Zoeken in blog

Foto
GASTRONOMIE & TOERISME
Rendez-vous avec le Nord

Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal
per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon,
Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw
Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434
Westende, met als doel de horeca, het toerisme,
vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen
te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit
vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te
beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke
vrijdagvoormiddag even na 10 u.

VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid
naar een bestand van levensgenieters,
gastronomen, reislustigen, managers,
zonnekloppers en natuurliefhebbers +
gratis verdeling via VVV-kantoren aan
de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide,
Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen
en in een reeks geselecteerde winkels.
Wie een persoonlijk abonnement op adres
wenst kan dit mits overschrijving van
20 euro per jaar, over te maken op
het PCR-nummer 000-0483943-10
met vermelding "Abonnement 2009".

Hoofdredacteur
Georges Keters

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER
REDACTIEADRES & SECRETARIAAT
vzw Reizen & Smullen (Travel & Gastronomy)
Bassevillestraat 101
8434 Middelkerke-Westende
Tel. 058 23 68 79
Fax: 058 23 10 90
Mobile: 0495 22 68 79
E-mail : Georges.Keters@skynet.be
PCR : 000-0483943-10

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd
of openbaar gemaakt (op gelijk welke
manier) zonder schriftelijke toestemming van
de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten
verantwoordelijkheid van de uitgever.

Foto
Foto
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
08-04-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZEELAND -SCHOUWEN-DUIVELAND

Zeelands zeewier voedsel van de toekomst?

Proeven van Zeeland

Zeewier wordt al eeuwenlang gegeten in Japan, dus waarom niet het in Zeeland proberen? “Zeewier is erg gezond met veel mineralen, vitamines en een gezonde verhouding Omega vetzuren”, stellen Zeelandse specialisten, Nederlandse pioniers op zoek naar voedsel voor tien miljard mensen, de wereldse populatie binnen enkele decennia.

 

Vanuit het piepkleine haventje Burghsluis brengt het motorschip De Onrust ons naar het natuurreservaat De Schelphoek. Marian Sprangers, promotor van Smakelijk Zee(u)wier, en haar team met Marieke Hakkesteegt, Els van de Kerckhof en Kyoko Onishi informeert ons over de menselijke consumptie van en koken met Zeeuws zeewier. De Oosterschelde alleen al is goed voor ruim 200 verschillende soorden. Samen met Marieke Hakkesteegt van de Kookboerderij Krommenhoeke stoomde de vermaarde Kyoko Onishi enkele bereidingen met zeewier klaar: vers zeewier, zee(u)wier tapenade, gemarineerd zeewier, zee(u)wier crisps en zeewierbroodjes.  .

ZEEBOERDERIJ

Een half uurtje buiten Burghsluis ontdekken we de allereerste Zeeboerderij, een project van Wageningen UR (University & Research Centre), eind april 2011 te water gelaten. Wetenschappers voeren er verschillende observaties en metingen uit. Projectleider Willem Brandenburg van de WUR legt uit: “Hiermee willen we zicht krijgen op het economische en ecologische perspectief van de productie, verwerking en vermarkten van zeewier. Dit is een historisch moment. We zijn er hier getuige van dat hier het voedsel van de toekomst voor tien miljard mensen gekweekt wordt.”

Duidelijk een experiment, een kans die Nederland in het algemeen en Zeeland in het bijzonder niet voorblij wil laten gaan. Als het met de water te maken heeft, zijn onze Noorderburen eenvoudig weg niet weg te denken.

RESTAURANT DE HEERENKEET

Gelegen in een schitterend natuurgebied met een eigen haventje voor de deur ligt restaurant De Heerenkeet aan de Boogerdweg 1 in Kerwerve. Bij de aanleg van het haventje  omstreeks 1850 diende een keet aan de dijk als vergaderplaats voor de dijkgraven : de Heeren van Schouwen en deze herberg werd d’Eerenkeete genoemd. In 1943 door de bezetter afgebroken en in 1948 herbouwd. In januari 2010 gesloopt en feestelijk heropend op 1 mei 2010. Voor de lekkerbekken, Richard en Marion Snijder en hun restaurant De Heerenkeet is 7 dagen per week open met doorlopende keuken van 12.00 tot 21.00 uur. Aansluitend is er de Viswinkel, een gloednieuwe realisatie met een aanbod van dagverse vis, de producten van de Roem van Yerseke, kaviaar en truffels van Jacobus Toet en in eigen huis gerookte zalm en paling. Verschillende vissen en kreeften worden door eigen fuiken gevangen en in het eigen haventje aan wal gebracht. Verser kan niet. Meer info: www.deheerenkeet.nl

WINKELCAFE DE ZEEUWSE HEMEL

Zierikzee is zonder meer het kloppend hart van Zeeland. Ook hier is proeven het ordewoord. In het winkelcafé De Zeeuwse Hemel  aan de Melkmarkt 8 verwelkomt Joost Pieters je met een streepje piano terwijl eega Monique Hilterman het stichtingsverhaal  van de Zeeuwse Hemel op je loslaat. Zij zijn beiden eigenaar van het communicatiebedrijf Verhaal in Vorm communicatie dat in hetzelfde pand gelegen is op de eerste verdieping. Ze kregen het idee om een winkelcafé te starten door het verkoop van verse jus en zelfgebakken pannenkoekjes tijdens koninginnendag van vorig jaar. Monique vertelt : “Het is een samenvoegen van de passies van Joost en mij die als resultaat dit unieke concept geeft : proeverij, winkel, ontmoetingsplaats en inspiratielokaal. We werken alleen met de beste producten waar we zelf achter staan en die hemels van smaak zijn en de piano staat altijd klaar voor langskomende zangers en pianisten en in de tuin wacht een lekkere sfeer om weg te dromen bij een glaasje rosé of genieten van de heerlijke cappuccino.”  Meer info: www.dezeeuwsehemel.nl

PROEFLOKAAL DE OUWE SMISSE

Iets verder op in Zonnemaire pakt gastvrouw Lian Grin uit met (h)eerlijke gerechten, glaasje wijn erbij en grillades op de houtskoolgrill. Zonder veel poespas kan hier geproefd worden van de beste Zeelandproducten met elke dag wisselend vlees en vis. De eerste indruk van het proeflokaal is een combinatie van een Engelse pub en Hollandse gezelligheid. Het is een pand uit 1616 en pas in 1972 wordt de toenmalige smederij voor het eerst als café ingericht. Sedert juni 2010 ingericht als proeflokaal. Meer info: www.deouwesmisse.nl

BRASSERIE ARC EN BLEU

Kennismaken met zowat het gamma aan Zeeuwse producten doen we in Brasserie Arc en Bleu van het Hampshire Archotel in Rensse, waar men kan genieten van het Zeeuwse Zilte Zaligheden Menu aansluitend deskundige uitleg door de producenten zelf. Van de Brut de Zélande, bubbels van De Kleine Schorre, tot de Zeewier wodka van Kampen destillateurs. Alle producten dragen op hun eigen wijze bij tot het smakenpallet van het heerlijke menu, uit de oven getoverd door het trio Rudy Walraven, Chef Raymond Broekhuis en Arthur Stoel. Meer info: www.archotelzeeland.com

Met dank aan Sylvia De Geest (VVV Schouwen-Duiveland), Sonja van der Vloet (Promotie Zeeland Delta) en Balth Roessingh (Junction Communication)

(Jeffrey Lowyck)









Geef hier uw reactie door
Uw naam *
Uw e-mail
URL
Titel *
Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
  Persoonlijke gegevens onthouden?
(* = verplicht!)
Reacties op bericht (0)



Archief per maand
  • 08-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 07-2019
  • 05-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 05-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 07-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 02-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 04-2007
  • 01-2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

    Mijn aanraders
  • Restaurant Renty
  • Toersime Vlaanderen
  • Oostenrijk


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs