Zeelands zeewier voedsel van de toekomst?
Proeven van Zeeland
Zeewier wordt al eeuwenlang gegeten in Japan, dus waarom
niet het in Zeeland proberen? Zeewier is erg gezond met veel mineralen,
vitamines en een gezonde verhouding Omega vetzuren, stellen Zeelandse
specialisten, Nederlandse pioniers op zoek naar voedsel voor tien miljard
mensen, de wereldse populatie binnen enkele decennia.
Vanuit het piepkleine haventje Burghsluis brengt het
motorschip De Onrust ons naar het natuurreservaat De Schelphoek. Marian
Sprangers, promotor van Smakelijk Zee(u)wier, en haar team met Marieke
Hakkesteegt, Els van de Kerckhof en Kyoko Onishi informeert ons over de
menselijke consumptie van en koken met Zeeuws zeewier. De Oosterschelde alleen
al is goed voor ruim 200 verschillende soorden. Samen met Marieke Hakkesteegt
van de Kookboerderij Krommenhoeke stoomde de vermaarde Kyoko Onishi enkele
bereidingen met zeewier klaar: vers zeewier, zee(u)wier tapenade, gemarineerd
zeewier, zee(u)wier crisps en zeewierbroodjes. .
ZEEBOERDERIJ
Een half uurtje buiten Burghsluis ontdekken we de
allereerste Zeeboerderij, een project van Wageningen UR (University &
Research Centre), eind april 2011 te water gelaten. Wetenschappers voeren er
verschillende observaties en metingen uit. Projectleider Willem Brandenburg van
de WUR legt uit: Hiermee willen we zicht krijgen op het economische en
ecologische perspectief van de productie, verwerking en vermarkten van zeewier.
Dit is een historisch moment. We zijn er hier getuige van dat hier het voedsel
van de toekomst voor tien miljard mensen gekweekt wordt.
Duidelijk een experiment, een kans die Nederland in het
algemeen en Zeeland in het bijzonder niet voorblij wil laten gaan. Als het met
de water te maken heeft, zijn onze Noorderburen eenvoudig weg niet weg te
denken.
RESTAURANT DE HEERENKEET
Gelegen in een schitterend natuurgebied met een eigen
haventje voor de deur ligt restaurant De Heerenkeet aan de Boogerdweg 1 in
Kerwerve. Bij de aanleg van het haventje
omstreeks 1850 diende een keet aan de dijk als vergaderplaats voor de
dijkgraven : de Heeren van Schouwen en deze herberg werd dEerenkeete genoemd.
In 1943 door de bezetter afgebroken en in 1948 herbouwd. In januari 2010 gesloopt
en feestelijk heropend op 1 mei 2010. Voor de lekkerbekken, Richard en Marion
Snijder en hun restaurant De Heerenkeet is 7 dagen per week open met
doorlopende keuken van 12.00 tot 21.00 uur. Aansluitend is er de Viswinkel, een
gloednieuwe realisatie met een aanbod van dagverse vis, de producten van de
Roem van Yerseke, kaviaar en truffels van Jacobus Toet en in eigen huis
gerookte zalm en paling. Verschillende vissen en kreeften worden door eigen
fuiken gevangen en in het eigen haventje aan wal gebracht. Verser kan niet.
Meer info: www.deheerenkeet.nl
WINKELCAFE DE ZEEUWSE HEMEL
Zierikzee is zonder meer het kloppend hart van Zeeland.
Ook hier is proeven het ordewoord. In het winkelcafé De Zeeuwse Hemel aan de Melkmarkt 8 verwelkomt Joost Pieters je
met een streepje piano terwijl eega Monique Hilterman het stichtingsverhaal van de Zeeuwse Hemel op je loslaat. Zij zijn
beiden eigenaar van het communicatiebedrijf Verhaal in Vorm communicatie dat in
hetzelfde pand gelegen is op de eerste verdieping. Ze kregen het idee om een
winkelcafé te starten door het verkoop van verse jus en zelfgebakken
pannenkoekjes tijdens koninginnendag van vorig jaar. Monique vertelt : Het is
een samenvoegen van de passies van Joost en mij die als resultaat dit unieke
concept geeft : proeverij, winkel, ontmoetingsplaats en inspiratielokaal. We
werken alleen met de beste producten waar we zelf achter staan en die hemels van smaak zijn en de piano staat
altijd klaar voor langskomende zangers en pianisten en in de tuin wacht een
lekkere sfeer om weg te dromen bij een glaasje rosé of genieten van de
heerlijke cappuccino. Meer info: www.dezeeuwsehemel.nl
PROEFLOKAAL DE OUWE SMISSE
Iets verder op in Zonnemaire pakt gastvrouw Lian Grin uit
met (h)eerlijke gerechten, glaasje wijn erbij en grillades op de
houtskoolgrill. Zonder veel poespas kan hier geproefd worden van de beste
Zeelandproducten met elke dag wisselend vlees en vis. De eerste indruk van het
proeflokaal is een combinatie van een Engelse pub en Hollandse gezelligheid.
Het is een pand uit 1616 en pas in 1972 wordt de toenmalige smederij voor het
eerst als café ingericht. Sedert juni 2010 ingericht als proeflokaal. Meer info:
www.deouwesmisse.nl
BRASSERIE ARC EN BLEU
Kennismaken met zowat het gamma aan Zeeuwse producten
doen we in Brasserie Arc en Bleu van het Hampshire Archotel in Rensse, waar men
kan genieten van het Zeeuwse Zilte Zaligheden Menu aansluitend deskundige
uitleg door de producenten zelf. Van de Brut de Zélande, bubbels van De Kleine
Schorre, tot de Zeewier wodka van Kampen destillateurs. Alle producten dragen
op hun eigen wijze bij tot het smakenpallet van het heerlijke menu, uit de oven
getoverd door het trio Rudy Walraven, Chef Raymond Broekhuis en Arthur Stoel.
Meer info: www.archotelzeeland.com
Met
dank aan Sylvia De Geest (VVV Schouwen-Duiveland), Sonja van der Vloet
(Promotie Zeeland Delta) en Balth Roessingh (Junction Communication)
(Jeffrey
Lowyck)


|