Zoeken in blog

Foto
GASTRONOMIE & TOERISME
Rendez-vous avec le Nord

Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal
per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon,
Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw
Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434
Westende, met als doel de horeca, het toerisme,
vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen
te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit
vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te
beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke
vrijdagvoormiddag even na 10 u.

VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid
naar een bestand van levensgenieters,
gastronomen, reislustigen, managers,
zonnekloppers en natuurliefhebbers +
gratis verdeling via VVV-kantoren aan
de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide,
Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen
en in een reeks geselecteerde winkels.
Wie een persoonlijk abonnement op adres
wenst kan dit mits overschrijving van
20 euro per jaar, over te maken op
het PCR-nummer 000-0483943-10
met vermelding "Abonnement 2009".

Hoofdredacteur
Georges Keters

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER
REDACTIEADRES & SECRETARIAAT
vzw Reizen & Smullen (Travel & Gastronomy)
Bassevillestraat 101
8434 Middelkerke-Westende
Tel. 058 23 68 79
Fax: 058 23 10 90
Mobile: 0495 22 68 79
E-mail : Georges.Keters@skynet.be
PCR : 000-0483943-10

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd
of openbaar gemaakt (op gelijk welke
manier) zonder schriftelijke toestemming van
de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten
verantwoordelijkheid van de uitgever.

Foto
Foto
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
15-08-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nederland Bovenbeste Buur
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Zeeuws-Vlaanderen zo dicht en zo mooi

Licht en lucht in Duinhotel Haamstede

 

Zoek niet langer naar een stek om je stress over boord te gooien, te onthaasten, te genieten van alle mogelijke rust, ongerepte duinenwandelingen, heerlijke fietstochten, afgerond met gezonde ontspanning en een extra fijne keuken. Je vindt het allemaal op iets meer dan een uurtje wagen in Burgh-Haamstede, Schouwen-Duiveland, Zeeuws-Vlaanderen, in Duinhotel Haamstede.

 

Het in het weergaloos duinenlandschap en aan de boorden van de Noordzee neergepoot hotel laat vier Nederlandse sterren zien. Er is geen zwembad, wel sauna. Gastvrouw Cary en gastheer Kees Hoeder zorgen er persoonlijk voor dat het je aan niks ontbreekt.

De keuken is een juweeltje. De Frans-Italiaans gerichte keuken van Duinhotel Haamstede is zonder meer een klasse apart. Streekproducten spelen hier de hoofdrol wat zich resulteert in verrassende schotels, stevig, royaal en smaakvol. In de keuken zwaait chef Niek Soeters de pollepel en met Micha en Jolanda in de zaal als verlengstuk kan je culinair genot nauwelijks stuk. Voeg daarbij de wijnkennis van gastheer Kees en je dagje stappen of fietsen bereikt een super climax, met niets dan moois in het glas.

Meer nog, in Duinhotel Haamstede is niemand een nummer. “Het is onze bedoeling en heilig streven dat onze gasten het naar de zin hebben en zich meteen thuis voelen”, onderstreept Kees Hoeder extra;

De 41 luxe kamers zijn groter dan normaal en ingevuld met Britse countrystyle meubelen, wat de rust een extra onderlijnd. Kabeltv, telefoon met ISDN of analoge aansluiting voor modem maken het nog eens zo leuk. De badkamer is voorzien van bad en extra douchekabine, haardroger en toilet. De vijf suites aan de duinen beschikken over een zonneterras met uitzonderlijk uitzicht op de immense duinen.

De keuken is een voltreffer. Het restaurant pakt uit met een en al verwenning. “We hebben een restaurant met een hotel, en geen hotel met restaurant. Het culinaire wil hier de kroon op het werk zijn voor rust en de ontspanning”, stelt eigenaar Kees Hoeder. De kaart is relatief beperkt met seizoensgebonden schotels. De wijnkaart is een juweeltje met schatjes uit de hele wereld. Te danken aan de passie van de gastheer, steeds op zoek naar iets leuks en moois in het glas. En daar slaagt hij dan ook steevast in.

 

UITVALBASIS

Het Duinhotel Haamstede is naast zijn unieke ligging in het duinengebied en natuurgebied Westerenban ideaal als uitvalbasis voor meerdere uitstapjes in de regio. In de directie omgeving is – buiten de schitterenden duinen en stranden – niet veel te beleven. Zierikzee, Waterland Neeltje Jans, het Veerse Meer, Middelburg en de marktdag op dinsdag in Goes liggen evenwel op een boogscheut. Wie er de spanning wil inhouden kan (mits betaling) genieten van een rondje zweefvliegen (22 euro per persoon, tot 10 minuten) kajakvaren op de Oosterschelde (20 euro pp, ruim drie uur) of duiken in het Grevelingenmeer (45 euro pp, 2.30 uur), golfen in Molenberg (25 euro pp, minimaal twee uur),   of een Ruige Binken of Meidentocht, goed voor een fysieke inspanning waarbij boomstamwerpen, touwtrekken en onder andere boomzagen in het domein Westerschouwen aan de orde zijn (20 euro pp, 3.30 tot 4 uur).

 

SPECIALE AANBIEDING

Voor de lezers van deze BLOG GASTRONOMIE & TOERISME heeft Duinhotel Haamstede een extra aanbieding: Twee overnachtingen met uitgebreid ontbijtbuffet, een culinair drie gangen diner, een gastronomisch vier gangen diner, gratis gebruik van sauna en fitness en wandel- en fietsroutes plus fles huischampagne op de kamer voor de prijs van 215 euro per persoon. Bij boeking melding maken van de BLOG GASTRONOMIE & TOERISME

Duinhotel Haamstede, Torenweg 1, 4328 JC Burgh-Haamstede, tel. + 31 111 88 77 66, info@duinhotel.nl, www.duinhotel.nl. Gratis parkeerhaven voor het hotel.

 

Georges Keters


>> Reageer (0)
04-08-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In de voetsporen van Edvard Grieg
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Bergen poort tot Noorse fjorden

 

In de voetsporen van
Edvard Grieg

 

In Bergen blaffen de honden naar iedereen die geen paraplu in de hand heeft. Of beter nog: In Bergen worden alle kinderen geboren met een regenscherm in de hand. Dit zijn slechts twee van de vele grappigheden die de stad Bergen dagelijks over zich heen krijgt. Niet moeilijk, het regent er quasi elke dag. We bezochten Bergen evenwel onder een gelukkig gesternte en mochten genieten van de vele troeven die de kustprovincie Nordhordland te bieden heeft.

 

Gelegen aan de westkust is Bergen op Oslo na de grootste stad van Noorwegen, met bijna 250.000 inwoners. Het is vooral gekend omwille zijn grote neerslag, 2250 mm per jaar. De stad zet dit fenomeen elk jaar extra in de kijker met het Regenfestival, een regenjas- en parapluparade. Tot voor enkele jaren stonden er her en der parapluautomaten. Die (bijna) dagelijkse regenval hebben ze danken aan de ligging tussen zeven bergen met de Ulriken als hoogste met 642 meter. Regen of geen regen, Bergen is een stad waar heel wat te beleven is en zich stilaan ontpopt als stad voor een citytrip. Met de luchthaven Flesland aan de rand van de stad, bijzonder makkelijk te bereiken vanuit Brussel.

Gesticht in 1070 door Olav Kyrre was Bergen tot 1299 de hoofdstad van Noorwegen, een der belangrijkste Hanzasteden en verblijf van de Noorse koningen, waardoor de stad tot de rijkste van het land behoorde. De stad was zo goed als volledig opgetrokken uit hout en werd dan ook herhaaldelijk geteisterd door branden. Het handelscentrum (Bryggen), de kern van het oude Bergen, is zo goed als origineel, staat nu op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Vandaag is Bergen een modern centrum van industrie, cultuur en toerisme.

Bergen, in 2000 Europees Cultureel hoofdstad van Europa, is tegelijk het beginpunt zowel als het eindpunt van de adembenemende Hurtigenroute, scheepsroute tussen Bergen en Kirkenis die dagelijks zorgt voor post-, goederen- en passagiersvervoer aan de Noorse Westkust. Bureau Scandinavia in Brussel is de grote specialist van deze wondermooie zeetocht. Meer info: www.bureauscandinavia.be.

 

EDVARD GRIEG

Bergen heeft zoveel te bieden, zowel op architectonisch, cultureel als op toeristisch vlak. Dit jaar staat evenwel Edvard Grieg op het hoogste culturele schavotje. Men herdenkt er de honderdste verjaardag van zijn overlijden. De Noorse wereldbekende componist, met onder andere de Peer Gynt Suites, werd in Bergen geboren op 15 juni 1843 en er overleden op 4 september 1907.

Grieg kreeg de muziek met de paplepel toegediend door zijn moeder, zelf begenadigd pianiste. Op zijn vijftiende trok hij op advies van Ole Bull naar Leipzig en werd leerling van de grote Wenzel, waarna hij bij Moscheles en Reinecke zijn kennis extra aanscherpte. In 1861 maakte hij zijn groot debuut in Zweedse Karslhamn. Edvard Grieg voelde zich evenwel sterk aangetrokken door de Noorse volksmuziek. Alhoewel hij veel reisde kwam hij steeds met veel liefde terug naar “zijn” Bergen. De stad zit nog bol van de herinneringen aan deze muzikale grootmeester, met als klap op de vuurpijl zijn landgoed Troldhaugen, net buiten het centrum van de stad.

 

LOFTHUS

Een der grote pleisterplaatsen van Edvard Grieg was het componistenhuis Hardanger, vandaag te vinden in de tuin van het prestigieuze viersterrenhotel Ullensvang Hotel in Lofthus.

De Noorse natuur was een van de grootste inspiratiebronnen van Grieg. Daarom besloot hij in 1878 naar Hardanger te trekken. De stilte, de natuur, de rust en vrede hadden op hem een positieve uitwerking.

Edvard Grieg putte dan ook heel wat inspiratie uit zijn verblijf aldaar. Aan de voet van de Hardangerfjord – een stukje ongerepte kleurrijke natuur met hoge bergen, gletsjers en klaterende watervallen die zich over de bergrotsen werpen – wist hij meerdere stukken te schrijven.

Lofthus en het Ullensvang Hotel ligt op 115 km van Bergen en is makkelijk met bus of ferry te bereiken. De regio Hardanger is effenaf schitterend qua natuurschoon. Geen wonder dat Edvard Grieg er graag kwam. Hij voelde zich vooral aangetrokken tot de machtige natuur van Noorwegen. Grieg had dan ook een voortdurend verlangen naar de natuur, zijn thuis. Hij componeerde dan ook in Hardanger zijn mooiste werken.

 

TANK SKOLE

Ander leuke bezienswaardigheid omtrent het leven van Grieg in Bergen is Tank Skole, de School van Tank, waar Edvard Grieg als tienjarige school liep. Naderhand werd hij van school gehaald en naar Leipzig gestuurd om er aan het conservatorium muziek te studeren. Een gedenkplaat herinnert aan de prille aanwezigheid van de muzikale grootmeester.

 

STRANDGATEN 208

Op die plaats werd Edvard Hagerup Grieg op 15 juni 1843 geboren. Het eigenlijke geboortehuis aan Strandgaten 152 werd in april 1944 door explosie volledig vernieuwd en bestaat dus niet meer. Uit erkentelijkheid voor de meester werd een bord geplaatst aan het nummer 208.

 

LANDAS

Leuk is ook de boerderij Landas waar het erf van 1853 tot 1873 eigendom was van de familie Grieg. Gesine Hagerup Greig, de moeder van Edvard, had het huis van haar vader geërfd. De jonge Edvard hield van deze plaats en hij bracht dan ook veel tijd door in het componistenhuisje dat zijn ouders er voor hem bouwden. De boerderij ligt iets buiten het centrum van Bergen.

 

ELSESRO

In dit oude gedeelte van Bergen componeerde Grief in de zomer van 1874 de muziek voor zijn legendarische Peer Gynt suites. Hij woonde in Bergen, maar mocht van een plaatselijke reder het paviljoen Elsesro als componistenruimte gebruiken. Hier kwam de meester tot rust en schreef er misschien zijn meest gekende stukken. Het paviljoen is elke dag te bezoeken.


TROLDHAUGEN

Een eresaluut aan de Noorse grootmeester Grieg is niet compleet, zonder bezoek aan zijn zomerresidentie in Troldhaugen, een vaal witte villa met groene vensterramen, diep verscholen in een bosrijke omgeving aan het Nordasmeer, op tien km ten zuiden van Bergen. Hier woonde Edvard 22 jaar lang samen met vrouw Nina, een Deense zangeres. Het was zij die de naam Troldhaugen bedacht, wat letterlijk “Trollenheuvel” betekent. In de winter was hij steevast op tournee, in de zomer verbleef hij op Troldhaugen. Meer nog, Troldhaugen bracht Grieg, naar eigen zeggen, voldoende inspiratie voor 24 symfoniën en 27 opera’s.

In de in Victoriaanse stijl opgetrokken villa ontvingen Edvard en Nina Grieg heel wat van hun vrienden met daarbij Brahms, Liszt, Mengelberg en onder ander Tchaikovsky, die op de glanzende vleugel Grieg (een pareltje van Steinway & Sons) graag zijn Pianoconcert n. 1 ten gehore bracht.

Ondanks hun graag reizen waren Nina en Evard steeds blij terug thuis te zijn op Troldhaugen. Ze waren beiden zo gehecht aan de villa dat ze er ook wilden begraven worden.

Grieg overleed op 4 september 1907 in het ziekenhuis in Bergen. Zijn as werdin een nis gezet, gehakt in de rotswand van Troldhaugen. Nina overleed 29 jaar later in 1936 en werd op 15 juni, geboortedag van Edvard, bijgezet in het wandgraf, naast haar echtgenoot.

Vandaag is Troldhaugen één groot museum, bestaande uit de villa, het componistenhuisje, de begraafplaats en het in Edvard Grieg Museum, geopend in 1995 en waar in de Trondzaal regelmatig concerten gegeven worden. Er is plaats voor 200 man.

Een bezoek aan Troldhaugen is des te opmerkelijk omdat de ganse inboedel er zo goed als onaangeroerd is. Het is alsof de geest van Grieg en Nina er blijft rondzweven.

 

PRAKTISCH

 

HOE ERHEEN:

Brussels Airlines en SAS vliegen dagelijks vanuit Brussel via Oslo of Kopenhagen naar Bergen. Duurtijd: anderhalf uur, plus 40 minuten.

 

VERBLIJF

Om in de sporen van Grieg te blijven is zowel Hotel Ullensvang (****) in Lofthus (www.hotel-ullensvang.no) en Clarion Hotel Admiral (***) hartje Bergen, de ideale uitvalsbasis. Prijzen der kamers respectievelijk vanaf 100 en 80 euro.

 

TE ZIEN

Naast de obligate Grieg-herinneringen hierboven vermeld, wacht nog een waslijst van bezienswaardigheden. Niet te missen is alvast Bryggen, de unieke rij houten woningen aan de Hanzekade. Achter deze veelkleurige historische gevels zijn met Dampen, To Kokker en Enhjorningen de beste restaurants van de stad te vinden. Het Bergen Art Museum, Bergen Maritime Museum, het Bryggens Museum en onder andere het Hanseatic Museum zijn een bezoek overwaard. Concertliefhebbers genieten zeker van de Grieg Hall, waar jaarlijks het Bergen International Festival plaats vindt. Het Horda Museum laat folklore zien terwijl een ritje van de Floibanen Funicular je naar het dak van Bergen brengt, goed voor een schitterend panoramisch zicht op de binnenstad. Met de Bergen Cable Car Ulriken klim je naar de hoogste berg van Bergen.

In Utne mag je niet voorbij het Hardanger Folkemuseum, terwijl het 18de eeuwse Utne Hotel een schat aan authentieke stukken laat zien.

Wie het water op wil, en dat is een must in Noorwegen, diverse boottochten brengen u naar de mooiste hoekjes en fjorden van de regio. Het is dan ook genieten geblazen aan boord van de White Lady vanuit Bergen of op de Peer Gynt vanuit Steinsto. Met de Bergen Card haalt u heel wat kortingen in huis.

 

ETEN & DRINKEN

Het hoeft geen betoog, Bergen is een levendige stad. De aanwezigheid van een universiteit en diverse concerthallen is hier niet vreemd aan. Epicentrum van de eethuizen is Bryggen, van democratisch tot peperduur. Bergen is vooral gekend omwille zijn visrestaurants.  Eke dag is er een pittoreske vismarkt. Toppers hierbij zijn Enhjorningen waar de Carpaccio van walvis en zalm uit de Lofoten er bijzonder zijn. Trek in lekkere mosselen? Restaurant Dampen is uw adres. Hier zijn de “Dampende Blaskjell” verrukkelijk. In To Kokker zijn de gebakken “Stekte Scampi” op hun best. In Egon Restaurant wacht een brede waaier van kleinere schotels met de “Stekte Steinbitfileter”, gebakken oceaanvis, als topper en betaalbaar. In de binnenstad brengt restaurant Holbergstuen de traditionele Noorse keuken als sinds 1927. Dat alles in een nostalgisch decor, waar trollen uiteraard thuis zijn.

 

GELD

Noorwegen blijft zich voorlopig vastklampen aan de Noorse kronen. Eén euro is goed voor 8,07 Noorse kronen. De gangbare betaalkaarten worden overal vlot aanvaard.

 

EXTRA INFO

Innovation Norway, www.visitnorway.nl, tel.: + 33 70 346 73 48 en Toerisme Bergen, tel.: +47 55 55 20 14, www.visitbergen.com; www.brusselsairlines.com en www.sas.dk.

 

Georges Keters

 

 

 


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jonge Chef in de Aude
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Gastronomie in Aude en Gard

 

Jonge Chefs Ambassadeurs van Languedoc-Roussillon

 

 

Tafelen in Frankrijk is steeds een feest. In welke regio of departement men ook maar de voeten onder tafel steekt is betaalbare streekgastronomie nooit ver weg. Elke regio heeft zijn specialiteit, dweept met de beste smaken en wil de kroon boven de andere steken. Eén zaak is zeker, de jonge chefs die vandaag in de Languedoc-Roussillon de neus aan het venster steken zijn de toppers van morgen. Meer nog, ze zijn de Gastronomische Ambassadeurs.

 

Een van die trekpleisters waar geschiedenis en gastronomie hand in hand gaan is het middeleeuwse Carcassonne waar de Katharen historie schreven met veel bloed. Vandaag vloeit er geen bloed meer maar behoren de wijnen tot de beste uit het zuiden. En deze kan men best proeven in de Comptoir des Vins et des Terroirs waar Christiane Mortès je vakkundig de beste AOC du Languedoc flessen als Corbières, Minervois, Saint-Chinian, Faugères, Fitou, Cabardès, Malepère en onder andere de Limoux en Muscat laat genieten. Op afspraak kunnen groepen bij haar terecht voor uitgebreide kennismaking. Alle info: Christiane Mortès, Comptoir des Vins & Terroirs, 3, rue du Compte Roger – La Cité – F - 11000 Carcassonne;

 

JEROME RYON

Iets verderop in de Cité behoren de restaurants van Hôtel de la Cité tot de top van Carcassonne. In het gastronomisch restaurant La Barbacane zorgt de jonge chef Jérôme Ryon voor uitgelezen schotels. Chez Saskia staat open voor het ontbijt en de lunches en bij mooi weer is het tussen juni en september steevast genieten in Le Jardin de L’Evêque. Meer info: www.hoteldelacite.com.

 

FRANCK PUTELAT

Op de Chemin des Anglais, aan de voet van La Cité bouwde Franck Putelat, voormalig sterchef in Hôtel de la Cité twee jaar terug met Le Parc een eigen restaurant uit. Vandaag schittert al een eerste Michelinster aan de gevel. Met eega en gastvrouw Céline werkt Franck – Zilveren Bocuse 2003 – naar het opperste genot. Zijn borden zowel als de inhoud getuigen van grote inventieve klasse. De bediening is perfect. Dat alles in een ruim, luchtig, modern maar toch gezellig kader. Meer info: www.restaurantleparcfranckputelat.com

 

JEAN-MARC BOYER

In de schaduw van Les Quartre Châteaux de Castours, 15 km ten noorden van van Carcassonne, dat overigens een dagbezoek waard is, kan men even culinair verpozen aan de tafel van Jean-Marc Boyer. Deze jonge chef haalde in zijn restaurant Le Puits du Trésor dit jaar zijn eerste Michelinster. Het al zeker niet bij deze blijven. Jean-Marc is een meester van de nieuw-klassieke keuken. Le Puits du Trésor heeft zijn naam duidelijk niet gestolen. Het bevat niets dan schatjes op het bord. Meer info: Le Puits du Trésor, Jean-Marc Boyer, 21, route des Quatre Châteaux, 11600 Lastours,

contact@lepuitsdutresor.com, www.lepuitsdutresor.com

 

GILLES GOUJON

Een van de absolute toppers in het Aude-gebied is L’Auberge du Vieux Puits en restaurant Gilles Goujon in het pittoreske kleine Fontjoncouse (slechts 98 inwoners!), hartje Corbières, klassenrestaurant bekroond met twee Michelin-sterren. Onder de geniale koksmuts zit Gilles Goujon, eega Marie-Christine Riols zorgt voor de administratie. De keuken van deze Michelin-topper is zonder meer fenomenaal met een uitstekende prijs/kwaliteit. Meer info: L’Auberge du Vieux Puits, Restaurant Gilles Goujon, Marie-Christine & Gilles Goujon, 11360 Fontjoncouse, aubergeduvieuxpuits@wanadoo.fr

 

 

PHILIPPE MATHIEU

Niet alleen in de Aude vindt men topchefs, ook de Gard laat jong talent zien. Philippe Mathieu is een van de vernieuwers. Tussen Montpellier en Nîmes toverde hij een bouwvallige bergplaats om tot een modern interieur opgefleurd met kunst. Ook aan tafel zorgt Philippe voor aangename verrassingen. Geen doorsnee borden, maar de schotels zijn allen aangepast aan de gerechten. Knap en inventief. En betaalbaar! Meer info: L’Orchidéa, Place du Coudoulié, 30660 Gallargues le Montueux, tel. +33 4 66 73 34 07.

 

VINCENT CROIZARD

Nîmes zit bol van de fraaie eethuizen. Eentje springt er de jongste tijd sterk uit: Le Darling. Hier wist de 33-jarige Vincent Croizard zich in minimum van tijd te ontpoppen tot de top, met uitstekende referenties in de Gault Millau, Bottin Gourmand en Champerard 2007. De keuken is fris, inventief en vooral smaakvol. Vincent laat elk product zijn eigen identiteit behouden. Zijn “Duif van Costières met farce van foie gras en eend” was effenaf verbluffend. Een adres om zeker op zak te hebben, op stap in Nïmes. Meer info: Le Darling, 40 rue de la Madeleine, 30000 Nîmes. www.ledarling.com.

 

SEBASTIEN DAUTEL

Iets voorbij Nîmes in de Camarque openden Emile en Sébastian begin dit jaar in een voormalig klooster met L’Ancien Monastère in het schilderachtig dorpje Franquevaux hun eigen restaurant een aanpalende gîte. De keuken is sterk in streekgerechten, is smaakvol met oog voor seizoensgebonden producten. Er is plaats voor 42 zitjes en nog eens 34 op het zonovergoten terras, onder de platanen. Menu’s aan 15 en 24 euro. En jong duo dat het zeker zal maken. De binnenplaats geeft ruimte aan de kinderen. Meer info: L’Ancien Monastère, Place du Monastère, 30640 Franquevaux, tel. +33 4 66 80 95 58.

 

CHATEAU GRAND MOULIN

Geen uitmuntende schotels zonder mooie wijnen. Languedoc-Roussillon zit bol van uitstekende wijngaarden. Een van de betere AOC Corbières zijn de flessen van Château Grand Moulin in Lézignan-Corbières. Wijnboer Jean-Noël Bousquet en oenoloog Pierre Vialard gaan er dan ook terecht prat op om de wijnen nog op ambachtelijke wijze te produceren. Hierbij worden de druiven manueel geplukt en volgens aloude traditie gemaakt. De renovatie aan het Château nadert zijn voldtooiing. Meer info: chateaugrandmoulin@wanadoo.fr.

 

DOMAINE DE CALET

In Beauvoisin, gelegen in de Vallei van de Rhône, strekt zich aan de poort van de Camarques tussen de Provence en de Languedoc-Roussillon, het Domaine de Calet uit. Anna-Lena en Yvon Gentes streken hier enkele jaren geleden neer en zijn thans een der grootmeesters in zake de appellatie Costières de Nîmes, met Syrah en Grenache als voornaamste druivensoorten. Toppers zijn de Travers du Rey, La Tournerie en de Carthagène. Domaine de Calet bevat tevens enkele fraaie gastenkamers. Meer info: www.domainde-de-calet.com en Domaine.Calet@wanadoo.fr.

 

CHATEAU DE PENNAUTIER

Trek in een mooie fles AOC Cabardès, dan is een Collection Privée of een L’Esprit de Pennautier van het wijngoed Lorgeril, op een boogscheut van Carcassonne, nooit ver weg. Miren en baron Nicolas de Lorgeril zijn de eigenaars van Château de Pennautier (het Versailles van de Languedoc) en Château de Caunettes, goed voor fraaie crus Cabadès. Voeg daarbij La Borie Blanche Domaine de Vallière (AOC Minervois La Livinière) aan de voet van de Montagne Noir en men heeft meteen een adres waar klasrijke wijnen geproduceerd worden. Meer info: www.vignobles-lorgeril.com

 

ABDIJ VAN FONTFROIDE

Liefhebbers van een streepje cultuur mogen de Abdij van Fontfroide, op 14 km van Narbonne, niet links laten. Deze in Cisterciënzerabdij uit de 12de eeuw is een juweel. De sobere Romaanse kerk, de kloostergang en de kapittelzaal geven de grandeur van deze tijd weer en halen de grote contrasten tussen arm en rijk weer. Mis ook de collages van middeleeuwse glas-in-loodvensters, afkomstig uit Franse kerken die in de Tweede Wereldoorlog gebombardeerd zijn, niet. Zij zijn ingemetseld in de ramen van de slaapzaal van de monniken.

Meer info: www.fontfroide.com

 

CHAMBRES D’HOTES

Languedoc-Roussillon telt honderden leuke adresjes om te logeren. Eéntje is alvast de moeite waard om te noteren. In Montséret, een piepklein dorpje in de buurt van Carcassonne, pakt Betty Sylvette in een voormalige paardenfokkerij uit met drie effenaf schitterende chambres d’hôtes die in Domaine Sainte Marie des Ollieux luisteren naar de namen van Marie Camille, Clotilde en Clara. Drie driesterren gîtes vervolledigen het geheel. Dat alles in een bijzonder rustige omgeving in een méditerrane infrastructuur uit 1855. De extra ruime kamers en dito badkamers kosten 50 euro per nacht, ontbijt inbegrepen.

 

 

Met dank aan:

Myriam Fillaquier-Jouret

CDT Carcassonne

Promotion@audetourisme.com

www.audetourisme.com

Carole Bedou

CDT Gard

Bedou@tourismegard.com

www.tourismegard.com

In België: Jessy Van den Rym

Langstraat 92

2140 Antwerpen

Tel.: 03-272 32 86

Positif.Jessy@skynet.be

In Frankrijk:

www.tourisme-languedoc-roussillon.com

www.audetourisme.com

www.tourismegard.com

www.carcassonne-tourisme.com

www.sunfrance.com

Luchthaven Brussels-South – Charleroi Airport – Parkeerhaven.

 

Georges Keters

>> Reageer (0)
26-07-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.River Cruise Donau juni 2006
Klik op de afbeelding om de link te volgen DOWNLOAD
als PDF

>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Reportage Zuid-Afrika verschenen in Het Laatste Nieuw
Klik op de afbeelding om de link te volgen DOWNLOAD
als PDF

>> Reageer (0)
25-07-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GT Reportage Wenen pagina 2
Klik op de afbeelding om de link te volgen DOWNLOAD
als PDF

>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GT Reportage Wenen pagina 1
Klik op de afbeelding om de link te volgen DOWNLOAD
als PDF

>> Reageer (0)
24-07-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Reportage Slovenie verschenen in Het Laatste Nieuws 17-03-2007
Klik op de afbeelding om de link te volgen DOWNLOAD
als PDF

>> Reageer (0)
17-07-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Culinair Nederland

Romantik Hotels & Restaurant in de kijker

Topgastro en pure romantiek in Hostellerie Schuddebeurs

 

Weggestoken in het groen, midden de duinachtige polders bevindt zich in Schuddebeurs…. Hostellerie Schuddebeurs, een meer dan driehonderd jaar oude herberg die in de loop der eeuwen omgevormd werd tot een oase van rust, gezelligheid en romantiek: het werk van twee door de horeca gebeten Zeeuws-Vlamingen, Luit en Marjan Ezinga.

 

Op een boogscheut van Zierikzee ligt het dorpje Schuddebeurs, dat ook zijn naam doorschoof naar de met zestig luxueus ingerichte kamers gelijknamige hotel-restaurant. Luit en Marjan Ezinga behoren tot het kruim van de Nederlandse horeca. Luit is met Hostellerie Schuddebeurs niet alleen eminent lid van Romantik Hotels & Restaurants, hotelgroep met allure, maar onder andere voorzitter van de gereputeerde groep Relais du Centre Restaurants, groepering van restaurants die een 35-tal huizen met grote klasse groepeert.

Hostellerie Schuddebeurs is niet alleen een ideale pleisterplaats voor gastronomen die het beste willen, maar tegelijk een stek om er eens een paar dagjes op uit te trekken. De sfeervolle kamers en suites getuigen van grote klasse. Voeg daarbij een bijzonder rustige regio met zee, strand, duin, groen én een uitzonderlijke tafel, en je verblijf in Zeeland kan alvast niet meer stuk.

 

RELAIS DU CENTRE

Zijn gemoedelijkheid, sfeer, gezelligheid en gastvrijheid zijn de sleutelwoorden in Hostellerie Schuddebeurs, dan is keuken de absolute parel van het huis. Geniet er tussen april en augustus zeker van de unieke en onnavolgbare Oosterscheldekreeft. Wie zo lang niet kan wachten kan zich storten op het Menu Relais du Centre, het nec plus ultra die de chef uit de oven tovert. We genoten alvast van de Handgepelde garnalen uit Stellendam, gekonfijnte zalm en gestoomde makreel als eerste voorgerecht. Een kreeftensoep geparfumeerd met citroengras en gember gaat het hoofdgerecht vooraf. Hier laat de chef steeds de keus tussen vlees en vis. We lieten de Rosé gebraden lamsbout uit de “Levenstrijdpolder” aanrukken. Subliem. De Parfait van gecarameliseerde hazelnoten met mokkaschuim zette een punt achter dit hemels festijn. De gepaste wijnen zorgden voor het orgelpunt.

 

ROMANTIK HOTELS

Romantiek is van alle tijden. Of het motto van de in 1972 in Duitsland opgerichte hotelvereniging Romantik Hotels, dat intussen uitgroeide tot een totaal van ruim 200 luxueuze hotels, meestal 4- en 5-sterrenhotels, verspreid over twaalf landen, samen goed voor meer dan 7.000 bedden, allen met een warm hart voor de romantici.

Alle Romantik Hotels zijn samengebundeld in een knappe ruim 500 pagina’s tellende gids, in diverse talen en wereldwijd verspreid op 400.000 exemplaren. De Romantik Arrangements laten niets dan schitterende aanbiedingen zien, met vooral oog voor culinaire en toeristische hoogstandjes, in te vullen tot het welslagen van een… romantisch weekendje. De gids is te bekomen bij de leden hoteliers.

Voorzitter Romantik Hotels is Roland Zadra (Romantik Hotel Landschloss Fasanerie in Zweibrücken, Duitsland). Samen met algemeen directeur Inge Struckmeier (zetel Frankfurt am Main) en voorzitter Benelux Chris Vanhaecke (Romantik Pandhotel Brugge) tekent de voorzitter de grote lijnen uit voor de onmiddellijke toekomst in België, Nederland en Groot Hertogdom Luxemburg, met die ene bedoeling, de klant nog beter te verwennen.

 

ROMANTIK BENELUX

Ons land en de buurlanden Nederland en Luxemburg varen onder de vlag van Romantik Benelux. Voorzitter Chris Vanhaecke staat al jaar en dag met al haar ervaring borg voor een vlekkeloze opvolging van de leden. Ze buigt zich dan ook dagelijks over de huizen Manoir Carpe Diem (De Haan), Manoir du Dragon (Knokke-Heist), La Butte aux Bois (Lanaken), Le Val d’Amblève, Romantik Hotel Rocour (Poperinge) en haar eigen Pand Hotel in Brugge, Hostellerie Schuddebeurs (Schuddebeurs), Hof van Holland (Noordwijk), en ’t Jagershuis in Ouderkerk aan de Amstel in Nederland en Hostellerie du Grunewald (Dommeldang) in het Groot-Hertogdom Luxemburg, stuk voor stuk klasrijke en kwalitatieve hoogstaande hotels.

“Het komt er vooral op aan te waken over de kwaliteit. Dit is onze voornaamst zorg. Maar we kunnen met de hand op het hart stellen dat onze Benelux-leden allen parels zijn aan de mooie kroon van het geheel van Romantik Hotels & Restaurants International”, zegt voorzitter Chris Vanhaecke.

 

De gids Romantik Hotels & Restaurants International is te bekomen bij de leden hoteliers of bij Benelux-voorzitter Chris Vanhaecke, Pand Hotel Brugge, Pandreitje 16, 8000 Brugge, tel. 050-34 06 66, fax 050-34 05 56, pandhotel@romantikhotels.com en  www.romantikhotels.com/brugge

 

Georges

>> Reageer (0)
11-07-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Met de motorhome naar Griekenland - URBANO
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Met de motorhome naar Griekenland

URBANO zet wereld op wielen

 

Snel met het vliegtuig, ontspannen met de trein, via de snelweg met de wagen en overnachten in een motel of een stukje avontuur met de motorhome? Dit laatste heeft het allemaal: je bent er relatief snel, je rijdt ontspannen en je slaapt waar en wanneer je wil. De motorhome URBANO met zetel in Oostende schuift je de beste mogelijkheden omtrent een onbezorgde reis naar voor. We trokken meteen naar Griekenland.

 

Hoe log en indrukwekkend een motorhome er ook mag uitzien, het laat zich rijden als een limousine. De kolos is makkelijk te bedienen. Je zit als het ware in je luie zetel. En op de weg dwing je respect af. Je hebt nooit het idee dat je eigenlijk met een mastodont van een wagen op de baan ben. En toch is het zo: je bent met je villa op stap. Je gaat de wereld te keer op wielen. En hoe!

In de bergen rijden is een plezier. Ondanks zijn grootte is onze motorhome een trekbeest. Meer nog, hoewel de wagen niet de snelheid heeft als een personenwagen vormt hij zich bij het inhalen van vrachtwagens in de bergen nooit problemen. Het nemen van haarspeldbochten vormt niet het minste probleem.

Bij een volgeladen wagen rekening houden met de remafstand, die is groter dan bij je personenwagen. Ook de bochten neem je kalmer, gezien het hoge zwaartepunt. Binnenin heb je beter een volle kast dan twee half volle, want bij aanzetten en remmen gaat de lading makkelijk schuiven.

Met de motorhome rijden verhoogt het rij plezier. Je kijkt boven de personenwagens uit zodat je pro-actief kan reageren op eventuele files.

De motorhome chauffeurs groeten elkaar, net zoals motorrijders, oldtimers en vrachtwagenchauffeurs doen.

Overal waar je komt breng je vakantiestemming mee.

Zijn er dan geen minpuntjes? Jawel, maar die zijn eerder miniem. De motorhome is niet geschikt voor het stadsverkeer en het afdalen in de bergen is vermoeiend en vergt veel concentratie. Bij bochtige trajecten, is een maximum snelheid van 50 km per uur gewettigd.

Hoe dan ook, rijden met de motorhome is een plezier. Je rijgedrag aanpassen vergt slechts enkele minuten. Je leert het snel en dan wordt het ten volle genieten.

 

GRIEKENLAND

We kozen voor een avontuurlijke doch georganiseerde trip naar Thessaloniki, Griekenland. Via de snelweg Gent-Brussel naar Luxemburg duiken we Frankrijk binnen en genieten onderweg van Metz, Straatsburg, Colmar en Mulhouse waarna we kiezen voor het snelwegvignet van Zwitserland met doortocht in Basel en Luzern alvorens de Gotthard tunnel te gebruiken. In Italië maken we kennis met Milaan, Parma, Bologna en Rimini waarna we Ancona bereiken. Hier nemen we de ferry richting Igoumenista en krijgen er voor het eerst Griekse bodem onder de wielen.

Tijd om even Kastoria te verkennen. Dit gezellig stadje ligt aan het gelijknamig meer en is rijk en bekend geworden door de pelsindustrie, vandaag nog getekend door de aanwezigheid van de vele luxueuze villa’s van fabrikanten en verkopers van pelsen. We krijgen het evenwel wat moeilijk op de weg want de wegwijzers bevatten alleen opschriften in het Grieks en… Russisch. Maar we redden het wel. In Florina komen we op een steenworp van Albanië terecht waarna we kennis maken met Nimfaio, dorp met ecologische door de Europese Commissie ondersteunde projecten als het uitzetten van wolven en opvang van circusberen. Vooral het berenproject is indrukwekkend.

Vooraleer Thessaloniki te bereiken genieten we van de Presper meren, drielandenmeer dat grenst aan Albanië, Griekenland en Servië-Montenegro. Dit reservaat is tegelijk een broedplaats voor roze pelikanen. Een bezoek overwaard.

 

THESSALONIKI

Zon en zee zijn de twee levenselementen die het ritme in Hellas of Griekenland bepalen. Bij het verlaten van Igoumenista ontplooit zich een uniek landschap. De zee is doorspekt met dromerige eilanden en tientallen eilandjes, de een al mooier dan de andere. De Griek komt de toerist zo goed als het kan ruim tegemoet, want zowat in het hinterland als in de stad zijn de uithangborden in het Grieks, taal die zo goed als onverstaanbaar is. Met wat Engels en Duits kan men in de grootsteden een heel eind opschieten. Maar je leert het vlug. Bij de artopolion (bakker) ruiken we de heerlijke geur van versgebakken brood en bij de kouros (kapper) laat een bebaarde ouderling zich wat bijscheren. Het echte Griekse leven kan beginnen.

Thessaloniki of Saloniki is de hoofdstad van Centraal Macedonië. De stad telt 365.000 inwoners en ligt in het noorden, net boven het schiereiland Chalkidiki, aan de Thermaïsche Golf (ook wel de Golf van Thessaloniki genoemd) en maakt deel uit van de Egeïsche Zee. Thessaloniki is na Athene de grootste stad van het land. Ideaal als vertrekpunt om de regio verder te ontdekken. Toppers daarbij zijn de meren Volvi en Koronia en de legendarische berg Athos. Dames worden hier evenwel niet toegelaten. Onderweg naar Athos graag even halt houden in Staghira, de geboorteplaats van de filosoof Aristoteles.

Om en rond Thessaloniki is het nog genieten van Lefkos Pyros (De Witte Toren), Plateia Aristotelous (Het Aristoteles Plein), de Agios Dimitrios kerk, de Boog van Galerius, de Hagia Sofia kerk, de synagoge van Monastiriot, de overdekte markt Modiano en onder andere de Yeni Cami, de nieuwe moskee en de Vergina, de koninklijke tombes van de Macedonische koninklijke familie. Een culturele toeristische boterham, belegd met warme zonnestralen.

 

VRIJHEID TROEF

Reizen met een motorhome is reizen in alle vrijheid. Je villa rijdt overal met je naartoe. Duur? Wie veel op reis gaat met meerdere personen zal merken dat op lange termijn de investering van de motorhome best meevalt. “Het is zoiets als een huis, je geniet er zoveel mogelijk van. De meeste mensen huren eerst een motorhome, proeven ervan. Wie wil genieten van de vrijheid, koop na enkele reizen zijn eigen wagen. Zo kunnen ze uitkijken welke soort het best bij hen hoort. Een gezin met kinderen zal kiezen voor een ruimere wagen, wie met zijn tweetjes de wereld wil ontdekken doet het met een kleiner model. De troeven van de motorhome blijven immers dezelfde: je hebt je hele huis onmiddellijk in de buurt”, zegt Paul Dendooven, directeur URBANO, al jaren marktleider.

Het is duidelijk, een motorhome staat borg voor een ongelimiteerde vrijheid. Moe? Honger? Slaap? Je stopt op een geschikte plaats en je bent de koning te rijk, ver weg van de toeristenstroom. Een camping hoeft niet eens. En je ontdekt heel wat verborgen mooie hoekjes. Je ziet de dingen uit een gans ander hoek. En ja, vrijheid is niet te betalen.

 

54 WEKEN VAKANTIE

Wie zich een motorhome aanschaft maakt daarbij automatisch meer tijd vrij voor zijn familie, om te genieten van de vele (lange) weekends. Paul Dendooven is hierin formeel: “Nu beperkt het verlof zich voor de meeste vakantiegangers tot een week en dit twee of drie keer per jaar. De andere zowat 50 weekends van het jaar vergeet men. Wie een motorhome bezit, vult die vlekkeloos in. Het product op zich leer je best kennen door er eentje te huren. Daarna wordt vaak de stap gezet naar de aankoop van een tweedehands. Ervaring leert ons dat na enkele jaren men een nieuwe aanschaft, naar eigen behoeften. Ja, goedkoop is het niet direct, maar indien met de investering op lange termijn bekijkt, inclusief het aantal personen die je meeneemt (vader, moeder, grootouders en of kinderen), dan zit je goed. Men mag een motorhome nooit kopen voor zichzelf alleen. Dan koopt men altijd verkeerd. Te klein. Ga je 80% van de vakanties met zijn tweetjes en 20% met zijn vieren, dan koop je een model die het best is afgestemd is op twee personen in plaats van een motorhome vol bedden. Een royaal salon is toch altijd leuk om te ontspannen.”

 

COMFORT

We reden met de URBANO ROLLER TEAM, een Pegaso, wagen met royale afmetingen, een breedte van 2,28 m. Het gehele interieur is modern, uiterst comfortabel en harmonisch ingericht. De keuken, uitgerust met een vierpitsvuur, oven en dampkap met ingewerkte spots, Webasto-dieselverwarming, superruime koelkast van 135 liter en binnenafwerking met uitzonderlijke kwaliteitsvolle houtsoorten, verhogen het comfort. De royale zithoeken met sfeerverlichting vervolmaken het geheel en zorgen voor absolute rust. Het panoramische dakluik zorgt voor extra verlichting en verluchting. De badkamer is relatief groot en de bedden meten 2,16 x 1,41 meter. Ruim en comfortabel voor een zachte nachtrust. De Pegaso is met zijn dubbele bodemisolatie een der beste in zijn soort en behoud zijn waarde.

 

NUTTIGE TIPS

Naast de technische controle (gebeurt uiteraard in de ateliers van URBANO) en het nazicht van de aanwezigheid van alle gebruikelijke boorddocumenten zijn wegenkaarten met overnachting plaatsen voor motorhomes geen overbodige luxe.

Voor de gebeurlijke kleine ongemakken is het nuttig ook oprij blokken, waterslang, elektriciteitskabel (blauwe stekker plus verloop naar conventionele stekker), motorolie, klein gereedschap, zaklamp, startkabels en onder andere reserve zekeringen mee te nemen.

Bij het laden, de zwaarste stukken (potten en pannen) onderaan, de lichte stukken (kledij) in de bovenste compartimenten, die voorzien zijn met anti slipmatjes.

Tijdens het rijden zit iedereen in de gordels, zijn alle ramen en dakluiken, kasten en deuren gesloten en ligt niets op de tafel of los op de legboorden. Denk aan het plots remmen.

Bij het parkeren is het ideaal als iemand uitstapt om aanwijzingen te geven. Veiligheid voor alles. Bij het verlaten van de motorhome binnenvergrendeling en buitensloten gebruiken.

 

HUUR OF KOPEN

Directeur Paul Dendooven is formeel: “De meeste eigenaars van een motorhome waren eerder diverse malen huurder. Ze hebben de smaak te pakken. Ingevuld op lange termijn en veelvuldig reizen, met zijn tweetjes of met de kinderen, is de aankoop van een motorhome een goede investering. Wie niet direct aan een gloednieuw exemplaar toe is, we beschikken constant over een ruime stock bijzonder jonge tweedehands motorhomes.”

Een week huren kan je al vanaf 589 euro, btw inbegrepen. Twee weken kost het dubbele. Wie een maand huur, krijgt de vierde week gratis. Paul Dendooven: “Alle tweedehands motorhomes worden verkocht met één jaar waarborg van A tot Z, zowel op het chassisgedeelte als op de volledige opbouw of wooncel. Een degelijke tweedehands staat al voor 15.000 euro voor de deur. Een motorhome bewaart zijn waarde. Een nieuwe wagen telt na zeven jaar nog steeds 50% van zijn aankoopwaarde. Een nieuwe familie motorhome voor vijf personen is er vandaag al vanaf 34.999 euro.

De keuze is dan ook niet makkelijk. Wie maar bij gelegenheid eens op avontuur trekt is beter af met een huurwagen. Wie geregeld op weekend wil of een rondrit maakt, zit goed bij de aankoop van een eigen motorhome.

Er is keus voor ieders beurs. URBANO helpt u in haar ruime toonzalen graag bij uw keuze en staat borg voor een beste service.

 

 

URBANO

Directeur Paul Dendooven

Torhoutsesteenweg 581

8400 Oostende

Tel.: 059-55 20 55

Fax: 059-55 40 09

www.urbano1.com


>> Reageer (0)
07-07-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vakantie op zijn best

Leven als God in Frankrijk

350 Dagen zon in

Pyéréenees-Orientales

 

Als er een land op de bol is dat alles heeft, dan is het beslist Frankrijk. Gezelligheid is er overal troef en men verveelt zich nooit. Toerisme, gastronomie, recreatiesport en onder ander cultuur draagt men er hoog in het vaandel.

 

Neem nu het departement Pyrénées-Orientales en bijvoorbeeld het lieflijke dorpje Céret, op een 25-tal km van Perpignan. Hier zorgt onze landgenoot Patrick Brunet in zijn 4-sterrenhotel La Terrasse au Soleil en restaurant La Cérisaie voor optimale rust en culinair genot. Men gaat er in het Catalaanse Céret prat op dat de zon er liefst 350 dagen per jaar schijnt. Tussen de bergen en de zee met zicht op de Canigou (schitterend gebergte) pakt Patrick Brunet uit met 38 4-sterrenkamers, ruim en luchtig, met adembenemend panoramisch zicht. Hotel La Terrasse au Soleil ligt op de top van de stadsheuvel en op een boogscheut van de Le Boulou, Perpignan, Céret en de Spaanse grens. Pittig detail: het huis was ooit de pleisterplaats van de Franse wereldzanger Charles Trenet, die er twaalf jaar inspiratie kwam zoeken.

 

PABLO PICASSO

In de buurt van de Canigou mag men als cultuurfanaat niet nalaten om het Museum van Moderne Kunst in Céret bezoeken. Hier ontdekt men schitterend werk van vooral artiesten die ooit gewerkt of geleefd hebben in de regio. Zo is het beslist genieten van het bronswerk van de Catalaanse beeldhouwer Manolo, de schilderijen van Frank Burty Haviland, Auguste Herbin, Marc Chagall, enkele meesterwerken van Henri Matisse en André Masson en inzonder deze van Pablo Picasso.

Wie zijn cultureel bezoek aan de regio in het algemeen en aan Céret in het bijzonder wil afsluiten met een gastronomische staaltje mag niet voorbij restaurant Les Feuillants schuifelen. Hier zorgt chef David Tanguy voor schitterende schotels, met klasse voorgesteld en op tafel gezet door zaalmeester Fréderic Szentes. Betaalbare klasse. 

En voor wie een heerlijke fles op de kop wil tikken kan terecht in Le Cellier des Arcades in de rue Danton 3, waar Henri Raynaud naast een fraai aanbod van wijn, de beste streekproducten voor u in petto heeft. Meer info: www.lecellierdesarcades.com en henri.raynaud@tiscali.fr.

 

ARGELES

Andere parel in deze regio is Argelès-sur-Mer. Hier vertroetelen de CDT Pyrénées-Orientales en de CDT Argelès, respectievelijk met Marine Caudine en directeur Jean-Paul Richaud de toeristen op hun best. Op een boogscheut van Banyuls-sur-Mer en de Spaanse grens weet dit leuke haventje en deze idyllische jachthaven de moeilijkste te bevredigen. Wie de geneugten van de tafels wil proeven, restaurant La Réserve staat al dertig jaar op de bres met zeevruchten en streekgerechten.

 

PERPIGNAN

Zij die houden van een brok authentieke geschiedenis mogen het Catalaanse Perpignan niet links laten. Dik bezaaid met musea is Perpignan een stad die alles heeft. Het is tegelijk ooit de inspiratiebron geweest van groten als Pablo Casals, Salvador Dali en onder andere Claude Simon, voormalig Nobelprijswinnaar voor Literatuur.

Een van de blikvangers is het Palais des Rois de Majorque waar klasrijke tentoonstellingen schering en inslag zijn. We genoten alvast van de expo van Guerra, barokke Catalaanse doeken uit de 17de en 18de eeuw, getekend professor Julien Lugand.

Andere parel is Casa Pairal, Le Castillet, de 15de eeuwse oude poort van hoofdstad van Roussillon, vandaag een museum dat de kunst en volkstraditie laat zien, zelfs op zondag. Dinsdag gesloten. Een heerlijk brokje Catalaanse geschiedenis dat je zeker niet mag missen.

Voeg daarbij de geneugten van de tafel met konijn, kip, slak, garnaal, overgoten met een vleugje safraan en een schijfje truffel en zet daarbij een leuke Côte du Roussillon, een Muscat de Rivesaltes, een Maury of Banyuls en je bezoek aan Perpignan wordt onvergetelijk.

 

HOE ER NAARTOE

Elke dag zijn er 30 Franse steden bereikbaar vanuit Brussel met de TGV. Bovendien zijn er in Frankrijk talrijke andere TGV-verbindingen mogelijk. Er zijn dagelijkse rechtstreekse treinen naar Nîmes, Sète, Agde, Béziers en Perpignan. Een huurauto is wel een must wil men de regio op gezellige wijze verkennen.

 

Met dank aan

Patricia de Pouzilhac (CRT Languedoc-Roussillon), Mathilde Bavoillot (Persattaché CDT Languedoc-Roussillon, www.tourisme-languedoc-roussillon.com), Martine Caudine (CDT Pyrénées Orientales, m.caudine@cdt-66.com), Jean-Paul Richaud (Directeur CDT Argelès-sur-Mer, infos@argeles-sur-mer.com), Pascale Raynaud (Dienst voor Toerisme Céret, www.ot-ceret.fr en contact@ot-ceret.fr), Jessy Van den Rym vertegenwoordiger voor Languedoc-Roussillon in België, alwaar meer info via gsm 0475-51 95 35, Positif.Jessy@skynet.be of Langstraat 92, 2140 Antwerpen, tel. 03-272 32 86, de NMBS (www.b-rail.be) en de SNCF.

Meer info: www.sunfrance.com

 

Georges Keters

>> Reageer (0)
30-06-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZuidTirol: Kronplatz, paradijs voor wandelaars

Hemelse vakantie in Zuid-Tirol

Kronplatz
paradijs voor wandelaars


Zonovergoten weidelandschappen, groene bergtoppen en een regio om van te snoepen, dit kan alleen maar Kronplatz zijn. Aan de zonnigste kant
van de Alpen zorgen tientallen betaalbare fraaie en luxueuze hotels voor een onbezorgde vakantie en wandelplezier voor het ganse gezin.

Het enige probleem in deze zonrijke streek is een keuze te maken uit een van de veertien dorpjes die het Kronplatzgebied. Of het nu Olang, St. Lorenzen, Gieser Tal, St. Vigil,
St. Martin in Thurn, Bruneck, St. Lorernzen, Reischach Rsaen im Antholzertal of het romantische Gsieser Tal is, het maakt niet uit.
Directeur Kronplatz Christian Mayrhofer is bijzonder trots op deze locatie: "De Kronplatz is het ideaal terrein voor de wandelaar en een paradijs voor de zonnekloppers.
In de winter is het een skiparadijs, in de zomer een oase van groen en zon."

HOTEL CORONA KRONE
Een van de grote toppers in Kronplatz is Hotel Corona Krone. Hier zwaaien Marie-Rose en Robert Frenner met grote klasse de scepter. Dit huis, rijk aan geschiedenis,
is vandaag een viersterrentopper in St. Vigil in Enneberg (www.hotelcorona.net en info@hotelcorona.net). Hotel Corona Krone is ideaal voor de rustzoeker, de
wandelaar en de lekkerbek. Na een fikse natuurwandeling wacht een wellness om u tegen te zeggen, aansluitend een keuken die het beste uit de regio op tafel zet.
de regio op tafel zet.

STICKERACTIE
Tot promotie van de Kronplatz pakt men uit met een stickeractie.
Wie een dergelijke sticker op de wagen kleeft maakt kans op een verblijf van een week aan de Kronplatz, voor twee personen in half pension. De sticker
haal je gratis in huis door een briefje of mail te sturen naar Info Kronplatz, Postbus 40 in 8740 Pittem of kronplatz03@yahoo.com.
De actie loopt tot eind januari 2008, wie het verblijf wil winnen moet wel de rug van de sticker opsturen vóór 1 december 2007.

Vakantieregio Kronplatz
Guido Defour,
Postbus 40 - 8740 Pittem
Tel. 051 46 65 42 - Gsm 0472 51 99 42
Kronplatz03@yahoo.com
www.kronplatz.com




>> Reageer (0)
17-04-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Italiaanse topper aan zee
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Topgastronomie in Oostende Stad aan Zee

L’arte della cucina Italiana in restaurant MARINA

 

L’Arte della cucina Italiana of De kunst van de Italiaanse keuken is zonder twijfel aan zee terug te vinden in het sfeervolle restaurant Marina, aan de Albert I Promenade 9 in Oostende, Stad aan Zee. Zij die het huis kennen beginnen nu al te watertanden, zij die het niet mochten kennen, het is een absolute aanrader, deze culinaire Italiaanse tempel van Dominique Aquaro.

 

Het staat buiten kijf, elke gastronoom zal het met ons eens zijn, de Italiaanse keuken is een parel, een schittering die nooit worstelt in een homogene traditie, het is eerder een regionale verscheidenheid met aubergines uit Calabri, de herderskeuken van Sardïnië, overheerlijke wijnen uit Toscanië, Siciliaanse groenten, mozzarella uit Campanië , de prosciutto di Parma uit Emilia-Romagna en onder andere olijfolie en pasta’s uit Puglia. Gastheer Dominque Acquaro verwent de lekkerbekken dan ook al zowat 30 jaar met al dat fraais dat de vruchtbare Italiaanse bodem ons weet te schenken.

Kwaliteit laat zich graag betalen en die snaar betokkelde de immer energieke Italiaan meteen. “De klasse van elk gerecht staat of valt met dagverse, echte, uitmuntende en kwalitatief hoogstaande ingrediënten”, zegt Signore Acquaro, een meester in zaalbereidingen.

 

ITALIE OP HET BORD

Even meegenieten? Alvast Buon appetito! We starten ons culinair feestje met een Prosecco Biso, een Spumanti Brut, een heerlijke frisse droge witte wijn die ons meteen in de sfeer van het Zuiden brengt. In de keuken verrast keukenchef Lamberto Spinelli ons met een Carpaccio de courgettes à la rucola et écailles de Parmesan, een in de mond smeltend gerecht, dat slechts een heerlijke voorbode is voor wat nog komen zal. De op de ideale temperatuur geschonken Soave Classico Superiore Anselmi (San Vincenzo) 1999 zorgt voor een extra zalig verlengstuk. Zaalmeester Micha Serafimoff schuift intussen de Capaccio de veau au caviar d’Iran Oscietra et pesto naar voor, een bevestiging van de fijne keuken, waarbij eenvoud de grote klasse onderstreept.

Amper bekomen van deze schotel of de Mozarella sur un lit des épinards aux caviar à la sauce Champagne brengt ons nog meer in vervoering. Hemels, vergezeld van een Pinot Grigrio Benefizium Porer 1997, huis  Lageder.

Gastheer Dominique Acquaro is  duidelijk in zijn sas. Nog voor de hoofdschotel is het even genieten van een uitstekende Lentilles aux foie gras. Verrukkelijk! L’incontournable dorade royale de mer en croûte de sel aux deux légumes zet hier de kroon op het meesterlijke culinaire werk, De Vino Nobile di Montepulciano Avignonese 1997 zorgt voor de parels op deze kroon.

En dan is het de beurt aan de meester. Zijn Sabayon au Marsala, aan de tafel bereid is hemels. Met een afsluiter als een glaasje Moscato d’Asti Zagara, Marchesi di Barolo 1998 kan uw culinaire ronde van Italië niet meer stuk. En kijkt u alvast al uit naar een volgend topgastronomisch genieten.

 

MENU PUGLIA

En dat kan alvast nu al. Nog tot  dinsdag 28 februari pakt restaurant Marina uit met een uitgelezen Menu Puglia. Een unieke gelegenheid om het beste uit de geboortestreek van de gastheer te proeven. Even likkebaarden?

 

Koude voorgerechten van het platteland

 

Warme voorgerechten uit de zee

 

Orecchiette met cimi di rape (wilde broccoli)

of

Tagliatelle met artichokken en kerstomaten

 

Ragoût van Braciole

 

Gebakken melkgeitje met gevulde aubergines

 

Taart met een gelei van vijgen en vanille ijs

 

Koffie of thee

 

Prijs: 75 euro, wijnen inbegrepen.

 

Daarbij schenken de zaalmeesters Micha en Claudio u graag Spumante Brut De Castris als aperitief met daarna wijnen van het huis Torre Quarto: Hirondelle 2004 (100% Greco), Claire Igt 2003 (100% Chardonnay) en Bottaccia Igt (100% Nero di Troia)

 

Het is duidelijk, restaurant Marina is een Italiaanse culinaire tempel met Dominique Acquaro als oppergod. De grote troeven van het huis ken je al: de dagverse en authentieke Italiaanse producten. Inderdaad, kwaliteit liegt nooit.

 

Restaurant MARINA

Dominique Aquaro

Albert I Promenade 9

8400 Oostende

Tel.: 059-70 35 56

Fax: 059-51 85 92

restomarina@skynet.be

www.resto-marina.be

Privé parking

Uniek Italiaans klasserestaurant op de mooie wandeldijk van Oostende, ter hoogte van het Monument der Zeelieden, met zicht op zee. Geen parkeerproblemen, de wagen wordt naar de privé parking gereden.

 

Georges Keters


>> Reageer (0)
02-04-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
Klik op de afbeelding om de link te volgen

GASTRONOMIE & TOERISME
Rendez-vous avec le Nord april 2007

ß DOWNLOAD als PDF

INHOUD

1. Cover: Pornic, Zeeland en Griekenland     

2. Colofon                                                              

2. Wijn Club Renty & Vanhoutte                     

3. Middelkerke                                                     

4. Restaurant La Tempte                                 

5. Culinaire Toppers                                             
Restaurant Le Coquillage

9. Koksijde                                                              








10. Pornic – Frankrijk                                           

13. Oosterscheldekreeft Zeeland                         

14. Met Urbano naar Griekenland                         

17. Restaurant Marina Oostende                          

18. Hotel De Zeekameel                                         

19. Hostellerie Le MarŽchal Elzas                       

20. Thermae Palace Oostende                               
 
Volgend nummer: Pasen 2007


>> Reageer (0)
16-01-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Afrika voor Beginners

Met SN Brussels Airlines en Travelworld naar West-Afrika

Zonovergoten vakantie in Gambia

 

De Oostendse touroperator Travelworld is de marktleider in België op de bestemming Gambia. Zij bieden pakketten aan met een chartervlucht vanuit Amsterdam op maandag en vrijdag, alsook met lijnvlucht SN Brussels Airlines vanuit Brussel, tweemaal per week.

 

Algemeen directeur Thierry Rayée is thuis in West-Afrika en kent toeristisch Gambia als de beste. “Gambia is zonder meer een fantastische bestemming, het is echt Afrika voor beginners. Men kan er een rustige, zonzekere strandvakantie  beleven, of het actief beleven met onder andere uitstappen met de 4x4, ver weg van de bewoonde wereld, temidden het échte Afrika. De verscheidenheid aan ontspanning is zeer groot. Gezien de geringe afstand – met SN Brussels Airlines amper zes uurtjes verwijderd van Brussel – ideaal voor families en zonnekloppers die minder te vinden voor lange vluchten naar exotische oorden.

 

TOPHOTELS

Travelworld biedt zeven tophotels aan, voor elk budget. Toppers is alvast het 5-sterren Coconut Residence Hotel, een juweeltje met 17 suites voorzien van alle luxe, aansluitend een fijnproevers restaurant. Dit pareltje kent zijn gelijke niet in Gambia. Het is er bijzonder rustig, uitgebouwd in koloniale stijl in een tropische tuin, nabij het centrum van Kioli. Coconut Residence Hotel beschikt tegelijk over een eigen strand, op wandelafstand van het hotel. Voor zij die het wensen, wacht er een shuttlebusje.

Andere topper op de hotel-hitlijst van Travelworld in Gambia is Hotel Kairaba, dat evenzo tot de betere van het land behoort. Gelegen direct aan het strand van Kioli, biedt Hotel Kairaba alles wat de zonneklopper zich kan indenken. Het restaurant zorgt ervoor dat de lekkerbekken ruim aan hun trekken komen.

Met Senegambia Beach Hotel beschikt Travelworld over een waar familiehotel, waar iedereen zich vlug thuis voelt. Het is bijzonder populair bij Europeanen en geniet – mede door het Vlaamse management van Luc Verschelden – een bijzonder goede reputatie met uitstekende verhouding prijs-kwaliteit.

Hotel Ocean Bay behoort evenzo tot het beste wat Gambia te bieden heeft. De 195 kamers – allen met terras of balkon – liggen aan Cape Point in Bakau, een van de mooiste stranden aan de Atlantische Oceaan.

Het 4-sterrenhotel Corinthia Atlantic Hotel ligt op tien minuten van de hoofdstad Banjul en behoort sinds de renovatie in 2003 evenzo tot de betere.

Het 3-sterrenhotel Palm Beach Hotel, vlakbij het centrum van Kotu, beschikt over een prachtig en uitgestrekt zandstrand, ideaal voor kinderen.

 

OOK IN DE ZOMER

De zomer – voor West-Afrika het Groene Seizoen –  mag dan in Gambia het meest warme seizoen zijn, het zorgt ervoor dat alles in bloei is waardoor het dorre zandkleurige decor verdwijnt en plaats maakt voor prachtige groene kleuren. “Men mag de zomer nog wel het regenseizoen noemen, het regent er zeker niet elke dag en het bijkomende voordeel is dat de hotels veel rustiger zijn dan in de winter. Ideaal ook voor zij die rust en zon zoeken. Een vakantie in Gambia hoeft helemaal niet duur te zijn. Een weekje Gambia kan al vanaf 639 euro, in een driesterrenhotel, met ontbijt, vlucht inbegrepen”, aldus nog algemeen directeur Thierry Rayée.

 

TRAVELWORLD

Gesticht in november 1992 bouwde Thierry Rayée met Travelworld de verre reizen intussen met succes als maar verder uit. Ruim tien jaar geleden gestart met enkele exclusieve bestemmingen als Aruba, Bonaire en Curaçao is het pakket intussen uitgegroeid tot een brede waaier van exotische reizen waar het massatoerisme nog niet is doorgedrongen en waar elke reis op maat is gemaakt;

Als kleine touroperator is het volgens Thierry Rayée mogelijk het beste aan te bieden. “We kiezen zelf onze hotels, we worden ze niet opgedrongen. Elk hotel waarmee we samenwerken dient te beantwoorden aan een aantal criteria die jaarlijks herzien wordt, door iemand van ons team. Wie niet langer de lijn volgt, gaat er uit. Vandaar dat onze contracten alleen maar kwaliteit bieden. De prijs van de kamer is voor ons niet het belangrijkste, wel de kwaliteit en de service ter plekke. Een op kwaliteit gerichte reisagent voelt zich meteen thuis in ons product. Vandaar onze steeds stijgende cijfers. Bovendien wordt elk dossier afzonderlijk behandeld. Een klant is bij Travelworld geen nummer maar iemand die kiest voor kwaliteit en daar ook graag voor betaalt. Maar het werk moet dan ook af zijn. En dat is onze dagelijkse uitdaging. Door onze kleinschaligheid is het ons perfect mogelijk kort op de bal te spelen”, stelt Thierry Rayée die de bestemmingen in zijn brochure Verre Reizen elk jaar persoonlijk natrekt op kwaliteit.

Ons succes is vooral te wijten aan het selectief zijn, aan het werken met kwaliteitsvolle luchtvaartmaatschappijen en aan een uitstekende voorbereiding van elke reis, die zowaar op maat wordt gesneden, zowel voor groepen als voor de individueel. Meer nog, wie met Travelworld reist, wordt nooit aan zijn lot overgelaten. Staat op de luchthaven van Zaventem constant iemand ter beschikking, dan wacht op de luchthaven van je bestemming evenzo een medewerker van Travelworld, die het reilen en zeilen ter plekke ten volle kent”, onderstreept Thierry Rayée.

 

De brochure Travelworld brochure kan u gratis vinden bij uw vertrouwde reisagent. Meer info: www.travelworld.be, voor de vluchten met SN Brussels Airlines: www.flySN.com.

 

Georges Keters


>> Reageer (0)
15-01-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Italiaanse topper aan zee

Topgastronomie in Oostende Stad aan Zee

L’arte della cucina Italiana in restaurant MARINA

 

L’Arte della cucina Italiana of De kunst van de Italiaanse keuken is zonder twijfel aan zee terug te vinden in het sfeervolle restaurant Marina, aan de Albert I Promenade 9 in Oostende, Stad aan Zee. Zij die het huis kennen beginnen nu al te watertanden, zij die het niet mochten kennen, het is een absolute aanrader, deze culinaire Italiaanse tempel van Dominique Aquaro.

 

Het staat buiten kijf, elke gastronoom zal het met ons eens zijn, de Italiaanse keuken is een parel, een schittering die nooit worstelt in een homogene traditie, het is eerder een regionale verscheidenheid met aubergines uit Calabri, de herderskeuken van Sardïnië, overheerlijke wijnen uit Toscanië, Siciliaanse groenten, mozzarella uit Campanië , de prosciutto di Parma uit Emilia-Romagna en onder andere olijfolie en pasta’s uit Puglia. Gastheer Dominque Acquaro verwent de lekkerbekken dan ook al zowat 30 jaar met al dat fraais dat de vruchtbare Italiaanse bodem ons weet te schenken.

Kwaliteit laat zich graag betalen en die snaar betokkelde de immer energieke Italiaan meteen. “De klasse van elk gerecht staat of valt met dagverse, echte, uitmuntende en kwalitatief hoogstaande ingrediënten”, zegt Signore Acquaro, een meester in zaalbereidingen.

 

ITALIE OP HET BORD

Even meegenieten? Alvast Buon appetito! We starten ons culinair feestje met een Prosecco Biso, een Spumanti Brut, een heerlijke frisse droge witte wijn die ons meteen in de sfeer van het Zuiden brengt. In de keuken verrast keukenchef Lamberto Spinelli ons met een Carpaccio de courgettes à la rucola et écailles de Parmesan, een in de mond smeltend gerecht, dat slechts een heerlijke voorbode is voor wat nog komen zal. De op de ideale temperatuur geschonken Soave Classico Superiore Anselmi (San Vincenzo) 1999 zorgt voor een extra zalig verlengstuk. Zaalmeester Micha Serafimoff schuift intussen de Capaccio de veau au caviar d’Iran Oscietra et pesto naar voor, een bevestiging van de fijne keuken, waarbij eenvoud de grote klasse onderstreept.

Amper bekomen van deze schotel of de Mozarella sur un lit des épinards aux caviar à la sauce Champagne brengt ons nog meer in vervoering. Hemels, vergezeld van een Pinot Grigrio Benefizium Porer 1997, huis  Lageder.

Gastheer Dominique Acquaro is  duidelijk in zijn sas. Nog voor de hoofdschotel is het even genieten van een uitstekende Lentilles aux foie gras. Verrukkelijk! L’incontournable dorade royale de mer en croûte de sel aux deux légumes zet hier de kroon op het meesterlijke culinaire werk, De Vino Nobile di Montepulciano Avignonese 1997 zorgt voor de parels op deze kroon.

En dan is het de beurt aan de meester. Zijn Sabayon au Marsala, aan de tafel bereid is hemels. Met een afsluiter als een glaasje Moscato d’Asti Zagara, Marchesi di Barolo 1998 kan uw culinaire ronde van Italië niet meer stuk. En kijkt u alvast al uit naar een volgend topgastronomisch genieten.

 

MENU PUGLIA

En dat kan alvast nu al. Nog tot  dinsdag 28 februari pakt restaurant Marina uit met een uitgelezen Menu Puglia. Een unieke gelegenheid om het beste uit de geboortestreek van de gastheer te proeven. Even likkebaarden?

 

Koude voorgerechten van het platteland

 

Warme voorgerechten uit de zee

 

Orecchiette met cimi di rape (wilde broccoli)

of

Tagliatelle met artichokken en kerstomaten

 

Ragoût van Braciole

 

Gebakken melkgeitje met gevulde aubergines

 

Taart met een gelei van vijgen en vanille ijs

 

Koffie of thee

 

Prijs: 75 euro, wijnen inbegrepen.

 

Daarbij schenken de zaalmeesters Micha en Claudio u graag Spumante Brut De Castris als aperitief met daarna wijnen van het huis Torre Quarto: Hirondelle 2004 (100% Greco), Claire Igt 2003 (100% Chardonnay) en Bottaccia Igt (100% Nero di Troia)

 

Het is duidelijk, restaurant Marina is een Italiaanse culinaire tempel met Dominique Acquaro als oppergod. De grote troeven van het huis ken je al: de dagverse en authentieke Italiaanse producten. Inderdaad, kwaliteit liegt nooit.

 

Restaurant MARINA

Dominique Aquaro

Albert I Promenade 9

8400 Oostende

Tel.: 059-70 35 56

Fax: 059-51 85 92

restomarina@skynet.be

www.resto-marina.be

Privé parking

Uniek Italiaans klasserestaurant op de mooie wandeldijk van Oostende, ter hoogte van het Monument der Zeelieden, met zicht op zee. Geen parkeerproblemen, de wagen wordt naar de privé parking gereden.

 

Georges Keters


>> Reageer (0)
10-01-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Orde 33 Meesterkoks van België

Topgastronomie in Aywaille

70 Jaar culinair genot in Villa des Roses

 

Doorgewinterde gastronomen en levensgenieters kennen het adres al lang. Gelegen op de flanken van het parcours van de onovertroffen Waalse topklassieker Luik-Bastenaken-Luik is Villa des Roses in het Ardeense dorp Aywaille een baken van rust, warmte en gezelligheid. Al drie generaties lang, goed voor 70 jaar culinair genot.

 

Dat allemaal is het resultaat van zeven maal tien jaar hard werken door de familie Hausman. In 1936 verbouwde Irma Hausman de in 1895 gebouwde Villa des Roses om tot een hotel-café-restaurant, zaak die onmiddellijk een begrip werd in de regio. In 1950 laat Irma de zaak over aan zoon Edgard die met klasse Villa des Roses verder uitbouwt. Letterlijk dan, want in 1953 en 1960 zorgen uitbreidingswerken ervoor dat het huis niet alleen een grotere restaurantzaal krijgt, maar tegelijk er nog eens vier kamers bij krijgt. Edgard Hausman wordt naderhand in 1966 omwille zijn culinaire vakbekwaamheid opgenomen in de Orde der 33 Meesterkoks van België. En bekroning voor zijn onverdroten inzet.

Nauwelijks drie jaar later bleek het huis opnieuw te klein en werd een tweede verdieping uitgewerkt. Intussen volgde zoon Jean-Louis de stappen van vader Edgard en stak – na een ommetje bij de beste Franse chefs – een handje toe in de keuken van Villa des Roses, klassenhuis die hij na zijn huwelijk met Lucia Mare in 1980 overnam van zijn ouders. Het talent van Jean-Louis ging ook de raad van beheer van de Orde der 33 Meesterkoks van België niet ongemerkt voorbij en ook hij werd opgenomen als Meesterkok. Jean-Louis is intussen uitgegroeid tot een fervent aanhanger van streekgerechten, overgoten met een eigen toets, zonder daarbij de traditionele waarden te vergeten. Een keuken om U tegen te zeggen. En betaalbaar.

 

ONTSPANNING

Naast de culinaire geneugten is Villa des Roses intussen uitgegroeid tot een tempel waar rust en gezelligheid de grote troeven zijn. De acht comfortabele kamers vullen al uw wensen in. De ruime tuin – uiteraard vol rozen – en dito terras zorgt voor extra rust, terwijl tafelen in open lucht een extra troef is en de culinaire waarden van het huis in de kijker stelt, steeds met het accent op de seizoensgebonden producten en streekgerechten.

Wie voor wat extra beweging kiest zit evenzo goed in Villa des Roses. Op wandelafstand bevindt zich een omnisporthal met zwembad terwijl uitstapjes naar de groeven van Quarreux, de waterval van Coo en de grotten van Remouchamps evenzo binnen handbereik liggen.

 

ARRANGEMENTEN

Hotel-restaurant Villa des Roses pakt het ganse jaar uit met speciale arrangementen. De kamerprijzen zijn bijzonder gunstig en kost 40 euro per persoon in dubbelkamer, ontbijt inbegrepen. Voor half pension betaalt men 70 euro. Uitgelezen is het pakket Promotie Mid-week met half pension aan de prijs van 120 euro per persoon, verblijvend van woensdagavond tot vrijdagmorgen, twee overnachtingen met ontbijt.

Het Gastronomisch Weekend (van zaterdagavond tot zondagmiddag) kost 130 euro per persoon, inbegrepen een overnachting met ontbijt, gastronomisch menu op zaterdagavond en menu Tradition et Terroir op zondagmiddag.

Een uitgebreid Gastronomisch Weekend (van vrijdagavond tot zondagmorgen) kost 165 euro per persoon, goed voor twee overnachtingen met ontbijt, menu Tradition et Terroir op vrijdagavond en een gastronomisch menu op zaterdagavond.

 

Menu 70 Jaar

Smulpapen zullen het geweten hebben. Ter gelegenheid van de 70ste verjaardag van Villa des Roses pakt meesterkok Jean-Louis Hausman uit met een uitgelezen viergangen menu, aansluitend gepaste wijnen, waters, koffie en zoetigheden waarbij gastvrouw Lucia met klasse en discretie de gerechten voorschotelt: 55 euro, alles inbegrepen. Een absolute aanrader. Het Menu 70 Jaar verandert om de maand.

Hotel-restaurant Villa des Roses is makkelijk te bereiken via de snelweg Autoroute des Ardennes E25, afrit 46 richting Aywaille. U vindt Villa des Roses net voorbij de brug over de Amblève, aan uw rechterzijde. Afstand vanuit de Westhoek: 284 km, vanuit Oostende 243 km en vanuit Brussel 123 km.

Het hotel is het ganse jaar open, het restaurant is gesloten op maandag en dinsdag.

Hotel-restaurant Villa des Roses is lid van Logis de Belgique met drie schouwtjes.

 

Hotel-Restaurant

VILLA DES ROSES

Avenue de la Libération 4

4920 Aywaille

Tel.: 04-384 42 36

Fax: 04-384 74 40

info@lavilladesroses.be

www.lavilladesroses.be

 

Georges Keters

>> Reageer (0)


Archief per maand
  • 08-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 07-2019
  • 05-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 05-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 07-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 02-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 04-2007
  • 01-2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Mijn aanraders
  • Restaurant Renty
  • Toersime Vlaanderen
  • Oostenrijk


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs