 , is verkrijgbaar in het Frans en in het Nederlands, en is een uitgave van Françoise Blouard.
zie ook www.6minutes.be - a la carte
|