GASTRONOMIE & TOERISME Rendez-vous avec le Nord Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon, Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434 Westende, met als doel de horeca, het toerisme, vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke vrijdagvoormiddag even na 10 u.
VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid naar een bestand van levensgenieters, gastronomen, reislustigen, managers, zonnekloppers en natuurliefhebbers + gratis verdeling via VVV-kantoren aan de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide, Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen en in een reeks geselecteerde winkels. Wie een persoonlijk abonnement op adres wenst kan dit mits overschrijving van 20 euro per jaar, over te maken op het PCR-nummer 000-0483943-10 met vermelding "Abonnement 2009".
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt (op gelijk welke manier) zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten verantwoordelijkheid van de uitgever.
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
05-03-2017
LOKALE RADIO - RADIO BEACH WESTKUST NIEUWPOORT
Radio Beach Top aan de Westkust
20 jaar Smullen langs de Radio
Feest bij de radiomakers van
Radio Beach uit Nieuwpoort. Omwille twintig jaar Smullen langs de Radio met
culinair en toeristisch journalist Georges Keters, zitten stichter Luc Beauprez
en zijn medewerkers opnieuw aan de feesttafel. Vorig jaar liet de feesttaart immers
35 kaarsjes tellen.
Onder impuls van radiofreaks
Luc Beauprez en Geert Goddefroy uit Nieuwpoort werd op
zaterdag 28 februari 1981 gestart met uitzendingen onder de naam Radio Horizon.
Het werd een inslaand succes. Marc Le Compte (alias Marc De Graaf), Gino Ester
en Kevin Houston (alias Koen Konings) stonden mee aan de knoppen. Na enkele
wettelijk verplichte ingrepen veranderde de naam in Radio Beach, nog steeds
onder leiding van Luc Beauprez en al 36 jaar lang wellicht de populairste
lokale radio aan de Westkust, op 106.1 FM.
20 JAAR SMULLEN
Onder de noemer Smullen
langs de Radio pakt culinair- en reisjournalist Georges Keters uit Middelkerke al 20 jaar, op vrijdagmorgen tussen 10 en
10u.30, uit met lekkerbekkend nieuws als voorgerecht en bruisend toeristische
weetjes als hoofdschotel. Technisch vernuft Geert Delanghe zorgt voor de gepaste muziek. Het accent ligt vooral op de regionale restaurants
aansluitend reisreportages uit alle hoeken van de wereld, elk jaar naderhand
samengebundeld in het magazine De Boarebreker - Gastronomie & Toerisme. In
diverse horecamagazines maakten we stukjes over restaurants en hotels,
gekoppeld aan de bezienswaardigheden in de onmiddellijk omgeving. Dit bracht
ons op het idee om dat ook op de radio te doen. Radio Beach toen nog Radio
Horizon zag daar bij monde van Luc Beauprez een leuk item in. Soms gingen we
ter plekke in de keuken, een andere keer vertelden we wat er te beleven was in
een of ander land, die we bezochten als reisjournalist. De allereerste
uitzending vond plaats op vrijdag 4 maart 1997. Het werd meteen een schot in de
roos en waarvoor de luisteraars elke vrijdag steevast het oor aan de radio
hielden. Eten en reizen zijn ingrediënten waar iedereen graag van smult (sic).
We zetten regionale chefs zowel als Michelin sterren in de kijker. Als
reisjournalist pikken we uiteraard heel wat mee. Meer nog, onze regio zit bol
van uitstekende restaurants, je moet het heus niet ver zoeken. Je hoeft
helemaal niet naar Brussel, Parijs of Nice te trekken om genieten. Onze Chefs
hier weten met de zee in hun voortuin en polders in hun achtertuin, steevast
het beste op tafel te zetten. Wie tips heeft omtrent een nieuw of leuk
restaurant of op reis een leuk hotel of bijzondere streek op de kop wist te
tikken, kan steeds bij ons terecht. Wie weet is het verhaal straks te horen op
Radio Beach, geeft Georges Keters (info: 0495 22 68 79) nog graag mee.
NOOIT STORENDE RADIO
Radio Beach draait de muziek van de jaren 60 tot vandaag
maar zonder de storende platen. Het moet allemaal lekker in de oren klinken. Zorgeloos
naar de beste muziek luisteren is dan ook het motto van Radio Beach. Geen
kwebbelende DJs of ellenlange inleidingen. De muziek wordt enkel onderbroken
voor nieuws en info uit de regio.
MIJN ZAAK OP DE RADIO
Heel wat handelaars zijn in die 36 jaar dik tevreden dat
hun zaak via Radio Beach dagelijks in het oor klinkt en zodoende op de lippen
ligt. Inderdaad, reclame inkomsten zijn het brood om een radio in de ether te
houden. De radiospotjes zijn door eenieder betaalbaar en worden professioneel
samen op maat van de klant gemaakt, stelt Luc Beauprez. Radio Beach Westkust
is dagelijks 24 uur op 24 te beluisteren op de FM 106.1 en brengt nieuws uit de
Westhoekregio en Frans-Vlaanderen.
Vrijdag 17 Zaterdag 18 en Zondag 19 maart in Oostendse
Hippodroom
CHAMPAGNEFESTIVAL INOOSTENDE
DRIE DAGEN LIFESTYLE & TOPGASTRONOMIE
Het
Champagnefestival Het jaarlijks feest van de Goede Smaak is te beleven in
de Oostendse Hippodroom. Het wordt opnieuw drie dagen genieten van Lifestyle en
Gastronomie. Dat alles van vrijdag 17 tot en met zondag 19 maart 2017 en dat op
wandelafstand van het strand en met een fantastisch zicht op zee. Goed bereikbaar
met de kusttram en met een ruime parking op amper 100 meter, nodigt dit decor
uit om er een groots event te plannen.
Voorzitter
van het organisatiecomité Bernard Vandamme is een gelukkig man. Onze
deelnemers weten waar en bij wie het goed vertoeven is. Heel wat van hen
noteren steevast het derde weekend van maart in het rood in hun agenda:
Champagnefestival in Oostende. Zon organisatie kunnen we niet alleen dragen.
We danken dan ook graag al onze medewerkers, de standhouders en uiteraard de
Champagneleveranciers die weten dat Oostende te betekenen heeft. Bovenal willen
we graag onze secretaresse en duivel-doet-al extra in de kijker stellen: met
NANCY CATTRYSSE zijn we de hemel te rijk. Zij rondt de laatste hoekjes af en
staat zowaar een gans jaar paraat om alles in goede banen te leiden, geeft
voorzitter BERNARD VANDAMME graag mee.
Hoe dan
ook, het worden opnieuw drie mooie dagen. Snelle wagens, lekker eten, boeiende
mensen, muziek, kunst en vooral veel Champagne, zoals de voorzitter het zo
mooi kan stellen.
Vrijdag 17 maart van 17 tot 22
uur
Zaterdag 18 maart van 10 tot 22
uur
Zondag 19 maart van 9 tot 18
uur
CHAMPAGNE TROEF
Deze huizen verwennen de liefhebbers drie dagen lang:
Champagne
lHuiller Fontette
11 bis Rue de lÉcole, 10360 Fontette
Champagne Mongery
Landreville
2 bis Rue du Moulin, 10110 Landreville
Champagne
Philippe Moutardier
Route de Pavant 7 02310 Charly-sur-Marne
Champagne
Camus-Sartore Villedommange 19 Rue de
lAurore , 51390 Ville-Dommange
Champagne
Louis Dehu
10 Boulevard Saint-Michel, 51480 Venteuil
Champagne
Vve Lanaud
3, place Léon Bourgeois, 51190 Avize
Champagne
Philippe Rouyer
11 Rue des Chauffours, 51480 Fleury-la-Rivière
Champagne
Henry David Heucq
3 Rue de Romery, 51480 Fleury-la-Rivière
Champagne
William Saintot
4 Rue Charles de Gaulle, 51160 Avanay-Val-Dor
Champagne
Neret Vely
333 Rue des Sources, 51210 Vauchamps
Champagne
Dauby mère & fille 22
Rue Jeanson, 51160 Ay
Champagne
Lejeune Del Hozanne
6 Allée du Mont Aigu, 51160 Avenay-Val-Dor
Champagne
Breton Fils
12, rue
Courte Pilate 51270 Congy
Champagne
Warnet-Debaets Rue de l
étang 13 51480 Montvoisin-Oeuilly
Champagne
Guilette Brest
14 Rue Gaston Poittevin, 51530 Monthelon
GUSTO CATERING
Gusto
catering is niet zomaar een catering. Nee, er zit hart, ziel en veel passie in hun
visie. De catering is gedreven door ambacht en traditie. Zo werkt men
uitsluitend met ambachtelijke producten uit onze regio en de ons omringende landen.
Ze omarmen opnieuw de klassiekers uit onze keuken, maar geven er graag een
creatieve twist aan.
CHAMPAGNEONTBIJT
Op
zondag is er om 9u een royaal Champagneontbijt
tvv vzw Ithaka. Gusto catering zal u verwennen met een schitterend
buffet aan 25 euro per persoon incl. 2 glazen champagne.
STANDHOUDERS
Arino
Jewels Heikant
42 Meerhout +32 14 309 805
KLASSEVOL, duurzaam en van de hoogste kwaliteit. Voor de vrouw met oog voor
detail en stijl
Hannes
Dhaese sculpturen en schilderijen
Rubensplein 8300 Knokke-Heist + 32 495 74 09 26
Gek, leuk en origineel. Kunst met een knipoog! En heel betaalbaar. Geeft kleur
aan je interieur.
Les
Saveurs d Antan, gekend
van kazen, tapenades en olijven. Elke zoetekauw vindt er zijn of haar gading
Hansaeme Foie Gras
Ambachtelijk bedrijf sinds 1990 die dezelfde traditionele kweek- en
productiemethode hanteert als in de Périgord
Artisanale chocolade uit Veurne
Een jong en dynamisch bedrijf met lekkere aperitiefkoekjes voor bij de
champagne. Verse truffels en verse boterwafeltjes
J.Hin 16
Een nieuw artisanaal en West-Vlaamse topproduct met 16 kruiden.
Een topper van formaat
Garage Nissan Geert Brackx Service, kwaliteit en voor ieders beurs
Champagne . in de oudheid omschreven als een edele wijn, vaak
geassocieerd met plezier, feesten en vuurwerk. www.lacaveauxbulles.com
Ensor
Beach
New
beachbar in Oostende Vanaf 01/04/2017 open 7/7 - gelegen tussen de Vlaanderenstraat
en de Kapucijnenstraat.
(tussen Polé Polé beach & Zandsculpturenfestival)
Miss Belgium Coast
De missen
zullen aanwezig zijn op het Champagnefestijn in Oostende
RESTAURANT AU ROY HENRY
Vanaf maart tot einde mei genieten van het Champagne
Kreeftenmenu. Reservaties aanbevolen: 059 51 87 50.
HOTELS
De organisatie stelt tegelijk enkele knappe hotels voor,
zodat uw verblijf op het Champagnefestijn optimaal kan ingevuld worden.
Hotel
IMPERIAL
Van Iseghemlaan 76 rechtover het Kursaal van Oostende Hotel ROYAL ASTRID biedt
u de mogelijkheid te genieten van een welverdiende nachtrust in een dubbel
kamer superior, inclusief ontbijt, tegen de prijs van 135.00 voor 2 nachten !
Het wachtwoord voor de reservatie is : CHAMPAGNEFESTIJN.
Er kan rechtstreeks gereserveerd worden via de balie van het hotel.
Hotel
PACIFIC,
op 50 meter van zee en strand, biedt een CHAMPAGNEFESTIJN formule aan.
Overnachten en gratis naar het Hip Champagnefestijn. Vraag naar
deze formule als u boekt voor het weekend van 18 tem 20 maart. Hotel OSTEND,
vlakbij het centrum, het staketsel en het strand, schenkt u, bij reservering
tijdens het weekend 18 tem 20 maart, gratis ingangskaarten om het Hip
Champagnefestijn te bezoeken.
Solist, jazzcombo, big band, als het om kwaliteitsmuziek
gaat komt men bij Jo Arend terecht. Zo ook voor zijn succesvolle tribute
concerten. Het is ooit begonnen met een Tribute to Fats Domino en de
formule sloeg direct aan.
Zo volgden nog Tributes to Louis Prima, Frank Sinatra,
Ray Charles, Louis Amstrong, Gilbert Bécaud. Straks komen Aznavour, Joe
Dassin, Marc Aryan en zelfs Elvis aan de beurt.
Het gaat in geen geval om imitaties verduidelijkt Jo,
maar in onze eigen stijl, soms met wat frivole of amusante toetsen, maar
met eerbied voor de originele muziek brengt onze combo een der beroemde
zangers voor de geest, en telkens weer voor een enthousiast en dankbaar
publiek.
De arrangementen zijn getekend door Slingeneyer Ghislain.
Het champagnefestijn is een
organisatie van de vzw Champagnefestival
Hotel Andromeda is sinds
2014 in handen van de investeringsgroep Depoorter, Vercaemst & Steenoven en
wordt uitgebaat onder de vlag van C-Hotels.
Het hotel heeft op korte
tijd een grondige renovatie ondergaan waarbij de vergaderzalen, ontbijtruimte, receptie,
bar en kamers werden aangepakt. Het harde werk en de investeringen werpen nu
duidelijk hun vruchten af door als beste hotel van Oostende en de Belgische
Kust te zijn uitgeroepen door Hotel Special, gereputeerd voor zijn
hotelbeoordelingen, wereldwij.
Raf en Michel, eminente uitbaters van De Markt, verlieten
eind vorig jaar hun stek op het Marktplein, verbouwden het voormalig restaurant
t Palingkot in de Havenstraat om tot De Haven en namen er zopas hun intrek.
Een juweel.
De inkom alleen al is een droom: de Nieuwpoortse haven
bij zonsondergang. De zaal is een verademing, de muren belegd met hout op
unieke wijze. Warm, eigentijds, strak, gezellig en goed voor ruim veertig
zitjes, aansluitend een heerlijk salon, goed voor een familiefeesten,
vergaderingen of zo maar een feest in gezellige en intieme kring. En er is nog
meer. Raf en Michel bouwden tegelijk naast de zaal een terrasje uit waar bij
mooi weer kan genoten worden van de troeven van het huis.Boven de bar schittert met een uniek stuk geschiedenis
van het huis, glas in lood verwerkte publiciteit voor een intussen stuk bierhistorie
toen café De Vismijn van Betty Verhaeghe nog een van de Nieuwpoortse toppers
was.
OPEN KEUKEN
In de open keuken voelt Michel zich al meteen als een vis
in het water. Net als in De Markt staan verse visgerechten, zeevruchten en
mosselen naast het beste vlees op het menu. De lekkerbekken van het voormalig
Palingkot worden niet vergeten en kunnen meteen kennis maken met een eigen palingcreatie
van Michel. Het zou zonde zijn om de specialiteit van onze voorgangers Martine
en Marcel links te laten, stelt de Chef die uiteraard met veel genoegen zijn
Gepocheerde zalm met béarnaisesaus gerecht dat tweesterrenchef Luc Bellings
ooit als beste schotel naar voor schoof verder uit de oven te toveren. In de
zaal zorgt Raf ervoor dat het centraal opgestelde haardvuur de gezelligheid nog
meer aanscherpt. Het laat zich meteen raden, met De Haven beschikt Nieuwpoort
meteen over een nieuwe culinaire parel.
OPENINGSMENU
Welkomstbubbels
met hapje
Ravioli
van kreeft met fijne groentjes
Paling
De Haven
(Eigen
creatie : gebakken paling in lookbotersaus met spekreepjes, ajuin, sjalotjes en
champignons, geflambeerd met Calvados en tot slot een scheutje room)
OF
Gepocheerde
zalm met Béarnaisesaus
(Dit
gerecht werd geproefd, vergeleken en als beste gekeurd door tweesterrenchef Luc
Bellings)
OF
Steak
grillé
(in huis bereid lookbotersausje en wintergarnituur)
Trio
van nagerechten
Prijs: 40
euro
Het
openingsmenu is te genieten tot 30 maart 2017.
Ze zijn er weer, de heerlijke witte fragiele
stengeltjes die in februari de kop opsteken en hopscheuten heten. Een negental
Poperingse hopboeren zorgt jaarlijks voor enkele heerlijke culinair hoogstaande
weken, vooral te genieten in de toprestaurants, maar niet in het minst bij de
Chefs uit de regio, tien toppers die van half februari tot eind maart 2017 elk
hun eigen creatie van het witte goud van Poperingen met klasse op het bord
laten bewonderen.
Het hoeft geen betoog, Poperinge is de hoofdstad
van de hopteelt en het goede leven. De hopboeren vertroetelen de hopplanten met
als resultaat kwaliteitshop te gebruiken voor de bierbereiding. Hopscheuten is
dan weer het witte goud en zijn de jonge ondergrondse scheuten van de hopplant.
De hopscheuten worden in het prille voorjaar met de hand geplukt, wat zich dan
ook vertaalt in een dure prijsklasse. Hopscheuten zijn de jonge uitlopers van
de hopplant. Alles begint bij het snoeien van de wortelblokken. Daarna begraaft
men ze onder zowat een halve meter aarde. Die worden buiten gekweekt maar
gezien het nog te koud is om deze op het veld te oogsten vertroetelen de telers
de hopscheuten in vloerverwarmde lokalen. Zo is het al mogelijk om in februari
hopscheuten op tafel te leggen. Voor een kilogram hopscheuten mag je rekenen op
zowat twee uur werk. Intense arbeid dus, wat de prijs van de hopscheuten zo
duur maakt.
oooooooOOOOOOOOOOOoooooooooo
PUUR GENIETEN
Wie de
hopscheuten op en top wil genieten kan nog tot eind maart 2017 terecht in
onderstaande restaurants waar de hopscheuten dagelijks worden aangeleverd. Elk
van deze Chefs is gek op hopscheuten en schotelt op zijn manier het beste uit
de Westhoek naar voor.
Om de hopscheuten extra in de kijker te stellen
pakt de Keurbroederschap De Witte Ranke uit met een exclusieve
Hopscheutenhappening en dit zaterdag 18, zondag 19, donderdag 23 en zaterdag 25
maart 2017 voor de 19de keer uit om de weg van de hopscheuten te
ontdekken.
Dit arrangement richt zich tot individuelen,
groepjes, familie en vrienden als verenigingen en bedrijven. Tijdens deze
happening breng je een bezoek achter de schermen, zowel bij de hopboer als bij
de biohopboer en brouwerij De Plukker waar Kris Langouche en Joris Cambie je
hartelijk ontvangen.
Programma
9.45 u. Onthaal in een hopboerderij.
12.45 u. Degustatiemenu in een Poperings
gastronomisch restaurant. (Excl. aperitief en koffie).
14.45 u. Bezoek achter de schermen van biobrouwerij
De Plukker.
Einde rond 17 u. na degustatie van bieren met
biohop. Deelnemers ontvangen (per gezelschap) een toeristisch infopakket.
Deelnemen kost: 70 euro per persoon all in (onthaal
met koffie, gidsvergoedingen, bezoek hopbedrijf, degustatielunch inclusief
drank, degustaties en drink)
Voor groepen (vanaf 25 personen) is een formule op
maat mogelijk (eventueel andere data en tijdstippen).
Het zal de fijnproever niet
ontgaan zijn, bij elk feest, banket, familiefeest of eender welk
bedrijfsfeestje of reünie is er steevast iemand of meerdere die meteen de
zaalmeester en of Chef laat weten dat men geen vlees op het bord wil.
Vegetarisch eten is immers vandaag meer dan ooit in. Uit overtuiging inzake
dierenrechten? Beïnvloeding door vrienden of collegas? Uit ethische overweging
of gezondheidsredenen? Of zo maar een modeverschijnsel. Hoe dan ook, de Chefs
houden er best rekening mee. Zo ook Chef Tom Van Den Broeck in het restaurant
OSTEND QUEEN, toprestaurant op het dak van het Oostendse Casino.
Vegetarisme is de
voedingswijze waarbij men geen vlees, vis, en schaaldieren of voedsel waarin
deze ingrediënten verwerkt zijn eet. Ook de bijproducten zijn taboe. In de
plaats doet men zich te goed aan plantaardig voedsel, zeg maar fruit, diverse
graansoorten, noten, peulvruchten en uiteraard groenten. Nederlanders zijn de
koplopers en kiezen voor vegetarisme vooral om gezondheidsredenen (50%) en
dierenrechten (15%) en omdat het mode is (10%). Daar kunnen we ook nog de semi-vegetariërs
en veganisten aan toevoegen.
GREEN SENSATIONS
Chef Tom Van Den Broeck
(oud-leerling Hotelschool Ter Groene Poorte Brugge) is niet alleen een meester
in vis- en vleesbereidingen op hoog niveau, maar is tegelijk van alle markten
thuis en weet op klasrijke wijze ook de vegetariërs gastronomisch te verwennen.
Vandaar zijn creatie Green Sensations and Earthly delights,
Groene Sensatie en Aardse verrukking. De Chef biedt hierbij een culinaire
belevenis aan waarbij groenten de hoofdrolspelers zijn. Samengesteld uit al
het goede dat de aarde ons te bieden heeft, zeg maar verse seizoens-, land- en
zeegroenten, fruit, kruiden, zaden, noten en granen. Het menu is volledig vrij
van dierlijke producten, zegt Chef Tom, geflankeerd door zaalmeester Patricia.
Een Soepje van aardpeer
(met linzen, king oyster paddenstoel en rode ui) en een Blini (met cashew crème,
duxelles en peterselie) zet het vegetarisch feest in. Als hoofdgerecht schuift
de Chef een Taartje van aardappel (met gele biet, schorseneer en
knolselder) en een Kroketje met truffel (trompette de la mort en butternut
pompoen) naar voor.Subliem en super
lekker kraaien Helena, Maria en Annick van smaakvolle pret. Met een heerlijke
bord Rode
biet (met chocolade, hibiscus en limoen) sluiten de vegetarische
lekkerbekken de Green Sensations liplikkend af. Inderdaad, restaurant Ostend
Queen, gastronomie voor iedereen.
Het is u wellicht niet onbekend, maar heel wat toeristen weten alles van
de bloemen op Madeira, kennen alle kerken van Mallorca van binnen en van
buiten, weten te genieten op de mooiste stranden aan de Costa Blanca of aan de
azuurblauwe zeeën in Mexico, Jamaica of Aruba, maar kennen met moeite de
schatten van ons eigen land, laat staan, ze te hebben bekeken en bezocht. Zo is
Antwerpen, wereldstad in Vlaanderen, nog voor velen een onbekend gebied. We
gaan het voor u graag verkennen. Een van onze goede voornemens in dit prille
jaar.
We starten onze reeks in het prachtige Antwerpen met zijn vele troeven.
Enkele voorbeelden: Antwerpen Maritiem met een havengebied van meer dan 13.000
ha is de tweede grootste haven van Europa en te bezoeken via boottochten op de
Schelde en in de haven of via de haven fietsroutes. Antwerpen is ook het
wereldcentrum voor diamant en reeds sedert 1446 wordt de diamant er bewerkt.
Met 1900 diamantairs op een oppervlakte van één vierkante kilometer, vier
diamantbeurzen en de enige beurs voor ruwe diamant is de diamant na de haven de
tweede economische pijler van de stad. Antwerpen modestad wordt in de jaren
tachtig door de zes van Antwerpen internationaal op de kaart gezet. De
Antwerpse modeacademie, waar de Antwerp Six afstudeerden, is één van s werelds
meest prestigieuze modescholen en brengt nog altijd jonge, getalenteerde en
creatieve ontwerpers voort die tekenen voor een Belgische stijl.
ANTWERPEN KUNSTSTAD
MET GROTE K
Antwerpen Rubensstad : onlosmakelijk verbonden met Antwerpen is Peter
Paul Rubens (1577 1640. ) Niet alleen als geniaal barokschilder, schrijver
van duizenden brieven en notities, maar ook als diplomaat waarvoor hij in
Engeland en Spanje in de adelstand wordt verheven kennen we J-P Rubens. Door
zijn bijdrage wordt Antwerpen in de zeventiende eeuw één van de belangrijkste
culturele en economische centra van de wereld. We kennen nog altijd het
adjectief Rubensiaans dat verwijst naar de volslanke dames die de meester graag
penseelde. Meer info: www.rubenshuis.be
Antwerpen kunststad : niet alleen architectonisch, met voorbeelden van
alle mogelijke bouwstijlen, maar ook juwelenontwerpers, architecten,
modeontwerpers, internationaal toonaangevende beeldende kunstenaars zoals
Panamarenko, Fabre en onder andere Tuymans zetten Antwerpen naast de grote
kunststeden van de wereld.
Naast het prachtige Centraal Station ligt een van de oudste dierentuinen
van de wereld: De Zoo. Reeds meer dan 160 jaar een smaakmaker voor jong en oud.
En wat gedacht van de Onze-Lieve-Vrouwekerk: grootste zevenbeukige,
gotische kerk van de Nederlanden. De Noordertoren is 123m hoog. Er zijn diverse
werken van de grootmeester Rubens te bezichtigen. Meer info: www.dekathedraal.be
Niet te missen is ook de Carolus Bart Olomeuskerk, unieke barokkerk
gebouwd tussen 1615 en 1621 door de jezuïeten.
Paul Rubens werkte eraan mee als schilder, decorateur en architect.
Bevindt zich op het Hendrik Conscienceplein 6, 2000 Antwerpen,
www.carolusborromeus.be
MAS MUSEUM AAN DE
STROOM
Blikvanger sinds enkele jaren is het MAS, het Museum aan de Stroom. Met
zijn 60 meter hoge toren en speciale architectuur is het MAS op het Eilandje
het nieuw oriëntatiepunt in t Stad. Het MAS vertelt het verhaal van de stad,
de haven en de wereld. Het MAS is een ontwerp van het Nederlandse bureau
Neutelings Riedijk Architecten. Het staat op de plaats van eht vroegere
Hanzehuis, een 16de eeuwse opslagplaats. Benevens negen verdiepingen
die elk op hun beurt een eigen identiteit hebben, kan je op de
benedenverdieping in Café STORM genieten van een lichte hap, een leuke lunch en
uiteraard een heerlijk glas. Op de hoogste verdieping zorgt sterrenchef Viki
Geunes in t Zilte, tegelijk het hoogste restaurant in Antwerpen, voor
culinaire hoogstandjes. Het panorama is verbluffend. Aan je voeten ligt de stad
met het Eilandje als blikvanger.
Het is duidelijk, het MAS is veel meer dan een museum. Het is een unieke
belevenis die eens op bezoek in Antwerpen je zeker nooit links mag laten
liggen. Zonder meer een unieke parel aan de Hanzestedenplaats 1, 2000
Antwerpen. Meer info: www.mas.be
RED STAR LINE MUSEUM
Liefhebbers van een stevige brok nostalgie, zeg maar wereldgeschiedenis
mag een bezoek aan CRUISE AWAY niet missen. Het Red Star Line Museum brengt je
de wereld rond. Het brengt tegelijk de minder bekende cruise-activiteiten tot
leven met de expo Cruise Away. De vele verhalen van de reizigers en bemanning
worden er letterlijk in geuren en kleuren uiteengedaan. Kenners weten het,
in de jaren 20 en 30 pakte de Red Star Line Cruises uit met wereldreizen,
vooral voor begoede Britse en Amerikaanse toeristen en businesslui. De crew op
deze schepen bestond toen voor het grootste deel uit Antwerpenaars. De expo
zorgt evenwel ook voor controversie en kritiek in barre tijden met hongersnood
en miserie als hoofdrolspelers. De schepen waren zonder meer gouden kooien,
nooit eerder geziene luxe we schrijven 1920-1930 die de kloof tussen arm en
rijk nog meer accentueerde. Voeg daarbij de ellendige toestanden die de
gelukzoekers meemaakten op weg naar het beloofde land dat Amerika heette. Een
pakkend verhaal van een avontuur dat voor velen lang niet uitkwam zoals men het
zich had voorgesteld. Kortom, het verhaal over miljoenen mensen en één droom. Meer
info: www.redstarline.be
Bij een volgende reportage proeven we van de heerlijk gedekte tafels van
A en nemen u mee naar de haven.
Met dank aan Judith Fischer Stad Antwerpen Business and City
Marketing Visit Antwerpen meer info: www.visitantwerpen.be tel. 03 232 01 03