Peter Devos werd laureaat wedstrijd Unie Oud-leeringen Oostendse Hotelschool in 1988
Titel Beste Junior Kok van België opent vele deuren
Vrijdag 7 maart strijden zes finalisten in de keukens van de Oostendse Hotelschool voor de 38ste maal voor de titel van Beste Junior Kok van België. Precies twintig jaar geleden won Peter Devos uit Lombardsijde met een bereiding van goudbrasem (dorade) deze door jongeren fel begeerde titel, de nationale top, na de culinaire wedstrijd Prosper Montagné, die de Eerste Kok van België op het podium zet.
Deze keer staat Peter Devos aan de zijlijn en kweekt hij nu zelfs koks. Na zijn talent te hebben verzilverd in de beste nationale huizen is hij sinds 2000 gewaardeerd lesgever in de Hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge. Het staat buiten kijf, de titel van Beste Junior Kok van België geeft je vleugels en opent vele deuren. Toen ik laureaat werd stond ik mee aan het fornuis van meesterkok Jean-Marie Daue, in de Koninklijke Villa in Oostende. Jean-Marie was de ideale leermeester, kon je oppeppen en stimuleren om aan culinaire wedstrijden mee te doen. Hijzelf werd in 1971 uitgeroepen tot Eerste Kok van België en zijn werk werd later bekroond met twee Michelinsterren. Toen ik de wedstrijd Beste Junior Kok van België won was Jean-Marie Daue al even blij als ik. Als knaap van 21 jaar ligt de wereld aan mijn voeten. Ik kreeg langs alle kanten aanbiedingen, maar bleef in de Villa, vertelt een gelukkig ogende Peter Devos, 42 lentes jong.
Hotelschool Ter Groene Poorte
Peter Devos groeide uit tot een volwaardige chef. Jean-Marie Daue stuwde hem verder in de goede richting en zo kwam de Lombardsijdenaar bij die andere Michelinster en meesterkok Marc Boin in het Middelkerkse Casino terecht. Dit waren mooie dagen en ik leerde heel wat aan Marc. Daarna werd ik chef in La Noble Rose in Westende om uiteindelijk in Ruiselede samen met de jonge chef Geert Debrandere Het Lindenhof uit de grond te stampen. Vandaag is dit een van de betere huizen in West-Vlaanderen. In 2000 kreeg ik de kans om les te geven in de Hotelschool Ter Groene Poorte, wat ik graag aanvaardde. Het bijzonder leuk om met jonge gasten te werken, al is het niet steeds makkelijk om hen te motiveren. Het is een zwaar beroep waar men hard moet werken als de anderen met vakantie zijn. Weekendwerk is nu eenmaal het lot van een chef. Maar wees gerust, er is genoeg jong talent op komst. Als men maar wil. En die wil om goed te koken is bij de leerlingen sterk aanwezig. Zeker weten, stelt Peter Devos, blij dat hij met jonge talenten kan werken.
Hotelschool Oostende
De titel van Beste Junior Kok van België maakte van Peter Devos een bijzonder gelukkig man. Ik leef pas als ik aan het fornuis sta. Dat gevoel werd nog groter toen ik met reeds genoemde dubbele sterrenkok Jean-Marie Daue mocht kokkerellen. Hij stimuleert je als geen andere. Ik kwam uit de Oostendse Hotelschool, waar ten onrechte soms meewarig over gedaan wordt, maar vergeet niet dat die school héél wat Michelinsterren op zijn actief heeft staan. Wie de erelijst doorloopt ontdekt toch namen als Philip Serruys, Robby Van Toledo, Marc De Meester, Koen Steenkiste, Jan Vermandele, Chris Snauwaert en ondere andere Felix Alen, toch allemaal geen kleine jongens. Ik ben dan ook fier dat ik die school doorlopen heb. Ik heb veel te danken aan de leraars Jean Van der Stuyft, Germain Maes, Eddy Pilays, Firmin Peer en onder andere Eddy Robaey, zonder daarbij directeur Jozef Decleir te vergeten. Dat ik vandaag les geef bij de collegas uit Brugge is louter toeval. Beide scholen draag ik dan ook in mijn hart.
Orde 33 Meesterkoks van België
Het kooktalent van de toen pas gelauwerde Beste Junior Kok van België 1988 ontging ook de Raad van de Orde der 33 Meesterkoks van België niet, die hem prompt binnenhaalde en bekroonde met de titel van Toque Blanche. Dit deed me veel genoegen. Deze Orde heeft het voor jonge chefs en steunt hen moreel waar nodig. Door de maandelijkse bijeenkomsten bij de collegas die ik jammer genoeg wegens beroepsbezigheden zelden kan invullen brengen nieuwe ideeën naar voor, wat goed is voor de creativiteit van elke chef, besluit Peter Devos, die met belangstelling uitkijkt wie straks in eigen Middelkerke de nieuwe Beste Junior Kok van België wordt, precies 20 jaar nadat hijzelf de fel begeerde trofee als laureaat de hoogte mocht insteken.
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Nationale wedstrijd Beste Junior Kok van België op vrijdag 7 maart 2008 met Kapittelbanket in Casino Middelkerke. Aanvang 19 uur. Deelnemen kost 80 euro. Inschrijvingen: Eddy Robaey, tel. 059 32 39 72.
Wedstrijd in Oostende, Kapittelbanket in Middelkerke
Financieel niet haalbaar in Oostende
De 38ste editie Beste Junior Kok van België, culinaire wedstrijd voorbehouden voor jonge chef tot jonge chefs tot 25 jaar en afgestudeerd aan een Belgische hotelschool of gelijkwaardige instelling, vindt plaats in de catacomben van de Oostendse Hotelschool, het feestelijke Kapittelbanket in het Middelkerkse Casino.
Kersvers voorzitter Eddy Robaey en zijn medewerkers hebben de jongste zes maanden water en bloed gezweet om het banket traditioneel in Oostende te houden. Tientallen gesprekken, vergaderingen en zoekwerk leverden niets op. In Oostende blijkt financieel niets beschikbaar te zijn voor een banket met dans voor zowat 300 gasten. Blijft daarbij dat leerkracht Wim Casteleyn en zijn keukencursisten van de Avondschool en de leerlingen van het 5de en 6de Beroeps en Technische van de Hotelschool, er werk van willen maken het banket zelf uit te werken, zodat de mogelijkheden om het in Oostende te houden vrijwel uitgesloten waren. Jammer. We vonden uiteindelijk onderdak bij meesterkok Marc Boin in het Middelkerkse Casino, waar we de directie en de chef bijzonder dankbaar zijn, stelt voorzitter Eddy Robaey.
Voor het zover is worstelen zes finalisten in Oostende met Europese kreeft om uit te maken wie op het hoogste schavotje komt.
Georges Keters
|