.
ZATERDAG 10 APRIL 2021

Ha nu nog nie
*
500591 - VAN HET WWESTELIJK FRONT GEEN NIEUWS BUITEN IN DEKKING BLIJVEN
INHOUD
BUITEN HET SUCCES VAN HET VERNIEUWDE PALLIETERKE IS ER ALLEEN
. CORONA EN NOG EENS CORONA
*
http://blog.seniorennet.be/guvaal/
*
DE ONGELUKSGODIN

Liefhebbers
van kruiswoordraadsels kennen ze: de Griekse mythologische
ongeluksgodin, drie letters: Ate. Die van bij ons heeft er vijf: Anuna.
Men
zou het haast vergeten met alle trammelant i.v.m. corona, maar Anuna De
Wever is er ook nog. Het boegbeeld van de spijbelmarchen loopt nu al
geruime tijd stage bij de fractie van de Groenen in het Europees
parlement. Recentelijk verscheen er van haar nog een artikel in De
Morgen, waarin ze o.m. schreef dat er nog hittegolven komen waaraan
gezonde mensen binnen de zes uur zouden kunnen sterven. Tom Ysebaert van
De Standaard deed er een fastcheck naar en kwam tot het besluit dat de
bewering van Anuna eerder waar was. Dat was voor mij de reden om dat
verslag van laatstgenoemde toch maar eens te lezen.
Wat
Anuna daar schreef en Ysebaert halvelings bevestigde, zou kunnen
kloppen, echter niet hier maar in de regios aan de Perzische Golf, de
Rode Zee, delen van India, Pakistan, Bangladesh en Oost-China. De fatale
factor van een hittegolf boven de 35°C gecombineerd met een eveneens
hoge vochtigheidsgraad, die wordt uitgedrukt als een
natteboltemperatuur met de Engelse afkorting WBT (Wet Bulb
Temperature), zou inderdaad dodelijk kunnen worden voor wie er zich
niet tegen beschermt..
Ik
ga dat niet betwisten, alleen heb ik zo het vage vermoeden dat Anuna
daaruit weer het besluit zal trekken dat wij het hier zullen moeten
betalen, net zoals dat ook verteld wordt over het Amazonewoud en de
bossen die in Zuidoost Azië gekapt worden om er palmolieplantages op te
richten. En met het dumpen van plastics in de wereldzeeën (90% ervan in
Azië en Afrika*). Wij hier kunnen die landen daarbij wel helpen, maar
zij moeten het doen en van elk klimaatprobleem elders moet geen geldzaak
gemaakt, waarvoor wij hier moeten opdraaien.
Zolang
de groenen blijven denken dat klimaatproblemen alleen maar kunnen
worden opgelost door het ophoesten van de nodige Westerse miljarden, zal
de wereld er niet beter van worden.
*90%
van alle plastic in de oceanen komt daarin via acht grote rivieren in
Azië en Afrika. Ik heb daarover al eens een blog geschreven na een
artikel ter zake in The Economist, volgens Siegfried Bracke en Jan
Neckers (van t Pallieterke) het beste weekblad van de wereld, waar ik
al enkele jaren een abonnement op heb.


*
'ZOWEL
DE HORECA HEROPENEN ALS DE REGELS VOOR ANDERE BINNENACTIVITEITEN
VERSOEPELEN IS VAN HET GOEDE TE VEEL. DAT KAN BETER WORDEN OPGESPLITST',
WAARSCHUWT CORONA COMMISSARIS
Facon.
Jasper D'hoore

Corona commissaris Pedro Facon
*
Die
gaat het Overlegcomité adviseren de cafés en de restaurants ten
vroegste midden mei te heropenen. Tot nu toe was de verwachting dat uit
eten gaan of een glas gaan drinken op 1 mei weer mogelijk zou worden.
We kunnen nu beter niet te snel gaan, zegt Facon in een interview met
De Tijd.
Het Overlegcomité buigt zich normaal woensdag over de coronamaatregelen.
Volgens
Facon blijft het de bedoeling leerlingen vanaf 19 april weer fysiek
naar school te laten gaan. Alleen voor de tweede en de derde graad van
het secundair onderwijs is er nog discussie of toch niet halftijds
online moet worden lesgegeven. De winkels zouden na een paaspauze van
een maand op 26 april weer volledig kunnen openen. Kappers en
schoonheidssalons mogelijk ook, al is er nog discussie over de
modaliteiten.
Door
die opeenvolging van versoepelingen is het volgens Facon moeilijk om op
1 mei ook de cafés en de restaurants te laten heropstarten.
Epidemiologisch gesproken moeten we een rustperiode van drie weken
inlassen na het doorvoeren van versoepelingen, zodat we de impact ervan
kunnen inschatten, zegt hij. 1 mei kan beter midden mei worden.
"We kunnen beter niet te snel gaan "
Pedro Facon
Coronacommissaris
Voor
midden mei staan dan meteen een groot aantal versoepelingen op het
programma. Behalve de cafés en de restaurants hopen ook de cultuur- en
de sportwereld hun activiteiten te hervatten. Tegelijk hopen veel mensen
dat de regels voor sociale contacten wat soepeler worden. Opnieuw
waarschuwt Facon: Zowel de horeca heropenen als de regels voor andere
binnenactiviteiten versoepelen is van het goede te veel. Dat kan beter
worden opgesplitst.


*
SMEERGELD VOOR DE HORECA: FAILLIET VAN EEN STRATEGIE
*
Heropen de horeca en investeer in begeleidende maatregelen
Filip Michiels
-
Hoeveel
miljarden steun wil je finaal op tafel leggen om het stilzwijgen van
een sector te blijven afkopen? En hoe lang kan je die steun politiek én
economisch nog blijven verantwoorden? Beide vragen zijn actueler dan
ooit. Zeker nu het zoveelste overlegcomité zich morgen opnieuw over de
heropening van de horeca moet buigen. Intussen geeft 1 op 4
café-uitbaters aan het jaareinde niet meer te zullen halen. Ondanks ruim
1,4 miljard overheidssteun voor de sector.
Overbruggingskredieten
833
miljoen euro. Dat is het bedrag dat de horeca-uitbaters in ons land in
de periode maart 2020- februari 2021 al uitgekeerd kregen om de
verplichte sluiting te kunnen overleven. Dat blijkt uit de meest recente
cijfers van Het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der
Zelfstandigen (RSVZ).
een crisis-overbruggings recht bij een verplichte sluiting
De
regering besliste eind oktober dat getroffen ondernemers uit sectoren
die door de overheid verplicht gesloten werden met de horeca als meest
prominente voorbeeld , aanspraak zouden kunnen maken op een
crisis-overbruggingsrecht bij een verplichte sluiting. Voor dit
zogenaamde dubbele overbruggingsrecht ( 3.228 bruto per maand voor
zelfstandigen met gezinslast) kwamen ook ondernemers in aanmerking die
actief waren in sectoren die grotendeels afhankelijk waren van een
volledig gesloten sector. Op voorwaarde weliswaar dat ze al hun
activiteiten volledig onderbraken.
Horeca-
of andere ondernemers die enkel af te rekenen hadden met een
aanzienlijke omzetdaling, konden rekenen op een
crisis-overbruggingsrecht bij een ernstige omzetdaling ( 1.614 bruto
per maand voor zelfstandigen met gezinslast). Voor deze steun moet je in
de kalendermaand die voorafgaat aan de maand waarvoor je steun vraagt,
wel een inkomstenverlies van minstens 40 procent kunnen aantonen in
vergelijking met dezelfde kalendermaand in 2019.
Vlaams beschermings mechanisme
Al
die crisismaatregelen werden intussen al enkele keren verlengd, en ze
lopen nu tot eind juni. Naast het crisisoverbruggings recht werkten de
verschillende deelregeringen in ons land ook nog eens eigen
steunmechanismen uit om getroffen zelfstandigen bij te staan in hun
vaste kosten. Op basis daarvan kregen ondernemers in Vlaanderen die een
omzetverlies van minstens 60% kenden (ten opzichte van dezelfde periode
vorig jaar) en/of verplicht gesloten waren, een premie uitgekeerd in het
kader van het Vlaamse beschermings mechanisme.
Die
steun bedroeg de voorbije maanden 10% van hun omzet tijdens dezelfde
periode in 2020, vanaf deze maand werd het bedrag opgetrokken tot 15
procent van die omzet. De maximale steun is afhankelijk van het aantal
werknemers. Hij varieert nu van 11.250 euro voor ondernemingen met
maximaal 9 werknemers tot 60.000 euro per maand voor bedrijven met 50
werknemers of meer. Alleen al vanuit Vlaanderen ging er tussen maart
vorig jaar en februari dit jaar nog eens ruim 587 miljoen euro steun
specifiek naar de horeca. Dat laat het kabinet van Vlaams minister van
Economie Hilde Crevits (CD&V) weten.
Massaal geldinfuus
Ronduit
gigantische bedragen dus. Die zijn natuurlijk vanuit menselijk én
economisch standpunt perfect te verantwoorden als je zo een golf van
faillissementen kan vermijden. En een nog veel grotere economische én
maatschappelijke impact na deze crisis. Alleen: daar begint het
schoentje nu stilaan wel heel erg te knellen. Zowel de pandemie zelf als
de sluiting van de horeca slepen nu al zo lang aan dat almaar meer
horeca-uitbaters aangeven dat ze binnenkort sowieso de boeken zullen
moeten neerleggen.
Dus
rijst de vraag hoe lang kan de overheid dit beproefde recept veel
centen in ruil voor sociale vrede nog blijven aanhouden. Ooit zal
iemand toch de rekening moeten betalen. Als de blijvende sluiting ertoe
leidt dat heel wat café- of restaurantuitbaters er binnenkort
noodgedwongen toch de brui aan moeten geven, dan valt dit massale
geldinfuus onmogelijk nog langer te verantwoorden.
Te weinig toekomstgericht
Uit
een recente bevraging bij onze leden blijkt dat 25 tot 30 procent
vreest dat ze het jaareinde niet meer zullen halen, klinkt het bij Erik
Beunckens. Hij is gedelegeerd bestuurder van Fedcaf, de federale
belangenvereniging van de cafés in ons land. Nog eens 25 procent zullen
het misschien wel overleven, maar verwachten dat ze het heel lastig
zullen krijgen.
almaar meer ondernemers het water aan de lippen staat
Bij
de bredere sectorvereniging Horeca Vlaanderen plakken ze liever geen
exact percentage op het aantal horeca-uitbaters dat het niet meer ziet
zitten. Maar topman Matthias Decaluwe liet eerder al uitschijnen dat ook
in de bredere sector almaar meer ondernemers het water aan de lippen
staat. Er wordt te weinig toekomstgericht gedacht, vindt Beunckens.
Ondernemers die deze crisis overleven, zullen op langere termijn die
steun indirect ook terugbetalen aan de overheid. Onder meer via hun
belastingen en sociale bijdragen. Maar als een vierde van de sector eind
dit jaar niet meer bestaat, dan zal de overheid voor hen onrechtstreeks
in de vorm van werkloosheiduitkeringen of OCMW-steun nog eens over
de brug moeten komen. Er moet dus meer steun komen.
Enkel
maar de terrassen openen is voor Beunckens, net zomin als voor
Decaluwe, géén oplossing. Omwille van het kwakkelweer in ons land,
jawel. Maar ook omdat heel wat cafés enkel maar een piepklein of zelfs
helemaal geen terras hebben. Wij pleiten voor een volledige heropening.
Met aangepaste maatregelen. En willen geen onderscheid tussen pakweg
cafés en restaurants. Er is nooit hard bewijs geleverd dat de horeca een
belangrijke trigger zou zijn voor een stijgend aantal besmettingen,
klinkt het.
Faillissementen
De
laatste maanden werd her en der gefluisterd dat Horeca
Vlaanderen-topman Matthias Decaluwe die in het verleden nog actief was
als gemeenteraadslid voor Open Vld in Kapellen en wellicht nog verdere
politieke ambities heeft bewust niet al te hard in de clinch ging met
premier Alexander De Croo. Hijzelf ontkent dat met klem. Ons standpunt
is de voorbije weken onveranderd gebleven. We hebben eind februari al
een plan voorgesteld om in alle veiligheid te kunnen heropenen. En ook
de voorbije weken heb ik constant herhaald dat een heropening op 1 mei
absoluut noodzakelijk is voor de sector.
Volgens
de meest recente cijfers van Graydon werden er tussen begin maart 2020
en maart 2021 4.837 horeca ondernemingen stopgezet in ons land. Dit is,
opmerkelijk genoeg, een daling in vergelijking met dezelfde periode het
jaar voordien. Maar die is wellicht grotendeels te wijten aan het
tijdelijke moratorium op faillissementen dat vorig jaar ingevoerd werd.
Hierdoor kan een onderneming tijdelijk niet failliet worden verklaard op
verzoek van haar schuldeisers.
Kwaad bloed
In
de wetenschap dat de horeca in ons land goed is voor 140.000 werknemers
en een jaaromzet van ruim 16 miljard is het ook niet onbegrijpelijk dat
de politiek de confrontatie met zon invloedrijke sector bij voorkeur
uit de weg gaat. En dus werd er de voorbije maanden ook massaal geld op
tafel gelegd. Om de sector te helpen overleven, ongetwijfeld, maar net
zo goed om al die mensen te sussen. Wat in andere sectoren overigens
soms ook kwaad bloed zette.
Terwijl
de horeca en de niet-essentiële winkels (die in de eerste lockdown ook
volledig de deuren moesten sluiten) op een dubbel overbruggingsrecht
konden rekenen ook als ze intussen nog take away of online-verkoop
opzetten kwamen bijvoorbeeld de reis- en de eventsecor er een stuk
bekaaider van af. Zij konden enkel maar aanspraak maken op dat dubbele
overbruggingsrecht als ze effectief niéts meer deden. De uitbater van
een reiskantoor die dankzij een handvol zakenreizen nog pakweg 10
procent van zijn normale omzet overhield, had dus géén recht op het
dubbele overbruggingsrecht.
zal je heel wat mensen die het niet overleefd hebben na deze crisis blijvend moeten subsidiëren
Het
is de taak van de politici om af te wegen welk scenario op lange
termijn het gunstigste is, onderstreept Beunckens. Ofwel trek je de
geldschuif nu nog meer open om meer horeca-uitbaters te helpen
overleven, ofwel zal je heel wat mensen die het niet overleefd hebben na
deze crisis blijvend moeten subsidiëren. Het enige mogelijke
alternatief is dat men ons nu toelaat om zo snel mogelijk volledig
opnieuw te openen.
Tijdelijk infuus
Ook
voor de Antwerpse horecaondernemer Wim Van der Borght in betere
tijden goed voor een twintigtal horecazaken en 270 vaste medewerkers
lijkt de vrees dat zowat 1 horeca-uitbater op vier het jaareinde niet
meer zal halen niet bepaald overdreven. Dit heeft alles te maken met de
kostenstructuur van een horecabedrijf. Reken dat zowat 30 procent van
de kosten naar de aankoop van drank en voeding gaat. Nog eens 35 procent
gaat naar je personeel, de resterende 30 procent zijn vaste kosten. De
eerste twee onkostenposten vielen uiteraard weg. Maar de vaste kosten
huur, secretariaat, auto, software
bleven wél doorlopen. De overheid
heeft het voorbije jaar tien procent van al onze kosten bijgepast. Dat
betekent dus dat we gemiddeld nog zowat twee derden van die vaste kosten
uit eigen zak moesten ophoesten. Het overbruggingsrecht diende immers
om privé te overleven.
Wat we nu aan steun ontvangen, is in se niet meer dan een infuus om de patiënt tijdelijk stil te houden
Heel
veel ondernemers hebben een aantal maanden uit eigen reserves kunnen
putten om die vaste kosten te blijven betalen. Maar die spaarpotjes
raken nu stilaan leeg. Vaak staan ze nu ook al stevig in het rood bij
RSZ of BTW die de voorbije maanden nog niet echt gedagvaard hebben. Op
langere termijn wordt die schuldenberg natuurlijk te groot en loopt het
fout. Wat we nu aan steun ontvangen, is in se niet meer dan een infuus
om de patiënt tijdelijk stil te houden. Dat is natuurlijk
problematisch.
Volledige heropening met begeleidende maatregelen
Van
der Borght erkent dat het economisch weinig zinvol is om iedereen
financieel te blijven ondersteunen, maar vreest ook dat het moeilijk
anders kan. De overheid beschikt niet over de middelen om nu al correct
in te schatten welke horecazaak nog voldoende toekomst heeft, en welk
bedrijf min of meer een hopeloze zaak is. Tegelijk vind ik het wél de
taak van de overheid om ondernemers te ondersteunen om te blijven
ondernemen, maar de huidige hulplijnen volstaan dus niet langer.

CORONA & CENSUUR

VRIJE COMMENTAAR
*

*
Het
zal je lot maar wezen: in de horeca te staan voor je dagelijkse
broodbehoefte, en, toppunt van malheur, tijdens een of andere
wereld-pandemie in die Kloteland belastingen te moeten betalen. Noet
alleen Verlies-Belastingen, maar ook nog een soort Belasting op
Toegevoegde Waarde (BTW) als die waarde onder het vriespunt ligt van
je lege winkelschuif..
De
man achter de schermen? DE TIJD brengt hem hierbij op het voorplan, in
in afwachting dat hijn in top-secrete opdracht van Parijs en dus nà de
corona-verdwazing à la Crootie, het Parlement in handen neemt. Om het,
als een jo-jo, naar de Parijse Pijpen doet dansen.
Clalingen zitten daar alleen maar om de hoop te vullen.
Het is nu eenmaal zo, als het waar is dat de grotere helft der Landgenoten de Franse of zelfs exotische zenders volgt
Horeca-vrienden.
Laten jullie zich niet verder in de pekel leggen. Open vandaag nog
jullie deuren en terrassen voor iedereen die een spuit gekregen heeft,
want die maakt U immuun zodat U geen besmetting meer kunt overdragen.
Dit zijn, behiudens hier en daar n kleine uitzondering, de woorden van
de Regering zelf. We pakken ze dus bij hun eigen woorden.
Waaraan
de ingeënte klanten te herkennen zouden zijn? Denk aan Olk Shatterhand
en Winnetou. Één Pluim is 1 x gespoten, 2 pluimen is gelijk aan fered.
Zeggen ze toch zelf.
Wedden
dat iedereen binnen de 8 dagen à 1 maand met pluimen rondloopt? Gewone
burger in een bandje rond het hoofd, politiekers in het achterwerk.
Ik verheug mij bij voorbaat op heet beeld in de straat
En de boer, hij ploegde voort.
*
Digitalia
|