.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
zaterdag 10 december 2011
533 HOEZO ? YVEKE NAAR DE OESO?

------------
Een pad in de korf? Veel meer dan dat! Dank zij deze Mislukte Messias en den Dikke van Diksia zijn de Vlamingen ook hun spaarcentjes kwijt : dat treft ze meer dan wat ook ter wereld, en meteen ligt de hefboom voor welvaart en welzijn, het geld van de banken, in Parijs
. We zullen die fijne ACW-meneer, thans onderweg om zijn Judas-loon te gaan ontvangen op en rond de Place Pigalle, vooral onthouden wegens de uitspraak Wie gelooft die mensen nog?
Het is een uitspraak die van toepassing is niet alleen op zijn eigen Tjeven-partij, maar ook op de twee andere min of meer te verwaarlozen collaboratie-partijen die de PS in het zadel hebben geholpen. Als beloning stevenen die nu af op hun definitieve onbelangrijkheid. Dat is het enige dat te onthouden valt van de Leterminator-jaren 204-2011
. Om het met Racine (of was het Corneille?) te zeggen : Le combat cessa, faute de combattants
.. : de strijd viel stil bij gebrek aan strijders
.De Vlaamse wroeters, al of niet spaarders bij ARCO, zullen in 2014 niet vergeten zijn, door wie ze in hun hemd werden gezet! Ook niet door wie ze aan de rand van de bedelstaf werden gebracht, al behoren ze tot de 3 rijkste landen ter wereld! Griekenland aan Samber en Maas, zowel als Groot Brussel moeten dan doen zoals in de fabel van de Krekel en de Mier : ils se trouvaient fort dépourvu, quand la bise fû venu
.
Misschien dat we ons binnen hopelijk zeer korte tijd, de man Lzeterminus zullen herinneren als de verpersoonlijking van het begrip :Als de nood het hoogst was, was de redding nabij
de laatste hindernis voor de zelfstandigheid is opgeruimd.
----------------
Kijk! Kijk! Tot hier was ik gekomen, als de belleman rinkelde : nieuws van het Maddens-front. En wat voor nieuws! Geniet gerust mee, Beste Lezer, Lieve Lezeres, en help desnoods deze tekst te verspreiden. Liefst in de onmiddellijke nabijheid samen met de poster van Metro : het is bijna alsof Professor Maddens lid is van het Vlaams Belang. Al wordt het onderhand een vaste gewoonte, van het Blok, om overal gelijk in te halen : misschien de enige reden om in een schutkring geplaatst te worden!
Het begin van het einde van de christendemocraten?
09-12-2011 - Bart Maddens - de morgen
Bron : Iskander
-----------------------
"Het was te verwachten dat de start van Di Rupo I aanleiding zou geven tot enige euforie. Die stemming is onterecht, en bij uitnemendheid voor Wouter Beke en zijn partij", stelt Bart Maddens, politicoloog aan de KU Leuven.
In een normale democratie is het aantreden van een nieuwe regering na verkiezingen een vrij banale gebeurtenis. In België is het meer iets zoals de elfstedentocht: niemand verwacht dat hij het nog zal meemaken, maar als het dan toch gebeurt, kan de pret niet op.
En toch. Tot onlangs werd een 'klassieke tripartite' in Vlaanderen beschouwd als de absolute gruwel. Zulke regeringen hangen als los zand aan elkaar en gaan binnen de kortste keren ten onder aan interne tegenstellingen. De twee meest recente tripartites (1973-1974 en 1980) hielden het respectievelijk 358 en 142 dagen vol. Dat tripartites zo instabiel zijn, komt onder meer doordat het normaal gezien surplusregeringen zijn: regeringen waarin er minstens één partij te veel is om aan een gewone meerderheid te komen. In zo een regering zijn de overtollige partijen ballast die bij de eerste de beste gelegenheid overboord gegooid kunnen worden. Het gevolg is dat de partijen elkaar voortdurend zitten te beloeren, tot zo'n gelegenheid zich voordoet. Dat is ook een van de redenen geweest waarom Open Vld een veto heeft gesteld tegen de aanwezigheid van de groenen.
Het gekke is dat de regering die we nu hebben evengoed een surplusregering is. Di Rupo I steunt op een meerderheid van 93 zetels. Er zal in die regering maar één partij zijn die absoluut noodzakelijk is om aan een gewone meerderheid te komen, en dat is de PS. Elke andere partij kan worden gedumpt zonder de meerderheid van 76 zetels in het gedrang te brengen.
Vooral de CD&V zal zeer kwetsbaar zijn in deze constructie. Sp.a en Open Vld kunnen hun karretje altijd vasthangen aan dat van hun grote Franstalige broer. De open Vld mag dan overtollig zijn in deze regering, de liberalen als geheel zijn dat natuurlijk niet. Dat zal hun positie versterken in de sociaaleconomische dossiers. Maar CD&V staat behoorlijk geïsoleerd, vooral dan inzake het communautaire.
Onlangs verscheen in La Libre een boeiende artikelenreeks waarin alle geplande bevoegdheidsoverdrachten gedetailleerd tegen het licht werden gehouden. Het resultaat is hallucinant. Blijkt dat achter zowat elk zinnetje van het institutionele akkoord huizenhoge problemen schuilgaan. Geen enkele bevoegdheidsoverdracht is politiek al helemaal doorgepraat. Er komt een comité dat zich met de uitvoering van de staatshervorming zal bezighouden. De Franstaligen hebben er al een naam voor: de Comori (Comité de mise en oeuvre des réformes institutionnelles). Als dat comité de hele staatshervorming nog vóór de volgende verkiezingen rond wil krijgen, dan zal het twee jaar lang de klok rond mogen werken.
Maar misschien komt het niet zo ver en zal de Comori eerder fungeren als diepvries. Als we naar een recessie gaan, is de kans groot dat de regering de meer complexe onderdelen van de staatshervorming 'on hold' zal moeten zetten om prioriteit te geven aan het economische beleid. Geen enkele regeringspartij zal daar een traan om laten, behalve CD&V. Want dat is de enige partij in de regering voor wie het communautaire dossier van levensbelang is. Alleen heeft CD&V geen politieke hefboom om de volledige realisatie van de staatshervorming af te dwingen Want de partij is niet onmisbaar. Wouter Beke komt daardoor in dezelfde weinig benijdenswaardige positie terecht als Volksunievoorzitter Jaak Gabriëls tijdens de periode van de 'derde fase' van de staatshervorming (1989-1991).
Die episode van de 'derde fase' was voor de Volksunie het begin van het einde. Met CD&V zou het wel eens dezelfde kant kunnen uit gaan. Want ook los van het communautaire houdt de huidige politieke constellatie een aantal existentiële bedreigingen in voor de partij. De voorbije regimecrisis mag dan geen 'systemische' staatshervorming hebben opgeleverd, ze kan uiteindelijk wel uitmonden in een 'systemische' en duurzame hertekening van het partijlandschap. De N-VA kiest als mainstreampartij voor een confronterende en antagonistische politieke stijl, die doet denken aan een klassiek meerderheidssysteem, met een sterke polarisatie tussen een links en een rechts blok. En de Vlaamse kiezer lijkt dat wel te appreciëren.
Dat de N-VA zulke onwaarschijnlijk hoge toppen scheert in de peilingen versterkt natuurlijk die tweepartijendynamiek. Het wordt steeds meer de N-VA tegen de rest. In zo'n bipolair systeem dreigt een typische centrumpartij als CD&V te worden platgedrukt. Temeer omdat de partij steeds minder soelaas kan verwachten van het ACW, dat met de Dexia-affaire heel wat pluimen heeft moeten laten, zowel financieel als moreel. En volgend jaar al zal de N-VA-stormram genadeloos inbeuken op de lokale machtsbasis van CD&V. De fatale beslissing om toe te treden tot Di Rupo I was amper genomen, of de Antwerpse CD&V'ers kondigen al aan niet meer met een eigen lijst naar de kiezer te trekken. De eertijds zo machtige CD&V verdwijnt uit beeld in de grootste stad van Vlaanderen. Het is een veeg teken. Want of je dat nu graag hebt of niet, inzake electorale ontwikkelingen is Antwerpen altijd een voorloper.
-------------------
Diagonaal herlezen

Ik begrijp Annemans niet meer. Di Rupo overtreedt hij nu de Grondwet of niet, door Internationale Verdragen te gaan ondertekenen als hoofd van een Regering, die nog niet eens gestemd is in het Parlement. Indien ja, waarom dan niet a) een klacht indienen, b) alle duivels ontbinden? En c) de Kamer op stelten zetten?
Het gezond verstand zegt, dat het Vlaams Belang weer eens gelijk heeft. Waarom komt men dan niet op straat?
Stel U een ogenblik voor, dat een Vlaamse Premier, met het vuur in zijn broek om internationaal op het voorplan te treden, hetzelfde zou doen! Ik denk dat de Staatsvuiligheid hem binnen de 12 uur bij zijn lurven zou vatten, wegens (om te beginnen) meineed. De woorden zijn nog niet koud, waarmee hij, Homo Elio, overlopend van testosteron, trouw heeft gezworen aan de Grondwet. Ook aan de wetten van het belgisch volk, maar dat telt niet mee, omdat er geen belgisch volk bestaat
.
Ooit zijn er tijden geweest, waarop Leo Tindemans als Premier onverwacht naar de Koning stapte om het ontslag van zijn regering aan te bieden. Omdat, zei hij de Grondwet (toen) geen vodje papier was.
Maar Allez : elk nadeel heb se voordeel, wist Johan Cruyff zichzelf te vereeuwigen. Wetende dat dezelfde Grondwet nu wèl een vodje papier is, kunnen we die dus gerust als WC-papier gebruiken.
Mag ik derhalve aan het Partijbestuur van het Vlaams Belang voorstellen, om als verkiezingsstunt van nu tot bij de val van deze regering, overal op alle markten van het land, een rol WC-papier aan iedereen uit te delen, bedrukt met de belse grondwet? Hang ze de mensen met een kettingske om de nek, zodat ze de handen vrij houden voor de boodschappen of voor de arm van Moeder de Vrouw, maar ook omdat sluikstorten van WC-papier op de openbare weg verboden is.
Stel U voor hoe onze markten er zouden uitzien op het einde : de belse grondwet als afval vertrappeld tussen het overige vuil. Al zou het kunnen, dat door de crisis, het volk deze zou beginnen te hamsteren. Draai of keer het lijk U wilt : de grondwet zal voortaan aangewend worden zoals hij bedoeld is. Om er zijn g*t mee af te vegen!
Vive le Roi et son Femme!
Psst
Ook gezien op TV hoe de kleine Elisabeth I (koningin in statu nascendi) beter Nederlands praat dan de rest van het Koninklijk Circus? Wat moet het hen hoog zitten! Of denken ze :Wat die Maxima kon, kan onze kleine meid ook? Maar of die paar uit het hoofd geleerde zinnetjes zullen helpen om van een Leliaertje een Klauwaertje te maken?
P EENS N BLOKKER BLOGGER IN UW TANK
|