GASTRONOMIE & TOERISME Rendez-vous avec le Nord Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon, Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434 Westende, met als doel de horeca, het toerisme, vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke vrijdagvoormiddag even na 10 u.
VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid naar een bestand van levensgenieters, gastronomen, reislustigen, managers, zonnekloppers en natuurliefhebbers + gratis verdeling via VVV-kantoren aan de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide, Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen en in een reeks geselecteerde winkels. Wie een persoonlijk abonnement op adres wenst kan dit mits overschrijving van 20 euro per jaar, over te maken op het PCR-nummer 000-0483943-10 met vermelding "Abonnement 2009".
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt (op gelijk welke manier) zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten verantwoordelijkheid van de uitgever.
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
31-07-2010
Italie
Nazomer in Italië
Artisanaal
Culinair Zomerfeest in Valle dAosta
La Désarpa is de naam van
een boeiend, traditioneel evenement in de Italiaanse regio Valle dAosta. Het
vindt plaats op het einde van het zomerseizoen, als de koeien terug naar het
dal komen.
Tijdens de zomermaanden grazen de dieren op grote hoogte,
in de Alpenweiden tussen de hoge bergtoppen. In september kondigt de eerste
koude nacht de komst van de herfst aan. Het is de tijd dat de begeleiders hun
dieren naar het dal drijven. Op de laatste zondag van september wordt om de
twee jaar in de hoofdplaats Aosta het Désarpa Festival georganiseerd met
muziekoptreden, een grote markt met artisanale- en streekproducten en met als
klap op de vuurpeil de doortocht van de koeien in de straten van de stad. Dit
feest valt samen met het Festival San Michele en vindt dit jaar plaats op zondag
26 september.
LOKALE GASTRO
Vooraleer de koeien op stal gaan mogen ze strijden om het
leiderschap over de groep. Deze kampen heten de Batailles de Reines en ze
worden overal in Valle dAosta georganiseerd. Het gevechtsinstinct en de drang
naar leiderschap zijn eigen aan het koeienras dat in Valle dAosta wordt
gekweekt. De Batailles des Reines bestaan al zeer lang maar ze zijn met de
jaren uitgegroeid tot fantastische feestelijkheden. Eigenlijk is het bijwonen
van deze koeiengevechten een unieke gelegenheid om de tradities van Valle
dAosta beter te leren kennen. De regio heeft tot op vandaag zijn eigenheid
weten te bewaren en als bezoeker zal je dat beslist merken aan de muziek, de
dans, de ambachtskunst en niet te vergeten de lokale gastronomie.
AOC WIJNEN
Een bezoek aan Valle dAosta in het najaar is dus
bijzonder boeiend. De nachten op hooggelegen plaatsen kunnen al behoorlijk koud
zijn maar voor de rest is het in september en oktober mooi nazomerweer.Het is dan ideaal om te wandelen en je kan in
die periode alles proeven wat de natuur produceert en wat de mensen op de oude
traditionele wijze bereiden. Valle dAosta heeft verschillende AOC-wijnen en de
druiven rijpen op de hoogst gelegen wijngaarden van Europa. Probeer zeker de Donnas en de Blanc de Morgex et La Salle. De keuken van Valle dAosta is voedzaam en rijk. Na een stevige wandeling
kan je starten met een Seupa à la Vapelenentse met als belangrijkste
ingrediënten Fontina kaas, savooikool en kaneel. Kastanjes hebben altijd een
zeer belangrijk aandeel gehad in de voeding van de mensen in de bergen. Tot op
vandaag is die traditie bewaard en kastanjes vind je in soepen, brood en
deegwaren. Ze worden opgediend bij vleesgerechten en gebruikt voor de productie
van siropen en grappa.
Via de gastronomie ontdek je de ganse regio Valle dAosta
want elke vallei heeft zijn specialiteiten. Een rondreis in het teken van de gastronomie
is dan ook super interessant. Genieten van al het lekkers in een van de mooiste
streken van de Alpen;
PRAKTISCH
Valle dAosta is makkelijk bereikbaar (865km van Brussel).
Via snelwegen kom je bij de Tunnel du Mont Blanc of bij de Tunnel du Grand
Saint-Bernard. Aan het eind van de tunnel ben je reeds in Valle dAosta waar
alles dichtbij is want het is een kleine regio.