Bretagne & Côte dArmor op zijn mooistxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Degemer mat e Breizh
Degemer mat e Breizh. Welkom in Bretagne. Het Bretons behoort tot de groep van Keltische talen zodat men op zo goed als alle naamborden twee namen ziet, in het Frans en in het Bretons (Brezhoneg). De Bretonnen zijn dan ook taalkundig meer verwant met Welshmen dan met de Fransen. Ze gaan er prat op Breton te zijn. En ze zijn gastvrij.
We verlaten Rennes, waar we op het culinaire vlak in de Crêperie La Rozell aan de rue Penhoët 14 in de tuin genoten hebben van enkele stevige galetten ter plekke gemaakt en waarbij de LOcéane (Sint-Jacobsschelpen, gestoofde prei en slagroom), La Rozell (bloedworst met in de boter gestoofde appels) en La Bretonne (spiegelei, aardappelen, geraspte kaas) de toppers zijn. De absolute nummer één is de Triskell, galette met gegrilde andouille de Guémén, oude mosterd, ajuin en geraspte kaas).
SAINT-MALO
Na de gezellige binnenstad van Rennes is het fris ademen in Saint-Malo, een voormalig eiland dat schiereiland werd na de verzanding van de Sillon. Deze havenstad ooit een berucht zeeroversnet met kleppers als Duguay-Trouin en Surcouf werd na de Tweede Wereldoorlog zo goed als volledig heropgebouwd. Lekkerbekken mogen niet nalaten om de Visite Gourmande uit te testen, een ruim twee uur durende wandeling langs de beste en smakelijkste huizen. Met een gids als Virginie Lizion (Dienst Toerisme Saint-Malo) ontdekken we de mooiste plekjes. Het is alvast smullen van de regionale specialiteiten die Denis en Evelyne Galland in hun gelijknamige chocolaterie aan de rue Broussais 4 wellicht de beste Kouign-Amann, Bretoense taarten, Quatre-Quarts (met pruimen) en onder andere een waslijst van bonbons op je loslaten. Laat niet na even Jean-Yves Bordier aan het werk te zien in La Fromagée waar hij boter en kaas omtovert tot delicatessen. Iets verder op in de rue des Cordiers 7 laat sommelier Anthony Aulnette je in Cave de lAbbaye St Jean je de beste wijnen uit de regio proeven.
Tussendoor is het genieten van een wandeling langsheen de vestingmuren die je vanaf de Esplanade St-Vincent een ferme brok geschiedenis laten bewonderen.
Even uitblazen kan perfect in Cancale waar de haven bol zit van de vissers en oesterkwekers. Onderweg wacht een prachtig zicht op je op de Pointe du Grouin waar je in de brasserie met die naam zeevruchten kan smullen. Oesters proeven kan je in de Viviers de la Houle met eigenaar Stéphane Quémerais.
Zit Saint-Malo bol van de heerlijke eethuizen, van kroeg tot Michelinster, dan laten je Olivier en Sandrine Provost in hun restaurant Côté Sens aan de rue de la Herse 76 graag genieten van een heerlijke Carrelet, een veredelde schol waarbij de hoofdschotel, de Lieu jaune de ligne, een betere vissoort, zelfs in de schaduw kwam te staan.
In hotel Escale Oceania (76, Chaussée du Sillon) is het heerlijk verblijven, met zicht op zee af te ronden met schitterende zonsondergang.
DINAN
Op naar de middeleeuwse stad Dinan met onderweg even genieten van Dinard, familiale badplaats die charmant Brits ademt en heel wat 19de eeuwse architectuur laat bewonderen. Hier voelen Amerikanen en Britten zich thuis. Luxueuze villas en grandioze tuinen, aansluitend een mooi strand en lieflijke natuur zorgen ervoor dat het de toerist aan niets ontbreekt. Boottochtjes naar Saint-Malo, Ile de Cézembre en onder andere Cap Fréhel zorgen voor extra vertier.
In Dinan zelf is de oude stad een open museum. De Tour de lHorloge (Klokkentoren), het 16de eeuwse Hôtel Kératy waar de Dienst voor Toerisme is ondergebracht is een juweel op drie granieten pijlers. Bewonder ook de huizen met puntgevels op de Place des Merciers. De straatjes, eerder steegjes, zijn om van te snoepen. In de rue de Petit Pain en de rue de la Cordonnerie vindt je nog huizen met een overstek terwijl de rue de lApport vakwerk laat bewonderen uit de 15de en 16de eeuw. Na een bezoek aan de Saint-Sauveur basiliek is het heerlijk slenteren op de Promenade de la Duchesse-Anne die eindigt op de stadswallen met een panoramisch zicht op de Rance, de viaduct en de haven.
TREGUIER
Met Saint-Brieuc bereiken we de hoofdstad van de Côtes dArmor, kustlijn doorspekt met spectaculaire vergezichten met daarbij het prachtige Fort La Latte, Erquy, Paimpol, Cap Fréhel en onder andere het schilderachtige haventje Loguivy-de-la-Mer. Iets verder op vindt je Tréguier, in betere tijden met de zetel van de bisschop een belangrijke stad, vandaag een bescheiden dorp met amper 3.000 inwoners. Vandaar de buitensporig grote 14de eeuwse kathedraal Saint-Tugdual met de aldaar begraven Saint Yves, patroonheilige der Bretoense armen. Niet te versmaden is oude binnenstad met een schat aan vakwerkhuizen, tekenend voor eertijdse weelde van de stad waar schrijver en filosoof Ernest Renan in de 19de eeuw van zich liet spreken omwille zijn omstreden boek Vie de Jésus, werk waarin hij de figuur van Christus op een voor die tijd onaanvaardbare wijze voorstelde.
Wie een paar dagjes wil verwijlen aan de Côtes dArmor vindt ruim zijn gading in Hôtel Aigue Marine, 5 rue Marcellin Bertholot, aan de jachthaven. Niet alleen het hotel met 48 kamers en buitenzwembad is top, ook het restaurant Les 3 Rivières mag tot de beste uit de regio gerekend worden. Daarenboven is de bediening er voorbeeldig. Jacques en Chantal en hun ploeg zorgen samen met Chef Yoann Peron dat het je culinair aan niets ontbreekt. Voeg daarbij een betaalbaar prijskaartje en je verblijf in Aigue Marine blijft in het geheugen kleven. Meer info: www.aiguemarine-hotel.com
ARMORIK WHISKY BRETON
Men zou het niet direct verwachten in deze prachtige regio, maar in 22300 Lannion (komend van Guingamp, vlak aan de rotonde richting Lannion Centre) wacht de Distillerie Warenghem. Hier wordt sinds 1900 LElixir dArmorique gedestilleerd. Vandaag onder impuls van directeur en voormalig apotheker Gilles Leizour produceert dit huis de beste alcoholische dranken met Armorik Whisky Breton, single malt uit Bretagne, als topper. Samen met zijn rechterhand Dominique Le Roux en David Roussier exporteert directeur Gilles Leizour zijn whisky naar alle hoeken van de wereld. In België is die te bekomen bij Terroirs et Découvertes in Komen (terroirsdec@hotmail.com) en bij Vins Francis Bernard in Brussel (info@francisbernard.com)
Distellerie Warenghem is tussen half juni en eind augustus te bezoeken. Meer info: www.distillerie-warenghem.com
COTE DE GRANIT ROSE
Kroon op het werk op stap in Bretagne is een onvoorstelbaar mooie wandeling aan de Côte de Granit Rose, twintig km kust van Perros-Guirec tot Trébeurden. Nergens anders heeft deze omgeving een uitstraling vol fascinerende schoonheid. Een dagje slenteren langsheen de Sentier des Douaniers in Ploumanach brengt u in vervoering. Elk van de door de eeuwen heen uitgeslepen rotsen is anders. Met een greintje verbeelding ontdek je de meest bizarre vormen: dobbelsteen, leeuw, olifant, doodskop, schildpad en onder ander de steek van Napoleon, dat alles in een grijs, oker, roze of koper kleurtje. Mocht je het geluk hebben dit te bewonderen bij zonsondergang, dan biedt Ploumanach je een onvergetelijk spektakel. Fotografen zijn hier dan ook dik aan het feest. Bretagne op zijn best!
Kenavo e Breizh ! Tot ziens in Bretagne !
Met dank aan:
Atout France Brussel (An Claeys) Tel. 02 505 38 17 www.franceguide.com
Comité Régional du Tourisme de Bretagne (Maud Gicquel)
Tel.: + 33 (0) 2 99 36 15 15
www.tourismebretagne.com
Comité Départemental de Tourisme des Côtes dArmor (Carole Lienhard) Tel.: + 33 (0) 02 96 62 72 01
www.cotesdarmor.com
www.tourisme-rennes.com
www.perros-guirec.com
Georges Keters


|